Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
dinsztelve fagyasztás szerintem a standard egyenértékes, az a rókánál is működik, nem keseredik úgy meg (gondolom a hőkezelés hatására elbomlanak azok a komponensek, amik okozzák), úgyhogy érzésre a gereben is elrakható úgy. tényleg most robbant be, jöhetnek a fotóitok. :) én egyébként változatlanul nagyon kedvelem, talán picit jobban is a rókánál, roppanósabb. sütés végén icipici mézet is rá lehet sütni óvatosan, úgy meg igazi kis csemege :)
Köszi! Végül készre sütve fagyasztottuk + elajándékoztuk a felét. Ill. utánaolvastam, sok tekintetben hasonló a rókához (állag, keseredés stb.). Egy ismerős pl. szárítja (is), utána krémleveshez, szószhoz használja, porított formában.
Tegnap én is megerőltettem magam egy kicsit, tejszínes sajtos csirkemell varesszal megőrítve. Talán írtam tavasszal h pkg val kiprobáltam, így is elfogadható.. :D
ráadásul fiatal nyári (az első két fotón). nem rossz, nem rossz. mennék még én is, de most már tényleg lejárt az időm idénre. ma még azért egy ipari méretű kései laskatelepet felszámoltam a budai-hegységben a turistaút mellett, csoda, hogy ott meg tudtak nőni.
Tárgytalan, későbbi hsz-ben ott a megoldás. Csak a tönkjére gondoltam azt, hogy érdes (jellegében). De ez csak egy degenerált varesz lesz. Sajnos erre futotta időben, erdőszéli rendszerezés alatt. Kivételesen utas voltam.
Ha van királyvarnyórus helyed, azt érdemes lehet még megnézni. Tegnap mutatta egy ismerősöm a csütörtöki fogását, kb. 15-20 db jött össze neki, valahol Kőszeg környékén. És annyira azért nem viszi túlzásba: inkább több helyre megy, de max. 200m-re az úttól.
Ja, világos. Igazából így szemre csak a bekeretezett részen (valamennyire) látható tönk felszín volt az, ami nem éppen vargányás. És pont tipikusan érdestinórus volt. Nem erek, hanem forgácsok, sötét pikkelyek borították a felszínt. Amúgy ugyanott találtunk még vargányákat, mind jellegzetes kinézetű volt. Illetve pont onnan jött elő egy barna érdes, szintén tankönyvi külalakkal. Ahogy nézem a kérdéses gomba tönkje alját, a világosbarnás elszíneződés tipikusan vargányás. Lehet, hogy valami penész belepte és elkezdte bontani az és attól feketedett meg. Hoppá, azt hiszem, megvan a megoldás. :) Most veszem észre, hogy az ÍV tönkje bal tetején lévő kis felpöndörödésen szintén megfigyelhető ez a feketedés. Valószínűleg tényleg az ereket támadta meg valami penész és az erek egyszerűen szétestek forgácsokra, plusz megfeketedtek.
Ha valaki gondolkozik azon, hogy az Őrségben elmenjen-e holnap gombászni, azt javaslom, ne maradjon otthon. Lehet, hogy sikerrel jár. Igaz, kicsit délebbre (Sándorvölgy környéke, kb. 400 m) járkáltunk ma. Végtelen mennyiségben, szuper minőségben: fenyőalja (vöröstejű), sárga gereben (volt cserepes is), pereszkék hatalmas körökben (lila max. 1 kiló). Szintén terítve volt az erdő galambicákkal (ezeknél már volt néha kukacosodás). Összesen kb. 10 vargánya, kukacmentesek. Szintén nem túl sok tinóru (barna, barna érdes 1-1). Mutatóba szagos róka. 1-2 légyölő. Korallok, rengeteg egyéb, számomra (név szerint) ismeretlen faj. Gombász sorstárs talált még egy szép késői laska rakatot, fodros káposztát is. Sajnos trombita nem volt, sárga róka sem. Gyönyörű, vegyes erdőkből (fenyő, tölgy, bükk, gesztenye, nyár pártíz méteren belül, folyamatosan, össze-vissza) mindez.
Volt egy érdekes gomba. A tönkje sötéten érdes volt, a kalapja viszont tipikus (nyári) vargányás. A tráma sötétedése öregségre vezethető vissza, ami a tőle balra található ízletesen is látszik (mintha fehér szegélyes lenne a kalap). Sajnos nem volt idő metszeti képre, maradt az erdő szélén. Szét esett, szép fehér volt a húsa. A csövek átmérője is tipikus vargányás volt.
A sárga gerebent hogyan célszerű tartósítani? Felhasználás tekintetében a rókához tudom hasonlítani. Ízre, illatra, de leginkább állagra arra emlékeztet. A sima fagyasztás ennél is keseredést okoz?
Ismét elérkezett kedvenc időszakom. Kitartó kutatás az utolsó vareszok becserkészésére :) Budai hg részemről lezárva, mesevilág mellett egy új terület is felkerült a térképre. Téli hadjáratom sikerrel zárult, utolsó mozzanatként ápr elején bejártam egy erdőrészt, amit okt elején birtokba is vettem ív ügyileg , ezúttal sem mentem hiába.
Börzsöny, déli trió is téliesitve, remélem a hőmérséklet még megadja a jövő hetet, aszt akkor én is szezonzárnék egy boldogságost :)
Részünkről és lezártuk az idényt tegnap, fenséges idővolt fenn a Mátrában, bokáig lehet gázolni a az avarszőnyegben, az utak eltűntek szószerint :) A full bükkösök már kiürültek, azért egy kis lábasnyi adagot még megmentettünk, mind hibátlan belsővel bírt nem kellett szelektálni. A vegyes erdőrészeken nagy a fajgazdagság még, galócák, pereszkék, döggombák és sok általam nem ismert fajok is vannak, de már elmúlóban minden.
Hát, ez nem jött be. Lp-ből 2 darab vén volt. Ltp egy reggelire való. A trombita sem jött be: 0 helyett lett 48 deka. Sebaj. :) Nem tudom, miért, de ezt a gombát kimondottan szeretem feldolgozni. Vargánya nem is volt. Galambicákból lehetett találni/látni még sok szépet. Öreg világító tölcséreket, gytg-ket. Szürke tölcsérből viszonylag sok szépet.
"Ez jó valamire? Tegnap Kőszegnél volt ilyen. Láttam, mentem tovább, kis idő múlva mindig volt egy-egy újabb folt." Édes istenem...
Füles magazin, a (gyatra) képen elrejtettünk... rovat:
no, emberek, én ma szezonzártam, hétfőn jelenésem van egy egészségügyi intézményben a késes embernél :), úgyhogy idén már nem lesz rohanga. a hosszúra nyúlt nyári gombaszünet picit fájt, viszont ami előtte és utána volt, arra nincsenek szavak, vagyis vannak: HUHÚÚÚÚÚ!
nem írok kilókat, meg darabokat, sok. két éve ilyenkor találtam meg az első ív-met a vh-ban (lekéstem, csak bizonyítéknak volt jó), azóta sok víz folyt le a dunán. nem mondom, hogy minden bérc minden részén álltam már, de messze sem vagyok. jó pihenést mindenkinek, jövőre kifent késekkel és tovább csiszolt tudással lehet nekiesni a kucsmázásnak. :)
nezz meg egy finn, eszt, lett receptet, amikor a begongyoltszelubol porkoltet keszitenek. kb ugy kilugozzak, mint a pacalt szoktak. 3x atfozik, levet elontik,... gyakorlatilag csak vivoreteg lesz belole a fuszerhez. szubsztratum :) akar fakeregbol is csinalhatnak (najo, 100 evvel ezelott szo szerint a fakerget is megettek a nagy ehinseg idelyen).
Engem ne, talán két hete szedtem utoljára. :) Rokon + ismerős. Csak a galambok között volt kukacos, minimális. Én majd holnap ill. szombaton megyek, trombitára ill. lp-re célozva. Bár szerintem max. csak az utóbbiból lesz.
A cikk a videó riport alapján készült, hivatkozik is rá a szövegben is. A videóban elhangzik, hogy "ebből sütött tévedésből rántottát". Szóval ez itt most tényleg egy összecsapott firkálmány.
tilos, tilos, de kis falvakban szokas. sok-sok eve valahol a cserhatban megalltunk inni egy duhito uditot egy kiskocsmaban. bejott valami nepseg, es naaagy teszkos szatyorbol arultak az omlesztett gombat. beleneztem, elkepedtem, hogy valaki ebbol mer vasarolni, es azt meg is eszi!
Meg kellett várnia Henry Cabedish-t a pontos érték igazolásához. Ezért kicsit hezitált a fa alatt :-DDD Eötvös Lórántról nem is beszélve. Ez a két arisztokata aztán jól megtámasztotta Newtont.
"Megtalálták azt a gombaárust, aki tévedésből gyilkos galócát adhatott el egy ipolyvecei asszonynak. A nő életveszélyes mérgezést szenvedett, miután rántott főzött belőle"
Tehát valaki házalhat minenféle engedély és ellenörzés nélkül gombával!
Van aki ezt meg is veszi!
Én tényleg elütök szavakat amikor írok, de egy újságírónak azért nem ártana a rántottát nem rántottnak írni!
Nyújton igazából a 6.67*10-11 számot kereste, de az olyan kicsi, hogy nem vette észre mikor ráült a fa alatt, csak 100 év múlva került elő, de az legalább mindenhol ugyanakkora a világon, egy Eötvös nevű ingázó szerint, ez olyan nagy dolog, hogy még a fény is meghajol előtte
de huJe volt ez a nyuton, egy szamot kellett volna kitalalnia: 9,81, 'szt kapecdoloresz. ezzel a szammal meg egy jo darabig elleszunk. najo, amstrongek megkuzdottek vele.
nem kell ehhez petricsesze. ha megnezel egy gerebenfolyast, akkor az sokszor egyenesnek tunik, de valojaban az egy nagy sugaru kor egy szelete. itt figyelheto meg, hogy ott valojaban evrol-evre tagul a sugar, ahogy terjeszkedik a gombafonal. es a belso reszeken kihal, nem hoz termotestet. ez tipikus sarga gereben viselkedes.
Csak annyit akartam mondani, hogy az elvarázstalanított, tudományos világunkban nem kell olyan tévutakra kerülnünk, mint az általad jogosan felhozott antropomorfizmus. De természetünknek megfelelően jogosan keressük a csodát és a társakat a hidegnek tűnő nagyvilágban. Ott van az, csak hátrébb.
A partikuláris megközelítés szemszögéből nagyjából én is így szemlélem a történéseket. Példaként hoznám föl a zsákos laskát, ahol ha egy túl nagy zsák valamekkora részében 35 cfokig túlmelegszik a szubsztrát, ott a micélium elpusztul. A zsák többi részében túlél. De mikor a zsák később visszahűl, a gomba akkor sem foglalja el az elveszített tartományokat. Gondolom, hagy önmagának valami figyelmeztető jelet, molekuláris szinten, hogy ott lejt a pálya, de nem neki. Ez viszont így diszfunkciós. Ez így inkább "pusztán" egy önjáró rendszer, a faj szempontjából viszonylag új szituációban. Az individumra értett tudat nem így működik. Az emberi psziché is gyakran produkál ilyen diszfunkciókat, de jellemző az egyén életében bekövetkező viselkedésváltozás lehetősége. Az önreflexió.
De ha a nagy egészet nézzük, az más. Eláll az ember lélegzete. Én személy szerint a panteisták nézőpontjánál időzöm évtizedek óta.
Komolyabb helyeken akkor PW (purified water), WFI (water for injection), HPLC minőségű víz.
A sós vize neve Brine (franciául Saumure).
IUPAC nomenklatúra néven soha nem nevezzük a vizet még laborban se. Ahogy a más triviális vegyülteket se, Ilyen pl. a teljesség nélkül a benzol, a Toluol, az anilin, az aceton, az ecetsav, a formaldehid és még nagyon sok anyag.
Szerintem ez is gyűrűs tuskó. Most van a szezonja. Talán 2 hete volt a csúcsa, de eléggé össze-vissza jön elő akár az adott helyen is. Nyáron is elő szokott jönni a vargányák után. Általában egyszerre jelenik meg a világító tölcsérrel, úgy vettem észre.
Kíváncsi lennék, vajon a laborokban nevén nevezik-e a vizet, vagy csak levizezik. :) A fizikatanárom a végletekig kiállt amellett, hogy márpedig neki 54 méternégyzetes lakása van. :)
Amúgy elég jó kis gombász helyeim ezek. Valamikor ennek az "erdőnek" a szélén laktam így reggel én voltam az első. A bitrósság épülete az az épület, így ott nem volt "lakó", aki elém tolakodott volna :-DDD
Ült a fiatal Isaac a fa alatt. Felette ott függött egy alma. Talán a szél kerekedhetett fel vagy eljött az alma ideje, de egysze csak az alma leesett a fáról. A fiatal Isaak elgobdolkodott. Mi lehet az a hajtóerö, ami miatt az az alma leesett.
Ekkor nagynénje a kiszólt az ablakon! Isaac!
- Kész az ebéd! Gyere enni!
Isaac a nagynénjéhez fordult!
- Tanti! Mi miatt esik az alma felülről lefelé?
A tanti felhúzta a vállát: Mit kell ezen agyalni? Semmi nem marad fent. A dolgok rendje az, hogyha nem támasztja meg az ember a fent levő dolgokat, akkor azok leesnek! Ez a természet rendje!
- De tanti! A föld egy gömböc, szóval gömb alakú. Ausztráliába költözött unokatestvérünk, hozzánk képest fejjel lefelé állnak. Nekik akkor mi lent vagyunk vagy fent?
A tanti felhorkant.
- Mit nem értesz ezen! Neki a lent az lent a fent az fent. A fent az fent van . A lent meg lent! Fent az ég van lent meg a föld!
A fiatal Newton leült a fa alá és magába mélyedt. Nem ment be a házba ebédelni. Papirt és pennát fogott és felírt egy képletet
azért egyszer nézzél meg egy magányosan felnövő bükkfát, hogy hol ágazik el, mekkora lesz az első szártag és ugyanezt egy sötét bükkösben. semmi varázslat, a fény gátolja az auxin termelődését, ami a szártagok nyúlásáért felelős
...gondolnank mi. ...mint ertelmes lenyek. a termeszet nem ilyen. nem veletlen kulonboztetnek mindenfele teruletekek a magyar (meg nyilvan mas orszagok) morfologiajaban. igenis, kepes a termeszet elfoglalni akar nem kenyelmes teruleteket. jolesik neki, slussz passz. aztan a vihar ki fogja forditani. ez viszont mar mai problema.
akkor is ezt csinálják, ha sekély a talajréteg. érdemes lenne megnézni, hogy ha a szakadék szélén véletlenül vastagabb a talaj, mi történik (persze sokáig nem marad vastag az erózió miatt). szenzációhajhász újságcikkeket félretéve, azért időről-időre tanulunk róla, hogy mennyire alábecsüli az ember az élővilág többi szereplőjét.