Keresés

Részletes keresés

pacsepa Creative Commons License 3 órája 0 0 24124

Azt mondtam volna még tegnap, hogy ráérsz...

Ma mást mondok.

Ma lementem a siófoki telkemre hogy átültessek egy két éves cseresznyefát, mert egy új építmény miatt újrakonfiguráltam a telket. Még az is megfordult a felemben, hogy szedek róla oltani vesszőt, úgysem indult be ebben a xar hidegben. Elég különleges fajta, Magyarországon még elég nehéz hozzájutni. Én is elég nehezen jutottam hozzá, gondoltam átoltok egy-két ágat az Alex fámba.

Na szóval a mai napon azzal kellett szembesülnöm, hogy a rügyek nem hogy megduzzadtak, de meg is pattantak rajta. Úgyhogy még a mai napon lemosóztam is olajos rézkénnel. És akkor egy füst alatt a kajszi és a szőlő is meg lett metszve és permetezve. Egyébként a kajszibarack még meg sem mozdult...

Előzmény: hamvasat (24119)
hamvasat Creative Commons License 5 órája 0 0 24123

Köszi szépen!

Előzmény: Flanell (24121)
TINTUS Creative Commons License 6 órája 0 0 24122

Az egyik orchideán  pajzstetüket láttam.  Van mospilan, kalypso, actara..... ezek leviszik?

Flanell Creative Commons License 16 órája 0 0 24121

Még a meleg Dunántúlon is nagyon korán van hozzá szerintem. Északon meg főleg.

Ha csak egyszer akarod szórni, akkor minél közelebb vagy a rügypattanáshoz, annál többet ér. Gyümölcsfáknál ameddig nem látod a bibét, addig nem vagy elkésve.

Előzmény: hamvasat (24119)
Flanell Creative Commons License 16 órája 0 0 24120

Tényleg, az hasonló.

Viszont azt meg leanderről nem nehéz eltávolítani.

Előzmény: CBNora (24117)
hamvasat Creative Commons License 18 órája 0 0 24119

Sziasztok!

 

Elég jó idő kezd lenni. Mehet szerintetek már a tavaszi lemosó vagy még várjak vele 1-2 hetet?

 

Köszönöm, üdv: hamvasat

kukac1001 Creative Commons License 19 órája 0 0 24118

Üdv.!

Lemosónak Rézkén 650WP-t fogok használni.

Kaptam hozzá Dash HC tapadásfokozót egy ismerősömtől.

Hatóanyaga metiloleát ésmetilpalmitát 50-50%

Használhatom? Lesz pozitív hatása?

Mit gondoltok?

CBNora Creative Commons License 28 órája 0 0 24117

Nagy méretben az amerikai lepkekabóca lehetett esetleg.

Előzmény: Flanell (24116)
Flanell Creative Commons License 1 napja 0 0 24116

Én mondjuk még nem láttam két méretben.

Az biztos, hogy a káposztát (is) nagyon szeretik.

Előzmény: diszbab13 (24115)
diszbab13 Creative Commons License 2 napja 0 0 24115

Köszönöm a választ , de annyira picike, hogy nem mertem arra tippelni. A  nagyobb fajtával már találkoztam kint a leandereken, valóban sokat kinlódtam vele . Most , hogy gondolkodom, mintha a káposztán lettek volna ilyenek a mult évben.

Előzmény: Flanell (24113)
CBNora Creative Commons License 2 napja 0 0 24114

Hm... 8 magonc van pohárban.

Akkor maradnak dézsásak, amíg lehet, aztán meglátom. Úgyis meg kellene várni az első virágzást, nehogy csupa porzósat ültessek ki.

De sarjadzós fára nem vágyom, jó, hogy írtad.

Előzmény: Flanell (24112)
Flanell Creative Commons License 2 napja 0 0 24113

Hát ha lepkeszerű, akkor inkább üvegházi molytetű. Sokan a házukat feltennék egy fogadásra, hogy nem fogod tudni kiirtani őket. :)

 

2-3 permetezésre szükség lesz, mondjuk Mospilannal, vagy pedig több komponensre, itt a topikban visszakeresheted a leírásokat.

Vagy éppen tehetsz fel ragacsos lapokat, hetente váltogatva. Nem kell egy egész A4-es lap, elég a negyede, vagy távol lévő növények esetén több ilyen negyed.

Vagy a két módszer kombinációja.

Előzmény: diszbab13 (24109)
Flanell Creative Commons License 2 napja 0 0 24112

Így van.

Elég nagy fa volt, az utolsó 2 év alatt telesarjadzott a környékén minden évelőt és kisebb fát, termés meg nemigen volt soha 2 kg-nál több. És még azt is úgy kellett létra tetejéről szemenként összevadászni, mert az alsó ágai vagy hat éve lefagytak, alkalmanként csak 1-2 maréknyi volt megérve. Ha nem puhára érve szedtem, akkor nem is lett olyan igazán jó később sem, puhán szedve meg szétrepedt a héja a megfogástól, és másnapra penészes lett. Eddig is csak azért tartottam, mert úgy a fagyok előtt már nem sok gyümölcs érik.

Előzmény: CBNora (24111)
CBNora Creative Commons License 3 napja 0 0 24111

A virgíniai szilva a Diospyros virginiana? És ezek szerint akkor már Neked nincs?

Előzmény: Flanell (24108)
Jani71 Creative Commons License 3 napja 0 0 24110

Viaszos pajzstetű (Pseudococcus Longispinu)? Ha igen, akkor a további már csak guglizás.

Esetleg Liszteske (Üvegházi molytetű)?.

Előzmény: diszbab13 (24109)
diszbab13 Creative Commons License 3 napja 0 0 24109

Szobanövényeimen apró fehér /kb 1 mm/ bogarakat-lepkéket találtam. Mik lehetnek ezek ? Mivel védekezzek ellenük? Válaszokat előre is köszönöm.

 

Flanell Creative Commons License 3 napja 0 0 24108

Azt kihagytam, hogy nemrég egy egész kertet telesarjadzó virgíniai szilvával is elkövettem ezt.

Annál nem szívódott be szinte azonnal, mert erősen nedvedzett a törzs, de rátettem egy fél tetőcserepet eső ellen, aztán mikor egy hét múlva néztem, akkorra már száraz volt a vágás.

 

Szerintem ez a tönkbe való öntés csak akkor nem ér semmit, ha a törzs belsejében már vastagon van az elhalt rész, és a még élő részhez nem nagyon ér oda a gyomirtó.

 

Előzmény: Flanell (24107)
Flanell Creative Commons License 3 napja 0 0 24107

Írtam már korábban ezt.

A szomszéd telken, a mezsgyétől egy méterre volt két nagy myrobalan bokor. Átlógott az én földemre, a környékén semmi nem termett a földemen, plusz állandó volt a sarjadzás.

Szóval, két éve, így február táján kivágtam ezeket a bokrokat, a vastagabb részek tönkjeibe a fűrész orrával mélyedéseket csináltam, és ezekbe öntöttem valami olcsó glifozátot, minden hígítás nélkül, bő 1 dl-t az összesbe együttvéve (egy óra múlva néztem, eltűntek).

Nem csak ezek, de még a 4 méterre lévő, ki nem vágott harmadik bokor se hajtott ki márciusban, amiről azt gondoltam, teljesen különálló...

 

Meg egy másik tény: a glifozát már közvetlenül 0 fok fölött is hat zöld gyomokon is, ha be tud szívódni, persze, lassabban. Erre még növényvédelmi szaktanácsadók se tudtak nekem felelni, úgyhogy nekem kellett kipróbálni, és több alkalommal is bejött a téli használat.

Flanell Creative Commons License 3 napja 0 0 24106

Az egyik földemen a naspolyán nálam is észrevehető, de nem ennyire súlyos a helyzet.

Én sem tudom, mi ez, lehet talán baktérium is. Eddig semmi hátrányát nem tapasztaltam, szépen nő és terem a fiatal fa (saját oltás).

Előzmény: geograf (24098)
Flanell Creative Commons License 3 napja 0 0 24105

Árt. Erre van kitalálva, hogy ártson.

Az alatta és felette lévő részek között gyengül a nedvkeringés.

Ha gyenge a tünet, akkor esetleg semmit nem fogsz észrevenni, de komolyabb esetben nyáron,  érés idején, vagy már virágzáskor gutaütésszerűen egyszerűen leszárad a felette lévő rész. Meg persze van az átmenet, amikor a fölötte lévő rész él, de nagyon gyengén fejlődik, a szemek aprók lesznek.

Előzmény: Viktorinogsz... (24091)
Flanell Creative Commons License 3 napja 0 1 24104

Ha nem sok ribizliről van szó, viszont a tarack totálban borítja a területet, akkor meg megvárod, hogy a tarack szépen kihajtson (felásás után), aztán veszel egy tekercs folpackot, betekergeted a ribizliket, és fújod a glifozátot.

Előzmény: Andrea555 (24101)
Antisystem Creative Commons License 4 napja 0 1 24103

A két említett (egyébként azonos hatóanyagú:)) szert igen, benne van a ribiszke mindkettő leírásában... bár annak utána kell nézni, hogy az ültetés előtt/után mennyi idővel lehet használni. Viszont szerintem a tarackot nem fogja kivinni, mert az általában nem magról, hanem bent maradó gyökérrészletekről - fél-1 méterre is lemegy a gyökere - , meg sarjtelepekről szaporodik... én glifozát/Devrinol keveréket szoktam használni gyomirtásra, ahol a glifozát viszi a már zöldellő gazt, a Devrinol meg a gazmagok sarjadását gátolja - de a Devrinolról tudom, hogy azt ribiszkében-szőlőben csak 2 éves kortól lehet felhasználni.

 

Csináld szerintem azt, hogy ásd fel, ültesd el a ribiszkevesszőket, és utána hetente tarts terepszemlét, és amikor van már 5 cm a kinőtt tarack, azt kend le jó tömény glifozáttal ecsettel. Az kiviszi a gyökereket is, így pár hónap alatt elfogynak a sarjadások...

 

ÜdV

Előzmény: Andrea555 (24101)
Antisystem Creative Commons License 4 napja 0 0 24102

Ha nem volt tavaly komoly gondod lisztharmattal illetve tetvekkel, akkor tökéletesen. Ha volt, akkor jobb a ként és olajat is tartalmazó szer.

 

ÜdV

Előzmény: laci197903 (24099)
Andrea555 Creative Commons License 4 napja 0 0 24101

Ezek a begereblyézhető gyomirtók használhatóak esetleg frissen ültetett ribizlihez is? Ahová szeretném a ribizlit eléggé tarackos a terület,most szeretném felásni csak.

Előzmény: Antisystem (24097)
arpad-lajos Creative Commons License 4 napja 0 0 24100

Hát elég egy furcsa dolog ez. Nem hinném, hogy gubacsdarázs okozta volna. Nehéz okosnak lenni. Én hagynám a fát, esetleg egy fánál levágnám azokat az ágakat, amelyeken gubacs látható.

Előzmény: geograf (24098)
laci197903 Creative Commons License 4 napja 0 0 24099

tiszteletem, mult even vegesolal lemosoztam a szilva fakat, ez even cuproxattal szeretnem.A cuproxat mitn lemoso megfelel e celra? 

geograf Creative Commons License 4 napja 0 0 24098

Kettévágtam egy ilyen bigyót, de nekem nem sokat mond. Sajnos több helyen is van a fán, ha ezeket az ágakat levágom, akkor neki reszeltek.. lehet így is..

 

Gyomirtót nem használtam...

Előzmény: arpad-lajos (24088)
Antisystem Creative Commons License 5 napja 0 0 24097

Attól függ, MIVEL akarsz gyomirtózni.... a zöld növényi részeken felszívódóknak - mint a glialka és társai - az kell, hogy legyen nedvkeringés a gazban, szóval legalább pár centi friss sarjadás. Ha viszont felásod, kigereblyézed, és a frissen kelő gyom ellen akarsz védekezni a talajra juttatott és onnan belocsolt/gereblyézett kelésgátlókkal, azt lehet most is... pl. a Stomp Super egy elég elterjedt, borsóban is használható szabadforgalmú gyomirtó:

http://www.agro.basf.hu/agroportal/hu/media/migrated/hu/publicrelations/term_k_le_r_sok/pdf/2012_4/herb_1/Stomp_Super.pdf

A Pendigan 330 EC szintén:

http://www.adama.com/magyarorszag/hu/products/herbicides/pendigan.html

ezekből van kis kiszerelés is, és mindkettőt a borsó vetése utáni napokban kell használni.

 

De a gyomirtás borsóban egy "ekkora kérdés":

https://www.fmcagro.hu/Cheminova/web.nsf/Pub/szerkereso.html?Open&pn=&pt=gyomirt%C3%B3%20szer&ag=&cn=bors%C3%B3&ps=

 

Szóval előbb el kell dönteni, hogy milyen gyomirtót szeretnél, és utána jön az a kérdés, hogy mikor kell használni:)

 

ÜdV

 

Előzmény: Maszatka55 (24087)
pacsepa Creative Commons License 5 napja 0 0 24096

Felesleges környezetszennyezés lenne szerintem.

Előzmény: Maszatka55 (24094)
beetee Creative Commons License 5 napja 0 0 24095

Lehet.

 

 

 

 

(csak nem érdemes)

Előzmény: Maszatka55 (24094)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!