Keresés

Részletes keresés

Alex Raps Creative Commons License 30 perce 0 0 102311

Azokat a "sorozatos lákokat" hol lehet nyomonkövetni? :D

Előzmény: MaZsola (102307)
Mr Reacher Creative Commons License 3 órája 0 0 102310

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=145197056&t=9018306

 

Nagyon sajnállak. Te is azt hiszed, hogy mindenkinek minden erőforrás korlátlanul a rendelkezésére áll.

Előzmény: MaZsola (102307)
Mr Reacher Creative Commons License 3 órája 0 1 102309

Első hozzászólásod a topikban és beszólogatsz. Bravó.

Előzmény: rc37 (102308)


rc37 Creative Commons License 11 órája -2 0 102308

Szánalmas vagy. Segíteni szeretne, te meg itt oltogatod. De másoknak is beszólsz, ahelyett, hogy a kérdésre válaszolnál (pl. hitel kamata elszámolható-e - nabla és halmossy). Miért nem rejted el a hozzászólásait, ha ennyire zavar???

Előzmény: Mr Reacher (102306)
MaZsola Creative Commons License 13 órája -2 0 102307

Volt, aki már a gépét szervízbe vitte volna a hiba miatt, de ez nem akadály neked, Jack, hogy továbbra is magadból indulj ki. Miután sorozatban lájkolják és köszönik, hogy végre valaki megmutatta a képeket, hogy mit-hol-és-hogyan, addig neked péntek estére is a fanyalgás jutott. Nagyon sajnállak.

Előzmény: Mr Reacher (102306)
Mr Reacher Creative Commons License 15 órája 0 2 102306

Ismét azt hiszed, hogy mindenkinek minden erőforrás korlátlanul a rendelkezésére áll.

 

Magyarul: ne nyomd már tele mindenféle érdektelen képpel a hozzászólásod, különösen ha ITT már megoldottuk az általad napokkal később jelzett problémát.

Előzmény: RuszinZsoltMkoe (102305)
RuszinZsoltMkoe Creative Commons License 15 órája -1 1 102305

Az ÁNYK alapvető eleme a jelenlegi adózási, közigazgatási és bírósági kapcsolattartásnak. Az elmúlt napokban két problémával is szembesültek a felhasználók. Íme:

 

1.
Az ÁNYK-nak az perkapu bekapcsolásakor új kihívásokat kellett teljesítenie. Az OBH nyomtatványok kötelezően az ÁNYK induláskor ellenőrzi, hogy van-e frissebb verziója a már letöltött sablonoknak! Addig nem is engedi tovább a felhasználót, amíg be nem gyűjtötte a frissítésekhez szükséges információkat. Erre az információra történő várakozást jelzi a felhasználók számára az "Összetevők verzió információinak keresése az interneten, kérem várjon!" tájékoztató üzenet, ami a v2.71.0 ÁNYK kiadásától érhető el. Nem csak az OBH hanem más szervezetek számára is kiajánlásra került ez az opció. Miután vannak olyan nyomtatványt publikáló szervezetek, amelyeknél a frissítési információkat tartalmazó url-en nem publikálnak szolgáltatást (bizony), így ezen esetekben ki kell várni egy 30 másodperces "timeout"-ot. Ez szorzódik annyival ahány hibás frissítési helyet keres fel az ÁNYK. A jelenlegi tapasztalatok szerint ez maximum 4-5 perces várakozási időt jelent. Első tipp: NE ZÁRJÁK BE AZ ÁNYK-t. Második tipp: a frissítési várakozás funkció kikapcsolható az ÁNYK Szerviz/Beállítások/Frissítés fülön a "Várakozás frissítési információkra" blokkban. A tapasztalatok szerint az OBHGEPI és a BOPMH azonnal tiltása megszünteti a frissítési várakozást, miközben a Frissítések keresése a háttérben ugyanúgy lefut.

 

 

2.
Az ÁNYK JAVA-t használ, ezt biztosítja az operációs-rendszer függetlenséget. A JAVA tehát jó dolog. A frissítések követése azonban nem mindig egyszerű feladat. Úgy volt, hogy a 2017. szeptember 21-én kiadásra kerül az új Oracle Java SE 9 platform, de egyelőre ez nem történt meg (jelenleg is a július 26-i frissítés a legfrissebb, pl. itt: https://java.com/en/download/win10.jsp). Miután a jelenlegi ÁNYK programmal (v2.77) nem lenne kompatibilis a Java, így joggal pánikolt a NAV honlapján a fejlesztő Pillér Kft., azzal, hogy ÁNYK program működéséhez továbbra is a korábbi JAVA 1.8-as verzió kell majd. Ebben a kérdésben nincs mást tenni, mint várni, a Pillér Kft el fogja végezni a szükséges fejlesztést a kompatibilitás eléréséhez.

 

 

A könyvelőknek kitartást kívánunk a bonyolult informatikai elvárásokhoz való megfeleléshez.

Mr Reacher Creative Commons License 16 órája 0 0 102304

Ennek a logikának a továbbgondolása alapján a bérbeadásig kifizetett kamat növeli a beruházás értékét, ami az értékcsökkenési leírás alapja.

 

NEM.

Előzmény: halmossy (102303)
halmossy Creative Commons License 18 órája 0 0 102303

Az önálló tevékenységből származó ... bevétellel szemben a jövedelem megállapításához elszámolható

ab) az ingatlan-bérbeadási tevékenységből származó bevétel esetében a 11. számú melléklet szerint a kizárólag bérbeadásra hasznosított tárgyi eszköz értékcsökkenési leírása, felújítási költsége (ideértve a felújítási költség értékcsökkenési leírás szerinti elszámolásának választását akkor is, ha a tárgyi eszköz beruházási költsége alapján egyébként nem történik értékcsökkenési leírás elszámolása), a nem kizárólag bérbeadásra hasznosított épület időarányos, illetve területarányos értékcsökkenési leírása, felújítási költsége (ideértve a felújítási költség időarányos, illetve terület-arányos értékcsökkenési leírás szerinti elszámolásának, illetve a hasznosított ingatlan-rész felújítási költsége értékcsökkenési leírás szerinti elszámolásának választását akkor is, ha az épület beruházási költsége alapján egyébként nem történik értékcsökkenési leírás elszámolása),

 

 

Tehát értékcsökkenés címén elszámolhatok 50 éven keresztül évi 2%-ot. Gondolom, az időarányos azt jelenti, hogy ha február 1-én kezdem a tevékenységet, akkor csak 11 hónapot számolhatok el abban az évben. Gondolom, összesen 50 év számolható el, de hogy milyen ütemezésben, az rám van bízva. Tehát ha 60 évig adom bérbe, akkor én dönthetem el, hogy melyik időszakban számolom el az 50 évet.

 

Ennek a logikának a továbbgondolása alapján a bérbeadásig kifizetett kamat növeli a beruházás értékét, ami az értékcsökkenési leírás alapja.

Előzmény: Akár Kati (102302)
Akár Kati Creative Commons License 19 órája 0 0 102302

Ne agyalj már, a lakás használatbavételi engedéllyel rendelkezett ( gondolom), amikor megvetted,

innentől számít az üzembe helyezés. Semmi köze ahhoz, hogy 1 év múlva kezded a bérbeadást!

 

Előzmény: halmossy (102301)
halmossy Creative Commons License 21 órája 0 0 102301

Igen, ezen agyalok én is. Bár a jövedelemszerző tevékenységem szempontjából akkor helyezem üzembe, amikor megkezdem a bérbeadást. (mi van akkor, ha az első évben rezsiszámlákkal bizonyíthatóan üresen áll?)

Előzmény: Akár Kati (102300)
Akár Kati Creative Commons License 21 órája 0 0 102300

A lakást akkor "helyezted üzembe", amikor rendeltetésszerűen  kezdted használni,

nem akkor, amikor a bérbeadást kezded!

Előzmény: halmossy (102299)
halmossy Creative Commons License 22 órája 0 0 102299

A törvény szerint logikus.

 

A magánszemély költségként számolhatja el a bevétel megszerzésével közvetlenül összefüggő kiadásokat.

 A tárgyi eszköz beszerzéséhez egyedileg kapcsolódó járulékos kiadás az illeték, a hitel igénybevételével kapcsolatos kiadások, az üzembe helyezés napjáig felmerült kamat, biztosítás díja a beszerzési ár részét képezi.

Az ingó, ingatlan (épület, építmény) beszerzési áraként a megszerzésre fordított, igazolt kiadás vehető figyelembe.

 

Tehát amíg nem kezdem el a bérbeadást, addig a törlesztőrészlet formájában kifizetett kamat növeli a beszerzési árat.

Az azt követően kifizetett kamat pedig az üzemeltetés költsége, tehát a bevételemet csökkenti, mivel a bevétel megszerzésével közvetlenül összefüggő kiadás.

Előzmény: Mr Reacher (102298)
Mr Reacher Creative Commons License 23 órája 0 0 102298

Én m ár sok házi feladatot megoldottam. Gondolkodj logikusan.

Előzmény: halmossy (102296)
Mr Reacher Creative Commons License 23 órája 0 0 102297

A Kormányzati Portál és Ügyfélkapu 2017. szeptember 23-án 13:00 óra és 2017. szeptember 24-én 01:00 óra között karbantartás miatt nem lesz elérhető

halmossy Creative Commons License 1 napja 0 0 102296

Tehát akkor most a kamat elszámolható vagy nem?

 

Ha telek után nincs értékcsökkenés, akkor azt hogy tudom költségelni? Hiszen az is része a tárgyi eszköz beszerzésére fordított kiadásaimnak.

Előzmény: Mr Reacher (102295)
Mr Reacher Creative Commons License 1 napja 0 0 102295

A telek után nincs értékcsökkenés, mert ha bomba is robban, a telek akkor is megmarad. A 3. sz. mellékletben ez a legfontosabb mondat: A magánszemély költségként számolhatja el a bevétel megszerzésével közvetlenül összefüggő kiadásokat. Ezen a melléklet I. pontja egy példálózó felsorolás, nem teljes körű: Jellemzően előforduló költségek

Előzmény: nabla_ (102293)
nabla_ Creative Commons License 1 napja 0 0 102294

A helyzet az, hogy megvettem a lakást hitelre. Ezt követően egy év múlva kezdtem el kiadni. A tv. szerint az üzembe helyezésig a vételáron felül a kamatok, ügyvédi és közjegyzői ktsg. mind a beszerzési költségeket növelik. Ezek képezik az amortizáció alapját. Ha már üzembe helyeztem, onnantól a továbbiakban kifizetésre kerülő hitel törlesztőjének kamat része a bérbeadásból származó bevételemet csökkenti. Ez a tárgyi eszköz üzemeltetésének a költségeihez tartozik. Ezen felül az addig kifizetett kamat pedig az ingatlan amortizációjának alapját növelve szintén évi 2-3% erejéig költségelhető.

Kérlek, javíts ki, ha tévedek!

Előzmény: zsanna (102286)
nabla_ Creative Commons License 1 napja 0 0 102293

Igen, ők azt írják, hogy "a törlesztő részlet külön költségként történő elszámolása nem megengedett". De szerintem ez így nem igaz, mert a törlesztő részlet kamat része elszámolható, hiszen az nem képezi az ingatlan vételárát. Csak a tőketörlesztés része nem számolható el, mivel az képezi az ingatlan vételárát.

 

Amúgy újabb kérdést vet fel bennem, hogy a vételár két részből áll: telek + épület. Az szja tv. 11. melléklete csak az épületre enged meg értékcsökkenést (2-3%). A telekkel mi van? Azt hogyan költségeljem?


Alapvetően arra vagyok kíváncsi, hogy a kamat része elszámolható-e?

Előzmény: Mr Reacher (102292)
Mr Reacher Creative Commons License 1 napja 0 0 102292

Ők is azt írják, mint én. A törlesztőrészlet tőkerésze nem költség, mert az az ingatlan vételárát takarja be, és az amortizációban kapod vissza.

Előzmény: nabla_ (102291)
nabla_ Creative Commons License 1 napja 0 0 102291

Korábban azt írtad, hogy a kamat elszámolható. Mivel a törlesztőrészlet annuitásos, így egy része tőke, egy része kamat. Az általad hivatkozott NAV állásfoglalás erre nem tér ki, csak annyit ír, hogy a hitel törlesztését nem lehet elszámolni. Szerintem itt abban téved a NAV, hogy a hitel törlesztőjének csak a tőketörlesztésre fordított részét nem lehet költségelni. A kamatot lehet. Ebben kellene megerősítés!

Előzmény: Mr Reacher (102290)
Mr Reacher Creative Commons License 1 napja 0 0 102290

Hol írtam itt törlesztőrészletet?

Előzmény: nabla_ (102289)
nabla_ Creative Commons License 1 napja 0 0 102289

Itt írtad. Bocs, nem kötekedni akarok, csak tisztázni... Amúgy köszönöm a választ!

Előzmény: Mr Reacher (102288)
Mr Reacher Creative Commons License 1 napja 0 0 102288

Törlesztőrészletet biztosan nem írtam.

Előzmény: nabla_ (102285)
zsanna Creative Commons License 1 napja 0 0 102287

Ja, Te is így gondolod :-)

Keresd meg, hogy hol és mire írta azt, hogy elszámolható. Nekem nem rémlik...

Előzmény: zsanna (102286)
zsanna Creative Commons License 1 napja 0 0 102286

"... az ÜZEMBEHELYEZÉS NAPJÁIG ELSZÁMOLT  kamat.....

 

Ha már bérbeadtad, akkor az vastagon "üzembe van helyezve". 

Előzmény: nabla_ (102285)
nabla_ Creative Commons License 1 napja 0 0 102285

Korábban írtad, hogy a kamat elszámolható.

 

Amit belinkeltél, ott ez van:

 

"11. Bérbe adott ingatlanom után fizetett lakáscélú hitelem törlesztő részletét elszámolhatom-e költségként?
Tekintettel arra, hogy az értékcsökkenési leírásnak a teljes – az ingatlannak az adásvételi szerződésben szereplő, a hitel összegét is tartalmazó – vételára képezi az alapját, így a törlesztő részlet külön költségként történő elszámolása nem megengedett."

 

Ezzel szemben az szja tv-ben:

11. számú melléklet az 1995. évi CXVII. törvényhez

 

c) Az értékcsökkenési leírás alapja a beruházási költség, az üzembe helyezésig felmerült következő kiadások nyilvántartásba vétele alapján: a tárgyi eszköz, a nem anyagi javak beszerzési ára, saját előállítás esetén pedig az anyagkiadások és a mások által végzett munka számlával/számlákkal igazolt összege. Az értékcsökkenési leírás alapjának számbavétele során a vonatkozó számlában (okmányban) szereplő és levonható áfa összegét figyelmen kívül kell hagyni. A le nem vonható áfa az értékcsökkenési leírás alapjába beszámít.

 

A tárgyi eszköz beszerzéséhez egyedileg kapcsolódó járulékos kiadás (szállítási, alapozási, szerelési, üzembe helyezési, valamint a beszerzéssel összefüggő közvetítői kiadások, a bizományi díj, a vám, az adók - az áfa kivételével -, az illeték, a hitel igénybevételével kapcsolatos kiadások, az üzembe helyezés napjáig felmerült kamat, biztosítás díja stb.) a beszerzési ár részét képezi.

 

Az ingó, ingatlan (épület, építmény) beszerzési áraként a megszerzésre fordított, igazolt kiadás vehető figyelembe. Ezt az összeget növelni kell az értéknövelő beruházásra fordított, számlával igazolt kiadással, feltéve, hogy azt az adózó korábban költségként nem számolta el. Az ingyenesen szerzett tárgyi eszköz után értékcsökkenési leírás nem számolható el.

 

Előzmény: Mr Reacher (102281)
Mr Reacher Creative Commons License 2 napja 0 0 102284

Előirányzat szintjén a 2016-os költségvetési törvényben 3,4%-kal több szja bevétel van, mint a 2015-ösben. Pontos tényadatot nem találtam csak a ksh-nál, az pedig tudjuk, hogy nem mérvadó.

Előzmény: zsanna (102283)
zsanna Creative Commons License 2 napja 0 0 102283

De nálunk is 10 % csökkenés van. 

Előzmény: zsanna (102282)
zsanna Creative Commons License 2 napja 0 0 102282

Igen, ez is tény. De, mint írtam, nem ez az egyetlen oka a csökkenésnek, hanem egy a háromból. Mert eddig is baromi sok pénz bent maradt. 

Nekem meg tök rendes ismerőseim vannak, mert  tudják, hogy gyűjtjük, és azt mondták, nem vacakolnak ügyfélkapuval, hanem menjen úgy, ahogy eddig :-) 

Előzmény: NB2 (102280)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!