Keresés

Részletes keresés

Bencuc Creative Commons License 2 napja 0 0 161455

Nem disznó borjú

Előzmény: homerx (161441)
morel_whisperer Creative Commons License 2 napja 0 0 161454

Tényleg, az lesz az. Mondjuk a spórákból szerintem jut mindenhová, néha csupa fehér szokott lenni egy-egy kalap a fölötte lévőtől. Viszont a te elméletedet erősíti, hogy ugyanezt a pihésedést csiperke és cskg esetében is megfigyeltem már. Mindkettő esetében leginkább a vágásfelületeknél, sérüléseknél jelenik meg legelőször. Az is ezt erősíti, hogy láttam olyat, amikor a laska tönk belsejéből kimetszett - emiatt steril - darabokat tettek petri csészébe, majd pár nap múlva az ebből kifejlődött fonalakkal oltották be a termőzsákokat.

Előzmény: öreg_néne_b (161443)
morel_whisperer Creative Commons License 2 napja 0 0 161453

"A videoreceptek a 'tejfogúaknak' készülnek, akik majdnemhogy főzőkanalat sem láttak."

Vannak bizonyos dolgok (állag, arányok stb.), amik képen, leírásban nem mennek át. Lehet továbbá olyan pozitív hozadéka is, amikor egy profi szakács dödölle készítésnek nevezett balesetéből kiderül, hogy az ő éttermében nem szabad ilyesmit kérni, még köretként sem. Utóbbiaknál mondjuk nem a recept, hanem a (negatív) marketing a lényeg.

Előzmény: nagypapi51 (161448)
homerx Creative Commons License 2 napja 0 0 161452

nem is neztem vegig. huzni szoktam a csuszkat, ha erdekesnek tunik, akkor play.

Előzmény: öreg_néne_b (161444)
homerx Creative Commons License 2 napja 0 0 161451

normal konyvesbolt. ezek uj konyvek.

Előzmény: Popenka (161450)
Popenka Creative Commons License 2 napja 0 0 161450

Ez gondolom valami antikvárium.

Sok gombász könyv -> sokan mentek el, az örökösök nem tudtak mit kezdeni vele. :(

Előzmény: homerx (161442)
Popenka Creative Commons License 2 napja 0 0 161449

Így van, szörnyű hosszú, mesterkélt mozdulatok, felesleges duma. Vannak nagyon gyors egypercesek, amik bonyolult receptet tudnak ennyiben lehozni. Az kell néha a demens öregembernek... de a többitől és ettől kinő a szarvam is.

nagypapi51 Creative Commons License 2 napja 0 0 161448

...Nincs értelme tíz percet pazarolni az életből arra, amit egy pillantással át lehetne látni...

A videoreceptek a 'tejfogúaknak' készülnek, akik majdnemhogy főzőkanalat sem láttak.

Néha olvasok ezek alatt kommenteket, lerí, hogy abszolút tudatlanok.

Popenka Creative Commons License 2 napja 0 0 161447

darált borjúhús!

Popenka Creative Commons License 2 napja 0 0 161446

amit én láttam nem volt fagyott

hetek óta nem volt fagy, ahol ezeket szedik, sőt talán még idén egyáltalán nem, az észak hevesi síkon

ideát északon fagyott persze, de gyöngyösre nem innen viszik

mindegy, nem érdekes

Előzmény: beetee (161438)
nagypapi51 Creative Commons License 2 napja 0 0 161445

...en a kolbaszhust mindig megkostolom...

Meg is kell, nyersen kicsit sósabbnak kell lennie, mint a sült végterméknek,

és persze illik próbasütést is csinálni.

öreg_néne_b Creative Commons License 2 napja 0 0 161444

Ezért sem szeretem a video recepteket.
Nincs értelme tíz percet pazarolni az életből arra, amit egy pillantással át lehetne látni.

öreg_néne_b Creative Commons License 2 napja 0 0 161443

Szerintem a laska saját gombafonalai nőnek ki belőle a párás térben.
A spórák a lemezoldalon csíráznának, de ez a jelenség a kalap felszínén jellemző.

Előzmény: morel_whisperer (161439)
homerx Creative Commons License 2 napja 0 1 161442

tegnap piac elott beneztem az egyik konyvesboltba. egesz sok gombas konyvet lattam.

homerx Creative Commons License 2 napja 0 0 161441

ha jol latom, daralt disznohus. azt nem ezsunk nyersen. habar en a kolbaszhust mindig megkostolom.

Előzmény: Bencuc (161440)
Bencuc Creative Commons License 3 napja 0 0 161440
morel_whisperer Creative Commons License 3 napja 0 0 161439

Ráadásul - tapasztalatom szerint - rosszul viseli a nyersen fagyasztást a ltp. Hiába szép meg jó, csak pár napot szabad fagyasztani. Ha utána használja fel az ember, akkor borzasztóan markánssá válik az íze, lényegében élvezhetetlenné válik (mármint annak is, aki amúgy szereti a fajt).

Amúgy boltokban sokszor látom, hogy a dobozos laska már mindenhol "pihés", és mégsem veszik le a polcról őket. Vajon ez csak általános penész, vagy a laska saját spórái kannibalizálják a termőtesteket?

Más. A múlt héten még találtam késői laskákat, ill. előjöttek a téli fülőkék is.

Előzmény: beetee (161438)
beetee Creative Commons License 3 napja 0 0 161438

Én ma veresen piacoltam. kedvem lett volna elkérni az ottani egyetlen árustól a szakellenőri papírt, és jól rákérdezni a szakellenőrre, ezeket a 4-5-ször megfagyott-kieresztett LTP-ket hogyan lehetett ehetőnek papírozni.... 

De az is lehet az árus szakellenőr... van rá esély. Az mellett, hogy egy nagy kupec.

Mindig van nála valamiféle szedett gomba, ha van rá minimális esély tavasztól késő őszig. 

Fele-fele arányban szép és randa áru. 

De ez a mai eléggé kiverte a biztit nálam. Árat nem nagyon szokott kiírni. 

4 láda LTP-ből 3 fagyott volt, 1 so-so.

Volt most az LTP-k mellett termesztett shiitake. Az szép áru volt. 

Ha nincs szedett, akkor hoz laskát, ördögszekeret, néha ráfanyalodik a csiperkére is, ha nincs más.

Előzmény: Popenka (161437)
Popenka Creative Commons License 3 napja -1 0 161437

ma gyöngyösi piacon kb 2 kg ltp-t próbált nekem eladni egy c.asszony, remélem azért sikerült neki, kisebb nagyobb kalapok, végül is nem volt csúnya áru, nekem nem kell

Bencuc Creative Commons License 4 napja -1 0 161436

Bármi amivel takarózni lehet tüzifa ügyben, arra rá fognak repülni. 

Előzmény: Tharkus (161435)
Tharkus Creative Commons License 4 napja 0 0 161435

https://xforest.hu/fentrol-miert-nem-latjak-a-fatol-az-erdot/

itt már elhangzik a fő félelmem: a "bükkösöket le kell cserélni" agymenés :(

(öröm az ürömben, hogy a visegrádi-hegységben ma már a szálalás a domináns. szóval ultrarossz helyett közepes rossz)

morel_whisperer Creative Commons License 2025.12.07 0 0 161434

Azt én is úgy szoktam. Ott azért direktben éri a jóval forróbb olaj, egységnyi idő alatt nagyobb hőátadás valósul meg, mint a rizspárolóban (ami nagyon nem egyenlő gőzbefúvással). Viszont olajban kisütésnél is a töltelékbe kerülő *kg darabok előtte kapnak egy külön dinsztelést nálam.

Előzmény: homerx (161433)
homerx Creative Commons License 2025.12.07 0 0 161433

en mondjuk csinaltam mar ugy rantott hkg-t, hogy nem hokezeltem elotte.

Előzmény: morel_whisperer (161431)
Bencuc Creative Commons License 2025.12.07 0 0 161432

Ebben mondjuk van valami. 

Előzmény: morel_whisperer (161431)
morel_whisperer Creative Commons License 2025.12.05 0 0 161431

Azért én a süvegeket is csak alapos hőkezelés után használnám fel. Simán megsütném serpenyőben, nem lenne semmi baja. Csináltam már így, simán meg lehet tölteni. És akkor gyakorlatilag minimalizálva van az esetleges negatív hatás esélye. A 10 perc gőz szerintem nem elégséges, legalábbis elvi síkon.

Előzmény: Bencuc (161430)
Bencuc Creative Commons License 2025.12.05 0 0 161430

A rizs az nekem sajnos nem erősségem. Pedig jó gombás ételek készíthetőek vele. Én télen még ezt akarom megcsinálni, volna is hozzá anyagom:

https://www.youtube.com/watch?v=T9tNv703GWM

Előzmény: Tharkus (161429)
Tharkus Creative Commons License 2025.12.05 0 0 161429

ha már átcsúsztunk főzősbe, nálunk ördögszekeres rizottó volt tegnap. asszonypajtás erős rizs/rizottó vonalon, a gomba tavalyi aa+ minőség, és bár tudom, hogy nagyon szeretem az ördögszekeret, de még így is meglepődtem, hogy mennyire jó gomba. az illata talán #1 a klasszikus "barackos" rókagombaillat mellett, ám ez utóbbiból egy jobb szezonban hamar telítődök, míg az ördögszekér illata megunhatatlan.

faterom egyébként friss őzláb dobverőket talált két napja pilisxy környékén, szóval még felénk is lehet értelme keresgélni a ráérőknek.

nagypapi51 Creative Commons License 2025.12.04 0 0 161428

Kamionosok is dícsérik, úgyhogy ma sem lehet rossz - igaz, a poszt 2022-es.

Előzmény: nagypapi51 (161427)
nagypapi51 Creative Commons License 2025.12.04 0 0 161427

Ha már átcsúsztunk főzősbe: mindig van kéznél üvegbe gyömöszölt friss trákonylevél,

felöntve borecettel, ezt használom + szírított tárkonylevél of course...

kakastöke: itt írtam a helyről (most Kék Lóca) Béla a babgulyást

lestyánnal (is) fűszerezte, otthon tessék kipróbálni!

(pacal, velő, kakastöke vonalon az abonyi Mászáros legendás volt, majdnemmindigfriss kemencés libatöpörtyűs pogácsájával, sajnos bezárt, jó is, hogy Szolnok felé nincsen munkánk, sűrűn reggeliztem itt)

Előzmény: Popenka (161426)
Popenka Creative Commons License 2025.12.04 0 0 161426

A tárkonyos ragulevesekbe kötelező a citrom. Főleg mikor kakastökét is süllyesztek a lébe. :)

Én pontosan úgy vagyok az ecettel, mint Bencuc! Kerülöm, mint ördög a tömjénfüstöt. Helyette citrom. Én is szoktam gombalevest készíteni citrommal savanyítva. Vegyes gombából, de vargánya is kerül bele, mivel abból van betárolva a legtöbb.

Előzmény: morel_whisperer (161425)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!