Keresés

Részletes keresés

Alchemist_Anonymous Creative Commons License 2 órája 0 0 161142

Még egy gyors kiegészítés: az erdőskostolós megoldás is jó lehet, akinek van kuktája az hőkezeléssel is elölheti a botulizmus csíráit, ehhez 127 C kell ha jól emlékszem, a lényeg az, hogy a légköri nyomást sima forralással sajnos túlélik, és a tárolás során anaerob környezetben toxint termelhetnek, ha a közeg nem eléggé savas (pH>4.6). A jó hír, hogy maga a toxin hőre érzékeny, ezt közvetlenül fogyasztás előtti hőkezeléssel ártalmatlanítani lehet, amint írtam.

Előzmény: Alchemist_Anonymous (161140)
morel_whisperer Creative Commons License 2 órája 0 0 161141

Az a baj, ez szinte általános, legalábbis a mérési magasságban. :( Én is inkább csicskenyézni / kökényezni megyek. Azok valószínűleg most a legjobbak (ha hagytak a madarak). Meg ltp-ért.

Előzmény: nagypapi51 (161139)
Alchemist_Anonymous Creative Commons License 3 órája 0 1 161140

Esszét tudnék írni a gombasavanyításról, de visszafogom magam :) 

 

1. A lényeg: elkerülni a botulizmust. Ehhez ajánlott minimum 4,2-4,5 alatti pH értéket elérni. Nem csak a felöntőlé számít, hanem a felöntőlé és a gomba aránya is, és a gomba pufferelheti a savtartalom bizonyos hányadát, ennek mértékéről nem sikerült pontos adatot találni. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy pl. bébivargányával nekem 0,75 gomba 0,25 lé arány szokott kijönni, és a felöntőlé 30-40%-át adja az 5%-os almaecetet amit használok. Csak empirikusan derül ki, hogy ez mennyire lesz savanyú, tavaly csináltam kissé alacsonyabb ecettartalommal is (kb. 25% 5%-os ecet a lében). Hűtőben tárolva 1-2 hónapig alacsonyabb ecettartalommal is biztonságos lehet. Még egy biztonsági tanács: én tálalás előtt a sokáig tárolt gombasavanyát átforralom 5 percre a saját levében+egy kis vízzel kiegészítve, majd leszűröm és lehűtve tálalom. A botulinum toxin egy fehérje, ami 5 perc hőkezeléssel ártalmatlanítható.

 

2. Fűszerezés. Általában 1 babérlevél, 2-3 egész szegfűszeg és 2-3 gerizd fokhagyma jut egy kisebb (kb. 0,35-0,5 l) üvegnyi savanyára. A töltőtömeg 1%-a sóban. Szoktam egy-két kanál cukrot, némi fehérbort vagy citromlevet/citromhéjat is tenni a felöntőlébe. Balzsamecettel is finom.

 

3. Fajok amik beváltak: Szinte mindegyik fajból a fiatal, kemény húsú, roppanós példányok a nyerők, ezeket próbáltam: fiatal vargánya, vastag karikára vágott tönkkel és felezett-negyedelt kalapokkal. Rizike. Bébi lilatönkű pereszke. Gyűrűs tuskógomba (ez utóbbinál 5 perc előfőzés után leöntöm a vizet és átmosom, hogy ne legyen nyálkás, ezután kerül a felöntőlébe további 15 p főzésre). Láttam mástól sötét trombitagombát is savanyítani, bár szerintem szárítva praktikusabb. Szerintem fiatal laska is jó lehet. Oroszoknál egyes "ehetetlen" Lactarius fajokat is savanyítanak, bár azokat gyakran tejsavas erjesztéssel. Őzlábat, fenyőtinórut és idősebb vargányát nem javasolnám, szerintem nem lenne jó állaga.

 

4. Módszer: Összeállítom a felöntőlét, egy másik lábasban min. 10 perc főzéssel sterilizálom az üvegeket és fedőket. A gombát a felöntőlébe teszem, néha több kisebb részletben hozzáadva, mert gyorsan összeesik. Kb. 10 perc főzés után a forró vízből elővett steril üvegekbe töltöm, lezárom. Fejjel lefelé fordítom amíg lehűl, hogy vákuum keletkezzen és a "klikkes" fedők rácuppanjanak az üvegre. Pincében, hűvös helyen tárolom, fogyasztás előtt átforralom, lehűtöm, némi olívaolajjal meglocsolva, esetleg friss petrezselyemmel megszórva tálalom. 

 

5. Bónusz recept: Bébi vargányát 10 perc erősebb felöntőlében főzés után leszűrök, lecsepegtetek, papírszalvétán kiterítve alaposan megszárítom pár óráig. Extraszűz olívaolajban fűszerekkel (fokhagyma, rozmaring, stb.) teszem el. Ez a recept biológiailag kockázatosabb, ezért hűtőben tárolom, 1 hónapnál tovább sose tartott ki, eszméletlen finom.

Előzmény: Cazador88 (161131)
nagypapi51 Creative Commons License 4 órája 0 0 161139

Mátra alján, falu végén... 

Előzmény: Popenka (161138)
Popenka Creative Commons License 4 órája 0 0 161138

-2,5 Celsius reggelre kelve.

Popenka Creative Commons License 5 órája 0 0 161137

Erdőkóstolót mindenképpen nézd meg. Van nála ecetes, tejsavas(?).

A módszertan pontos leírása.

https://erdokostolo.blogspot.com/2012/12/erdei-gombasavanyu-gombatartositas-i.html

Előzmény: Cazador88 (161131)
nagypapi51 Creative Commons License 5 órája 0 0 161136

Azért képként iderakom az eredetit.

Előzmény: beetee (161134)
nagypapi51 Creative Commons License 6 órája 0 0 161135

Kösz. én rossz linket adtam meg.

Előzmény: beetee (161134)
beetee Creative Commons License 6 órája 0 0 161134
Előzmény: beetee (161133)
beetee Creative Commons License 6 órája 0 0 161133

Írd be ide a keresőbe balra, hogy gombasavanya. meglesz az.

Előzmény: Cazador88 (161131)
nagypapi51 Creative Commons License 6 órája 0 0 161132

Hát persze.

Ez az ős-netgombászon jelent meg, a kép már elsüllyedt, de nekem még megvan... :)

 

Előzmény: Cazador88 (161131)
Cazador88 Creative Commons License 7 órája 0 0 161131

Egy gombasavanyúság receptet írnátok nékem? Gasztrobol nem állok a helyzet magaslatán, láttam én a neten többféle verziót de inkabb itteni tapasztalatra hallgatnék. Bármelyik faj jó hozzá? 

Előzmény: nagypapi51 (161124)
hal40 Creative Commons License 17 órája 0 0 161130

Visszamentünk a reszliért. Újulat nem volt.

 

Előzmény: hal40 (161087)
nagypapi51 Creative Commons License 22 órája 0 0 161129

A káposztagomba nem ilyen, tele lehet fenyőtűvel.

Néha a sárga róka is fürdőt kap, ha eső után, avarmentes helyen szedjük.

Jó is hogy említetted, egyik nap összerakok egy füstölt csülkös-káposztagombás korhelylevest.

Előzmény: edula2 (161127)
öreg_néne_b Creative Commons License 24 órája 0 0 161128

Szükség törvényt bont.

Előzmény: edula2 (161127)
edula2 Creative Commons License 24 órája 0 0 161127

Koszi. (Akkor ra nem vonatkozik a "gombat nem mosdatunk" szabaly)

Előzmény: nagypapi51 (161119)
morel_whisperer Creative Commons License 25 órája 0 0 161126

* szürke tölcsér(pereszké)re gondoltam.

Előzmény: morel_whisperer (161125)
morel_whisperer Creative Commons License 25 órája 0 0 161125

Van az a termőhullám, amikor már nekem is sok a végén. :) Egyszer egyébként érdemes lehet kipróbálnotok savanyúságként, teszt jelleggel. Egyik éven, talán 5 éve, hatalmas dömping volt, és a másfél-két centis példányokból készítettünk pár üveggel. Külön, nagyobbak gerezdjeiből is. Roppanós volt, meg minden, el is fogyott, de alig volt pereszke aromája. Majdhogynem semleges volt. A szürkét, az illatost még nem "mertem" megkóstolni.

Jah, volt ma elöregedett nagy őzláb is még - a réten. Igaz, egy akác sávtól pár méterre.

Előzmény: nagypapi51 (161124)
nagypapi51 Creative Commons License 25 órája 0 0 161124

Szép gomba az ltp, de nekem túl aromás, ha nem is annyira, mint a szürke tölcsér.

Már a Lp is határeset, viszont ebből magában is jó savanya készíthető.

Előzmény: morel_whisperer (161123)
morel_whisperer Creative Commons License 25 órája 0 0 161123

Megerősítem. ;) Szó szerint közeli rokona, a márványos is megjelent (nem szedjük).

Előzmény: heyderia (161107)
nagypapi51 Creative Commons License 26 órája 0 0 161122

Rizikével (még) nem, de vajon sült fenyőtinóruval szoktam gombás rizst szerkeszteni

Előzmény: Popenka (161118)
nagypapi51 Creative Commons License 26 órája 0 0 161121

Ideje van!

Előzmény: homerx (161120)
homerx Creative Commons License 26 órája 0 1 161120

nagypapi51 Creative Commons License 28 órája 0 0 161119

Szedd szét nagyobb darabokra, és zuhany

Előzmény: edula2 (161117)
Popenka Creative Commons License 29 órája 0 1 161118

Ha még nem késő. Rizses gombának vagy gombás rizsnek is jó. Köretnek vagy önállóan is. Tartalmas, finom.

Előzmény: stark_100 (161115)
edula2 Creative Commons License 30 órája 0 0 161117

kaposztagombat hogy lehet tisztitani?

morel_whisperer Creative Commons License 1 napja 0 0 161116

Neeeem, eszembe sem jutottak. És ne is barkóbázzunk, kérlek.

 

Az elhomályosított példám teljesen más jellegű, nem a természethez kapcsolódó tevékenységről szól. Egy időben én is részese voltam, amikor még nem voltak gondok. Viszont az onnan megismert embereken keresztül közelről láttam, hogy páran hogyan váltak t.konygerincűvé, hogyan játszottak össze a jogalkotókkal, hivatalokkal. Pont emiatt, mivel legális (rágörbítették a jogszabályokat az igényekre), ha konkretizálnám, akkor megsérteném egyesek (MUHAHA) "jó" hírnevét.

 

Egyébként azóta eszembe jutott más dolog is, ahol kísértetiesen hasonlókat műveltek (mondjuk csak messziről láttam azokat már). Van, amelyiket pl. tőlünk nyugatabbra. Szóval egyáltalán nem arról van szó, hogy Mo-t akarom szidni. Csak arra akartam rávilágítani, hogy a köztisztelet, a becsület önmagában nem garancia semmire sem, nagyon könnyen el lehet játszani azokat.

Előzmény: heyderia (161112)
stark_100 Creative Commons License 1 napja 0 0 161115

Köszönöm az ötleteket. Olyan sokat nem kell főzni belőle, annak ellenére, hogy kb minden 3-4. ket raktam a kosárba, így is a kb 2 kiló gombából lett nettó 30-40 deka. Borzasztó kukacos volt.

öreg_néne_b Creative Commons License 1 napja 0 1 161114

Pirítani is jó, akár hús mellé vagy tojáshoz.

Előzmény: stark_100 (161108)
stark_100 Creative Commons License 1 napja 0 0 161113

köszönöm

Előzmény: nagypapi51 (161110)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!