Keresés

Részletes keresés

MCA-001 Creative Commons License 15 perce 0 0 160577

Ha jól tudom akácot erdészet nem telepíthet és akác helyett őshonos fajt kell telepíteni.

Nem mindegyik tulajdonos gondos gazda:(
És saját érdeke, hogy gondozza az erdőjét, mert annál előbb felnő és a fa is szebb lesz benne.

Az erdő tulajdonosát felénk cseszegetik, ha nem végzi el az erdőművelési tervbe leírt feladatokat.

Előzmény: öreg_néne_b (160576)
öreg_néne_b Creative Commons License 1 órája 0 0 160576

Az erdőt gondozni kell.

Kellene. De arra nincs pénz, hogy évente irtsák az akác sarjakat, hátha száz év alatt kipusztul.

Látható, hogy a tölgy egyre beljebb hatol az akácosban.

Amíg egyszer le nem termelik az erdőt. Mert mégiscsak azért telepítették. Akkor azonnal átveszi a hatalmat az akác sarjakról.

Előzmény: MCA-001 (160573)
beetee Creative Commons License 2 órája 0 0 160575

Van. Szerintem 5-6 évvel ezelőtt azzal fújták végig az M3-as autópálya egyes szakaszánál a rézsűket. A nagy fákat is. 

Pont arra jártam, mikor porlasztották ki a szert. Pár hétre rá látványosan elkezdtek az akácok sárgulni, majd száradni. 

Nem volt tökéletes, vagy elfogyott a zsé... Jövő évben a kisebbek elkezdtek tőről hajtani, a nagy fák pedig alvórügyekből indultak újra. 

Szerintem, ha 3-4 éven keresztül fújkálták volna őket, akkor feladták volna. Így most is ugyanannyi van, mint régebben.

Azt persze nem tudom, hogy az akácon kívül okoztak-e másban kárt. Vagy mennyire karciogén pl egyébként a vegyület.

De simán fújták a pályakerítés hatán kinövő fákat-bokrokat is, akár volt mögötte kert, lakótelek, akár nem.

Előzmény: MCA-001 (160574)
MCA-001 Creative Commons License 2 órája 0 0 160574

Szerintem van már akác írtásra kifejlesztett vegyszer.
A nemzeti parkokban is azzal írtják őket.

Előzmény: Popenka (160571)
MCA-001 Creative Commons License 2 órája 0 0 160573

De van megoldás.
Az erdőt gondozni kell.
Hagyni kell, hogy a tölgy túlnőjje a sarjról hajtott akácot és akkor elél a két faj egymás mellett.
Nálunk a családban van Naturás homoki akácos. Ott az a cél, hogy a természetes erdő átvegye az uralmat.
Akác tarvágásnál ki van adva, hogy pl. a tölgy nem vágható ki!
A tölgy környezetében az akácot ki kell vágni és akkor felnő a tölgy.
Látható, hogy a tölgy egyre beljebb hatol az akácosban.

Ha megnézed a korábban csatolt videót abban is 90 éves tölgy -akác vegyes erdőt mutatnak.

Előzmény: öreg_néne_b (160570)
nagypapi51 Creative Commons License 2 órája 0 0 160572

Samu bácsi akkor még nem tudta, mekkora baj lesz ebből mára,

Pali bá' sem gondolta, hogy hagyni kéne a folyókat arra folyni, amerre megszokták.

Nem tudom, az egyenleg mit mutat, de most szívunk.

Előzmény: Popenka (160571)
Popenka Creative Commons License 3 órája 0 0 160571

Bohém fiatal ember koromban meghagytam itt a Mátra totális közepén egy akácot. Akkor még nem tudtam, mi lesz belőle. Építkezéshez hozott homokkal jött az Alföldről, kinőtt a maradék homokban. Debreceni, homokháti gyerek vagyok hozzászoktam az akáchoz.

Huszonév múlva lett kivágva, a tetőt veszélyeztette már.

Azóta újabb 20 év telt el.

Nem győzzük irtani azóta se, minden évben kétszer nő meg.

Szanaszét a telkeken. Árokban.

A szomszédomnak kijött a földes pincéjében. 6-8 méterre lehetett az eredeti törzstől, de a pincében bújt elő.

Előzmény: öreg_néne_b (160570)
öreg_néne_b Creative Commons License 3 órája 0 0 160570

Az a gond az akáccal, hogy azt nem elég kivágni, mert sarjad és csak még több lesz. (És kevésbé értékes.)
Terjeszkedik, kiszorítja a tölgyeseket is és egyelőre nincs is megoldás ennek megakadályozására.

Előzmény: Bencuc (160567)
MCA-001 Creative Commons License 4 órája 0 0 160569

Barát, ellenség vagy közömbös idegen? – Mindent az akácról
https://www.youtube.com/watch?v=hmZ1VH_hx4U

Popenka Creative Commons License 4 órája 0 1 160568

"Popenka meg a hozzá hasonlók bánnak,..."

Megköszönném, ha nem minősítenél! Ha nem érted, mit írtam, a te bajod.

Bencuc Creative Commons License 5 órája -2 0 160567

Egyébként viccnek szántad, de ez lett volna megoldás arra, hogy legalább a nemzeti parkokban ne vagdossák az erdőket, és legyen csak papíron nemzeti park a nemzeti park. Ha anno a 90-es évek elején mikor kiesett az olaj mint tüzelőanyag, ha elkezdték volna beerdősíteni a rengeteg parlag helyet a dombvidékeken és a hegyvidékeken akáccal, akkor ma ezeket lehetne már tüzelésre, a régebbi telepítésűeket pedig faiparilag használni. Itt van ez a remek fa, számos gazdasági haszna van, ha csak pl. a méztermelésre gondolok, gyorsan nő, igénytelen, a fája kifejezetten kemény, sok mindent ki lehetett volna vele váltani, mégha nem is kifejezetten nemes anyag, bár nekem színben az akác fűrészárú a kedvencem. Ha ezt megcsinálták volna, most nem arról beszélgetnénk, hogy eltűnik a bükkös. De legalább is nem az ember miatt. Ehelyett most előállt az a helyzet, hogy rá van 1 millió háztartás állva a fára, és amúgy ez nem is nagyon fog változni jó ideig, mert nincs más. Amit meg majd Popenka meg a hozzá hasonlók bánnak, mert egyre csökken a kitermelhető erdőkben a faipari felhasználásra alkalmas anyag aránya, amiből tömörfabútor készülhetne. 

Előzmény: Tharkus (160563)
Bencuc Creative Commons License 6 órája -1 0 160566

Értem én, csak ennek semmi köze ahhoz amiről szó volt. Én nem mondtam, hogy bükkből nem készül bútor. Jómagam is foglalkozok asztalosipari termékek készítésével, szóval tudom, hogy léteznek keményfa bükk bútorok, rétegelt lemez, csak most nem erről volt szó. Én azt gondoltam nem lesz ilyen nehéz kivenni a mondandómból a lényeget de akkor mégegyszer leveztném logikailag miről van szó:

1. Edula jött ezzel, hogy a bükköt nem vágják tüzifának. 

2. Én erre írtam, hogy ez badarság, mert egyrészt magam látom az erdőn, hogy sokszor nem igyekeznek a bükköt bútoripari minőségben hagyni, számos alkalommal látom is, hogy ilyen visznek házhoz, nagy egészséges rönöket is, és nem csak ágfát. 

3. Egyébként meg - és ez vonatkozik a bútorra - abból is kilogikázható, hogy nem a bútoripar teszi tönkre a bükkerdőket, hogy ma már nem a keményfa bútor a slágertermék. Erre írtam, hogy "senki nem veszi". Én azt hittem ez nyilván való bárki számára, de ezek szerint nem. 

Most írhatod még hosszasan, hogy neked ilyen meg olyan bükkfa bútorod van, meg hogy vannak ilyen asztalosok, akik ezzel foglalkoznak, én nagyon örülök neki, hogy még van ilyen, viszont a téma kapcsán vajmi kevés köze van ennek a diskurzushoz. Kivéve persze, ha úgy gondolod slágertermék a bükk keménybútor, és szerinted emiatt tűnnek el a bükkerdők, és tüzifának nem vágnak amúgy bükköt. Ezen vitatkozhatunk tovább, én nagyon szívesen közreműködök benne, viszont ha nem így van, folyamatosan ezt ecsetelni, hogy lehet keményfa bútort kapni felesleges, mert nem erről megy a vita, és én is tudom, hogy lehet kapni. Ahogy lehet bükk tüzifát is. 

Előzmény: Popenka (160561)
Popenka Creative Commons License 6 órája 0 0 160565

"de ha szétvágják, aztán közlik, hogy jaj, kiszárad a bükk és le kell cserélni, akkor menjenek a jó büdös p..."

Szó szerint, de én még durvábban szoktam, és hosszabban... :)

Pont ezért beszéltem a felső Mátráról, hogy ott hogyan is gondolnák.

https://www.youtube.com/watch?v=OaQgFm7HlNg

ez semmi ahhoz lépest, ez olyan képernyőkímélő változat

Előzmény: Tharkus (160563)
Popenka Creative Commons License 7 órája 0 0 160564

Ezt csak úgy:

"A bükkfa használata új korszakot nyitott

Thonet állandóan kísérletezett, új módszereket és gépeket fejlesztett, hogy a hatékonyságot növelje. Rájött, hogy a Monarchia erdeiben bőven elérhető bükkfa jól hajlítható, így áttért a tömör bükk használatára, ami egy új korszak kezdetét jelentette."

Forrás: https://www.lakaskultura.hu/egyeb/thonet-a-butorgyartas-atyja/

Rengeteg bükkfát égettünk el nagyszüleimnél a kályhákban. Debrecenben, ahol nincs bükkfa mutatóba se.

Megoldás: a Székgyárban, alias hajlítottbútor gyárban dolgoztak a Horthy rendszerben, nagyanyám egész életében kézzel csiszolta csiszoló vászonnal a székeket, tükörsimára. A szárítóban a teljesen kiszárított bükkfa törzs nyesedékeit pedig kiosztották a dolgozók között. Jobban égett mint a szén.

Ja, ma ugye ez a Sellaton...

Nekem csináltak ott egy ebédlő asztalt, az öreg szakik, amikor összeköltöztem a feleségemmel. Ezek a szakik nagyapám alatt voltak tanulók, és anyagárban megcsinálták nekem, megható volt.

Tharkus Creative Commons License 7 órája 0 0 160563

kovácsolt vas székek színes textillel bevont pozdorja ülőlappal, hatalmas fém lábakon álló asztal tölgyfa munkalappal, valamint akác kerti székek :))

el a kezekkel a bükköseimtől! :))) :(

(részemről minden ér, ami megőrzi az erdőt 100%-os egészségben. amennyit így el lehet vinni belőle, vigyék. de ha szétvágják, aztán közlik, hogy jaj, kiszárad a bükk és le kell cserélni, akkor menjenek a jó büdös p...)

Tharkus Creative Commons License 7 órája 0 0 160562

möglich, az időkép írta hírben, ellenőrizni nem tudtam :)

Előzmény: beetee (160559)
Popenka Creative Commons License 7 órája 0 0 160561

"...mert szerintem amúgy mindenkinek evidens, hogy te egymagad nem testesíted meg a komplett országot lakberendezésileg. De ha még sokan azt hiszik igen, a valóságban akkor se lesz ez így, mert elve olyan drága a tömör fa bútor, hogy ilyen áron nem lesz erdőpusztulás a tömörfa székek és asztalok miatt."

Nem is tudtam, hogy "luxizok", ecsém. :(

Ne mondd már, hogy senkinek nincs otthon tömörfa bükk és társai széke asztala! Legalább a tartóelemei. Bármilyen gyártású. Ez nem lakberendezés, hanem valóság.

Szerintem az luxizik és az a környezetromboló, aki nem a tartós (unokáink is látni fogják) bútort veszi.

Ne mondd már nekem, hogy otthon mindenkinek csak pozdorja van. Pozdorja szék???

És a pozdorja meg miből készül? Azt a gombás rohadt fát is ledarálják, műgyantával összeragasztják. Én mondjuk örülnék, ha a konyhaszekrényből kinőne a laskagomba.... :)

Értsd már meg: a bükkről azért beszélek én is, az erdész is, mert az a legjobb ipari tömeg fa, mindenféle szempontból.

Megmunkálási tulajdonságaiban, és a végeredményben veri a tölgyet. Teniszütőtől a sakk figurákig.

Ne tüzeljék el, éppen ezt mondom.

Előzmény: Bencuc (160557)
öreg_néne_b Creative Commons License 7 órája 0 1 160560

Igen, nálunk is bükkből vannak a székek, bükk rétegelt lemezt használok...
Fűteni meg gyertyánt vettem.

Előzmény: Popenka (160535)
beetee Creative Commons License 8 órája 0 0 160559

Apropó.. biztos nem légzuhatag volt. Egyetlen kidőlt, megtépett fa sincs a környéken. még a magas súlypontú cserepes növényeim sem feküdtek el, pedig azoknak nem kell sok.

Csak masszívan lejött egy kis részen rettenet mennyiség. 

Előzmény: Tharkus (160541)
Tharkus Creative Commons License 17 órája 0 0 160558

mindenképpen több víz a kelleténél..

Előzmény: beetee (160554)
Bencuc Creative Commons License 17 órája -2 0 160557

Éngem nem idegesít ha ilyeneket írsz, mert szerintem amúgy mindenkinek evidens, hogy te egymagad nem testesíted meg a komplett országot lakberendezésileg. De ha még sokan azt hiszik igen, a valóságban akkor se lesz ez így, mert elve olyan drága a tömör fa bútor, hogy ilyen áron nem lesz erdőpusztulás a tömörfa székek és asztalok miatt. A vita inkább arról szólt, hogy ezt észre tudod-e venni, vagy nem, ha felvetődik az a kérdés, miért vágják idehaza a bükkerdőt. Vagy mikor felemlegeted az erdésznek, hogy vágja a nemzeti parkot, ő meg visszakérdez: bútort szoktál venni. Persze, lapból készültet, pozdorját, mint ahogy idehaza ma már az emberek legnagyobb része. 

Előzmény: Popenka (160556)
Popenka Creative Commons License 17 órája 0 0 160556

Nem tudom, hagyjalak-e még egy kicsit "tombolni"? Vagy mondjam el neked halkan, hogy én minden fa égetését megtiltanám. Erőműben különösen, azonnal. Ha bükk, ha nem. Háztartásokban lassan.

Viszont a ténylegesen bútor célú felhasználást nem tiltanám meg.

Egyrészt az én csípőmmel és térdemmel nem tudok japán lenni. A visszereim miatt a talponálló sem megoldás.

Valahová le kell ülnöm, kell szék és asztal. Lássuk: műanyagból ne legyen, az még nagyobb gáz. Fémből? Mekkora környezet szennyezés a kohászat és acélgyártás, alumínium gyártás? Ott égessék el a fát, szenet? Ne. Esetleg nádból, gyékényből fonjunk széket, asztalt. Aztán meg a vízimadarak nem tudnak hol fészkelni, halak ívni. Pff, ez se jó. Építsük kőből? Környezet szennyező cementgyárak. Esetleg hordjunk be a lakásba terméskövet, üljünk azon. A'la Flintstones. Aztán jöhet a lábbal hajtós kocsi...

Észszerű, megújítható felhasználásnak ne legyünk ellensége.

Értem: most nem ez van. Szerintem se.

Előzmény: Bencuc (160544)
Bencuc Creative Commons License 17 órája -2 0 160555

Szerintem erre a válasz az, hogy meg kéne kérdezni a szlovák erdészetet, hogy nekik hogy sikerül. A Wikipedia adatai alapján nekik 13000km2 lombos erdő van, nekünk 17000km2. A műholdon viszont pont az ellenkezője látszik ennek, mintha nekünk lenne kevesebb, annyi a tarvágás. Hogy lehet az hogy nekik kevesebb van, mégis több marad. Ja értem kevesebben vannak, nem kell annyi tüzifa. Nade mivan a jól fizető német exporttal. Jaaa, hogy a szlovák természetkedvelő nép és nem adja a fáját a németnek. 44%-a szlovákiának erdő, kevesebb a szántójuk, főleg erdészkedni tudnának, de lemondanak róla nem kell nekik a német pénz. Ejj de derék.

Előzmény: morel_whisperer (160551)
beetee Creative Commons License 17 órája 0 0 160554

Na holnap körülnézek, hátha maradt még valami, amihez nem nyúltam, és megmutatja mennyi esett bele. 

a vödör sajna kellett a pince kimeréséhez, a medence meg saccolva van. Kb emlékszem mennyivel volt a víz a befújó felett (direkt lustaságból nem töltöttem fel, hamarosan úgyis le kell engedni), most meg majdnem kifolyik. 

Előzmény: Tharkus (160541)
Popenka Creative Commons License 17 órája 0 0 160553

ja, és persze az akác! így, így, finomság, bükköt én nem is igen használtam soha erre a célra

Előzmény: Popenka (160552)
Popenka Creative Commons License 17 órája 0 0 160552

Öreg kivágott szőlőtőke. Almafa. Jó, jó az a bükk füstöléshez, de az említettek csodára képesek.

Előzmény: morel_whisperer (160549)
morel_whisperer Creative Commons License 17 órája 0 0 160551

Tökre kíváncsi lennék, mi lenne, ha az állami bükkösökre tilalom lenne. Elsősorban nem ökológiailag (nyilván attól még igényelne némelyik munkát), hanem gazdaságilag: az így kieső mennyiséget vajon mennyiért lehetne pótolni importtal? Vajon felmenne-e annyira itthon a bükk ára, hogy a magántulajdonban lévő bükkösöket idejekorán elkezdenék kitermelni?

Előzmény: Tharkus (160548)
Bencuc Creative Commons License 17 órája -2 0 160550

Nem bírná ki mert akkor mint olvasható le kellene mondanunk a bútorhasználatról. Bár, a Japánok aránylag úgy is jól elvannak, talán még az se lehetetlen. 

Előzmény: Tharkus (160548)
morel_whisperer Creative Commons License 17 órája 0 0 160549

Na, ez eszembe sem jutott! Mert akácpártiak vagyunk, bár csak kolbászolunk. :)

Előzmény: Bencuc (160547)
Tharkus Creative Commons License 17 órája 0 0 160548

(nekem kis túlzással "mindegy", hogy miért barmolják szét a középhegységi bükköseinket. egyszerűen hagyják abba. garantáltan kibírná a nemzetgazdaság, sokkal nagyobb marhaságokat is kibír)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!