Ami nekem feltűnt az 1070, 1075-össel kapcsolatban mikor jártam vele, hogy Szentmártonkáta után már alig-, vagy egyáltalán nem volt utas. A vasútat Mártonkátától jobban preferálják a busznál. Gyorsabb, és a Flirtök érkeztével talán még kényelmesebb is.
Önző vagyok, de én simán el tudnám képzelni, hogy a Jászberényből a fővárosba tartó buszok mind Gödöllőn át közlekedjenek. Így jobb kapcsolat létsülne Gödöllővel is. Ami az egyetem miatt sem lenne utolsó.
Az 1070-est ki lehetne váltani egy Jászberény-Szentmártonkáta, vasútállomás járattal, ráhordani a felsőszentgyörgyi és lőrinckátai utasokat az S60-asra, a diákok meg haza tudnának vele jutni Berényből.
Nagy meló lenne az átszervezés....és persze ez csak egy "szerintem felvetés"...
Jászberény-Parád-Eger járatként indult 1986-ban , aztán Miskolcig lett hosszabítva Kazicbarcikán át. Miskolcról 13.05 kor indult...
Miskolcról indulva sokkal több utast, bevételt hozott...
90 es évekbeli emlékkép: Miskolcon vártam a 13.30 as egri indulását közben beszállított egy Jászkunos 395 ös.
2004 es AETR vezetési idő meg Eu szabályok miatt vissza lett vágva Kazincbarcikáig.
Kék Volvo távolsági kocsi rémlik 2004 körül, Eger Nagylapos-Mátraháza között utaztam vele...
Szilvásvárad-Eger szakaszon a Ózd-Eger-Mezőkövesd ment el előtte pár perccel 2007 után, aztán eljutottunk oda ahonnan 1986-ban elindultunk: Jászberény-Gyöngyös-Parád-Eger
Ez a vasút esetén Bp Keleti -Jászberény 93 km távolság ami busszal 73-76 km és a kényszerű hatvani átszállás miatt a közvetlen busz átszállásmentes ill. kilométerben rövidebb és versenyképesebb.
Korábban a megyei Mátra Volán( Eger) ill. Jászkun Volán próbált fejleszteni, de 1980 as évek végén részben kudarc volt az új járatok beindítása.
Példa: Az egriek Bp-Jászberény-Tiszanána járata 1986.12.15-én indult , de pár év után megszűnt( BNS 16.30.majd 14.45 indulás). A Volánbusz(Budapest) Bp-Jászapáti között elétett 20 perccel egy új járatot ami elvitte az utasokat, de a hevesi szakasz előtt is ráindított egy Bp- Heves-Tiszafüred járatpárt.
A 1076,1077,1078 vonalak jó régen indultak ,1971-ben 7 sz Volán indította.
Ezek után évekig stagnálás volt alig indultak új járatok.
1986,1987,1988 években a Jászkun volán indított egy 18.45 ös Budapest- Jászberény járatot, sajnos megszűnt.. 2004 körűl indította el a budapesti Volánbusz akkor már volt elég utas rajta, azóta is közlekedik.
A Jászberény- Budapest- Székesfehérvár- Siófok járat is pár év után megszűnt, ez 5.15 kor indult Berényből a 31 es úton ment Budapestre 17.00 volt a budapesti visszaindulás.
1997-1998 közti új járat indítások közül a 5.18 Jászberény-Gödöllő- Bp volt sikeres.
Átalakítás az lehet jó is rossz is.
Évtizedekre visszanézve többszöri nekifutásra sikerült egy egy új járatot elindítani a meglevő utaskört nem kéne elveszteni, mert Jászság felé nagyon szívós munka kellett, hogy a mostani kínálat egyáltalán kialakuljon...
Ez a 82 Hatvan-Jászberény-Szolnok vasútvonal miatt a "párhuzamosságok" felszámolása miatt lett hozzányúlva, azért, hogy minél több járat megmaradjon, a régi Volános szakemberek próbáltak valami jobbat kihozni, Újhatvanig lett hosszabítva a vonal ami pozitív dolog , a Boldogot több járat érinti mint korábban. Hatvanban a "felemás" helyi közlekedés miatt jobb ez így... Kerekharaszt Hatvantól leválása után a viszonylag helyközi lett a 3640 és vonal a régi 3, 3/a, 6 ös viszonylatok fedi le...
A tarifareform meg a vármegyebérletek miatt most már majdnem mindegy, hogy "hosszabb" e egy útvonal. Régen a Km alapú jegyek , bérletek miatt a rövidebb alap kilométertáv Hatvan-Jászberény 29 km (30 km övezet) és a jászfényszarui betérés volt preferálva, mert Boldogon át 36 km ami 40 km es övezet volt.
Ha valakinek 30 km es bérlete volt kiegészítő jegyet kellett venni a hosszabb boldogi útvonal miatt... Vármegye meg országbérletekkel mindegy, hogy 30 vagy 40 km a díjszabási kilométertávolság...
Még hozzányúlhatnak. Elég rendesen átvariálták az utóbbi években távolságiakat a Jászságban (pl. Eger-Kecskemét ütemesítése, vagy a Berény-Baja megszűnése). Legutóbb Berény és Hatvan között ütemesítettek. Szerintem, előbb-utóbb sor fog kerülni a Jászberény-Budapestre is.
Egy gyerek vezette a Szolnokon oszlopot kidöntő buszt
Nem mindennapi jelenetek történtek április 5-én éjjel Szolnokon, fontos és lényeges mozzanattal kezdődött minden. A gyermekkorú személy ugyanis könnyen, egy pótkulcs segítségével lopott el egy Kőtelken parkoló autóbuszt, majd egy kisebb városi kör után Szolnokon villanyoszlopnak csapódott a Thököly út és a Mátyás király út kereszteződésében. Az oszlop a jármű fölött tört ketté, a busz oldala pedig súlyosan megsérült.
A történtek után a fiatal sofőr elhagyta a helyszínt, de a rendőrök hamar azonosították és elfogták. Mint kiderült, már körözték, így egy gyermekotthonba szállították. Az eset kapcsán sem alkohol-, sem drogfogyasztás gyanúja nem merült fel.
Régóta mondom már, hogy a 1077-nek ebben a formában semmi értelme. Szerintem Jászapátinál el kéne vágni a vonalat, biztosítva az átszállási lehetőséget. A Szolnokról abban az időfekvésben és azon az útvonalon (Tiszasülyön át) érkező busz menjen tovább mondjuk Egerbe, annak nagyságrendekkel több értelme lenne.
Én egyébként nem tartozom azok közé, akik minden járatra visszasírják a 200-asokat. Volt bennük részem eleget a 200-es évek első felében. De az 1077-re az E95, Volvo B10B, 396, stb...korszakot igen. Sokkal inkább távolsági gépek voltak, mint a Inovellek. Az "utazási élményről" ne is beszéljünk.
Azért a napokban csak letolt egy Szegedet tegnap meg egy egri járatot. Kövezzetek meg ez már nem vicces.... szánalmas,hogy nincs egy normális tartalék hosszabb útra.... De kár ezt itt erőltetni, évek óta jól megvitajuk ezt a LSU285 témát amúgy ,de csak minket érdekel ez a helyzet ,az illetékesek úgysem olvassák ezt.
Ma Törökszentmiklóson láttam egy Székesfehérvár flottaszínes csuklóst. Úgy meglepődtem hogy hirtelen meg se jegyeztem a típust és a rendszámot de valami RXZ vagy ilyesmi lehetett.