Ja, értem. A takarás tényleg nem ér sokat fokban, csak 1-2-3 fokot, attól függően milyen anyaggal történik és milyen vastagon, hány rétegben. Nekem van itthon egy csomó edzettüvegem, de azt írták ennek a hőszigetelése 0,5 fok körül van, tehát gyakorlatilag nulla.
Akinek van rá helye és van rá pénze, egy hagyományos, magasabb fajta fóliában lehet érdemes gondolkozni, de az is igényelne kisebb fűtést a hidegebb napokon.
A Japán naspolya igényei is hasonlóak, a fagytűrése még nagyobb is, kivéve virágzáskor.
Csak az a baj, hogy a felesleges gyümölcsöt nehéz lenne eladni, pláne jó áron, mert sokan nem is ismerik ezt a gyümölcsöt. Kezdetnek biztos kellene pár milliós befektetés a fóliához és a fűtési rendszerhez.
Esetleg valami védőkupolát lehetne rá csinálni. Fa/fém keretre ráerősíteni hungarocelt, fóliát stb. több rétegben. Vagy akár hagyományos fóliasátort, aminek a mérete az 1, 2 vagy akár több tő Japán naspolya méretéhez lenne kialakítva. Ez mondjuk decembertől márciusig lenne rajta. Mostában olyan enyhék a telek, hogy még fűteni se kéne. Mifelénk telente ritkán szokott - 5 foknál hidegebb lenni. Az idei télen se volt még.
Közel 4-5 éve még dézsában volt és citrusokkal telelt. De a legnagyobb dézsát is kinőtte és a legvédettebb helyre próbáltam ültetni.
Egyik oldalról házfal, a másik oldalról egy nagy kakiszilva fa próbálná védeni.
Jelenleg közel 3,5 méter magas és igen terebélyes.
Ez már sajnos nem dézsába való (pedig van óriás dézsám is, molnárkával még lehet mozgatni).
Valószínű az első rengeteg virágzata elfagy. Tavaly kellett volna virágozni.
Egyébként A Fővárosi Füvészkertben (ahol először láttam terebélyes japán Naspolyát virágozni) is egyik évben elfagyott a fájuk, pedig a pálmaház védett kiszögelésében volt.
Igen, ez pontosan így van, a saját termés íze egészen más, mint az éretlenül leszedett, fél világon átutaztatott, kényszerérett gyümölcsé. Az oltvány mangómat tavaly vettem, s ugyan kötött is, később sajnos elsőre még eldobta a termést. Talán majd idén :-)
Viszont hatalmas élmény volt, hogy saját növényről szedett avokádóból csinálhattunk guacamolét :-)
A japán naspolya esetében sajnos valóban az a helyzet, amit írsz, a virágok alapvetően elfagynak, enyhe tél, jó fekvés vagy leginkább szerencse kell ahhoz, hogy termés is legyen. Igazából maga a növény annyira szép, hogy egyszerűen dísznövények is érdemes tartani.
A saját hazai termés íze messze felülmúlja a félig érett behozott gyümölcsökét.
Két példa: nagyon drágán vettem nagy méretű papaját féli éretten (pedig repülős volt) és messze nem hasonlított a saját kiló feletti papajámhoz, amit teljesen érett állapotban szettem le, saját lime lével meglocsolva fantasztikus zamata volt.
A másik a mangó, amit olcsón üzletben véve nem igazán finom, tavaly saját 3 mangó gyümölcsömet kóstoltam és ég és föld különbség az ízben, a zamatosságban.
Az, hogy a növény átvészeli a telet, tudom.
De a virág hideg-fagytűrése messze a növény fagytűrése alatt van.
Mondjuk a fa kibír -15 fokot és a virág max. -3 fokot.
Ha a virág elfagy (nagyon valószínűnek tartom), termés nem lesz.
Emlékezeteim szerint a tavalyi tél hőmérséklete kevésbé volt nálunk kemény, mint most. Jövő héttől -6 fok éjszakai hőmérséklet várható, a virágoknak nem ideális.
Egyetlen növényem van, ami csak sima virágzó és télen virágzik, Téli Jázmin, na annak mindegy a hideg.
Hosszú évekkel ezelőtt én is a Füvészkertben szerettem bele a japán naspolyába, november hónapban voltam trópus a télben kiállításon, és akkor kezdett virágozni a pálmaház oldalában. Csodálatos illata volt.
Én levágtam egy virág ágat náhány napja a sajátomról, és behoztam vázába rakva kezdett kinyílni a napokban és finom az illata, de hát nem tömeges illatfelhő.
Egy-két éve a Lidl-ben árulták, akkor vettem is, de még éretlen volt, így annak nem volt egy mámor az íze (a magjából van egy magoncom, amitől szabadulni kellene). Én is oltványt vettem, s az első néhány évben télre bementettem a kerti kis házba, de ez a második tél, amit már kint tölt (nagy dézsában, amit már mozgatni is emberpróbáló lenne). A növény amúgy simán átvészeli a teleket, s most tele van virággal. Tavaly megmaradt és beérett rajta 3 szem, így végre meg is tudtam kóstolni a saját termésemet. Az ízét talán leginkább a datolyszilvához tudnám hasonlítani (persze nem teljesen olyan).
Valamikor jó régen, általános iskolás koromban kóstoltam egy szemet. Egy osztálytársam Szíriából jött haza, ott voltak a szülei kiküldetésben. Hozott be a suliba pár szemet, azt mondta rá, hogy musmus. Emlékeim szerint tényleg lédús, de az íze elég semleges, leginkább talán cseresznyeszerű volt. A gyönyörű, aranyszínű magot persze elültettem, ki is kelt, de csak egy nyarat élt a lakótelepi erkélyen.
Én a legfőbb csáberőnek az illatos virágait tartom, egyszer szagoltam a Füvészkertben, az tényleg csodás volt.
Nálunk az egyetlen rettentő különleges növény, nem kimondottan hazai tájakra.
A leírások alapján a növény akár -15 fokot is elvisel, csak egy a gond. Ez a gyönyörű, egzotikus kinézetű fa télen kezd virágozni (november, decebmber) és a virágok sajnos csak néhány fokos fagyot bírnak ki. Ha virágok kibírnák, május körül érnének a különleges, finom gyümölcsei. Lédús, zamatos, sajna én még nem kóstoltam.
Érdekes: Cserimojót, Cukoralmát, Zapotát, többféle marakuját, papaját és sorolhatnám kóstoltam, de japán naspolya terméséhez nem lehetett jutni.
Én nem magoncot, oltványt vettem, közel 8-10 éve.
2 évet dézsában tartottam és télen a pincében, de iszonyúan kezdett nőni, így pince fala közelében, védett helyre ültettem ki minimum6 éve.
Első években télire takargatta, semmi nem fagyott, hozta az óriás fényes leveleit, de nem virágzott.
2024. novemberben jelentek meg rajta temérdek fürtös virágok. Szurkoltam, hogy bírják ki a -2-3 fokos hideget. Néhány fürtöt likacsos hálóval betakartam.
Csak hát egyre hidegebb várható, nem tudom mi lesz ebből tavaszra. Í gy aztán nem lesz kóstoló.
Szerintem oltott japán naspolyát lehet kapni, ha már oltott mangót lehetett kapni.
Japán naspolya fát mennyire éri meg venni? Szép a fa, valamennyire fagytűrő is, de a lényeg, hogy mennyire finom a gyümölcse?
A másik meg az, hogy idehaza többnyire magoncokokat, magcsemetéket árulnak, azoknak meg gondolom kisebb/gyengébb minőségű a termése. Oltott, nemes Japán naspolyát lehet kapni idehaza?
Pekándió: tényleg nem megy bele a dióburokfúró légy kukaca?
Kb. 12-15 éve vettem egy elvileg termő gránátalmafát valamelyik kertészetben. Kiültettem a kertbe. Párszor visszafagyott szinte tövig, de mindig kihajtott. Most egy nagyon szép, 2,5 méteres bokor. 3 éve minden évben virágzik, de a virágok lehullanak, termés semmi.
Mi lehet az oka? Bár teljesen egészséges, szép növény, de az ágak nem túl vastagok. Arra gondoltam, hogy a terméseket meg se tudnák tartani, talán ezért nem terem még. Rendszeresen öntözöm, de trágyázni, tápoldatozni nem szoktam. Teljes napon van.
kelenvölgyi díszfaiskola jó, sokféle egzotikus gyümölcsfájuk van. Mondjuk indián banán ha jól látom most pont nincs de időnként szokott lenni. Plusz dmkert is jó.
Egy helyen úgy árulják a pawpawot, hogy "Sunflower nemes magonc". Ez mit jelent?
Az oltott/szemzett/dugványozott növényre szokták írni, hogy nemes. A magonc viszont általában nem nemes, habár tudom, hogy ritka esetben az is lehet jó minőségű.
Szóval érdemes Sunflower nemes magoncot venni vagy inkább keressek oltottat, még ha kicsit drágább is?
Nekem is van 2 db Nikita gyümölcsből magonc, és egy ismeretlen datolyaszilva magonca. Vannak vásárolt és saját oltványok is datolyaszilvából is, de kíváncsi vagyok rá, hogy mi lesz belőle.