Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Gasztró: a rókagombát vagy a sötét trombitagombát tudom elképzelni italok alapanyagaként, mindkettőnek van egy gyümölcsös jellege. Pl. egy rókagombás IPA sört vagy egy sötét trombitás barna sört/búzasört megkóstolnék.
Gyakorlat: Voltam ma a Börzsönyben trombigombi reményében. Összejött kb. 3 marékkal, de alulmúlta a felhozatal a várakozásokat, alapvetően üresek voltak a bejárt erdők, mondjuk nem mentem 550 m fölé. Voltam 2 különböző k7-es bükkösben, ebből az egyikben 2 hete még volt pár vargánya és trombitatelep, mostanra nulla (ok, volt pár repedezett kalapú pókhálósgomba és néhány korallgomba). A másikat most fedeztem fel, ígéretesen néz ki, de üres volt. Megnéztem savanyú tölgyesben egy ismert STG foltot, az is nulla. Igazából csak ritkás, világos gyertyánosban találtam trombitát bükksás között, illetve pár darabot szintén gyertyán alatt, patakvölgyben. A kitettebb helyeken szerintem a szél a probléma. Más fajokból se láttam sokat, volt pár lézengő galamb, meg viszonylag sok szürke tölcsérgomba.
Tessék, itt van, kézműves gombás sör egyenes Kínából, Yunnan tartományból (ott minden a gombákról szól). Október elején hoztuk, de még én sem vettem rá magam, hogy megkóstoljam.
Egyszer volt egy gombász barátom; ha együtt mentünk és szezonja volt, ö légyölö galócát gyüjtött, aminek a kalpbörét sütöben megaszalta, és valami pálinkaféle erös szeszbe áztatta. azóta se ittam olyan fonomat, pedig különben nem kedvelem a pálinkát. Különösebb "mellékhatása" viszont nem volt.
Azt mondta, eredetileg ezt valamelyik Psylocybe fajjal kell elkövetni, de az nem terem nálunk.
Nehéz megalapozott véleményt alkotni az erdők kitermelése kapcsán.
Mint erdőjáró ember, nekem is az az érzésem, hogy fogynak az erdők a környékünkön.
Viszont voltam olyan fórumon, ahol az erdészet magas beosztású képviselői feleltek a jelenlévők kérdéseire, és ők azt állították, hogy egyáltalán nem fogy a magyar erdőállomány, hanem igen hosszú ideje folyamatos növekedésben van, az ország területének egyre nagyobb százalékát borítja erdő, ami tendencia egész Trianonig visszanyúlik, mikor eldöntötték, hogy a nagy erdőterületek elvesztését határon belüli telepítésekkel kell kompenzálni.
Azt mondták, hogy az erdők biomassza tömege is folyamatosan növekszik, és a kitermelés szigorúan meghatározott kvóták szerint történik.
Valamint az is, hogy ne higgyük, hogy a hazai biomassza tüzelés előtt nem volt ugyanennyi fa kitermelve, csak akkor ezek exportba mentek a közeli országokba, ahol hamarabb kezdték a biomassza égetést, most meg ott látjuk őket az erőműveink depóin.
Persze gombász szemszögből nézve mindig éppen a legértékesebb öreg erdők esnek áldozatul, ahová gyerekkori emlékeink is fűznek, öröknek és megváltoztathatatlannak gondoltuk őket.
Persze a statisztikagyártás nem az én kezemben van, a nyakam nem tenném rá...
Köszi a válaszokat! A vodkás róka ötlete tetszik, talán érett (és emiatt általában jellegét vesztett) almapálinkával is működne. Amúgy én sörre gondoltam, mint lehetséges gombás ízesítésű italra. Az újhullámos / kisüzemi sörök között vannak egészen extrémek, amik igencsak megosztják a fogyasztókat (pl. sütőtökös, szilvás gombócos...). Hasonló lenne valószínűleg egy vargányás vagy rókagombás sör is. Nekem már a gondolattól is liftezik a gyomrom, de biztos vagyok benne, hogy lennének olyan elvetemültek, akiknek ízlene. :) Azt hiszem, már megint nyitott kapukat döngetek: rókagombás sör
egyszer ittam vagy vodkaban, vagy palinkaban aztatott rokagombas piat. semmi kulonos ize nem volt. a reszelt nyirfataplonak es a ganodermanak viszont nincs rossz ize. mar, ha valaki szereti nem edesen inni a teat, hanem erezni az izeket is.
mas, de hasonlo. egyszer kaptam olyan fel lityko almapalinkat. abban aztattam nehany hetig medvehagymat. nos, utos egy joszag, nem egy csajozos pia :)
Valószínűleg én élek túlzottan kő alatt, de mind ez idáig nem hallottam olyasmiről, hogy gombakávé. Valaki kóstolt már ilyet? Amúgy pár éve töprengtem arról, hogy vajon lehetne-e italként hasznosítani egyes gombákat, de két gondolattal később inkább letettem arról, hogy csináljak ilyesmit. Mondjuk én szeszesitalban gondolkodtam. :D
Nomeg, az a közgazdasági vélekedés, hogy nekünk sok van, ne termeljük ki, vegyünk mástól, eddig ez nekem új volt :D Szaud Arábia megszólal: nem kell nekünk a saját olajunk, veszünk a magyaroktól. Nekünk olyan sok van miért termeljük ki.
gondolom nagyon egyéni, hogy kinél milyen allergiás reakciókat okozhat, de az dokumentált róla, hogy erre hajlamos. bevallom férfiasan, nekem még megkóstolni sem volt ingerenciám soha.