Keresés

Részletes keresés

gombóc63 Creative Commons License 3 órája 0 0 17168

Szia! Köszi a részletes beszámolót, én csak annyit tennék hozzá tartson jó sokáig a hatása és további javulást kívánok! A zsibbadás nehezen múlik, lassan regenerálódnak az idegek, még ne add fel, de sajnos hallottam olyat akinek úgy maradt. Összességében érzem nem bántad meg a műtétet, vigyázz magadra!

Előzmény: Graver (17167)
Graver Creative Commons License 17 órája 0 1 17167

Sziasztok!

Ki, hogy van?

Túl vagyok 4 hét rehabilitáción, pontosabban ebből lejött a 20-i hosszú hétvége. Írok egy "kis" beszámolót.

Szóval a Magyar Honvédség Mozgásszervi Rehabilitációs Intézetében voltam Hévízen. Ez nem az a reumakórház, ami a tó mellett van (Szent András), hanem Hévíz szélén, szinte már Alsópáhokon van.

Maga az épület(ek) egy nagy parkban helyezkedik el, ami jól jött, mert iszonyat meleg nyarunk van, a szobák nagy részében pedig nincs légkondi. Egy részükben van, de ott meg szinte biztos, hogy akad olyan páciens, aki nem bírja. Szobát cserélni sajna nem lehet. Én egy kétágyas szobában voltam (légkondi nélkül, ventillátorral), első két hétben szinte egymagam, mert a szobatársam csak a kezelésekre járt be délelőttönként. Vannak ilyen "bejárósok", gondolom, olyan is, aki fizet a kezelésekért. A beutaltaknak nem kell, az ellátásért sem. Csak a tévéhasználatért (tv minden szobában van), illetve a kezelőlepedőért (amit mindig vinni kellett magunkkal) számoltak fel némi költséget, vagy ha valaki az intézmény területén parkolt az ottléte alatt, akkor parkolási díjat fizetett a végén.

Az egésznek olyan retro hangulata van, mintha nagyjából a hetvenes években lennénk. Az étkezések az intézmény éttermében történtek, kétféle menüből lehetett választani minden étkezésnél, ezeket előre be kellett jelölni egy nyomtatványon. Turnusok voltak az étkezésnél, mindenki kijelölt helyen ült végig. Az ételek fogyaszthatóak voltak, nem egy Gundel, de azért többnyire minden ehető volt.

Itt is volt egy olyan SZOT-üdülős feeling. :) 

 

Első nap, mindjárt a beköltözés után megvizsgálja az embert egy doki, de olyan alaposan, mint még soha. Legalább egy órát vizsgálgatott, még a lábaim hosszát is lemérte, és megállapított számos olyan kisebb-nagyobb mozgáskorlátozottságot, amit én már észre se vettem. :-o Nem csak a műtött területre koncentrált, hanem az egyéb panaszaimra is. Pl. mondtam, hogy a bal térdem, amire ráestem tavaly, még mindig fáj, meg hogy a nyakam is "csapágyas", így ezekre is mindjárt írt ki kezeléseket. Aztán egyezkedtünk, hogy meddig maradok. Így lett 4 hét, de akár 6-8 is lehetett volna, de azt már nem tudtam volna vállalni különböző okok miatt. Kaptam egy kezelőlapot, arra volt minden felírva, hogy mikor, hol, milyen kezelésekre kell mennem, és a kezelők is vezették, hogy mikor, mit csináltak rajtam/velem. Az első egyéni gyógytornán a gyógytornász is írt még ki kezeléseket/feladatokat pluszban. A gyógymedencébe egy hétig nem mehettem, mert a laborom nem volt jó. Kaptam gyógyszert, és amikor már kifogástalan volt a laborom, csak akkor írtak ki vizitornát. A gyógymedencében egyébként a hévízi gyógyvizet használják, ezért szigorú higiéniai szabályokat kell betartani. A kiírt vizes kezelésen felül minden nap lehet menni 30 percre a gyógyvízbe. Ezen felül, akinek nem ellenjavalt, és el tud menni a Tófürdőbe, az kaphat kedvezményesen néhány alkalmas belépőt oda. Én még nem tartottam ott, hogy a kb. 1.5 km-es utat odáig meg tudjam tenni, így ezt kihagytam, de többen lejártak.

 

A kezelések mind délelőttönként vannak, legkésőbb délután 3-ig, különböző helyszíneken, úgy, mint alagsor, földszint, másik épület. Közben ugye a megadott időben még az étkezéseken is meg kell jelenni, vagy adott esetben visszamenni közben a 2. és 3. emeleten (lift van), vagy a másik épületben lévő szobába, pl. átöltözni fürdőruhába, stb. Így aztán a délelőttök gyorsan teltek, mert az ember pendlizett egyik kezeléstől a másikig + étkezések. Sokféle kezelést nyújtanak, a gyógytorna különböző formáitól a masszázsokon, iszapkezeléseken, többféle elektromos és vizes kezeléseken át a gyógymedencében végzett vizitornáig vagy súlyfürdőig, de vannak kondigépek is. Nekem volt egyéni gyógytorna, ultrahangos kezelés a térdemre, masszázs a nyakamra és a vállövre, úgynevezett leszálló galván kezelés a zsibbadt jobb lábamra, fekvőkerékpáros, csípőgépes és lapockagépes kondizás és vizitorna. Ezen felül jártam a pszichológushoz is, ami szintén van és igénybe vehető.

 

A dokit ritkán látja az ember, mert ugyan van vizit, de ugye a páciensek szanaszét mászkálnak a kezelésekre, úgy hogy leginkább akkor találkoztam az én ottani kezelőorvosommal, amikor valamiért beszélnem kellett vele. Vannak ápolók is, de ők is inkább azért, hogy segítsenek, ha kell valami, illetve ellátják azt a néhány beteget, aki nem tud lemenni az étkezdébe, vagy akiket kötözni kell. Éjjel is ügyelnek. Délután és hétvégeken nincsenek kezelések. Én a délután nagy részét a parkban töltöttem a többiekkel beszélgetve, meg sétálgatva, mert egész délután sütötte a szobát a nap, sötétítőfüggöny ellenére iszonyag meleg volt bent. Volt erkély, így este kinyitottuk az erkélyajtót, így legalább aludni lehetett. Amúgy egyszerű berendezésűek a szobák, de a szintén puritán fürdő mindegyikben bent van. Mindenkinek saját kulcsa van a szobához, és kap egy mágneskártyát, amivel ki tud menni a kapun, az intézeten kívülre, pl. vásárolni. Egy saroknyira volt egy Spar, onnan az ember be tudta szerezni, ha valamire szüksége volt. Este 10-ig lehetett kimenni, akkor az állandó portás zárta a bejáratot.

 

Voltak páciensek, akik mellett elszégyelltem néha magam, hogy mit panaszkodok, ők örülnének, ha tudnának annyira mozogni, mint én... Az idősebbek műtétek, kopás, stb. miatt volak főleg ott,a fiatalabbak jellemzően autó- vagy motorbaleset okán. Sokan évek óta jönnek rendszeresen, minden évben. Évente egyszer lehet igénybe venni, minimum 6 hónappal a kezelések befejezése után lehet kérni újra beutalást. Én elég hamar bekerültem, mert a friss műtötteket igyekeznek hamar behívni.

 

Eredmény: érezhetően könnyebben és jobban mozgok, hosszabb távot tudok sétálni, mint korábban. A lábam persze zsibbad, de talán kicsit kevésbé. A leszálló galván kezelést csak két hétig kaptam rá, mert először nem merte kiírni nekem a doki a visszereim miatt, de végül úgy döntött, mégis megpróbálhatom. Lehet, jó lett volna erre még pár hét, pár alkalom kezelés. Mondták, hogy igazán pár héttel a kezelések után lehet leginkább érezni a hatásukat, hát kíváncsi vagyok. Az ottani gyógytornász is adott itthonra is gyakorlatokat, úgy hogy most felváltva csinálom azt, meg a kórházi gyógytornász által összeállított gyakorlatsort. 

A doki meg a gyógytornász is javasolták nekem, hogy menjek jövőre is, hát ha tehetem, és kapok beutalót, akkor megyek. 

Amit még el kell mondanom, hogy orvosok, gyógytornászok, egyéb kezeléseket adók, ápolók, mindenki nagyon kedves és segítőkész volt, annak ellenére, hogy a hálapénz tilos, mindenhova ki is van írva. 
Akikkel találkoztam, mindenki különböző mértékű állapotjavulásról számolt be, szóval jó hely ez, annak ellenére, hogy szinte egy időutazás ott lenni. 

 

 

Dávid1224 Creative Commons License 2024.08.20 0 0 17166

Pl ha a derekadnál a gerinc nem szimmetrikus az izmaidhoz képest, azt korrigálni kell.

Ezek a nyújtásokat csak egészségesen szabad végezni, mert az izületeket terheli.

Előzmény: Dávid1224 (17165)
Dávid1224 Creative Commons License 2024.08.16 0 0 17165

Én jelenleg csak angol videokat ajánlok.

Sokszor gerincferdülés a fő ok, amik általában nyújtásokkal korrigálhatóak.

scoliosis nál:

pl psoas izom is a derekat oldalra tudja húzni, tehát rengeteg csípő nyújtás, általában az egyik lábnak az internal rotation nem megy, a másiknak az external.

ha a derék balra dől, akkor jobbra próbáld eltolni, de csak a derekad különböző gyakorlatoknál. pl guggolás.

Ha a derekad balra dől, a mellkasod lehet jobbra ennek tudatosan lehet ellentartani.

Ma már alap egy barkács lézeres szintező, és így látod, hogy mit kell korrigálnod üléskor, üléskor előrehajláskor, álláskor, álláskor előrehajláskor. Előrehajláskor szemből és alulról is nézd meg magad tükörrel.

4 kézláb előre hátra törzs mozgásoknál láthatod tükörben, hogy mit kell korrigálni, jobbra balra, egyik mell lentebb van-e torziós gerincferdülés esetén.

 

Aztán az egész törzs oldal nyújtása. De nem úgy, mint az iskolában, oldalra dőlj rá egy székre.

 

Ha az egyik váll magasabban van, érdemes úgy edzeni, hogy azt lentebb húzzuk.

 

Fontos a foamrollerrel, teniszlabdával, masszázspisztollyal megkeresni a fájó pontokat és kimaszírozni. Ha már nem fáj, felesleges tovább masszírozni.

 

Vannak olyan pontok ami ropog, de ha sokszor kirpogtatod, akkor elmúlik, kb 20 szor. Ha nem múlik, akkor nyújtani kell egy izmot.

A legtipikusabb: fekve bal lábbal jobbra mutatni. A bal feneket megnyújtva ropog, a csípő, de valójában a bal hát a feszes és azt kell nyújtani.

 

A hasedzés lényegében felesleges és veszélyes. Ha állsz, használod, annyi általában elég.

Meg kell keresni edzős videókat.

guggolás, sumo deadlift súly nélkül, vagy max 5 kg mal.

Váll edzés gumival.

Vállnyújtás

 

A legtöbb nyújtásnál, gyakorlatnál fontos, hogy állsz, vagy fekszel, mivel a gravitáció máshogy hat. És nyújtásoknál, kis súlyú gyakorlatoknál pont az a nehéz, hogy megtaláljuk azt a kis izmot, amit nyújtani akarunk, úgy, hogy más izom ne kapcsolódjon be, mert akkor nem fog menni.

Sokszor nyújtásoknál a sorrend is számít, mert amíg egy nagy izmot nem nyújtasz ki, addig a kicsiket se tudod.

Ezért sokkal hatásosabb egyedül gyógyulni.

 

 

Pl 4 kézláb állásban rengeteg nyújtás csinálható, ha másfele nyújtózkodol.

Vállnyújtáskor az is számít, hogy a bicepszed feszíted-e.

A csípőhöz a lábat is nyújtani kell. cossacks guggolás, a lábfej is számít.

 

bosuball ra ráülni W sitting pozicióban. És számít a bosuball mérete, aztán törzsdöntés mindenfele.

 

Főleg nyújtásoknál a videok csak útmutatók, sokszor mm ek számítanak, hogy nyújtasz-e.

Esetleg egy játékbaba is segítség, hogy gondolkozz milyen mozdulatot kéne kipróbálni.

 

Ugye onnan érzed, hogy épp nyújtasz, amikor fáj, de ha a másik oldali végtaggal csinálod, az sokkal mobilisabb.

Vannak nyújtások, amikor érzed, hogy feszes, de ha több napi nyújtás után se lazul nem kell erőltetni, nem fog menni, más izmot kell először nyújtani.

 

Nyújtások után érdemes megedzeni azokat az izmokat, jól esik.

 

gerincsérvnél tilos a gerinccsavarás, lunge gyakorlat, és a kialakulásakor ha lábba sugárzó fájdalom van, mindenből vissza kell venni, mert, ha 1 hét után nincs fájdalom, attól még sérült a porckorong.

És amit mindenhol írnak, hogy 4 hét alatt elmúlik, az nem mindig igaz, akár 2 év is lehet. A legfontosabb, hogy új sérülés ne legyen.

 

 

 

Ömlesztve pár nyújtás:

IT band    
felső térddel talajt érinteni, alsóval nyomni le, máshogy mint a videoban, ágyban könnyebb    https://www.youtube.com/watch?v=5ohZJCXtIvY
    
csípő    
guggolás, gumiszalag oldalra húzza a kezemet    
ásás közel vízszintesen kemény földbe, bal, jobb lábbal    
bal lábon állva, bal kézzel fekvenyomás imitálás gumiszalaggal    
tolni nyitott ajtót bal láb hátul jobb ajtón túl csípő ajtóhoz közel, 45 fokos szögben    
8:35    https://www.youtube.com/watch?v=B-uG4UXlpXM
lunge bal térdelés gumi balra húz    
láb kartámaszon és nyújtani    
nagy terpeszállás jobb láb sokkal erőlébb és lunge    
törzsdőlés balra lábfej jobbra néz beleülni feneket csavarni pucsítani tolni jobbra    
1bal lábas fekvő, híd földön ágyon könnyítve nehezítve    
    https://www.youtube.com/watch?v=hVTZDy83OHg
    https://www.youtube.com/watch?v=joWPBnqK77I
glute bridge jobb hip fentebb bal glute feszít és hip jobbra balra, normál póz, majd bal lábtalp egészen közel a fenékhez    
fekvőtámasz pózban bal hip pel érinteni a talajt    
este ha kisugárzik a lábba akkor fenék behúzás ráfeszítés    
könyökölve feküdni és lábak 90 helyzetbe spárgázni    
háton fekve térdek felhúzva talpak a földön és egyik térddel fejközelítés másikkal távolodás    
futás, súlyos guggolás utáni napon háton fekve frog póz lendülettel, hogy kattanjon    
5:30 hátsó láb egyenes, 6:30 első lábat átlósan felhúzni és a külső combbal érinteni a talajt, hátsó láb hátra egyenes vagy átlósan hátra 9:30 ez is jó    https://www.youtube.com/watch?v=5iIehd_n_3g
rúd széknek támasztva és belső comb masszázs, gerinc fordulás talaj fele    
lunge pozícióban bal térden térdelni, kicsit elemelni a talajtól és jobbra balra gumiszalag húzás kézzel    
90 90 ülőpárnán    
közepes terpeszállás, bal láb ágyon, közelíteni a lábakat belső comb izommal, bal lábfej bármely irányba nézhet, bal kézzel ellentartani a bal lábnak elől vagy hátul    
közepes terpeszállás, bal láb ágyon, jobb kézzel talajérintés, közbe megpróbálni közelíteni a lábakat    
közepes terpeszállás, jobb láb ágyon,  guggolás    
törzs balra döntése, bal kézzel széken támaszkoni és jobb láb mozgatása fel, le    
nagy terpeszben minden előre néz kivéve a csípő, az jobbra    
plank, talp teljesen a földön, váltott térdfelhúzás, feneket összeszorítani, közbe csípőt dönteni, törzs lehet oldalasan lábak jobb vagy bal vállal egy vonalban    
földön úlve nyújtott lábakkal törzscsavarás egyensúlyozva    
kis terpesz egyenes lábbal lehajolni láb mellé és vissza vagy lábfej kifele fordítva nyújtás    
2. gyakorlat    https://www.youtube.com/shorts/qPF62cljfaA
zárt terpesz, térdek behajlítva, mintha ülnék. sielés imitálás, Jobb, bal csípő emeléssel. Túrabotba kapaszkodva.     
Bal láb egyenes, jobbot nem terhelem és hagyom a jobb csípőt leesni.    
jobb oldalamon fekvés, bal csípő feszítésével megírinti a talajt a bal csípő eleje    
90 90 sit térd jobb oldala van lefele bal térd alátámasztva, közepesen kemény ágyon, törzzsel hátradőlni és vissza amíg kattog a bal csípő    
1:20 mindkét irányba, feneket összeszorítani    https://www.youtube.com/watch?v=QQ12PtKv-2E
háton fekve csípőt, lábakat 90 fokban elfordítani és csípő alá a teniszlabdát    
45 fokban kanapé előtt állni, jobb alsólábszárat rátenni, törzs homorodjon a csípővel, bal lábat hátra oldalra, így nyúlik a hamstring is, bal csípőt előre tolni    
Jobb láb előre vízszintesen valamin, bal csípőt előre nyomni    
frog póz, bal láb lentebb bal csípő balra húzása vagy inkább has jobbra húzása    
bal oldalra fekve, térdet felhúzni, térddel nyomni a talajt, könyvek fenék, térd alatt, feneket inkább behúzni    
egyenesen állva egy kézzel belekapaszkodni a hátsó trx be és láblengetés, mindegy melyik láb, talajon levő láb csípője előre nyomva    
bal lábtalp a jobb sarok mögé, L alakot formázva, bal láb internal rotation; minnél nagyobb köröket a bal lábbal; jobb láb előre nyújtása    https://www.youtube.com/watch?v=53tRgkZ-BEM
bal oldalt feküdve térd felhúzva, köldök magasságba talajnak nyomni az oldal hasam    
bal oldalt feküdve az ágyon, térd felhúzva, jobb térddel a talaj felé    
bal láb fejet 90 fokot befordítani és láb közelítés, lábak között sámli, jobb lábon támaszkodva    
jobb lábon állva törzsdöntés jobbra, bal láb mozgatása mindenfele, csípő nem lendül vele, bal csípő előbbre;bal csípővel előre hátra, bal lábbal lendületet szerezni    
twerk, lábfej minden irányba    
lábfej minden irányba    https://www.youtube.com/watch?v=tdFtlHyUSXo
bal lábas guggolás, jobb lábat 135 fokra hátra nyújtani    
bal lábfej balra néz, bal kézzel balra kapaszkodni és bal láb körül forgatni a törzset jobbra, jobb térdet felhúzni leengedni, jobb kézben súlyzóval előre hátra forgatónyomatékot venni; jobb lábbal ugyanez, de itt inkább a jobb lábfej balra mutasson; előre döntött törzzsel    
1 lábas guggolás, másik lábat hátulról előre, de lassan    
fekve, foam roller en bal lábfej, egyenes láb, bal csípő felnyomva, térd alatt ropog    
jobb térd talajon, jobb sarkon ülve, sarok minél lentebb, bal láb előre kinyújtva foam roller en, térd alatt ropog    
nagysámlin kis sámli, térdelésből erre feltanni a talpot, bal nagyon nehéz; testtel, másik lábbal oldalra elmozdulni    
nagy vagy kis sámlin párna, ezen bal láb frog pózban(térd köldöktől egészen lentig), jobb láb oldalra nyújtva vagy sarkára ülve    
sumo deadlift súly nélkül, kézzel oldalt talajt érinteni    
fenék törlés gyakorlat, ülő pozíció szék nélkül, bal kéz hátam mögött fél méter magason támaszkodik, fenék jobbra csúszik, esetleg jobb kézzel talaj érintés bal oldalt    
3:10 lehet kapaszkodni előre    https://www.youtube.com/watch?v=Dh1fedf5q1g
fotel mellett, fotellel párhuzamosan bal térden állva, jobb combot a fotelre rácsúsztatni, bal alsőlábszár balra forgatása(internal rotation);fotel nélkül; bal kéz térd mellett és híd pozíció bal testtel    
bal kezemen mögöttem támaszkodni fél méter magasan, törzsem felfele néz, nagy terpeszben csípő mozgások, lábmozgások    
hanyatt fekve, bal lábat jobbra ahogy szokott ropogni a csípő, bal combot bal csípőt közelíteni amennyire csak lehet    
hanyatt fekve, bal lábat jobbra ahogy szokott ropogni a csípő, jobb láb fotelon így nagyobb tartományig lehet csavarni a csípőt    
hanyatt fekve, bal láb fotelon, jobb csípő föl-le; derék homorítás-domborítás    
bridge könnyítve, fotelon a kezek vagy a támlán, akkor kattan amikor bal lábra terhelve csinálom meg    
lunge, jobb hátsó láb levegőben, jobb csípő le, bal derék előre hátra, kapaszkodva; derék asszimetriát fixálta    
lunge pozícióban vagy 2m hosszú spárgában jobb térden térdelni, kicsit elemelni a talajtól, bal lábfejjel gázpedált nyomni, csípőből tartani a törzset, 10kg kézisúlyzó; jobb láb teljesen hátra, könnyítés: fotelnek dőlni    
battle rope után, nélküle imitálni, csípőrázás, mint a twist tánc, alkarok fel-le mozognak; jobb lábujj talajon, sámlin; döntött törzzsel    
nagy terpeszben, kézfej a lábak között a talajon, csíípő jobbra-balra a belső combizmok használatával    
ágyon ülve, egyik lábbal az ágyon 90 fokos ülés    
fotelen ülve oldalasan, bal csípő lelóg a fotelről, bal láb hátra, mint spárgánál    
kéztámasz sámlin, törzsből fordulva balra 45 fokot, jobb láb előbb, bal hátul, csípőt balra dönteni, csípőt előre hátra mozgatni ropog. Utána ugrás ellentétes oldalra, minden ellentétes és vissza    
fitball on háton feküdve, bal lábat balra tenni a talajra, majd csípőt felnyomni    
4 kézláb könyökön csípőnyújtás; jobb könyök, bal térd lent, jobb csípőt lábfej felé nyomni; jobb könyökkel nyomni fotelt, mindenféle fenék magasságban    
jobb lábas guggolás, bal láb oldalra egyenesen, majd bal térdet is földre, pl fotelbe támaszkodva    
fotelen ülve bal lábat oldalra kinyújtani rajta    
Háton fekve bal lábat jobbra nyújtani, ahogy ropogni szokott, térdet magasra felhúzni, lábfejet fotelnek nyomni    
Naponta frog póz háton fekve, súlyzók a térdeken, lendületből frog póz.    
cossack squat, jobb láb jobbra, bal kézzel támaszkodni a fotelbe így balra mégjobban tudok dőlni    
cossack squat, egyenes lábat megfeszíteni egyenesre és elemelni a talajtól, lábfej nem felfele néz, láb lehet kicsit hátra 110 fokra    
guggolás, bal kézzel erősen jobbra nyomni a fotelkarfáját magam előtt    
fittbalon a bal térd ,jobb térd a talajon    
trx be kapaszkodva guggolás, jobbra elfordulva 45 fokot, kétszer is kattan a comb,bal csípő jobbra-balra, előre-hátra    
szekrény sarkának dőlni háttal, megnézni mennyire egyenes a gerinc. Helyrerakni: Bal váll lehúzása, derék jobbra tolása, hogy a bal hamstring feszüljön    
Szemből nézve hullám imitálása a törzzsel    
ebédlő padon ülve jobb lábat aszt asztal lábába beakasztani és jobb comb emeléssel balra dőlni, bal comb a pad szélén, törzs egyenes, bal comb feszül    
előre döntött törzzsel asztalba kapaskodva, bal láb belső részét ráfektetni egy billegtethető székre, bal csípő lerogyasztása; szék helyett fitballon, bal láb internal rotation pózban pihenjen    
háton fekve fél frog póz, jobb láb talpon, derekat jobbra tolni    
háton fekve, bal talpat a falnak nyomni és guggoló pózban bal csípő emelés, ágyról szekrénynek nyomni jobb, mert a jobb lábnak van helye a talajon és itt a térd zárás nyitás is megy    
háton fekve térdek kicsit behajlítva és mindkét térddel érinteni a talajt jobbra, balra, impulzos szerűen nyomni a térdeket, hogy a csípő minél közelebb legyen a talajhoz    
ágy szélén fekve háton, bal láb a talajon, térd 90 fokban és kézzel próbálom a térdem magam fele húzni    
háton fekve bal lábbal nyomom a bal oldalt levő szekrényt, bal csípőnél feszül    
háton fekve, derék bosuball on, lábak fél frog pózban, csípőemelés, deréktolás jobbra     
Egyenesen állva, bal láb hátra, lábujjhegyen állva, lábak megfeszítve, ugyanez, csak lábak messzebb egymástól és csípő forgatás    
Egyenesen állva, bal láb hátul, jobb elől, csípő jobbra tud fordulni pár fokot, törzs előre néz. Talpak 180 fokot fordulnak és így minden az ellentettjére mozog.    
Kanapé ülve 45 fokot balra dőlve, törzs oldalát megtámasztani valamin, bal lábat balra nyitni de talajon marad, jobb talpat egy székre felfektetni, homorítás, bal csípő érzékeny nagyon    
Szék ülésére tett két kézzel spárga; szék karfájára tett két kézzel spárga úgy, hogy a szék mögöttem van    
Bal oldalon fekve a talajon, térd felhúzás, derék tolása jobbra    
Hason fekve, bal térd felhúzva, jobb láb kinyújtva, bal csípőt nyújtja    
Háton fekve jobb térd hajlítva, jobb talp jobbra, térdre súly    
jobb oldalt fekve, sámli bal oldalt térd maasságban, bal lábtalpat ráteszem és felnyomom a törzsem, bal csípő feszül    
90 90 es ülés, térdek jobbra, gumiszalaggal felhúzni a bal térdet, bal fenék, jobb térd a talajon marad    
Jobb lábon állva, bal láb balra nyújtva különböző magasságokban valamin megtámasztva és jobbra húzni az egész testet, súrlódás révén azt is amin a bal láb támaszkodik, balbelső  comb feszül    
Mögöttem fotelra ráteszem a bal térdem belső oldalát, jobb térd a levegőben, 2 kézen támaszkodom talajon vagy széken minél inkább jobbra, quadricepsz nyújtás, bal csípő előre, jobb láb fotelnek nyomva és székkel jól kitámasztani, hogy nyiljon a csípő    
háton fekve bal láb frog póz, térddel nyomni valamit, közbe bal csípő felemelése    
bal oldalt fekve, térdek felhúzva, jobb csípő hátrább tolva, és ebben a pozícióban, mintha tolnám előre a jobb csípőt a balcsípőből, bal hamstring et feszíteni, bal térdet lenyomni talajhoz, bal csípőt lenyomni, jobb csípőt fej felé    
bal oldalt fekve, térdek felhúzva, derék íve domború oldalról nézve, jobb térddel kör körös mozgás a bal térd körül    
Ágyon háton fekve, bal lábtalpat fél méterrel magasabban nyomni a szekrényt, jobb csípő levegőben és jobbra tolni, hogy a gerinc egyenes maradjon ne S alakú, jobb láb minnél magasabban, fejhez közel    
Háton fekve bal bokán gumi bal kéz felé húz, térd felhúzás, csípőropogás mintha javulna, dead bug ilyenkor nem ropog    
trx be kapaszkodva, szinte hason fekve, bal csípő nagyon nyúlik    
1 lábon állva, másik fotelon internal rotation helyzetben it band nyújtás    
4 kézláb, térdek fotelon, bal csípő nyúlik    
bal térd fotelon, kezek talajon, bal láb external rotation, nyúlik bal csípő    
90 90 sitting, térdek jobbra, bal térd fotelon    
háton fekve térdek felhúzva talpak a földön és bal csípő plafon fele nyomása    
4 kézláb, térdek fotelon, mellúszás imitálása lábbal    
4 kézláb, térdek fotelon,lábfejek oldalra néznek és és guggolás imitálása, figyelni mennyire szimmetrikus a csípő, gerincet terheli, legutóbb aludni kellett utána    
Bal lábfej balra néz vagy még hátra is, előttem a bal lábfej és ajtótokba kapaszkodva törzzsel jobbra fordulni, terpesztett lábakat imitálva; a csípőkattanás múlik ettől, amikor pont ezt csinálom a bal lábbal majd magam alá visszateszem; ha végig feszítem a bal fenekem nem ropog    
kanapé egyik végén ülve hátradőlve, jobb láb a kanapén, térdek jobra majd balra nézzenek, csípő ropog    
Híd állás könnyítve: jobb kéz kanapén, bal levegőben; váltott iránnyal is    
Híd állás könnyítve: jobb kéz kanapén, bal levegőben, jobb láb levegőben    
Híd állás könnyítve: bal kéz kanapén, jobb levegőben, jobb láb levegőben jobbra széken, bal láb nagyon közel a bal kézhez    
Kemény alacsony ágyon ülve, bal térd előre, törzs balra dől, törzs előre vagy hátra dől; ugyanez a póz, csak háton fekve és bal lábfej kanapén, bal fenék feszítése    
háton fekve 90 90 póz, térdek jobbra, bal lábfej kanapén    
Feltekert szőnyegen háton fekve bal lábfej jobb külső combhoz; majd másik lábbal is    
Feltekert szőnyegen háton fekve különböző pozíciók    
bal lábat 135 fokra hátranyújtani fél métert, azon támaszkodni nagyrészt, bal kézzel kapaszkodni    
takarón, bosuball on fekve, bridge pózban térd felhúzás és hasonlók    
plank féle póz, ajtófélfára támaszkodni, fél méterre állni tőle, bal térddel körözés, esetleg medencében    
Kanapén átlósan fekve bal fenél kicsit lelóg, bal láb nyújtva minél nagyobb terpeszben, bal quadricepsz kezdete feszül    
jobb lábujjak, térd talajon, sarkon ülve, bal láb internal rotation, jobb lábra fektetni    
zúgó korlátánál, saroknál, bal lábon állva, korlátra dőlni, jobbra balra, előre, bal lábfej jobbra balra, előre néz    
kemény alacsony ágyon ülve, jobb láb jobbra levegőbe, bal kar ágyon rajta támaszkodva    
háton fekve bal térd húzása jobbra fel    
különböző magasságú feltekert szőnyegek vagy bosubalon jobb oldalán ülve, bal láb internal rotation, jobb láb internal vagy external    
anya ágyán bal láb frog pózba, térdet közelíteni fejjel, jobb láb nincs az ágyon    
wall split, bal lábon támaszkodva, csípő jobbra balra    
4 kézláb talajon, bal lábfej 1m magasságban támaszkodik, jobb lábujjakon, jobbra fordulás és vissza, bal csípő ropog    
állva vagy térdelve karokat előre nyújtani talajra vagy székre    
fekve, bal láb internal rotation, jobb lábbal lenyomni és bal csípővel körözni, balra, jobbra, csípő alatt párna    
hason, háton fekve bal fenék feszítése, ropog, de egy idő után elmúlik    
hip flexor maszírozása zöld bottal és gyógyszeres dobozzal    
háton fekve bal lábat kinyújtani, felhúzni kör mozgással mindkét irányba ropog, nagyon gyenge ellenállás a térden mintha segítene, lábnyújtáskor jobbra húzza a gumi, másik irányba másik irányba    
hason fekve bal lábtalp fenékhez érintve, körözés a térddel    
4:30 bal jobb kézben rúd, jobbra balra dőlni    https://www.youtube.com/watch?v=zoj9Q48pZKw
4kézláb bal mellkas emelése, jobb csípő ejtése vagy emelése    
fitball on bal láb internal rotation be balra nyújtózik, asztalba kapaszkodva    
fitballon bal láb internal rotation ropog    
bosuball ferék alatt, hát megtámasztva, bal láb internal rotation ropog, gerincnek nem szabad csavarodni    
ha ülve a legalsó csigolya még nincs középen    https://www.youtube.com/watch?v=d-uirMWzFCc
háton fekve csípőre vízmértéket és vízszintben befeszítve úgy marad    
lézerrel befilcezni vízszintes vonalakat a háton és előre dőlve is szimmetrikus marad    
bosuball on fekve bal láb frog pózban, bal csípő feltolása    
    
hát    
Törzs oldalát ráfektetni a szék karfájára mell magasságban, kézzel a másik karfába kapaszkodni, hónalj alatt nyúlik     
Bal mellkas előre csavarodik a derék tetejénél, ezt ellensúlyozni, hátul bal könyöket megtámasztani falnak és bal mellkas hátranyomása    
4 kézláb, tenyerek jobb térd mellé, hátat görbíteni, nyúlik bal hát    
állva, hátat görbíteni, bal kézzel jobbra nyújtózkodni, nyúlik bal hát    
Jobb láb talajon a kanapé melett párhuzamosan, két karral támaszkodni a kanapé tetején, bal lábbal hátra nyújtózkodni skorpió póz, törzs csavarva van, hát nyúlik; bal lábat fitballon mozgatni, rpog bal csípő    
Kanapé karfájába kapaszkodva bal kézzel nyújtani a bal vállat, felülről vagy oldalról kapaszkodva a karfába, karfa előttem vagy oldalt    
rúddal, bottal evezés imitálása állva, veszélyes gerincsérv esetén, tükörbe vállak nézése szimmetrikus-e    
kemény ágyon ülve, bal kéz test jobb oldalára, nyúlik bal hát, váll;ugyanez kanapén, háttámláján támaszkodni    
állva, előre dölt törzzel jobbra fordul a törzs    
állva, lábujj érintés, tükörbe nézni a hát egyemes-e, hát minden részét jobbra, balra nyújtani    
állva lábujj érintés helyett ágyat érinteni, így biztonságosabb a derék nyújtás, domborítás, balra, jobbra    
Kanapén középen ülve, karok az háttámla két végén, derék feszítése előre hátra, fel, mellkas jobbra tolása, váll hátrahúzása    
Kanapén ülve, jobb kéz comb melett, jobb vállat jobbra húzni, ez javítja a scapula wing et    
állva, jobb könyök jobb térden támaszkodik, bal kézzel lefele nyújtózkodni    
pl bousball on fekve, jobbra csavarni a törzset, fejbúb fele nézni    
jobb kézből vízet önteni a bal kézbe, ellentétes scholiosis, esetleg ellenállást nyomni fel jobb kézzel, ballal le    
jobb vállat felemelni napközben, ez lazítja a derekat    
bal hát maszírozása konnektor dugó, gyógszeres doboz, csavarhúzóval    
4kézláb, bal kéz előre, jobb láb hátra nyújzás, törzs egyenes    
4kézláb, has felfele, bal jobb mell fel, aszimmetria keresése    
animal movement aszimmetria keresése    
állva lábujj érintés és bal mellkas emelése, kisebb lehajlásokkal is    
4 kézláb, térd nem a talajon, bal térd lentebb, hogy a jobb lower back izom aktiválódjon; plank? Csak egészséges gerinccel    
hiperextension padon fekve vízszintesig    
megoldani, hogy bal lower back izom soha ne legyen mindig aktív; fitball on ülni, sétálni és egyik kéz nézze feszül-e, másik kéz különböző helyzetben súllyal; baby pose nyújtás, állva hiperextension    
    https://www.youtube.com/watch?v=5aGMJnrUBRs
ülve, bal láb internal rotation, derék jobbra shiftelődik, jobb karral balra talaj érintés, csak egészséges gerinccel    
lézer előttem, mögöttem guggolás, hajolás, kezemben vízmérték    
anti scoliosis testtartással, derék jobbra, mellkas balra, minden tornánál, egészséges gerinccel    
    
váll    
5:00 és karemelés törzs előtt gumi lent rögzítve    https://www.youtube.com/watch?v=9T6JSh2a0tk
1:10 váll ropogott    https://www.youtube.com/watch?v=aDOrbgvqihI
karkörzés nyújtózkodással, fának képzelve mozogni ahogy fúj a szél    
    https://www.youtube.com/watch?v=lwAkwa1_dYc
lábujjhegyen állva talp felhúzás bokából és vissza    
guggolni, rúd fejem felett szélén gumin 5kg    
4:20    https://www.youtube.com/watch?v=5sgaqJdcEMM&t=274s
fej felett szőnyeg befogva a trx be hátulról/elölről és dönteni a szőnyeget jobbra balra    
fej felett szőnyeg befogva a trx be hátulról/elölről és guggolás    
oldalt fekve felső kar tenyere a talajon és vállkörzés    
csigás gépen evezés rúddal bal oldalon, ropog a váll    
egyenesen állva vagy térden két kézzel belekapaszkodni a hátsó trx be és homorítás, karmozgatás, vállmozgatás    
csigás lehúzás nyak mögé súly nélkül, szűk, széles fogással    
5kg kézi súlyzó bal kézben, lefele nyújtózni, fejet jobbra bólintani, súlyzót kis szögben minden irányba kitartani, legjobb kicsit előre, de a vállat lefele húzni    
    https://www.youtube.com/watch?v=OBX4vdiyuVU
bal tenyérrel 250 fokra nyomni különböző magasságokban, lapockánál feszül, gerinc balra dőlését kompenzálja    
szekrény oldalán megmérni merre dől a gerinc, balra 2cm-t, bal váll magasabb, ezt kompenzálva 5kg súlyzóval körözni bal karral; jobb karral körözve a térdhajlatban érzem    
dupla ÉS sima ajtó félfa között állni, két tenyérel nyomni a félfákat, váll szimmetrikus legyen, oldalra lépni 1 lábbal, oldalra lépni 2 lábbal de vállak maradjanak 1 vonalban, tenyér lefele nézzen mindkét irányú forgats után    
Sima ajtós félfára két oldalt tenyér és lépkedni minden irányban; küszöb mögöttem és felváltva emelni a vállakat    
küszöbre merőlegesen állni és két tenyérrel megérinteni az ajtófélfát tenyérrel lefele, addig amíg a két váll egyformán feszül, nehezítés, ha nem érintkeznek a tenyerek    
Küszöb után állva, könyökökkel szétfeszíteni az ajtófát; könyökök fel le egyenként    
Küszöb után állva, vállal és tenyérrel feszíteni az ajtófélfát, bal vagy jobb tenyér lentebb így lentről nyomom fel, figyelve scoliosis ellentartásra    
Kissé előre döntött törzzsel, két kézzel fogva 5kg súlyzót, vállakat előre ejteni, bal hátsó váll feszes    
Küszöb Középen, bal kézzel jobb félfába kapaszkodni, könyök hátra, nyújtja a hónaj alját    
derék jobbra eltolva, újra az összes ajtófélfás gyakorlat    
tenisz labda a hátam alatt, fenék felemelve aprókat mozgatom a hátam;lapocka alatt a labda, kar 80, 280 fok felé nyújtott a talajon, fül magasságban vagy tenyér a fej alatt    
ez 5:00 , 6:20    https://www.youtube.com/watch?v=gjXRRADas-E
Döntött törzzsel 1kg-os súllyal körözés, mindkét irányba, bal kézzel teljesen jobbra és fordítva    
Jobb ujjakkal felső gerinc érintése alulról ugyan annyira amennyire a ballal megy    
nyakmasszírozás után 4 kézláb, térdek fotelon és előre hátra épegetni karokkal    
Kulcscsont magasságban nyakat jobbra eltolni, közben balkézzel kapaszkodni valmiben vagy bal kézzel nyomni a falat előttem vagy radiátorcsőbe kapaszkodni mintha emelném    
Kulcscsont magasságban nyakat jobbra eltolni, közben balkézzel nyomni a falat előttem derék magasságban, fejet jobbra fordítani    
bal tenyért belenyomni a nadrágzsebbe is megfeszíti a bal mellet és nyújtja a vállat    
ajtófélfába beakasztani a könyököket és előredőlni    
talajon ülve, karok hát mögött minél meszebb, azokon támaszkodva    
Pl kanapén ülve bal kézzel megkapaszkodni valamiben ami mögöttem van és húzni le a vállat    
kanapén feküdve, mini bridge bal láb, bal kézzel, elég csak megfeszíteni az izmokat    
mellkas balra tolása mellett bal kézbe 5kg súlyzóval kar mozgás    
plank, has felfele, karok minél hátrébb, tenyér előre vagy hátra, szerintem a jobb mellkast kell magasabbra emelni    
kanapén feküdve lelógatni a bal kezet minden irányba, csuklót visszafeszíteni    
kb minden, 9:30-nál lerakott tenyér, térdnél vagy előttem, vállakat előre, tükörbe nézni, hogy minden szimmetrikus    https://www.youtube.com/watch?v=VCPp1DUypo0
Felfele nyújtózni, figyelni, hogy mindkét kéz a fül mögött legyen    
karfán DIP, figyelve a bal váll terhelésre    
wc n ülve bal kézzel a jobb csempéket nyomni    
fa asztallal teniszlabdával nyomni vállat, mellet    
különböző erősségű gumiszalag bal vállra, lehúzni pl rúdat, súlyt beleakasztani, és sétálni    
4 kézláb bal kar nyújtása, bal mellkas emelése, kar térdnél vagy elől; állva döntött törzs kézzel támaszkodni valamibe és bal mellkas emelése, derék legyen minél homorúbb; térden nagyobb terpesz    
fitballon háton fekve, bal karral nyújtózni 45 fokra fej fölé, valamibe belekapaszkodni    
pull up, de csak a váll mozog    
vegyes, de hasznos    https://www.youtube.com/watch?v=Gkxvv0PFmGw
kobra póz tükör előtt szimmetrikusan, bal mellkas magasabbra emelése;könyökölve is    
4kézláb jobb láb hátra nyújtva, bal kéz előre, könyök behajlítva, kézfej a fejem búbjánál, vállból előre tolni a kart, ropog a váll; az előre nyújtott kézzel, mintha tekernénk valamit talaj fele nyomott vállal; ha ágyon vagyok jobban tudok lefele nyújtózkodni    
ágyon fekve háton, bal kézzel hátranyúlni, váll ropog    
nordic walking váll hátrahúzással    
bal kar, mell összeszorítása közben    https://www.youtube.com/watch?v=14BjRxE7f1o
bal kar, mell összeszorítása közben    https://www.youtube.com/watch?v=O_o0Ar-IosA&list=PLj_imVSNod-mvh3P3bmVuPIVBvWIA2gjk
arnold padon aludni, tornázni winging bal scapula ellen    
bal kar jobbra nyúl, bal bicepsszel rádőlni valamire, mindenfele nyújtózkodás váll fel vagy le    
váll mobilizálás vagyis saját erőből nyújtózkodni, csavart kézzel    
bal bicepsz mellhez szorítani, közte maszírozó    
ülve bal kézben 1l palack, jobb kézzel befogva a tetejét, óra mutató járásával ellentétesen kört írni, jobbra, fel, balra; másik kéz    
állva bal könyök bal oldala homlokhoz érinteni    
padon, párnákon feküdve hason, háton, karmozgás amíg ropog; internal rotation be feszíteni másik kézzel alkart és könyökkel körözés mindenfele    
hason fekve bal váll le    
kéz összekulcsolva mögöttem és mozog a tenyér    
    
vádli    
bosu ball, gömb felfele, lábfej az egyik felén, harmadán és front squat, gömb lefele és guggolás    
páros sarokemelés lábujjhegyen a testsúlly vagy a kisujjon    
foam roller nek dönteni a két sarkam és egyensúlyozni lábujjhegyen állva    
foam roller nek dönteni a két lábujjhegyeimet és egyensúlyozni sarkon állva    
bosu ball on egyensúlyozni csukott szemmel    
bal láb sámlin, lunge, egész lábat dolgoztatja, gerincsérvre veszélyes, trx-be felülről kapaszkodva biztonságos    
wall split, jobb lábon támaszkodva    
    
lábfej    
youtube.com/watch?v=xyJAhmW5r-k    
hason fekve lábfej fenékhez húzva és lábfej befele fordítva, ettől görcsöl a lábfej    
    
alsó lábszár    
sarkon ülve két teniszlabdával maszírozni az alsólábszár elejét     
13:30    https://www.youtube.com/watch?v=NKeQHV85QLc
    
hamstring    
kemény ágyon ülve, rajta egy kézisúlyzó a szélén, bal láb egyenes bal vállal rádőlni, bal csípő előre megy    
karok fotelen, lábak talajon, törzs felnéz, 1 lábon törzs felnyomása    
háton fekve bal láb jobbra fordul csípővel, jobb lábbal lefele nyomni     
4 kézlábon fordított V formálás, egyik láb magasba    
térdelésből lefekvés, kötélbe kapaszkodva    
youtube.com/watch?v=jqTrltjqTkY    
spárga, széken ülni BAL lábbal, hátul fotelen másik, bizonyos pozícióban ugrik a hamstring ezt ismételve elmúlik guggoláskor az izom ugrás    
térden állás majd bal lábbal fellépni valami magasra lábujjhegyen    
bal láb sámlin, széken, lábfej balra néz, tárgy nyomása előre    
jobb térd talajon bal láb fotelen, felállni, vissza    
jobb térd talajon, bal láb előttem a talajon, törzzsel a talaj felé    
terpesz állásban talajt érintése két kézzel a lábak között, kicsitt mögöttük és bal láb oldalra nyújtása. Hamstring nagyot kattant.    
sumo deadlift, guggoláskor kézzel nyomni a bal oldalt levő fotelt    
guggoláskor vagy sumo deadliftkor, 20kg rúddal bal, jobb csípő ellentétesen előre hátra, sarok emelés ellentétesen, csípő körözés folyamatosan    
20kg rúd tartása, kis, nagy terpesz, csípő mozgatása mindenfelé; bal láb hátra, testsúly azon és háttal homorítani    
bal lábon állni, jobb lábbal előttem a bal oldalt levő fotelt nyomom balra, jobb láb megfeszítve, térdhajlatban érzem    
közepes terpesz, bal lábfej balra néz esetleg sámlin, két kézzel belekapaszkodok asztalba előre dőlve, derékkal homorítani, csípő jobb-balra; sámlin csúsztatva kinyújtani. kattan a bal térdhajlat; bal lábat balra kinyújtva székre tenni    
guggolás súly nélkül, bal hamstring végig feszítve nem ropog    
bridge póz, bal csípő ejtés, csípő kicsit jobbra. Hogy teljes mozgástartomány legyen jobb csípő ejtés, jobb láb jobbra és minden vissza.    
kis vagy nagy terpesz, félig guggolva, bal fenék végig feszítve    
    
Térd    
hason fekve gumi jobb bokán jobbra húz, térdhajlítás, csípő nyitástól mintha nem ropogna a térd    
hason fekve lábfej végig spiccben feszítve erősen és/vagy ökölben, térdhajlítás, talp görcsöl, térd meniscus ropogás enyhül, itt is térdből kifele rotálni    
Térdhajlatba a teniszlabda, háton fekve bokaérintés két kézzel, eléggé fáj    
két lábon állni, ágyat érinteni két kézzel, jobb téd befele van rotálva, ezt helyretenni    
    
quadriceps    
Háton fekve, bal talp talajon, jobb térd teljesen behajlítva, jobb sarok fenék mellett, derekat talajhoz nyomni, kezet összekulcsolni a bal térden és lehúzni; hason fekve jobb térdhajlítás már nem ropog utána    
talajon ülve kinyújtott lábakkal, derék gerincet ellenőrizni, hogy egyenes-e, bal láb felemelése, remeg    
    
has    https://www.youtube.com/watch?v=MLN2S0Dinxk
dead bug    
dead bug, jobb térd végig felhúzva éa jobb csípő végig emelve megszüntette a bal csípő kattogást    
dead bug, has, bordák behúzva, kis erőkarral kezdeni, térd felhúzva, térd behajlítva, kar később felemelve    
    
core    
csigás gépen igazi evezés, 1 lábon, szembe háttal a gépnek    
kaméleon mozgás    
1 lábon törzsdöntés előre, közbe csigásgépet húzni    
1 lábon törzsdöntés előre csukott szemmel    
oldal plank térden, könyökön    
guggolás, bal kéz balra nyújtva 5kg súlyzóval    
Utolsó előtti gyakorlat, bal lábon támaszkodom akkor csípő jobbra és jobb csípő fel, hogy javítsta a tartást; ha a bal lábfej spiccben van, a bal térd alja feszül    https://www.youtube.com/shorts/H7X6ZHYxyJo
Jobb kéz felől jövő gumikötelet feszíteni bal kézzel, derék jobbra tolódjon, bal vállat fel, nyakat balra fordítani, balra lépkedni oldalasan    
1m magasan megtámaszkodni bal kézzel pl kanapé teteje, bal láb levegőben és törzs egyenesen tartása vagy jobb mellkas hátra fordítása kicsit kompenzálásra, fordítva is jobb kézzel    
háton fekve, térdeket balra rádönteni valamire, csípő egyenes marad, remeg a has; csak feküdni, has jobbra tolása    
    https://www.youtube.com/watch?v=F-9ncWzw4oY
váll, csípő, core: 4 kézláb bal mellkas emelése, hogy a két mell 1 vonalba legyen, pec minor nyúlik, karok térdnél vagy előre nyújtva    
4kézláb, derék körzés    
1 lábon állni, másikkal fel vagy le nyomni valamit és figyelni, derék gerinc egyenes    
1 lábon állás, deréknél gerinc ne ferdüljön    
bosuball on fekve jobb borda tágítása légzéskor, bal süllyesztése, csigolya forgással, másik irány? Közbe csípő egyenes    
edzőteremben lábhajlítón törzscsavarás    
reverse plank csípőemelés szimmetrikus?    
4kézláb törzscsavarás és has behúzás; és fekvőtámasz    
4kézláb jobb kéz levegőben, bal melkas fel vagy szimmetrikusan, derék jobbra tolása, egyik térd könyven, talán a bal, könnyített fekvőtámasz  pózban a jobb térd, csak egészséges gerinccel    
fitballal guggolás bal kábon gerincsérvre jó    
    
glute    
bal láb széken és ráülni, masszírozni a sarokcsonttal, törzzsel fordulni, hátsó lábfej kifele fordítva;guggolásból fel és vissza    
egyenes jobb lábbal elől vagy oldalt egyensúlyozni egy döntött hokedlin és összeszorítani a két lábat, csípőt jobbra tolni, hogy a bal has ne dudorodjon ki    
jobb lábas guggolás, bal láb oldalra egyenesen levegőben, pl fotelbe támaszkodva    
Állva, döntött törzsű evezés, egy kézzel, 10kg, variálva melyik láb elől, hátul, súlyemeléskor bal csípő hátulra    
Ásás utánzása, bal láb kicsit előbbre és nyomni egy falat és guggolás, bal csípő végig vagy elől vagy hátul, csípő jobbra-balra folyamatosan, 10kg kézi súlyzóval    
félig guggoló pózban, bal kézzel húzni bal oldalt az ajtófélfát    
félig guggoló pózban jobb lábfejjel nyomni a mögöttem levő fotelt, törzs előre dől vízszintesen egy fotelre    
    
nyak    
széken szélén teniszlabda, erre tenni a nyak oldalát és maszírozni    
teszt: átlósan a szekrény sarka felé fordulni, csukott szemmel, fejjel érinteni a szekrényt, orr közepével kell érinteni    
kemény saját ágyon ülve 315 fokra nézni, nyak jobbra shiftelve, bal kar lefele nyújtóz    
jobbra fordítani a fejet, majd nyújtózni vele tovább, bal váll balra tolása közben    
előre dönteni a fejet, majd balra fordítani, majd jobbra nyújtózkodni vele    
Jobb kéz felől jövő gumikötelet feszíteni bal kézzel, derék jobbra tolódjon, bal vállat fel, nyakat balra fordítani, balra lépkedni oldalasan    
Ágyról llógatni a fejet vagy kézenállás és bal váll felé fordítani a fejet majd melkas felé bólintani    
Bal oldali nyak nyújtása miközben törzzsel jobbra dőlünk, jobb kézzel karfán vagy kanapé tetején támaszkodni    
Hason fekve, jobbra fordítani a fejet és elemelni a talajtól, váll feszítése    
talajon ülve bal kéz mögöttem jobbra, rajta támaszkodni, bal váll jobbra, mellkas fel, fejjel jobbra hátra nézni    
hason fekve faj jobbra fordítva, homorítás, domorítás oldalról nézve, fej válhoz közel és távol is    
kemény ágyon ülve 135 fokra törzsdöntés, bal kézzel 315 fokba kapaszkodni pl ágyba akasztott maszírozót felhúzni    
ajtó éléhez dönteni a gerincet, fejet balra dönteni hátra és felnézni, ágyon hason fekve jobb kicsit bal válhoz húzni a fejet    
hason fekve fej felemelése és kicsit dönteni balra+hátra, majd jobbra+hátra    
víz alatt, kis terheléssel nyaktorna    
4 kézláb reverse plank törzs csavarás, nyak nyújtás    
oldalt fekve nyaknyújtás; oldalt trx be kapaszkodni felső kézzel; alsó kézzel támaszkodni    
    https://www.youtube.com/watch?v=wlJnF-arRaw
315 fokra lebólintani a fejet majd jobbra nézni    
    

 

GeriSoft07 Creative Commons License 2024.07.27 0 0 17164

gratula, csak így tovább!

 

Én nem gerincügyileg, de megjártam a hadak útját a fejemről egy ökölnyi lipóma leszedésével, 1,5 hete és még mindig egy kéttenyérniy felületen olyan zsibbadás és bizsergő-ba..tató szar érzés van, mint mikor gerinc miatt elzsibbad egy idegpálya érintett terület. Szétcincálták az idegpályákat itt is rendesen a bőr alatt.

Persze magánban, mert államiban fennakadtam az ellátási szűrőn, vagyis megvan mind a négy végtagom, saját lábon érkezek és nem áll ki belőle idegen test, akkor nem számít, két napig ültem a sebészeten miután megjártam két szakrendelőt, hogy ezt bizony csak műtőben lehet leszedetni, és a két nap végére úgy jöttem haza panaszt írni a betegjogi képviselőnek és a kórháznak, hogy orvos nem látott! És persze a végén én vagyok a hülye és türelmetlen...

 

a magánban aznap mikor mentem befeküdni, akkor jöttek még ketten csípőprotézisre, egy térd-porc műtétre, egy nem hallottam mire. csak olyan ellátásokra, amik "ráérnek" doktorprof 50fokban műtő emberünk szerint.

Előzmény: Graver (17162)
gombóc63 Creative Commons License 2024.07.27 0 0 17163

Szia! Várjuk, érezd ott jól magad!

Előzmény: Graver (17162)
Graver Creative Commons License 2024.07.27 0 2 17162

Sziasztok!

Némi helyzetjelentés. Így, kb. 3 hónappal a műtét után a gyógytorna hatására már javult a mozgásom, de persze még van min dolgozni. A jobb lábam zsibbad továbbra is. 

A kontrollon (július 2-án) mindent rendben találtak, és megragadtam az alkalmat, hogy beutalót kérjek rehabra. Utána a kórházi adminisztrátor kérdezte a nevemet, 

de még csak fel sem írta, így némileg kételkedtem, hogy történni fog az ügyben valami, és tényleg intézik a rehabot.

Tegnapelőtt viszont felhívtak Hévízről, és mondták, hogy 29-én mehetek. Szóval hétfőn "beköltözöm" Hévízre, a Honvédség Mozgásszervi Rehabilitációs Intézetébe, 

2, vagy 3 hétre. Remélem, használni fog. Majd beszámolok róla.

Fájdalommentes napokat mindenkinek! 

Graver Creative Commons License 2024.06.10 0 0 17161

Jól hangzik. Jobban, mint a fúzió. Ha eszembe jut, megkérdezem a dokit, amikor megyek kontrollra.

Mert elvileg létezik az OGK-ban (feltéve, hogy ugyanarról van szó, mert nem túl részletes a tájékoztatás):

https://ogk.hu/tevekenyseg/fekvobeteg/gerincsebeszet/gerincprotetika

Előzmény: GeriSoft07 (17160)
GeriSoft07 Creative Commons License 2024.06.09 0 0 17160

Ami összecsontosodik, az a fixálás, én ilyesmi műizületre gondoltam: https://www.joint-surgeon.com/back-and-spine-specialist/artificial-disc-replacement-surgery.html

 

ezek mozognak, mint az igazi porckorong. 

Előzmény: Graver (17154)
Graver Creative Commons License 2024.06.04 0 0 17159

Sajnálom, hogy így vagy.  Valóban fontos lenne már egy pontos diagnózis. 

Köszönöm szépen, azt se bánom, ha lassú, csak legyen!

Előzmény: gombóc63 (17158)
gombóc63 Creative Commons License 2024.06.04 0 0 17158

Azt mindenki tudja, hogy amíg nincs igazi diagnózis addig a sötétben van tapogatózás:-((( ettól függetlenül mindent megpróbáltam, semmi nem segített érdemben. Nekem a jó idő nem hoz jobblétet, de ez ami napok óta megy ez hoz rosszullétet. Gyors felépülést neked!:-)

Előzmény: Graver (17157)
Graver Creative Commons License 2024.06.03 0 0 17157

Sajnálom, hogy nincs nálad javulás. :( Remélem, legalább a jó idő jön lassan, akkor talán mindannyiunknak jobb lesz egy kicsit.

Közben újra beszéltem az ismerősömmel, aki most volt rehabon, és félreértettük egymást. Ő ide kapott beutalót:

https://www.mhek.hu/hevizi-mozgasszervi-rehabilitacios-intezet.html

 

Azt mondja, nem vagyok elkésve, mert ide csak legalább 3 hónapos műtötten lehet menni. Ő attól kapta a beutalót, aki műtötte. Majd én is kérek akkor a kontrollon. 

Előzmény: gombóc63 (17156)
gombóc63 Creative Commons License 2024.06.03 0 0 17156

Szia! Nagyon jó, hogy jelentkeztél és ha lassan is, de javulgatsz. Légy türelemmel, ami hosszú évek alatt romlott folyamatosan, az nem jön rendbe pár nap alatt. Hévíz jó ötlet, sokak dicsérik. Ott nincs más dolgod 3 hétig, mint pihenni és gyógyulni. Én holtponton vagyok, megvisel ez a mostani időjárás minden bajomat illetően. Sajnos kilátástalan a helyzetem. Vigyázz magadra!

Előzmény: Graver (17155)
Graver Creative Commons License 2024.06.03 0 0 17155

Nagyon kedves, hogy aggódsz, nincs baj, csak mint alább írtam, lassú, nehéz a javulás. Te hogy vagy?

Előzmény: gombóc63 (17153)
Graver Creative Commons License 2024.06.03 0 0 17154

Szia! Hát, nem tudom, milyen lehet az a "felxibilis műizületi megoldás", de ilyenkor a tönkrement porckorongok helyére inplantátumot tesznek, ami szintén valamiféle "műizület". De idővel a fixált rész összecsontosodik. Tehát onnantól teljesen fix lesz az a rész. Még korábban kérdeztem a dokit, hogy mennyire fog korlátozni ez a mozgásban, azt válaszolta, hogy semennyire. Majd meglátjuk. Ülve cipőt, zoknit húzni azért tudok (nem lehajolva, azt még nem szabad). :)

 

Lassan haladok, legalább a bal lábam már nem fáj, illetve csak ritkán érzek a lábaimban fájdalmat, a derekamban is csak akkor, ha többet vagyok fent a kelleténél. Viszont a jobb lábam nagyon zsibbad (ez ugye korábban is, csak nem ennyire), és egy kicsit a bal is még mindig. Most már azért elég sokat fent vagyok, az ülést kerülöm, de jövök-megyek, teszek-veszek a lakásban és a kertben (csak apróságokat és óvatosan) és persze csinálom becsülettel az előírt gyógytornát. Sétálok is, de azt még nem tudok annyit, amennyit szeretnék, csak rövid távon. Összességében elégedetlen vagyok, több javulást vártam ennyi idő alatt.

Emiatt néha magam alatt vagyok, amikor nem látom a végét, és talán a kórházi stressz is utólag jött ki rajtam, de amolyan pánikrohamaim lettek, aludni se tudtam, úgy hogy kellett egy kis "dilibogyót" is szednem. Viszont fájdalomcsillapítót már nem szedek, csak ha nagyon szükségét érzem, de ez ritka.

 

Most azt próbálom intézni, hogy belátható időben eljuthassak Hévízre rehabilitációra, állítólag jót tenne. Kapcsolatban vagyok egy sorstárssal, akit januárban műtöttek ugyanott, ugyanígy, neki sikerült elintéznie, és május végén jött haza onnan. Jókat mesélt, hatásosnak mondja.

A kóházban nem volt szó erről, és eszembe se jutott akkor, no meg úgy tudom, ezt nem is ajánlják közvetlenül a műtét után, csak rá 1-2 hónapra. Így most beszéltem a háziorvossal, mert a hévízi reumakórház honlapja szerint ő is adhat beutalót, a kezelőorvosomhoz meg csak július 2-án megyek kontrollra. Mivel várni kell, hogy bejusson az ember erre a rehabra, így minél hamarabb szeretnék beutalóhoz jutni.

https://www.heviz.hu/hu/landing/tb-kezelesek-hevizen

 

Volt már ilyenen valamelyikőtök? 

 

A hónap végén kell még visszamennem a kórházba a gyógytornászhoz újabb gyakorlatokért, amelyek a mostani "lightosakat" váltják majd. Remélem, az is ér majd valamit.

 

Ki hogy van? Meséljetek! Bocs, hogy csak most jelentkeztem, de igyekeztem minél kevesebbet ülni, telefonon meg nem tudok normálisan írni.

Előzmény: GeriSoft07 (17152)
gombóc63 Creative Commons License 2024.05.14 0 0 17153

Szia! Remélem visszajössz, aggódunk....ugye nincs baj?

Előzmény: Graver (17151)
GeriSoft07 Creative Commons License 2024.05.11 0 0 17152

szia, mesélj mi a helyzet jelenleg? Ez teljes fixálás vagy végre csinálnak itthon is felxibilis "műizület" megoldásokat?

 

Előzmény: Graver (17151)
Graver Creative Commons License 2024.04.19 0 0 17151

Dr. Hoffer Zoltán műtött, aki korábban is. Fúziós stabilizáló műtét volt, 3 csigolyát fixáltak. Kb. 6 órán át voltam a műtőben.

Hát, amit írsz, azt én is kíváncsian várom. Ez sajnos csak később derül ki, hogy érdemes volt-e...

Előzmény: gombóc63 (17150)
gombóc63 Creative Commons License 2024.04.19 0 0 17150

Szia! De jó, hogy jelentkeztél, örülök, hogy minden rendben ment. Kiváncsian várom a fejleményeket és hogy végül sikeres volt-e a műtét. Mindenesetre türelem. Mit csináltak végül is? És ki?

 

Előzmény: Graver (17149)
Graver Creative Commons License 2024.04.19 0 0 17149

Jelentem, megvolt a műtét és egy hét kórház után már itthon vagyok. 

Mivel műtét után elkezdett fájni a bal lábam (ami eddig soha), kaptam 3 napig isiász-infúziót. Igazából nem tudni, mitől lett, a műtött rész a CT szerint rendben van. Mindenesetre remélem, elmúlik a gyulladás. Itthon is kell fájdalomcsillapító, mert a derekam is elég fájdalmas még és nehéz a mozgás.

Szóval ez megint egy hosszú menet lesz ebből felépülni. 

Graver Creative Commons License 2024.04.05 0 0 17148

Köszönöm, hálás vagyok minden szavadért! Igen, ez Murphy. :)

Amint tudok, írok majd a fejlemènyekről. 

Előzmény: gombóc63 (17147)
gombóc63 Creative Commons License 2024.04.05 0 0 17147

Szia! Ez mindig így van, műtét, beavatkozás stb. előtt jobban van az ember. Én is ott feküdtem a fájdalom ambulancián és persze, hogy nem fájt, de hagytam a bökdösést. Aztán hagytam egy másik ambuláns beavatkozást, ennek várom a hatását, egyenlőre csak rosszabbul vagyok. Tudod ha lemondod másnap megbolondulsz a fájdalomtól, ez Murphy törvénye. Gondolok, rád és mielőbbi gyors felépülést kívánok! Aztán várom soraidat.

Előzmény: Graver (17146)
Graver Creative Commons License 2024.04.04 0 0 17146

Sziasztok! Egyelőre annyi történt, hogy elvégeztettem a műtét előtti vizsgálatokat, voltam altatóorvosnál, és 10-én kell bevonulnom a kórházba, 11-én műtenek. Ez már a második időpont, ugyanis ki volt tűzve a műtét egyszer már 3-ára, csak aztán kaptam egy újabb telefont, hogy egy sürgős eset miatt halasztanak. 

Mostanra már jelentősen csökkentek a fájdalmaim és mozogni is egész jól tudok. Persze, hogy így még nehezebb, gyakran azt gondolom, hogy "kár belém a műtét". Csak hát 2 éve húzom már ezt a dolgot (ez alatt gyógytorna ellenére is inkább vegetáltam és szereztem még egy sérvet), és ha most nem vállalom, s teszem azt 2 hét vagy 2 hónap múlva ismét lerobbanok, akkor mit csinálok majd? Januárban persze, amikor az alvás is nehezen ment, akkor zokszó nélkül bevállaltam volna. Most nagyobb bennem a majré, hogy vajon jobb lesz-e utána, ha felépülök, vagy esetleg rosszabb? Nem könnyű.

Előzmény: gombóc63 (17141)
Falusi1 Creative Commons License 2024.02.20 0 0 17145

Nagyon köszönöm a részletes tájékoztatást.

Ma voltam orvosnál, aki a cd és a vizsgálat alapján azt mondta, hogy nem kell műteni, valószínűleg fel fog szívódni, de -mint ahogy te is írtad- kíméletes életmód mellett élethosszig tartó gyógytornára lesz szükség. A gerincem pedig, a reumatológusok és a neurológus véleményével ellentétben nincs túl rossz állapotban, főleg az életkoromhoz képest.

Nagyon köszönöm a jókívánságokat, hasonlókat kívánok neked is. Minden jót.

Előzmény: Graver (17144)
Graver Creative Commons License 2024.02.20 0 0 17144

Semmi gond! Hogy mire számíthatsz, azt én meg nem mondhatom, mert minden ember, minden eset más, úgy látom, mióta érintett vagyok ebben a betegségben.

A stabilizálást fúziós műtétként is szoktàk emlegetni, így tudsz utánanézni. Azt jelenti, hogy a problémás szakaszon a csigolyákat távtartókkal és csavarokkak rögzítik, fixálják. Ez a szakasz kb. egy év alatt összecsontosodik.

A komolyabb gerincgondok 2010 óta vannak nálam. Előtte pár évvel már időnként fájt a jobb lábam, de akkor még nem gondoltam, hogy a gerinc okozza. 2010-ben váltam egyik napról a másikra mozgásképtelenné az első sérvtől. Ezt műtötték, sikeresen felépültem. 2014-ben jött a második sérv, szintén műtétre került sor, ami akkor szinte megváltás volt, ebből visszamaradt és a mai napig megvan a jobb làbfejem zsibbadása. Ezt leszámítva minden ok volt 2021-ig, fájdalommentesen élhettem, mindent tudtam csinàlni, nagyobb, nehezebb túrákat is. 2021-ben harmadik sérv, ez  kiszakadt. Akkor már a stabilizálást javasolták. Olyan soká kellett várni, hogy közben felszívódott a kiszakadt darab, és javult az állapotom. Ezért végül elmaradt a műtét és gyógytornával próbáltam rendbehozni magam. Több dìcsért gyógytornával próbálkoztam, ennek ellenére erősen korlátozott maradt a mozgásom és elég gyakran visszatért a derékfájás, s nemrég "megnyertem" a 4. sérvemet is.

Életmód: mivel vidéki vagyok, ezért elég sokat kellett gyalogolnom, bicikliznem világéletemben, viszont ülőmunkát végeztem. Amellett, hogy szívesen túràztam, kirándultam, kertészkedtem, a munkàm maradt, mert ahhoz értek, és nem könnyű másikat szerezni, pláne gerincbetegséggel.

Tapasztalatom szerint olykor jobb, ha kiszakad a sérv, mert szerencsés esetben idővel felszívódik a kiszakadt anyag, és felszabadul az ideg a nyomás alól. Lehet, hogy esetedben is ez történt. Mint az elején írtam, nem lehet tudni, mi lesz a továbbiakban, hogy fognak viselkedni a sérveid. Az mindenesetre jó, hogy tornázol, és nem árt, ha kíméled magad a komolyabb megterheléstől, különösen a cipekedéstől, nagyobb súlyok emelèsétől. 

Remélem, továbbra is javulni fogsz, sok fájdalommentes hátralévő évet!

Előzmény: Falusi1 (17142)
Graver Creative Commons License 2024.02.19 0 0 17143

Köszönöm szépen!

Persze, beszámolok majd.

Előzmény: gombóc63 (17141)
Falusi1 Creative Commons License 2024.02.19 0 0 17142

Bocsáss meg, de én most tanulom a "szakmát" (sajnos) és szeretném tudni, hogy pontosan mit is jelent a stabilizálás, mióta van a gerincproblémád és milyen életmód mellett alakult ki.

Én nem fizikai munkás voltam, de igen aktívan kertészkedtem, fiatal koromban pedig - a rokonságon belül - több családi ház kalákában történő építésében, a sajátoméban is, vettem részt, amikor a cementes zsákok még 50 kilósak voltak.

Most már 73 vagyok, de még mindig aktívan kertészkednék, de nem tudom, ha elmúlnak a tünetek, mit engedhetnék meg magamnak.

Az orvos azt mondta, hogy a 4 évvel ezelőttihez hasonlóan most is egy ágyéki korongom van kiszakadva két másik sérv mellett.

A 4 évvel előtti eset után tornával teljesen rendbe jöttem 3 hónap után és ugyan úgy éltem (többnyire kertészkedtem) mint előtte, egészen a jelenlegi újabb sérvem kiszakadásáig.

Jelenleg torna mellett egész jól vagyok, fájdalmam szinte alig van.

Elnézést kérek ha a kérdéseim esetleg diszkrétek, de szeretném tudni mire számíthatok a hátralévő (?) éveimben.

Előzmény: Graver (17140)
gombóc63 Creative Commons License 2024.02.19 0 0 17141

Nagyon sok sikert kívánok a műtéthez, várlak vissza, hogy beszámolj!

Előzmény: Graver (17140)
Graver Creative Commons License 2024.02.19 0 0 17140

Voltam a dokinál. Érdekes, nem a 2 éve kiszakadt sérvem újult ki, hanem egy korábban műtött porckorongom sérvesedett újra. Úgy láttam, csak azon volt kissé meglepve, hogy ezúttal nem sugárzik a lábamba (mondjuk én is). "Csak" a derekam fáj. 

Újból a stabilizálást ajánlotta. Mivel elegem van az àllandó problémákból, meg a folyton visszatérő fájdalomból és  mozgáskorlátozottságból, így bevállalom. Persze, be vagyok tojva rendesen, de minél tovább húzom az időt, annál kockázatosabb lesz a beavatkozás, úgy gondolom.

Nem sokára mennem kell az előkészítő vizsgálatokra, aztán várok a behívóra.

Graver Creative Commons License 2024.02.15 0 0 17139

Szia! Az Országos Gerincgyógyászati Központban bármelyik dokit merem ajánlani. Maszek rendelése többnek is van a Budai Egészségközpontban. 

 

Előzmény: Vandi79 (17138)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!