Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
ha beleolvasol a cikkbe, ezek a macskafélék termékenyek így hibridként is. ahogy a kormos varjút és a dolmányost is egyszerűbb volt 1 fajnak tekinteni, mint elfogadni azt a tényt, hogy átmeneti keveredések vannak közöttük.
egyébként a páfrányok is képesek hibridizálni és az "átmeneti" fajok gond nélkül spóráznak.
A gombáknál nem (sem) tudom, hogyan van. Vagy hogy általánosak-e a kifejezések gomba, állat, növény tekintetében, mindenesetre kíváncsi lennék, hogy milyen objektív tulajdonságok különítenek el két fajt egymástól. És akkor lehetne bonyolítani a fajta, változat kifejezésekkel is. :D
hm, ez erdekes felvetes. de nem arrol szol a faj meghatarozasa, hog legyen barmilyen kinezetu, szinu, alaku, ha ket ilyen _valaki_ szaporodni kepes utodot tud letrehozni, akkor az egy faj?
Azt tudom hogy a mulcs lerakásakor terem csak, de nekem nem jött elő hiába raktam le a mulcsot. Ez 2018-ban volt, tavaly jött elő anyukám tulipános ágyásában nem messze onnan ahova a szaporítóanyag ki lett öntve anno. És ezzel egy időben tavaly a bio kertész csoportban a facebook-on jópáran felraktak képet, hogy kucsmagombát találtak a kertben, és furcsa módon azok is tulipán közt nőttek ki. Pedig mindegyikőjük termeszt sok sok növényt. Ezután gondoltam hogy lehet a kettőnek valami köze egymáshoz.
Lehet, hogy igazad lesz, de úgy tűnik akad még pár faj hazánkban is, amit az élőhelyükkel jól lehet jellemezni. Számomra akkor lenne érdekes a genetika, ha azzal mondjuk az ehetőség kérdése különbözőséget mutatna, ami még várat magára. Nekem mindegy, hogy 3 millió leíratlan kucsmagombafaj vagy csak 18267 van:-))
Akkor nekem ezek után létező fajok a cseh, hegyes, ízletes, fattyú és pusztai kucsmagombák. A többi (pl. a nyúlánk, sötét, homoki...) csak kitaláció! :D
2011-ig mindenki úgy vélte hazánkban, hogy hegyes kucsmagomba terem ezeken a kertekbe, parkokba kihelyezett mulcsokon. Viszont feltűnt, hogy a fiatal példányok eltérnek a szabadban termőktől és pont olyanok, mint egy kanadai könyvben ábrázolt kucsmák. Ezek M. importuna nevet viseltek. Kiküldve Franciaországba az itteni példányokat, Moreau genetikai vizsgálatával megerősítést kaptam, hogy valóban azok. Miután ez kezdett rögzülni az itteni gombásztársadalomban, Moreau újabb vizsgálatokat végzett, melyeket sokan elfogadnak. Moreau,no meg mások is még aktívan dolgoznak, tehát kőbe zárt dolgok ideig-óráig tarthatnak. A kiindulási pontra sikerült visszatérni, csak az a kérdés, mi volt a valódi kiindulási pont.
a megfigyelesek szerint csak az elso evben terem. anno a koki irodahazba koltoztunk, elozo osszel lett atadva, parkositva a kornyeke. vegtelen mennyisegben termett a kucsma az epulet korul, sot, a tetoteren levo viragagyasokban is.
Egyszer egy pesti irodaház kertjéből összeszedtem azt a fajta kucsmagombát a biztonságiőr méltatlankodása közepette, elszórtam itthon mulcsra, de nem lett belőle semmi, viszont tavaly a tulipánosban mégis kinőtt. És mások is találtak a tulipán közt ilyen gombát. Lehet érdemes megpróbálni elszórni tulipánhagymák közé.
Biztos Morchella importuna-t szerettél volna írni. Azonban genetikailag kiderült, hogy a M. importuna nincs nálunk, a mulcson növő hegyesünk jelenleg a M. elata névre hallgat. Van egy másik is mulcson nálunk, ami ritkább, és máshogy néz ki (M. oweri).
Nem lettek összetéve, sőt lett volna tizenkettes csoport is, de ezek a nyárfások számomra nehezen járhatók, az asszonynak meg elfogyott a végtelen türelme. Nagyon jó képeket lehetett volna készíteni.
hoppá, gratula, innentől már csak mennyiségi kérdés az egész :)
vágd szeletekre, pirítsd meg vajon mindkét oldalát "lassú tűzön" ("20 perces gomba", mint a többi kucsma), aztán mehet pirítósra, pont elég lesz és nagyon finom is!
Nyilván a kinézetet mint indikátort értettem. Tehát olyan kopáran néznek ki az általam ismert helyek, mint az itteni pkg-s képeken lévők. És abból próbáltam arra következtetni, hogy akkor a talaj is olyan gyatra -> pkg kompatibilis lehet. És ja, túrás is van bőven. Csak ugye lehet egy csomó más körülmény, ami miatt mégsem ideális. Amúgy egész biztosan van, csak ott beelőz egy profi, ezért esélyem sincs, túl nagy ahhoz a terület, inkább megyek a biztos fajokra.
Valóban, a galagonyás sokkal ingadozóbb. De idén a nyárasok sem muzsikálnak jól nekem.
A tölgy nagyságú galagonyák alját nézd meg jól. Lehet, hogy vadkörték. A 40 centi törzs / 5 m lombkorona átmérő már elég nagynak számít galagonyából. Mondjuk, ahol kényelmesen lehet sétálni alattuk, ott nem ritkák. Csak sajnos az ilyen helyekből van kevés, mert - ahogy írod - időnként kiirtják őket.
Fogalmazzunk ugy, hogy elmeleti sikon bebizonyosodott a pkg letezese. Most mar csak az a fogas kerdes, hogy kulinarisan mit kezdjek ezzel a mennyiseggel
Nem a kinézet a lényeg hanem a talaj. Azért találják ott ők ahol találják, te meg sose. Nekem is ez volt a gond. Keringtem évekig, mondták mindig hogy arról szedik arról szedik, én is arra fele mentem, csak aztán vettem észre, hogy hiába van a két hely közel egymáshoz, néz ki ugyanúgy, a talaj mégse ugyanaz.
Tegnap becéloztam a pilis egy kevéssé szem előtt lévő mezejét Úgy éreztem az előtérben már semmi keresnivalóm:D
Mai nap, Börzsöny. Kissé rendhagyó pkg zás lett. klasszik mezőről erős 8db-ot szedtem, négy nagyobb egy ritkás galagonya lejtőről, többi harminc a rétek közt tekergő utak keréknyomaibol, sekély árkok , vizmosások csupasz falárol Nem voltak hosszú üres periodusok, folyamatosan jöttek a találatok Minden irányba pompás panoráma, néma csönd... Bírom ezt a hegyvideket, naon szép nap volt
Atya... Nézem a képeiteket és még mindig azt látom, hogy egy csomó ilyen helyet tudok, de mégsem találtam még pkg-t rajtuk. Megkérdezném, hogy ezeket kaszálják amúgy, vagy annyira csetva a talaj, hogy mindenféle művelés nélkül is ilyen alacsonyak maradnak a fűszálak + ennyire kilátszódik a talaj a többi évszakban is? Tudok rengeteg, jelenleg is így kinéző helyet, de azokon évente 1-2x végigmennek dobkaszával. Jellemzően felszámolt ingatlanok mellékes területei. A talaj löszös agyag jellemzően.
Fuhh, pont erről villant be hogy ahova vargányázni szoktam járni, ott vannak tölgyméretű galagonyák, na valamelyik nap ki fogok oda menni kíváncsi vagyok az mit ad.
Azért mert a galagonyás nem mindig ugyanúgy adja. Az öreg galagonyák környékén jobban jön, azon a részen ahol takarítani szokták mindig nehézkes. Galagonyásokat általában időről időre legyalulják.
Úgy látom, jelentősen zsugorodott a tészta. Keletlenség és a relatíve alacsony víz tartalom is okozhatja -> elasztikusság. Amikor kinyújtják, ujjbeggyel meg szokták nyomkodni végig, ezáltal úgymond feszültségmentesíteni lehet magát a tészta tömeget. Én alsó hangon, a szokásos 60 helyett 65, de inkább 70 % vizet használnék. De akár többet is, mintha ciabatta tésztát (80+ %) készítenék. A kelesztést úgy csinálnám, hogy direkten, de lassan. Jelenleg (18 fokos előtérben) a pizzákat 20 h-ig kelesztem egyben, utána még 4 h-t 22 fokon, bucizva. 1000 g lisztenként 0.8 g budafoki (700 g víz, 30 g só). Kézi dagasztás 20 percenként 5-10 percig, párszor. Tény, fárasztó. Sima sütőben próbálkozhatsz kordierit kővel vagy pl. 30x40x2 cm-es samott lappal. A tészta várható teteje és a fűtőszál között kb. 10 centi legyen (gázossal sok mindent nem lehet kezdeni sajnos, 250 fok az már nagyon a vége). Úgy legyen bekapcsolva a sütő, hogy minél magasabb hőfokot csináljon és eközben a felső fűtőszál minél nagyobb része üzemeljen (grill fokozat tipikusan). Azért jó, ha követ használsz, mert fél órás előmelegítést követően annyi hőt vissza tud adni, hogy alulról is sokkal jobban tud sülni a tészta -> kevesebb idő alatt elkészül (lemez tepsivel is). Megjegyezném, hogy ha az eszközpark meg is engedné, 350 fok fölé akkor sem célszerű menni. Vagy inkább úgy mondanám, 350 fokon célszerű megkeresni azt az időpontot, pozíciót és minden egyéb paraméter együttállását, amiből valami jó sül ki. Na, majd próbálok valamit alkotni én is, engedelmeddel a kompozíciót felhasználom hozzá. :)
20 perc 250 fok, szerintem nincs olyan méreganyag a pkg-ban, ami ennyi idő alatt nem megy ki. az első focaccia volt, már látom, hogy mi mindenen kell majd változtatnom.
Ma elmentem arra a helyre ahol rendre minden évben először találok kucsmagombát: egy 40cm törzsátmérőjű galagonya környezete. Mint mindig, idén is bejött. Tavaly ez a pillanat márc. 29-en volt, hogy indulgatni kezdett, tehát kb. 2 hetet számított idén a februári tavasz. Mondjuk nagyon nem örülök neki, mert pont most hogy előjöttek jön jövő hétre a fagy. méretben is még elenyészőek, ujjbegynyi nagyságúak, ez a tavalyi mérettől még messze van.
Focaccia? Az ötlet nem rossz, viszont én előkezelést adnék a gombának, hogy minimális idő alatt meg lehessen sütni az egészet. Esetleg megkenni olajjal a hagymát, hogy ne égjen meg.
Tegnap nem sikerült hozzászólnom, elég rég jártam erre. Idén négyszer voltam (vittek) gombászni mindössze, most fiksz helyen jártunk, ahol rengeteg hegyes kucsma volt.
Tavaly január-februárban sokkal több eső leesett. Most kb. átlagosnak néztem. És tavaly dömping volt. Viszont ilyen feltételek mellett muzsikáltak már sokkal jobban is.
Máshogy mondom: kb. 5-25 %-on ketyegnek a helyek. Átlag 10 %-on. De van, ahol semmi sincs... Ha csak a dátumot nézem, úgy is kevés. Ha figyelembe veszem, hogy mi, hol tart a természetben már, akkor pedig siralmas. Pl. jönnek elő a fattyúk is. Bennük bízom, bár tavaly nagyot mentek ők is, így valószínűbbnek tartom, hogy idén pihenni fognak. Jövő hétvégén talán lesz már hkg is, ha akar.
itt idén három héttel előbb rajtolt a pusztai, mint tavaly, és lendületesebben. a pilis pedig nem egy korai hely országosan. én is szedtem tavaly is későn, de ettől még nem akkor indult a hulláma. de nekem tényleg mindegy, hogy kimész-e pusztait keresni és elhiszem, hogy extra hideg helyen laksz :) (a "még északabbra van" részen akadt meg a szemem. még ha azt mondtad volna, hogy északias fekvésben, akkor inkább számítana)
ezzel tisztában vagyok, de én sem az alföldön lakom, a budai-hegyekben/pilisben nem hamar, hanem későn indulnak a dolgok. és most már mennek. ennek fényében írtam, amit.
Országszerte, gondolod te, de előjönni mégsem úgy jön elő. Egyébként nem így van a valóságban, kicsi az ország, de mégis nagy különbségek vannak, például van olyan része az országnak ahol az akác csak május végefele levelesedik ki, mikor máshol már rég virul. Most én is azt hittem hiába ezek a különbségek, a jóidő mindenhol berobbantotta a gombákat, de gyakorlatilag ugyan azt látom mint tavaly. Nem mindenhol egyformán van hatása a korai tavasznak.
Öröm látni ezt a sok szép gombát, de fogalmam sincs merrefelé kellene elindulni keresni, nem sikerült belebotlani egyszer sem pedig megkóstolnánk milyen.
nem tudom, hogy honnan van északra és az mit jelent, de ugye ezek jellemzően kitett, napos, délies réteket kedvelnek, az meg elég meleg országszerte, hacsak nem a bükkfennsíkról beszélünk :)
Most én is gondolkodtam, hogy ha még ilyen sok időm van, kimegyek a potenciális pusztais helyre, hogy akkor legalább ott körülnézek, de az tőlem még északabbra van, az azt jelenti ott még később lesz valami. Lehet ott is csak keringeni fogok. Először szerintem holnap szétnézek a piacon, ha oda vittek gombát akkor lehet én is megyek pusztaiért egy kört.
nekem ma két kör jutott, az elsőt Tendrei és János66 kolléga társaságában élvezhettem, tíz év után így megint szedtem egy kis cseh kucsmát.
11 után egy másik ismerőssel szaladtunk egy gyors kört egy+egy klasszik pusztais helyre, nem túl meglepő módon mindenhol már serényen szedték, először bácsinénikutya kombó már a rét felső oldalán, aztán kosaras terminátor a másik helyen. maradt a maradékok gyors felhajtása, ami végülis korrekt lett még így is, de igazi kincskereső élményt nyomokban sem tartalmazott (százszor leírtam már, hogy hétvégén nem gombászunk, hétvégén nem gombászunk).
de nem panaszkodom, a holnapi ebéd ugyanolyan finom lesz belőle...
Ma mentem egy kört a helyeimen, nálunk nincsen még semmi. Kong az ürességtől minden. Szerintem még vagy 1-2 hét kell, ráadásul most jön a fagy is. Piros csészegombákat találtam.
egy időben majd minden tele kosár gomba után ott volt a kérdés, hogy "merre?", meg a válasz is, hogy "belső-somogy". gondolom a megye dny-i részét jelenti (ami persze tényleg az ország legcsapadékosabb része és ideális gombász terep).
viszont én cc válaszát erre utaló poénnak vettem és feltételeztem, hogy a háztájijában gombászott, de most elbizonytalanodtam, mert éppenséggel ott is lehet pkg-t lőni.. :)