Keresés

Részletes keresés

Andreas de Szered Creative Commons License 2016.02.23 0 0 56

Nagyon köszönöm a segítséget!

Előzmény: LvT (55)
LvT Creative Commons License 2016.02.19 0 0 55

> Nem tudok rájönni, hogy a mutatott könyvben mit jelentenek (hova hivatkoznak) a szögletes zárójelben lévő számok.

A szótárakban (és ezek a cikkek végül is felfoghatók ennek) a szócikkek felépítését a bevezetés ismerteti. Itt is minden egyes tanulmány bevezető részét érdemes elolvasni. (Fontos, a könyv több különálló tanulmányból áll!) A kérdezted, Désről szóló dolgozatbeli jelölés feloldása a PDF 114. oldalán van, a 110. számozott oldalon: „A címszerű helynév mindig az oklevélben vagy más forrásban álló név leggyako[ribb] olvasata, illetőleg a jelenkori anyag esetében a gyűjtött hely[név] fonetikus alakja. Ezután a [ ]-ben a római szám (I. és II.) az 193[?] térképvázlat számát, a rákövetkező arab szám azt jelzi, hog[y a] vázlaton a név helyrajzi elhelyezkedését melyik szám jelöli”.

A könyvben vannak néhol térképek, amelyeket a szerző készített (pl. PDF 220. 277., 287. oldal). Ez a hivatkozás erre vonatkozik, de úgy látszik, nem mindegyik tanulmány mellé szerkesztették be a könyvbe a csatlakozó térképváltozatot.

> Létezik ilyesfajta irodalom utcanév-történetre is?

Utcanév-történettel nem foglalkozom. De a belinkeltem könyv arra is ad példát, mivel belterületi helyneveket is felsorol. De kifejezetten ilyen tárgyú Ráday Mihály: Budapesti utcanevek A-Z c. könyve, vö. http://bookline.hu/product/home.action?_v=Raday_Mihaly_Budapesti_utcanevek_A_Z&id=125613&type=22 . Mindenesetre Szabó T. Attila könyvével ellentétben ezt nem ismerem.

Előzmény: Andreas de Szered (53)
Andreas de Szered Creative Commons License 2016.02.19 0 0 54

Előzmény: Andreas de Szered (53)
Andreas de Szered Creative Commons License 2016.02.19 0 0 53

Nem tudok rájönni, hogy a mutatott könyvben mit jelentenek (hova hivatkoznak) a szögletes zárójelben lévő számok. Tud valaki segíteni ebben? Átnéztem a könyv végét, a forrásokat jelölését, de semmi. lehet, hogy csak én nem látom.

Előzmény: LvT (50)
Andreas de Szered Creative Commons License 2016.02.19 0 0 52

Kedves LvT! Létezik ilyesfajta irodalom utcanév-történetre is? Gondolom igen, de van arra is minta a neten?

Andreas de Szered Creative Commons License 2016.02.19 0 0 51

Nagyon köszönöm, ez egy igazán remek példa! Csodálatos.

LvT Creative Commons License 2016.02.18 0 0 50
Előzmény: Andreas de Szered (49)
Andreas de Szered Creative Commons License 2016.02.18 0 0 49

Kedves Fórumozók!

Szülőfalum helytörténetét kutatom és emellett gyűjtöm a település határában valaha használt régi, népi eredetű dűlő-, földrajzi- és mindenféle nevet, elnevezést, amelyet ember talált ki. Azon gondolkozom, hogy jó lenne ezek történeté valamilyen formában összefoglalni. Kérdésem, hogy ismertek-e olyan bevett tudományos szokást vagy formát, amelyben lehet ezeket az adatokat közölni. Jelen állás szerint szócikkek formájában vannak a gyűjtéseim, de nem tudom, hogy van-e erre valami eljárás, megszokott forma, esetleg precedens. Kíváncsi lennék a véleményetekre.

Köszönöm!

KrumpiLee Creative Commons License 2009.01.03 0 0 48

Szerelmes Földrajz!

igen7 Creative Commons License 2007.01.15 0 0 47
:( szörnyű merre halad manapság a világ... bár egy meteorológus miért is értene a földrajzhoz :P
Előzmény: showtimes (46)
showtimes Creative Commons License 2007.01.15 0 0 46
jaja, tudod, végig Észak-Nyugat-Európáig :P
S közben értekeztek pl. a Skandinávia időjárására gyakorolt hatásával :)
Előzmény: igen7 (45)
igen7 Creative Commons License 2007.01.15 0 0 45
és mit mutatott az animáció? a golf áramlatot? :)
Előzmény: showtimes (44)
showtimes Creative Commons License 2007.01.13 0 0 44
Délben belenéztem a Deltába, s éppen a klímaváltás volt terítéken. Nos, a meleg tengeráramlatot bemutató animáció alatt végig Golf-áramlásról beszélt a narrátor! S a stúdióban ülő Vissy Károly sem javította ki. Ha földrajz tanár lennék, most bosszankodnék :)
lyesmith Creative Commons License 2007.01.04 0 0 43

Először is akkor még a Rába nem volt szabályozva, elég nagy áradásai voltak, másrészt pár kiló páncél elég ahhoz hogy képtelenség legyen úszni, kicsit többen pedig már nehéz felálni az erős sodrásban ha valaki elesik.

Előzmény: showtimes (34)
lyesmith Creative Commons License 2007.01.04 0 0 42

A Golf- / Észak-Atlanti-áramlat déli részét "Golf"-nak északi részét "Észak-Atlanti"-nak hívják az egész világon. A határvonal valahol New York magasságában található.

Szerintem a legtöbben (én is) azért használnak angol elnevezéseket mert angol forrásokat használnak és a nemzetközi irodalomban is így lehet megtalálni. Sokszor kellemetlen amikor magyarra fordítanak egy elnevezést (pl ha kínai elnevezést magyar átirat szerint adják meg és nem a nemzetközit használják)

Előzmény: showtimes (40)
showtimes Creative Commons License 2007.01.04 0 0 41
egy ismerős balfékként megint a wikit hozta forrásként a Partium területi meghatározásakor. ebbe most nem mennék bele, viszont érintették Erdélyt, s zárójelbe odaírták, románul : Transilvania.

Nos ez részben igaz, ráadásul nagyon félreérthető, ugyanis sokan összetéveszthetik Transylvaniával, Erdély latin nevével. Azért is fontos a latint kiemelni, mivel ez volt korábban, ebből származik a román elnevezés, s nem fordítva. Viszont, ha már minden áron korrektek akarunk lenni, s kiírni románul is, akkor az Ardealt kellett volna megadni, ugyanis Erdély hivatalos román neve ez, s nem a Transilvania. Az erdélyi románok ugyan néha használják Transilvaniát, de hivatalos iratban, médiában csak az Ardeal szerepel.
showtimes Creative Commons License 2006.12.06 0 0 40
igen, mert anno Golfnak tanították - ezért a magyar elnevezése helytelenül Golf lett :P
Előzmény: igen7 (39)
igen7 Creative Commons License 2006.12.06 0 0 39
ja, ide tartozik a golf áramlat vs. észak atlanti áramlat vita is :)
Előzmény: showtimes (37)
igen7 Creative Commons License 2006.12.06 0 0 38
szolgalelkűség. megszokás, mivel a szocializmus alatt ezt szokták meg.
Előzmény: showtimes (37)
showtimes Creative Commons License 2006.12.06 0 0 37
Földrajzi nevek.
A magyar helyesírás szabályai szerint minden földrajzi helyet magyarul kell megnevezni, ha van magyar neve. Ennek ellenére sokszor még a Magyarországon megjelenő, magyar nyelvű kiadványokban is Bécs helyett Wient, vagy Pozsony helyett Bratislavát, Újvidék helyett Novi Sadot lehet olvasni... szerintetek tudatlanság vagy szolgalelkűség áll az ilyen esetek mögött?
showtimes Creative Commons License 2006.11.28 0 0 36
Igen, tudok róla, hogy a janicsárok át se keltek a Rábán, csak az előhad, mintegy 20 ezer katona. Azért is tudok róla, mert én kifogásoltam a másik topicban, hogy Montecuccoli legalább a könnyűlovasságával üldözhette volna a töröket. Mivel a török veszteség jó része nem fegyvertől esett el, hanem a Rábába fulladt, ezért érdeklődtem a terepről.
A kérdés: a neten elérhető a csatatér korabeli leírása, vagy ne adj isten valaki térképet be tud-e linkelni?

megköszönném:)
Előzmény: Törölt nick (35)
showtimes Creative Commons License 2006.11.28 0 0 34
Ennyi rizikó van a tereptárgyak azonosításában :)
némi szerencsével viszont jelentősebb dolgokat is lehet találni, de szerintem még a légifotózás kínálta lehetőségeket sem használták ki Magyarországon, nem, hogy a műholdas technikát.

A török kiűzéses topicban jóval korábban szóba került a szentgotthárdi csata (Montecuccoli), meg, hogy a török sereg jó része menekülés közben a Rábába veszett. Tud valaki valamilyen hiteles leírást arról 1664 körül milyen is lehetett a csata térsége, a Rába mélysége, partja?
Előzmény: Törölt nick (33)
showtimes Creative Commons License 2006.11.28 0 0 31
Azt tudom, hogy nagy magasságból készített hagyományos légifotóknál (mivel hobbim a fotózás) is sok minden árulkodik, pl. összefüggő búzatáblák esetében szakértő szem észreveszi az egykori épületek alapjának vonalát...
romvárak, kastélyok kutatásánál tuti bejönne az űrfotó, mint nyomvonal feltárási módszer. Egy árok nyilván kétséges, ezt csak az tudná megmondani, aki látott már ilyen témákról kisfelbontású képeket. én sajnos nem találkoztam még ilyennel.
Előzmény: igen7 (27)
showtimes Creative Commons License 2006.11.28 0 0 30
Nagyfelbontású űrfotók most is elérhetőek a Kárpát-medence minden részéről. Az ettől jobb, közepes felbontás is elérhető szerintem relatíve olcsón, a drága buli az, ha mondjuk a NASA-tól (ESA vagy oroszok, technikai szempontból mindegy, árban nem) megrendeled Muhi is térsége pár négyzetkilométeres fotóját. Meg tudják csinálni gond nélkül, viszont ez az, ami piszok drága lenne, valószínű több millió forint.

(Költségkímélő megoldásként esetleg lobbizni lehet a NASA-nál dolgozó magyaroknál, régebben elég sokan voltak, persze ez kiszámíthatatlan).
Előzmény: Qedrák (29)
Qedrák Creative Commons License 2006.11.28 0 0 29

Ilyen űrfelvételes felbontás szvsz még nincs, vagy ha van is, az jó drága...
Ilyen jellegű kutatást végeznek egyébként, különböző talajradarokkal, miegymással, de ahhoz nem kell szatellit. :)
Előzmény: showtimes (26)
Qedrák Creative Commons License 2006.11.28 0 0 28

A régi folyómeder szvsz meglelhető, csak ezesetben kapunk egy x ezer négyzetméteres, vagy akár pár négyzetkilométeres területet, amelyet régészetileg megkutatni, hát eléggé költséges vállalkozás...
Ham ondjuk meg van a folyómeder, akkor ezután a kutatásra kijelölt területből kilőjük a lakott területeket, utakat, csatornákat, hidakat, fontosabb vezetékeket, mert azalatt úgyse lehet kutatni, és vélhetően bármi is volt ott, el is túnt örökre. Majd következik az újkori források átvizsgálása arról, hogy mely telkeken, és földterületen végeztek intenzív, mélyszántásos mezőgazdasági művelést. Ha ez meg van, akkor vagy egy teljes területe kiterjedő extenzív terepbejárást kell csinálni, vagy kiválasztani a vélt helyszíneket, és ott intenzív terepbejárást csinálni, szépen négyzetméterről négyzetméterre, vállalva azt, hogy semmit nem fogunk találni, mert nem jól tippeltünk. Ha szerencsénk van, és mégis előkerül egy lelőhely, akkor ott esetleg el lehet kezdeni ásni.

Persze ez leírva rendkívül könnyű, azt hiszem neked erről nem kell mesélnem. :)
Előzmény: Törölt nick (24)
igen7 Creative Commons License 2006.11.28 0 0 27
"Ha igen, s azóta nem buldózerolták össze a terepet, akkor ennek is látszania kell jó felbontás mellett (pláne, hogy sok elégett szekérroncs, hulla, használati tárgy kerülhetett bele, meg tört fegyverek..."

bizonytalan lennék abban, hogy ilyesmit látni lehetne e egy űrfelvételen.. szerintem csak nagy mázli esetén...
Előzmény: showtimes (26)
showtimes Creative Commons License 2006.11.28 0 0 26
Mivel a rétegek a megfelelő szűrő alkalmazása után elszíneződnek, így a medret áskálás nélkül pontosan meg tudják találni. A tábort sokkal nehezebben. Nem tudom anno abban a korban a magyaroknál szokás volt-e körbeárkolni a szekérvárat?
Ha igen, s azóta nem buldózerolták össze a terepet, akkor ennek is látszania kell jó felbontás mellett (pláne, hogy sok elégett szekérroncs, hulla, használati tárgy kerülhetett bele, meg tört fegyverek...
Előzmény: igen7 (25)
igen7 Creative Commons License 2006.11.28 0 0 25
nem feltétlenül, űrfelvételekből szerintem ki lehet sakkozni, nem kell ahhoz ásni. legalábbis újabban elég komolyan veszik az ilyen módszereket az ásványkutatásban is.
Előzmény: Törölt nick (24)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.28 0 0 24
Azért az eredeti meder megtalálásához is pár tucat kutatóárkot vagy legalább szondát kellene ásni, ami már önmagában nem kis pénz.
Előzmény: igen7 (22)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!