Az adatok erre a főzőre, ezekre a beállításokra igazak, de a tendencia a hasonló 4"-os oszlopoknál kb. ugyanilyen.
Az epruvetta üres (nincs benne szeszmérő), az alsó leeresztő nyitva, alatta az első pohár (rézeleje felirat).
Elindítottam a lepárlást, gázégő nagy lángon.
Én "gőzös" üzemmódban főzök, úgyhogy 0.2 bar gőznyomásnál leengedem nullára, többnyire négy alkalommal.
Egy óra múlva az alsó tálcán pára, majd cseppek jelentek meg, a fejhőmérőn megmozdult a hőfok. Visszavettem a fűtést minimumra (gyertyaláng, épp el ne aludjon az égő).
Amikor az alsó tálcán forrás jelei jelentkeztek, ráadtam a defi hűtővizét (15l/óra).
Amikor el kezdett csepegni a pohárba valami, növeltem a defi hűtését (40l/óra).
Amikor ütemesen csepeg, beállítottam 50l/óra defi hűtést.
A "rézeleje" (gyakorlatilag a hűtőrendszerből leoldott elrakódás) 18 perc alatt csöpögött le, váltás "EP 1" pohárra.
Az "EP 1" 10 perc alatt jött le (lassult a csöpögés, úgyhogy visszább vettem a defi hűtéséből 45l/óra), váltás "EP 2" pohárra..
Menet közben figyelem a véghűtőt, csak a felső harmadnak szabad melegnek lennie, az alsó résznek érezhetően hidegnek kell maradnia. Ennek megfelelően adom rá a véghűtőre a vizet.
Az epruvetta alsó leeresztő elzár, szeszmérő berak, epruvetta kifolyó alá gyűjtőedény (nálam 1l-es mércés).
Gáz felteker, defi hűtés visszavesz 30l/órára. Folyamatos "gyufaszálnyi kifolyás.
Fejhőmérséklet célérték 77-78 C fok.
Literenként cserélem a gyűjtőedényt. Visszamérem a gyűjtött 1l szeszt.
Figyelem a véghűtő hőmérsékletét.
A fejhőmérsékletnek literenként csak pár tized fokkal kéne emelkednie.
A KP vége felé emelkedhet 1-2 fokot a célértékhez képest.
80 fokos fejhőmérsékletnél kezdem figyelni a rendszert.
Amikor már az epruvettában is megmozdul jobban a fokoló (csökken az alkohol, jobban, mint eddig), közeleg a vége (fogy az alkohol az üstben).
Kicsit növelem a visszatartást (30l/ó-ról 40l/órára növelve a defi hűtővizét).
81-82 C foknál érdemes kóstolgatni, kézfejre kensz egy cseppet a szeszből, szagolod, a nyelved hátsó felére kensz egy cseppet stb.
Ha nem vagy biztos az érzékelésben, érdemes ilyenkor is "poharazni" és másnap visszahígítva kóstolni.
82 C foknál én általában elváltok UP-ra ... aztán vagy tovább "poharazok", vagy nem ... gyümölcstől függ.
A valóságban ez az égő 5kW-körüli (ezzel ki is jön az 50liter anyag 1óra alatti felfűtésének hőszükséglete), a 2.5kW az nem tűnik soknak az 50literes üsthöz.
A gőzhőmérséklet a deflegmátor után egy adott alkohol töménységhez tartozó hőmérséklet, ezt a hőmérsékletet nem feltétlen a deflegmátor hűtése fogja csak befolyásolni, azt a gőz fázis etanol tartalma határozza meg, az pedig attól függ, hogy az oszlop milyen mértékben töményít éppen és ez egy ponton túl már nem növelhető. Az adott fűtés mellett a megfelelő reflux beállítása a feladat és ahhoz tartozik majd egy gőzhőmérséklet/kifolyó alkohol töménység. Az lényegtelen, hogy a gőzhőmérséklet közel van a kilépő hőmérséklethez, ha úgy a jó, ha úgy érzed, hogy a deflegmátor a határon van és nem tud elég refluxot képezni, akkor vegyél vissza a fűtésen. Egyébként a gőz hőmérsékletét nem tudod így mérni, a hőmérő szár végén a harmatponti hőmérsékletet méred (a kondenzátum hőmérsékletét), de viszonyításnak ez is tökéletes lesz.
Tavaly egy 7.5kW-os tesco-s gázégőt használtam. Az éven bekötöttem a központi gázat amit egy áttalakított 14kW-os gázègővel párosíottam. Az 50 liter cefrét ès a 18liter hűtővizet egy óra alatt viszi fel forráspontig olyan 15 fokos indulóhőről. Főzéskor kb ennek az.erőnek a felèt használom. Ilyenkor én kb 3.5-4kW-ra becsülöm. Lehetsèges.hogy túl erős a.fűtés és a defin gyprsan áttfolyó víz szinte utánozza a fejhőmérsèkletet a magas gázáramlás miatt? Ez.is.egy lehetséges magyarázat a magas defivízhőmérsékletre. Az üstbe visszafolyó reflux körülbelül mindig legalább a duplája, olykor még több is a pàrlat kifolyàsánàl a véghűtőnél.
"Ahogy láttam a képen, van rotaméter a defi hűtővíz ágban. Mennyit mutat?"
általában 0.8 LMP nél szoktam főzni de ha tulhùzom akkor azonnal leesik a fejhőmérséklet és visszahül a defi kimenő vízhőmérséklete. Tanácstalan vagyok... úgy llátom hogy vízkövesedés sincs...
"defi kifolyóàga ès a fejhőmèrsèklet között most csak 1-2 C fok volt."
Ott valami nagyon nincs rendben.
Ahogy láttam a képen, van rotaméter a defi hűtővíz ágban. Mennyit mutat?
Még egyszer: jó lenne ha a próbákról vezetnél egy hasonló táblázatot, mint amit előzőleg javasoltam, mert enélkül eléggé vakrepülés a dolog.
Szoktad tapintani a véghűtőt (ha már nem raktál hőmérőt a kijövő vízre)? A legfelső rész hőmérsékletének (legfeljebb a hossz harmadáig) kézmelegnél többnek kell lennie, a legalsó résznek pedig érezhetően hidegnek. Ha végig hideg a hűtő, akkor nagyon sok a vízáramlás. Remélhetőleg nem a két kifolyó közösítés eldugítása fojtja le a defi vízáramlását.
Közben menet közben kivettem a rézhálót nem volt változàs. Most kipróbáltam az összes létező variációt a torony beállítàsàval. (5 ször àllítottam le a főzést hogy kipróbàljak mindent). Hiába próbàlkoztam akkor is a defi kifolyóàga ès a fejhőmèrsèklet között most csak 1-2 C fok volt. Megkèrdeztem ChatGTP-t mondott egy okos dolgot. Ne hűt effektíven defi mert vizkőlerakódàs lehet benne. Szerintem van benne valami mert nálunk agyon kemèny kálciumos a víz. Minden esetre ezt a főzetet ma letudom és holnap majd a citromsavas mosás megmutatja....
Visszaraktam a 2 buboréksapkát a helyére és megpróbáltam egy másik főzetet. Most az elején 78 fokos fejhőnél 72 fok a kifolyó víz. Hiába adtam rá nagyobb fůtést akkor még csak rosszabb. A multkor 80 foknál volt 67 fok. Az a gyanum hogy a kis üst (60liter) nem akkumulál elég hôt a 4" definek vagy kicsi a defi ( 25cm magas) Már akkora vízáttfolyást adtam hogy egy új kutat kéne furni.... Értem a logikát ha kevés az efektív viszafűtés áttugorhatnak nehezebb frakciók. Nem lehet ez azért mert beragtam egy rézhálót a defi után?
Örülök, hogy nem csak én szenvedek, mint disznó a jégen :)
Vannak, akiknek könnyen adja az Ég, és vannak olyanok, mint mi, akik rendre a pofonosztásnál állnak :)
Képzeld, egy csomóan nem értik, minek agyalod túl ennyire az egészet. Beaprítják a gyümölcsöt, kotyogtatják a hordót, ha kierjedt felrakják az üstre, és utána boldogan isszák a pálinkájukat. Tök könnyű, nem?
Mert ha nem megy ennyire egyszerűen, akkor elkezdesz szépen sorban a részletekkel foglalkozni: így pépesíted, úgy pépesíted, raksz hozzá élesztőt vagy milyen élesztőt raksz hozzá, vagy egyáltalán nem raksz hozzá, aztán raksz bele pektinbontót, vagy sem, aztán 5 napig erjeszted vagy 2 hétig, és amikor már mindent kipróbáltál, erjesztesz 3 hónapig, mert már miért ne vazze. Aztán meg főzöd a cefrét 5% kifolyóig, aztán megállsz kicsivel 20% alatt, mert az öregek úgy csinálták (saját méréseim szerint kb 17% kifolyó a határ, amikor még belobban a cucc a forró sisakra öntve), és akkor szűröd a kozmaolajat, máskor meg nem, vagy főzés után hűtve szűröd. És akkor jön a végső nagy igazság, a tisztázó főzés, amibe még példálózva se megyek bele, annyiféle apró különbséggel lehet csinálni. És közben végig dupla cumi van, őszinte szopóroller, mert lényegi különbség a sok próbálkozás ellenére sincs a büntető förmedvényeid közt. Egy csomóan itt abbahagyják ezt az egész hobbit, mert nincs sikerélmény, vagy néha csak egy-egy pálinkánál, mintha. Meg jó illatok vannak főzés közben, azért csinálod - mondod magadnak. És akkor valamiért - a fene se tudja már, hogy miért - az egyik pálinkád olyan jó lesz, mint semmi más a világon. Olyan mély illatú, meg hosszú lecsengés meg minden. És akkor azt hiszed, hogy elkaptad a fonalat, és már jó az irány, jó lesz végre na. De hónapokkal később valami szar, keserű pálinkáddal a szádban rájössz, hogy át lettél szabva a palánkon: csak azért volt jó anno, hogy még ne add fel a reményt és tovább szívhassa a véred ez a hobbi, mint kamaszkorod legjobb borderline csaja. Szerencsére láttunk már karón varjút, pálinkát főzni többségében 30-40 plusszosan kezdünk el, szóval túl vagyunk már egy-két hobbin az életben a hullámhegyekkel és völgyekkel együtt, tudjuk, hogy ez a világ rendje. Viszont ennek ellenére is sok idő kell ahhoz, hogy az ember az elforduló fokolóra nézve, alkoholtól párás, ártatlan szemmel agnus dei-ként azt mondhassa: "De hát én nem követek el semmi rosszat, mindent úgy csinálok, ahogy a Nagy könyvben írva vagyon". És ez tényleg így van, sőt piciben, otthon főzőként, nincs az az istenverte puha bőr cípős smart casual kereskedelmi főző, aki gyümölcs tisztításban lenyomna. Na de mind1, lesz majd valahogy
A mellébeszélést félredobva, hasonlóan hozzád, ezzel az UP felől becsúszó savassággal a következőket tervezem kipróbálni. Nem saját ötletem, olvastam. A fószer szerint kétszer főzve (a szokásos cefre, majd tisztázó főzés) az otthon főzőknél (gondolom a kisebb üst miatt) még mindig sok ilyen savas csúnyaság megy át a középpárlatba, ezért háromszori főzést javasol. Így a savas részek többsége rendre az üstben marad. Csak kétszer főzés után olyan, mintha még mindig alszeszt innánk - és érzetre tényleg ilyesmi. Ajánlása szerint: 1. cefre főzés nulla kijövő szeszfokig, vagy közel nulláig, (kozmaolajszűrés számára ismeretlen, nem magyar fószer) 2. második főzés hasonlóan mint az első, szóval semmi elválasztás nélkül közel nulláig lefőzni gyorsan, 3. főzés a szokásos lassú tisztázó főzés. A 3. főzésre az alszesz már nagyon magas szeszfokú . Ő egyszer sem hígítja vissza az alszeszt, mert aroma rombolónak tartja. Én azért 40%-ra vissza fogom hígítani, ha annál magasabb lesz - szakmai körökben a 40%-os anyagot tartják a még üstbe önthető biztonságos határnak. Egyébként az Égetett szeszesitalok fórumon régen öreg-muslica sok más dolog mellett írt már a 3x főzést
Nekem egyszer azt javasoták,minden tudományos magyarázat,indoklás nélkül,hogy az összegyüjtött EP-UP teljes mennyiségét 25 %-ra visszahígítva zselatinos derítés és szűrés után tisztázzam újra,a szokásosnál valamivel nagyobb mennyiségű előpárlat elvétele után a középpárlat használható,rossz mellékíztől mentes,UP komponensek megjelenésekor a lepárlást be kell fejezni,a további főzés felesleges.Évek óta eszerint járok el.
Most hogy tovább olvasgattam, találtam valamit még, ezt még leírom, utána mennem kell.
Szóval a furfurol nem felelős a főtt fazék ízért, igazából kis mennyiségben
javíthat az íz és illat összetételen, nagyobb mennyiségben kesernyés ízt adhat, de ez nem jellemző.
Ami a rossz főtt fazék ízt adja azok a hosszú szénláncú zsírsavak és a fuzelolajok (magasabb rendű alkoholok) is. (butanol, stb.) De a legjellemzőbb rossz szagot adó hibát a magasabb zsírsavak, zsírsav észterek(pl. linolsav, olajsav) okozzák. Ezek a savak általában a cefrében lévő apró gyümölcsrészek, magok és szárak magas zsírtartalmából származnak. A zsírsavak forráspontja:A C6-nál (kapronsav) hosszabb szénláncú zsírsavak is elkezdenek párologni (kis mértékben) a desztillációs hőmérsékleten, és ezek a gőzök kellemetlen, olajos, viaszos szagokat adnak.
(Itt most nem a kozmaolajról van szó, az más! Annak nincs szaga, ize.)
Kémiailag nem lehet - károsítás nélkül- kiszedni őket.
Bár több módszer is létezne, de az mind a párlatot is károsítaná végérvényesen.
Az egyezlen mód az időben való elváltás.
Az alszeszt pedig ha sok, hogy ne vesszen kárba aktív szénnel kell kezelni, hidegen leszűrni.
Az aktív szén minden nagyobb molekulát megköt, a zsírsav-észtereket, a zsírsavakat,
a magasabb szénatomszámú alkoholokat.
Hidegen leszűrni (mert melegen visszaengedi), és csak az alszeszt újrapárolni.
Bár megköt némi gyümlcs íz és illat anyagot is, de:
mivel ezek kisebb molekulák, kevesebbet.
Szerintem nagyon kevés kalcium karbonát por is mehet bele, hogy az ecetsavat lekösse,
később savanyodjon le az pároláskor.
((És ha nagyon jó minőség lett a kezelt újrapárolt alszesz, akár
a korábban lejött pálinkához akár hozzá is lehet adni. Ha annyira nem, akkor külön.)
Ha az utópárlat megjelenése előtt nem a savas ízzel, hanem a marcipán ízzel kezdődik,
Az lehet, de az meg biztos, ha savanyú ízt érzel, akkor az elválasztással rég elkéstél :) sok minden van még előtte, pl a gyakran emlegetett fazék íz, keserű, ezek olyan jellegűek, hogy a kóstolás után nem megy ki a szájból, hosszan tartó kellemetlen szájérzetet okoznak, letapadnak, nem lesz tiszta utóíze a párlatnak.
Ha az utópárlat megjelenése előtt nem a savas ízzel, hanem a marcipán ízzel kezdődik, akkor az...
valószínűleg..
a Furfurol.
A furfurol erősen mandula illatú, a szag észlelhetőségi tartomány alja 0,4 ppm- 44 ppm-ig,
egyéni érzékenységtől függően.
Ez minden erjesztett dologban benne van, főleg a fruktóz bomlásterméke.
Hidegben kevesebb, melegebb helyen több keletkezik forráskor.
A furfurol PH-ja 3-as, tehát erősen savas.
Simán okozhatja a savanykás ízt az uttópárlat megjelenése előtt.
Szintelen, vagy nagyon enyhén sárga ami később a levegő oxigéntartalmával reagálva
borostyánsárgára vagy barnára szineződik.
Sajnos kimutatni nehéz, az iparban HPLC meg kromatográfiával mutatják ki.
( Kézi módszerrel: Az alkoholmintát anilinnel és jégecettel keverjük össze. A furfurol jelenlétét a mintában az összekeverés után 20 perccel az oldatban megjelenő lazacrózsaszín elszíneződés jelzi.
-ez sem sokat segít, 20 perc alatt már átment...)
A furfurol az UV fényt elnyeli, az abszorbancia csúcs jellemzően 277-278 nm között van.
Az UV fényt viszont nem látjuk, legfeljebb műszer láthatná.
Szóval az egyetlen dolog ami jelezhet a savasodás no meg a mandula illat.
Erejedéskor CO2 termelődik és ez a "párna" lezárja cefrét, mert nehezebb a levegőnél. Viszont ha erjedés után nem rövid időn belül kezded a "főzést" akkor ez CO2 réteg elnyeletődik (ez aztán a szép szó) a cefrében és megszűnik a védelem az oxigéntől.