GTWC Europe is megkezdte az évet. Endurance futam volt Paul Ricard 6 órás.
Felületesen követtem csak, viszont meglepő, hogy profi szinten hogy nézhették be a vezetési időket, és Gounon időtúllépése miatt megkapták az áthajtásost. GetSpeed másik autója a silver kategóriás is így járt.
Utolsó körben dőlt el a győzelem, amikor a 83-as Pro/Am (!!!) kategóriás AF Corse előzte az IDEC Sportot. Így az a helyzet állt elő, hogy az LMP2-ben mint kategóriagyőztes lett az egység, de az összetett győzelmet elvitte a Pro/Am
LMGT3 is nagyon szoros volt, lehet ott a végén beküldött SC vette el a lendületet az 57-estől, de az egész verseny összképe alapján az Iron Dames csajcsapat abszolút megérdemelte. Bronzos Celia Martin itt nagyon erős volt. WEC-ben nagyon elmaradt pedig.
Kicsit sok lett a FCY és az ilyenkor kötelező SC, pedig nélküle is izgalmas lehetett volna a vége. Hálisten a végére elengedték őket
ott az volt az érdekes szál a sztoriban, hogy a HWA állt be a projekt mögé, akik szinte összeforrtak a Mercedessel, csak amikor a Merci átpártolt az E-be, akkor állt össze ez a HWA/R-Motorsport/Aston fúzió a DTM-ben. Ott ilyen hármas kötődés volt
1 szezon után szét is mentek - mai szemmel nézve pláne nagy pénzkidobás volt az egész, hogy 21-re jött a GT3-as átállás. Ők meg 19-re építettek Class1 autót, amit 20-ban se használtak.
Ki is árusították, egyiket Alonso vette meg tavaly
Thiim sem vágyott nagyon ebbe az Aston WEC projektbe talán nem véletlen.
Az Astonról azt magyarázták a kommentátorok, hogy ez inkább a Heart of Racing projektje mintsem a gyáré, legalábbis ők pakoltak bele pénzt saját elhatározásból hogy megvalósuljon. Remélem nem a DTM-es Aston-projekt sorsára jut (ha jól rémlik ott is ilyesmi volt a felállás).
Alig győztem visszaolvasni a WEC szezonnyitó utáni kommentesőt itt a topikban :)
tényleg kapják be ezt a pénteki versenyrendezést, ami a mi időzónánkban is "csúcsidő". Nem egy endurance versenyt néz a nagy átlag ilyenkor. Én az utolsó 2-3 órát láttam csak.
Cadillac legnagyobb ellensége a Cadillac. Elképesztő amit műveltek.
Alpine is jó futamot mehetett volna, de Milesi azzal a manőverrel elég merész volt és ráfázott, hogy bevállalta azt a GT3-as szendvicset
Ferrari itt elég egyértelműen beleszólt a háziversenybe, és a "B" csapat itta meg a levét. Nézőként nyilván bosszantó, de a gyártó oldaláról érthető a döntés, de ami ment a rádiózás során, ott rontották el, hogy ezek szerint nem beszélték le előre, hogy ha a vörösök mennek a győzelemért akkor a "sárgák" nem szólhatnak bele. Majd pont a Toyotától kellett itt rettegniük, amivel szédítették Kubicát. Nem volt szép ez az egész.
Korai nagyon tudom, de remélem az Astonból nem lesz Lamborghini 2. Én ennél többet vártam tőlük elsőre is.
LMGT3 hozta a szokásos izgalmakat.
Csajcsapatnál elnézve Celia Martin tempóját, most valóban egy bronz besorolású lett az emberük és nem egy "kamubronzos", mint Bovy tavaly.
WRT BMW-k teljesen ellentétes futamot mentek. 46-os ígéretesen indult, de teljesen betli lett (Rossin kívül még van der Linde is kapott áthajtásost, még pontot se szereztek), a 31-es meg a nehéz kezdés után felért a dobogóra.
Lexust jól felhúzhatták, hogy még a győzelemre is reális esélyük volt.
röviden: ez a 12 órás szerintem teljesen rendben volt, nem annyira vontatott, mint a tavalyi, de még izgalmasabb lehetett volna a vége, ha nem lenne ez a minimum idő a boxban. Ennek szerintem nem egy 12 órás versenyen lenne haszna, hanem az olyan helyeken (ahol van is), mint pl. GT Open, ahol akár 1 versenyzővel lehoznak egy futamot, mert rövid a táv, és ezzel kompenzálják azt az időt ami egy versenyzőcserén elmenne.
Utolsó órák viszont versenytempóban mentek, és ugyan nem volt együtt 6-7 autó mint tavaly, de talán ez a normális inkább egy endurance versenyen. Viszont a boxkiállások és a taktika felértékelődött, már amennyit engedtek a szabályok
Pont a tavalyi GT World Challenge Europe monzai endurance versenyen volt hasonló a vége amit szintén láttam, amikor átment üzemanyag játékba a dolog, de amikor az utolsó kb 10-15 percben akik kimentek, csak gyorsan rátankoltak és eredtek a mezőny után és páran fel is értek. Emlékszem a Ferrari majdnem nyert is, mert felért volna BMW-re, akik végül behúzták a győzelmet. Csak még több izgalom lett ebből.
De ha kötelezően ott kellett volna várni 80-85 másodpercet kiölték volna ezt a lehetőséget is.
Idei Bathurst 12 óráson, csak a GT3-as kategóriának volt értelme, az a 3 db GT4-es induló közül az egyik hamar kiesett, a 24-es folyamatosan büntetéseket gyűjtött, még írtam is, volt amikor 5 percig kellett állnia a boxban (csodálom, hogy olyan ámokfutásért, SC szabályokat leszarva egy GT3-ast is majdnem kiütve ennyivel megúszták) a 19-essel meg gondok voltak, mert 3 kör előnnyel is vezettek, végén meg eltűntek.
Az a Class I kategória, ahol az 1 KTM indult, meg olyan volt, mintha direkt csak akadálynak lenne ott, hogy színt vigyen a futamba. Komolyan, de szerintem nincs olyan egység akiknek ne tartottak be de valami nagyon durván, és a lekörözés során ne buktak volna legalább 2-3 másodpercet mert nem engedte el a gyorsabbat. Vagy akik éppen egymással harcoltak, az egyiket elengedték de a másik elé beálltak. Azt hittem megszabadulunk tőlük, erre csak visszaküldték őket a pályára.
Ferrarinál lehet hiányérzetük, annak a 26-os autónak (Serra/Brown/Mostert) több nézett ki, mint 4. hely. Bár azt mondják az első órákban a hűvös pálya volt kedvező az autónak. De a Porsche is ugyanilyen hiányérzet kategória nálam. Picariello amikor az élre került még ő is milyen jól tartotta magát, de nekik meg pont egy SC tett be, de az utolsó harmadra nem tudtak menni az elejével úgy igazán amikor zöld volt alatt mentek a végéig. A már említett Ferrari, meg valami 15 perccel a vége előtt ment tankolni, úgy hogy a vezetést is átvették. (persze a BMW spórolt már, hiszen tudták ők maradnak kint)
75-ös Merci se volt az igazi, pedig ez a Stolz/Gounon/Habul egység 2x is nyert itt, de itt az öreg húzhatta vissza őket, több hibával. Még akkor is, ha az a nagy baleset nem az ő műve, de itt ő lehetett a fék most. Viszont ez a spórolósdi a végén bejött nekik és 3. helyen zártak. Lehet ha Engel lett volna a harmadik társuk a 12 órára elkapják a 46-ost.
Lowndes elszabta, de 50 felett ő se fiatalodik
Martin Mercedeses átszerződése eddig nem valami szép, csúnyán beleállt a falba. Miközben nézheti a volt csapatát akik 1-2-ben ünnepeltek ma.
BMW-nek gratula, és párszor szerencséjük is volt néhány SC fázissal, de összességében a 32-es megérdemelte. Sheldon van der Linde brutál mit ment ott féltávnál. De szerintem az egész mezőnyben a legerősebb trió náluk volt. Kelvin van der Linde meg végre nem moroghat, mint tavaly a WEC-ben a Lexusban, mert itt a társaira egy rossz szava se lehet, és amit átadott autót jó helyen, azt nem a mezőny végén kapta vissza. :) remélem jó hatással lesz rá a testvére meg a BMW környezet, mert számomra ő nagyon "dirty driver" kategória a DTM-es dolgai miatt.
Rossin folyamatos nyomás volt a világ a legjobb GT3-as versenyzői által és le a kalappal előtte. Egy kis hibáért SC alatt kapott áthajtásost, de pont jól jöttek ki belőle, így ugyan hátraestek, de alig pár másodpercet buktak csak mert megint egy SC jött és felértek az elejére. Áthajtásos büntetésből kijönni 2-3 mp hátránnyal felettébb előnyös. De a győzelem nem ezen a pár másodpercen múlt és több óra még volt a futamból
java pedig utána jön mindig az endurance futamoknak
Bathurst amiatt érdekes ilyen szempontból, mert hajnalban kezdik, és hamarosan feljön a nap
Első óra után olyan az ember érzése, mintha régóta tartana a futam, hiszen itt a világosság és sötétben kezdtek
hozzátenném én nem követtem volna mind a 12 órát, pláne ilyen időzónában, ahol nálunk ez egy esti/éjjeli esemény, ha nem lett volna a mezőnyben Rossi, de ha az ember vagy 25-26 éve drukkol valakinek, nehezen engedi el a dolgot :)
Európában lenne ez (Rossi mentesen) szerintem akkor is követtem volna, mert barátságosabb az itteni időzóna, GT3-as szériák meg mindig jók, és itt a nevezési lista se volt gyenge a PRO-ban.