"Korábban elbizonytalanodtam, hogy minek is vettem meg hozzá a téli kerekeket, mert majd jó lesz nekem is a 4 évszakos (csak addig a nyárit le kéne koptatni) de most meggyőzőtt ez a pár télies nap, hogy jól döntöttem."
Téli......4 évszakos...nálunk van használatban mindkettő, a párom mindennapos munkábajáráshoz használja a 4 évszakost évek óta, eben guba milyen idő van minden nap elindul, és haza is jön legyen havazás, ónos eső, bármi, tehát annyira nem lehet rossz egy 4 évszakos gumi.
Nekem van külön külön alufelnin téli nyári garnitúrám mert egyelőre többet megyek éves szinten, mint a párom, neki elég a 4 évszakos évi 8-9 ezer km-re, nekem meg ennél jóval több az éves km, meg amúgy is mindkét alugarnitúra jól néz ki.
Én is voltam takarítatlan parkolókban, meg tanyán is, szűz hóban, és hókotró által felretolt buckákon.
Nem mondom, hogy nem kapart el néha, de elakadás nem volt, hintáztatni nem kellett, számomra is kellemes meglepetésként viselkedett. (Kleber Krisalp 2020)
Korábban elbizonytalanodtam, hogy minek is vettem meg hozzá a téli kerekeket, mert majd jó lesz nekem is a 4 évszakos (csak addig a nyárit le kéne koptatni) de most meggyőzőtt ez a pár télies nap, hogy jól döntöttem.
Autója válogatja és persze a hajtott kerekek száma. Nem tudom a Pirelli Scorpion mennyire prémium, nekem az van télen az X5-ön. Pénteken a legnagyobb hóesés közepette indultunk Szilvásváradra egy kis kikapcsolódásra és ma délelőtt -13,5°c ban indultunk haza. Oda és vissza a legnagyobb biztonságban közlekedtem, M0-M31-M3-M25 aztán Egertől a normál úton végig szakadó hóban, hazafelé letaposott is volt bőven jégbordával, én semmi rosszat írni nem tudok. És robbanjon a bomba! Az autóval egyidős a téli garnitúra.(2005)
Arra azért kíváncsi lennék mit mondott a rendőrnek, hogy miért csak ennyire volt képes lekaparni a szélvédőjét, mégis hogyan gondolta a közúti közlekedésben való részvételt néhány tenyérnyi lyukon keresztül kibámulva az autóból?
Ma voltam egy nem takarított parkolóban, volt hó bőven, de sikerült be, és ki is állnom a parkolóból az öregecske, igaz ca. 6mm-es profilmélységű téligumikkal.
Meg is lepődtem hiszen egyszer sem kapart el a kerék még manővereztem ide+oda.......pedigaszittem.
Az ilyenektől (még ha nem is ennyire durva) akkor tudok kiakadni, amikor indikolatlanul 25-tel közlekedik. És mondom magamban, hogy akkor lettél volna ilyen óvatos, amikor indultál baz+.
"Szerinted szoggel gyartjak a gumit? Hat nem. Szoghellyel, es a szog kulon kerul bele."
Tehát szöggel gyártják, mivel szöges gumi, az már más lapra tartozik (nem erről volt szó ), hogy lehet venni külön szöget, és cserélni stb...stb...őket.
Ha eddig abban a tudatban voltam, hogy az ónos esős útfelület a legrosszabb, ami lehet, hát most tapasztaltam, hogy van még legalább egy ilyen csúszós felület.
Mint már írtam, az utcánk enyhén lejtős/emelkedős attól függ merről nézzük. Autók által lejárt, jégbordás, picit megolvadt majd éjjel visszafagyott bordás felület. Erre jött a hétvégén az ónos eső. Ez szerencsére már nincs. Viszont éjjel fagyott rendesen, ma délelőtt rásütött a nap az útfelületre és egy nagyon vékony filmszerű vízréteg képződött ezen a jégbordás fagyott felületen. Na ez aztán tudott csúszni rendesen. Imént ment el a mentő, elvittek egy idős lakót a társasházból, alig tudott eljönni idáig a lépcsőházig mentő. Én ma 11 óra felé mentem el itthonról, taxit hívtam, a taxi igen csak lépésben tudott jönni ezen a részen. Kérdeztem a taxist, milyen gumi van az autón, mondta hogy:- GoodyearUltragGrip Performance 3, a tesztek alapján választotta ezt, tehát a prémium kategória, de ilyen utakra majdnem ez is kevés már. Most a tél elején vásárolt és első szezonos vadi új téli gumik ezek. Szóval kihívás a prémium téligumiknak is az ilyen útfelület.
A vontatott pótkocsi meghajtott kerekére gondoltam.
Van ilyen de inkább csak a sarkvidéki havas tájakon.
Egyébként meg az a része is vitatható, hogy a hajtott kerekekre kell tenni.
Téli guminál is az a szabály, hogy ha csak 2 van, akkor a hátsóra tegyük.
Én ezt megtapasztaltam. Már nem is tudom, miért, de sok éveaz Octaviára csak 2 volt, előre tettem, gondolván, hogy az a hajtott kerék. Na, a fronthajtásos autó Zsigulit megszégyenítve tudott farolni a havas-jeges úton. Így aztán hátra került, majd vettem még kettőt.
"In Österreich sind Spikereifen erlaubt vom 1. Oktober bis 31. Mai, jedoch nur für Fahrzeuge bis 3,5 Tonnen und mit maximal 2 mm überstehenden Spikes; es gelten spezielle Tempolimits (80 km/h Landstraße, 100 km/h Autobahn) und ein Spike-Aufkleber am Heck ist Pflicht, der bei den Autofahrerclubs erhältlich ist. Spikes müssen auf allen antreibenden Rädern montiert sein, auch am Anhänger, wenn dieser mitgeführt wird. "
Gyere el az utcánkba, Pécs panelkertváros. Letaposott hóbordás útfelület, amire ráesett tegnap este a jeges eső, majd utána fedőrétegnek az ónos eső. Most jöttem fel a társasház elől, az utca másik oldalára, a lépcsőháztól az autóhoz (12 méter) sem tudtam elmenni, nem volt szöges talpú cipőm. Ha akarsz csapatni akkor ide szöges gumi kell !! Taxik nem tudnak erre jönni, pedig itt szoktak elmenni a dropsz beálláshoz, ami innen alig 50 méterre van.
Most a prémium téli gumik sem alkalmasak az ilyen lefagyott jeges útra.