Belépő1 Egy éjszakát kellett bent tölteni megfigyelés alatt. Hétfőn volt a műtét kedden hazaengedtek és szerdán délelőtt kellett visszamenni amikor kivették a katétert. Nem én vezettem, ahhoz elég gyenge voltam. Otthon lábadoztam. A vizelet mennyisége és sebessége teljesen jónak tűnik, erre gondolom a kontroll vizsgálat fog választ adni igazából, meg csak ott derül ki hogy marad e rezidium. Éjszaka előfordul felkelés, de ez lehet a sok folyadék miatt , amit ugye tanácsolnak hogy sokat kell inni. Vizelet tartási probléma nincs, bár nagy erőkifejtést még nem próbáltam. A körülmények a pécsi klinikán szerintem nagyon jók, egy ágyas kórtermek vannak úgy tűnt mindenhol, és figyelnek rád.
Én köszönöm az információkat. Bizonyára más műtétre esélyes "baj"társaknak is hasznosak ezek. A gyakorlati valós tapasztalat ezerszer többet ér mint a brossúrák marketing dumája. Meg az orvosok futtában adott félinformációi, nekik csak munkadarabok vagyunk, idejük nincs ránk, tisztelet a kivételnek.
Örülök a jó híreknek amik biztatóak, remélhetőleg a maradék tünetek is elmúlnak, hiszen még csak alig több mint 3 hét telt el. Szakirodalom akár 2-3 hónapot is említ.
Gondolom nem a kórházban feküdtél 1 hétig, ott mennyi ideig? Saját magad vezettél haza? A műtét után meddig volt katétered? A munkában mennyire befolyásol most az állapot, vizelettartás stb. ? A vizelési sebesség, mennyiség, éjszakai felkelés rendeződött?
Bocs a sok kérdésért. Egy utolsó: milyenek az elhelyezési körülmények Pécsett?
Értem, azt nekem már 2x is csinálták. De ott a húgycső körül faragnak a prosztatából. Nem tudtam hogy 80%-ot úgy le lehet , meg miért kell annyit lefaragni. De fő hogy sikerült.
Pietro57! Ez akkor nyilt műtét volt? Azt hogy kioperáltak 80%-át a prosztatának azt hogy kell elképzelni? Hagytak egy kicsit a húgycső körül? Mi változott funkciókban?
Sziasztok! Köszönöm belépő1 az érdeklődésed! Már készültem beszámolót írni, csak nem akartam semmit elkiabálni. A tervezettek szerint december 15-én volt a műtéten Pécsen az Uro Clin kft-nél mivel a Semelweis urológiaián nyílt műtét lett volna ki tudja mennyi várakozási idővel. Nem akartam addig katéterrel élni illetve nem voltak túl jó tapasztalataim az említett helyen. Ezért választottam a magán ellátást. A műtét két óráig tartott sokkal jobban megviselt mint gondoltam, lehet azért mert nagy volt a prosztatám. Elméletileg a 80 százalékát távolította el a doki. A műtét után nagyon rosszul voltam és nagyon fájt míg nem hatottak a fájdalom csillapítók. Kábé egy hétig ki se keltem az ágyból annyira fáradékony voltam. Az pécsi klinikán egyébként minden orvos és ápoló nagyon kedves. Négy hét elteltével már egész tűrhetően vagyok, elkezdtem dolgozni. Az eredmény jónak tűnik, remélem nem lesz semmi szövődmény és tartós lesz az állapot. Bár vannak furcsa érzések, pici fájdalmak, lehet még nem teljes a gyógyulás. Február 25-én kell vissza mennem kontrollra. Mindenkinek jó egészséget kívánok!
Szi! Semmi inger nincs. Sőt soha nincs inger. legalább is nincs fél liter vizeletig. A rezidiumot most nézték, először nem látott semennyit ,aztán addig nézte mig 50ml-t mondott.
A TUMT-ra is azt írják, hogy kis melegségérzet, meg kis kellemetlenség. Aztán pont 5 éve, amikor nekem csinálták, még a harmadik intravénás fájdalomcsillapító után is úgy éreztem mintha belülről égetnének - mondjuk az is. De állítólag a többség alszik vagy a telefonját nézi közben, ez nekem hihetetlennek tűnik.
Még annyi hogy külföldi fórumozók akik átestek ezen a beavatkozáson, elég fájdalmasnak mondják, annak ellenére hogy az instrukciókban ezt meg sem említik.
"Az adókedvezmény igényléséhez először is egy igazolásra lesz szükség, amelyen egy szakorvos, vagy az adózó háziorvosa igazolja, hogy valóban szenved a kedvezményre jogosító betegségben."
Köteles kiadni, feltéve, hogy a BNO kód stimmel. BNO: C61 A prosztata rosszindulatú daganata.
Nekem más bajság miatt ugyan, de simán kiadták. Legalább ez egy kis kompenzáció, ha már kiosztotta nekünk a sors a nyavalyákat. Ezt a cikket érdemes elolvasni. Nem a legfrissebb ugyan, de kb érvényes ma is. Illetve bele van ágyazva a vonatkozó jogszabály. https://tudatosadozo.hu/milyen-betegsegek-utan-jar-adokedvezmeny-bno-kod-lista/
A lényeg az SZJA rendeletből:
"29/E. § (1) A súlyosan fogyatékos magánszemély az összevont adóalapját [29. §] személyi kedvezménnyel csökkenti.
(2) Súlyosan fogyatékos magánszemélynek azt kell tekinteni, aki az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló kormányrendeletben említett betegségben szenved, továbbá, aki rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül.
(3) A kedvezmény jogosultsági hónaponként a minimálbér egyharmada száz forintra kerekítve.
(4) Jogosultsági hónapként azok a hónapok vehetők figyelembe, amelyekben a fogyatékos állapot az erről szóló igazolás, határozat alapján legalább egy napig fennáll."
Tehát idén -mivel növekedett a minimálbér- ezért az adóalapcsökkentő összeg is emelkedett.
Tisztelt fórumozók! Valaki rákos prosztata eltávolitás után kapott adóvisszatéritést! A súlyos fogyatékosságot igazoló igazolást a szakorvos könnyen kiadja?
"Az emberi test sűrűsége átlagosan valamivel nagyobb, mint a tiszta víz sűrűsége, általában 1010 és 1070 kg/m³ között mozog, vagyis körülbelül 1,01 és 1,07 g/cm³ között, ami lehetővé teszi a lebegést, de a pontos érték függ a testzsír-százaléktól, csontsűrűségtől, tüdőben lévő levegőtől és a testalkattól. A víz sűrűsége 1000 kg/m³ (1 g/cm³), ezért a sós vízben könnyebb lebegni, mert az sűrűbb."
Az 55 ml-es prosztata kb. 60 gr-nak felel meg. De általában 1:1-ben számolják, vagy 55 gr.
Érdekesek ezek a jelenségek, mert nálam csak 105 grammos okozott problémát. Most, hogy a felét kiszedték, így ugyanakkora mint a tied és nem okoz problémát. Akkor nálad a kis méret miatt lehetett rezümöt csinálni. A legtöbb szakember szerint 100 felett csak a nyílt műtét, vagy most mint új eljárás az enukláció alkalmazható. De vannak kivételek, a pécsi magánklinikán 150 grammosnál is végeznek turpot.
A térfogata nem nagyon változott 50-55, zöld dió nagyságú. Ahogy itt írták van akinek a duplája. De nem is (csak) az számít, hiszen a húgycső felöl szedtek le belőle.
Végül urológusok leszünk.:) Nyugdíjasként egy orvosegyetem beleférne. :))
A prosztatát nem úgy kell elképzelni, mint pl. egy narancsot, aminek ha kivágjuk a közepét akkor ott marad egy akkora üreg, mint amit kiszedtünk. Egy valamennyire rugalmas tok veszi körül a benne lévő mirigyeket (ezért tud nőni is, de nem eléggé, ezért befelé is törekszik) és még a tokon kívül is rugalmas szövetek vannak, amik valamennyire összehúzódnak, elmozdulnak a műtét után, tehát előfordulhat, hogy valamennyi mirigyállomány megint a vizelet útjába kerül.
Nem tudni, az a két húgycsőszűkület hol alakult ki. Akár lehetett a hólyaghoz közel vagy alul a húgycső záróizomnál is. Ezen a két helyen elég necces a sebész dolga, nehogy megsértse a hólyagot, a záróizmot, de mégis elég mirigyet eltávolítson. És ha nem szedett ott ki eleget, akkor a hegesedés is megint beszűkítheti a húgycsövet. De akár lehet a műtét során másutt is bárhol húgycsősérülés, pl. a péniszhajlatban a bevezetett műtéti eszköztől, ami sérülésnek a hegesedése megint csak okozhat szűkületet. Ilyen sérülést a normál katéter is okozhat annak, akinek szűkebb a húgycsöve. Illetve van akinek jobban burjánzik a hegszövet mint másoknak, hipertrófiás hegesedés. Pl. egyik kollégámnak a gyerekkori karcolástól diónyi heg lett a vállán, de más sebei is így gyógyulnak. Van már valami kenőcs ez ellen.
Az alsó ábrán látszik, hogy a húgycső keresztül halad a prosztatán összeépülve a mirigyállománnyal, annak a szakasznak az eltávolítása nélkül nem lehet hozzáférni a mirigyállományhoz.
Talán már írtam, hogy nekem már 2x volt Turp műtétem 10-10 év távlatában és most a rezüm. Tehát 10 év után mindig annyira megnőt hogy teljes elzáródás volt és műteni kellett. Úgy tűnik hogy a rezümmel most lett a legtágabb a húgycső, fiatalkorom óta. Sőt a gyanum hogy túlságosan is szabad az út. Tehát a ismétlés valószínűsége nálam 100%nak bizonyult.