úgy rémlik,a cefrézése nem különbözik más gyümölcsökétől,a tisztítása viszont munkás,meg kell szabadítani a belső fehér héjtól is, ti attól keserű lesz
Nekem a konyhai üstön van egy automata légtelenítő gyárilag, ravasz szerkezet egy termo elem zárja el, amikor a forró gőz jön, amíg a meleg levegő, addig nyitva van. Más üstökön sima csapot láttam, szóval érdemes ezt kialakítani sztem.
Én gyakorlatilag akkor nem is jól használom az üstöt. Van ugyan felső csonk , kiállás az üstön de le van vakolva. Vízzel feltöltöm ellenörző szintig (úgy gondolom) alágyújok és annyi. Van hogy a vákumszelepnél sziszeg a gőz , kb 0,1 nyomásnál meg is szűnik. Sűrűbb cefrét nem szereti annyira az üst.
Tapasztalat szerint a víz/cefre/leves/pörkölt forralásához elég a 0.5bar, ha a konstrukció rendben van, ez a kisnyomás felső határa, ami engedélyezett ilyen típusú berendezésekre.
Úgy kell indítani a felfűtést, hogy a duplikáció magas pontján egy nyitott csappal ki kell engedni a levegőt, amikor tömény gőz jön, akkor el kell zárni, így telített gőz lesz bent.
Ezt nevezik szitatányérnak. Van egy nagy hátránya, hogy pontosan kell méretezni egy adott folyadék felületi feszültségéhez. A cefrefőzés során meg bizony ez változó érték. Máskülönben relatíve nagy intenzitással kell fűteni, hogy a folyadék fenn maradjon a tányéron. A főzés előrehaladtával folyamatosan utánállítani a fűtést és a fejdeflegmátort. Épp ezért igen korlátozott a szabályozhatósága a főzési profilnak.
Szerintem maradj a klasszikus buboréksapkás tányérnál. Kicsit bonyolultabb az elkészítése, de cserébe sokkal barátságosabb az üzemeltetése, mint a szitatányérosnak.
El kell lepnie, elég ~2cm víz a betét fölé, a többi azon múlik hogy tudod beépíteni. Praktikusan egy 3 oldalú dobozt/aknát kellene illesztened a fenékbe, aminek a front oldalán behegesztett karmantyúkba mennének a menetes betétek (pl. Tatramat). Enyém így néz ki, a gyári üstöt újítottam fel:
Egy nagykonyhai üstöt kellene lemásolnod, esetleg venni egy bontottat és átépíteni, mert olyan profit nem igen lehet házilag összehozni. Többen használunk ilyesmit keress vissza, vannak képek fent, leírással. A dupla falban a víz nem áramlik, annyira van feltöltve, hogy a feneket ne érje el, a gőz rejtett hője a hőközlő, ez a lényege ezeknek az üstöknek, így tud 0.5bar, kisnyomás alatt működni.
Elektromos fűtésre, ha van lehetőséged, sokkal egyszerűbb a kivitelezés is és a fűtés is, ehhez a fenék részt a dupla falban növelni kell, mert a betétet el kell lepje a víz.
Az nem hit kérdése, hogy a vizes-gőzös vagy olajos a jobb. A gőzös sokkal jobb műszakilag és technológiailag és az ára is ennek megfelelően magasabb.
Ez jobb rosszabb mint sapkás megoldás? Ha esetlegesen sűrűbb kisebb lyuk van akkor még talán adott területre több lyuk is lehet, esetleg valami szövettel ( rozsdamentes szúnyogháló) mint a bubisapkáson... Több pici bubi jobb hatásfok?
Max az első tányérnak érdemes ilyen nagyobb lyukkal ellátottnak lennie ha véletlenül felböffen.