Oh. És újabb francia szót is tanultam. Nem sokból áll a szókincsem, szóval egy-egy ilyen szinte megduplázza :) az első ilyen szó a pierre volt, ami nem név. A metal mutant ibm pc játékban volt, ami ritka kivételként nem angolul írta a szöveget a képernyőre.
Na tessék. A kátyúk miatt idén elmarad a Tata Old Lake Man triatlon. Nincs alkalmas, Tatáról kivezető út. Pedig ez lett volna _a_ triatlon eseményem idén.
Egyébként jogos. Időfutamra alkalmatlan volt az út kilométereken át, könyöklés kizárva. Tavaly volt egy súlyos esés, gondolom, emiatt visszakoztak.
Ma 16,7 km volt, a Vörös-kő után a Pap-réten is jártam. Kicsit gyorsultam, pedig tudatosan a base (low aerobic) besorolásra hajtottam. Most 7,2 km/h volt a GAP-om a közel 500 m fel mellett. Ja, s most volt már nálam túrabot is.
Jeges havon rézsút emelkedőn a Hoka Speedgoat Vibram V alakú talp cizellái mit sem értek. Zéró. De ez extrém.
Egyébként ahol feleségem egy szintén Vibram talpú bakancsban csúszkált, ösvényen kis hó, letaposás, emelkedő Budaörs felett a piroson, ott az enyém sokkal jobb volt, azaz biztonsággal tartott. Sima tavaszi nyári őszi erdei futásra viszont szerintem mindegy, a Nike Pegasus ugyanúgy jó volt. Én nem a tartás miatt vettem meg hosszú idő után a második terepfutó cipőnet kb öt éve, azóta meg az utódját. Hanem mert a Pegasus talpán feljött a kőre léptem érzés. A friss Hoka az óriási vastag talpával megváltás volt. Hogy aztán felpuhulva, tavaly ősszel a Börzsönyben rálépjek a "szuoer" Hokával egy kőre, ami úgy felütött hogy egy hónapig fájt utána a sarkam. Esetleg még a lábujj védelem számíthat, a Pegasusban rúgtam úgy sziklába, hogy azt hittem, eltört a lábujjam, ez egy Mátrabércen volt.
Tudom, hogy nem könnyű a kérdés, de ha egy Saucony Guide aszfaltra való futócipő a 0, s egy ilyen szöges cipő a 100, akkor egy átlagos terepcipő a hóban, havon, jégkásán, jeges havon, jégen kb. mennyit tesz ki?
Magyarán ha kifejezetten a téli viszonyok miatt venném meg több mint 20 évvel az első és egyetlen terepfutó cipőm után a másodikat, kb. mit érnék el ezzel?
A Pálmán nem mertem volna lemenni kocsival, elnéztem ma, hogy ahol tömörödött hó volt, az már mind jéggé vált. Csákány kell hozzá, a közmunkások a Batthyányi téren lapáttal ütögették a jégpáncélt, szerintem hiába.
Egy kis érdekesség. Ma elindultam futni. Erdei futas lett volna Vörös-kő érintésével. Volt dolgom Szentendrén, elautóztam oda, elintéztem, majd fel a Cseresznyés utcán adig, ahol kilankul. Hát nem elkezdett a hasam fájni. Még irodai ruhában voltam, átöltözés előtt. Így nem volt akkora a kudarc érzése.
De azért továbbgurultam, s az aszfalt végétől annyira jeges volt az út, hogy meg sem mertem állni. Majd a Pálma u-nál megfordulok, csak le van takarítva a felső 5 m. Hát le volt, s belenéztem, egészen tiszta volt a 25-35%-os rész. Hogy ne menjek kárba a nap :-), elindultam az autóval lefelé, s fohászkodtam, hogy senki ne jöjjön.
Nem jött, de az utca második felében fura módon csak az egyik keréknyom volt tiszra, a másik egy jégborda volt. Iszonyú lassan mentem, de így is kattogott az ABS, meg csúsztam szép lassan. Végül is, olyan 5-10%-ot itt is lejtett.
Egyúttal ellenőriztem, hogy 2025-ben sem lett újraaszfaltozva. Így lett egy hasznos nap a maiból. :-)
Basszus, benéztem. Rákukkantottam a tavalyi eseményre, február 1 volt! Akkor azt írtam, hogy heti két óra futások előzték meg. Február 1? Gyanút fogtam. És jaj, nem február végi az esemény, hanem 2026. február 7. (szombat)! Ááááá. Ma megyek is futni. És nem 150 métert. Van még két hetem.
tehát ha gyorsan lefutod, akkor nem olyan fájdalmas, mert kevesebb ideig terheled? én szoktam mondani, h könnyebb 3 óra 30 perces maratont futni, mint 5 órásat, de olyankor nem erre gondolok :)
Ez nem szórás, csak ennek itt most nincs prioritása. Még. A fiamtól karácsonyra kapott február végi Tajga trail-re fel kell készülnöm legalább úgy, hogy ne haljak bele. (<3 óra terep). Később jön a (bringás) Békás kupa és egyéb időfutamok, nyáron Crosskovácsi és Visegrád MTB és Tata triatlon, ősszel a SPAR maraton. És esetleg a Piros 85, ha idén megrendezik.
Találtam motivációt. Ha ma futok 150 métert, akkor kikecmergek az elmúlt 15 év legrosszabb januárja státuszból. Most tartok 18,08 km-nél, cél a 18230 méter :)
Lassan vissza kell rázódnod a futásba. Idén nem mentem a Szilveszteri Pezsgő futásra, de néztem az eredményeket. Még nem tartanak 22 percnél, 1:45 lett az első.