nem forgásirányos gumit (kereket) szerintetek cserélhetek-e keresztben (jobb első, balhátsó pl.)
Korábban olvastam olyan álláspontot is, hogy nem szabad megváltoztatni a forgásirányt egyik guminál sem, mert a már meglevő terheléshez igazodtak az abroncs szálai.
Ami ugye hátsónál még értelmezhető is (ha nem 4WD az autó), de az elsőnél pont ellentétes a gyorsítás, és fékezés okozta erőhatások. Elvileg a fékezés, ugye erősebb (hacsak nem valami izomautó), de akkor is kap minkét irányba terhelést.
Szóval kerékcsere volt, és nem tudtam inicializálni a TPMS jelzőt.
Nem tudom, miárt rinyált, az eddigi nyári gumikat kapta vissza, változatlan nyomásértékkel.
Végül kiállva a garázsból sikerült a beállítás, de nem elsőre, és semmi logika nem volt benne,
Lényeg, hogy nem ég a lámpa a műszerfalon.
Azért az érdekes, hogy az egyik gumiban találtam egy üvegcserepet, ezért leellenőriztem a nyomást, csak 2.0 volt, amikor alapból 2,3-2,4 re volt állítva. Ennek ellenére nem volt problémája a nyomásjelző rendszernek.
Ha egy kicsit melegebb van most is lehet hallani pl. a teszkó gazdaságos parkolójában is jövő menő autók gumicsikorgását, egy téli nem meleg időjárási viszonyokra lett kifejlesztve, persze lehet vele közlekedni, de akár 16 méterrel nagyobb féktáv 100km/h-ról fékezve azért már nem a kevés kategória hanem jónáhány autóhossz.
Valamikor régen én is rajta hagytam az Octavián a télit.
Nem volt váltófelnim, és úgy gondoltam, hogy ha lenyalódik nyáron, akkor se járok rosszabbul anyagilag. Valami Barum, v. Matador volt. Akkor még nem is ment ez a propaganda a téli gumi nyári tapadásáról, csak, hogy kopik, meg zajos. A tapadási tapasztalatra nem emlékszem már, de nem kopott el egy nyáron.
Egy firkásznak muszáj vmit írnia mégha sokszor hülyeséget is, ez is éppen olyan, szerinte ugye tél=akkumulátor gyenge=nehezen indulás....
Szoktam én is töltőre tenni az akksit, hogy ne járjak úgy, mint ahogy a cikkíró felvázolta.
Egyébként a cikk lényege pont nem az akkumulátorról szólt, hanem a téli gumi nyári használata hátrányáról, pedig sokan járnak télivel nyáron is, mertminekaztállandóancserélgetnijóaznyárrais.
Pl. a főnököm is csak télit használ.....mert az úgy jó.
A képen a méretén kívül rajta van a típusjelölés is, Michelin 63179. Beírod „gugliba” és mindent megtudhatsz róla: 5,5J x 13 H2 ET38 (ezek ugye láthatók is), és ami nincs beleütve: 4×100-as osztókörű 13-as Seat (Ibiza) felni 57.1-es középfurattal.
Ok, félreolvastam a méreteket, ez egy 5.5J13H2 felni, és rá is van írva, hogy SEAT, csak az 5.5 cselesen úgy van írva, hogy 5 1/2. Akkor viszont 4x100 az osztókör, és 57mm a középfurat.