Sajnos oda jutottunk , hogy saját energiatárolót kell beépíteni , ha némi pénzt akarsz megspórolni a jövőben és jelenleg van lehetőség a fejlesztésre pénzügyileg a családban .
Mint írtam , én a 10,2kWh-s akkut vettem ,11kW-os off-grid invertert és plusz 6 panelt 455 Wp . Számításaim szerint 260-280 nap lesz , amikor önellátó leszek . Viszont a téli időszakban mint most is ilyen hosszan tartó ködös , felhős időben a napi fogyasztás durván 15%-át termeli meg a két mező , az viszont a saját fogyasztásra fog kelleni nagy részben . Tehát elenyésző lesz az az energiamennyiség , amit a ház fog felhasználni . A jelenlegi elméleti éves fogyasztásom a hőszivattyúval együtt , ami kiváltja a gázfogyasztást is , durván 4100-4200 kWh-ra saccolom . Ebből számításaim szerint a fele biztosan helyben termelt energia lesz . Ami jó hír , az állami támogatást átfogják nálunk ( Szlovákia ) dolgozni . Tehát nem a házban lakók össz fizetése osztva a koefficienssel fogja meghatározni , hogy a támogatás jár-e , vagy nem . Az új elképzelés szerint az okosmérő segítségével fogják mérni mindenkinél az energiafogyasztást . A fogyasztás mértéke alapján lesz az energia ára megadva :
1. MWh 50 euró Példa: 3,5 MWh fogyasztás esetén 2. MWh 70 euró 3. MWh 90 euró 1 × 50 euró 4. MWh 100 euró 1 × 70 euró 1 × 90 euró 0,5 × 100 euró összesen 260 euró , de ez csak az energia ára , ehhez jön még az RHD .
Ha ez lesz , akkor boldog leszek ! :-)
2100 kWh nálam az 50+70+9 =129 euró plusz az RHD 231 euró,az 360 euró mindenestől , tehát 30 euró havonta , plusz a havi óradíj ami 13 euró .
4200kWh esetén fizetnék : 50+70+90+120=330 euró plusz az RHD 462 euró , együtt 792 euró . Évente 432 eurót spórolnák meg . A befektetés jelenleg nálam 3420 euró , tehát durván 8 év a megtérülés .
Akkor ez nekem felejtős, 1 milla + szerelés + átvezetékelés, évi mondjuk 65 ezer megspórolásáért.
Az ár ugye mesterséges, de az rhd állítólag Európa-bajnok. Elvileg annak nem kellene elszállnia, akkor meg ez a kb. 65 érdemben nem változik, az áram ára meg lényegtelen, amíg nincs idősoros elszámolás.
Apropó, még egy kérdés: ha valaki átlépi a rezsicsökkentett mennyiséget, akkor már 3x Ft-ért kapja az áramot, de a betáplálást 5 Ft-tal fizetik ki? Mert akkor mégis jóval többet hozhat az akku, rossz a számításom.
Ha jól tudom , akkor a nagy átlaga a hibrid invertereknek fázisonként plusz 50%-al tud többet nyújtani .
Elméleti 6kW-os ami normál terhelésnél tud 2+2+2 kW-ot , az tud 3+3+0 , 3+1,5+1,5 kW-ot. Viszont , ha jól tudom , az on-grid hibrid inverterek hálózatkieséskor csak egy előre megadott áramkört látnak el árammal . Tehát arra az áramkörre kell kötni minden olyan fogyasztót , amit áramszünet esetén is táplálni szeretnél , míg az akkumulátor és a napelemek bírják .
Ha nem is tudja az inverter a teljes aszimetriát, akkuval tudja kezelni a hálózat nélkül, hogy egyik fázison többet fogyasztok a termelés 1/3-ánál, másik 2-n semmit?
Ehhez az kellene, hogy az akku egyszerre töltsön és adjon is, ami gyanús, hogy nem megy. Vagy az akku vezérlójének kellene tudnia a 2 fázison érkező töltést átirányítania a 3.-ra.
Át kell olvasni az eredeti szerződést, hogy konkrétan mi áll benne. Egyoldalúan nem lehet szerződést módosítani, bár ebben az országban minden megtörténhet. Egy éjszaka alatt hoznak bármilyen törvényt.
Én is 2033-ig vagyok szaldós, és ha hasonló "ilyen kedvező" ajánlatot kapnék, pert indítanék ellenük, mert azért ruháztam be a napelem rendszerbe sok millát, hogy kihasználjam a szaldó előnyeit.
Nálam legyen mondjuk 30 % a helyben felhasználás, legyen annak fele "fázishelyes", akkor a fogyasztás 85 %-áért fizetnék rhd-t - évi 60 ezer. Ebből tudok megtakarítani valamennyit 1 millás beruházással - nem biztos, hogy nyerő.
Na, akkor most azért basztál le, mert azt írtam, amit most Te. :) Azaz hogy fázisonként megy az elszámolás. A cikkben én nem találtam meg az évet, csak a hónapot, jeleztem is ezt. Ha tavaly volt így, akkor valószínűleg maradt is ez.
Ezt írtad:
"Valójában nem fázisonkénti elszámolás van, hanem irányonkénti. Viszont az, hogy egyszerre jelenjen meg be és kimenő irány is, csak akkor lehetséges, ha több fázis van."
Jobban megnézve a következő bekezdést ott már tényleg arról írtál, hogy fázisonként számolnak. :)
Ha úgy érted a 100%-ot, hoigy a Deye képes lenne egyetlen fázison az inverter teljes névleges teljesítményét leadni, akkor ez sajnos nem igaz. Elvileg 50% tud, de már azt is csak bizonyos körülmények között.
Kicsit kevered a dolgokat. Neki sem fázisonként számláznak, hanem irányonként. Be és ki.
Ez nyilván csak akkor lehetséges, ha fázisonként mérik a pillanatnyi energiaáramlás irányát és nem a három fázisra vonatkozó energiamérleget. Mondjuk ki nyugodtan, ez egy méretes kib@szás. Különösképpen a szimmetrikus inverter tulajoknak.
Nagyon nem, de a linkelt írás alapján elvileg napirenden van a változtatás. Persze szigorúan szakmai alapon nem jogos a sírásunk, hiszen használjuk a hálózatot oda-vissza ilyen esetben.