Keresés

Részletes keresés

öreg_néne_b Creative Commons License 3 órája 0 0 67209

négy lába, gerince

Gyakorlatilag ennyi hús van a nyúlon. Az "oldalas", "dagadó" talán 2-3 százalék lehet, nem kár érte.



két fácán belsőségei

Az nem sok. Két szív, két zúza. A mája (szerintem) nem jó, de kicsi is.

Előzmény: Popenka (67207)
Popenka Creative Commons License 4 órája 0 0 67208

mármint csak a csontokat dobtam ki, mielőtt nagypapi észreveszi a mondatszerkesztésem hiányosságát... :)))

Előzmény: Popenka (67207)
Popenka Creative Commons License 4 órája 0 0 67207

"az orsegben ugyanezt vadnyulbol csinaltam"

 

Ma készítettem el.

1,5 kiló vadnyuszi hús (négy lába, gerince, többi alkatrész lövés és kutya okán értékelhetetlen volt, kuka, szemetet nem főzünk meg)

Erdei gomba címszó alatt kapott 30 deka nyári vargányát, még tavalyelőtti készletből. Többi hozzávaló értelemszerű.

A vastag húst kicsontoztam, nagy darabokra vágtam, csontját a raguhoz hozzáadtam, pirítottam, főztem, végén kidobtam.

 

Hozzáadtam a nyúl zuzáját is. :D

 

(azaz két fácán belsőségeivel bővítettem) 

 

Sajnos a nyúlhús főzési idejét alábecsülve adtam hozzá a répát, ami kicsit (nagyon) túlfőtt.

Sebaj, jó lett.

 

Nekem zacskós sztrapacskám volt hozzá, gnocci helyett, ez is jó. Nagyon bejött volna egyszerű krumpligombóccal is, de nem volt több időm foglalkozni vele.

 

Köszi a receptet.

Előzmény: homerx (67180)
nagypapi51 Creative Commons License 1 napja 0 1 67206

Csak így a finom! :)

Előzmény: dulci_nea (67205)
dulci_nea Creative Commons License 1 napja 0 0 67205

Ma és holnap káposztástészta, só-bors-cukor. Szerintem finom.

nagypapi51 Creative Commons License 1 napja 0 0 67204

Már most csorog a nyálam...

- ha itthon lennénk, a FishMongertől szerezném be a friss halat, de ez nem a reklám helye :)

  

Előzmény: nagypapi51 (67203)
nagypapi51 Creative Commons License 1 napja 0 0 67203

Ma maradék zeller krémleves, juhtúrós sztrapacsek, pörc.

Akartam venni szép süllőfilét, de kiolvasztott termék, azt már nem

célszerű újra fagyasztani későbbi felhasználásra.

Ha Keszthelyen még lesz, akkor persze veszek, és "frissiben" megsütögetem :)

A holnapi ebédünk vagylagos, ha Anyósom menüje jó, akkor azt, ha nem,

akkor Jóbarát csülkös pacal, ill. zalai finom falatok.

nagypapi51 Creative Commons License 2 napja 0 0 67202

Így tiszta, a busa nem ragadozó.

Előzmény: öreg_néne_b (67201)
öreg_néne_b Creative Commons License 2 napja 0 1 67201

Nem. A ragadozó meghatározása nem pontos, de általában azt mondjuk ragadozónak, ami magával összemérhető állatokat eszik (azaz egyesével vadássza le a zsákmányt). 
Ha egy planktonikus rák más plaktonikus rákot eszik az ragadozó. Ami planktont szürcsöl, az nem.

Előzmény: nagypapi51 (67199)
nagypapi51 Creative Commons License 2 napja 0 0 67200

Semmi dilemma, pájsli ejtve, holnap roston sült süllőfilé, sóskaszósz, karikakrumpli.

Előzmény: nagypapi51 (67195)
nagypapi51 Creative Commons License 2 napja 0 0 67199

Az, hogy állati planktont is esznek, még nem ragadozók, vagy igen?

Nekem a ragadozó húsevőt jelent.

Előzmény: öreg_néne_b (67198)
öreg_néne_b Creative Commons License 2 napja 0 0 67198

Planktonevő. Elvileg a fehér busa növényi, a pettyer állati planktont eszik, de a vizeinkben zömmel hibridek vannak.

Az amur eszik szóvetes növényeket.

Előzmény: Boszorka (67196)
dulci_nea Creative Commons License 2 napja 0 0 67197

Aztán a hülyéje a nádat ette, amit nem kellett volna.

Előzmény: Boszorka (67196)
Boszorka Creative Commons License 2 napja 0 0 67196

Eddig azt hittem, hogy növényevő,, azért is telepítették valamikor a Balatonba, hogy egye a hinárt.

Előzmény: nagypapi51 (67192)
nagypapi51 Creative Commons License 3 napja 0 0 67195

A dilemma feloldása:hozok egy pájslit, és csütörtökön eszem meg, 

mert hát ne múljon el az év pájsli nélkül... :)

Előzmény: nagypapi51 (67194)
nagypapi51 Creative Commons License 3 napja 0 0 67194

Holnap talán elcsábulok egy idei utolsó szalontüdőre, kár hogy az asszony nem szereti,  így

ő eszik zeller krémlevest sajtos pirítóssal, meg sztrapacskát Ignácz-féle kolozsvári szalonna pörccel.

(ha nem csábulok, akkor én is azt eszem)

 

 

nagypapi51 Creative Commons License 3 napja 0 0 67193

Ma közönséges szezámmagos rántott csibemell, rizs, őszibarack befőtt.

Még két napig főzőcskézek itthon, aztán január 4-ig rábízzuk magunkat a helyi vendéglátásra:

Az Én Anyósom, Tompos, Jóbarátok - utóbbi csak karácsonyig, mert lehúzzák a rolót.

nagypapi51 Creative Commons License 4 napja 0 0 67192

Nem is tudtam, hogy a busa ragadozó... :

nagypapi51 Creative Commons License 4 napja 0 0 67191

Mai ebéd a hűtőből, tejfölös gombás szűzcsíkok, orsótészta, és a tegnapi kelbimbós 'eintopf' maradéka.

 

  

Előzmény: nagypapi51 (67174)
öreg_néne_b Creative Commons License 5 napja 0 0 67190

Még soha nem klipszeltem, csomózni szoktam, saját anyagából.

Előzmény: nagypapi51 (67189)
nagypapi51 Creative Commons License 5 napja 0 0 67189

Budafokon ma is hurkapálcával, és nem fémzárral van rögzítve a hurka vége.

Előzmény: öreg_néne_b (67187)
homerx Creative Commons License 5 napja 0 0 67188

na, a zasszony csinalt kacsaaproleklevest, ures palacsintat, es ket doboz tolteleket: citromos kremturot es fozott vaniliakremet. mindenki azzal eszi, amivel akarja. lekvarok is vannak bontva.

öreg_néne_b Creative Commons License 5 napja 0 0 67187

http://simonbel.eu/wp-content/uploads/2019/03/Sert%C3%A9s%C3%A1bra-1.png

A képen kék színű bélbe töltöttük régen a hurkát, hurkapálcával zárva. Ilyent még nem láttam árulni. 
Gyomor, kuláré, sőt vakbél (Kata könyöke) is kapható, de ilyent még nem láttam árulni.
Marad a kocabél. (42-46 kaliber.)

Előzmény: nagypapi51 (67184)
Popenka Creative Commons License 5 napja 0 0 67186

https://www.jaszbel.hu/termekkategoria/belek/termeszetes-belek/sertes-belek/

 

Nem tudom Pesten vagy Dunántúlon mi a helyzet, de az országnak ezen a felén a Jászbél /Jászárokszállás, Gyöngyöshöz közel/ ragyogó minőséget gyárt.

Igen, kuláré is kapható. Nyilván rendelni kell. Én csak ezt a gyártót használom, mióta megismertem huszonéve.

 

A csillagok és a planéták együttállása szerint Szerdán töltök egy kevés kolbászt Jászbélbe, az ünnepek okán. :)

Előzmény: nagypapi51 (67184)
Popenka Creative Commons License 5 napja 0 0 67185

Igen, erre emlékeztem, köszi!

Előzmény: homerx (67181)
nagypapi51 Creative Commons License 5 napja 0 1 67184

Nagyon helyes, aki ért hozzá és van lehetősége, az készítsen hurkát.

Bátyám sajnos nemrég meghalt, volt felszerelése, füstölője,

anno együtt készítettük a vargányás kolbászt.

 

...Az, a vastag, fodros bél, amibe háznál töltötték, nem kapható...

Igaz, de mégis kapható ilyen bélbe töltött hurka, nyilván a vágóhídról szerzik be.

Előzmény: öreg_néne_b (67183)
öreg_néne_b Creative Commons License 5 napja 0 1 67183

Vagy húsz éve nem vettem hurkát, készíteni szoktam.
Az, a vastag, fodros bél, amibe háznál töltötték, nem kapható. A bolti vastagabb az a kocabél (nagysúlyú sertés vékonybele).
Kuláréba (sertés végbél) régebben a füstölt májast töltöttem, az karvastagságú megtöltve. Már azt is inkább marha vastagbélbe töltöm.

Előzmény: nagypapi51 (67174)
dulci_nea Creative Commons License 5 napja 0 0 67182

Disznótoros volt tegnap (van még), nagyon finomat veszek maszek hentesnél. Persze mellé lilakáposzta, hagymás krumpli.

A héten még pacalpörköltet készítek. Közben kéne még valami könnyebb főzelék, talán vajbab vagy tök.

Kocsonyát sem főztem még az idén. 

homerx Creative Commons License 5 napja 0 0 67181

Előzmény: homerx (67180)
homerx Creative Commons License 5 napja 0 0 67180

ez most hazinyul. az orsegben ugyanezt vadnyulbol csinaltam. annyi csak, hogy amikor mar kesz lett, akkor beletettem egy zacsko lidlis gnoccit es osszefoztem. jo lett.

Előzmény: Popenka (67179)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!