Keresés

Részletes keresés

öreg_néne_b Creative Commons License 5 napja 0 1 187341

Főztem, jó program volt hámozni.;) Keverőszárral pépesítettem, kapott minden szokásos kegyszert. 
Nem túl magas a kihozatala.

Előzmény: gaboor75 (187339)
obsitos3 Creative Commons License 5 napja 0 1 187340

úgy rémlik,a cefrézése nem különbözik más gyümölcsökétől,a tisztítása viszont munkás,meg kell szabadítani a belső fehér héjtól is, ti attól keserű lesz

Előzmény: gaboor75 (187339)
gaboor75 Creative Commons License 2025.07.11 0 0 187339

Sziasztok!

Mandarin cefrézésével és főzésével kapcsolatban van valakinek tapasztalata?

Köszi.

Gábor

endrepp Creative Commons License 2025.07.03 0 0 187338

Igen, de nagyon pici a keresztmetszet, ahol átereszt, kell a vákuumszelep is.

Előzmény: öreg_néne_b (187335)
robhun Creative Commons License 2025.07.02 0 0 187337

Sziasztok

Rotamétet hol kapok, aliexpresst kilőve , tehát itthon nem sokkal drágábban, 160lph-s kellene.

 

Előre is köszi!

hegyalja12 Creative Commons License 2025.07.01 0 0 187336

Köszönöm  szépen  az  infót !

Előzmény: endrepp (187334)
öreg_néne_b Creative Commons License 2025.07.01 0 1 187335
Előzmény: endrepp (187334)
endrepp Creative Commons License 2025.07.01 0 1 187334

Ez az:

 

Előzmény: hegyalja12 (187333)
hegyalja12 Creative Commons License 2025.07.01 0 0 187333

Úgy  kell elképzelni mint  egy  fűtésrendszer automata  légtelenítőjét?  Próbáltam  rákeresni  de  csak olyan légtelenítőket  dob fel.

Előzmény: endrepp (187332)
endrepp Creative Commons License 2025.06.30 0 1 187332

Nekem a konyhai üstön van egy automata légtelenítő gyárilag, ravasz szerkezet egy termo elem zárja el, amikor a forró gőz jön, amíg a meleg levegő, addig nyitva van.
Más üstökön sima csapot láttam, szóval érdemes ezt kialakítani sztem.

Előzmény: hegyalja12 (187331)
hegyalja12 Creative Commons License 2025.06.25 0 0 187331

Én  gyakorlatilag  akkor  nem  is  jól  használom az üstöt.  Van  ugyan  felső  csonk ,  kiállás  az  üstön  de  le van  vakolva. Vízzel feltöltöm  ellenörző  szintig (úgy  gondolom) alágyújok  és annyi.  Van  hogy  a  vákumszelepnél  sziszeg a gőz ,  kb  0,1 nyomásnál meg  is  szűnik. Sűrűbb cefrét nem  szereti annyira  az  üst. 

Előzmény: endrepp (187327)
robhun Creative Commons License 2025.06.25 0 0 187330

oké oké, rosszul fogalmaztam :)

Igazad van.

 

Tehát a gőz tulajdonképen azért jó, mert azzal hogy lecsapódik az üst falán tulajdonképen természetes körforgás van....

Gondolkoztam is rajta hogy a fenébe van az, hogy tele töltik vízzel mert akkor elég nehezen fordul meg.

 

Előzmény: öreg_néne_b (187329)
öreg_néne_b Creative Commons License 2025.06.25 0 0 187329

10 liter vízből 8,6 m3 1,5 báros gőz lenne. Ez értelemszerűen nem fér el a duplikációban.

Előzmény: öreg_néne_b (187328)
öreg_néne_b Creative Commons License 2025.06.25 0 0 187328

van 5-10 l víz, és azt gőzfázisba viszed

 

Annak egy csekély töredékét.

Előzmény: robhun (187326)
endrepp Creative Commons License 2025.06.25 0 1 187327

Tapasztalat szerint a víz/cefre/leves/pörkölt forralásához elég a 0.5bar, ha a konstrukció rendben van, ez a kisnyomás felső határa, ami engedélyezett ilyen típusú berendezésekre.

Úgy kell indítani a felfűtést, hogy a duplikáció magas pontján egy nyitott csappal ki kell engedni a levegőt, amikor tömény gőz jön, akkor el kell zárni, így telített gőz lesz bent.

Előzmény: robhun (187326)
robhun Creative Commons License 2025.06.25 0 0 187326

És ez akkor ha jól értem gőzös módi, tehát alul van 5-10 l víz, és azt gőzfázisba viszed.

Mert hogy pl légköri nyomás + 0.6bar-on már 113°C a forráspontja a víznek, szükséges magasabb nyomás és hőmérséklet?

Előzmény: endrepp (187325)
endrepp Creative Commons License 2025.06.24 0 1 187325

Nem tervezem, pár éve már el is készült. :)

1kw/10liter teljesítmény kell az 1órás felfűtési időhöz, általában ebből ki lehet indulni.

Előzmény: Levestészta (187321)
robhun Creative Commons License 2025.06.24 0 1 187324

Hatalmas ötlet!

Olcsó betétek, nagyon szépen megcsináltad!

 

Előzmény: endrepp (187315)
robhun Creative Commons License 2025.06.24 0 0 187323

Köszönöm!

Minden eshetőséget megnézek, a készülék olyan lesz hogy mindent is kipróbálhatok rajta, így nagyot tévedni nem tudok :)

 

Előzmény: kopasz szuzukis (187322)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2025.06.24 0 0 187322

Ezt nevezik szitatányérnak. Van egy nagy hátránya, hogy pontosan kell méretezni egy adott folyadék felületi feszültségéhez. A cefrefőzés során meg bizony ez változó érték.  Máskülönben relatíve nagy intenzitással kell fűteni, hogy a folyadék fenn maradjon a tányéron. A főzés előrehaladtával folyamatosan utánállítani a fűtést és a fejdeflegmátort. Épp ezért igen korlátozott a szabályozhatósága a főzési profilnak. 

Szerintem maradj a klasszikus buboréksapkás tányérnál. Kicsit bonyolultabb az elkészítése, de cserébe sokkal barátságosabb az üzemeltetése, mint a szitatányérosnak.

Előzmény: robhun (187312)
Levestészta Creative Commons License 2025.06.24 0 0 187321

Szóval ezért állt le últkor a Paksi erőmű.

:-)

 

Én próbálkoztam krábban áramos fűtéssel.

Bár nem voltak ilyen erős fűtőszálaim...

De végül áttértem gázlángra, mert túl hosszú idő volt a felfútés és a főzés.

Pedig az áramos azárt jó, mert lehet fejleszteni, automatizálni sokféleképpen.

Biztonságosabb is lehet, de csak akkor ha érintésvédemi kapcslót vagy biztosítékot is használsz.

És nem csak rázhat, az áram tűz sem jobb, mint a gáz tűz.

 

Szóval ha ilyet tervezel, földelés meg érintésvédelmi relét ne spórold le.

Előzmény: endrepp (187319)
endrepp Creative Commons License 2025.06.24 0 0 187320

Az is jó, ha elfér és nem kell magasabban tölteni a duplikációt, mint eddig.

Előzmény: hegyalja12 (187318)
endrepp Creative Commons License 2025.06.24 0 0 187319

3 betét használok (a 4. nincs bekötve), 1-1 fázisra vannak rákötve, 60literes az üst, 6kW felfűtés - 1óra, 1.5-2kW főzés.

Az egyik betéten van egy teljesítmény szabályzó.

Előzmény: hegyalja12 (187317)
hegyalja12 Creative Commons License 2025.06.24 0 0 187318

Én  meg  azt  hittem  , hogy az  üst  oldalába  karmanytú ,  és  mehet  bele  a  fűtőbetét. 

Előzmény: endrepp (187316)
hegyalja12 Creative Commons License 2025.06.24 0 0 187317

Három fázissal fűtöd? Hány  kw  teljesítmény  szükséges,  mennyi  a  főzés  időtartam,  illetve hány  kw egy  öntés ?

Előzmény: endrepp (187316)
endrepp Creative Commons License 2025.06.24 0 0 187316

Praktikusan egy 3 5 oldalú dobozt/aknát

Előzmény: endrepp (187315)
endrepp Creative Commons License 2025.06.24 0 0 187315

El kell lepnie, elég ~2cm víz a betét fölé, a többi azon múlik hogy tudod beépíteni. Praktikusan egy 3 oldalú dobozt/aknát kellene illesztened a fenékbe, aminek a front oldalán behegesztett karmantyúkba mennének a menetes betétek (pl. Tatramat). Enyém így néz ki, a gyári üstöt újítottam fel:

 

 

 

 

Előzmény: hegyalja12 (187314)
hegyalja12 Creative Commons License 2025.06.24 0 0 187314

Üdv. Mennyivel  kell emelni a a  fenék  magasságot,  vagy a víz  szintet? Tervezem  az  elektromos fűtés  kialakítását ,  de  még csak a  gondolat  szintjén,

Előzmény: endrepp (187313)
endrepp Creative Commons License 2025.06.24 0 1 187313

Egy nagykonyhai üstöt kellene lemásolnod, esetleg venni egy bontottat és átépíteni, mert olyan profit nem igen lehet házilag összehozni. Többen használunk ilyesmit keress vissza, vannak képek fent, leírással.
A dupla falban a víz nem áramlik, annyira van feltöltve, hogy a feneket ne érje el, a gőz rejtett hője a hőközlő, ez a lényege ezeknek az üstöknek, így tud 0.5bar, kisnyomás alatt működni.

Elektromos fűtésre, ha van lehetőséged, sokkal egyszerűbb a kivitelezés is és a fűtés is, ehhez a fenék részt a dupla falban növelni kell, mert a betétet el kell lepje a víz.

Az nem hit kérdése, hogy a vizes-gőzös vagy olajos a jobb. A gőzös sokkal jobb műszakilag és technológiailag és az ára is ennek megfelelően magasabb.

Előzmény: robhun (187311)
robhun Creative Commons License 2025.06.24 0 0 187312

Közben még kotortam.

Ez lehet a megoldás?

Ez jobb rosszabb mint sapkás megoldás?
Ha esetlegesen sűrűbb kisebb lyuk van akkor még talán adott területre több lyuk is lehet, esetleg valami szövettel ( rozsdamentes szúnyogháló) mint a bubisapkáson... Több pici bubi jobb hatásfok?

Max az első tányérnak érdemes ilyen nagyobb lyukkal ellátottnak lennie ha véletlenül felböffen.

 

Mit gondoltok?

Előzmény: robhun (187311)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!