Keresés

Részletes keresés

lola31 Creative Commons License 2017.12.23 0 0 24154

Megint folyamatosan hallhatjuk a tv-ben a sörreklámot. "A magyarok bármely nemzet konyhájának ételeit megeszik, de csak Erős Pistával."

Magunk hülyítésének tipikus példája. A magyar konyha egyáltalán nem csípős. Lehet, hogy Rózsa Sándor idejében az volt-nem tudom-de ma már nem az. Az ázsiai konyhák ételeinek csípősségéhez képest például a fasorban sincs.

 

"Phaal (Phall) curry, Dél-India 

A világ legcsípősebb curryje, a phaal legalább 10 különböző paprikát tartalmaz. Amitől igazán ütős, az a Bhut jolokia nevű csilipaprika, amely a Guinness Rekordok Könyve szerint a világ legerősebb paprikája. Naga jolokia néven is ismerik.  

Pork Vindaloo, Goa, India

Szintén az előbb említett csilifajta a felelős ennek a disznóhúsból készült fogásnak az erejéért. Az ételbe még ezenkívül kardamomot, koriandert, fokhagymát és kurkumát is tesznek. A vindaloo egyébként portugál eredetű, eredeti neve Carne de Vinha d' Alhos volt, és a 16. században került Indiába, a portugál megszállás idején. 
A helyeik valószínűleg nem találták elég ízletesnek az európai viszonylatban igen tüzesnek számító vindaloo-t, ezért csilivel és regionális fűszerekkel spékelték meg a fogást.

Hot Suicide Wings, Chicago

Az ételt árusító Jake Melnick’s Corner Tap vendégeinek a fogás elfogyasztása előtt egy jogi nyilatkozatot kell kitölteniük, amelynek értelmében vállalják az ebéd vagy a vacsora következményeit. Az "öngyilkos" jelzőt a korábbi Guiness-rekorder paprikából, a Savina habaneróból készült szósznak köszönheti. A paprikát egyébként "dominikai ördögnyelv paprika" néven is ismerik, de rászolgált a Ball of Fire (tűzgömb) elnevezésre is. 

Caribbean Jerk Chicken, Jamaika


Jamaika, Barbados, valamint Trinidad és Tobago szigetein terem a Scotch bonnet nevű extra csípős paprika, amely számos karibi húsos étel kulcsfűszere. Nemcsak a hagyományos, egyszerű csirkéből készült ételekben, hanem a kecskéből és disznóból készült fogásokban is találkozhat vele az óvatlan utazó. 

Devil Pork Curry, Malajzia

A portugál konyha emlékeit őrzi a maláj gasztronómia egyik jellegzetes fogása is, az "ördögi disznócurry". Az ételbe a thai csilipaprika mellett kurkuma, mustár és ecet kerül. Létezik vaddisznóból készült változat is.

Neua Pad Prik (Thai Pepper Steak), Thaiföld

A thai paprikás steaknek is fordítható étel az ország középső részén népszerű. A fogás marhahús, salottahagyma, fokhagyma, bazsalikom, és rettentő mennyiségű chili padi (thai csilipaprika) felhasználásával készül. Az agresszív csiliféleség egyébként Bangkoktól Indonéziáig a mindennapi konyha része. 

Frango Piri-Piri, Angola, Mozambik és Dél-Afrika

A csirke részeit csilipaprikás pácban marinálják, majd megsütik vagy grillezik. Az afrikai ördög, a piri-piri paprika képezi a pác alapját. A csípős paprikás pácban készült húsok az angolai, mozambiki és kongói konyhában igen gyakoriak. A paprikát egyébként peri-peri, peli-peili, pili-pili néven is ismerik Afrika-szerte.

Papas a la Huancaína, Peru

Ennek a látszólag ártatlannak tűnő fogásnak a "lelke" a huancaína nevű fűszeres sajtszósz, amelyet főtt krumplira öntenek. A csípősségért a régió legerősebb paprikája, az Ají amarillo felel. A paprika számos színben előfordul, és általában porrá őrölve kerül az ételekbe.

Kimchi Jjigae, Dél-Korea

Ez a gulyás jellegű káposztaétel tofu, disznóhús, mogyoróhagyma, különféle tengeri herkentyűk és a perilla nevű gyógynövény felhasználásával készül. Az erőteljes fűszerezés az ország dél-keleti részére, Gyeongsang-do régiójára jellemző. A pikáns, csípőst ízt a vörös csilit a baechu káposzta különleges találkozása adja." 

 

 

Boszorka Creative Commons License 2017.12.23 0 0 24153

De legalább jó volt? Már bbiztos van egy éve, hogy ott voltunk és valahogy a minőségtől se voltunk elragadtatva. Hogy mit ettünk, arra már nem emlékszem.

Előzmény: szkati (24152)
szkati Creative Commons License 2017.12.23 0 0 24152

A kezdet kezdetén volt a legjobb. Valahogy egy hozzáértő team volt ott, akik nem lehúzni, hanem vendéglátózni akartak. Jó volt a Paulánerbe betérni egy mozi után. Sokszor annyian voltak, hogy csak állva lehetett a pultnál meginni a sört, és ha csak valami apróságot akartunk enni a sör előtt, akkor smaltzo( sült zsírt) kértünk friss kenyérrel ami isteni volt, vagy töpörtyűt lila hagymával.

1 hónapja voltunk ott, mert itthon volt az amerikás sógorom, és valahová a közelbe meg akartuk hívni. Én egy előételt ettem, SzPéter se valami komolyat, a sógor meg egy hekket. Ők megittak 1 korsó és egy pohár sört fejenként, én egy limonádét, és 13 ezer Ft-t fizettünk. Nem fogunk ezután se gyakran odamenni!

Előzmény: Boszorka (24147)
szkati Creative Commons License 2017.12.23 0 0 24151

Egyetértek:))

Előzmény: lola31 (24139)
Boszorka Creative Commons License 2017.12.23 0 0 24150

Már azt hittem hogy már elrepültél. El voltál tünve.

Előzmény: Caipi (24149)
Caipi Creative Commons License 2017.12.23 0 0 24149

Az enyém igen, de úgy látszik, nem ebédre járnak. :)

 

Előzmény: Boszorka (24134)
Boarhunter Creative Commons License 2017.12.23 0 0 24148

Ugyanolyan "megmondóember" mint akiket fikáz. Nekem roppant unszimpatikus.

Na jó, a Metallica az egy jó pont nála... :-)

Előzmény: nagypapi51 (24143)
Boszorka Creative Commons License 2017.12.22 0 0 24147

A MOM-ban a Paulaner nem volt rossz, de az ujranyitás után kicsit elszálltak az árak. Meg is kellene már nézni megint egyszer, elég régen nem voltam ott. Az ott emlegetett Leroy nekem pocsék, de izlések és pofonok.....

Előzmény: sunnysun222 (24146)
sunnysun222 Creative Commons License 2017.12.22 0 0 24146

A Bajor sarokkal kapcsolatos élményekről jut eszembe, hogy kedves hölgyismerőseink - egyenként is finnyásak, igényesek, de nem finedining rajongók - egyik este véletlenül tértek be ide és állítólag életük egyik legborzalmasabb éttermi  kalandja lett belőle. Szerintük ilyen xart évtizedek óta nem kaptak nyilvános helyen...

Nagyon nem részletezték, hogy mi volt a bajuk vele, mert nekem soha eszem ágában se jutott ide betámolyogni. Tény, hogy a hölgyek nem "sörösek", tehát a Paulaner nem hatotta meg őket csipetnyit sem...:) :)

Előzmény: seci (24145)
seci Creative Commons License 2017.12.22 0 0 24145

Itt egy réges-régi kicsit-gasztronómiába vágó szosszenete: http://www.kultura.hu/irodalom-archivum/kocsma-kultura-boltokban

A tizenéves gyermekeim imádták, hetekig kellett esti-mesekent olvasni!

-seci

Előzmény: sunnysun222 (24144)
sunnysun222 Creative Commons License 2017.12.22 0 0 24144

Kedvet csináltál az úrfi olvasásához...:)

Előzmény: nagypapi51 (24143)
nagypapi51 Creative Commons License 2017.12.21 0 0 24143

Több topikba is tehettem volna, hogy pont ide kerül, az a véletlen műve.

elolvasásra/továbbgondolásra érdemes

 

lola31 Creative Commons License 2017.12.20 0 0 24142

Helikopterről géppisztollyal vadászni-ez a magyar úri vircsaft. És mindenben ugyanez a struktúra működik. Számunkra sajnálatos módon  Európában ismeretlen ez a fajta a kultúra. Szerintem az is marad.

Mi viszont lesüllyedünk oda, ahová valók vagyunk. A szar alá két méterrel.

Azután bamba arccal nézünk fölfelé, a látóhatárunkon lebegő seggek vészkijárata felé. És sírós arccal sopánkodunk ötszáz éven át, hogy mennyire ki van velünk baszva, és milyen szomorú ez a magyar sors, és mennyire nem érdemeltük meg. Pedig mindig csak törvényszerűen azt kaptuk amit megérdemeltünk.

Előzmény: seci (24141)
seci Creative Commons License 2017.12.20 0 0 24141

Rambo-n nottek fel, na :) 

-seci

Előzmény: lola31 (24139)
Logofet Creative Commons License 2017.12.20 0 0 24140

Elég jó kis program volt. :-) Érdekes, amit a Stand25 somlóijáról írz, nekem az egyik legfinomabb desszert volt, amit valaha ettem.  

Előzmény: seci (24138)
lola31 Creative Commons License 2017.12.20 0 1 24139

Voltaképpen semmi.

Talán az, hogy ezek a fiúk kizárólag ismeretségi alapon a közpénzből kivehettek százmilliókat és milliárdokat.

Mivel saját identitásuk nem volt, ezért egy tanulási-másolási folyamaton keresztül sajátítják el a százötven évvel ezelőtti arisztokratikus allűröket.

Bunkók viadala az éhezők országában.

Ahol a polgárok 60 %-a képtelen megfizetni akár a legolcsóbb éttermi ebédet is. Tizenkilenc európai országból az utolsók vagyunk, nálunk a lgmagasabb azoknak az aránya, akik soha nem járnak étterembe az árak miatt.

Közben pedig tahók buliznak a pénzünkön.

De annyira tanulatlan prosztók többségükben, hogy az alapvető kulturális szokásokat sem ismerik.

"Az egyik leggazdagabb francia luxuscikkgyártó család negyedik generációs milliárdosa, egy fiatal üzletember járt Magyarországon. Vendéglátói egy magyar politikus segítségével szerveztek a lelkes vadásznak egy vadkacsavadászatot. Hajnali 4-kor pontosan találkozott is a vadkacsavadászatra induló csapat, minden úgy indult, ahogyan azt a vadászetikett előírja. Az udvarias francia úr másnap aztán kissé morózusan kommentálta az eseményeket a vadászaton részt nem vevő vendéglátóinak, eleinte csak morgott, aztán mégis panaszkodott. Mint kiderült a vadászni szerető, de annak udvariassági szokásait egyáltalán nem ismerő vendéglátó semmit nem ismert a vonatkozó etikettből, nem ajánlotta fel a vendégnek a legjobb, az úgynevezett „esélyes” helyet, vagy éppen az első lövés jogát, hanem a szabályokat teljesen felrúgva azonnal, mint egy gépkarabély megsorozta a vadkacsákat. A több százéves nemzetközi vadászszabályok alapján pedig az első néhány felszálló récét illik elengedni, és a vendéget mindig előreengedve, váltott találatokkal illik lőni."

Előzmény: nagypapi51 (24132)
seci Creative Commons License 2017.12.20 0 0 24138

Megjártam Pestet, persze nem igazán úgy jottek ki az ebédek/vacsorák, ahogy terveztem de vegul is nem volt rossz.

 

Elso nap a Stoczek etteremben ettem (ELTE/BME barangolas), egészen turheto sajttal toltott csirket igazan jol sikerult káposztasalataval. Nyilvan nem fine dining, nem is "medium-rare", de onkiszolgalo etterem szinten merem ajanlani az arra boklaszoknak - nagyon mast nem talaltam a kornyeken es éhes voltam.

 

Masodik nap nem talaltam meg a Fricskát es mar 2 ora is elmult - igy aztan betertem az Akacfa utcaban a Bajor Sarok nevu muintezmenybe. Ami attol bajor, hogy van csapolt Paulaner; barna is, az kivalo volt. Tipikusan bajor etelt nem sok van az étlapon, igy aztan ettem egy bajor erolevest, ami jó lett volna, ha nem lett volna benne kb 3x annyi só...


Másodiknak juhturos strapacskat rendeltem, ami - nem fogjatok kitalalni - ismét sós volt. Nem csak a juhturo, mert annak az a dolga, hogy sos legyen, hanem a nokedli is. Szóval arra van kihegyezve, hogy csusszon a sör. Kár.

 

Harmadnap Boszorka kedvenc helye volt: Rosenstein, harman voltunk es mind a harman nagyon elegedettek voltunk.
Amit ettunk: Húsleves maceszgombóc/Tárkonyos ozraguleves/Csontvelo pirítóssal, ecetes és friss fokhagymával. Ebbol talan az utolsot emelnem ki, nagyon finom volt es hihetetlenul nagy adag.
Foetelnek - szombat lévén - sólet, Kacsasült aszaltszilvás párolt káposztával és röszti burgonyával illetve Szálka nélküli pontyhalászlé vegyesen, belsoséggel-t ettunk, mind kifogástalan volt.

A záróakkord madártej volt, ami szinten kifogástalan volt.

 

Negyedik nap csak vásári forgatag volt lapcsánkával a Vorosmarty téren a Gerbaud elotti bódébol, ami sziten kifogastalan volt. No meg néhány pohár forraltbor, hogy tartsa bennem a lelket! A vásári forgatag nagyon bejott idén, nagyon jopofa vilagitastechnikai ujdonsagok is voltak (lehet, hogy nem iden eloszor, nekem ujdonsag volt mindenkepp)

 

Otodik nap Stand25 bisztro.

Sutotok+spagetti tok salata, kecskesajt, piritott tokmag: érdekes kombinacio, elnyerte a tetszésunket!
Masodiknak rakott krumplit illetve véres "hurka" volt, mindketto pazar volt (én egy kicsit fuszeresebb/csiposebb kolbit teszek a rakott krumpliba, de kb pont olyan volt, ahogy en szoktam készíteni)
Desszertnek dios nudlit illetve somlóit ettunk, amibol az elso jo volt, a somlói, hát, nem tudom. Lehet, hogy az én készulekemben van a hiba, de nekem a somloi mast jelent: piskota, dio/mogyoro, és sok-sok csokoladeontet+tejszinhab - ez minden volt, de ilyen nem, nagyon-nagyon száraz volt az osszhatás.

 

A zárónapon meg beugrottam az ujranyitott Hauerbe egy krémesre kávéval, amivel szinten elégedett voltam. Ott nottem fel egy utcára tole, sokat jartam oda gyerekfejjel, nosztalgia volt az egesz :) Aki még nem járt ott annak ajanlom, hogy menjen el, es ne felejtsen el besetalni az uzlet belsejebe se!

 

-seci

Előzmény: seci (24128)
Hepci Creative Commons License 2017.12.20 0 0 24137

Még megszerethetik. Ha pl. azon múlna egy közbeszerzés, hogy ki jön el velem éjjel, 1 fokban 4 órát gumihalazni a Petőfi hídhoz.

Szerintem semmivel se kevésbé szórakoztató, mint magyar bajnoki focimeccseket nézni a felcsúti stadionban. :)

Előzmény: beetee (24135)
Mazsola0070 Creative Commons License 2017.12.20 0 0 24136

"harmincas NER-milliárdosok"

 

Azt miből lehet megállapítani egy étteremben, hogy a szomszéd asztalnál ülő harmincas is, NER is és milliárdos is?

 

Nekem ebből a kategóriából O. Ráhel férjén kívül egyébként más hirtelen nem jut az eszembe (Lőrinc barát már ötven fölött jár, így a "harmincas" halmazba nem fér bele.)

Előzmény: lola31 (24131)
beetee Creative Commons License 2017.12.19 0 1 24135

Akkor a konklúzió, hogy a felső tízezer nem szereti a gumihalat.

 

..sem a wobblert.

Előzmény: Hepci (24133)
Boszorka Creative Commons License 2017.12.19 0 0 24134

Most már tudom, hogy hova nem menjek. Szerencsére az általam kedvelt 1-2  étterem nincs a felső tízezer kedvencei közt.

Előzmény: nagypapi51 (24132)
Hepci Creative Commons License 2017.12.19 0 1 24133

A Dunán süllőzni szoktam, gumihallal és wobblerrel.

A felső tízezerből még senkivel nem találkoztam ott, de ez mindnyájunknak jobb így...

Előzmény: lola31 (24131)
nagypapi51 Creative Commons License 2017.12.19 0 0 24132

Konklúzió?

 

Előzmény: lola31 (24131)
lola31 Creative Commons License 2017.12.19 0 0 24131

"Megnéztük, hogy hol esznek, hol isznak, de vajon hol ismerkednek a harmincas NER-milliárdosok? Forrásaink teljesen eltérő válaszokat adtak. Van, aki szerint az ismertebbek nem is nagyon mennek a zsúfolt, nyilvános éjszakai helyekre. Aki mégis Budapesten bulizik, az inkább az ötödik kerületbe jár, például ide:

 • Bestia (Szent István tér)
 • Bob (Bacardi Original Bar a Széchenyi téren)
 • Bad Girls (immár Yellow) szintén a Széchenyi téren

a külföldiek által nagyon kedvelt hetedik kerületi partihelyek ebben a körben nem játszanak, a bulinegyedből egyetlen helyet, a Kazinczy utcai BRKLYN-t azért többen szóba hozták. Budán kevesen maradnak, de ha mégis, akkor a MOM Leroy, vagy a Bimbó utcában a Piros Pezsgő (korábban Kispipacs) frekventáltabb.

 

Előbbiek voltak a gyakrabban emlegetett helyszínek, a beszélgetésekben azért még szóba került:

 • a Kiosk, ahová kifejezetten szofisztikált társaságok járnak kreatív, beöltözős bulikra. Ezeken a tematikus partikon kicsit idősebbek, nagyvállalkozók, színészek, nagykövetek bukkannak fel.
 • A rooftopok (tetőteraszok, sky barok), amelyek közül a Párisi Áruház tetején található 360, a Váci utca 1. tetején a St. Andrea Wine, és az Aria Hotel tetején a High Note a frekventáltabb.
 • A nagy hajós bulik - évente kétszer, változó szervezési és finanszírozási háttérrel a Dunán szokott a topelit egy hajós bulin találkozni, de ide tényleg csak a felső tízezer legfelsőbb kasztja bejáratos."
lola31 Creative Commons License 2017.12.19 0 0 24130

„Éppen ezért a NER-lovagok látóterében sincsenek állócsillagok” – vélte egy forrásunk. Mi is ezt tapasztaltuk, a beszélgetésekben sok helyről hallottunk, nem voltak igazán erős sűrűsödések, az eltérő időpontokban és helyszíneken zajló háttérbeszélgetésekben résztvevőket természetesen nem tudtuk összeereszteni, de aligha alakult volna ki konszenzus, mert sokszor teljesen ellentétes véleményeket hallottunk.

Összességében azért úgy tűnt, hogy a nagyon vagyonos, „újgazdag” fiatalok nem feltétlenül a legjobb, a szakma által leginkább elismert konyhákat, az igazán egyedi fine dining helyeket kedvelik, mert ezekben sokszor kevésbé van „élet”. Nem az ételek minősége a fontos számukra, hanem a hozzá kapcsolódó presztízs, legyen persze jó a kaja, de az sem baj, ha sokan vannak a helyen „csajcsapatok is”, mint az ötödik kerületi csúcshelyeken - fogalmazott számunkra egy gasztronómiai szakértő.

Saját akol

Az biztos, hogy nem hátrány, ha a hely tulajdonosáról azt gondolhatják a fiatalok, hogy nem ellenségesek, az ő világukból valók – meséli egy forrásunk, aki szerint, ilyen szempontból favorizált volt mostanában:

 • Andy Vajna Nobuja,
 • Zsidai Roy számtalan helye (a Várban a Jamie's Italian, a Pierrot, a 21, a Pest-Buda, a Baltazár a bulinegyedben Spíler, vagy a Kempinski aljában az ÉS)
 • korábban az Erzsébet téri Terminal is így volt elkönyvelve, de ott nemrégiben változás történt.
 • Budán még elég kevés hely megy, de a fiatalabb gazdagok között még leginkább a Déryné Bistro, a MOM Leroy, a TJ Piccolino, a Fáma (ez még egy új hely, de már a vizsgált körben is nézegetik).

 • Ötödik kerület

  Többen is úgy vélekedtek, hogy a NER legfőbb kedvezményezettjei számára a legnépszerűbbek a pesti, elsősorban az V. kerületi helyek, ahol a beszélgetőpartnereink természetesen személyesen ismerik az éttermek már-már legendává vált tulajdonosait (a külön-külön is több hellyel rendelkező Lecsót, vagy Hubertet hallottuk például így emlegetni).

  Valamiért a NER-kör étkezései és szórakozásai a Bazilikától a Kazinczy utcáig terjedő bulinegyeden belül sokkal inkább a Bazilika felőli részre korlátozódnak. Az érintettekkel beszélgetve ez a kör kifejezetten szereti a Tokio, a TJ, a Kiosk, a Borkonyha, a Babel és a Kollázs (Four Seasons oldala) nevű helyeket.

 • Többen megemlítették, hogy a Black Swan egy bizonyos kör (az Origo vezetői) számára amolyan hazai pálya, de rajtuk kívül is azonnal kivívta a legjómódúbb fiatalok tetszését a hely. A Klauzál utca ugyan nem a legelegánsabb környék, de a Black Swan így is top kedvenc lett. Az érintettek kifejezetten lelkendezve meséltek a hely minőségéről (akár Londonban is lehetne), ahogy többen megemlítették, hogy a bár érdekessége, hogy a nyilvános részhez képest, a „VIP”-ban többen férnek el.
perrier jouet Creative Commons License 2017.12.12 0 0 24129

Hanyatt én sem estem, de jó volt:) Ami még tetszett mostanában az a dobrumba és a sáo vietnami étterem.

Előzmény: kifli (24124)
seci Creative Commons License 2017.12.12 0 0 24128

Ahhhh, koszi! Gondolhattam volna, hogy megnezem a FB-ot...
-seci

Előzmény: PisztolyP (24127)
PisztolyP Creative Commons License 2017.12.12 0 0 24127

Inkább az fb-t használják, mint a webet... van déli menüjük, ez pl. a mai:

 

"A keddi déli menü!
Ebéd: 12:00-14:30
Vacsora: 19:00-23:00

Leves:
Hagymaleves: 1050Ft

Előétel:
Kagylósaláta, rántott mangalicafej: 1050Ft

Főétel:
Kacsacomb, káposzta, birsalma: 2050Ft
Mangalica, bácskai rizottó: 2050Ft
Báránytekercs, csicsóka, kelbimbó: 2050Ft

Desszert:
Körte carpaccio, citromkrém: 1050Ft
Panna cotta, bazsalikomos eperhab: 1050Ft
Francia csokitorta: 1050Ft

2 fogás: 2450Ft
3 fogás: 2650Ft"

Előzmény: seci (24122)
sunnysun222 Creative Commons License 2017.12.11 0 0 24126

Ja igen, már látom, hogy ez a Bajor Imi féle Kicsi Huszár helyén eresztgeti a gyökereit... A szálloda odébb van 2 házzal, és annak is van valami kultúráltnak látszó étterme...

Előzmény: Hepci (24123)
[fidelio] Pirandus Creative Commons License 2017.12.11 0 0 24125

Grúz Étterem: Bp. III- ker- (Óbuda)?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!