Keresés

Részletes keresés

lahuba Creative Commons License 3 órája 0 0 161243

Hát igen, konkrétum semmi, csak tervek elképzelések.

De úgy csinál, mintha mondott volna valamit.

Mint egy politikus! :)

Előzmény: Tharkus (161242)
Tharkus Creative Commons License 8 órája 0 0 161242

a soproni erdészeti belinkelt most egy tanulmányt (Divergent Trends in Insect Disturbance Across Europe's Temperate and Boreal Forests), abban tldr az van, hogy a tűlevelűek szúkártétele nő, a lombos fák kártevői meg visszaszorultak picit. konkrétan arról viszont sehol sem találtam infót, hogy a bükkösöket cserélnék, csak általánosságokat. (az AI meg ezekből az infókból dolgozna, én is kérdeztem, de sokat ez nem ér)

lahuba Creative Commons License 10 órája 0 0 161241

Megkérdeztem a mesterséges intelligenciát, ezt írta:

Igen, Magyarországon jelenleg is zajlanak konkrét erdőgazdálkodási intézkedések, amelyek célja egyes fafajok lecserélése vagy átalakítása a klímaváltozás hatásaihoz való alkalmazkodás érdekében.

🌳 Klímaváltozás és fafajcsere Magyarországon

A klímaváltozás hatásai – például a hőmérséklet-emelkedés, a csapadék eloszlásának változása és a talajvízszint csökkenése – különösen súlyosan érintik az Alföldön található erdőket, főként a Duna–Tisza közi homokhátság térségében. Az itt található, főként telepített erdők (pl. akác, nyár, fenyő) mintegy 200 ezer hektáron veszélybe kerültek

Konkrét intézkedések és fafajcsere

• Klímaadaptációs stratégia és cselekvési terv készül 2026-ig, amely gyakorlati, jogi és szakpolitikai intézkedéseket fogalmaz meg az erdőgazdálkodás számára

• A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Agrárminisztérium szakértői országos rendezvénysorozatot tartottak, ahol egyértelműen megfogalmazódott: a klímaváltozás következményei már a mindennapi gazdálkodói döntéseket is meghatározzák, beleértve a fafajválasztást is
  • A Soproni Egyetem Erdészeti Tudományos Intézete és más kutatóintézetek dolgoznak azon, hogy alkalmazkodóképesebb, szárazságtűrőbb fafajokat javasoljanak a veszélyeztetett területekre
  • Milyen fafajokat érinthet a csere?

Bár a konkrét fafajok listája még kutatások és helyi adottságok alapján alakul, a cél az, hogy:

• A kevésbé ellenálló fajokat (pl. lucfenyő, nemesnyár) fokozatosan lecseréljék.

• Szárazságtűrőbb fajokat (pl. kocsányos tölgy, cser, molyhos tölgy) telepítsenek, amelyek jobban bírják az új klimatikus viszonyokat.Miért fontos ez?

Az erdők nemcsak gazdasági, hanem ökológiai és klímavédelmi szerepet is betöltenek. A fafajcsere és az alkalmazkodó erdőgazdálkodás segít:

• Megőrizni az erdők egészségét és biodiverzitását.

• Fenntartani a szénmegkötő képességet.

• Csökkenteni a klímaváltozás hatásait a vidéki térségekben.

Ha érdekel, milyen fafajokat javasolnak a te régiódban, szívesen segítek utánanézni vagy összeállítani egy listát!

Előzmény: Tharkus (161240)
Tharkus Creative Commons License 19 órája 0 0 161240

én igazából ettől rettegek (de nincs kapcsolatom, akitől megkérdezhetném), hogy a bükkösök cseréje tervezett/eldöntött dolog és ezért szálalják ezerrel. ha "csak" azért, mert "így szoktuk" (= így raktuk be a legutóbbi tervbe), annak lehet, hogy örülni kéne..? :/

Előzmény: lahuba (161239)
lahuba Creative Commons License 19 órája 0 1 161239

Jó, hát én is csak találgatok, nem vagyok bennfentes.

Inkább csak érzékeltetni akartam, hogy miféle módszertan lehet, ami elvileg biztosítja az erdőállományok fennmaradását. Mondjuk, ha fafajtánként alkalmazzák...

Illetve ezt még módosíthatják tervek a fafajok lecserélésére klímaváltozási alapon.

Előzmény: Zolcsi67 (161237)
Tharkus Creative Commons License 20 órája 0 0 161238

én szóltam, hogy mikortól érdemes menni értük... :) (igazoltam is magamnak)

Előzmény: stark_100 (161234)
Zolcsi67 Creative Commons License 20 órája 0 0 161237

Tehát ha Zalában növekszik a nyárfás, le lehet termelni az Északi-Középhegységben a 100 éves tölgyest, és leshetjük a hűlt helyét :-( Akkor sincs ez jól így...

Előzmény: lahuba (161236)
lahuba Creative Commons License 20 órája 0 1 161236

Nem így számolják azt a mérleget, hanem úgy, hogy évente akkora erdőállományt termelhetek ki, mint amennyi tömegnövekedése van az ország teljes fennmaradt erdőállományának az új telepítésekkel kiegészítve.

A tömegnövekedést pedig az éves új hajtások, és az ágak, törzsek vastagodása adja ki.

Így elvileg egyensúlyban marad az ország erdőállománya.

És persze mindig a legöregebb állományokat termelik ki...

Előzmény: Zolcsi67 (161235)
Zolcsi67 Creative Commons License 21 órája 0 0 161235

Csalóka az a megújulás, mert amit fél óra alatt eltüzelünk (és itt egy erőműre gondolok, nem az otthoni cserépkályhára), 50 év alatt nőtt meg az erdőben.

ON

Előzmény: öreg_néne_b (161228)
stark_100 Creative Commons License 23 órája 0 0 161234

Pedig szép vbv-kat talált a Mátrában. :-)

Előzmény: Tharkus (161233)
Tharkus Creative Commons License 25 órája 0 0 161233

én első körben csak arra gondoltam, hogy nem vágjuk ki a középhegységeinket, de egye fene, évanéni is maradjon a háztájijánál :D

(boldog ember vagyok, amióta leszedtem az összes gombász csoportot. valószínűleg megbolondultam volna a vh idei ősze alatt egyébként)

Előzmény: beetee (161230)
lahuba Creative Commons License 26 órája 0 0 161232

Igen, sajnos ez van.

Most már gyakran emlegetik, hogy a világ véges, nem lehet egy véges világban végtelen növekedést produkálni, de ugyanakkor minden kormány tragédiaként éli meg, ha nincs pár százalék gazdasági növekedés.

Egyenlőre nem találták fel a hosszabb távon fenntartható társadalmi modellt...

Előzmény: Tharkus (161229)
lahuba Creative Commons License 26 órája 0 0 161231

Igazad van, ez is egy megközelítés.

Másrészről a gazdasági kényszer az, hogy energiára épül a teljes gazdasági életünk, nem nélkülözhetjük, legyen az fosszilis, vagy megújuló, de kell.

Előzmény: öreg_néne_b (161228)
beetee Creative Commons License 28 órája 0 3 161230

Az önkorlátozás alatt azt is érted pl, hogy facsés barátnőnk  nem tüzel el x száz liter üzemanyagot, és amortizálja a járművét, hogy büszkélkedhessen a gombatalálatos fényképeivel a neten? ;)

Előzmény: Tharkus (161229)
Tharkus Creative Commons License 28 órája 0 0 161229

nehéz mindent is összeegyeztetni, főleg úgy, hogy közben egy olyan gazdasági-társadalmi rendszerben élünk, ami gyakorlatilag folyamatos expanzióra van tervezve.

ami mély meggyőződésem, hogy ha ez a téma kikerül onnan, hogy az állam/erdészet/beszélő fejek le tudják söpörni annyival, hogy bármi sötétzöldizmus, ami kétségbe meri vonni a meglévő elmélet/gyakorlat egyes részeit, azzal a társadalom csak nyerni tud. értem, hogy kényelmetlen egyeztetni, agyalni, önkorlátozni, de minél inkább ebbe az irányba mutat a társadalmi akarat, annál jobban járunk.

Előzmény: lahuba (161227)
öreg_néne_b Creative Commons License 28 órája 0 0 161228

Itt kerül szembe a gazdasági és a természetvédelmi szempont.

Inkább a természetvédelmi és a másik természetvédelmi.

1. A fa, mint energiahordozó, karbonsemleges és megújuló, az év minden napján és minden órájában egyformán hozzáférhető.

2. Ugyanakkor az erdő, mint élő közösség, megvédendő.

Előzmény: lahuba (161227)
lahuba Creative Commons License 29 órája 0 1 161227

Itt kerül szembe a gazdasági és a természetvédelmi szempont.

Aki kitalálták, hogy a megújuló energiaforrások alapja lehet az erdő, azok pont így gondolták, az erdőt telepítjük, mint a veteményeket, mikor rákerül a sor kitermeljük, és újratelepítjük.

A másik oldalról meg az erdőből még a hullott ágakat, kidőlt fákat, avart sem szabad elhordani, mert a talaj humuszban elszegényedik.

Az biztos, hogy az igazi érintetlen őserdő ma már csak elvétve található, az erdőink szinte mind telepítettek, régi erdészek hagyatéka, akik a korábban kitermelt erdőket újították meg.

Előzmény: Tharkus (161226)
Tharkus Creative Commons License 2 napja 0 0 161226

viszont "nőtt az erdő tömege", és "nőtt az erdősített területek aránya". a statisztika mindent elbír, másrészt, nehezen is ellenőrizhető.

társadalmi szempontból nincs racionális okunk a kevés középhegységbéli erdőnk szétkaszabolására, hogy letermelendő veteményesként tekintünk rá. :(

Előzmény: muz (161224)
Popenka Creative Commons License 2 napja 0 0 161225

igen, felétek sok ilyet látok, de itt Mátra déli alján is előfordul, és köpedelem az egész, erdő-sivatag,

másrészt rekultivációt figyelve, lásd még visontai gödrök, van egy fafaj sorrend, ő szerintük, egyik megágyazhat a másiknak, nyilván ezzel kipipálják az visszaerdősítést pár évtizedre előre,

savasítás-lúgosítás

én ehhez nem értek, én csak a savanyú uborkát értem...

Előzmény: muz (161224)
muz Creative Commons License 2 napja 0 1 161224

100 éves tölgyeseket beleb@cni a kályhába, majd felszántani az erdőt és a sivataggá tett területbe nyárfát telepíteni, minden csak nem átgondolt erdőgazdálkodás.

Előzmény: lahuba (161213)
öreg_néne_b Creative Commons License 2 napja 0 0 161223

Erről eszembe jut, amikor valaki "sügeret iszik". 
Lefelé még csak-csak, de amikor visszafelé jön... :D

Előzmény: Popenka (161221)
beetee Creative Commons License 2 napja 0 0 161222

Visszamentem. A demó anyagot a fiam találta tegnap, de màs volt a cél, nem néztem  ott körül. 

Ki lesz próbálva.

Előzmény: öreg_néne_b (161216)
Popenka Creative Commons License 2 napja 0 1 161221

ezeknél a rókás alkoholoknál nem értem a sorrendet

először az alkohol, utána a róka

nade egyszerre befelé?

kemény buli lehet

Előzmény: morel_whisperer (161212)
Alchemist_Anonymous Creative Commons License 3 napja 0 1 161220

Gasztró: a rókagombát vagy a sötét trombitagombát tudom elképzelni italok alapanyagaként, mindkettőnek van egy gyümölcsös jellege. Pl. egy rókagombás IPA sört vagy egy sötét trombitás barna sört/búzasört megkóstolnék. 

Gyakorlat: Voltam ma a Börzsönyben trombigombi reményében. Összejött kb. 3 marékkal, de alulmúlta a felhozatal a várakozásokat, alapvetően üresek voltak a bejárt erdők, mondjuk nem mentem 550 m fölé. Voltam 2 különböző k7-es bükkösben, ebből az egyikben 2 hete még volt pár vargánya és trombitatelep, mostanra nulla (ok, volt pár repedezett kalapú pókhálósgomba és néhány korallgomba). A másikat most fedeztem fel, ígéretesen néz ki, de üres volt. Megnéztem savanyú tölgyesben egy ismert STG foltot, az is nulla. Igazából csak ritkás, világos gyertyánosban találtam trombitát bükksás között, illetve pár darabot szintén gyertyán alatt, patakvölgyben. A kitettebb helyeken szerintem a szél a probléma. Más fajokból se láttam sokat, volt pár lézengő galamb, meg viszonylag sok szürke tölcsérgomba. 

hal40 Creative Commons License 3 napja 0 0 161219

Tessék, itt van, kézműves gombás sör egyenes Kínából, Yunnan tartományból (ott minden a  gombákról szól). Október elején hoztuk, de még én sem vettem rá magam, hogy megkóstoljam.

beetee Creative Commons License 3 napja 0 0 161218

Lehet, bár én lisztszagot érzek rajta.

Előzmény: öreg_néne_b (161216)
taormina001 Creative Commons License 3 napja -1 0 161217

Egyszer volt egy gombász barátom; ha együtt mentünk és szezonja volt, ö légyölö galócát gyüjtött, aminek a kalpbörét sütöben megaszalta, és valami pálinkaféle erös szeszbe áztatta. azóta se ittam olyan fonomat, pedig különben nem kedvelem a pálinkát. Különösebb "mellékhatása" viszont nem volt.

Azt mondta, eredetileg ezt valamelyik Psylocybe fajjal kell elkövetni, de az nem terem nálunk.

Előzmény: morel_whisperer (161204)
öreg_néne_b Creative Commons License 3 napja 0 0 161216

Szerintem élénkszínű nyirokgomba.

Előzmény: beetee (161215)
beetee Creative Commons License 4 napja 0 0 161215

ez Ligeti csiga lenne? Klasszik erdőtől távol, egy füves-cserjés részen találtam. 

öreg_néne_b Creative Commons License 4 napja 0 0 161214

Szabó Lacival beszéltünk róla, geist technológiával lehetne vargányás párlatot főzni. Nekem nincs annyi vargányám, hogy ilyenre használjam.

lahuba Creative Commons License 4 napja 0 0 161213

Nehéz megalapozott véleményt alkotni az erdők kitermelése kapcsán.

Mint erdőjáró ember, nekem is az az érzésem, hogy fogynak az erdők a környékünkön.

Viszont voltam olyan fórumon, ahol az erdészet magas beosztású képviselői feleltek a jelenlévők kérdéseire, és ők azt állították, hogy egyáltalán nem fogy a magyar erdőállomány, hanem igen hosszú ideje folyamatos növekedésben van, az ország területének egyre nagyobb százalékát borítja erdő, ami tendencia egész Trianonig visszanyúlik, mikor eldöntötték, hogy a nagy erdőterületek elvesztését határon belüli telepítésekkel kell kompenzálni.

Azt mondták, hogy az erdők biomassza tömege is folyamatosan növekszik, és a kitermelés szigorúan meghatározott kvóták szerint történik.

Valamint az is, hogy ne higgyük, hogy a hazai biomassza tüzelés előtt nem volt ugyanennyi fa kitermelve, csak akkor ezek exportba mentek a közeli országokba, ahol hamarabb kezdték a biomassza égetést, most meg ott látjuk őket az erőműveink depóin.

Persze gombász szemszögből nézve mindig éppen a legértékesebb öreg erdők esnek áldozatul, ahová gyerekkori emlékeink is fűznek, öröknek és megváltoztathatatlannak gondoltuk őket.

Persze a statisztikagyártás nem az én kezemben van, a nyakam nem tenném rá...

Előzmény: Bencuc (161203)
morel_whisperer Creative Commons License 4 napja 0 0 161212

Köszi a válaszokat! A vodkás róka ötlete tetszik, talán érett (és emiatt általában jellegét vesztett) almapálinkával is működne. Amúgy én sörre gondoltam, mint lehetséges gombás ízesítésű italra. Az újhullámos / kisüzemi sörök között vannak egészen extrémek, amik igencsak megosztják a fogyasztókat (pl. sütőtökös, szilvás gombócos...). Hasonló lenne valószínűleg egy vargányás vagy rókagombás sör is. Nekem már a gondolattól is liftezik a gyomrom, de biztos vagyok benne, hogy lennének olyan elvetemültek, akiknek ízlene. :) Azt hiszem, már megint nyitott kapukat döngetek: rókagombás sör

homerx Creative Commons License 4 napja 0 0 161211

en lb felet kostoltam.

Előzmény: nagypapi51 (161208)
nagypapi51 Creative Commons License 5 napja 0 0 161210

Lehetséges. Azt tudom, hogy Gogónak nem sokkal a halála előtt vittünk egy üveggel :(

Előzmény: öreg_néne_b (161209)
öreg_néne_b Creative Commons License 5 napja 0 0 161209

Szerintem később is hoztál, mert én is láttam. (Nem kóstoltam.)

Előzmény: nagypapi51 (161208)
nagypapi51 Creative Commons License 5 napja 0 0 161208

Az első, ispánki talira készítettem, 10 napig ázott a szeszben.

Határozottan átjött a gomba illata, Homer nem tudom hol kóstolta.

Előzmény: öreg_néne_b (161207)
öreg_néne_b Creative Commons License 5 napja 0 0 161207

Vodkában. És NP volt az "elkövető". ;)

Előzmény: homerx (161206)
homerx Creative Commons License 5 napja 0 0 161206

egyszer ittam vagy vodkaban, vagy palinkaban aztatott rokagombas piat. semmi kulonos ize nem volt. a reszelt nyirfataplonak es a ganodermanak viszont nincs rossz ize. mar, ha valaki szereti nem edesen inni a teat, hanem erezni az izeket is.

mas, de hasonlo. egyszer kaptam olyan fel lityko almapalinkat. abban aztattam nehany hetig medvehagymat. nos, utos egy joszag, nem egy csajozos pia :)

Bencuc Creative Commons License 5 napja 0 0 161205

Ganodermás kávét azt igen. De abban rendes kávé is volt. 

morel_whisperer Creative Commons License 5 napja 0 0 161204

Valószínűleg én élek túlzottan kő alatt, de mind ez idáig nem hallottam olyasmiről, hogy gombakávé. Valaki kóstolt már ilyet? Amúgy pár éve töprengtem arról, hogy vajon lehetne-e italként hasznosítani egyes gombákat, de két gondolattal később inkább letettem arról, hogy csináljak ilyesmit. Mondjuk én szeszesitalban gondolkodtam. :D

Bencuc Creative Commons License 6 napja -3 0 161203

És azért ne feledkezzünk el a nagymultú hazai bútor... ööö azaz energiatermelési szektorról sem:

Bencuc Creative Commons License 6 napja -3 0 161202

Nomeg, az a közgazdasági vélekedés, hogy nekünk sok van, ne termeljük ki, vegyünk mástól, eddig ez nekem új volt :D Szaud Arábia megszólal: nem kell nekünk a saját olajunk, veszünk a magyaroktól. Nekünk olyan sok van miért termeljük ki. 

Előzmény: Tharkus (161200)
Bencuc Creative Commons License 6 napja -3 0 161201

Ebben a fórumban már eddig is prezentált képek alapján azért nem olyan nehéz összerakni azt a kirakót. 

Előzmény: Tharkus (161200)
Tharkus Creative Commons License 6 napja 0 0 161200

a fotóból persze nem derül ki, hogy miért vágták ki, hova viszik, miért viszik, fenntartható-e, amit csinálnak stb. egy biztos: kivágták őket. :/

Előzmény: Bencuc (161196)
Bencuc Creative Commons License 6 napja -3 0 161199

Azok a hangok hogy is voltak, hogy ők nem vágják mert olyan sok van nekik? Valami ilyen rémlik valakitől.

Előzmény: morel_whisperer (161198)
morel_whisperer Creative Commons License 6 napja 0 0 161198

Hiszi a piszi, az nem is Börzsöny, hanem Tátra, meg Dakar. :)

Bencuc Creative Commons License 6 napja -3 0 161197

A szlovák szép erdő talány megoldva :D

Bencuc Creative Commons License 6 napja -3 0 161196

nagypapi51 Creative Commons License 2025.10.27 0 0 161195

Szúnyogirtó, mire nem jó a gomba?

Tharkus Creative Commons License 2025.10.27 0 0 161194

gondolom nagyon egyéni, hogy kinél milyen allergiás reakciókat okozhat, de az dokumentált róla, hogy erre hajlamos. bevallom férfiasan, nekem még megkóstolni sem volt ingerenciám soha.

Előzmény: morel_whisperer (161192)
morel_whisperer Creative Commons License 2025.10.27 0 0 161193

Egy hete jutottak eszembe, akkor nem találtam belőlük. Talán a hétvégén (még) lesz nálam is.

Előzmény: nagypapi51 (161191)
morel_whisperer Creative Commons License 2025.10.27 0 0 161192

Ez érdekes, ilyen jellegű hatásról nem olvastam eddig. Amúgy kicsit kiegészítem a beszámolómat: valamelyest azért émelyítőbb (órákkal a fogyasztás után is), mint a ltp, pedig nagyon friss példányokat használtunk fel. Összességében valószínűleg nem fogom szedni a jövőben, csak ha nincs más pereszke. És akkor is keverném 3 rész csiperkével.

Előzmény: Bencuc (161190)
nagypapi51 Creative Commons License 2025.10.27 0 0 161191

Munkahelyi kertünkben - nőhetne több is :)

Bencuc Creative Commons License 2025.10.27 0 0 161190

Én egyszer pörköltöt főztem belőle és utána feldagadt a szám.

Előzmény: morel_whisperer (161187)
Tharkus Creative Commons License 2025.10.26 0 0 161189

a vh többször megfingatott idén, csak annak a vargányának hiszek, ami a serpenyőben sül :)

Előzmény: Cazador88 (161188)
Cazador88 Creative Commons License 2025.10.26 0 0 161188

Ezekszerint mátra még aktív, s ha jól látom fehér trámájú ív k is vannak, szal nem teljesen állt az le, sztem rá fog segíteni az eső annyit amennyit a miceliumbol még ki tud préselni.  Jó régóta tart arrafelé a hullám. A vh egyértelműen tüzelésre kész, az biztos nagyon várta az esőt..meg más is :D. Börzsönyben ív tevékenységet én már nem láttam, az utso újraázott gombákat és faragványokat találtam, viszont nem alszik még a bükkös, szórványos galambok, preszke és lögyölő is jelen volt. Naon kíváncsi vagyok mi következik, vajon a hőmérséklet meddig engedi ezt az évet. Egyelőre pompás az előrejelzés. 

Előzmény: néhai0 (161177)
morel_whisperer Creative Commons License 2025.10.25 0 0 161187

Na, megvolt a szürke tölcsér teszt. Egész jó gomba, túl sok különbséget nem érzek a ltp-hez képest, de az biztos, hogy aromás. Kapott egy enyhe forrázást. Hagymás-tojásosan kóstoltuk, hogy minimalizáljuk az esetleges pazarlást időben, anyagban egyaránt.

Leginkább a nyers állapotában érezhető illata különbözik számomra a ltp-éhez képest. Ugyancsak az illatában van egy vékony átfedés közte és a géva között is (alig jöttem rá, honnan ismerős, pedig már sokszor megszagoltam).

Előzmény: morel_whisperer (161181)
Tharkus Creative Commons License 2025.10.25 0 0 161186

így van, ahol volt ív, ott is csak a micéliumok töredéke hozott termőtestet. viszont a termőtestképzés ilyenkor már jelentősen lelassul, a megfelelő körülményekre 3+ hétig szükség van. ehhez jó kezdés volt a tegnapi eső, de szükség lenne a hétfőire is, amit még tegnapelőtt hoztak a modellek, de ma már nem...

Előzmény: néhai0 (161184)
stark_100 Creative Commons License 2025.10.25 0 0 161185

Nálunk a komplett tölgyes zóna kimaradt.

Előzmény: néhai0 (161184)
néhai0 Creative Commons License 2025.10.25 0 0 161184

Most már csak az a kérdés, hol maradt el :) jóformán mennyiségileg mndenhol szerintem, meglátjuk...

Előzmény: Tharkus (161180)
morel_whisperer Creative Commons License 2025.10.24 0 0 161183

Azt mondod? Kicsit morbid (trompette de la mort), de halottak napjára tervezek egy próbálkozást az ügyben.

Előzmény: Tharkus (161182)
Tharkus Creative Commons License 2025.10.24 0 0 161182

a trombita szerintem még megérkezhet

Előzmény: morel_whisperer (161181)
morel_whisperer Creative Commons License 2025.10.24 0 0 161181

Beindultak a pereszkék. A ltp megy már kb. 2 hete, viszont ma találtunk 4 db lilát is. Jóval több szürke tölcsért is. Az erdeiek stoppolófa méretűek, igazi első szériásak. Talán a lp összeszedi magát a jövő héten. Volt még egy szétrágott, alig felismerhető barna tinóru is, de más nagyvad nem jött elő. Tegnaptól ma reggelig 38 mm eső esett (a háznál), van remény. A trombitáról, a rókáról lemondtam.

Tharkus Creative Commons License 2025.10.24 0 1 161180

igazából megvan a válasz erre a kérdésre itt a topikban, legutóbb 2023-ból :)

konkrétabban: az a micélium, ami épp most állt le, nem fog azonnal újraindulni, így ott minden bizonnyal nem. az, ahol eddig elmaradt az őszi termőtestképzés, még elindulhat, ha jók maradnak a körülmények hetekig (hőösszeg, nedvesség). illetve elindul az, de akkor be is tudja még fejezni.

néhai0 Creative Commons License 2025.10.24 0 0 161179

Tavaly mi is november elején szedtük a végét a Mátrában, akkor már nagyon a vége volt a mostanitól kevesebb eredménnyel, az biztos, hogy időjárás függő lesz, ha szép napos és nem túl hideg lesz a november eleje akkor kimegyünk még ha olyan mint most volt, szitáló eső, borus szomorú hangulat akkor már nem. Ez a mostani szélvihar biztosan nem tesz jót, eddig is alig lehetett közlekedni a rengeteg kidőlt fától...

Más, szinte minden alkalommal látok (most is) lezárt területre behajtott autóval gombázókat mert az út elején a sorompó félre van hajtva, nincs bezárva (lakat nincs rajta szóval ki lehet nyitni ha kell). Meg is állított egy erdészeti pickup, fiatalember kérdezte miénk-e az autó, mondom én a sorompó kinn előtt állok, azt mondta drága mulatság lesz annak aki behajtott. Ilyen esetben feljelenti? Ez azt jelenti? Nem láttam, hogy lefényképezte volna.

Amúgy nem igazán értem minek megy be autóval, mert parkolóhely mindig van, pláne, hogy ők elsőként még a reggeli napfelkelte előtt már benn állnak, ha egy aszfalt úton nem tud gyalogolni + 500métert, akkor hogyan járkál messzire a zergés hegyen-erdőben, kockáztatva egy büntetést.

Előzmény: stark_100 (161178)
stark_100 Creative Commons License 2025.10.24 0 0 161178

November elején szedtem eddig az utolsókat, de azok egy szeptember -oktoberben indult termőhullám utolsó darabjai voltak. Nem volt részem még novemberben indult új hullámban, de szerintem nem elképzelhetetlen, ha szép késő őszi,fagymentes idő van. 

néhai0 Creative Commons License 2025.10.24 0 0 161177

Nem hiszem el, hogy ez az eső nem tudott pár héttel előbb jönni. Őzláb, bimbós pöfi biztosan jön még, dehogy a már téli álomra szenderült vargányák még újra felébrednek-e ez a kérdés most. Persze ha mínuszok jönnek akkor biztos nem, de ha mondjuk meleg maradna az idő talán(?). Ki mit gondol erről?

néhai0 Creative Commons License 2025.10.23 0 0 161176

Mátra lefutóban...

cc Creative Commons License 2025.10.21 0 3 161175

nem tudom, a cseh német határon a lucok nagyon szomorúan néznek ki, nem valószínű, hogy csak azért próbálkoznak a bükkösítéssel, mert az trendi lenne, pedig ott a klíma sokkal inkább kedvezne a lucnak, mint nálunk.

Előzmény: Bencuc (161164)
Popenka Creative Commons License 2025.10.21 0 1 161174

na megjöttem sokak "örömére"

homernak igaza van

le is kell termelni, mert nagy a baj itt a Mátrában

de nem a legtetejét, mert Galya környékén, a gerincen észak felé még van életképes lucos, a Kékes dél felé néző oldalán is van egy kis darab, a szanatórium alatt, de azt nem tudom, régen jártam ott

de mindent le kell termelni, ami ez alatt van

öreg nénének is igaza van, hogy "szódával elmegy", de 50 évvel ezelőtt szerintem senki nem látta ezt az éghajlatot szembejönni

én még szamócázni jártam 8-10 éves koromban arra az északi lejtőre, amin üde, nedves rét volt, amit aztán beültettek lucfenyővel

meg is nőtt a fenyves, nem nézett az ki rosszul, de mire már szálalták, tisztították volna, látszott, hogy kár az egész

termelik már ezeket is, de lassan haladnak

lassan, mert olyan helyeken vágják először tarra a lucost, ahol nagyon jó esély van, hogy bükkel, gyertyánnal, vagy rosszabb esetben cserrel magától újra erdősödik

másrészt önmagában álló lucfenyők is pusztulnak, jó példa volt 2010-ben a közvetlen erdőszéli kertemben egy önálló 35-40 éves luc, amit ki kellett vágni, száradt el, már kézzel lehetett porrá morzsolni, csúcsánál magasan támadtak először a faszúk, aztán jöttek lefelé a törzsön a lyukasztógéppel

az ki lett vágva, el lett égetve, és csodák csodája a két másik, a ház másik oldalán álló hasonlóan a ház fölé magasodó lucfenyőt nem érte a kár

Előzmény: homerx (161168)
Bencuc Creative Commons License 2025.10.21 -1 1 161173

Lehet a bogár miatt csinálják, de még ez az ügy is visszás, mert mostmár nálunk is elkezdték letermelni az állami területeken, magánban viszont továbbra is ott virítanak érintetlenül. És igen, látszik bennük imitt amott, hogy vannak kiszáradt fák, ám mégsem mozdul sehol senki. Én Magyarország lévén azt is el birom képzelni, hogy ezek még ha foghíjasan is, 20 év mulva is ott lesznek, bogár ide vagy oda. Sőt,van olyan hely államiban, hogy a felét letermelték vagy 5 éve, a másik fele azóta is ott van. Akkor ott nem számít a bogár? Főleg hogy mióta kinyitották azt az oldalt, a megmaradt széle folyamatosan szárad meg dőlnek ki a fák. Fura az egész ügy, és akkor mindehez jön, hogy ritkítás híján a kitermelt anyag is silány a legtöbb helyen. Sőt, tovább megyek, én szerintem a helyére telepített erdőkben is lehet még meglepetésekkel számolni. Idén nyáron figyeltem meg, hogy néhol nem csak a fenyők száradnak itt-ott, de még a tölgy is. Főleg utak meg a kaszabolások környékén. Most nem veszek rá mérget, de még mintha egy telepítést is láttam volna kompletten kiszáradni. Igaz ott nem volt semmi előtte, a gazos rétre telepítettek egy komplett domboldalon tölgyest, nyáron viszont mintha már nem lett volna ott semmi. Vissza is fogok majd menni télen mikor eltűnik a nagy gaz, azt le akarom fotózni. 

Előzmény: öreg_néne_b (161169)
nagypapi51 Creative Commons License 2025.10.21 0 5 161172

-Hová mész Petikém?

-Megyek cseresznyét szedni.

-De hát január van!

-Tudom mama, sál, sapka...

Előzmény: Tharkus (161171)
Tharkus Creative Commons License 2025.10.21 0 3 161171

oké, nálad nem elég jó "kifogás", ha nem terem az adott faj. sok sikert a januári vargányászatodhoz :D

Előzmény: Bencuc (161163)
Cazador88 Creative Commons License 2025.10.21 0 0 161170

Nagyirtáson ki volt táblázva a tarvágás oka, nem közelitettem rá, de biztos h a szúkártétel szerepelt rajta. Ez sajnos létező dolog, a zebegényi telken az összes lucot ki kellett vágassam emiatt. Szürke lucok ráadásul amik elv jobban tűrik a szárazságot mint az európai, de a jelen klíma már ezeknek is régen rossz. Normál esetben a kéregberágás helyén intenziv gyantatermelődés kezdődik, az állat belefullad és finito. Ehhez a mehanizmushoz viszont kellő mennyiségű csapadékra lenne szükség, ennek hiányában a fa folyamatosan gyengül, az első néhány lárva ugyan belepusztul, de a további érkezők fokozatosan legyőzik a fát. Védekezés meg csak preventíven, időben el kell csípni, ha a lyukas törzset lássuk az régen késő, már szitává rágták a szállitórendszert.  

öreg_néne_b Creative Commons License 2025.10.21 0 0 161169

Sajnos nem az. Már akkor sem volt alkalmas a klímánk, amikor telepítették, de helyenként belefért a "szódával elmegy" kategóriába.
Addig sem mennek semmire, amíg elpusztulnak maguktól, minden szempontból jobb kármentésnek letermelni és mást telepíteni a helyére, aminek megfelelőek a körülmények.

homerx Creative Commons License 2025.10.21 0 1 161168

valoszinuleg a szaradas egyutt jar a fa gyengulesevel is, igy korokozok megjelenesevel. akar ezt a folyamatot is megelozhetik a vagassal. a matraban is megfigyelheto a tarvagas a lucosokban.

Előzmény: Bencuc (161167)
Bencuc Creative Commons License 2025.10.21 -1 0 161167

Hát ezt mondom, hogy ezeket sose úgy kezelték mint haszonfának való erdőt, szóval ezekből már évtizedekkel ezelőtt sem nagyon igyekeztek hasznot kivenni, akkor most miért olyan nagy baj, hogy mi van a lucosokkal. Majd ha kiszáradnak kivágja azt jól van. Eddig nem számítottak most miért lett hírtelen olyan fontos? De nálunk a fekete-erdei fenyves dettó. 

Előzmény: morel_whisperer (161166)
morel_whisperer Creative Commons License 2025.10.20 0 0 161166

A megfelelő időben kivágott fa értékesebb, mintha késve vágnák ki. Lehet, hogy furcsán hangzik, de az így realizált nagyobb összérték lényegében további fák kivágását teszi szükségtelenné (amire akkor volna szükség, ha késve vágnák ki az adott erdőt). Más kérdés, hogy mire lehet érdemben hasznosítani a nyeszlett lucokat. Van egy konkrét fenyves, ami kb. 60 éves. Amióta emlékszem, ugyanakkorák a fák magasságra, átmérőre egyaránt. A törzsük meg olyan, mint egy tojásfának ültetett csavart fűzé. :)

Előzmény: Bencuc (161165)
Bencuc Creative Commons License 2025.10.20 -3 0 161165

Bár én azt nem értem, hogy erdészeti szempontból miért volt olyan sürgős a lucosokat kivágni? Én még nem láttam idehaza olyan fenyvest, amit erdészetileg becsülettel kezeltek volna. Egyiket sem láttam például leritkítva, olyan fák vannak általában bennük mint a pálcika. Így mondjuk könnyű arra hivatkozni, hogy a magyar fenyő fűrészáru értékelhetetlen, így valóban nem nehéz ezt a szintet produkálni. Tehát eleve ezekből az erdőkből értékes anyagot nem lehetett remélni. Eddig nem volt baj ez a fajta helypocséklás, most igen? Ha meg kell a hely másnak előbb is lehetett volna. Egyszerűbben is, oda ahol eleve nincs semmi, nem kell vágni, tisztínani, gyökeret kiszedni. 

Előzmény: heyderia (161162)
Bencuc Creative Commons License 2025.10.20 -3 0 161164

Aztán meg majd kiderül, hogy a lucosok pusztulása csak vaklárma volt. 

Előzmény: heyderia (161162)
Bencuc Creative Commons License 2025.10.20 -1 0 161163

Ez a kifogáskeresés emlékeztet valakire. Kire is???

Előzmény: Tharkus (161160)
heyderia Creative Commons License 2025.10.20 0 0 161162

A Pilisben még 2008 előtt estek neki a lucosoknak, mára szinte nem is maradt, pedig remek helyek voltak.

Előzmény: KajaK_KaraK (161161)
KajaK_KaraK Creative Commons License 2025.10.20 0 0 161161

Ami a Tóvik vendégháznál volt (Kóspalag - Királyrét közt), azt is kivágták...

Előzmény: Cazador88 (161157)
Tharkus Creative Commons License 2025.10.20 0 0 161160

vendégem egy sörre, aki most felmutat a vh-ból egy olyan ív-t, mint amit heyderia posztolt.

pár gombát mindig lehetett találni... egy-két hete. az utolsó körömről raktam be képeket 10.08-án, az a fotókon 10 km alatt jött össze.

(tény, hogy olyankor is ilyesmi fotókat rakok fel, amikor 1,99999 kg-ot viszek haza, de most ennyi volt az egész zsákmány)

Előzmény: nagypapi51 (161159)
nagypapi51 Creative Commons License 2025.10.20 0 0 161159

Pár gombát mindig lehet találni, emlékszem, jó pár évvel ezelőtt

december elején Galyatető alatt futottunk bele egy kosárnyi hamvas rizikébe,

és néhány üde ívb-ba.

Előzmény: Tharkus (161158)
Tharkus Creative Commons License 2025.10.20 0 0 161158

nem lehet mindig őrjöngő termőhullám, én nagyon szívesen mennék még pár bónusz kört november végefelé (pedig kilóra még az idei év sem volt szörnyű)

Előzmény: nagypapi51 (161154)
Cazador88 Creative Commons License 2025.10.20 0 0 161157

Ahogy a patakvölgyből felnéztem- még szept elején- , én úgy érzem már ment is a lecsóba.. Pénteken a nagy sas hegyen deleltem, bámészkodtam errearra, a kóspallagi ültetvény még megvan. 

Előzmény: Tharkus (161152)
nagypapi51 Creative Commons License 2025.10.20 0 0 161156

Bár, 4 éve pont ilyenkor a bakonyi háztájink megbízható volt.

Előzmény: nagypapi51 (161154)
öreg_néne_b Creative Commons License 2025.10.20 0 1 161155

És Bagolyirtás sem védett madarak mészárlása. ;)

Előzmény: morel_whisperer (161153)
nagypapi51 Creative Commons License 2025.10.20 0 0 161154

Ilyentájt 'pár szép gombárt' már nem indul be a bugi a lábamban... :)

Előzmény: heyderia (161149)
morel_whisperer Creative Commons License 2025.10.20 0 0 161153

"Úgy tűnik a nagyirtáspusztai lucosok ideje is lejárt."

Nem vagyok ismerős arrafelé, így meg kellett néznem, hogy az említett földrajzi név valós, vagy a helyzet ihlette fiktív-e... :)

Előzmény: Cazador88 (161151)
Tharkus Creative Commons License 2025.10.20 0 1 161152

egyet az értés, hogy a faj alkalmatlan idehaza. valószínűleg így van, ahol látod a kiszáradt állományt, ott mindenképp. de valószínűleg az is benne van ebben, hogy ha már kiszárad, nem értékes a fa, így az egészségest inkább most csapják ki, ahelyett, hogy mi még elgombásszunk bennük 10 évig.

a vh lucosairól én teljesen lemaradtam, mire gombászni kezdtem, már nem voltak. mire átérek a börzsönybe, arról is lemaradok. tudtommal a bajdázó-tó körüliek is mennek a lecsóba.

Előzmény: Cazador88 (161151)
Cazador88 Creative Commons License 2025.10.20 0 0 161151

Úgy tűnik a nagyirtáspusztai lucosok ideje is lejárt. Az első két tábla már teljesen eltűnt, a harmadikat (képen szereplő) éppen tarolták, a negyedik megritkítva. A régi erdőképet már ne keresse senki. 

Tharkus Creative Commons License 2025.10.20 0 0 161150

csinos, rögtön indulna az ember a fotót látván, de tudom, hogy mifelénk felesleges.

Előzmény: heyderia (161149)
heyderia Creative Commons License 2025.10.19 0 1 161149

Még van pár szép gomba a Mátrában, de a zöm, füves helyen inkább, ott van némi nedvesség, a többi hely száraz, üres.

heyderia Creative Commons License 2025.10.19 0 0 161148

Jó az pirulónak, jól látszik a bordás gallér, meg a pettyek színe.

Előzmény: Laicus (161144)
Bencuc Creative Commons License 2025.10.19 0 0 161147

De miért is nem piruló? Én nem tudom, csak tanulni akarok!

Laicus Creative Commons License 2025.10.19 0 0 161146

Barna a kalapbőr... 

Előzmény: morel_whisperer (161145)
morel_whisperer Creative Commons License 2025.10.19 0 0 161145

Tüskés őzlábgomba esetleg?

Laicus Creative Commons License 2025.10.19 0 0 161144

Galóca kell legyen, de nem piruló. A kemény, háromszögű pikkelyek nem letörölhetők. Lövésem sincs melyik faj, valakinek?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!