Keresés

Részletes keresés

Makk Frigyes Creative Commons License 1 napja 0 0 183438

Kipróbálom, köszönöm szépen!

Szabi32 Creative Commons License 2 napja 0 1 183437

A pumpa nem romolhatott el.=(..Jó.volt,,miellőtt rossz lett..!:-DD ) Csak egyszerűen beállt a vízkőtől! Szedd szét, és a szívóágnál egy injekciós fecskendővel pumpálj bele vízkőoldót, mialatt inditod a szívattyút (csapolást) , Pici, pár másodperc szüneteket iktass be..! Előbb-utóbb el

fog indulni a szívattyú a gépedben! Sok sikert kívánok!!

 

Előzmény: Makk Frigyes (183436)
Makk Frigyes Creative Commons License 3 napja 0 0 183436

Köszönöm a választ!
Úgy néz ki, hogy nem ilyen egyszerű a helyzet. A pumpa meg sem nyekken a bekapcsolásra, akár csapolást indítok, akár a gőzcsapot fordítom el. Semmi reakció. Olyan, mintha biztosíték-probléma lenne.

Előzmény: kopiteki (183435)
kopiteki Creative Commons License 3 napja 0 0 183435

Ha jól emlékszem, valami golyó van benne, ami leragadhat. Én kicsit pofozgatni szoktam, de a gőzölő csavart is meg lehet engedni pár másodpercre, magához szokott térni. A szervízben is ez utóbbit javasolták

Előzmény: Makk Frigyes (183434)
Makk Frigyes Creative Commons License 3 napja 0 0 183434

Kedves Fórumozók!
Az alábbi problémám merült fel:
Egy egyszerű Saeco Via Venezia gép hibátlanul működik. Hosszabb időre kikerül a használatból, ezért teljes vízmentesítés történik. Végül kb. két hét után mégis bekapcsolom, és semmi nem történik, a szivattyú nem szívja fel a tartályból a vizet. Hogy lehet ezt megoldani? Csatlakozók és csövek a helyükön vannak, ez nem lehet probléma. A fűtés is hibátlan.

Arra gondolok (bár lehet, hogy hülyeség), hogy a szivattyúban nincs elég víz.

Előre is köszönöm a válaszokat!
Üdv:

Frigyes

 

heted7 Creative Commons License 4 napja 0 0 183433

Kávétól is függ ám.

Előzmény: levi97 (183432)
levi97 Creative Commons License 4 napja 0 0 183432

azóta megint savanyú😅😅

Előzmény: levi97 (183431)
levi97 Creative Commons License 2025.02.02 0 0 183431

valoban hohiany volt koszonom, vegre sikerult egy jo kavet csinalni:)

Előzmény: Saughassy (183424)
heted7 Creative Commons License 2025.02.01 0 0 183430

Köszi!

Előzmény: Saughassy (183427)
heted7 Creative Commons License 2025.02.01 0 0 183429

Szerintem nem sok. Nehéz ezeket szavakba önteni, mert nincsenek rá szavaink, de ha túl finom az őrlemény és nagyon csöpögve jön le, akkor ilyen "olajos" lesz az ital, ha meg túl durva, akkor gyorsan átszalad rajta a víz, és "szétesnek az ízek", én így hívom. Egyszerűen rossz :) De ezeket nagyon könnyű kipróbálni.

 

Ha tudsz hőmérsékletet állítani, az fontos lehet, ahogy Saughassy írta. Próbáld melegebb vízzel.

Előzmény: levi97 (183428)
levi97 Creative Commons License 2025.01.31 0 0 183428

Köszönöm ez jó ötlet. Esetleg a őrlés finomságának milyen irányban van köze a savanyúsághoz?

Előzmény: Saughassy (183427)
Saughassy Creative Commons License 2025.01.31 0 1 183427

Van még a "szalámizós" technika, (már ha csapolod a kávét és nem pour overt csinalsz) Ekkor keresheted ugy is a tutit, hogy elokeszited a normal mennyisegu daralt kavet, elinditod a csapolast, majd 10 masodperc utan beteszel egy uj cseszet. A kave folyik tovabb. Aztan 5 masodperc utan a kovetkezot. Es igy, csinalod kb 40 masodperces csapolasig. Nyilvan kiprobalhatod csak haromfele is venni, A lenyeg, hogy kepet kapsz rola, milyen izek dominalnak a kaveban a kioldodasi folyamat kulonbozo fazisaiban.

Előzmény: levi97 (183423)
Saughassy Creative Commons License 2025.01.31 0 0 183426

A két szám arányának csökkentését, vagyis decrease rational mondjuk 1:3 helyett 1:2-t probalj. 

Kávéra és vízre fordítva: 1 adag kávé 3 adag víz helyett, 1 adag kávé és 2 adag víz. A túlkivonatolt (overextracted) kávé jellemzően keserű, és mivel a víz az oldószerünk, csökkenteni kell a mennyiségét.

Előzmény: heted7 (183425)
heted7 Creative Commons License 2025.01.31 0 0 183425

Mit jelent a gyakorlatban az increase/decrease ratio? Vagyis az "arány" növelése/csökkentése?

Előzmény: Saughassy (183424)
Saughassy Creative Commons License 2025.01.31 0 1 183424

A legvaloszinubb a hohiany, plane, ha vilagos a kesz kave.

Aztan lehet, hogy a kioldodasi arany nem stimmel.
Vagy a tyukok fekete tojast tojtak. :)

Van erre egy klasszikus abra, ha tudsz angolul, sokat segit. A baj neha ott van, hogy a savanyut es a keserut nem is mindig olyan egyszeru megkulonboztetni a kezdeti fazisban.

Előzmény: levi97 (183423)
levi97 Creative Commons License 2025.01.31 0 0 183423

Sziasztok, miért lehet hogy túl savanyú a kávém? inpresso classic. miben próbáljak változtatni?

endrepp Creative Commons License 2025.01.26 0 0 183422

Hideg zsíroldóval pl. (Sósav nem jó választás erre, meg úgy általában semmire a kávéfőző környékén.)

Előzmény: tacsi69 (183417)
Eostamas Creative Commons License 2025.01.26 0 0 183421

Szia,  mi lett végül a megoldás?  Másik gép vagy javítás? 

Előzmény: Ruskizene (183212)
Giuseeppe Creative Commons License 2025.01.26 0 0 183420

Ha a szűrőkosár acél, akkor bátran áztasd be forró vízbe, amibe teszel pl Tersonet vagy Puly Caff tisztítószert. Ha még mindig marad eltömődött lyuk, akkor egy gombostű és sok türelem segíthet...

Előzmény: tacsi69 (183417)
kopiteki Creative Commons License 2025.01.25 0 0 183419

Bécsi út elején a kávégép szerviz 

Előzmény: halilali1 (183418)
halilali1 Creative Commons License 2025.01.25 0 0 183418

Sziasztok

Van egy Gaggia Classic-om. Valamikor évekkel ezelőtt még Simon Dávid rázta gatyába egy kicsit.

Már nagyon ráférne egy kis átnézés vagy lehet, hogy annál több is, mert néha már a tőlem kapott karbantartasa ellenére is nincs benne elég nyomás néha stb. Tudtok olyan lelkiismeretes szerelőt, szervizt ajánlani, akik nem húznak le és gatyába ráznák a kis gépemet. Nem tudom Dávid csinál e még ilyet. Köszi előre is.

tacsi69 Creative Commons License 2025.01.25 0 0 183417

Van egy regi olasz 15 baros kavefozom, a kave tarto szuroje eltomodott, egy csepp kavet sem enged mar at. Hogy tudom kitakaritani? Rovid ideig 10%-os sosavba gondoltam belemartani, de hatha van ra jobb megoldas is

levi97 Creative Commons License 2025.01.22 0 0 183416

Sziasztok,

 

Sage barista pro gőzölés közben a tálcából is jön a gőz/füst. mitől lehet? köszi

Makk Frigyes Creative Commons License 2025.01.18 0 0 183415

Köszönöm a választ!
A legutóbbi gépnél teljesen új a fejszelep, a gomba és a rugó is, megvolt a vízkőmentesítés, tehát elvileg az összes általad felsorolt lehetőség ki van lőve. Egyébként nem folyamatos a csöpögés, hanem a felfűtési fázis végén van 4-5 csepp víz. Ez akkor is jelentkezik, ha előtte nem engedtem át vizet a fejen.

Előzmény: Szabi32 (183414)
Szabi32 Creative Commons License 2025.01.17 0 0 183414

Igazából, nem szabadna csöpögnie a fejszelepnek, a bojler felfütése előtt picit

csöpöghet, (föleg, ha elötte valamennyi vízet engedtél ki a fejből) de ahogyan

melegszik a víz, úgy a nyomás miatt, zár a kis gomba (fejszelep).Három hibára

lehet gondolni, ha mégsem zár a szelep,, a gomba elhasznállodott, kikeményedett,

gyenge a rugó, illetve vízköves a fejszelep, ezek miatt nem fekszik, illeszkedik a helyére

a gomba! Ha újra cserélted a gombát és a rugót, és mégis csöpög, lehet hogy picit eltér

a mérete, vagy a vízkő is ludas lehet. Citromsavval járasd átt egy kicsit a rendszert..!

Nekem régen voltak, Gaggia Evoim is, Saeco gépek stb.., és egyiknek sem csöpögött

a fejszelepe, pedig mindegyik gyári, eredeti gumigombával rendelkezett, még az öregebb

1994 gépemé is..

 

 

Előzmény: Makk Frigyes (183411)
Makk Frigyes Creative Commons License 2025.01.16 0 0 183413

Köszönöm a választ!
A tejhabosítót megoldottam, ott két O-gyűrű tömít, azoknak a cseréje (plusz egy kis szilikonzsír) szépen letömít.
Viszont ez a kazán-csöpögés zavar kissé.

Előzmény: kopiteki (183412)
kopiteki Creative Commons License 2025.01.16 0 0 183412

Nálam is csöpög. A tejhabosító vége is. De csak kicsit. Együtt tudok vele élni

Előzmény: Makk Frigyes (183411)
Makk Frigyes Creative Commons License 2025.01.16 0 0 183411

Kedves Fórumozók!
Egy kis tanácsra lenne szükségem bütyköléssel kapcsolatban.
Saeco rendszerű karos gépeknél többször belefutottam már abba a problémába, hogy amikor fűt a kazán, akkor csöpög alul, az elvileg letömített kivezető nyíláson. Hiába cserélem ki a kis szilikon gombát, új rugót teszek be, akkor is csöpög.
A kérdés az, hogy ez így normális, vagy én rontok el valamit?

Előre is köszönöm a választ!
Üdv:

Frigyes

heted7 Creative Commons License 2025.01.14 0 0 183410

Szerintem kezdd ott, hogy találd ki, mit szeretnél. Különböző jó kávézókban igyál kávékat és akkor kitűzheted célnak, hogy valami ilyesmit. Azt kell, hogy érezd, hogy amit csináltál, az milyen.

Persze kérdés, mitől lesz jó egy kávézó. Nem attól, hogy drága lánc és nem attól, hogy szép pincérnők ruhája, de nem is attól, hogy fülbevalós-szakállas a kockás inges barista. Ha szereted az "újhullámosat",

az segít kicsit, mert ahol olyat főznek, általában tudják, mit csinálnak. Néhány ilyen helyen van "klasszik" olaszos kávé is. Azt is lehet jól és rosszul.

 

Utána kell venni jó és friss szemes kávét, szerencsére ezt egyre könnyebb, bár sajna ritkán az áruházak polcairól. Utána meg gyakorolni évekig :) Minél jobban megy, annál mérgesebb leszel, hogy ebben az XY elegáns étteremben, ahol amúgy remek a kaja, milyen csapnivaló a kávé. Néha azért vannak meglepő kivételek is.

Előzmény: levi97 (183407)
Ede96 Creative Commons License 2025.01.14 0 0 183409

Köszönöm!

Előzmény: CONTAX35 (183404)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!