Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Tényleg, az lesz az. Mondjuk a spórákból szerintem jut mindenhová, néha csupa fehér szokott lenni egy-egy kalap a fölötte lévőtől. Viszont a te elméletedet erősíti, hogy ugyanezt a pihésedést csiperke és cskg esetében is megfigyeltem már. Mindkettő esetében leginkább a vágásfelületeknél, sérüléseknél jelenik meg legelőször. Az is ezt erősíti, hogy láttam olyat, amikor a laska tönk belsejéből kimetszett - emiatt steril - darabokat tettek petri csészébe, majd pár nap múlva az ebből kifejlődött fonalakkal oltották be a termőzsákokat.
"A videoreceptek a 'tejfogúaknak' készülnek, akik majdnemhogy főzőkanalat sem láttak."
Vannak bizonyos dolgok (állag, arányok stb.), amik képen, leírásban nem mennek át. Lehet továbbá olyan pozitív hozadéka is, amikor egy profi szakács dödölle készítésnek nevezett balesetéből kiderül, hogy az ő éttermében nem szabad ilyesmit kérni, még köretként sem. Utóbbiaknál mondjuk nem a recept, hanem a (negatív) marketing a lényeg.
Így van, szörnyű hosszú, mesterkélt mozdulatok, felesleges duma. Vannak nagyon gyors egypercesek, amik bonyolult receptet tudnak ennyiben lehozni. Az kell néha a demens öregembernek... de a többitől és ettől kinő a szarvam is.
Ráadásul - tapasztalatom szerint - rosszul viseli a nyersen fagyasztást a ltp. Hiába szép meg jó, csak pár napot szabad fagyasztani. Ha utána használja fel az ember, akkor borzasztóan markánssá válik az íze, lényegében élvezhetetlenné válik (mármint annak is, aki amúgy szereti a fajt).
Amúgy boltokban sokszor látom, hogy a dobozos laska már mindenhol "pihés", és mégsem veszik le a polcról őket. Vajon ez csak általános penész, vagy a laska saját spórái kannibalizálják a termőtesteket?
Más. A múlt héten még találtam késői laskákat, ill. előjöttek a téli fülőkék is.
Én ma veresen piacoltam. kedvem lett volna elkérni az ottani egyetlen árustól a szakellenőri papírt, és jól rákérdezni a szakellenőrre, ezeket a 4-5-ször megfagyott-kieresztett LTP-ket hogyan lehetett ehetőnek papírozni....
De az is lehet az árus szakellenőr... van rá esély. Az mellett, hogy egy nagy kupec.
Mindig van nála valamiféle szedett gomba, ha van rá minimális esély tavasztól késő őszig.
Fele-fele arányban szép és randa áru.
De ez a mai eléggé kiverte a biztit nálam. Árat nem nagyon szokott kiírni.
4 láda LTP-ből 3 fagyott volt, 1 so-so.
Volt most az LTP-k mellett termesztett shiitake. Az szép áru volt.
Ha nincs szedett, akkor hoz laskát, ördögszekeret, néha ráfanyalodik a csiperkére is, ha nincs más.
ma gyöngyösi piacon kb 2 kg ltp-t próbált nekem eladni egy c.asszony, remélem azért sikerült neki, kisebb nagyobb kalapok, végül is nem volt csúnya áru, nekem nem kell
Azt én is úgy szoktam. Ott azért direktben éri a jóval forróbb olaj, egységnyi idő alatt nagyobb hőátadás valósul meg, mint a rizspárolóban (ami nagyon nem egyenlő gőzbefúvással). Viszont olajban kisütésnél is a töltelékbe kerülő *kg darabok előtte kapnak egy külön dinsztelést nálam.
Azért én a süvegeket is csak alapos hőkezelés után használnám fel. Simán megsütném serpenyőben, nem lenne semmi baja. Csináltam már így, simán meg lehet tölteni. És akkor gyakorlatilag minimalizálva van az esetleges negatív hatás esélye. A 10 perc gőz szerintem nem elégséges, legalábbis elvi síkon.
ha már átcsúsztunk főzősbe, nálunk ördögszekeres rizottó volt tegnap. asszonypajtás erős rizs/rizottó vonalon, a gomba tavalyi aa+ minőség, és bár tudom, hogy nagyon szeretem az ördögszekeret, de még így is meglepődtem, hogy mennyire jó gomba. az illata talán #1 a klasszikus "barackos" rókagombaillat mellett, ám ez utóbbiból egy jobb szezonban hamar telítődök, míg az ördögszekér illata megunhatatlan.
faterom egyébként friss őzláb dobverőket talált két napja pilisxy környékén, szóval még felénk is lehet értelme keresgélni a ráérőknek.
(pacal, velő, kakastöke vonalon az abonyi Mászáros legendás volt, majdnemmindigfriss kemencés libatöpörtyűs pogácsájával, sajnos bezárt, jó is, hogy Szolnok felé nincsen munkánk, sűrűn reggeliztem itt)
A tárkonyos ragulevesekbe kötelező a citrom. Főleg mikor kakastökét is süllyesztek a lébe. :)
Én pontosan úgy vagyok az ecettel, mint Bencuc! Kerülöm, mint ördög a tömjénfüstöt. Helyette citrom. Én is szoktam gombalevest készíteni citrommal savanyítva. Vegyes gombából, de vargánya is kerül bele, mivel abból van betárolva a legtöbb.