Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Neeeem, eszembe sem jutottak. És ne is barkóbázzunk, kérlek.
Az elhomályosított példám teljesen más jellegű, nem a természethez kapcsolódó tevékenységről szól. Egy időben én is részese voltam, amikor még nem voltak gondok. Viszont az onnan megismert embereken keresztül közelről láttam, hogy páran hogyan váltak t.konygerincűvé, hogyan játszottak össze a jogalkotókkal, hivatalokkal. Pont emiatt, mivel legális (rágörbítették a jogszabályokat az igényekre), ha konkretizálnám, akkor megsérteném egyesek (MUHAHA) "jó" hírnevét.
Egyébként azóta eszembe jutott más dolog is, ahol kísértetiesen hasonlókat műveltek (mondjuk csak messziről láttam azokat már). Van, amelyiket pl. tőlünk nyugatabbra. Szóval egyáltalán nem arról van szó, hogy Mo-t akarom szidni. Csak arra akartam rávilágítani, hogy a köztisztelet, a becsület önmagában nem garancia semmire sem, nagyon könnyen el lehet játszani azokat.
Köszönöm az ötleteket. Olyan sokat nem kell főzni belőle, annak ellenére, hogy kb minden 3-4. ket raktam a kosárba, így is a kb 2 kiló gombából lett nettó 30-40 deka. Borzasztó kukacos volt.
Ha nem zölden vérzik, vagy nem érdekel, akkor prosztó rántottaként is finom. Amikor még volt jó fenyőaljás helyünk, mi úgy ettük. Az egyik kedvencem így elkészítve.
Azért, mert valamit nem ismerünk, nem azt jelenti, hogy nem létezik... Az egyesület tavaly alakult, az alapítók mind az Őrség-Vendvidék területén élnek vagy teljesen vagy félig-meddig. Az elnők kercaszomori, innen a bejegyzés. Több rendezvényünk van, melyek egyre népszerűbbek, ez volt a legutóbbi: vaol.hu/helyi-kozelet/2025/10/gombagyujtes-az-orsegben-a-fajok-sokasaganak-elmenye
Ahogy írtam, én sem feltételezem, hogy lenne ilyen hátsó szándék.
(A valós példát muszáj volt elhomályosítanom, bár konkrétan megnevezett szervezettel is eléggé homályos a dolog, pont az a cél. Zavarosban halászni. (Nem, semmi köze a halakhoz.) :) )
Legyen úgy! Őszintén, szarkazmus nélkül kívánom. Egyébként nem is feltételezek mást.
Viszont vékony a jég. Nem akarok elmenni nagyon offba, de adott egy (több...) bizonyos teljesen más jellegű tevékenység - nem fogom konkrétan megnevezni -, amit szervezett formában műveltek jó páran az országban, ami némi adminisztrációból fakadó, nem túl nagy anyagi teherrel is járt. Aztán amikor bizonyos körök - amelyek tagjai igencsak ismert és elismert személyek (voltak...) - megszimatolták, hogy a tevékenységet űzők egy része számolatlanul önti a pénzt a dologba, szépen, lassan "bekerítették" az egészet, megkerülhetetlenné válva ezzel, és mindenféle fondorlatos módszerrel igencsak megdrágították az adminisztratív jellegű kiadásokat. Sokan emiatt fel is hagytak a tevékenységükkel, akik maradtak, effektíve ugyanazt csinálják, mint előtte, azzal a különbséggel, hogy rájuk települt egy legalizált pénzbehajtó maffiaszervezet, amelynek tagjai a média különféle bugyraiból évtizedek óta mosolyogtak már mindenkire (s egyébként vissza is!). A gerinctelen húzásuk óta viszont ez mind elillant.
Ja és a közeli jobban megközelíthető helyek le vannak termelve és csak a nehezen megközelíthető zergézős oldalakat és a távolabbi helyeket érdemes látogatni, ott van még esély de ha nem lesz eső akkor sokat kell menni kevésért.
Mátrába nagyon kellett volna még eső, ugyan volt pár friss ízletes de a nagyját már kissé repedezett kalappal, igaz kukacmentes állaptban sikerült begyűjteni nagyjából olyan 2kg lett a vége, pár darab friss őzláb, fenyű tinorú és rizike lucosból, az idei évre ennyi volt...bizakodjunk egy csapadékosabb folytatásban.