Esedékes lett négy új téli gumi beszerzése, 235-R18-65 méretbe, SUV-ra, de drágák.
A téli új gumik helyett, megvettem négy eredeti használt felnit 19 colos méretben, kb. 3000km futott Continental téli gumival. DOT 2023-ast. Olcsóbban mind a négy új gumi.
Val. hogy az eladónak volt egy autója, amit eladott és megmaradt a téli szett felnistől. Amikor elvettem a kerekeket, volt egy új VW Passat kombi az udvarán.
Egy kérdés a topichoz, ti mit vennétek inkább hazai használatra: Michelin Alpin Pilot 7-et vagy Conti TS870-et (205/55 R16 méretben)? Nagyon hasonló árakat látok a két típusra, ill. van még a láthatáron Dunlop Winter Sport 5 szignifikánsan olcsóbban.
"mit csinálsz akkor, ha egy órán belül megváltozik"
Erre vannak írva a szabályok, meg a tanácsok.
Forma-1-ben ugye gumit cserélnek, de ez a közüton nehezen megvalósítható, ezért is nem járhatunk slick gumival, ami ugye szárazon jobb, mint a rovátkolt.
Ez így van, és szerintem ezt is írtam le. Csak mit csinálsz akkor, ha egy órán belül megváltozik, és már nedves lesz?
Nappal szárazon 2 m-rel jobb a fékutad, de hajnalban (mikor nincs meleg) vagy du. hazafelé (amikor nedves, hideg, bármi lehet) meg mondjuk 5-tel több. Másnap meg végig nem szárad fel, mert nem süt ki a nap.
Ez a serpenyő két oldala. Mindenki döntse el maga, mit szeretne NEDVES úton:
Senki nem mondott olyat, hogy naponta cserélj gumit vagy hogy járj télen nyárival. Csupán annyit, hogy a marketing dumával ellentétben a nyári gumi száraz aszfalton még hidegben is jobb mint egy téli vagy négyévszakos.
Azért a 2 °C még nem az igazi "tél". Ezzel a reggeli hőfokkal ráadásul akkor számolunk, amikor napközben még 10 körül vagy felette van (ha kisüt a nap), csak reggel (éjszaka) hideg.
Namost ugye amikor a levegő hőmérséklete 2-5 °C (mert ugye mindig ezt mondjuk valójában, amikor erről beszélünk), akkor éjjel a sugárzásos hőleadás miatt az útburkolat a környezeti hőmérséklet alá is hűlhet (és szokott is). Hajnali oktatásokon szoktam vele játszani, hogy viszek lézeres mérőt, és megnézzük mi mennyi az udvaron. És ezért kell jeget kaparni 2 °C-ban is. Egy hajnali párakicsapódás is simán megfagy, de ha nem, akkor is nedves. Szóval én nem taktikáznék azzal, hogy délelőttől és hazafelé jobban tapadok x méterrel, de hajnalban mikor indulok meg rosszabb y méterrel (tapasztalataim szerint y >> x), mert ez szerintem rossz csere.
De egyébként egyszer én is meglepetten tapasztaltam, mikor egy száraz téli napon (durrdefektes téligumik miatt) sokkal előbb raktam vissza a nyárikat: tök jól tapadt, sokkal jobb volt a télinél. Csak mi lesz holnap reggel?
Meglátásom szerint a 4évszakos gumi pont ezen átmeneti időszakokban lenne frankó, mert senki se cserél naponta többször gumit az útviszonyokhoz igazítva. Nekem ezzel szemben az a bajom, hogy az általam egyszer tesztelt (új) CC2 egy második kocsiként használt autónkon a 3. évben már használhatatlan volt télen.
"Tudom, itt hóról volt szó, de a legtöbb vélemény szerint a nyári gumik hidegben keményebbek, és száraz aszfalton is rosszabbul teljesítenek. Tehát nem csak a hó miatt hasznos a téli gumi."
A tények meg azt mondják hogy száraz aszfalton a nyári gumi még hidegben is a legjobb.
A kerekeket nézegetve azt látom, hogy a négyévszakos helyett nagyon sokan fent hagyták a téli gumit még augusztusra is.
Ha őket kérdeznénk, azt mondanák, hogy jó az nyáron is. :-)
Persze nem azt akarom, mondani, hogy ne lehetne közlekedni a 4 évszakos gumikkal, sőt a nyárival is lehet télen, csak tudni kell mi van a felnin.
A téli gumi lassan már csak annak fontos, aki hegyvidéken lakik, vagy külföldre jár a hegyekbe.
Meg az ilyen hülyéknek, mint én, csak azért van, mert megvan a csere garnitúrám, és költségmentesen csereberélek, meg tárolok. Majd, ha gumit kell cserélni, egy kicsit drágább lesz a 2 garnitúra, mint egy jobb 4 évszakos.
"hó mint az útburkolaton előforduló jelenség lényegében megszűnt Magyarországon."
Tudom, itt hóról volt szó, de a legtöbb vélemény szerint a nyári gumik hidegben keményebbek, és száraz aszfalton is rosszabbul teljesítenek. Tehát nem csak a hó miatt hasznos a téli gumi.
Úgy látom, szövegértelmezési problémáid vannak. Most éppen arról van szó, hogy a Michelin CS3-at vagy pedig a Quatrac Pro+-t válassza a forumtárs. Esze ágában nem volt tizenéves Qutrac 5-öt vásárolni.
Tehát éppen fikázol egy gumit, amit nem is használtál... Azt ugye tudod, hogy a mintázat csak egy dolog, amikor felhozod, hogy a generációkkal előtti elődje milyen is volt.
Ha télen akár csak 2-3 napig van több kevesebb hó akkor is tudni kell biztonságosan közlekedni.
Van 3 éve másik 4 évszakos azzal érdekes lehet télen nyáron, teljesen mindegy milyen időjárási viszonyoknál normálisan közlekedni, de az nem Vredestein Quatrac akármi....
A hó mint az útburkolaton előforduló jelenség lényegében megszűnt Magyarországon. Pár óránál tovább én havat az úton 2012-13 óta nem láttam (dél-alföld). Arra meg tökéletes a négyévszakos gumi.
A CC3 Sport új fejlesztés, biztos, hogy jobb mint a Quatrac Pro+ (amúgy teljesen jó az is). Ha elérhető a méretedben - mert csak 18 colltól felfelé van - akkor egyértelműen az újabbat válaszd.
Amúgy csak 1-2 hónapja lehet kapni, szóval tapasztalata kb senkinek nem lesz róla.
Hasonló mintázatú volt a Quatrac 5 is, télen néhány cm-es hóban semmit sem ért, sík úton induláskor rendszeresen kipörgött a kerék, körforgalomban csak csúszott az autó kifelé......ha száraz ill. nedves az út akkor használható volt, hóban tul. képpen semmirevaló pedig nagyon nem erőgépen volt használva.
Ismét négyévszakos gumi mellett döntenék, igazából 2 van amivel szemezek bár kicsit árgategóriában más a kettő.
Az egyik a Michelin Crossclimate 3 Sport, a másik a Vredestein Quatrac Pro+. Igaz Vredestein már volt, de az Quatrac 5-ből. Azzal egyébként elégedett voltam, mondjuk az kisebb súlyú/teljesìtményű volt, igaz a mostani se egy versenygép. Kb. 1400kg, 170Le. Szóval szerintem erre is elegendő egy négyévszakos az évi 9-10000 km-re. 50-50% város/ pálya.
A kérdés, inkább az hogy van valakinek tapasztalata a Michelinnel? Esetleg megérheti-e a plussz költség, ha néha nagyobb tempóban is vezetek?
Jelenleg egy GT Radial Sportactive 2 van, ami bevált. Persze volt már jobb gumim, de sokkal rosszabb is.