Keresés

Részletes keresés

morel_whisperer Creative Commons License 2 órája 0 0 160013

Péntek este, nem jött át. :)

Amúgy a cikk, amire felhívtam Edula figyelmét, pont LBM-es eseteket gyűjt össze. A kiemelt eset pont death bell mushroomos.

Előzmény: Alchemist_Anonymous (160012)
Alchemist_Anonymous Creative Commons License 2 órája 0 0 160012

Igen, a "bátor" itt kissé szarkasztikus volt. Eszembe nem jutna belegelni a kutyapisis fűből az első csúcsos kalapú kistermetű gombát. Én amúgy felhívnám edula ismerősének figyelmét a fenyves sisakgombára, mert ha azt nézi be így, akkor elég nagy bajban lesz. Az angol szakirodalomban van egy fogalom, az LBM (Little Brown Mushroom - kis barna gomba), ami gyakran olyan mérgezéses eseteknél jön fel, amikor laikusok bezabálnak kis termetű gombákat pontos határozás nélkül (gyakran nem étkezési céllal, hanem a bekészülés reményében). 

Előzmény: morel_whisperer (160011)
morel_whisperer Creative Commons License 2 órája 0 0 160011

"bátor" - vakmerő inkább. :)

Edula, az ismerősödnek, speciálba: 1981 karácsonya.

Előzmény: Alchemist_Anonymous (160010)
Alchemist_Anonymous Creative Commons License 3 órája 0 0 160010

Ha már felmerült ez a téma, kíváncsi vagyok heyderia és más olvtársak véleményére, hogy ezt helyesen határoztam-e P. serbica gyanánt. (Börzsöny, gyertyános-tölgyes, október második fele). Hatásról nem tudok nyilatkozni, nem vagyok olyan bátor mint edula kollégája, meg valahogy kinőttem már az ilyesmiből, de furdal a tudományos kíváncsiság.

Előzmény: heyderia (160006)
morel_whisperer Creative Commons License 3 órája 0 0 160009

Érdemes lenne bevizsgáltatni néhány termőtestet, hogy mely fajhoz tartoznak, ha már önjelölt biokromatográfot játszott az ismerősöd. Hátha nincs a pontos fajhoz tudományos adat a mérgezőségre vonatkozóan. (Mondjuk ezután sem lenne, max. gyenge sejtés.)

Előzmény: edula2 (160008)
edula2 Creative Commons License 3 órája 0 0 160008

Koszi. Nem okozott tunetet, amit a srac azzal magyarazott, hogy csak egyet evett meg. (Tudom, no comment.) De nagyon remenykedett 

Előzmény: heyderia (160006)
edula2 Creative Commons License 3 órája 0 0 160007

szerintem az egyetem elotti 3 meter szeles fuves akarmin relative ritkan jarnak lovak :D 

Előzmény: homerx (160004)
heyderia Creative Commons License 12 órája 0 0 160006

Azok barna spórásak, ezek pedig fehérek, ahogy Homerx mondja, kígyógombák. Nagy képzelőerővel bármi okozhat fura tüneteket:-)

Előzmény: edula2 (160003)
Tharkus Creative Commons License 12 órája 0 0 160005

még pár kép vargányákról (ki tudja, hogy mikor látunk legközelebb..), és egy meglepetés vendégről :)

homerx Creative Commons License 18 órája 0 0 160004

miert ne nohetne? csak egy kis loszar kell neki :) amugy szerintem valamelyik mycena faj lesz.

Előzmény: edula2 (160003)
edula2 Creative Commons License 25 órája 0 0 160003

Van valakinek otlete ezzel a gombaval kapcsolatban? Kollega talalta az intezet elott a fuben, es igen lelkes volt, de en nem tudok rola, hogy Frankoniaban (eszak-Bajororszagban) magic mushroom none a fuben a varosokban. Megigertem, hogy rakerdezek 

Bencuc Creative Commons License 1 napja 0 0 160002

Nem  mer fájt a lábam.

Előzmény: Tharkus (160001)
Tharkus Creative Commons License 1 napja 0 0 160001

na, gombásztál helyettünk? :)

addig is, én villámbeszámolok pár kép erejéig a projekt "sivatagi vihar" egy másik, korábbi napjáról (4,2 kiló), meg egy harmadikról (3 kiló, erről nincs tömegjelenetes fotó):

Előzmény: Bencuc (160000)
Bencuc Creative Commons License 1 napja 0 0 160000
heyderia Creative Commons License 3 napja 0 0 159999

Sziasztok! Elég konkrét foltokra kell menni, aki gombákat szeretne találni. A facén többen is eredménnyel jártak a hétvégén valahol a Bakonyban. Véletlenül kicsit pontosabban nincs valakinek infója erről a területről?

Cazador88 Creative Commons License 3 napja 0 0 159998

Navvvvégre kolléga!!! Há mi tartott ennyi ideig??? :DD 

Bizony érdemes volt kivitelezni azt a rengeteg vh bejárást, már nem először térül meg a befektetett munkád . Szép akció, jár a plussz ! 

Előzmény: Tharkus (159997)
Tharkus Creative Commons License 3 napja 0 3 159997

splendido, amigo!

így retrospektíve azt mondom, hogy nagyon élveztem az idei szezonkezdő határhelyzetet, mert nem adta könnyen magát, hogy mi is történik. a korai savanyú tölgyesekben volt egy korrekt első hullám, de ugye engem krónikus címhiány sújtott :), így arról lemaradtam. idén első helyen van a pótolnivalók listáján, jó sok bejárást igényel majd!

a hideg után elvágólag megjött a kánikula és a permanens főnszél, és minden sivataggá száradt. majdnem minden. idő volt, amíg összeállt a hőösszeg hiánya miatt nagyon elnyúló rajt, utána meg nagyon gondolkodni kellett, hogy tényleg hol nyerte meg a versenyfutást a kellő talajhőmérséklet az elsivatagosodással.

múlt héten aztán meglett a vérszag, és onnantól minden terület a helyére került, bekapcsolt a megszerzett vh-ismeret és lehetett tudni, hogy hol mi zajlik, úgy is, hogy kijutni csak a helyszínek egy kis részére tudok. összesen szűk 4 kiló, aminek a fele kuka, a másik fele viszont - nagyon meglepő módon - aa minőség, gyakorlatilag teljesen mentes!!

mostantól hívjatok évának.. :)) (vagy lorettának :D)

Előzmény: Cazador88 (159995)
néhai0 Creative Commons License 4 napja 0 0 159996

Igen kb. erre lehet számítani most a jobb helyeken is, eső meg az ablakban, majd ősszel, ha szerencsénk lesz :(...

Előzmény: Cazador88 (159995)
Cazador88 Creative Commons License 4 napja 0 4 159995

Gombásszunk amigo! Velem lehet beszélni csak, egy szavadba kerül :) Múlt hét pénteken ismét célba vettem a börzsönyt, korábbi tevékenységemhez képest pénteken feljebb vonultam, 450-550 között sikerült szedegetnem. Namost én nem tudom h ilyen gombamennyiség esetén mennyi esélye van annak h a disznó pont leszarjon egy vargányát??..hát eggyel rövidebb lettem. Tegnap a hegység másik részén próbáltam rá ugyanerre a magasságra, erősen válogatós volt ez már, ujulat nincsen, naon láccik a vizhiány..aztán utso gondolatommal felemelkedtem 750re, és meglepődve láttam h a hőösszeg még ugy ahogy időben utolérte a kiszáradást, helyenként felütötték fejüket a pezsgősdugók. Egy jól irányzott bőséges zivatar kéne nekem ma estére...

Előzmény: Tharkus (159994)
Tharkus Creative Commons License 4 napja 0 2 159994

az a baj, hogy erre és ennyiből értelmesen nem lehet válaszolni, értelmetlenül meg értelmetlen. két komoly, nagy téma is fel lett dobva a topikban az utóbbi időben, mindkettőt le lehet tudni félmondatokkal, de érdemben sokkal több energia beszélgetni róla. hagyjuk, és inkább gombásszunk, amíg még lehet :)

Előzmény: Popenka (159993)
Popenka Creative Commons License 4 napja -1 1 159993

https://hvg.hu/tudomany/20250616_google-ai-overview-ai-alapu-attekintes-air-india-lezuhant-repulogep-boeing-787-8-dreamliner

Ez van. Légyszi fejlesszél rajta. :) Nem hinném, hogy sikerül. ;)

Az álhírgyártás Swarovski ékköve jelenleg az AI.

Ha nem lett volna elég a "sima" Google és társai... eddig.

Aki erre ráteszi a kezét, felforgathatja a világot.

Új frontot, nem te nyitsz, nyílik az magától is. :(

Előzmény: Tharkus (159978)
garass Creative Commons License 5 napja 0 0 159992

Igen, ez így pontosabb. Én például az időkép felhőzet és hőmérséklet térképei alapján a környező helyek adataiból kellően tudok tájékozódni, még ha épp nálunk nincs is mérőállomás.

Előzmény: Tharkus (159989)
Tharkus Creative Commons License 5 napja 0 0 159991

köszi, nem ismertem, nekem jól is jön az évi 2x gombászásra felkészüléshez :)

Előzmény: stark_100 (159990)
stark_100 Creative Commons License 5 napja 0 0 159990

Valamint hadd ajánljam még a https://www.facebook.com/idojaraskoszeg.hu oldalt. Bár ez főleg az Alpokalja időjárására vonatkozik, de sokszor van kitekintő országos viszonylatban is. A srác évek óta hibátlan munkát végez, napi akár többszöri frissítéssel.

Előzmény: Tharkus (159988)
Tharkus Creative Commons License 5 napja 0 0 159989

illetve lehet, egész jól, csak egy országos előrejelzésben az nincs benne

Előzmény: garass (159987)
Tharkus Creative Commons License 5 napja 0 0 159988

ez egy általános vélekedés, de nem igazán megalapozott. rengeteg helyen lehet "időjárásjelentést" látni, olvasni, az első és legfontosabb, hogy olyan helyeken nézd, ahol ezt szakemberek adják, megfelelő háttérrel:

- met.hu szöveges(!) előrejelzés itthon, elsősorban, és azt alaposan olvasni és értelmezni

- illetve érdemes nézni az idokep.hu térképeit(!), de ott csak azt (csapadék, radar, szél stb.), előrejelzést nem

tehát nem az idokep 30 napos (vagy bárhány napos) pikrogrammjait. mégegyszer: NEM

a másik, ami nagyon fontos, hogy picit érteni is kell az egyes időjárási helyzeteket. egy konvektív csapadék (aka: kipattanó zivatar) nagyon helyi dolog: nálad ömlik, de tényleg, és 6 utcával arrébb semmi. utána teljesen fölösleges perlekedni, hogy "nem is esett, pedig zivatart jósoltak". a csapadékzónák előrejelzése például sokszor nem könnyű. más, mondjuk a szél meg jól előrejelezhető.

még egy iszonyú fontos alaptétel: jelenleg kb. egy hét, amit még elfogadható szórással tudnak előrejelezni a modellek, és mégegyszer, azt sem minden időjárási paraméterre. és természetesen az egy héten belül is minél távolabb megyünk a mától, annál pontatlanabbak lesznek. tehát bárhol, bármit látsz, ami azt mondja, hogy "forró nyarunk lesz", meg "3 hét eső jön", meg minden ilyen szenzációhajhász szarság, azt ugord át.

ha van fészbúkod, érdemes "tóth tamás meteorológust" és az omsz oldalát követni és figyelni, szerintem marha érdekes is, és az mind korrekt infó. nagy gond, hogy mivel az időjárás mindenkit érdekel, hát mindenki szolgáltat is tartalmat róla, amiből iszonyú sok a megalapozatlan vacak.

Előzmény: triplaharom (159986)
garass Creative Commons License 5 napja 0 0 159987

Ez egy régi beidegződésből származó vélemény. A valóság egészen más. Igenis, sokat javult az előrejelzés megbízhatóság. De nem lehet minden kis falura külön jelzést adni. 

Előzmény: triplaharom (159986)
triplaharom Creative Commons License 5 napja -1 0 159986

A legtöbben azt tapasztaljuk mostanában(jó néhány éve már), hogy a jósolt időjárásnak nem sok köze van a valós-hoz. Régebben  igazodni lehetött hozzá, szabadság és növényvédelöm terén. Manapság köszönő viszonyban sincsenek. A telefon egészen mást ír és mutat, néha még utólag is, mint ami valóban volt.

Soxor jobb volna ha inkább azt mondanák, fogalmunk sincs milyen idő várható, vagy azt a valóságot, hogy repülők vagy egyéb beavatkozázok hatásaira kiszámíthatatlan, milyen idő várható.

Előzmény: Tharkus (159985)
Tharkus Creative Commons License 5 napja 0 0 159985

a feleségem meteorológus egészen, én semennyire

Előzmény: triplaharom (159979)
homerx Creative Commons License 6 napja 0 0 159984

mar kezdtunk megijedni.

Előzmény: stark_100 (159983)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!