Alábbiakban néhány link, amely a Budapest ill. Bp. környéki kertészetek és magyar webáruházak honlapján látható jukka (yucca, pálmaliliom) termékekre. Árak is láthatóak.
Bekerült a kaktuszkertbe az a zöld levelű Yucca rostrata, amit Y. elataként kaptam már kb 11 éve B. Barnától, nagyon mutatós növény lett(a képen balra fent):
Egy kedves barátomtól kaptam egy Yucca faxoniana-t, már jó pár éve nevelte cserépben, kikerült a kertbe, első néhány évben csapadékvédelmet fog kapni, később meglátjuk:
Szia! Igaz nem nekem szólt a kérdés, de, ha nem probléma, megpróbàlok válaszolni rá. Azok a 20 cm-es rostratak még hosszú idő múlva nevelnek törzset, akár 8-10 év is lehet. Tudom mert én is vetek jukkákat. Àrukat megérik, de ne szàmíts hamar törzses látványra. A rostrata nagyon érzékeny tud lenni a téli csapadékra plàne a déli kék levelű típusok. Yucca elata szerencsésebb választàs vagy thompsoniana is jobbanbírja. Amúgy ez utóbbi kettő a kedvencem. A thompson jukka nagyon szép világos olajzöld levelű. Növekedése ez utóbiaké is vontatott, de jobb fagytűrök,csapadékkal sincs annyira bajuk. Az elata a leg strapabírobb a törzses keskenylevelőek közül.
Igen, formára a Yuccarostrata amit kiszemelt. Mit jelent, hogy nagyon lassan növekszik? A palmakert.hu oldalon lévő 20 cm-es rostrata mikor lesz "formásabb". 5-10 év, vagy 2-3 év is elég? Esetleg télen bevinni és akkor nem torpan meg a növekedésben?
A párom rákattant a yukkákra. Szeretne ki a kertbe olyat aminek törzse van és keskeny a levele.
Nézegettem az interneten, de nem egy olcsó fajta. Meg lehet ezt olcsóbban is úszni? A magról hajtatást és várakozást míg szépen megnő idős korunk miatt nem szeretnénk. Van kevésbé igényes kültéri esetleg kedvezőbb árú yukka fajta? Esetleg valakinek eladó?
Gondolom, csak pang a víz abban az edényben, mert mi mástól puhulna meg a törzse?!
A talaj állaga milyen, milyen talaj? Ha tőzeges virágföld, vannak e kis fekete repülő rovarok(tőzeglegyek) a föld körül, igen aprók, a lárvák a földben kárt tudnak tenni a növényi szövetekben. Milyen hőmérséklet van a helységben ahol van?
Vágjál le egy kisebb ágat, ha puha és rothad, az ép részekig vágd vissza, néhány nap szárítás után, tiszta nem túl nedves homokban gyökereztetheted, vagy akár egy üveg vízben is, miután beszárad sebfelülete.
A yuccam nem érzi jól magát. Több törzs van egy edényben, közülük lassan mind kókadozik, a törzsek megpuhultak, nem tartják meg a magukat. Páratartalom alacsony, déli fekvésű helyen volt közvetlen napfényben, de most átpakoltam, mert előtte sötétebb helyen volt, ahol jól érezte magát. Locsolás novemberig két hetente történt, kb. 4dl vízzel, később havonta ugyanennyivel. Tapoldatot nem kapott két éve. Tervezek adni tavasszal.
Szia, az első képen lévő hatàrozottan kékes színűnek látszik, mint egy rostrata. Érdekes,hogy keskeny levelűek lettek,nem nagyon làtszik a filamentosa jelleg a levelek szélességén.
Bár az aktív hozzászólók szinte megegyeznek a télálló kaktuszos téma szerzőivel, az olvasótáborban lehet, hogy vannak, akik nem mindkettőt olvassák, ezért itt is közzéteszem:
Szeretném figyelmetekbe ajánlani a Csapody Vera Növénybarát Kör november 8-i programját, ahol Kovács Pál tart előadást "Mongol kövirózsák és egyéb télálló pozsgások" címmel.
Helyszín: TIT STÚDIÓ EGYESÜLET, 1113 Budapest, Zsombolyai u. 6.
600X800 pixeles képeket szertettem volna feltölteni, kb 100 KB-os méretűeket. Semmi kedvem képeket feltöltögetni máshová, és ide belinkelni, a mai világban!Ez egy újabb bug az index fórumon?!
Idén július 24.-én Elhoztam Az ott 11 éve növekedő Yucca elata-t Csongrádra Elekről, nagyon rossz helyen nőtt, mert az utcai fák ráárnyékoltak szinte egész nap, reggel kapott egy kis szórt fényt.
A meleg idő megtette hatását, az egyik Y. recurvifolia virágfürt kibontotta szirmait, elég csökött szegény, de az első virág, jócskán megelőzte a többit, újabbak is tolulnak szépen, de az legalább még két hét mire kivirágzik, ezzel így semmit nem tudok összeporozni.
Közben tegnap végignéztem újra a jukkákat, azóta rástartoltak rendesen. A Yucca gloriosa is tolja a virágszárat, a recurvifolia beerősített még két virágkezdeménnel, így három lesz rajta. A Y. glaucaa és a stricta virágszára is tovább nőtt.
Egyik Y. gloriosa itt is tolja, elég nyeszlett még a virágkezdemény(a recurvifolia-n is), itt nagyon mostanában nem volt eső, csak néhány csepp a múlthéten
Mennyire tőzeges talaj? Megpróbálhatod ebbe is belekeverni a homokot ha nem túl tőzeges.
A túltápozással is vigyázni kell, mert az ilyen speciális talajokban van tápanyag, műtrágya, a gyökereket is bánhatja.
A lakásban a napos ablak előtt is tarthattad a növényedet, ha kiviszed megéghet, mert lényegesen több fényt fog kint kapni, illetve az üveg megszűri az UV-b sugarakat, ha kirakod a növényt ezért megéghet a levele, ha nem szoktatod előtte.
Képet tudnál feltenni a mostani állapotról? Ha sárgul a levele akkor annak sok oka lehet, lehet túlöntözés(a tőzeg miatt nedves a talaj folyamatosan), gyökérrothadás, stb. Ha az alsó levelek száradnak az lehet természetes is, ha kevesebb a gyökere akkor a növény a leveleit nem bírja eltartani azért szárad le az alsó, de ha erőre kap, akkor többszörösen bepótolja!
Sziasztok. Januárban a jukkám fás szára félbe tört, a lágy száránál visszavágtam, üvegbe és vízbe tettem. Kinőtt a gyökere aztán beültettem egy drága német virágföldbe de azóta kókad. Kiraktam a napra de nem lett jobb, mi lehet vele?
Nemrég vágtam vissza, puha egészséges a törzse csak amíg gyökereztettem nem forgattam és a fény felé kezdett nőni aztán "elgörbült" de majd ha lesz egy kis napfény akkor megpróbálom kivinni hátha visszagörbül :D Most nem vagyok otthon de majd csinálok képet róla
Általános virágföldbe is mehet, lehetőleg tőzeg nélkülibe amit durva homokkal, és gyöngykaviccsal(vagy szitált sóderrel) is lehet keverni, kb 60% vagy 70% virágföld, 20%-20%, 15-15% homok, sóder legyen. Abban szeretni fog, nyáron tűző nap, télen hűvös világos hely, így elérheted, hogy nem fog felkopaszodni, a tövétől a csúcsáig leveles lesz! Télen nagyon ritkán kell öntözni, nyáron, a tűző napon lehet többször adni neki!