Keresés

Részletes keresés

bollinger Creative Commons License 2018.03.28 0 0 24251

Számomra ez a Daubner-hype egy teljesen érthetetlen dolog, a családtagjaim jobb édességeket vagy sós süteményeket készítenek, pedig nekik nem ez a szakmájuk. Én nem mondom azt, hogy rossz lenne, csak kb. az egynek elmegy kategória.

 

A váci Mihályit viszont szeretem, néha vasárnaponként szoktam onnan hozni sütit. Mondjuk ez igazából főleg az autózásról szól, egy jó kis 200 km-es kör egyedül;)

Előzmény: Boszorka (24246)
Mazsola0070 Creative Commons License 2018.03.28 0 0 24250

Mi a váci Mihályiba járunk ki néhanapján, ott is csodálatos sütikreációk vannak, horror áron (hármunknak a süti, kávé, ásványvíz cca. egy ebéd ára).

 

De valahogy ott is a kiszolgálást érzem a gyenge pontnak, van olyan kiszolgáló, amelyik kedves, mosolyog, de van olyan is, amelyik olyan fancsali képpel tevékenykedik, mintha kényszermunkán lenne.

 

A fene tudja, én úgy vagyok ezzel, ha már ott hagyok valahol egy csomó pénzt (és ezt nem csak a Mihályira értem), akkor a pincér, kiszolgáló legyen már szakszerű, korrekt, kedves (vagy ha ez nem alaptermészete, akkor játssza meg, hogy kedves, ha valaki ezt a szakmát választja, ez alapkövetelmény lenne), és egy valag pénzért ne kelljen már búvalbaszott képű, készségtelen, értetlen kiszolgálót, vagy tahó, büdösbunkó pincért elviselnem.

 

Pedig ezek már nem is az 1990 előtti hiánygazdaságban szocializálódott, "kuss van vendégkém, örülj, hogy egyáltalán van mit enned és kiszolgálunk" típusú pincérbácsi/nénik, hanem állítólag egy új generáció.

 

Vagy ha el kell az ilyen pincért/kiszolgálót viselni, én magasról leszarom, hogy milyen jó a kaja/süti, többet nem megyek oda, szerencsére ma már nagyon sok jó hely van.  

Mazsola0070 Creative Commons License 2018.03.28 -1 0 24249

"Például én. Balatonalmádiból."

 

Amikor ott van Füreden a Bergmann???:))) 

Előzmény: negyesi_pal (24244)
Caipi Creative Commons License 2018.03.28 0 0 24248

Merthogy Eszterházyra, islerre és fagyira teljesen jó nekem a Szamos, zserbóra meg a Kolosy-téri pékség (az Örsön), más magyarrra meg magamtól nem vágyom soha.

Előzmény: Caipi (24247)
Caipi Creative Commons License 2018.03.28 0 0 24247

Igen, te írtál már tippet, de mint írod, nem tudod, milyen volt a Zazzi-féle, én meg pont olyat keresek. Olyan franciás fajtát, vagy minek hívjam, nem Dobos torta-krémes-isler-vonalat. Ahol voltunk a Hegyvidékben, az pl. olyan volt. Meg az á táble-nál is van egy-kétfajta.

Előzmény: Boszorka (24246)
Boszorka Creative Commons License 2018.03.28 0 0 24246

Nem tudom milyen volt a zazzi féle sütemény. De a Daubnernál még a kinai tulaj ellenére is jó a sütemény, Zserbóban is van sok jó és a Bagatelnél. Persze biztos van még minimum 50 más hely ahol vannak jó sütemények csak nincsenek itt reklámozva.

Előzmény: Caipi (24245)
Caipi Creative Commons License 2018.03.28 0 0 24245

De arra nem reagált senki, hogy hol vannak még Zazzi-féle sütemények, és nem Vácra gondolok. Gerbeaud? New York Kávéház? Egyikben sem voltam még.

negyesi_pal Creative Commons License 2018.03.28 0 0 24244

Például én.

Balatonalmádiból.

 

Előzmény: Boszorka (24243)
Boszorka Creative Commons License 2018.03.28 0 0 24243

Arra akkor biztos vevő volt a nép, a zazzira meg nem, vagy nem volt elég kitartásuk hozzá. Nem is beszélve arról, hogy ki az ördög megy egy süteményért Solymárra. Óbudára is azok járnak, akik ott laknak. Állítólag ment is nekik, csak nem volt munkaerő. Ez az amit nem hiszek el. Máshol van munkaerő.

Előzmény: H_G (24242)
H_G Creative Commons License 2018.03.28 0 1 24242

Haha, de a krémest is egyszer elkezdte árulni valaki, a dobostortát, lúdlábat stb. is (a Monarchia kapitalista körülményei között), és lám, megteremtették vele a keresletet! Másképpen ma sem lehetne mást kapni, mint nyereg alatt őrölt kölessütit uráli vadmézzel :D

 

Előzmény: Boszorka (24241)
Boszorka Creative Commons License 2018.03.27 0 0 24241

Bevallottan lusta vagyok. Ha van a közelben nekem izlő sütemény, akkor azt eszem. Kirándulni kajáért soha nem fogok, csak ami majdnem a számba jön azt fogyasztom. Ha a Zazzi a közlelben vagy a belvárosban lett volna, biztos a követők közé tartoztam volna én is, bár belőlem egy cukrász se él meg, mert vigyázok a vonalaimra.

A hölgyek gazdagabbak lettek egy tapasztalattal és már nyugodtan élvezhetik a nyugdíjas éveiket. Ha én nyitnék ilyesmit, csak is azt csinálnám amire van kereslet. Ha krémes a akkor krémes és kész. Idealizmussal nem lehet üzletet vezetni, ezt te már igazán tudhatnád. Éljenek a kökemény kapitalisták!:-)

Előzmény: sunnysun222 (24240)
sunnysun222 Creative Commons License 2018.03.27 0 0 24240

Kedves Boszi és Mazsola lakótársak, a Zazzzi esetében egyik fántásztikus elmélet sem ülne meg.... Ez nem egy "befektetési" vállalkozás volt egy extraprofit reményében és mivel az alapító hölgyek már eleve a nyugdijból startoltak, felnőtt gyermekeik már éppenséggel benne voltak térdig az életben (konkrétan az egyiknek Franciaországban él a pereputtya...), tehát a "családi" vállalkozás sem jöhetett szóba...

 

A "munkaerő hiány" is egy túlságosan tág fogalom ahhoz, hogy itt bárki bölcsen rögtön rátapintson a lényegre, mint hogy nem is sikerült igazán... Azt azért egészen távoli, külső szemlélőként is látni lehetett, hogy itt gyakorlatilag képtelenség a munkaerőt búsásan megfizetni, mert egy ilyen kisvállalkozás ezt nem

 bírja el.

 

A Zazzi egyáltalán ne mvolt drága, főleg nem a fantasztikus minősége miatt nem. És még így is hosszú évekbe telt, mir el tudták fogadtatni ezt a műfajt, illetve inkább, hogy az érintett közönség rájuk találjon. Mert Solyámron évekig belepusztultak abba a sivárságba, ahog folyton a krémest meg az Eszterházy tortákat követelték rajtuk, dünnyögve, hogy hát szépek ezek a szines izék, de "rendes" süti nincs??

 

A hölgyeknél feltehetően kulminálódtak a problémák, aminek csak egyik eleme lehetett az a csalódás, hogy nem tudtak hozzájuk passzoló munkaerőt találni. Ma is van ilyen, többféle októl vezérelve, de ez nekik végül nem jött össze. (Én tudok ellenpéldát is mondani...)  Egyébként ide inkább tanulni jönni lett volna érdemes igazán kitartó és megszállott fiataloknak, de a szavaikból azt éreztem, hogy ebben is csalódtak és elment a kedvük a vesződségtől, ami meg ezzel jár.... De lehet, hogy itt is csak szimplán pechjük volt, mert valahol meg még mindig ott toporzékol egy megszállott ifjú leány, vagy fiú, aki majd szétrobban a vágytól, hogy az ország egyik legjobb és legkülönlegesebb cukrászdájában tanulhassa a szakma legspeciálisabb fortélyait... 

 

És kedves Boszi, naná, hogy ismerem a Bagatelt. Olykor fel szoktuk keresni. Legutóbb eléggé stílszerűen...:)

 

 

Csak hát egyébként nekünk innen Zuglóból legalább annyira "bonyolult" odazarándokolni, mint Neked lett volna a Zazzihoz. Pláne mostanában a végén a fonódó villamos révén...  Nekünk a 105-ös a megoldás, de a kocsit akkor is valahol le kell tenni és hála a remek Gergő polgármesterünknek, sikerült pár zuglói lakos elégedetlenkedésére úgy reagálni, hogy a saját kerületének többségével is jól kibabrált a BKV-s városba jutás megbonyolítása révén...

 

Anno, amikor 13 éve kezdték, még eléggé úttörők voltak ebben a műfajban. Ma már van leglaább féltucatnyi hely fővárosban és amint hallom, már szanaszét az országban, ahol egyre többen próbálkoznak erre az útra lépni...

Én még rosszat ezeknél nem választottam, a nagyon finomat, meg az istenit nagyon nehéz osztályozni... Nekem a Zazzi mindig az isteni kategóriába tartozott, bármilyen is lett volna a kiszolgálás...

 

 

 

Előzmény: Boszorka (24236)
Csokis Creative Commons License 2018.03.26 0 1 24239

Persze, és valószínűleg tud is. De nem dresszírozni akarjuk nyomorultat, hanem szórakoztatni. :-) Ja, és az a három, amit írtam, szerintem épp nem elegáns, azért lenne jó.

Előzmény: Boszorka (24238)
Boszorka Creative Commons License 2018.03.26 0 0 24238

Hat éves gyerek már ehet és viselkedhet. Manapság meg a kezébe adnak egy telefont, aztán elvan. Sajnos ilyen elegáns helyeket én nem ismerek.

Előzmény: Csokis (24237)
Csokis Creative Commons License 2018.03.26 0 0 24237

Szasztok! Kéne tipp valami olyan helyre, ahová el lehet vinni pár vendég kollégát enni. Külföldiek tehát valami olyan kéne, ahol magyar konyha (is) van, nyilván nem izgulnak rá egy belga, vagy ázsiai helyre. Eddig ez nem lenne gond, de lesz velük egy hat éves gyerek is, tehát egyrész nem kéne túl formális hely, másrész az sem ártana, ha lenne valami gyerek sarok. Ha kiülős idő lenne, azt mondanám, hogy Náncsi néni (tudom, hogy nem szeretitek, de gyerekes helynek jó), vagy Árnyas, de hát a március végi télben ezek nem játszanak. Ha nem lenne gyerek, akkor a -nekem- mindig vállalható Bor La Bor lenne, de mit csinál ott egy kissrác. Szóval ezen a vonalon és árkategóriában nincs valami tippetek? Előre is köszi.

Boszorka Creative Commons License 2018.03.25 0 0 24236

A legtöbb baj, szerintem ott van. hogy egy befektetőnek van valami elképzelése, ami nem biztos, hogy bejön. Ehhez keres embereket, akik nem biztos, hogy értenek hozzá. Nem megy a dolog, változik a személyzet, a vendégeknek nem tetszik a gyors körforgás és kész. Maga a befektető tulaj, felé se néz a dolognak, mert ő csak pénzt akar látni.

Biztos nagy rabszolgaság egy vendéglátó ipari dolgot működtetni, de szerintem alap követelmény, hogy a tulaj állandóan jelen legyen, vegyen részt a munkában is. Ahogy azt mondani szokták, a gazda szeme hízlalja a jószágot.

Előzmény: Mazsola0070 (24235)
Mazsola0070 Creative Commons License 2018.03.25 -1 0 24235

Ez biztosan így van, egyébként szerintem a legtutibb a családi vállalkozás.

 

A mi falunk étterme már húsz éve így működik, a szakácstól kezdve a pincéren át mindenki (közelebbi-távolabbi) családtag. Így a tulaj is korrekt a személyzettel (tekintve, hogy az a fia, menye, unokatestvére, stb.) és a szakács sem fenyegeti, ha nem emeli 200%-kal a bérét, holnap lelép Bécsbe vagy Londonba (persze azért hallani sztorikat arról is, hogy ott sincs kolbászból a kerítés).  

 

Tudom, ez nem tud mindenütt így működni (illetve nem csak akkor kell korrektnek lenni a személyzettel, ha rokon), meg hát előbb-utóbb mindenütt kénytelenek lesznek a tulajok valamelyest igazodni a nyugati bérszínvonalhoz, és nem csak a sztárséfeket megfizetni, hanem a "sima" szakácsot és a pincéreket is (lsd. a balatoni éttermek nyavajgásai a személyzethiány miatt).

Előzmény: Boszorka (24234)
Boszorka Creative Commons License 2018.03.25 0 0 24234

Nekem eszembe jutott néhány általam régóta ismert hely, ahol az alkalmazottak már tizen éve ugyan azok és megy minden rendesen. Részemről nem hiszem el, hogy ha valahol rendesen megfizetnek egy alkalmazottat és normálisan bánnak is vele, ne maradna ott.

Persze van olyan hely is, ahol még nem tudtunk úgy oda menni, hogy ne lett volna új mindenki, de ezek a helyek nem is működnek hosszú távon.

Előzmény: Mazsola0070 (24231)
Caipi Creative Commons License 2018.03.25 0 0 24233

Bocsánat, ez én voltam, csak a férjem volt belépve. 

Előzmény: DN3 (24232)
DN3 Creative Commons License 2018.03.25 0 0 24232

Azt írtam, hogy a témához tartozik hozzá; konkrétan a Zazzi-ról természetesen semmit nem tudok. (És igazából nem is érdekel.) 

Előzmény: sunnysun222 (24228)
Mazsola0070 Creative Commons License 2018.03.25 -1 0 24231

Érdekes a belinkelt anyag és a kommentek is.

 

Már ebben a topicban is írt valaki a mufurc, alacsony színvonalú kiszolgálásról, de a cikk kommentjei között is szó van "húgyé-szaré" dolgoztatott alkalmazottakról és - hogy pontos legyek, idézem -  "a vendégeket gyűlölő, pultba kényszerből beálló cukrászlány"-ról.

 

Utóbbival (azt hiszem) nem találkoztam (vagy amikor mi voltunk, jobb kedve volt), de mi is belefutottunk ott, ha nem is vendéggyűlölő, de olyan kb. "mi a faszomat basztatsz, ennyiért még dolgozzak is" stílusú kiszolgálásba (a félreértések elkerülése érdekében: ezt így nem mondta a kiszolgáló, de ez egész hozzáállásából ez a mentalitás sütött.)

 

De hát ezek olyan bennfentes információk, amelyeket pontosan aligha fogunk megtudni (hacsak valamelyik volt alkalmazottjuk nem beszél, de arra meg rá lehet fogni, hogy sértett, a tulajdonosok meg nyilván nem fogják közhírré tenni, hogy "igen, teljesen jogos, hogy a kiszolgáló köcsög volt a vendéggel, annyi pénzért, amennyit adtunk neki, más nem is lehetett várni").

 

 

Előzmény: homerx (24229)
Boszorka Creative Commons License 2018.03.24 0 0 24230

Szerintem, miután nem megélhetési kényszerből csinálták, az egészet csak hobynak tekintették. Most meg megunták, majd inkább ők járnak cukrászdába és nem hozzájuk fognak járni. Totál kivűl állóként mondom a dolgot, mert én amiket olvastam eddig róluk, ez jött le.

Pórbáld ki egyszer a Bagatelt!

Előzmény: sunnysun222 (24228)
homerx Creative Commons License 2018.03.24 0 0 24229

meg nem olvastam, most talaltam.

Előzmény: sunnysun222 (24228)
sunnysun222 Creative Commons License 2018.03.24 0 0 24228

Már vártam ezt az igen "bölcs" észrevételt...:)

 

Mert ugye a téma ennél sokkal összetettebb, mint ahogy a bezárásnak is volt még jó pár egyéb indoka is...

 

Aki ismerte a Zazzzi-t, az a saját szemével is láthatta és érezhette, hogy ez a vállalkozás nem igazán a hatalmas bizniszről szólt, hogy az alapítóknak majd ebből kelljen mihamarabb meggazdagodni és kacsalábon forgókat építeni és azokba komárnói vagy rosenheimi rendszámú luxusautókat telepíteni...

 

Sanda gyanúm szerint a cukrászatban a nagy mennyiségben előállított és kiárult kommersz műfajból lehet igazán megélni és nem abból a pepecselős, erősen nyersanyagigényes specialitásból, amivel Zazziék megpróbáltak tartósan az árral szemben úszkálni...

 

Amennyire az alapító hölgyeket ismertem,  nekik már nem kellett elmagyarázni, hogy ingyér' senki nem fog dolgozni és éhbérből hosszú távon nem lehet megélni. (Mert vannak vállalkozók, akik erről pillanatok alatt meg tudnak feledkezni, ha az Élet azon oldalán állnak, ahol...)

 

Mosta búcsúzkodás zsúfolt és túlterhelt óráiban nem akartam hosszasan faggatózni a részletekről, de az egyik hölgy, aki anno osztálytársam volt a gimiben, megígérte, hogy a köv. érettségi találkozón majd részletesen elmeséli döntésük okait....

 

 

 

 

Előzmény: Caipi (24226)
nagypapi51 Creative Commons License 2018.03.24 0 0 24227

Erről a klasszikus adoma jut eszembe:

- úszni tud?

- nem

- és ha megfizetem?

:((

Előzmény: Caipi (24226)
Caipi Creative Commons License 2018.03.24 0 0 24226

A nincs megbízható, stabil munkaerő dologhoz azért mindig hozzátartozik az a kérdés is, hogy "mennyiért".... 

Előzmény: sunnysun222 (24225)
sunnysun222 Creative Commons License 2018.03.24 0 0 24225

Drága jó Boszi, itt nyilvánosan kérek bocsánatot és elnézést, hogy a Zazzi igéretem most már soha nem fog teljesülni...

 

Pedig.... Éppen ébredeztünk téli álmunkból, éppen kezdtük megszokni, hogy ismét tudunk a Hungária krt-on "arrafelé"  közlekedni, éppen kezdtük a nagy expediciós tavaszi terveket szövögetni, hogy majd aztán most végre odafonódóvillamosozunk a Batyiról és jól bevásárlunk - a Boszinak is... (Azóta még Zürichben is jártunk, de most sem makaronoztunk, hanem egy szusszanásnyit a Felix-nél pihentünk egy isteni torta és kávé erejéig...)

És akkor jött a szomorú hír, hogy....

 

Csütörtökön még sikerült a nagyon nagy roham elején a maradék maradékát összekaparva egy utolsó csomagolásra odaérni, a szombatot már meg sem próbáljuk...

 

 

Egyébként a "miért??????"-re a válasz - többek között - éppen aktuálisan és idejében egy nettó politikai reklám: nincs megbízható, stabil munkaerő..... Mintha már lépten-nyomon hallottuk volna ezt az elszomorító indokot máshol és máskor is...:( :(

 

Sorry......

 

Előzmény: Boszorka (24224)
Boszorka Creative Commons License 2018.03.23 0 0 24224

Meg se néztem melyik tó, mert télen hideg, nyáron szunyog van.:-)

Előzmény: Caipi (24223)
Caipi Creative Commons License 2018.03.23 0 0 24223

(Vagy csoopoprtmunka, mert a név más, de az is 'babakocsis'.)

Előzmény: Caipi (24222)
Caipi Creative Commons License 2018.03.23 0 0 24222

Ádrienne kicsit sem érintett fórumtárs a Hova ne menjünk-be is berakta az éttermét. :D

Előzmény: seci (24221)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!