Keresés

Részletes keresés

öreg_néne_b Creative Commons License 13 órája 0 0 161223

Erről eszembe jut, amikor valaki "sügeret iszik". 
Lefelé még csak-csak, de amikor visszafelé jön... :D

Előzmény: Popenka (161221)
beetee Creative Commons License 14 órája 0 0 161222

Visszamentem. A demó anyagot a fiam találta tegnap, de màs volt a cél, nem néztem  ott körül. 

Ki lesz próbálva.

Előzmény: öreg_néne_b (161216)
Popenka Creative Commons License 14 órája 0 0 161221

ezeknél a rókás alkoholoknál nem értem a sorrendet

először az alkohol, utána a róka

nade egyszerre befelé?

kemény buli lehet

Előzmény: morel_whisperer (161212)
Alchemist_Anonymous Creative Commons License 1 napja 0 1 161220

Gasztró: a rókagombát vagy a sötét trombitagombát tudom elképzelni italok alapanyagaként, mindkettőnek van egy gyümölcsös jellege. Pl. egy rókagombás IPA sört vagy egy sötét trombitás barna sört/búzasört megkóstolnék. 

Gyakorlat: Voltam ma a Börzsönyben trombigombi reményében. Összejött kb. 3 marékkal, de alulmúlta a felhozatal a várakozásokat, alapvetően üresek voltak a bejárt erdők, mondjuk nem mentem 550 m fölé. Voltam 2 különböző k7-es bükkösben, ebből az egyikben 2 hete még volt pár vargánya és trombitatelep, mostanra nulla (ok, volt pár repedezett kalapú pókhálósgomba és néhány korallgomba). A másikat most fedeztem fel, ígéretesen néz ki, de üres volt. Megnéztem savanyú tölgyesben egy ismert STG foltot, az is nulla. Igazából csak ritkás, világos gyertyánosban találtam trombitát bükksás között, illetve pár darabot szintén gyertyán alatt, patakvölgyben. A kitettebb helyeken szerintem a szél a probléma. Más fajokból se láttam sokat, volt pár lézengő galamb, meg viszonylag sok szürke tölcsérgomba. 

hal40 Creative Commons License 1 napja 0 0 161219

Tessék, itt van, kézműves gombás sör egyenes Kínából, Yunnan tartományból (ott minden a  gombákról szól). Október elején hoztuk, de még én sem vettem rá magam, hogy megkóstoljam.

beetee Creative Commons License 1 napja 0 0 161218

Lehet, bár én lisztszagot érzek rajta.

Előzmény: öreg_néne_b (161216)
taormina001 Creative Commons License 1 napja -1 0 161217

Egyszer volt egy gombász barátom; ha együtt mentünk és szezonja volt, ö légyölö galócát gyüjtött, aminek a kalpbörét sütöben megaszalta, és valami pálinkaféle erös szeszbe áztatta. azóta se ittam olyan fonomat, pedig különben nem kedvelem a pálinkát. Különösebb "mellékhatása" viszont nem volt.

Azt mondta, eredetileg ezt valamelyik Psylocybe fajjal kell elkövetni, de az nem terem nálunk.

Előzmény: morel_whisperer (161204)
öreg_néne_b Creative Commons License 1 napja 0 0 161216

Szerintem élénkszínű nyirokgomba.

Előzmény: beetee (161215)
beetee Creative Commons License 1 napja 0 0 161215

ez Ligeti csiga lenne? Klasszik erdőtől távol, egy füves-cserjés részen találtam. 

öreg_néne_b Creative Commons License 1 napja 0 0 161214

Szabó Lacival beszéltünk róla, geist technológiával lehetne vargányás párlatot főzni. Nekem nincs annyi vargányám, hogy ilyenre használjam.

lahuba Creative Commons License 2 napja 0 0 161213

Nehéz megalapozott véleményt alkotni az erdők kitermelése kapcsán.

Mint erdőjáró ember, nekem is az az érzésem, hogy fogynak az erdők a környékünkön.

Viszont voltam olyan fórumon, ahol az erdészet magas beosztású képviselői feleltek a jelenlévők kérdéseire, és ők azt állították, hogy egyáltalán nem fogy a magyar erdőállomány, hanem igen hosszú ideje folyamatos növekedésben van, az ország területének egyre nagyobb százalékát borítja erdő, ami tendencia egész Trianonig visszanyúlik, mikor eldöntötték, hogy a nagy erdőterületek elvesztését határon belüli telepítésekkel kell kompenzálni.

Azt mondták, hogy az erdők biomassza tömege is folyamatosan növekszik, és a kitermelés szigorúan meghatározott kvóták szerint történik.

Valamint az is, hogy ne higgyük, hogy a hazai biomassza tüzelés előtt nem volt ugyanennyi fa kitermelve, csak akkor ezek exportba mentek a közeli országokba, ahol hamarabb kezdték a biomassza égetést, most meg ott látjuk őket az erőműveink depóin.

Persze gombász szemszögből nézve mindig éppen a legértékesebb öreg erdők esnek áldozatul, ahová gyerekkori emlékeink is fűznek, öröknek és megváltoztathatatlannak gondoltuk őket.

Persze a statisztikagyártás nem az én kezemben van, a nyakam nem tenném rá...

Előzmény: Bencuc (161203)
morel_whisperer Creative Commons License 2 napja 0 0 161212

Köszi a válaszokat! A vodkás róka ötlete tetszik, talán érett (és emiatt általában jellegét vesztett) almapálinkával is működne. Amúgy én sörre gondoltam, mint lehetséges gombás ízesítésű italra. Az újhullámos / kisüzemi sörök között vannak egészen extrémek, amik igencsak megosztják a fogyasztókat (pl. sütőtökös, szilvás gombócos...). Hasonló lenne valószínűleg egy vargányás vagy rókagombás sör is. Nekem már a gondolattól is liftezik a gyomrom, de biztos vagyok benne, hogy lennének olyan elvetemültek, akiknek ízlene. :) Azt hiszem, már megint nyitott kapukat döngetek: rókagombás sör

homerx Creative Commons License 2 napja 0 0 161211

en lb felet kostoltam.

Előzmény: nagypapi51 (161208)
nagypapi51 Creative Commons License 2 napja 0 0 161210

Lehetséges. Azt tudom, hogy Gogónak nem sokkal a halála előtt vittünk egy üveggel :(

Előzmény: öreg_néne_b (161209)
öreg_néne_b Creative Commons License 2 napja 0 0 161209

Szerintem később is hoztál, mert én is láttam. (Nem kóstoltam.)

Előzmény: nagypapi51 (161208)
nagypapi51 Creative Commons License 2 napja 0 0 161208

Az első, ispánki talira készítettem, 10 napig ázott a szeszben.

Határozottan átjött a gomba illata, Homer nem tudom hol kóstolta.

Előzmény: öreg_néne_b (161207)
öreg_néne_b Creative Commons License 2 napja 0 0 161207

Vodkában. És NP volt az "elkövető". ;)

Előzmény: homerx (161206)
homerx Creative Commons License 3 napja 0 0 161206

egyszer ittam vagy vodkaban, vagy palinkaban aztatott rokagombas piat. semmi kulonos ize nem volt. a reszelt nyirfataplonak es a ganodermanak viszont nincs rossz ize. mar, ha valaki szereti nem edesen inni a teat, hanem erezni az izeket is.

mas, de hasonlo. egyszer kaptam olyan fel lityko almapalinkat. abban aztattam nehany hetig medvehagymat. nos, utos egy joszag, nem egy csajozos pia :)

Bencuc Creative Commons License 3 napja 0 0 161205

Ganodermás kávét azt igen. De abban rendes kávé is volt. 

morel_whisperer Creative Commons License 3 napja 0 0 161204

Valószínűleg én élek túlzottan kő alatt, de mind ez idáig nem hallottam olyasmiről, hogy gombakávé. Valaki kóstolt már ilyet? Amúgy pár éve töprengtem arról, hogy vajon lehetne-e italként hasznosítani egyes gombákat, de két gondolattal később inkább letettem arról, hogy csináljak ilyesmit. Mondjuk én szeszesitalban gondolkodtam. :D

Bencuc Creative Commons License 4 napja -3 0 161203

És azért ne feledkezzünk el a nagymultú hazai bútor... ööö azaz energiatermelési szektorról sem:

Bencuc Creative Commons License 4 napja -3 0 161202

Nomeg, az a közgazdasági vélekedés, hogy nekünk sok van, ne termeljük ki, vegyünk mástól, eddig ez nekem új volt :D Szaud Arábia megszólal: nem kell nekünk a saját olajunk, veszünk a magyaroktól. Nekünk olyan sok van miért termeljük ki. 

Előzmény: Tharkus (161200)
Bencuc Creative Commons License 4 napja -3 0 161201

Ebben a fórumban már eddig is prezentált képek alapján azért nem olyan nehéz összerakni azt a kirakót. 

Előzmény: Tharkus (161200)
Tharkus Creative Commons License 4 napja 0 0 161200

a fotóból persze nem derül ki, hogy miért vágták ki, hova viszik, miért viszik, fenntartható-e, amit csinálnak stb. egy biztos: kivágták őket. :/

Előzmény: Bencuc (161196)
Bencuc Creative Commons License 4 napja -3 0 161199

Azok a hangok hogy is voltak, hogy ők nem vágják mert olyan sok van nekik? Valami ilyen rémlik valakitől.

Előzmény: morel_whisperer (161198)
morel_whisperer Creative Commons License 4 napja 0 0 161198

Hiszi a piszi, az nem is Börzsöny, hanem Tátra, meg Dakar. :)

Bencuc Creative Commons License 4 napja -3 0 161197

A szlovák szép erdő talány megoldva :D

Bencuc Creative Commons License 4 napja -3 0 161196

nagypapi51 Creative Commons License 5 napja 0 0 161195

Szúnyogirtó, mire nem jó a gomba?

Tharkus Creative Commons License 5 napja 0 0 161194

gondolom nagyon egyéni, hogy kinél milyen allergiás reakciókat okozhat, de az dokumentált róla, hogy erre hajlamos. bevallom férfiasan, nekem még megkóstolni sem volt ingerenciám soha.

Előzmény: morel_whisperer (161192)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!