már rég nem írtam. 11 munkahelyet elfogyasztottam sajnos,több trágyadombos íróasztalon dolgozó kollégámról viszont kiderült, hogy otthon rendet tart, van is rá igénye, csak éppen a "munkahely az csak munkahely" filozófiát vallja
Képzeljétek el, mi lenne, ha a soron dolgozó is azt felelné a kérdésre, hogy miért a sarokba dobja a csövet, ha van kijelölt hely, hogy " a munkahely az csak munkahely". Rövid úton repülne.... Az ilyen beállítottságú ember szerintem direkt kárt okoz a cégnek. Lehet, hogy nehezen mérhető, de kár.
Holden blogján volt egy kommentem, amiben leírtam egy esetet a volt munkahelyemről. Íme:
A HR-nek ki kellett osztania minden soron (gembán) dolgozónak egy munkaköpenyt. Persze előre felmérték az igényt, hogy kinek hányas méret kell, és eszerint rendelték meg őket. Eljött a kiosztás napja, amikor is a következő dolgo történt. A köpenyek "természtesen" nem méret szerint voltak összerendezve, csak odahányva egy székre, ill. egy zsákban, így a sokadik ember után már tökéletesen össze voltak keverve a férfi-női köpenyek, ill. a méretek.
Amikor szünete volt az egyik csoportnak, akkor behívták annak a csoportnak a tagjait köpenyátvételre. Persze az 5 perces szünet nem volt rá elég, hogy mind a 10-12 embernek átadják a köpenyt és aláírassák az átvételt, így az utolsó embernek már lélekszakadva kellett visszarohanni a munkahelyére, ahol állt a sor, őrá várva, és persze neki kellett bezsebelnie a lebaszást, mert késett.
Pedig itt szerintem egyértelműen a HR volt a hunyó. Szerintem a következő dolgokat felejtették el.
1. Ők vannak a cégért, a termelésért (mivel hogy onnan jön a zsé), és nem fordítva, azaz nem a dolgozónak kell a HR-re rohangászni, ill. úgy általában az irodákba, hanem fordítva. Úgyis mondhatnám, hogy a HR belső vevője a dolgozó (is), és az ő igényeinek kell megfelelni.
Mikor én ott asszisztens voltam, bizony én mentem ki a sorra a szünetükben az adópapírokkal, és nem a dolgozót rendeltem be, hogy vegye át. És nem esett le a korona a fejemről.
Szerintem csoportonként össze kellett volna szedniük a megfelelő méretű köpenyeket - hiszen volt róla lista - és kiballagni vele a sorra szünetben, és ripsz-ropsz kiosztani.
2. Priorizálás. Ha ki van adva, hogy munkaköpenyt kell osztani 2-300 embernek, és mindezt 1-2 nap alatt, akkor úgy szervezem meg a melót, hogy erre jusson idő, és szerzek külön zsákot minden méretnek, vagy legalább külön kupacba teszem, és árgus szemmel figyelem, hogy nehogy összekeverjék. (már ha nem akarok a sorra ballagni) Pedig az álláshirdetésekben meg az interjúkon milyen fontos, hogy a jelöltnek legyen priorizálási képessége!!!
3. Általában trehányak, és ami a borzasztó, hogy azt mindenki természetesnek veszi, hogy az irodákban kupi van. Nem arról van szó, hogy a melós, - akitől elvárják, hogy másodpercre 8 órát dolgozzon (leszámítva 1*20 perc kajaidőt és 2*5 perc pisiidőt) meghatározott mozdulatokkal, meghatározott rendben és tisztaságban, - nem mer szólni, hogy miért csak őneki kell rendet, tisztaságot tartania, és az irodában miét nem kell; hanem arról van szó, hogy a melósnak sem jut eszébe, hogy ha őneki precízen kell dolgoznia, akkor tán az irodában is így kéne.
Sőt, ha flottul mennek az irodában az ügyek, akkor meglepődik. Nekem kellett azonosító pecséteket kiosztanom, és mikor a dolgozó bejött újat kérni (nem hívtam, jött magától) és 30 másodperc alatt kapott újat az átvétel aláírásával együtt, akkor meglepődött, hogy "már kész?" Miért? Mit kéne még csinálni? - kérdeztem. Adriennél tovább tartott. - felelte. Hát, nálam nem. (Adrienn az elődöm volt)
már rég nem írtam. 11 munkahelyet elfogyasztottam sajnos,több trágyadombos íróasztalon dolgozó kollégámról viszont kiderült, hogy otthon rendet tart, van is rá igénye, csak éppen a "munkahely az csak munkahely" filozófiát vallja, a közösségi wc-t az ilyen típusú ember szépen le is amortizálja. tényleg kell valami felülről jövő nyomás, hogy rendet tartson maga körül és legyen rászoktatva, ha már belső igénye nem alakult ki rá.
sztem általában azokat a vezetőket nem sikerül meggyőzni az 5s-ről és a lean helyességéről, akik eleve rosszul vannak minden újtól(valahol olvastam, hogy az emberek 59%-a ilyen).Ha a szervezetben főleg ők vannak többségben, akkor előbb utóbb szélmalomharcot vívhatsz. vezetői értekezleten mindig ugyanoda ülnek, méregetik, ki előtt van több papír, minden táblázatot látni és megkapni akarnak, nem megérteni.
szerencsére az én szakmámban könnyen lehet munkahelyet változtatni(kereskedelemi marketing) és tényleg azon szokott az állásinterjú sikere múlni, hogy hogy nézek ki és mennyire tudom elhitetni,hogy akár még ***t is lapátolnék csakhogy náluk dolgozhassak, senkit nem érkekelnek az én elveim. a szakmámban mindig az a duma, hogy majd a vevői igény azonosítás után mondjam meg a termelésnek a tutit, legyünk vevőorientáltak,ennek kell alárendelni a gyártási folyamatokat, aztán ha a vevő nem veszi a terméket, akkor biztosan azért, mert drága, ekkor jön a termelés, minőségbizt. stb. osztályok cs-szegetése, hogy bármi áron olcsóbban kell gyártani ( szemet hunyni a selejt és a plafonig érő kupi fölött) , ha már ez nem segít, jön
a verzió:létszámleépítés
b verzió:átvisszük olcsóbb helyre a termelést
c verzió: lean alapelvek átvétele.
Jó lenne, ha a lean nem c verzió lenne !
szerintem legtöbbször mi marketingesek baltázzuk már el az egészet az elején:(
A költői kérdés nagyon találó.....úgy tűnik a tulajt sem érdekli.
Sajna nem az a szitu, hogy nem érzik a kaizen szükségességét, hanem igyekeznek elfojtani azt! Na ilyen körülmények között az ember egy ideig küzd lefele is meg felfelé is, aztán belefárad az egészbe!
"Átszerveztük cégünket, a korábbiakhoz képest sokkal sikeresebben motiváljuk dolgozóinkat, arra viszont nem számítottunk, hogy ötletgyártásba kezdenek? " (kiemelés tőlem)
Annak ellenére, hogy igazad van, sajnos azt tapasztalom a gyárban, hogy a felnőtt emberek többségét győzködni kell a rendrakás miértjéről. Valamiért nem vigyáznak arra ami nem az övéké.
Számtalanszor, probáltam a "pedagógusi" módszert is, de sajnos sikertelen volt a dolog.
Az egyetlen használható eszköz a diktatórikus rendszer! Ehhez viszont HC álltal is említett felülről jövő nyomás lenne szükséges, ami egyben jelentené a management leanes gondolkodását is.
Na ha ez nincs meg akkor van a fecske és a nyár esete!
Nálunk sajnos most ez a szitu +még erősen demotivált hangulatban is vagyok, ezért
Nos amit az általános iskolában tanítandókról írsz, azzal egyetértek, és csak azzal egészíteném ki röviden, mert ez nem a polidili, hogy nem érdeke senkinek, hogy a joghoz, adóhoz, alkotmányhoz, pénzügyekhez érttő embereket neveljenek nagy tömegben, mert akkor nem lehet őket egyrészt anyagilag lehúzni, másrészt politikailag megvezetni.
Visszatérve a kaizenre.
Én még mindig azon a véleményen vagyok, hogy ha egy felnőtt, iskolázott embert meg kell győzni a tisztaság és rend előnyeiről, akkor azzal az emberrel komoly bajok vannak.....
A filozófiát (alapok, összefüggések, alkalmazásának eszközei) meg lehet tanítani (ld. görög filozófusok, Hegel, Kant, egyebek). Helyesebben fogalmazva lehet tanítani, hogy megérti-e a fogadó oldal, ez a nagy kérdés és kihívás.
Sokszor írtam már és még fogom is a blogban, hogy azt a marhaságot, hogy a leant csak japánokkal lehet megcsináltatni, nagyon szeretem hallani. Ez ui. komoly tájékozatlanságra utal, a toyota és a suzuki is elég jól átadta ezt a filozófiát magyar, cseh, lengyel, francia és amerikai munkásaiknak. Legalábbis értékesítési és pénzügyi adataik ezt mutatják.
Dolgokat (specializált tudást, nem alapműveltséget*) oktatni sztem kétféle módon lehet: push és pull modellekben. A hagyományos oktatás szinte teljes egészében push jellegű. Nekem pl. kellett mindenféle speciális matematikai műveletet tanulnom, pedig nem volt rá szükségem, de benne volt a tantervben (azaz olyan terméket gyártott az "oktató sor", amire a felhasználónak nincs szüksége). Ha olyan dolgokat és akkor tanítanak, amire és amikor szükségem van, sokkal több maradna meg, mert MOTIVÁLT vagyok. Pl. olyan problémába ütköztem, aminek megoldásához pont erre a specializált tudásra van szükségem és JIT módon zeretnék hozzájutni: akkor, ott és olyan minőségben, ahol, amikor és ahogy szükséges.
*Ha már az oktatási modelleknél tartunk, az általános iskolában sztem sokkal kevesebbet de sokkal alaposabban kellene tanítani, kiegészítve olyan témákkal, mint pl: Magyarország történelme, annak alapvető összefüggései, hogyan működik egy parlament, hogyan kell egy szerződést/számlát értelmezni, hogyan kell kiállni a jogaimért, mi az az adórendszer, hogyan kell valakit újjáéleszteni, mi az, hogy környezetvédelem, stb. Azaz életrevalóságot, alkalmazható tudást. A specializált tudásra ott van a közép- és felsőoktatás.
Igazad van, a tudást mindenkinek a saját nyelvén kell átadni, egyébként nem marad meg.
"Ha valaki pl. otthon is trehány, az a munkahelyén se lesz 5S, akárhány oktatást is tartasz neki" Ebben nem értünk egyet. Az valószínű, hogy akinek az asztala rendetlen, otthon is az, viszont számtalan ilyen munkatársat sikerült meggyőznünk a rend és tisztaság (nem 5S!) előnyeiről.
"rakjanak rendet fejben és a gembán egyaránt. Ezt egy felnőtt embernek magától kéne tudnia." Ebben sem értünk egyet. Régebben "klasszikus" folyamatmenedzsment tanácsadással foglalkoztam, aztán kaptam egy "learning to see" oktatást és rájöttem, hogy mindig van más, jobb megoldás. Amire addig azt hittem az én szempontomból, hogy rend, arról megtanultam, hogy a vevő számára nem tudok így értéket előállítani. A gondolkodás átállítása vevőorientáltra az egyik fontos lépés a lean úton.
nocsak, egész jó lenne ez a bejegyzés a kaizen blogban is. magamnak csinálom a konkurrenciát :)
1. aki lean iroda, lean office, lean administration filozófiával jön, az pont azt felejti el, hogy ilyesmi nem létezik. nincs lean manufacturing, lean healthcare meg ilyesmi. Legalábbis sztem. Csak a filozófia van és a hozzá kapcsolódó eszköztár. A többi már marketing: hogyan különböztesd meg magad a többiektől? Találj ki olyat, ami különálló terméknek tűnik.
Filozófia viszont kizárólag a fejekben van. Egy filozófiát nem tudsz megtanítani.
( Van ennek egyáltalán módszertana? Mármint a filozófia megtanításának. Arra gondolok, hogy bár én pl. értem a present countinuous-t de nem tudnám elmagyarázni senkinek a mögöttes tartalmát.
A ragozást igen, mert azt be lehet magolni. Az 5S fogalmakat is be lehet magoltatni, akár japánul is... Nem vagyok pedagógus. Gondolt már valaki arra, hogy az ilyen átlagdolgozó számára nemszeretem, "úrias" dolgokat, mint ISO, Kaizen, 5S stb. egy elhivatott pedagógussal oktassa?
Lehet valaki kiváló tanácsadó, kenheti vághatja a témát oda-vissza, hihet is benne, de ha nincs pedagógusi, tanáriképessége, akkor megette a fene az egészet, és akkor jönnek olyan rémes mondatok, mint amire ateragram is utalt Fehér Ottó honlapja kapcsán. Lehet, hogy marketingszempontból tökéletes mondatot ír Fehér úr, csak a mezei dolgozó szemszögéből nézve tökértelmetlen és ijesztő, és olyan "muszály"-dolog. Szerintem menedzserszemszögből is.)
Na de visszatérve pl. az 5S-re. Ha valaki pl. otthon is trehány, az a munkahelyén se lesz 5S, akárhány oktatást is tartasz neki. Az 5S bevezetését meg pláne hiába osztod ki neki feladatként....
Szerintem ezt nem lehet pusztán feladatként rálőcsölni valakire, csak mert meg van hozzá a megfelelő titulusa, hanem ki kell rá választani a megfelelő embert. Hogyan lehetne ezt megtenni? Pl. körülnézni az irodájában. Rend van? Mindig időben elkészül a feladataival? Stb. Ő megfelelő ember az 5S bevezetésének a levezénylésére, mert legalább a saját fejében rend van.
De aki egy papírkupac tetején trónolva dolgozik, sose talál semmit, mindig el van havazva, az magasról fütyül az 5S-re, mert a saját maga munkájával kapcsolatban sincs igénye a rendre.
A többi már marketing: hogyan különböztesd meg magad a többiektől? Találj ki olyat, ami különálló terméknek tűnik.
Ez a tanácsadás hátulütője, hogy maga a tanács is termék. Nekem nem volt szükségem 5S tanácsadásra ahhoz, hogy rendet tartsak magam körül az irodában, a fájlok közt, stb. Belső igény volt. (nem is tudtam még akkor, mi az az 5S)
Az 5S tanácsadás nekem kicsit ilyennek tűnik:
Dolgozó: Basszus, de nagy a kupi, nem tudok dolgozni, nem találok semmit, tök hatékonytalan az egész... kéne egy tanácsadó, hogy megmondja, micsináljak.
Tanácsadó: A megoldás: 5S
Dolgozó: Az mi?
Tanácsadó: Röviden: rendet kell rakni, és a rendet megőrizni.
Dolgozó: (homlokára üt): nahát, hogy én erre nem jöttem rá magamtól!
Szóval nekem kicsit olyan nonszensz, hogy az embereket arra kell tanítani, hogy rakjanak rendet fejben és a gembán egyaránt. Ezt egy felnőtt embernek magától kéne tudnia. :(
nos én egy jól menő multinál hajtom a mókuskereket, ahol pár éve a beérkező számlák engedélyezése elektronikusan történik. viszont a t. vezetőség így sem hajlik az időben történő engedélyezésre. érdeklődésre, hogy miért halmozódnak fel a számlák, olyan kritikai észrevétel érkezik, miszerint jobb volt papíron...
gazdag multi....
a megoldás kulcsa a fejekben rejlik. ott még mindig a 80as években járunk :) na ja, a retro a divat.
A lean irodával kapcsolatban a helyzet a következő:
1. aki lean iroda, lean office, lean administration filozófiával jön, az pont azt felejti el, hogy ilyesmi nem létezik. nincs lean manufacturing, lean healthcare meg ilyesmi. Legalábbis sztem. Csak a filozófia van és a hozzá kapcsolódó eszköztár. A többi már marketing: hogyan különböztesd meg magad a többiektől? Találj ki olyat, ami különálló terméknek tűnik.
Bővebben is kifejthetnéd benne a lean iroda-nézeteid, mivel engem elősorban az "irodisták" munkájának optimalizálása érdekel. Vagy azt majd pénzért, tanácsadás keretében? :-))))
Elolvastam, amit írtál és sajnos újabb bizonyítékát olvastam benne annak, hogy változásokat csak fentről lehet indítani. Ha a tömegben te vagy az egyetlen, vagy egy lelkes kisebbséghez tartozol, az nem elég (tudod, fecskék és a nyár). De azért ne add ám fel! Csak a mondást se feledd: change it or leave it.
Én azért még reménykedem, de SEMMI változás. Amikor előadom az ötleteim pl. a papírspórolásra (ami egyben időspórolás is lenne, mert felesleges nyomtatványok kitöltését töröltetném) akkor a főnököm csak legyint, hogy "hja, sok mindent kéne itt változtatni" és ezzel el van intézve. Meg "mindenki hozzá van szokva ahhoz a papírhoz". Hát basszus, akkor ezután meg máshoz lennének hozzászokva....
Illetve olyanok vannak, hogy egy bizonyos módon kell elkészíteni egy papírt. Na, én apró változtatásokat eszközöltem rajta, mire egy kolléga (aki félévvel később került a céghez, mint én), gyakorlatilag leteremtett, hogy "lehet, hogy így jobb, ahogy én csinálom, de mindenki a régihez van szokva, és bár ő is látja, mik a hibák, ő sem változtat, mert alkalmazkodni kell"
Erre mit lehet mondani? Új állást keresni.... Csak nem egyszerű, mert az én kaizenes beállítódottságom senkit nem érdekel. Sőt, szerintem egynémely interjún valószínűleg elkönyveltek olyannak, aki "majd mindenért pampogni fog".
Már azt hittem, ez a fórum a klinikai halál állapotába került. Neked talán sikerül feléleszteni. Azt azért jó lenne tudni, hova tűntek Rita & a srácok, de valszeg nyaralni ment mindenki.
Elolvastam, amit írtál és sajnos újabb bizonyítékát olvastam benne annak, hogy változásokat csak fentről lehet indítani. Ha a tömegben te vagy az egyetlen, vagy egy lelkes kisebbséghez tartozol, az nem elég (tudod, fecskék és a nyár). De azért ne add ám fel! Csak a mondást se feledd: change it or leave it.
Sajnos én sem mondhatom el magamról, hogy a munkahelyemen különösen sikeres lennék azzal, amit gondolok a dolgokról. Így -bár mi legalább itt-ott csinálgatunk valamit- nagy lelkesedéssel nem töltenek el a mindennapok. Viszont jó muníció a bloghoz.
A marketing nekem is menne. Bármit el tudok adni :-)), de legfőképp magamat.
Hű, bárcsak ezt én is el tudnám mondani magamról... Sajnos azonban úgy tapasztaltam, hogy állásinterjún, ha az eredményekről kérdeznek, és előadom a lentebbi posztban írtakat, hogy mennyi időt, (áttételesen pénzt) lehet spórolni ezzel a szemlélettel, akkor legfeljebb egy udvarias hümmögés a válasz. EZ nem számít spórolásnak.
Ha azt mondanám, hogy X ember elküldésével, X költségek drasztikus lefaragásával ennyi meg ennyi pénzt spóroltunk, az már valami lenne.
De hogy irodai folyamatok optimalizálásval, számítástechnika kihasználásával mennyi időt, energiát spóroltunk, ugyanmá' az kit érdekel?
engem mégis valamiért mozgat ez a téma (külön cég)"
Nem csinálunk egy 'kájeftét közösen?...:-)
Norbosznak van tapasztalata a nagy gépek összeszerelésében
HC-nek irodai lean-ben
Ucsitszának, Neked meg Nekem pedig összeszerelő sori fejlesztésekben....
Jó kis csapat lenne...:-DDD
Sziasztok!
Most bukkantam erre a fórumra, de nagyon rá vagyok kattanva erre a témára én is!
Ha lesz cég, beszállnék.... :-))))))
Olvasom Holden blogját is, persze, és nagyon érdekelne az lean iroda részletesen, mert szerintem is ez az egyik terület, amiben még vannak lean szempontjából kiaknázatlan területek....
Én az előző helyemen (autóipari beszállító, autóvillamossági kábeleket gyártottunk az AUDInak) 3 évig asszisztenskedtem minőségügyi területen, és előtte 6 évig is ugyanazon cég minőségügyi osztályán dolgoztam mint minőségellenőr (nálunk is volt eleinte 100% és 200% plusz raktári, kiszállítási előtti véletlenszerű ellenőrzés is!) Aztán bevezettük az ISO9001-et, VDA-t, ISO14001-et, volt 5S meg egy pici Kaizen, de aztán felszámolták a céget, mert Romániában olcsóbb volt a munkaerő. :-((((
Na szóval én nagyon szerettem a minőségügyön belül dolgozni, előbb mint mezei meós /nem melós, meós! :-) sokan keverik/ aztán meo-csoportvezető, idegenáru-átvevő, végül a minőségügyi igazgató mellett asszisztens.
Ekkor jutottam arra a döbbenetes tényre, hogy az "irodisták" azért vannak mindig olyan halálosan elhavazva, mert nincs megszervezve, optimalizálva, gépesítve, és kiegyenlítve a munkájuk!
Mit értek ezalatt? Hogy pl. mielőtt én átvettem az asszisztensi munkakört az ebben szereplő feladatokat hárman végezték, majd sorra elmentek a cégtől, jöttem én az üzemcsarnokból, és lőn... nemcsak el tudtam végezni 3 ember munkáját, de még kávézni is maradt idő, rend volt, sőt rendszer, és a végén még egy munkakört kaptam, a belső oktatásokat kellett szerveznem.
Sok még a teendő az irodai munkafolyamatok optimalizálása terén, csak néhány ezek közül (az én véleményem szerint)
- az irodai programok jobb kihasználása, rémes, mennyire nem tudják némelyek használni az Excelt, Wordöt!
- ugyanazt az adatot nem visszük fel háromszor három különböző fájlba. Ha egyszer felvittük, lehet rá hivatkozni az összes többi fájlban (ehhez érteni kéne az excelhez). Órákat lehet így megspórolni amit más, értékteremtőbb feladatokra lehet fordítani.
- folyamatokból kiszedni minden nem oda való műveletet. Pl. biztos hogy minden szir-szarra kell a főnök engedélye, aláírása; biztos hogy a havi minőségügyi jelentést meg kell kapnia a HR vezetőnek, csak mert vezető? Nagyjából fütyül rá amúgy is, meg úgyse tudja egyik kábelt megkülönböztetni a másiktól.... Mi se kaptunk a HR jelentésekből, mert nem volt rá szükségünk.
- papírfelhasználás minimalizálása, használt papír újrafelhasználása, nyomtatványok lekicsinyítése A4-ről A5-re, fele annyi papír, fele annyi hely a tárolásukra, főleg, ha meg kell őket őrizni. Hol van kőbe vésve, hogy minden papírnak A4-esnek kell lennie?
és még ezer más... ja, és a munka kiegyenlítését nem is említettem. A havi jelentéseket biztos hogy csak az utolsó napon lehet elkészíteni? Nincs olyan részfeladat, amit a hónap közben is meg lehetne csinálni? (Holden is kitért erre a blogjában)
Szóval én imádok ilyesmiken agyalni, sőt, amikor bezárták a céget, szinte örültem, mert a mi osztályunkon már nem volt optimalizálnivaló, már szinte unatkoztam.... :-))) A többi osztályon meg persze: ezt nálunk nem lehet.... mit szólna a főnök, ha képleteket használnék (!) .... összekeverné az excel az adatokat, ha képleteket használnék (!).... nekem erre nincs időm.... nem az én dolgom.... nekem azt mondták, hogy így csináljam.... eddig is így csináltuk.... stb.
A jelenlegi cégem még borzalmasabb. 4 éve vagyok itt, és még csak 1 dossziét sikerült átalakítanom. Nem arról van szó, hogy nem támogatják az ésszerűbb munkavégzést, hanem tiltva van. Pedig bombázok az ötleteimmel, de lepereg. Szerintem nem is értik, mit akarok. Így KELL csinálni és punktum.
De szeretnék lean cégnél dolgozni!!!! Nem kell, hogy leírják, hogy ők lean, csak viselkedjenek úgy!
Szék témához, csak annyit, egy ideje járok gyógytornászhoz a derekam miatt. Ha tényleg nagy tételben vesztek, szerintem két mondatot érdemes váltsatok egy ilyen témaszakértővel. Ha kell adok elérhetőséget is természetesen, de csak limitált db. számban. Nem szívelném, ha helyettem, túl sokat foglalkozna mások hátával :)
Más: Nem tudom, hallottátok-é, de megjelent az első magyar nyelvű lean-management újság. Többek közt HC cikke is felkerült a sorba, egy pár más érdekes cikkel egyetemben.
Múlt heti Napi Gazdaság mellékleteként jelent meg, de aki lemaradt volna a hard copyról, szívesen küldök neki egyet, vagy a környezetvédelem jegyében, kattintson ide:
Sztem pedig a helyes megoldás a 4 dimenzióban állítható, nem gurulós, ergonómikus támasztószék :)
A bajom az nekem egyébként, hogy sokan árulnak "hagyományos", klasszikus tömegtermelést kiszolgáló termékeket ilyen "precíziós" dumával.
De most komolyan: megint kompromisszumot kell kötni és valahol féluton kell megállni a munkatárs egészségének megvédése és a mindenféle idők, hatékonyságok kérdésében.
Nálunk sajna nem lehet fényképet készíteni, de ígérem, hogy még a héten a gemba-n utánanézek ennek a témának.
Egy olyan céggel vettem fel a kapcsolatot, akik kimondottan ergonómikus munkaszékeket gyártanak. Ők azt javasolták, hogy a preciziós szerelési munkához, mindenképpen gázrugós, legalább 3 dimenzióban állítható nem gurulós szék a megfelelő.
A mi munkavédelmiseink, csak annyit fűztek hozzá, hogy lábtartó kell a vérkeringés fenntartása miatt...
Megérdeklődtem és a következőket tudtam meg szék ügyben:
A munkavédelem állásfoglalása szerint szék, főleg irodai, gázrugós-gurulós munkabiztonsági és ergonómiai szempontból nem kerülhet sor mellé. Ha a munkahely vagy a munkatárs megkívánja, akkor un. támasztószék jöhet szóba. Ez egy olyan speciális ülőalkalmatosság, ha jól emlékszem, ami majdnem álló helyzetet jelent, de mégis pihenteti a gerincet, lábat, egyebet.
Egyéb szempontból (időveszteség pl.) így már nem is vizsgáltuk az ügyet.