A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Leírom a tapasztalataim, hátha segítek másnak is vele. Ha a kedves fórumtársak esetleg nem látták korábban, egy elég leharcolt Bezzera Hobby (Hob01) került hozzám, ennek a nyomását szerettem volna a megfelelő értékre állítani, sikertelenül.
Több helyen olvastam egy olyan nyomásállítási módszerről, melynél nem használnak nyomásmérőt. Vakszűrőt tesznek fel, és az OPV visszatérő ágán kifolyó víz mennyiségét mérik. A források szerint az ULKA E-sorozatának vízszállítása úgy néz ki, hogy 9 bar-ra állítva az OPV-t percenként kb. 260 ml víz folyik ki a visszaérő ágon.
Az első mérésem során kb. 70 ml víz jött le egy perc alatt. Apránként lazítottam az OPV szabályozó csavarján, és eljutottam kb. 115-120 ml/percig, ami kb. 10,5 bar nyomásnak felel meg, ha minden igaz. Ennél jobban nem lehetett kicsavarni a szabályzó csavart, mert a nyomás lelőtte a helyéről! És itt jön a csavar a dologban: ez az érték teljesen egybevág azzal, amit korábban az olaszpresszo.hu egyik cikkében láttam: Luca Bezzera szerint a háztartási gépeknél nincs értelme a 9 bar nyomásnak, mert a rezgőpumpák működéséhez inkább a 10-11 baros nyomás passzol.
Ez a nyomás megvan, a kávémmal elégedett vagyok. Ennyi. Mindenkinek jó éjszakát! Üdv: Frigyes
A gyári karra teszem fel. A kifolyót leveszem, és a helyére csavarom fel azt az idomot, amit a nyomásmérőhöz adtak. Annak a végébe megy a nyomásmérő szépen letömítve. A kart felrakom a helyére, jól meghúzom, és indítom a csapolást. Egy ideig nem történik semmi, majd a kar mellet jön a víz. A nyomásmérő nem jelez, pedig olyan nyomás van, hogy a kis szűrő, amit a műszerhez adtak, behorpadt a teszt közben.
Kipróbáltam szűrővel, ugyanúgy ereszt a tömítés mellett. Nekem egyre gyanúsabb, hogy a műszerrel van valami gond: csapolásnál simán megy minden, enyhe tamper mellett is működik az OPV, illetve a backflush is rendben lezajlik. Ha mégsem a műszer rossz, akkor viszont nincs ötletem.
Az a kar, amit kaptam a géphez (használt persze) egy apróságban eltér más karoktól: egymáshoz képest 180 fokban a peremén egy-egy kb. 1 mm-es bevágás van, ami nagyon precíz, gyárinak látszik.
Lehetséges, hogy ezeken a réseken jön a víz a tömítés mellett, ha nincs szűrő a karban? Márpedig az OPV beállításánál úgy tudom, hogy nem kell szűrőt berakni. Vagy tévednék?
Valószínűleg a kartömítéssel lehet gond szerintem, mert backflush-nál is van némi szivárgás a karnák. Ez azért is gáz, mert tegnap raktam be egy új gyári Bezzera-kartömítést….
Megvettem a mindenhol kapható kis manométert a kiegészítőkkel, és felraktam a kifolyó helyére. A gép indul, egy idő után a kartömítésnél elkezd jönni a víz, de a nyomásmérő mutatója nem mozdul. Mi lehet a gond?
Nekem most nagyon kellemes meglepi volt a Vergnano Espresso Crema 800, (a kék). Nem háklis, de a magasabb hofok es a lassu lefolyas all neki igazan jo. Csokis de meglepoen osszetett izvilag, semmi savanyu, semmi mocsari robusta iz. Viszont nem olcso, es csak kilosban van.
Musettit rengeteget ittam, szerintem nem savanykás. Talán az Evoluzione picit, de azért az is nagyon finom. A Rossa és az Espresso egyáltalán nem savanykásak SZVSZ.
Nekem véletlenül hozta fel az alza az occaffe piros kávéját(crene rosso), meglepően baráti áron.( Ha jól emlékszem szállítással együtt volt 6 ezer ft). És jó.
Köszi a választ! Próbáltam, nekem az is savanykás, meg a Bárány Béla blendje is, a többi - szerintük - méginkább ez az irány. Ezeknél kellene valami minőségi mainstream olaszosabb. M3-son a Hatavanas fogadóban Piacetto van (zacsin pörkölési dátum is), az kb. az irány amit keresek, csak kapni nem lehet, meg kilós. Még a Musettiben reménykedem, az van helyben, de amit eddig kóstoltam szintén savanykás.
Sziasztok, Horvátországban nyaraltam és rájöttem hogy az utolsó költözés óta már elfelejtettem már milyen a (legalábbis nekem) jó KV. Leporoltam a Gaggiát meg az Ascasót, vettem a menő helyi pörkölésűből, de nekem ez nagyon "speciality", a vele járó savanykásság nem nekem való. Mit (és hol) vegyek (Debrecen) hogy savanykamentes de telt, már az illatával is megbolondító (de nem dél olaszos és nem is agyonrobusztázott) finomságot tudjak lehúzni? Tudom ízlés dolga, de remélem azért átmegy kb. mit keresek, azon belül meg szívesen próbálgatok. Ja, és kisebb kiszerelés előnyben.
Gaggia Classic 2024, tehát vadiúj, három hónap után a bekapcsoló gomb nem "ragad be", tehát folyamatosan nyomva tartva marad csak áram alatt a rendszer...
Természetesen mod van rajta, ezért nem tudom garanciálisan intézni.. Van rá egyszerű megoldás ?
gépekkel is foglalkoztok? van egy kávédaráló gépem ami az egyik napról a másikra nem akar dolgozni (darálni). elején azt hittem túl sok kávét raktam bele és ezért nem darál, de üresen is ugyanazt csinálni: nevezetesen bekapcsolva zúg és kész. merre induljak el? mi lehet a probléma? van itthon multiméter csak nemtudom mit kéne mérnem.. köszi