Keresés

Részletes keresés

AmazingGecko Creative Commons License 2025.01.10 0 0 32256

Ja, értem. A takarás tényleg nem ér sokat fokban, csak 1-2-3 fokot, attól függően milyen anyaggal történik és milyen vastagon, hány rétegben. Nekem van itthon egy csomó edzettüvegem, de azt írták ennek a hőszigetelése 0,5 fok körül van, tehát gyakorlatilag nulla.

 

Akinek van rá helye és van rá pénze, egy hagyományos, magasabb fajta fóliában lehet érdemes gondolkozni, de az is igényelne kisebb fűtést a hidegebb napokon.

 

Itt van egy jó videó a hazai citromtermesztésről:  https://www.youtube.com/watch?v=M77EOTVc0eY

 

A Japán naspolya igényei is hasonlóak, a fagytűrése még nagyobb is, kivéve virágzáskor.

Csak az a baj, hogy a felesleges gyümölcsöt nehéz lenne eladni, pláne jó áron, mert sokan nem is ismerik ezt a gyümölcsöt. Kezdetnek biztos kellene pár milliós befektetés a fóliához és a fűtési rendszerhez.

 

Előzmény: csoer (32255)
csoer Creative Commons License 2025.01.10 0 0 32255

Sajna már a 74 évembe lépve, ez már nekem túl nagy feladat lenne.

Marad, ahogy sikerül és az időjárás engedi.

Sok "okos tojás" írta a neten, hogy nem használ a takarás, nem tudom hogy gondolják -5-6 fokban a virágzást.

Nálam sajna már eddig is volt -4-5 fok éjszaka.

Előzmény: AmazingGecko (32254)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.01.10 0 0 32254

Esetleg valami védőkupolát lehetne rá csinálni. Fa/fém keretre ráerősíteni hungarocelt, fóliát stb. több rétegben. Vagy akár hagyományos fóliasátort, aminek a mérete az 1, 2 vagy akár több tő Japán naspolya méretéhez lenne kialakítva. Ez mondjuk decembertől márciusig lenne rajta. Mostában olyan enyhék a telek, hogy még fűteni se kéne. Mifelénk telente ritkán szokott - 5 foknál hidegebb lenni. Az idei télen se volt még.

Előzmény: csoer (32253)
csoer Creative Commons License 2025.01.10 0 0 32253

Közel 4-5 éve még dézsában volt és citrusokkal telelt. De a legnagyobb dézsát is kinőtte és a legvédettebb helyre próbáltam ültetni.

Egyik oldalról házfal, a másik oldalról egy nagy kakiszilva fa próbálná védeni.

Jelenleg közel 3,5 méter magas és igen terebélyes.

Ez már sajnos nem dézsába való (pedig van óriás dézsám is, molnárkával még lehet mozgatni).

Valószínű az első rengeteg virágzata elfagy. Tavaly kellett volna virágozni.

Egyébként A Fővárosi Füvészkertben (ahol először láttam terebélyes japán Naspolyát virágozni) is egyik évben elfagyott a fájuk, pedig a pálmaház védett kiszögelésében volt.

 

Előzmény: AmazingGecko (32252)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.01.09 0 0 32252

Nem lenne érdemes dézsában tartani 0-10 fokos melléképületben? Akkor nem fagyna el a virág. A nagy méretet pedig metszéssel lehet alakítani.

Előzmény: csoer (32250)
Apuleius Creative Commons License 2025.01.09 0 0 32251

Igen, ez pontosan így van, a saját termés íze egészen más, mint az éretlenül leszedett, fél világon átutaztatott, kényszerérett gyümölcsé. Az oltvány mangómat tavaly vettem, s ugyan kötött is, később sajnos elsőre még eldobta a termést. Talán majd idén :-)

Viszont hatalmas élmény volt, hogy saját növényről szedett avokádóból csinálhattunk guacamolét :-)

A japán naspolya esetében sajnos valóban az a helyzet, amit írsz, a virágok alapvetően elfagynak, enyhe tél, jó fekvés vagy leginkább szerencse kell ahhoz, hogy termés is legyen. Igazából maga a növény annyira szép, hogy egyszerűen dísznövények is érdemes tartani.

Előzmény: csoer (32250)
csoer Creative Commons License 2025.01.09 0 0 32250

A saját hazai termés íze messze felülmúlja a félig érett behozott gyümölcsökét.

Két példa: nagyon drágán vettem nagy méretű papaját féli éretten (pedig repülős volt) és messze nem hasonlított a saját kiló feletti papajámhoz, amit teljesen érett állapotban szettem le, saját lime lével meglocsolva fantasztikus zamata volt.

A másik a mangó, amit olcsón üzletben véve nem igazán finom, tavaly saját 3 mangó gyümölcsömet kóstoltam és ég és föld különbség az ízben, a zamatosságban.

Az, hogy a növény átvészeli a telet, tudom.

De a virág hideg-fagytűrése messze a növény fagytűrése alatt van.

Mondjuk a fa kibír -15 fokot és a virág max. -3 fokot.

Ha a virág elfagy (nagyon valószínűnek tartom), termés nem lesz.

Emlékezeteim szerint a tavalyi tél hőmérséklete kevésbé volt nálunk kemény, mint most. Jövő héttől -6 fok éjszakai hőmérséklet várható, a virágoknak nem ideális.

Egyetlen növényem van, ami csak sima virágzó és télen virágzik, Téli Jázmin, na annak mindegy a hideg.

 

 

Előzmény: Apuleius (32248)
csoer Creative Commons License 2025.01.09 0 0 32249

Hosszú évekkel ezelőtt én is a Füvészkertben szerettem bele a japán naspolyába, november hónapban voltam trópus a télben kiállításon, és akkor kezdett virágozni a pálmaház oldalában. Csodálatos illata volt.

Én levágtam egy virág ágat náhány napja a sajátomról, és behoztam vázába rakva kezdett kinyílni a napokban és finom az illata, de hát nem tömeges illatfelhő.

Előzmény: CBNora (32247)
Apuleius Creative Commons License 2025.01.09 0 0 32248

Egy-két éve a Lidl-ben árulták, akkor vettem is, de még éretlen volt, így annak nem volt egy mámor az íze (a magjából van egy magoncom, amitől szabadulni kellene). Én is oltványt vettem, s az első néhány évben télre bementettem a kerti kis házba, de ez a második tél, amit már kint tölt (nagy dézsában, amit már mozgatni is emberpróbáló lenne). A növény amúgy simán átvészeli a teleket, s most tele van virággal. Tavaly megmaradt és beérett rajta 3 szem, így végre meg is tudtam kóstolni a saját termésemet. Az ízét talán leginkább a datolyszilvához tudnám hasonlítani (persze nem teljesen olyan).

Előzmény: csoer (32246)
CBNora Creative Commons License 2025.01.09 0 0 32247

Valamikor jó régen, általános iskolás koromban kóstoltam egy szemet. Egy osztálytársam Szíriából jött haza, ott voltak a szülei kiküldetésben. Hozott be a suliba pár szemet, azt mondta rá, hogy musmus. Emlékeim szerint tényleg lédús, de az íze elég semleges, leginkább talán cseresznyeszerű volt. A gyönyörű, aranyszínű magot persze elültettem, ki is kelt, de csak egy nyarat élt a lakótelepi erkélyen.

Én a legfőbb csáberőnek az illatos virágait tartom, egyszer szagoltam a Füvészkertben, az tényleg csodás volt.

Előzmény: csoer (32246)
csoer Creative Commons License 2025.01.09 0 0 32246

Nálunk az egyetlen rettentő különleges növény, nem kimondottan hazai tájakra.

A leírások alapján a növény akár -15 fokot is elvisel, csak egy a gond. Ez a gyönyörű, egzotikus kinézetű fa télen kezd virágozni (november, decebmber) és a virágok sajnos csak néhány fokos fagyot bírnak ki. Ha virágok kibírnák, május körül érnének a különleges, finom gyümölcsei. Lédús, zamatos, sajna én még nem kóstoltam.

Érdekes: Cserimojót, Cukoralmát, Zapotát, többféle marakuját, papaját és sorolhatnám kóstoltam, de japán naspolya terméséhez nem lehetett jutni.

 

Én nem magoncot, oltványt vettem, közel 8-10 éve.

2 évet dézsában tartottam és télen a pincében, de iszonyúan kezdett nőni, így pince fala közelében, védett helyre ültettem ki minimum6 éve.

Első években télire takargatta, semmi nem fagyott, hozta az óriás fényes leveleit, de nem virágzott.

2024. novemberben jelentek meg rajta temérdek fürtös virágok. Szurkoltam, hogy bírják ki a -2-3 fokos hideget. Néhány fürtöt likacsos hálóval betakartam.

Csak hát egyre hidegebb várható, nem tudom mi lesz ebből tavaszra. Í gy aztán nem lesz kóstoló.

Szerintem oltott japán naspolyát lehet kapni, ha már oltott mangót lehetett kapni.

Előzmény: AmazingGecko (32244)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.01.07 0 0 32245

1-2 helyen árulják a Tanaka fajtát, ami nyilván oltott vagy dugványozott nemes fajta, de Megyerinél méregdrága, 67 és 89 ezer ft darabja.

 

https://www.megyeriszabolcskerteszete.hu/eriobotrya_japonica_tanaka_japan_naspolya

 

A másik helyen jóval kedvezőbb az ára (habár ott se olcsó), viszont nincs készleten.

 

https://www.egzotikusdisznovenyek.hu/bolt/dezsaban-telikertben-tarthato-novenyek/japan-naspolya-tanaka/

AmazingGecko Creative Commons License 2025.01.07 0 0 32244

Sziasztok!

 

Japán naspolya fát mennyire éri meg venni? Szép a fa, valamennyire fagytűrő is, de a lényeg, hogy mennyire finom a gyümölcse?

A másik meg az, hogy idehaza többnyire magoncokokat, magcsemetéket árulnak, azoknak meg gondolom kisebb/gyengébb minőségű a termése. Oltott, nemes Japán naspolyát lehet kapni idehaza?

 

Pekándió: tényleg nem megy bele a dióburokfúró légy kukaca?

Belohin Creative Commons License 2024.12.02 0 0 32243

Nem nevezném annak. -3 °C -ig írják.

Előzmény: zsorsz (32242)
zsorsz Creative Commons License 2024.12.02 0 0 32242

Csirimolyó télálló?

Fagytűrő Creative Commons License 2024.11.10 0 0 32241

Köszönöm!

Előzmény: Lactarius Curtis (32240)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2024.11.09 0 0 32240

Jiro, Hana Fuyu...lehet akár...a Jiro-m talán laposabb

Előzmény: Fagytűrő (32239)
Fagytűrő Creative Commons License 2024.11.09 0 0 32239

Sziasztok!

Ez milyen fajta kákó lehet?

Alma érlelés nélkül sem csersavas.

Persze kell érlelni,hogy zamatosabb legyen.

csoer Creative Commons License 2024.11.05 0 0 32238

Több mint 2 kg gránátalma, közte 40 dkg-os is.

 

megfullad Creative Commons License 2024.11.01 0 0 32237

Sima szimpla piros. Szóval elvileg termő fajta.

Van telt piros virágú díszgránátalmám is, tudom mi a különbség.

Lehet, hogy metszeni kéne? Sosem metszettem még meg.

Előzmény: beetee (32235)
AmazingGecko Creative Commons License 2024.11.01 0 0 32236

Rendkívül hasznos videó a Paw Paw neveléséről!

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=GYZxumlbh60

beetee Creative Commons License 2024.11.01 0 0 32235

Milyen virága van? Telt vagy szimpla? 

Sima egyszínű vagy cirmos?

 

Nekem van régebbről egy grânátalmám. 3 m -es. Terem, de csak egyet-egyet szezononkênt. Tavaly vettem nemeseket. Kíváncsi leszek...

 

Szerintem ezek a régről ittragadt, a fene tudja milyen úton-módon létrehozott fajták nem produktívak.

A gránátalmák között van csomó, csak dísznövény, amitől nem is érdemes termést várni.

Pl. A teltvirágúak mindegyike ilyen. 

Előzmény: megfullad (32234)
megfullad Creative Commons License 2024.11.01 0 0 32234

Helló!

 

 

Kb. 12-15 éve vettem egy elvileg termő gránátalmafát valamelyik kertészetben. Kiültettem a kertbe. Párszor visszafagyott szinte tövig, de mindig kihajtott. Most egy nagyon szép, 2,5 méteres bokor. 3 éve minden évben virágzik, de a virágok lehullanak, termés semmi.

Mi lehet az oka? Bár teljesen egészséges, szép növény, de az ágak nem túl vastagok. Arra gondoltam, hogy a terméseket meg se tudnák tartani, talán ezért nem terem még. Rendszeresen öntözöm, de trágyázni, tápoldatozni nem szoktam. Teljes napon van.

AmazingGecko Creative Commons License 2024.10.14 -1 0 32233

Köszi. Sokszor néztem már a Kelenföldit, de sose volt nekik raktáron Paw paw.

 

Ugyan nem fagytűrő, de oltott mangót hol lehet venni? Láttam pár helyen meghirdetve, de egyik helyen se volt készleten.

Előzmény: TK421 (32232)
TK421 Creative Commons License 2024.10.14 0 0 32232

kelenvölgyi díszfaiskola jó, sokféle egzotikus gyümölcsfájuk van. Mondjuk indián banán ha jól látom most pont nincs de időnként szokott lenni. Plusz dmkert is jó.

Előzmény: AmazingGecko (32231)
AmazingGecko Creative Commons License 2024.10.12 0 0 32231

Köszi! Tudsz olyan megbízható helyet,a hol oltványt árulnak? Megyerin kívül, tőle nem veszek semmit.

 

Még a citrusfélékről lenne egy kérdésem. Melyik a jobb, az oltott vagy a dugványozott?

Tudom, hogy mindkettő jó, de mik az előnyök és mik a hátrányok?

Pl. a Meyer citromnál olvastam, hogy a dugványozott példányoknak szép haragoszöld levelük van, az oltottaknak kisebb, halványabb levelük.

Előzmény: pintjano (32230)
pintjano Creative Commons License 2024.10.12 0 0 32230

Inkább oltványt, hamarabb terem és biztosabb is

üdv PJ

Előzmény: AmazingGecko (32229)
AmazingGecko Creative Commons License 2024.10.12 0 0 32229

Sziasztok!

 

Egy helyen úgy árulják a pawpawot, hogy "Sunflower nemes magonc".  Ez mit jelent?

Az oltott/szemzett/dugványozott növényre szokták írni, hogy nemes. A magonc viszont általában nem nemes, habár tudom, hogy ritka esetben az is lehet jó minőségű.

 

Szóval érdemes Sunflower nemes magoncot venni vagy inkább keressek oltottat, még ha kicsit drágább is?

Nekem a minőség a legfontosabb.

TK421 Creative Commons License 2024.10.10 0 0 32228

"Nem eltartható, nem, vagy korlátozottan feldolgozható, és mindig van másik hagyományos, nekünk finomabb gyümölcs az érési idejében"

 

Valóban nem eltartható, de fagyasztható, és úgy sokáig eláll, az íz meg szubjektív, nekem nincs finomabb ennél amikor érik

Előzmény: beetee (32224)
szucsl57 Creative Commons License 2024.10.10 0 0 32227

Nekem is van 2 db Nikita gyümölcsből magonc, és egy ismeretlen datolyaszilva magonca. Vannak vásárolt és saját oltványok is datolyaszilvából is, de kíváncsi vagyok rá, hogy mi lesz belőle.

 

Előzmény: vlacko (32225)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!