Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

-carcass- Creative Commons License 2025.12.17 0 0 53762

Most elméleti oldalról járjuk körbe a dolgokat,nem? :-)

Csak mert változtatni úgysemtudunk rajta.

Továbbra is tartom, hogy a minőségbiztosítás - mivel láthatóan nem teszi azt, amit a neve szerint kellene - parasztvakítás.

Nyilván az egész rendszert el kell nevezni valaminek, de ez kicsit félrevezető.

Előzmény: mica-r (53760)
-carcass- Creative Commons License 2025.12.17 0 0 53761

Leírásod szerint minden más tipus nagyon jó, ez meg nagyon szar,

Nem emlékszem, hogy ilyet írtam volna...

---

Ha kicsit alaposabban átolvasod, rájössz, hogy nem a márkával van bajom, hanem a minőségbiztosításnak nevezett rendszerrel.

Azzal pedig azért, mert hiba nélkül átcsúszik rajta egy nyilvánvalóan és alapvetően konstrukcióhibás szerkezet (a szervizben is kérdeztem, a DQ381-es váltóval szerelt vasakban biztosra vehetően elő fog jönni a hiba). Visszahívás nincs, akinek garancia alatt kijön, ott a csere nyilván egyértelmű.

És hogy mitől eredetileg is szar a szerkezet? Talán mert valahol hiba került a tervezésbe vagy a gyártásba. Ezt - ha jól sejtem - a fenti rendszernek kellene kiküszöbölnie.

---

A kollégáimnak többféle márka is van birtokban, pl. a Hondára még egyik sem panaszkodott, pedig van,akinek 330e van a Civicben. Elég széles a merítés, van Ford, VW, Mazda, Alfa, BMW (ezzel is volt baj), Kia, stb.

Csak nekem a Hondák nem jönnek be.

Skodán kívül nem szivesen veszek bármit is.

---

A szerelőmnél elég sok VW konszernes vas is megfordul. Leutóbb egy Leon-t és egy Jetta-t láttam, nyilván nem mai darabok.

De az utolső olajcserém alkalmával állt ott egy Touran is, aminek valami gond volt az adblue rendszerével, az adblue tartály pedig - ha minden igaz - csak a benzintankkal együtt cserélhető. Az is vicces, az ára pedig elmondásuk szerint horror.

Megjegyzem az adblue rendszer sem egy kiforrott valami, valami szenzor nálam is időről időre kigyújtja a "check engine" lámpát. A szerviz azt mondta, hogy cserélhetünk szenzort (talán 270e körüli áron kapható), de várhatóan utána is be fog jelezni.

Előzmény: JZoli63 (53759)
mica-r Creative Commons License 2025.12.17 0 0 53760

Na de ez elméleti, mondhatnám úgy is hogy rózsaszín álom :-)
Nem tudsz tízezer beszállítót, akármit tökéletesen koordinálni és kontrollálni. Csak megpróbálni lehet. A Teslának sem sikerül , pedig csak 2-3 modellt kéne ápolgatni...

Előzmény: -carcass- (53758)
JZoli63 Creative Commons License 2025.12.17 0 0 53759

Nem tudom mi a bajod, ezzel a márkával. Leírásod szerint minden más tipus nagyon jó, ez meg nagyon szar, hát nem tudom. Azt tanácsolnám, hogy nézz körül az autószerelő műhelyek udvarán, hát nem a VW lmárka lesz a legtöbb! Mondom ezt azért mert a szűkebb csakládban négy autó közül három ehhez a konszernhez köthető, de nekünk nincs nagyobb gondunk velük, pedig mindegyik az átlagnál jóval töbet fut. Az egyik Superb-ben az idén meglesz a 700E kilóméter( a másik kettő is közel félmillió kilómétert futott), és DSG váltó van mindhárom autóban, de eddig nem nagyon volt velük baj . A negyedik egy Toyota, azt sem szidnám, csak annak az alkatrészei nagyon drágák (nem túl régen cseréltek benne porlasztókat, háát...). Nos visszatérve a véleményedhez, szerinted más autó tipusok jobbak?

Előzmény: -carcass- (53758)
-carcass- Creative Commons License 2025.12.17 0 0 53758

Én ezt valahogy úgy látom, hogy mindenkinek a saját területén kellene alapos és jó munkát végeznie. Ebben az esetben a végeredmény is optimális lenne.

Ha nem így megy és bármilyen oknál fogva (legyen az szűk határidő, gyengébb alapanyag, késnek a beszállítók, piaci elvárások, bármi) a szar is átcsúszik a rostán, majd a lejtmenet során még spórolni is elkezdenek, az csak tovább tolja a lejtőn a céget, legyen szó bárkiről. Egy inkompetens vezetés pedig még tovább rontja a helyzetet.

A szabotálással pedig nyilván maguk alatt vágják a fát. Ezzel nyilván tisztában is vannak.

Jelen esetben a VW (:-)) lejtmenetét úgy tűnik a tervezett 160 Mrd € sem fogja megállítani. Sokszor hallottam már a fosvágen kifejezést. Soha nem volt szimpatikus, de kezd új értelmet nyerni.

Mindenben tökéletes szintet hozni egy nagyon összetett iparágban nem nagyon lehet. 

Azért van, akinek sikerül.

És nem kell tökéletesnek lennie. Elég ha az elvárásoknak megfelel. (Főleg adott esetben huszonmilliós árért.)

Jelen esetben ha a váltó megkapja amit kell neki, akkor működjön rendesen, amíg kell. 

A DSG-t sem egyik napról a másikra fejlesztették. Azt meg nyilván tudják a tervezők, hogy egy beavatkozás a konstrukcióba, azi milyen velejárókat jelent.

Ha mégsem, akkor régen rossz...

Előzmény: mica-r (53756)
-carcass- Creative Commons License 2025.12.17 0 0 53757

Így is jó. :-)

Elég sűrű volt a hét eleje, sokat is vezettem, tegnap estére lemerültem. :-)

De legalább a paripa jól működik.

Előzmény: mica-r (53755)
mica-r Creative Commons License 2025.12.17 0 0 53756

Attól, hogy egyes esetekben elszabotálják (mint már említettem), létező dolog. A VW csoportnál néhány éve elkezdtek ezen is spórolni, meg is látszik ...
Mindenben tökéletes szintet hozni egy nagyon összetett iparágban nem nagyon lehet. 

Előzmény: -carcass- (53752)
mica-r Creative Commons License 2025.12.17 0 0 53755

VW

Előzmény: -carcass- (53754)
-carcass- Creative Commons License 2025.12.17 0 0 53754

Volkswagen :-D

Csak összejön valahogy. :-)

Azt hiszem az ide írkálás helyett is aludnom kellene.

Előzmény: -carcass- (53753)
-carcass- Creative Commons License 2025.12.17 0 0 53753

Volskwagen

Előzmény: -carcass- (53752)
-carcass- Creative Commons License 2025.12.16 0 0 53752

Azt mondja, hogy minőségbiztosítás (aláhúzom a szerintem fontos elemeket):

A minőségbiztosítás (QA - Quality Assurance) a minőségmenedzsment azon része, amely a minőségi követelmények teljesítésére összpontosít, növelve annak valószínűségét, hogy a termék vagy szolgáltatás megfeleljen a felhasználó igényeinek és elvárásainak.

Ez egy proaktív, megelőző folyamat, amely a hibák felmerülésének megelőzésére összpontosít a teljes fejlesztési vagy gyártási életciklus során. Célja a folyamatok és rendszerek szisztematikus ellenőrzése, biztosítva, hogy a szabványoknak megfelelően működjenek.

A minőségbiztosítás célja, hogy a termék "megfelelő legyen a használatra" (fit for use) és "megfeleljen a célra" (fit for purpose) a fejlesztés minden szakaszában, a tervezéstől a leszállításig.

Valahogy nem érzem optimálisnak - minőségbiztosítási vonalon végképp - azt a rendszert, ami tömeggyártás jelleggel engedi át a fos alkatrészt a konszern összes modellje esetében. :-)

Vagy a másik opció, hogy egy szarul megtervezett - ráadásul rohadt drága - alkatrész hibáját senki nem veszi észre, mert szarul is ellenőrzik.

Fentiek alapján azt mondhatom, hogy a Volswagen konszern nem minőségi autókat gyárt? Ha azt tenné, a fentiek alapján már az elején kibukna, hogy gáz van. Nem is akármilyen.

Olyan mintha a növelve annak valószínűségét, hogy a termék vagy szolgáltatás megfeleljen a felhasználó igényeinek és elvárásainak egyáltalán nem működne.

Tegnap megcsinálták a vasat, rákérdeztem, hogy melyik újabb modellel érdemes foglalkozni, ha ezt cserélni szeretném.

A válasz rövid és velős volt...

Előzmény: mica-r (53751)
mica-r Creative Commons License 2025.12.16 0 0 53751

Akkor minden parasztvakítás. Hiba nélküli rendszerről nem nagyon tudunk

Előzmény: -carcass- (53750)
-carcass- Creative Commons License 2025.12.16 0 0 53750

Ha az időszakos akkreditáción átmennek és mégis hulladék a termék, az nekem azt jelenti, hogy parasztvakítás az egész.

Előzmény: mica-r (53749)
mica-r Creative Commons License 2025.12.15 0 0 53749

Nem mondvacsinált. Valóban létezik, jó is alapvetően.
Az, hogy nem tartják be, megint más kérdés.

Előzmény: -carcass- (53748)
-carcass- Creative Commons License 2025.12.15 0 0 53748

Az is csak egy mondvacsinált valami, amiben egy percig nem hiszek. Ha tényleg valódi jelentése lenne, akkor nem fordulhatna elő, hogy bármelyik autóban bármikor megmakkan.

Olyan ˇazt a statisztikát hiszem, el, amit magam hamisítok" érzésem van, bármikor meghallom ezt a szót.

Pont olyan, mint amikor az útépítők megmutatják az ellenőröknek, hogy honnan kell mintát venni.

Előzmény: mica-r (53747)
mica-r Creative Commons License 2025.12.15 0 0 53747

Soha nem az számít, hogy hol gyártják, hanem a minőségbiztosítás!
Made in Austria turbók sokkal szarabbak, mint a Made in Romania...

Előzmény: -carcass- (53746)
-carcass- Creative Commons License 2025.12.15 0 0 53746

Nagyon úgy tűnik.

Mondjuk a gyári elektronikára az van írva, hogy "made in romania".

Nem tudom mennyire stabil a román elektronika ipar, de úgy érzem nem a top ligában játszanak.

Vagy alapvetően sz@r a konstrukció.

Vagy mindkettő egyszerre.

Mindenesetre hazafelé  hibátlanul működött a vas.

Mondjuk ennyiért működjön is!

Előzmény: mica-r (53743)
mica-r Creative Commons License 2025.12.15 0 0 53745

Lehet hogy a lendekerék csinálja

Előzmény: tyurrusz (53744)
tyurrusz Creative Commons License 2025.12.14 0 0 53744

Sziasztok!

Egy kuplung problémában kérnék segítséget. 2017 Superb 190Le, a kuplungpedál egy hosszabb út közben beesett. Lábbal visszatudtam húzni, így elevickéltem a városig. Egy kávé után pumpálgattam  kicsit , majd a városi közlekedésben folyamatos használat után használhatóvá vált. Hazaérve kicseréltem a főfékhengert (FTE gyártmányúra) , sikerült lelégteleníteni a rendszert, és a kocsit 1 hónapig használtam. Néha észrevettem ,hogy nagyon lent emel ki a kuplung. De csak rövid távon használtam a kocsit. A mai napon egy hosszabb útra mentünk autópályán, és 40km megtétele után amikor váltani akartam  kuplung beesett. Ismét menet közben pumpálgattam , majd a városba érve folyamatos használat közben ”rendesen működött”.

Mi lehet a probléma ? A fékolaj nem fogyott a tartályból, …… cseréljem a hidraulikus kiemelőcsapágyat, vagy a hidraulika csőben a tömítőgyűrűket?

mica-r Creative Commons License 2025.12.14 0 0 53743

Már ott is spórolnak? Hová lett a világ :-)

Előzmény: -carcass- (53742)
-carcass- Creative Commons License 2025.12.13 0 0 53742

Akkor változik a világ. Márkaszervizben cserélik amit kell, mechatronika marad.

Előzmény: 409 (53741)
409 Creative Commons License 2025.12.12 0 0 53741

Márkaszerviz a hivatalos technológia szerint javíthat, az pedig a mechatronika cseréje.

Előzmény: -carcass- (53740)
-carcass- Creative Commons License 2025.12.12 0 0 53740

Márkaszerviz megcsinálja, ez nem gond.

Nekeminkább az a fura, hogy ez - ha jól emlékszem - nem kapott akkora nyilvánosságot, hogy visszahívás legyen belőle.

Pedig elég sok modellt érint.

Mondjuk a Volkswagen megítélését már így is nehéz a béka segge alól kikaparni.

Előzmény: 409 (53739)
409 Creative Commons License 2025.12.12 0 0 53739

A 2016 és 2021 között gyártott váltóknál szinte biztosan előjön. Viszont javítható, még akkor is, ha a márkaszerviz szerint lehetetlen.  :)

Van hozzá módosított érzékelő. Kicserélni sem űrtechnika, bár vannak buktatói a behegesztett érzékelők eltávolításának.

Előzmény: -carcass- (53738)
-carcass- Creative Commons License 2025.12.12 0 0 53738

Most már én is tudom. Sajnos sikerült valahogy összehozni.:-)

Az is érdekelne, hogy tényleg annyira típushiba-e, hogy várhatóan mindenkinek elő fog jönni.

Előzmény: 409 (53737)
409 Creative Commons License 2025.12.12 0 0 53737

A DQ381-es DSG váltók típus hibája. Cserélni kell a mechatronic-ban a kuplungok két nyomásérzékelőjét.

Előzmény: -carcass- (53736)
-carcass- Creative Commons License 2025.12.12 0 0 53736

Bár totál kihalt a topic, mégis megkérdezem, hogy találkjozott-e már valaki a p173500 jelű hibával?

golyo13 Creative Commons License 2025.11.08 0 0 53735

Sziasztok !

Megbízható szerelőt keresek a Fővárosban/környékén O II. 1.9 pdtdi kuplungcseréhez.

Tudom nem lesz olcsó, de csak hozzáértők kezébe adnám.

Köszönöm előre is...

skt15 Creative Commons License 2025.03.15 0 0 53734

Én ugyan segíteni ebben nem tudok, de a motor-váltó kombóról kéne adat. 

Előzmény: falcon consul (53733)
falcon consul Creative Commons License 2025.03.15 0 0 53733

Nem venni, rendelni akarok! Gumiharang méretekre van szükségem! 

Előzmény: skt15 (53732)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!