Keresés

Részletes keresés

Alchemist_Anonymous Creative Commons License 1,5 órája 0 0 134530

Még egyszer köszönöm a tippeket. Majd beszerzek egy fóliázót a következő szezonra. Életemben először merült fel ez a probléma idén, végre találtam egy jó mészkerülő bükköst :) a mostani két kiló fagyasztott vargánya biztos el fog fogyni mielőtt megromlana, utána meg ott a szárítmány. Az asszony nálam is besokalt már kicsit a gombáktól, tudom miről beszélsz... :)

Előzmény: Alchemist_Anonymous (134519)
steinpilz44 Creative Commons License 2 órája 0 0 134529

Ez sem hangzik rosszul; a pikánsabb-fűszeresebb verzió.

Előzmény: beetee (134510)
steinpilz44 Creative Commons License 2 órája 0 0 134528

Szerintem a vargányát mindkét formában érdemes tartósítani. Szárítva intenzívebb, fűszeres íze lesz, de az állaga visszapuhulva sem lesz ugyanolyan. Fagyasztva egész jól megőrzi ruganyosságát, és az íze is finom.

 

A savanyúsághoz való megjegyzéseket köszönöm, majd kipróbálom! (Amilyen eső jön hétfőn-kedden, biztos hogy lesz még gyűrűs tuskó bőven)

Előzmény: Alchemist_Anonymous (134509)
trombitagomba Creative Commons License 3 órája 0 0 134527

 Kérnék visszajelzést azoktól, akik kipróbálták már a rizikét gombaporba önállóan, vagy vegyes gombaporba!

 

Köszönettel: Trombita

 

homerx Creative Commons License 5 órája 0 0 134526

mi a nagy kulonbseg a sima zacso, dobozok, es a vaakumozott folia kozott. az elozoekben nehany honap alatt kiszarad a gomba, mig az utobbiban megmarad frissnek akar 2-3 evre is.

Előzmény: Alchemist_Anonymous (134523)
nagypapi51 Creative Commons License 5 órája 0 0 134525

Az Aldiban rendszeresen felbukkan ez a belépő szintű, de házi használatra tökéletes  Kitchenware fóliázó, 9-10e HUF

best buy!

 

 

Előzmény: Alchemist_Anonymous (134523)
homerx Creative Commons License 5 órája 0 0 134524

erdemes egy vaakumfoliazot beszerezni. nekem is van. tokeletesen konzervalhato a gomba 1-2-3 evre. mivel engem a zasszon kiutalt a konyhai fagyasztobol a gombaimmal :), fogtam magam, es letettem a garazsba egy 200 literes fagyot. ott -19 fokon szepen csucsulnek a gombak, meg nemi nemes hus :) jellemzoen barany, vad, hal.

Előzmény: Alchemist_Anonymous (134523)
Alchemist_Anonymous Creative Commons License 5 órája 0 0 134523

Köszönöm a tippeket. Én is főleg bébivargányákat fagyasztottam egészben. Vákuumfóliázom sajnos még nincs, mert akkora a fagyasztó, hogy ami belefér, az belátható időn belül elfogy. Most csatos dobozban vannak, talán az is segít valamit. Majd idővel beszerzek egyet.

Előzmény: nagypapi51 (134521)
SzaboMate Creative Commons License 5 órája 0 0 134522

Hosszú hétvégére megyek Mátraszentimrére,remélem azért akad majd valami.Főleg,hogy az amúgy nem gombászó családtagok is velem lesznek.

Előzmény: homerx (134518)
nagypapi51 Creative Commons License 6 órája 0 0 134521

Ha komolyabb vákuum fóliázót használsz, semmi vizet nem veszít a fagyasztóban.

 

Előzmény: Alchemist_Anonymous (134519)
nagypapi51 Creative Commons License 6 órája 0 0 134520

Egészben a kis-közepes kalapokat fagyasztom, roston sült húsok (csirkemell, szűzérme) mellé kitűnő köret egy mártással.

 

Előzmény: homerx (134517)
Alchemist_Anonymous Creative Commons License 6 órája 0 0 134519

Az egészben fagyasztással kapcsolatban én is gondolkodtam azon, hogy hogyan tudom majd felhasználni. Olyan javaslatot láttam, hogy éjszakára hűtőbe kell tenni és akkor félig felengedve szelhető. Az előnye elméletileg az, hogy kevesebb vizet veszít a mélyhűtőben, tehát tovább tárolható. Majd kiderül, ez egyelőre kísérlet, meg a szeptember végi bonanza idején már nem fért több a szárítóba és a szeletelésbe is belefáradtam. Az legyen a legnagyobb probléma a vargányával kapcsolatban, hogy nincs neki már hely... :) A közepesen idős termőrétegeket meg felkockázva szárítottam és ledaráltam gombapornak.

Előzmény: homerx (134517)
homerx Creative Commons License 7 órája 0 0 134518

erdok kiurultek a gombaktol. ma 5.5 oras tura utan azert lett egy keves, de sok fajjal nem talalkoztam. egyedul a tuskogomba tobzodik.

 

homerx Creative Commons License 7 órája 0 0 134517

en szaritok es fagyasztok is. mindketto jo modszer. fagyasztani szeletekben szoktam, es vagy fagyasztott allapotban, vagy egy kisse kiengedve hasznalom fel. egeszben meg nem fagyasztottam, mert nem latom a felhasznalasi modszert. allitolag ettermek hasznalnak egeszben fagyasztottat eloszeretettel.

Előzmény: Alchemist_Anonymous (134509)
ízletestőke Creative Commons License 13 órája 0 0 134516

Igen,igen.Erről sokat lehetne beszélgetni.Majd írok levélben.Üdv.

Előzmény: steinpilz44 (134504)
amorf77 Creative Commons License 17 órája 0 0 134515
s-ombre-ro Creative Commons License 24 órája 0 0 134514

Ha még szabad szólnom, a vargánya a szárítást hálálja meg a legobban!!!

Hát van annál kellemesebb illat, mint a szárított vargányáé?

Aligha!

(a savanyítólé meg a jó, karakteres fúszereket kívánja, legfőképpen a borsot és hasonlókat, de az egyéni ízlés nagyon fontos, meg a gomba sajátíze is!)

Nehéz tanácsot adni!

 

 

Előzmény: Alchemist_Anonymous (134509)
s-ombre-ro Creative Commons License 24 órája 0 0 134513

Hidd el, az egész világ valóságos, tökéletes és szép.

Ami nem az, az maga az ember és amit művel.

Sajnos, valóságosan itt vagyunk, hogy minden szépséget szétromboljunk magunk körül.

Utoljára a természeti népek szintjén éltünk harmóniában a természettel.

Amikor 11 milliárdnál elérjük a szaporodási egyensúlyt, esztétikailag nem sok értelme lesz az életnek.

Ez most csúnya off volt, elnézést kérek mindenkitől, de nagyon kikívánkozott belőlem!

Előzmény: ízletestőke (134500)
s-ombre-ro Creative Commons License 24 órája 0 0 134512

Nagyon szépen köszönöm!

Így gondolom - remélem - én is!

A friss feldolgozás mellett csurig a szárító is!

Mi lesz itt jövőre? (remélem az, amit magm is kívánok!!!).

A furcsa csak az, hogy miért éppen egy lucfenyvesben?

(miközben pontosan tudom, hogy a vargánya megélhetésének nem feltétele a lomberdő - na de lucos?)

Még sok mindenben nagy a homály bennem! :)

Előzmény: nagypapi51 (134499)
beetee Creative Commons License 25 órája 0 0 134511

Egyébként itt is sok kipróbálásra érdemes recept van :

http://kozosgomba.blogspot.hu/

 

beetee Creative Commons License 25 órája 0 0 134510
Előzmény: steinpilz44 (134503)
Alchemist_Anonymous Creative Commons License 26 órája 0 0 134509

Az általam látott receptekben általában babérlevél, bors és szegfűszeg szerepel. Egyesek említik a fokhagymát és a fahéjat is. Általában 2 ek só és 2-3 ek ecet megy egy liter vízbe. Ebben főzik a gombát és utána befőttesüvegbe teszik a szokásos módon (sterilizálás, dunsztolás). Bevallom nem teszteltem még konkrét recepteket de gyerekkoromban ettem ilyesmit és úgy emlékszem finom.

Én most a vargányával kísérletezem, van szárítva, és lefagyasztva 3 módon: megpárolva, nyersen szeletelve és nyersen egészben. Majd pár hónap múlva megírom a tapasztalatokat, addig is szívesen hallanám, hogy mások szerint érdemes-e egyáltalán fagyasztani, vagy jobb szárítva.

Előzmény: steinpilz44 (134503)
barkócza Creative Commons License 26 órája 0 0 134508

Csak azért kérdezem, mert esetleg még akár a védett lemezestinóru is lehet. Néz meg a neten, hogy milyem, és ha jövőre a gombád olyan lesz, akkor ne szedd le, csak fényképezd le, de alaposan. :)

Előzmény: vlacko (134506)
homerx Creative Commons License 26 órája 0 0 134507

Szomi kert meg, ha szedek gombat, vigyem be Gizinek. ugyan megyek terepre, de sajna pentek napkozben elutazom videkre, igy eselyem sincs, hogy bevigyem. meg meglatom, tudok-e valamit tenni az ugy erdekeben.

Előzmény: gombaszaglász (134505)
vlacko Creative Commons License 26 órája 0 0 134506

köszi, hogy válaszoltál. Sajnos már nem. Villámgyorsan megpenészedett, úgyhogy kidobtam.

Jövőre megint megyünk gesztenyézni, akkor majd leszedés előtt fényképezek.

Előzmény: barkócza (134489)
gombaszaglász Creative Commons License 26 órája 0 0 134505

Gombakiállítást tekinthetnek meg a látogatók 2017. október 21-től október 23-ig, a Magyar Természettudományi Múzeum és a Magyarhoni Gombász Egylet közös rendezésében. Az őszi, élő gombák mellett tavaszi gombafajokat is bemutatnak, élethű, fagyasztva-szárított “gombamúmiák” formájában. Szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt nemzeti ünnepünk előtt két nappal, szombaton 10 órától, a Múzeum Kupolacsarnokában (1083 Budapest, Ludovika tér 2.).

steinpilz44 Creative Commons License 26 órája 0 1 134504

Érdekes, hogy ami nekünk a természetben sétálva csend, nyugalom és béke (és esetleg a zsákmány öröme), az az ott lakóknak egy nyugtalan élet-halál harc.

 

Persze ez is csak a modern civilizációban van így, régebben az emberek is jobban küzdöttek a természettel. Mondjuk én vonzódom egy ilyen élet kemény romantikájához is. (Amit jól ábrázolt a Visszatérő című film)

Előzmény: ízletestőke (134500)
steinpilz44 Creative Commons License 27 órája 0 0 134503

Az oroszok raknak az ecetes lébe fűszereket, vagy csak só, ecet van benne a gombán kívül? Egyszer, egy receptkönyv tanácsait követve próbálkoztam a kapor-gomba kombinációval, de az nekünk nagyon nem jött be.

Előzmény: Alchemist_Anonymous (134495)
ízletestőke Creative Commons License 28 órája 0 0 134502

He-he! Jóóó!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: homerx (134501)
homerx Creative Commons License 28 órája 0 0 134501

pedig csak egy szimulacioban _elsz_. mit valasztasz, a belszint vagy a valosagot?:)

Előzmény: ízletestőke (134500)
ízletestőke Creative Commons License 29 órája 0 0 134500

Ma nagyot kirándultam.Az erdő gyönyörű volt,míg benne voltam ,szinte elhittem,hogy az egész világ ilyen tökéletes.

 

 

nagypapi51 Creative Commons License 1 napja 0 0 134499

...Ahol a múlt évben a lányom talált 1 azaz egy darab ízletes vargányát, ott én most hetet találtam...

Ha csak lineáris lesz a növekedés, már akkor jó jövő év elébe néztek, az exponenciálisról nem is beszélve... :)

 

Előzmény: s-ombre-ro (134490)
zsorsz Creative Commons License 1 napja 0 0 134498

Meg lehet próbálni fagyasztás nélkül is. Apám vadászott a 60-as években,mikor még nem volt hűtô,a zsírban lesütés egy bevált tartósítas volt.

Előzmény: lahuba (134497)
lahuba Creative Commons License 1 napja 0 0 134497

Ja, a lefagyasztást még nem próbáltam, ez az ötlet most merült fel bennem, mert a lefagyasztott dolgok sokszor dehidratálódnak, a víztartalom hajlamos lassan kipárologni, és az edény, vagy zacskó falára dér formájába kicsapódni.

Ez biztos nem történik meg, ha a gomba zsírpáncélban van.

Előzmény: lahuba (134496)
lahuba Creative Commons License 1 napja 0 0 134496

Nagyjából az a technika, mintha oldalast sütnél zsírban.

Kell bele só, fokhagyma, zsír. Én a 20 percet csak azért detektáltam, hogy tudjam, hogy azon már túlvagyunk, de akkor még igényelte a további sütést, mert még sok volt benne a víztartalom, rátettem még 10 percet, aztán még egy kicsit, de ez nagyon függhet a fokozattól.

Én lassú tűzön sütöttem, lehet, hogy ezért húzódott el.

De közben azért arra is vigyázni kell, nehogy túlsüsse az ember, mert az se jó, ha kiszárad, és ropivá válik.

Nekem nagyon bejött, évtizedeket átgombásztam úgy, hogy nem ismertem ezt a módszert, aztán pár éve egy öreg szaki mondta, galambgombával kipróbáltuk, isteni volt.

Azóta kipróbáltam más gombákkal is, most először a gyűrűs tuskóval.

Szerintem ennél lett nagyon hasznos, mert a család nem szereti ezt a gombát pörköltbe, mert nagyon gusztustalan, nyálkás, nyúlós lesz a szaftja.

Habár ha valaki a kínai konyhát szereti, annak ez sem lehet probléma. :-)

Előzmény: zsorsz (134491)
Alchemist_Anonymous Creative Commons License 1 napja 0 0 134495

Az oroszoknál a gyűrűs tuskógomba klasszikusan marinálva (ecetes lében) vagy esetleg sós lében kerül tartósításra és ínyencségnek számít (jól megy a vodkához). Az is igaz hogy szinte minden gombát így tesznek el, kivéve amit szárítanak (vargánya, tinóruk).

Előzmény: steinpilz44 (134488)
ízletestőke Creative Commons License 2 napja 0 0 134494

Valamikor régen Zolival találtunk az Őrségben úgy emlékszem.

Előzmény: Podaxis (134485)
ízletestőke Creative Commons License 2 napja 0 0 134493

Köszi!Én az albobrunneumot olvasgattam,de nem tudtam eldönteni,hogy az-e?

Előzmény: Podaxis (134484)
ízletestőke Creative Commons License 2 napja 0 0 134492

Én is elkezdtem találgatni,de megelőztél.Mindegy,már úgyis feladtam volna.

Előzmény: kapás46 (134486)
zsorsz Creative Commons License 2 napja 0 0 134491

Akkor még egyszer szájbarágósan.Tehát,lesütöm a gombát, bő zsírban(hogy ellepje)fokhagymásan 20percen át,aztán kisebb edényekbe lefagyasztani.

Előzmény: lahuba (134475)
s-ombre-ro Creative Commons License 2 napja 0 0 134490

A jókínánságod jólesik!

Köszönöm!

Amúgy igazad lehet, de velem ma kivételes eset történt.

Kötelességből - reszketeg lábbal - kimentem a birtokra.

A lucfenyvesünk terítve volt rizikével. Nagyon-nagyon sok rizikével.

Mégsem ez a meglepetés!

Ahol a múlt évben a lányom talált 1 azaz egy darab ízletes vargányát, ott én most hetet találtam, hatalmasakat, egészségeseket.

Ilyen még nem volt.

Abszolút családi rekord.

Büszke voltam nagyon, pedig csak annyi történt, hogy végre volt elég eső.

A rizikére külön családi expedíció indul!

Boldogok vagyunk

Előzmény: nagypapi51 (134472)
barkócza Creative Commons License 2 napja 0 0 134489

Sajnos, ezek a képek határozásra nemigen alkalmasak, és a gomba sem túl jó állapotú. Mindenesetre ezekkel a sárga lefutó lemezekkel nem valószínű, hogy pereszke. Bársonyos, nemezes a kalapja, vagy sima? Be tudsz fényképezni a lemezek közé?

Előzmény: vlacko (134478)
steinpilz44 Creative Commons License 2 napja 0 0 134488

Ez a zsírban-fagyasztás jó ötlet, lehet én is kipróbálom gyűrűs tuskógombára. Egyébként a gyűrűs tuskógomba tartósításával kapcsolatban rosszak a tapasztalataim: fagyasztva blansírozás vagy lesütés után sem lesz igazán jó minőségű (pedig szerintem alapvetően nagyon finom gomba). A szárításssal kapcsolatban pedig azt mondták e fórum "hasábjain" (vagy bitjein?), hogy nem puhul megfelelően vissza. A savanyítás lehet még opció.

Előzmény: lahuba (134475)
Podaxis Creative Commons License 2 napja 0 0 134487

igen, bár a genetika szerint a svéd, a francia és a norvég 3 külön fajnak látszik :))

a mienk meg ki tudja....

Előzmény: kapás46 (134486)
kapás46 Creative Commons License 2 napja 0 0 134486

Pusztán tanulás céljából hagy találgassak: Tricholoma joachimii?

Előzmény: Podaxis (134485)
Podaxis Creative Commons License 2 napja 0 0 134485

ha már Tricholoma, én egy ilyen szépséget találtam a múlt héten szintén 2 tűs fenyőben

 

 

Előzmény: ízletestőke (134482)
Podaxis Creative Commons License 2 napja 0 0 134484

Szia!

 

mindenképpen Tricholoma

 

nem sárga a lemeze, és egy fehéres zóna van a tönk tetején. 2 tűs fenyőt látok mellette.

 

Tippem T. albobrunneum, de ha teljesen száraz a kalapja T. imbricatum is lehet. 

Előzmény: ízletestőke (134482)
galasz01! Creative Commons License 2 napja 0 0 134483

Meg van a párja! :-)

Előzmény: homerx (134418)
ízletestőke Creative Commons License 2 napja 0 0 134482

Tricholomák között keressem?

Előzmény: ízletestőke (134481)
ízletestőke Creative Commons License 2 napja 0 0 134481

Egy faj Svédországból.Tudja valaki?

nagypapi51 Creative Commons License 2 napja 0 0 134480

bükköst keress, Normafa, Csillebérc, Pilis

 

Előzmény: *gabi* (134479)
*gabi* Creative Commons License 2 napja 0 0 134479

Sziasztok !

 

Vargányát hol lehet Budapest környékén találni ? Törökbálint ?

köszönöm

Előzmény: galasz01! (134425)
vlacko Creative Commons License 2 napja 0 0 134478

Sziasztok!

Esetleg tudnátok segíteni ennek a gombának a meghatározásában?

Szelídgesztenyés területen találtam, Nagymarosnál.

A színe frissen halvány téglavörössel beütött fehér, ez aztán szedés után sárgult kissé. Én valamiféle pereszkének nézem.

gombászok Creative Commons License 2 napja 0 0 134477

Ínyenceknek két - tuti kipróbált - recept:

 

Tökmagolajban pirított gombakalapok-szeletek, kissé borsozva (fehérbors), legfinomabb (volt) vargányával és császárgalócával(míg le nem védték).

 

Vajban pirított ugyanezek, vágott zöldpetrezselyemmel hintve.

 

Csináltuk még más gombákkal is, pl. róka, különleges élmények, csak nem szabad agyon sütni, forró olajba dobni a kissé besózott gombát, kicsit piruljon, de ne égjen. Valahogy úgy, mint a bélszínt!

 

Köret tetszés szerint.

zsorsz Creative Commons License 3 napja 0 0 134476

Köszi a gyors tanácsot.

Előzmény: lahuba (134475)
lahuba Creative Commons License 3 napja 0 0 134475

Szerintem felesleges most 20 percet főzni, ráér az majd a végleges felhasználásnál. Ráadásul a főzéssel sok értékes anyag is kifő, amit így kiöntenél, kárbaveszne.

Szerintem elég néhány percre megblansírozni, leszárítani, aztán mehet a fagyasztóba. Viszont akkor oda kell figyelni, hogy felhasználásnál meglegyen a 20 perc főzés.

Viszont egy kis részére volna egy tippem.

Régebben én a gombát csak kétféleképpen ismertem, pörköltnek és rántva.

Néhány éve kaptam a tippet, hogy igen finom zsírban fokhagymásan kisütni, a la oldalas. Kipróbáltam, kiválóan jó, az egész család rájárt a finom sült gombás zsírra.

Még nem próbáltam, csak tervezem, hogy idén kipróbálom ezt a zsírban sült gombát annyi zsírral, amennyi éppen csak ellepi, kisebb edényekbe rakni, és így lefagyasztani, mert a gomba kényes jószág, nem ajánlatos sokáig tartani elkészítés után, még ha zsírban is van.

A zsírnak az az előnye, hogy nem engedi a gombát kiszáradni, a nedvtartalmat bezárja, és kiolvasztás után jó, friss állagú lesz a gomba.

Idén próbáltam ki először ezt az elkészítési módot a gyűrűs tuskógombánál, és kiválóan bevált, mert nem jelentkezik az erre a fajra jellemző nyálkásság, ami a pörkölteknél nagyon durva tud lenni.

Előzmény: zsorsz (134473)
Gamma Leonis Creative Commons License 3 napja 0 0 134474

 

Vasárnap délután Pósteleken pont jó korban lévő déli tőkegombákat találtam, amik ma átlényegültek rántott gombává. Jó kis gomba. Az egyik kedvencem. Más ehető fajjal nem találkoztam. Nagyon kellene az eső. Durva az idei év, és a mostani időjárás is elég érdekes.

zsorsz Creative Commons License 3 napja 0 0 134473

Üdv! Ma 8-10kg gy.tuskót szedtem. A felesleget ha 20 perc főzés után lefagyasztom az rendben van?..... Valaki próbálta már,esetleg más tartósító módszer?

nagypapi51 Creative Commons License 3 napja 0 0 134472

Jobbulást!

Azt mondják, reggel gombáért megy az ember, délután gombászni... :)

 

Előzmény: s-ombre-ro (134471)
s-ombre-ro Creative Commons License 3 napja 0 0 134471

A család e pillanatban indult gombászni.

Kicsit (nagyon!) fáj a szívem, hogy itthon kellett maradnom.

Maródi vagyok.

Előzmény: blero 04 (134470)
blero 04 Creative Commons License 3 napja 0 0 134470

Köszönöm szépen a válaszodat :)

Előzmény: balivi (134460)
ízletestőke Creative Commons License 4 napja 0 0 134469

Tudod az "öreg hölgy" már nincs a toppon.Végül is minden kiderült,akinek szólt, az rájött a nyitjára.Bocs még egyszer,üdvözöllek,kívánok neked szép vénasszonyok nyarát.

Előzmény: bovista72 (134442)
vhandy Creative Commons License 4 napja 0 0 134468

Igen tudom, legközelebb szemfülesebb leszek foto tekintetében. Köszönöm.

Előzmény: barkócza (134464)
vhandy Creative Commons License 4 napja 0 0 134467

A közelébe csak bodza bokor van.

Előzmény: homerx (134466)
homerx Creative Commons License 4 napja 0 0 134466

ne orulj neki. agressziv gomba, megeszi a fadat.

Előzmény: vhandy (134462)
vhandy Creative Commons License 4 napja 0 0 134465

Nagyon szépen köszönöm :) ha jól tudom feltétellel (hosszú fözés) fogyasztható. Ők azért ott maradnak a helyükön :)

 

 

 

 

Előzmény: zsorsz (134463)
barkócza Creative Commons License 4 napja 0 0 134464

Ezek a képek nem elég jók határozásra. Mégis, mintha a baloldali gomba tönkjén látszana egy kis gallérmaradék. Ezért, és a termőhely miatt megkockáztatok egy nagyon óvatos álgyűrűs pereszkét.

Előzmény: vhandy (134456)
zsorsz Creative Commons License 4 napja 0 0 134463

Gyűrűs tuskó,de  Mihály gombának,vagy a Tótok Romagyinkának hívják.

Előzmény: vhandy (134462)
vhandy Creative Commons License 4 napja 0 0 134462

A kert végében :-o

Podaxis Creative Commons License 4 napja 0 0 134461

http://www.gombanet.hu/ev-gombaja-2018

 

A süngomba lett a 2018 év gombája - köszönjük a szavazatokat!

balivi Creative Commons License 4 napja 0 0 134460

blero 04! Dehogyis rántom, 20 perc alatt ráégne a panír:-) Nincs elég idő a sütéséhez. Csak mondom, hogy rántani való méretűeket szedtünk. Én pörköltnek szoktam, más gombával vegyesen. Üdv.

Előzmény: blero 04 (134430)
A Mazsola Creative Commons License 4 napja 0 0 134459

:))) Hát igen.

Előzmény: homerx (134458)
homerx Creative Commons License 4 napja 0 0 134458

az lesz az. remenykedjen, hogy nem a sajat kertjeben nott. mostanaban telis tele van vele az erdo.

Előzmény: A Mazsola (134454)
homerx Creative Commons License 4 napja 0 0 134457

valamifele nagyon oreg csiperke.

Előzmény: Péter_33 (134452)
vhandy Creative Commons License 4 napja 0 0 134456

Kedves Szakértők :)

Segítségetek kérem. Fenyves erdőszélen talált gomba. Folyásban növő, csoportosan (probáltam őket úgy összerendezni)egymásra rünövő, külön tönkön lévő gombák. Másnapi képek, a lemezek kicsit világosabbak voltak. Kik ők?

stark_100 Creative Commons License 4 napja 0 0 134455

Alpokalján is van még bőven.

 

 

A Mazsola Creative Commons License 4 napja 0 0 134454

Szia! Nekem Gyűrűs tuskógombának tűnik... Hangsúlyozom: TIPP:)

Előzmény: kiwi120 (134453)
kiwi120 Creative Commons License 4 napja 0 0 134453

Tisztelt hozzáértők!

Kérem szépen segítsetek az alábbi, fatönkön talált gombák beazonosításában.

 

Köszönettel

 

Péter_33 Creative Commons License 4 napja 0 0 134452

Sziasztok! ez mi lehet? kerben nőt fa tövében vizes árnyékos talajon...

homerx Creative Commons License 4 napja 0 0 134451

szepsegesek!

Előzmény: nagypapi51 (134450)
nagypapi51 Creative Commons License 4 napja 0 0 134450

Északi Bakony 400m-en, homogén bükkös.

Nyári-ízletes-bronzos kollekció. Ma is lenne ugyanennyi, de nincs rá idő :(

 

 

homerx Creative Commons License 4 napja 0 0 134449

koszi szepen, az lesz az. az elso kepen latszik is a galler. ez meg felulrol.

 

Előzmény: lilapereszke (134422)
homerx Creative Commons License 4 napja 0 0 134448

elkezdtek tomegesen kinyilni a tojasok. mar vagy 30 elobujt.

 

lahuba Creative Commons License 4 napja 0 0 134447

Egy újszülöttnek minden vicc új! :-)

De jó, hogy belinkelted, a gomba szikkasztásra vonatkozó részben vannak elemek, amelyek szinte szóról szóra megegyeznek azzal, amiről a cikkben írnak.

Én nem is szoktam nyersen fagyasztani, ezért nem is voltam képben a témában...

Előzmény: gombászok (134446)
gombászok Creative Commons License 4 napja 0 0 134446

"A gombák elrakásához is ír praktikus tanácsokat. Azt is tanácsolja, hogy a fagyasztásra szánt gombát előtte 30-40 órát hagyjuk szellős árnyékos helyen szikkadni, így elveszíti nedvességtartalmának több mint 30 százalékát, így kell félkilós csomagokban lefagyasztani. Így jobban megőrzi állagát, felesleges a sok vizet lefagyasztani."

 

Nos, én "öreg" is ezek szerint feltaláltam a csőben a lyukat:

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=145361599&t=9019811

Előzmény: lahuba (134445)
lahuba Creative Commons License 4 napja 0 0 134445

Hogy csorogjon a nyálam, időnként teszek kirándulásokat a neten a feltételezhetően jó gombás külföldi helyeken.

Most bukkantam erre a gyöngyszemre Kárpátalján. Ajánlom azok figyelmébe, akiknek esetleg módja van átmenni, habár tudom, az nem olyan egyszerű mint Erdélybe:

http://uzhgorod.in/stat_i/2017/sobral_polnye_korziny_gotov_sya_k_vojne_s_gribami

Egy ungvári honlap, érdemes már a képekért is végignézni.

Az öreg, aki a gombahegy mögött heverészik, nagy helybeli ász, és leírja bölcsességeit a cikkben. A kép egyébként nem is idén készült, hanem tavaly.

Viszont azt mondja, hogy ilyen gombabőségre nem emlékszik mióta az eszét tudja, pedig felsorolt jó pár rekordtermő évet, de állítólag az idei mindet lekörözi. Azt mondja, bármelyik égtáj felé indul, mindenütt csillagászati mennyiségű gomba van, pedig szedik is szorgalmasan a helybeliek.

A gombák elrakásához is ír praktikus tanácsokat. Azt is tanácsolja, hogy a fagyasztásra szánt gombát előtte 30-40 órát hagyjuk szellős árnyékos helyen szikkadni, így elveszíti nedvességtartalmának több mint 30 százalékát, így kell félkilós csomagokban lefagyasztani. Így jobban megőrzi állagát, felesleges a sok vizet lefagyasztani.

s-ombre-ro Creative Commons License 4 napja 0 0 134444

Nem csak időhiányban, de göngyöleg hiányban is szenvedünk (üveg!).

Mi lesz itt?

A meteorológia tartós jó időt jósol!!!

Kitartás!

Előzmény: s-ombre-ro (134443)
s-ombre-ro Creative Commons License 4 napja 0 0 134443

Kedveseim!

Minden erdei menet gombamenet.

A kertben is jó a felhozatal.

Kezdünk időhiányban szenvedni, de ez nem olyan nagy baj.

Csak teljen a kamra s nem korog a gyomra! :)

bovista72 Creative Commons License 5 napja 0 0 134442

Lövésem sem volt miről van szó, de boldog voltam mint hallgató koromban mikor egy  hölgy, ha csak véletlenül is, de válaszra méltatott :-))

Előzmény: ízletestőke (134415)
beetee Creative Commons License 5 napja 0 0 134441

Tippnek erre is jó lesz a Gyűrűs tuskógomba. ;)

Előzmény: Baden-Württemberg (134439)
Diablo 26 Creative Commons License 5 napja 0 0 134440

Köszönöm szépen a válaszod, akkor kuka! 

Előzmény: lilapereszke (134421)
Baden-Württemberg Creative Commons License 5 napja 0 0 134439

Baden-Württemberg Creative Commons License 5 napja 0 0 134438

Sziasztok, van esetleg valakinek tippje, mi lehet ez? Köszi előre is!

beetee Creative Commons License 5 napja 0 0 134437

A Gyűrűs tuskógomba tipp jó lesz.

Előzmény: szasa6 (134435)
Gamma Leonis Creative Commons License 5 napja 0 0 134436

 

Remek szombati program volt az Őszi kertészeti kiállítás és annak keretében az országos gombakiállítás, ami előtt meglátogattam a Fény utcai piacon dolgozó kollégát. (Önmagamat nem tudom munka közben kívülről szemlélni. :) )

szasa6 Creative Commons License 5 napja 0 0 134435

Itt van alulról:

 

Előzmény: homerx (134429)
hal40 Creative Commons License 5 napja 0 0 134434

Csodálatos öszi napunk volt, alig lehetett a hegyre felférni. Úton-útfélen megállítottak és belenéztek a kosarunkba, jó kis vegyes pörkölt alap volt benne :))))

 

Üdv

heyderia Creative Commons License 5 napja 0 0 134433

ha te tudod, hogy nincs igazam akkor nálad lehet az igazság, viszont mivel nem szóltál bele így azt is hihetjük hogy mégsincs igazad :)

Mivel neked adtam igazat, ezért esetleg igazságtalannak tűnhettem, de sajna (?) nem tudok már annyit inni, hogy nyakatekert mondatodat pontosan megválaszoljam:_9

Izletestőkére gondoltam, mikor ebben a lucosban jártam:

 

Előzmény: Podaxis (134412)
szasa6 Creative Commons License 5 napja 0 0 134432

Reggel próbálok egy olyat is fotózni.

Előzmény: homerx (134429)
zsorsz Creative Commons License 5 napja 0 0 134431

Gyűrűs tuskógomba.

Előzmény: szasa6 (134427)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!