Én jelenleg is Ugandában élek (a párom úgy jött haza a Safariról, hogy "édesem, vettem egy telket.." szóval a hatalmas sokk után elkezdtünk építkezni) Dél-Ugadaban élek a gorillák mellett, szóval ha bárkinek bármilyen kérdése van, szívesen válaszolok rá :) ss@hotel-mucha.com
Idén decemberben Ugandába készülök két hónapra önkéntes munkát végezni, és az itt sokat emlegetett "Marinka" elérhetőségét szeretném valakitől elkérni, mert úgy érzem, talán segítségemre lehet, ha odakint valamilyen kérdés merülne fel bennem. :)
Csak most vettem észre ezt a topikot - kár, hogy a törzsasztalon van eldugva az Utazás helyett. Nekem is nagyon tetszett Uganda - még gorillák nélkül is!
Vízum: csak egy pecsét, és a reptéren tudod intézni. EgyptAir-rel mentünk.
Bwindien voltunk mi is gorillatrekkingen. Ha már elmentek odáig, érdemes +1 napot eltölteni ott. Nekünk szerencsénk volt, mert csak kb.4 órát kellett felfelé mászni, a többit könnyebb terepen. Felfelé viszont sietve, és sokszor azt sem tudtam hova lépek, mibe kapaszkodom...
A trekking előtt regisztrálnod kell magad egy vendégkönyvben, majd miután lejöttél beírhatsz pár sort. Átlapoztam és ott szembesültem vele hogy milyen sokan feladják, szóval egy kis edzettség nem árt :-)
6 méterre emlékszem, és eléggé komolyan veszik -a gorillák érdekében- hogy ne menjenek közelebb az emberek. De azért történhetnek csodák, pl. ha a gorilla kiváncsi rád...Marinka majd elmeséli az én történetemet :-)
Gorillákon kívül sok vörösfarkú majmot láttunk, miniantilopot, madarakat, de odafelé nem igazán volt idő nézelődni.
Éjjel esett néha, napközben összvissz talán háromszor 1 órát, de az sem volt vészes. Bwindiben viszont gyakori a délutáni eső, amilyen gyorsan jön már vége is, de a látvány mindenért kárpótol.
Rwandában is vannak azért nemzeti parkok és szívesen megnézném pl. Dian Fossey sírját, házát is. De szvsz jobb ötlet valóban azt a 16 napot csak Ugandában eltölteni, unatkozni nem fogtok, látnivaló van bőven.
Jólvan. Ha összefutunk, akkor beszélgetünk, ha nem, akkor majd a fórumon keresztül.
Mi úgy terveztük az utazást, hogy Uganda-Rwanda és Kongó. Kongóról minden iroda, minden élőlény lebeszélt. Pedig szívesen megnéztük volna a Nyiragongót. Rwandában meg olyan sok látnivaló nincs. A gorillaszafari árát még egyszer nem fizetem ki, Dian Fossey sírját akartam megnézni, illetve a népirtás emlékére létrehozott emlékparkot. Aztán úgy döntöttünk, hogy mégsem. Kimegyünk 16 napra Ugandába, abba minden belefér, aztán elmegyünk még valami kisebb útra.
Szeptember nem volt esős? Néztem hogy szepttől-novig esős idő vala. Mi novemberre tervezzük a kalandot.
A Goriilaszafari a Bwindi-ben.
Milyen volt nektek a gorilla nézegetés? Megerőltető volt a menetelés fölfele? Láttatok sok-sok állatkát? Milyen közel lehetett menni? (Ugye nem kell betartani a 7 métert?)
Marinkával magyarul és angolul levelezek. De azt tudni kell, hogy én nem nagyon tudok angolul, csak németül. De így remekül megértjük egymást.
Lenne még 2 kérdésem: a vízumot tényleg el lehet intézni a reptéren, vagy előre be kell szerezni?
Rwenzorin és a Ziwa Rhino NP-n kívül (az utóbbiról most hallok először, miről nevezetes?) mi is bejártuk ezeket a helyeket.
Gorilla trekkinget hol tervezitek?
Kampala nagyon nem jött be, kiindulási alternatívaként a Lake Victoria partján lévő Entebbe sokkal inkább. Lake Bunyonyi tényleg szép. Érdekes a kis szigetek között csónakázni.
Szeptemberben.
Magyarul és angolul is beszéltünk,hol így hol úgy, az is előfordult hogy mixeltük a nyelveket :-)
Nem ígérem biztosan mert néhány ismerőst meg szeretnék kint keresni, de Marinkához többször is odamegyek szombaton....
És esetleg, netán, talán, ha már mind a ketten a Hungexpón vagyunk ugyanazon időpontban, nem tudnánk személyesen kommunikálni pár pillanatot? A világért nem akarok zavarni. De, ha van lehetőség, akkor jó lenne.
Mi 2 hetet tervezünk: Kampala, Jinja, Murchison Falls N.P. + Ziwa Rhino N.P., Kibale Forst, gorilla-és csimpánz tracking, hajókázás, Lake Mburo N.P., Queen N.P. és 2-3 nap túra a Rwenzoriban.
Amit nem szabad kihagyni ha már egyszer Ugandában jársz:
-gorilla- és csimpánztrekking
-Murchison Falls NP: meglepően gazdag állatvilág, hajózás a Níluson: viziló, krokodil, rengeteg fürdőző elefánt, madarak.....
-Lake Bunyonyi gyönyörű!! Van ott fent magasan a hegyen egy szállás aminek a verandájáról rálátni a tóra, hát az valami álomszép :-o
-Queen Elizabeth NP: itt is lehet hajózni, nagyon ajánlom!
Ezek a hajótúrák szerintem kihagyhatatlanok ha szeretitek a természetet, állatokat, madarakat. Pl. Itt a Queen NP-ben a hajótúra alkalmával több állatot láttunk mint ugyanott szafarizás alatt.
Voltunk más nemzeti parkokban is, de nekünk a fentiek tetszettek a legjobban. És a barátságos emberek, valamint a közbiztonság ami Kenyával ellentétben nagyon jó.
Szombaton megyek én is az Utazási Kiállításra körülnézni, Marinkát mindenképpen meglátogatom.
De jó, hogy valaki írt a fórumra, aki már járt Ugandában. Akkor ki is használnám a lehetőséget, és egy két dolgot kérdeznék majd.
Mi sem szeretjük a szervezett utakat (a megyarok által szervezett utakat), és a plussz költségeket de azt nem bánom, hogy ha Ugandában lesz vezetőnk. Voltunk már közép-afrikában és ismerve az ottani körülményeket, utakat, nem feltétlenül akarnám egyedül. Hiába bérelek autót, úgysem találnél el A-ból B-be. :-)Kenyában például nem mindenhol voltak utak. A helyi meg csak tudja hogyan merre..
Nagyjából kitaláluk az utitervet, de szombaton találkozunk Marinkával, aztán még egyeztetünk.
Majd kérdezhetek tőled ezt-azt? Köszönöm előre is.
Marinka nagyon korrekt, barátságos és segítőkész hölgy, a kollégáiról és irodájáról is csak pozitív véleményt tudok mondani.
Bár én nem vagyok a szervezett utazások híve -nem szeretem az ezzel járó kötöttségeket, szeretek úgy utazni hogy nem tudom hol,mennyi ideig maradok- talán Uganda volt az egyetlen ahova így mentünk, és a vártnál sokkal jobban sikerült, sőt mondhatnám az egyik legjobb utunk volt.
Mi csak 2 hetes utat szervezünk. Nemrég voltunk kint dél-amerikában 3,5 hetet. Így sem idő, sem pénz nics most hosszabb utazásra. 2 hétbe belefér minden, amit szeretnénk. Mi elsősorban a gorillák miatt megyünk, de több parkot megnézünk.
A lényeg: az egyik ugandai iroda tulajdonosának magyar gyökerei vannak. A nő (Marinka) március 3-6-ig a Hungexpón lesz. Mi megbeszéltük, hogy találkozunk vele.
Ha gondolod, keresd meg, és biztosan szívesen segít neked.