Keresés

Részletes keresés

Platon Creative Commons License 27 órája 0 0 14265

Bízom benne hogy addig még lesz sörözés is megint. :) Ahogy kicsit kitavaszodik, szervezek megint egyet.

 

Baromi nagy buli lehet ez a történet, bár a gyerekeket kicsit furcsálltam a pirotechnika közelében. 

Előzmény: Aws (14263)
Izsák Hát Creative Commons License 5 napja 0 0 14264

Igen ez is  nagyon ott van. Nekem a legmegdöbbentőbbek a scale modellek voltak. Nézegetve sorban a képeket az ugrott be, hogy de jó, hogy van itt ilyen rögtönzött makettkiállítás is, aztán amikor kilőtték meg összeszedték a külön visszaernyőzött fokozatokat na akkor leesett az állam.

Előzmény: Aws (14261)
Aws Creative Commons License 5 napja 0 0 14263

Kettő.

Úgy is dumálni akartam Veled, Ljubjanáig meg hosszú az út :)

Előzmény: Platon (14262)
Platon Creative Commons License 5 napja 0 0 14262

Engem érdekel a dolog.

Előzmény: Aws (14259)
Aws Creative Commons License 6 napja 0 0 14261

Pl ez? :)

 

Előzmény: Izsák Hát (14260)
Izsák Hát Creative Commons License 2018.01.15 0 0 14260

Hmm. vannak ám érdekes gépek.

Előzmény: Aws (14259)
Aws Creative Commons License 2018.01.06 0 0 14259

Van rakétás találkozó a szomszédunkban!

Idén el kéne menni:

http://www.ljubljana-cup.com/

Aws Creative Commons License 2017.08.27 0 0 14258

Az jó lenne! :)

 

Előzmény: xplod (14257)
xplod Creative Commons License 2017.08.20 0 1 14257

Látom megint aktív a fórum, lehet visszatérek? 3-4 éve nem nyúltam a dologhoz , leporolom és hajrá jövőre , itt hagytam abba még régen. :))

 

tec.. Creative Commons License 2017.08.05 0 0 14256

Szia Spike!

 

Jogos az aggodalmad a fémmotorokra vonatkozólag, de az ammonium -nitrát használata legalább annyira nem bölcs dolog! Nem véletlen, hogy jónéhány éve már maximalizálták (csökkentették)

az ammonium -nitrát tartalmat, és azt hiszem még mindenki emlékszik Gekkoka sajnálatos kísérletére, s annak következményeire!

 

Üdv: Techn.


Előzmény: spike logan (14254)
Aws Creative Commons License 2017.07.04 0 0 14255

Szia Spike!

Etilén glikol helyett jó a propilén glikol is a plaszticizátorba?

spike logan Creative Commons License 2017.06.27 0 2 14254

Néhány gondolat a biztonságról

 

Az írásaimban gyakran kitérek a munkabiztonságra. Úgy gondolom, hogy felelősen állok a témához, de bármit is írjak erről, semmit nem lehet tenni a felelőtlen kísérletezőkkel. Ez annyira általános probléma, hogy már fölösleges szájtépésnek érzem. Mint a szülő, aki elengedi a gyerekét motorozni, majd a koporsóban látja viszont. Végső soron mindenki saját magáért felel, de mindig gondolni kell arra, hogy másokat nem érdekli a rakétás hobbi és nem kérnek a „mellékhatásaiból”. Egyetlen szülő sem örülne, ha egy balul sikerült kísérlet után a gyermeke könyéktől lefele amputált karral, megvakulva érkezne haza. Ezt, és más fórumokat olvasgatva sok problémát látok ez ügyben. Először is a felelőtlen kezdők, akik képesek bármit összekotyvasztani nulla háttérismeret birtokában. Először jó lenne a fizika és kémia tankönyveket széthajtani és tanulni. A másik jelentős baleseti forrás, hogy sokan gyors sikerre számítanak. Pedig ez az elfoglaltságra pont nem ez a jellemző. Szükséges lenne egy tematikára, hogy a nulláról kezdők is legyen sikerélményük idővel, balesetmentesen.

Amit viszont horrorként élek meg az az, ha fémcsöves rakétatesteket látok a fórumokon. Ezek semmivel sem jobbak, mint a papír alapú kompozit anyagok. A vascsövesek lényegében csőbombák. Ha valami csoda folytán mégis röpképesek lennének, akkor a visszahulló rakéta simán agyonüthet bárkit! Nagyon bonyolult feladat egy rakéta röppályáját számítani és semmi nem úgy történik, ahogy eltervezték. Magyarország sűrűn betelepült. Nehéz olyan nyílt térségeket találni, ahol mindez biztonságosan kivitelezhető. Kivételes véletlen, ha valakinek a lakóhelye közelében ilyen terület található, és ne feledjük: oda is kell jutni. A rakétázáshoz leginkább a késő ősztől-tavaszig terjedő időszak a leginkább ideális, mert a száraz nyári időszakban könnyű tüzet okozni.

Visszatérve a fém rakétatesthez: ez veszélyes kialakítás. A fúvókát sem feltétlen előny acélból gyártani, mert meglepő lehet, de semmivel sem tartósabb, mint ha textilbakelitből lenne gyártva. Ennek az anyagnak a sűrűsége csak kb. 1/7-része az acéloknak. Az üzem közben elszenesedő felülete védi az anyagot a pusztulástól és a többnyire csak másodpercekben mérhető üzemidő alatt tökéletesen megfelel. Ez csak egy példa volt a sok közül. Nem abból a szándékból vagyok itt a Fórumon, hogy osszam azt észt vagy tanárkodjak. Amit megtehetek az csak annyi, hogy felhívjam a figyelmet a veszélyekre és segítsek amatőr társaimnak biztonságosan kísérletezni. A rakétázás nem „buli”, hanem veszélyes elfoglaltság, komolyan kell tehát venni.

 

A biztonság fogalmáról annyit, hogy ez nem olyasmi, amit utólag be lehet építeni bármibe is. Azt mindjárt az első lépésektől szem előtt kell tartani. Minden aktuális ténykedésünkbe mintegy „bele kell szőni”.

 

Hamarosan ismét jelentkezek, még mindig a hajtóanyag blokkok gyártásának részleteivel. A blokkok préselése bonyolult, ezért magyarázó ábrákat is készítek a fényképek mellé.

 

Spike

Aws Creative Commons License 2017.06.25 0 0 14253

A por állagú hajtóanyag max a kis motorokban működik, én nem is foglalkoztam ilyennel.

 

Keverj össze 65% (tömeg%) KNO3-at, 17,5% cukor, 15,75% glukóz 1,75% fruktóz-t és 45% vizet (ez majd elpárolog). Mivel minden fel lesz oldva a vízben, ezért semmit nem kell őrölni. A löttyöt néha kell keverni amíg feloldódik minden a vízben, majd röviddel ezután vékony hártya jelenik meg a felületén és onnantól folyamatosan kell keverni. Amikor sárgás massza lesz belőle, fokozatosan vedd lejjebb a fűtést. A végén már alig kell fűteni és apró buborékokkal párolog a víz. Nehéz megállapítani mikor jó, kicsi nedvesség mindig marad benne, de ez teszi rugalmassá így ez rendben van. Törekedni kell arra, hogy ne nagyon sárguljon az anyag főzés közben. A kész masszát ki kell szedni a lábasból, én 0,1mm-es alu fóliára teszem. Ezen kihűl és le lehet róla törni. A kihűlt masszát összetöröm 0,5- max 1cm-es morzsákra és dunsztosüvegbe rakom. Később ezt be lehet olvasztani és szegmenseket gyártani belőle.

 

Fontos, hogy max 100-150g-nál többet ne keverjél. Fakanalat használj, bár ez nem valószínű, hogy begyulladna a víz miatt. Én egy lapos fakanalat használok, mert azzal fel lehet a lábas aljáról kaparni mindent. A glukóz-fruktóz szirup is rugalmassá teszi az anyagot ezért kell bele. Elvileg nagyobb motorokhoz is jó, mert rugalmas. Vas oxid NEM kell bele. Az anyag, mivel molekuláris szinten összeolvad, ezért nagyon jó hatásfokkal, gyorsan ég, a benne maradt víz ellenére is.

Előzmény: bodgabo (14248)
Aws Creative Commons License 2017.06.25 0 0 14252

Várjuk nagyon :)

Előzmény: spike logan (14249)
Platon Creative Commons License 2017.06.23 -1 0 14251

A tesztpad egy kb 150mm átmérőjű, 10mm falvastagságú csőből lesz, ebbe teszem a rakétamotort. 

 

Szerintem az a cső nem véd meg téged ha valami komolyan balul sül el. Ha ezt ki akarod próbálni akkor minimum egy jó nagy gödörben tedd, biztonságos távolból, de szerintem még úgy is veszélyes.

 

 

Előzmény: bodgabo (14237)
Platon Creative Commons License 2017.06.23 -1 0 14250

Előzmény: spike logan (14249)
spike logan Creative Commons License 2017.06.23 0 2 14249

Tisztelt Fórumtársak!

 

Elnézést kérek, amiért egy időre eltűntem a fórumról. Minden jel szerint a munkálkodásom felkeltette a figyelmét számomra ismeretlen illetőknek. A lényeg, hogy feltörték az email fiókomat, amelyen keresztül erre a fórumra regisztráltam. Vannak kíváncsi emberek. Ez bárkivel megeshet, aki rakétákkal foglalkozik. Új email címmel ismét regisztrálok a régi „álnevemen”. Egy kicsit tényleg meglepődtem és átmenetileg minden ilyen tevékenységemet szüneteltettem. A YouTube-ra ismét feltöltöm a videókat, amelyeket az említett ok miatt ideiglenesen töröltem. Vannak új híreim is, amelyeket majd folyamatosan ismertetek. Mielőtt töröltem volna magam a hajtóanyag blokkok sajtolásáról kérdeztetek. Ez egy kicsit összetett folyamat, tehát érdemes részletesebben bemutatni majd. Ennek segítségével mellőzhető a veszélyes összeolvasztások, amik a cukros motorok nagy részére jellemzőek. Tavaly írtam arról, hogy nem foglalkozok cukros hajtóanyaggal, de majd ismertetem, hogyan lehet sajtolással gyártani, teljesen veszélytelenül. Elborzadok, amikor olyan videókat és képeket látok, amelyen rotyogva olvad a nitrátos cukor. Ami engem illet, továbbra is maradok az ammónium-nitrát alapanyagnál. Folytattam a fejlesztést és amikor a kísérleteket elvégeztem, majd ismertetem a szokásos módon. Már inkább a részleteket finomítom. Az összetétel lényegében nem változott. A borkősav-glikolészter plaszticizátor szükséges mennyiségét és az alkalmazásának legjobb módját még vizsgálgatom.

 

Látom, hogy egy fórumtársam már elkészített egy rakéta testet. Erről az acélcsöves (vagy bármilyen fémcsöves) megoldásról mindenképpen lebeszélném. Ujjgyakorlatnak megfelel, mint minta, de ha bármi probléma van, akkor szállnak a repeszek. Inkább javaslom az üvegszál+műgyanta alapú gyártmányokat. Sokféle holmit gyártottam már így, és tökéletesen megfelelnek a rakéta testének. Természetesen sok munka, amíg a kezdeti próbálkozásokból használható cucc jön létre, de mindenképpen megéri a fáradozást. Ha a kísérletező kedvű személy idegenkedne az üvegszövettől, akkor meg lehet kísérelni a nátronpapír+műgyanta kombinációt. Sokféle műgyanta van forgalomban, de aki nem akar utánajárni, akkor jól használható a Szupralux Gemini 2 komponensű parkettalakk+papír. Ez is nagyon szilárd anyag. Hamarosan újra felbukkanok és gyakrabban mint korábban.

 

Spike

bodgabo Creative Commons License 2017.06.22 0 0 14248

Igen, a KNSU-t nem nagyon javasolja senki, a nyomás emelkedésével valóban jelentősen nő az égési sebessége. Lehet hogy ez is okozta több papír rakétám korai halálát. Kipróbáltam 1% RIO-val, meglepően, szinte kezelhetetlenül gyorsan égett, fúvóka nélkül is fölviszi a papírraksit.

 

Indukciós főzőlapon, vastag talpú lábasban eddig még nem volt problémám a cukor olvasztással, természetesen törekszem a baleset és sérülés elkerülésére.

 

A reptetési próbákra találtam egy helyet, ahol 3km-es körzetben csak három fa és szántóföldek vannak. Amíg zöld a termény, addig nagy bajt elvileg nem csinálok. Nyár végén az aratásra váró búzatábla már neccesebb lenne.

 

A fém motorral egyelőre csak próbapados kísérleteket tervezek, különböző hajtóanyag keverékek és fúvóka kialakítások kipróbálására. De ezen a motoron még vannak tennivalók, és a próbapad alkatrészei sem jöttek még meg.

Az összetettsége miatt tetszett meg ennyire. Itt valóban lehet szerteágazó új ismeretekre és tapasztalatokra szert tenni.

Előzmény: Kisa (14247)
Kisa Creative Commons License 2017.06.21 0 0 14247

Ami nekem még rémlik a "rakétatudományból" a KNSU nem egy jó égési/nyomásparaméterekkel rendelkező hajtóanyag.

Dextróz és a szrobit sem különösebben drága.

Kisebb papírcsöves raksikat lehet préselni szárazon, de a fém motorokhoz mindig öntött szegmenseket használnak. (Legalábbis Nakka.)

 

Felejdsd el a magas hőmérsékleteket, a cukor olvadáspontja 180 fok körüli. Ez bőven túl van azon, ami biztonságos.

Ne próbáld ki!

Vannak biztonságos eljárások a szegmensek gyártására, 100-120 fok fölé még a vízben oldott hajtóanyaggal sem szabad menni.

 

Nyílt láng semmiképp nem lehet, és nagyon oda kell figyelni a helyi túlmelegedési pontokra.

Pizzasütő, homokágy, egyenletes hőmérséklet. Nem zárt helységben, legfeljebb 300 garmm, minden gyúlékony dologtól távol. Állandó kevergetés mellett és hőmérséklet figyeléssel, szemüveg, kesztyű.

 

Tűzgyújtási tilalom is van, még a tűzrakó helyeket sem szabad használni, szóval halaszd el.

 

Hidd el, kezdőként nagyon rá lehet csodálkozni kisebb-nagyobb balesetekre, hogy ezt nem gondoltam volna...

 

Nem a kedved szerettem volna elvenni, csak inkább olvass, tájékozódj. Egyelőre ne a saját ötleteid próbáld ki, hanem más bevált technikáit sajátítsd el.

Nagyon összetett hobby, aki komolyan nyomja annak sok szakmához kell elég jól értenie és ezt egybe gyúrnia.

 

 

Előzmény: bodgabo (14246)
bodgabo Creative Commons License 2017.06.21 0 0 14246

Megvan, köszönöm!

 

Nagyon komoly ez az SRM, el lehet vele bíbelődni.

Az átküldött szöveg hivatkozik egy "szilárdsági méretezés.xls" file-ra. Az elérhető valahol? Nakka oldalán lévő "casing.xls" csak a köpeny méretezésével foglalkozik, a végekkel nem. Bár nem nagy mutatvány kiszámolni, hogy a tervezett csavarok kibírják-e a várható nyomást.

 

Újabb gondolatom támadt a hajtóanyag készítéssel kapcsolatban.

Az ár és beszerezhetőség miatt a KNSU hajtóanyaggal próbálkozom. Az a tapasztalatom, hogy alaposan porítva, összekeverve és tömörítve az égési sebessége közel annyi, mint összeolvasztva. Csak ilyen formában nagyon könnyen szétporlad.

Most két dolgot szeretnék kipróbálni.

- Az egyik az, hogy az  öntőformába bepréselt keveréket berakom sütőbe, és a cukor olvadáspontja felett egy kicsivel hőn tartom, hogy egybe olvadjon. 

- A másik verzió, hogy a cukor kb 5%-át szorbitollal (vagy dextrózzal) helyettesítem, és ezt betömörítve csupán a szorbitol (vagy dextróz) olvadáspontja fölötti hőmérsékleten tartom. Hasonló lenne az elv, mint a zsugorkovácsolás esetén. Így nem karamellizálódna a cukor, és mégis (remélhetőleg) szilárd tömbbé állna össze. Valaki próbálkozott már ilyesmivel?

Előzmény: Aws (14245)
Aws Creative Commons License 2017.06.20 0 0 14245

Ment :)

Előzmény: bodgabo (14244)
bodgabo Creative Commons License 2017.06.20 0 0 14244

Letelt az időkorlát :(

 

Jöhet e-mailben is, beállítom itt nyilvánosra.

Előzmény: Aws (14243)
Aws Creative Commons License 2017.06.19 0 0 14243

Szia,

ide feldobtam: http://dropcanvas.com/zebp6

 

Előzmény: bodgabo (14240)
bodgabo Creative Commons License 2017.06.15 0 0 14242

Ja, méretben a Juno és a Lambda között lesz. 50mm belső átmérőjű varrat nélküli acélcső, a hasznos (hajtóanyag töltet) hossza pedig 400mm. Minden részegysége minimum 100 bar belső nyomás elviselésére van méretezve (a nyomás távadó is ennyit tud), de remélhetőleg üzem közben nem megy 65-70 bar fölé. 

Előzmény: Kisa (14239)
bodgabo Creative Commons License 2017.06.15 0 0 14241

Egyelőre kisebb, papírcsöves rakétákkal próbálkozom, eddig nem sok sikerrel. Bár a sikertelen kísérletek is hasznosak és lehet tanulni belőlük, csak nagyobb bajt ne okozzanak...

A nagy motor élesztése előtt még sokat kell tanulnom és tapasztalnom, annak az építése most még inspirációs célból és a barkács hajlamom kiélése  céljából történik. Közben készül a mérőpad, nyomás távadó már megvan, várom az erőmérő cellát és ahogy időm engedi, úgy csinálgatom. Képeket majd arról is készítek.

 

 

Előzmény: Kisa (14239)
bodgabo Creative Commons License 2017.06.15 0 0 14240

Szia!

Sajnos az első megadott link nem található, lehet hogy lekéstem róla. 

Előzmény: Aws (14238)
Kisa Creative Commons License 2017.06.12 0 0 14239

Csak annyit tennék hozzá, hogy semmiképp ne ezzel a nagy motorral kisérletezz először.

 

Úgy látom méretben kb. ez Nakka L-es (Lambda) motorja. Abba kell vagy 3 kiló hajtóanyag...

Nehéz ilyen nagy tölteteket gondosan repedés, zárvány nélkül, rendesen inhibilálva elkészíteni. Nekem legalábbis nem sikerült.

 

Elsőre szinte biztos neked sem fog sikerülni. Ha kilövi a hátsó gyengített záródugót, akkor a csőből fog elstartolni és meg sem áll száz méteren belül.

 

 

Előzmény: bodgabo (14237)
Aws Creative Commons License 2017.06.11 0 0 14238

Szia!

 

Felraktam ide egy doc-ot ami a motor méretezésről szól:

http://indabox.hu/VnteXiPI6UG

Le kell hozzá még szedned Nakka oldaláról az SRM.xls-t innen:

http://www.nakka-rocketry.net/softw.html#SRM

 

Szólj, ha kell segítség.

Előzmény: bodgabo (14237)
bodgabo Creative Commons License 2017.06.07 0 0 14237

Szia!

 

A komolyabb rakétások, akik leírásait olvasgattam, valóban vastagabb falú fúvókákkal készítik. Igazából ezt egy nagyon 0.1 verziónak szánom. Maga a tölcsér egy kiselejtezett radaros szintmérő kürtantennája volt. Sajnos nem túl ideális a kúpszöge sem, de ha csak egy próbát kibír, már lesz ilyen tapasztalatom is.

A tesztpad egy kb 150mm átmérőjű, 10mm falvastagságú csőből lesz, ebbe teszem a rakétamotort. A végében egy erőkaros áttételen keresztül nyomja az erőmérő cellát, és egy 100bar-ig mérő nyomástávadóval mérném a belső nyomást is. Ez a zárókupakon lévő menetes furattal lesz összekötve egy darab fém fékcsővel. Ha esetleg valami nem bírja, akkor a vastag cső remélhetőleg megfogja az útnak induló alkatrészeket.
Bármilyen okosság jöhet, ami a témába vág.

Üdv, GaBo. 

Előzmény: Misa345 (14236)
Misa345 Creative Commons License 2017.06.06 0 0 14236

Először fel kell tölteni, majd beilleszteni. Kicsit túlbonyolították :)

 

A fúvókád elég vékony falúnak tűnik, szerintem le fog olvadni. Meg van egy hosszvarrata. A tesztpados mérés előtt én vagy 3x tesztelném, nehogy az is robbanjon és hazavágja a padot.

A rakétamotorokat méretezni szokás a robbanás elkerülése és a tolóerő maximálása miatt. Nem nagy kunszt, de muszáj. Küldök róla anyagot, ha kell.

Előzmény: bodgabo (14235)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!