Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

viktor a takarító 7 órája Creative Commons License 168327

Azt hiszem, a belső combfeszítő mindkét combnál a belső oldalt jelenti, ahogy a nagylábujjak is egymással szemeznek, ha éppen nem tyúkszemeznek :-D

A lényeg, hogy a belső combfeszítő szerepe fontos a térdízület működésében. Pont.

Előzmény: Spenót (168326)
Spenót 8 órája Creative Commons License 168326

Teljesen össze vagy keveredve. Nekem a jobb térdem a jobb, hogy könnyű legyen megjegyezni.

Nehéz lehet úgy élni, hogy neked a bal térded a jobb. Biztos, hogy a nagylábujjad mindkét lábadon az Y tengelyedhez közelebb eső oldalon van? ;)

Előzmény: viktor a takarító (168325)
viktor a takarító 8 órája Creative Commons License 168325

Ez a helyzet a jobb térdemmel évek óta. A belső combfeszítőm lesorvadt, a térdkalács elmozdul befelé, nem tartja az izom az ízületet, és hosszabb távoknál már fáj. Erősítem, javult a stílus, csökkent a súly, és azóta nem fáj, csak ritkán. Maratont is tudok futni fájdalom nélkül, pedig korábban 16km után kezdődött a szenvedés. Na meg azért kell a nyújtás is oda.

Előzmény: Spenót (168324)
Spenót 9 órája Creative Commons License 168324

Nekem az én konditermi edzőm amikor edzéstervet csinált, tett bele erősítő gyakorlatokat belső combfeszítőre. Nem igazán értettem a dolgot, mert mondtam neki, hogy futok, így lábat edzeni nem nagyon szeretnék, de elfogadtam, mert ő a szakember.

Nemrég a rádióban hallottam egy párt beszélni (LassúNyílnak mondom, hogy nem politikai), akik valami rettenetesen túrázó pár voltak és térdproblémái miatt a csajnak naponta 6x 20 perc (!!!) izomerősítést kellett végeznie, hogy tehermentesítse a térdét.

Gyanúsan jól van a térdem és rákérdeztem az edzőnél, hogy miért kaptam a belsőcombos gyakorlatot. Azt mondta, hogy szerinte attól is fájhatott a térdem, hogy a sok bringázástól a külső combizmom sokkal fejlettebb a belsőnél és ez hatással van a térdkalács pozíciójára.

Mondjuk, a sokfrontos támadás miatt (futóstílus, konditermi edzés, jó cipő, stb.) miatt a fene se tudja megmondani, hogy mitől érzi ilyen jól magát a térdem, de valszeg összetett a dolog.

 

Amúgy  a zakónap után most először futottam szinte teljesen tökéletes állapotban. Sajna a combom féltése miatt elég fura stílust vettem föl, így ma még a térdem is jelzett kissé, amíg el nem engedtem a dolgot, mert már tényleg nem fájok. Ezután minden kisimult és állati jó érzés volt 0 fokban izzadni. Hülye módon évek óta nem csináltam ilyet...

Előzmény: Lassú Nyíl (168319)
krilin 11 órája Creative Commons License 168323

Valamennyit persze azért kell lábtempóznom különben nagyon lesüllyedne a lábam, de csak alibizek. Az erősebb lábtempót nem szereti ez a derék probléma.

Előzmény: krilin (168322)
krilin 11 órája Creative Commons License 168322

Szeretem és járok is viszonylag rendszeresen.

Heti 1-2-szer, most már inkább csak 1, mert a futás háttérbe szorítja.

De közel sem akkora szerelem, mint a futás.

 

Meglepő módon egyébként a derekam nem annyira szereti.

Eleve kicsit erősebb nálam a deréktáji lordózis, ami gyorsúszásnál is megmarad (ezt nyilván lehetne vízfekvést célzó gyakorlatokkal javítani). És ha ott az állandó forgás mellett még lábbal is tempózok, akkor egy idő után jelez a derekam, hogy ezt így nem kéne.

 

Ha tippelnem kéne, akkor azt mondanám, hogy a csigolya nyúlványoknál lévő kisizületek irritálva vannak a kicsit erősebb lordózis miatt. Majd egyszer befejezem ennek is a kivizsgálását egy szakorvosnál.

 

Előzmény: Lassú Nyíl (168320)
viktor a takarító 11 órája Creative Commons License 168321

A gerinctorta az, ami rögtön hasra is megy? ;-)

A célirányos hasizom erősítés sporttársamnak már segített előre csúszott csigolyáját helyén tartani, megkímélve őt mindenféle spéci fájdalmaktól és érzésektől, amit az elmozdult csigolya okozott rendszeresen. Hát így. 

Ezek szerint viszont, azon sporttársaknál, akiknél egyenes gerincet diagnosztizáltak, a hasizom erősítés pont nem várt eredményre jutna. Hmmm.

Ilyenkor örülök, hogy nincs még gond a gerincemmel, mert helikopternek születtem. 

Előzmény: Lassú Nyíl (168319)
Lassú Nyíl 12 órája Creative Commons License 168320

Tegnap az uszodában találkoztam egy magát (nem Önt) bringásnak mondó sráccal, aki téli kiegészítésként úszik (nyomta is szépen 4 kilcsin körösztül). Azt gondolom, hogy magának kifejezetten jó lehetne... csak azt sem bevadulva, hosszú kihagyás utáni első alkalommal már rögtön sokat nyomva.

Előzmény: krilin (168311)
Lassú Nyíl 12 órája Creative Commons License 168319

Én akkor is a komplex erősítés mellett lennék... komplexen erősítő sportokkal / teljes gimnasztikával, stb. Az egyoldalúság semmiben nem jó... A jó gyógytortász is elég komplex (pl gerinctorta) gyakorlatokat végeztet... de persze lehet, hogy benne a konkrét panasztól függően bizonyos dolgokra / gyakorlatokra nagyobb súlyt helyez.

Előzmény: Bozótkutya (168317)
rrroka 15 órája Creative Commons License 168318

Tegnap futóiskolázás végén sprint közben mértem 216-os max pulzust. :) Előtte kicsit domboztam (13 km, benne 6-7 emelkedő lendületesen megfutva), ott 189 lett a max, pedig nem futottam ki magam hányásig.

Asszem érdemes lenne kimérnem, mert eddig 185-höz számoltam a zónáimat... :)

Bozótkutya 27 órája Creative Commons License 168317

Az egyoldalú erősítés marhaság persze. De akinek meg vannak mondjuk rövidülve a hátizmai, túlzott az ágyéki görbülete, annak akár el is múlhat a hátfájása, ha hasizomerősítés címszóval elkezdi nyújtogatni ezeket az izmokat....

 

(ha viszont pont az a baj, hogy ki van egyenesedve a normális lordózis akkor gond lehet ha még jobban előrehúzzák a gerincet a hasizmok....egyensúly ebben is mint mindenben :)

Előzmény: Lassú Nyíl (168315)
Meindl Air Revolution 29 órája Creative Commons License 168316

Eladó egy új Ronhill Advance Crew férfi futópóló XL-es méretben.

 

Minőségi, könnyű és lélegző futópóló kifejezetten aktív mozgáshoz tervezve. Terepen és városban egyaránt megállja a helyét.

 

Tulajdonságok:

- lélegző, nedvességelvezető Vapourlite anyag

- hálós panelek a jobb szellőzésért

- fényvisszaverő grafika

- lapos varratok

- 100% poliészter

 

Méret:

- XL

- mellkas: 56cm / 112cm (hónaljtól-hónaljig / kerület)

- hossza: 77cm

- ujj hossza: 39cm (nyaktól-ujj végéig)

 

Ára: 5.000 HuF

Érdeklődni: vargazozi@gmail.com

 

A póló Debrecenben van.

 

Lassú Nyíl 30 órája Creative Commons License 168315

Hm, nekem álmomban nem jutott volna az eszembe, hogy egyoldalúan erősítsek egy izomcsoportot... (persze nem is vagyok kutatóorvos; igyexem orvoskutató is csak minél kevesebbet lenni;-), iszen ezzel újabb egyensúlyhiány jöhet létre (pl az amúgy is rosszul álló gerincet tovább húzza a rossz irányban). Sokan elfeledkeznek arról, hogy egy minél teljesebb rendszerben nézzék a dolgokat... és nem csak az orvosok :-)

Előzmény: krilin (168312)
Alg 30 órája Creative Commons License 168314

Polar M400 HRM feketepéntek akcióban 50k a Multinavnál, ennél olcsóbb nem nagyon lesz mostanában...

Just sayin' :)

krilin 1 napja Creative Commons License 168313

Két ellenpéldára emlékszem.

Az egyik, hogy szülés után a nőknél hónapok telnek el mire a hasizmok visszanyerik erejüket meg egyáltalán visszarendeződnek korábbi helyzetükbe. Tehát jó alanyok lennének az erősítsük a hasat hogy megszűnjön a hátfájásunk elmélethez.

Igen ám, de egyszer egy terhesség alatti vagy utáni derékfájást vizsgáló kutatásnál ki kellett zárni az alanyok több, mint felét mert közvetlen szülés után spontán megszűnt a hátfájásuk. (Mielőtt még a hasizmoknak egyáltalán esélyük lett volna magukhoz térni).

 

A másik példát nem akarom részletezni, de van egy helyreállító műtét egy bizonyos daganat eltávolítása után, aminél a donorszövetet a beteg saját haránt hasizmából nyerik. Gyakorlatilag egy jelentős részét eltávolítják a haránt hasizomnak az egyik oldalon.

Az így jelentősen meggyengített hasizom ellenére nem alakul ki ezeknél az embereknél számottevő krónikus hátfájás.

 

A cikkíró szerint -részben ezen ellenpéldák alapján- tehát nincs összefüggés a hasizmok ereje és a krónikus hátfájás között. Előhalászhatom ha valakit érdekel az eredeti.

Előzmény: krilin (168312)
krilin 1 napja Creative Commons License 168312

A deréktámaszról eszembe jutott egy érdekes cikk, amit pár hete olvastam a másik, becsípődés szerű derékfájásom miatt.

Megpróbálom jól visszaadni, mert már kicsit halványult.

Volt egy kutatás valamikor 10-20 évvel ezelőtt, ahol krónikus derékfájásban szenvedő embereknél gyengébb erejű és gyorsaságú hasizmokat találtak.

Ebből a cikkíró szerint viszont tévesen azt vonták le a mozgásszervi betegségekkel foglalkozó különböző területek vagy terület, hogy ha viszont erősítjük ezeket a hasizmokat, amiket a kutatók gyengébbnek találtak a hátfájósaknál, és különösen a haránt hasizmot (angolul TVA), ami a legmélyebben fekvő réteg és fűző szerűen öleli körbe a derekunkat, akkor az a derékfájást enyhíti, megszünteti.

Erre a (téves?) következtetésre hamarosan edzésmódszerek egész sora épült ('core workout'), mindenhol ezt olvasni futó honlapokon, hogy ha fáj a hátad, akkor erősítsd többek között a hasadat, mert az segít stabilizálni a gerincet, amitől megszűnik a fájdalom.

 

Ebéd után leírom milyen ellenpéldákat hozott ezt az összefüggést megkérdőjelező doki.

krilin 1 napja Creative Commons License 168311

Maximum derékmelegítésre hordanék ilyet. Támasztásra valótól félnék, hogy kidörzsöl vagy akadályoz a mozgásban.

Viszont urológus azóta megvizsgált egy ultrán hangos készülékkel és semmi baja a vesémnek. A vizelet teszt is negatív. Azt mondta elképzelhető, hogy egy kisebb követ mozdított el az intenzív mozgás és amiatt volt a tompa fájdalom, meg az enyhe hematuria.

Előzmény: Lassú Nyíl (168308)
Spenót 1 napja Creative Commons License 168310

Örülök, hogy nem vagy mohó és mára is hagytál a répából :)

Előzmény: Lassú Nyíl (168309)
Lassú Nyíl 1 napja Creative Commons License 168309

Neeem, kispajtás... ez a futóbolondok fő ruma.

Előzmény: amatőr (168304)
Lassú Nyíl 1 napja Creative Commons License 168308

Lehet, hogy a belevágtatós edzéseidhez jó lenne valami széles deréktámasztó öv...

 

Nem is írok ide többet... ezt lássam meg, adok én neked :-)

Előzmény: krilin (168305)
Lassú Nyíl 1 napja Creative Commons License 168307

Ha magának tréfadolog egy tetemes dupla üvegajtó alatt eltemetődni :-)

Előzmény: Spenót (168303)
rrroka 1 napja Creative Commons License 168306

hát semmi logikus okot nem tudok kitalálni, de akkor inkább ne futópadon fuss. :)

Előzmény: Roger Preed (168301)
krilin 2 napja Creative Commons License 168305

Nem is írok ide többet ha ezt hangoztatod hogy rám nem kell figyelni :))

Egyébként én is jó példa lennék. Amikor a derekam nyáron elkezdett velem csipkelődni, én folytattam tovább a Wizzair-re készülődést, nem tudtam elengedni. Bár az igaz, hogy ha az MRI mutatott volna valami gebaszt, akkor biztos leálltam volna.

Előzmény: Lassú Nyíl (168302)
amatőr 2 napja Creative Commons License 168304

Hahó, ez itt a futók fóruma?

Spenót 2 napja Creative Commons License 168303

Látom, a mai reggeli tripla adag tréfarépa volt :)

Előzmény: Lassú Nyíl (168302)
Lassú Nyíl 2 napja Creative Commons License 168302

Nehéz kérdések ezek a fantom (vagy nem is annyira fan, Tom!) fájdalmak... amiknek az okát az ember nem tudja biztosan (mert pl nem dőlt rá egy 1oo kilós üvegajtó:-D), és sokszor nem lehet tudni, hogy mivel tesz több kárt: ha leáll és kipihegi, vagy tovább hajtja a batárt, csak kicsit óvatosabban, megtámogatva az ügy kezelését (pl ráerősítéssel, esetleg  - nehéz feladatok végzése közben -  erre szolgáló eszközzel is). Sajnos, orvos sincs mindig kéznél lábnál a megfelelő eloszlásban... és e tekintetben is a helyzet csak tokozódik :-((( Ezért kell az embernek figyelni magára (khm: nem Önre, de ezeket nem is kifejezetten Önnek mondom:-))) és az előző tapasztalatok birtokában megpróbálni jól dönteni... Szóval, nem egyszer, ű... :-)

Előzmény: krilin (168296)
Roger Preed 2 napja Creative Commons License 168301

Igen, kb ugyanaz a tempó, de az átlag bpm (hasonló időtávon) jóval magasabb.

Előzmény: rrroka (168279)
Spenót 3 napja Creative Commons License 168300

A ChiRunning szerint: No pain - No pain 😃

Előzmény: Lassú Nyíl (168295)
Pinyo 3 napja Creative Commons License 168299

Tavaly még megvertem a fogaskerekű előzésben de idén gyorsult. 3:02-es km felmérőt futott nemrég. Miközben én a négy perccel küszködöm.

Előzmény: krilin (168298)
krilin 3 napja Creative Commons License 168298

Egy héten belül visszaveszi az eddigi csúcstartó szerintem :)

Azóta mondta valaki, hogy elég jó tájfutó, és hogy könnyen lehet, hogy nem fullra futotta. Plusz egy szegmens neki is volt előtte. Bár az ki tudja mennyit vett ki.

Előzmény: Pinyo (168297)