Keresés

Részletes keresés

Viktor Szamkó Creative Commons License 2015.03.31 0 0 846
Sziasztok.en most epitettem egy trebuchet-et.kiserletezgetek vele.a kioldo szerkezet es a csörlő nem tiszta nekem.tudnatok segiteni?illetve benne vagyok egy aranyosan nagy megepiteseben.keresem társaim!;)szep estet.
Előzmény: Apartmanvar (131)
Viktor Szamkó Creative Commons License 2015.03.29 0 0 845
Sziasztok...trebuchet építésén dolgozom.a prototípus kesz.de arra kernelek titeket,rajzot.erőátviteli részleteket mondjatok nekem!koszi
eke67 Creative Commons License 2014.03.11 0 0 844
üdv én egy versenyre épitek egy onager katapultot és az a problémám hogy a versenyen 20 méterre kéne ellönöm de csak 15 méterre tudok lönni vele ha tudtok segiteni kérlek irjatok
kopasz szuzukis Creative Commons License 2013.07.27 0 0 843

"Gyufafej-áztatóknak" üzenem: házilag lehet feketelőport készíteni. Relatíve olcsón. A gyufafej már régóta nem tartalmaz foszfort. Kén és kálium perklorát van benne. Hígítóval nem oldható egyik sem.

Feketelőporhoz a legjobb a fűzfából készített retortaszén. Egy erősebb falú konzervdobozt megtöltesz száraz fűzfahasítékokkal, majd lezárod a dobozt, és fúrsz rá egy kb. 3mm-es lyukat. Majd raksz egy nagy tüzet. Mikor már csak parázs, beleállítod a konzervdobozt. Addig kell szenesíteni, míg a lyukon éghető gáz távozik. Kihűlés után a kész faszén használható.

Kálium nitrátot gazdaboltban lehet kapni, mint kálinitrát műtrágya. Az 1 kilós csomag kb. 1000Ft. Ugyanitt kapható kénszalag is. Arról le kell olvasztani a kenet.

Összetétel: 12% kén, 13% szén, 75% kálium-nitrát.

Porcelán vagy gránit dörzsmoszárban összekeverni a komponenseket, majd 10% vizet hozzáadva alaposan átdörzsölni. Ekkor a víz a kálium nitrát egy részét beoldja, ami behatol a szénszemcsékbe, és sokkal gyorsabbá teszi az égést. A vizes masszát ki kell kaparni sárgaréz, vagy fa, vagy műanyag spatulával, és kiszárítva kész is a lőpor.

Bubus1111 Creative Commons License 2012.09.28 0 0 842

Sziasztok!

Szerintem tök jó ez az oldal, már csak  nézegetni is. Én még nem is láttam rendes korhű ostromgépet, de nagyon tetszenek!

Káldi G. Creative Commons License 2010.09.24 0 0 841

Szervusztok!

 

Karesz! Látom, ebben az évben sem tétlenkedtél az ostromgépes eseményeknél!

 

Igazán magas szinvonalú bemutatókat tartottatok és sokat. Nyáron szinte minden héten. Ez igen!!!

 

Gratulálok!

 

Ugyan most nem építgetem a gépeket, de azért naponta "bekukkantok" erre a fórumra. Sajnos nem minden bejegyzés hoz "izgalomba".

 

Üdv

Gábor

Apartmanvar Creative Commons License 2010.09.23 0 0 840

Sziasztok!

 

Azért csak visszanézett két "nagy öreg" :)

 

Pont most nézegettem a közös szereplésünket a Fábryval. bő 3 éve történt a felvétel, és azóta annyi minden történt az onageremnek köszönhetően.

 

Most fogunk készíteni egy trebuchet a csapattársakkal a téli hónapokban.

 

Küldök itt egy linket a legutóbbi fellépésünkről:

http://www.ostromgepek.hu/kepgaleria.php?aktgal=31&galkepszam=16

Ezt egyúttal Deckhand-nek is ajánlanám. Ezen a helyszínen a tulajdonos felépítette a legnagyobb működő trebuchet Európában (az Angliait leszámítva).

A gép 8 tonnás önsúllyal rendelkezik (Van olyan tölgygerenda benne, ami önmagában több, mint 1 tonna!). 2 tonna ellensúllyal dolgozik jelenleg. Még lehetne pakolni bele, de így most biztonságosan üzemel. Most már második éve van szerencsénk kipróbálni élesben a gépet. A fotókon azok a bordó, kiszegecselt ruhás emberkék mi vagyunk:)

Olyan 10-15 perc mire teljesen felhúzzuk és lőhetünk vele. Ez a gép egy 10 kilós betongolyót kb. 100-120 méterre hajít el jelenleg.

Szóval kedves Deckhand fel van adva a lecke a számodra:) Ha te ennek a másfélszeresét szeretnéd eldobni, háromszor ekkora távolságra, hát lehet gyűjteni hozzá pár tonna fát:)

 

Jó játék az ostromgépezés, én is alátámasztom. Csak ekkora méreteknél már kissé költséges :)

 

Remélem jól vannak az én régi "nagy öreg" ostromgépes barátaim!!!!

 

Üdv néktek:

Karesz

Előzmény: acanton (839)
acanton Creative Commons License 2010.09.19 0 0 839
Szia Deckhand!

Látom, a "nagy öregek" már a topic felé se néznek. (én se)
Ilyen teljesítményhez a legalkalmasabbnak egy trebutchet tűnik, erről sok helyen olvasni a neten. Nem kell hozzá nagyon bonyolult terv, a lényeg az, hogy a hajítókarnak 6-8 méter hosszúnak kell lennie, és a terhelés miatt legalább 15 cm vastagnak. Ehhez képest kell méretezni a tartó állványt, hogy fel ne boruljon.
Én ennél csak sokkal kisebbet láttam pár éve Visegrádon, de nem működés közben. Annak a teljesítménye nagyjából egy termetes görögdinnye volt, de inkább csak 6 kiló.
A hordtávolságról meg sejtelmem sincs. Ha értenék a számtanhoz, ki is tudnám számolni, mekkora gyorsítás kell (nagyjából) egy ilyen cél eléréséhez, de nem kicsi.
Sajnos ahhoz nekem nincs elég terem, hogy ilyen nagyságrendben dolgozzak.

A torziós elvű katapultok ehhez nem voltak elegendők, a 10 kilós golyót is csak 100-150 méterre röptették. Persze a ballisztika jóvoltából ezt meg tudták növelni, de 300 méterre nem. Vagy csak kevesen. A rómaiak ballistáiról ugyan terjengenek olyan vélemények, hogy hasonló teljesítményt lehetett velük elérni, de nagyon kevés a jó fordítás - még ha valaki ismeri is a latin nyelvet, nem biztos, hogy megfelelően értelmezi egy ókori "használati utasítás" alkatrészekre vonatkozó szövegét. (ahogy egy vietnami használati utasításban olvastam: a DVD lejátszót "DVD játékosnak" nevezték.)

Üdv
ha nem riasztottalak el, és ha valamiben segíthetek, jelentkezz, ha pedig már készül a szerkezet, nagyon szeretném látni!

AC
Előzmény: Deckhand (838)
Deckhand Creative Commons License 2010.04.27 0 0 838
Sziasztok.
Segitemétek nekem?
Olyan katapultot szeretnék épiteni ami 300 m-ig egy kb. 15 kilos tárgyat elröpit.
Lehetséges e.
Előre is köszönöm.
Üdv.
Sz. Imre Creative Commons License 2010.02.03 0 0 837
E-mail címem: szucs.imre97@citromail.hu
Előzmény: Sz. Imre (836)
Sz. Imre Creative Commons License 2010.02.03 0 0 836
Keresek katapult összerakási tervet! Kérem írjon, aki tud adni vagy küldeni. PLS nagyon kell.
Előzmény: P.anett (835)
P.anett Creative Commons License 2009.08.27 0 0 835

 

Heló mindenkinek!

 

Szeretnénk építeni egy kanalas katapultot. Ami erős, de mégis könnyű. (Ami akár könnyen is cipelhető.) Egy rendes nagyságú, Nem asztali modell tervrajzára lenne szükségem. Ha van valakinek kérlek minél hamarabb küld el az e-mail címemre. És ha lehet akkor minden adatot küldj el az építéshez. (méretek, összerakás, sorrend, stb.) Nagyon megköszönném a segítséget!!!!!! Várom az e-maileket...

e-mailem:    pelyvaanett@freemail.hu

 

Üdv. és kösz: Anett

lovag úr Creative Commons License 2009.08.16 0 0 834
ez szép?
acanton Creative Commons License 2009.05.28 0 0 833
Szia!

Bocs, hogy soká nem válaszoltam, de úgyis vizsgaidőszak van...

Kösz, hogy teljesítetted a kérésemet, de nem csak magam miatt kértem. Azt hiszem, abban is hasonlítunk, hogy inkább a konkrét munkát szeretjük, mint a dokumentálást.

A hajítókar alsó végét szerintem nem kell bemélyíteni a kötél számára, itt éri majd a legnagyobb terhelés. A jól megfeszített torzió nem engedi kicsúszni. Kíváncsi vagyok, mekkorát lehet majd lőni vele, úgyhogy hajrá.

A gyufa kiszárítása érdekes, nekem még nem sikerült ázott gyufát újra hasznosítani. Igaz, nem napon szárítottam. A darálásnál én is tapasztaltam, hogy vigyázni kell. Egyébként én azt tervezem, hogyha (egyszer) lesznek rendes ágyúim, akkor bevizsgáltatom őket elöltöltős lövészklubban, és szervezett keretek közt fogom csak használni, biztonságos lőtéren. Ha te is benne vagy, akkor már ketten lennénk. De ehhez akkor másik topikot indítunk majd.

Üdv
Laci
flashprince89 Creative Commons License 2009.05.19 0 0 832
Bocsi most jötem rá h kell a képejkket berakni szal ebbe a hsz be lesznek:D
oldalnézet
racsni, zárszerk.
felülnézet
hozzávalók
flashprince89 Creative Commons License 2009.05.19 0 0 831
Helo!

Nos dokumentációt azért nem raktam fel mert nem sok értelmét láttam eddig, mivel nem ugy haladok ahogy akarok. De mivel kértétek felrakom ami eddig van. Már csak az össze rakás van hátra. De az csak a felujítás után lesz. A saját laprugós szerkezet az meg máég csak fejben van meg.

A foszfor kristályosítása pedig baromi egyszerű.: Fogsz egy energiaitalos alu dobozt. Ez azért kell mert ez hajlik és ha kész a kristály akkro ebből könnyű lekaparni meg letörni. Na ha meg van a doboz akkor levágod a tetejét. öntesz bele vizet ugy majdnem félig. Raksz bele 2 doboz gyufát vársz kb 20 percet aztán elkezded kavarni mint az őrült hogy le máljon a gyufárol a foszforos cucc. Aztán egyesével kiszeded belőle a gyufaszálakat kirakod a napra. Ott elpárolog a víz és kész is a foszfor kristály. Amit kiszedsz a dobozból aztán nagyon finoman porrá örölöd és mehet is az ágyuba. A lényeg h olyan 10 doboz gyufát így bele málaszthatsz többet ne mert nekem is bepenészedett a víz. Amit meg most fogok kipróbálni.: nitóhigító víz helyett. Az eljárás ugyan ez csak ne napra rakd ki mer begyuladhat. A higító meg azért kell mert nem kell 3 napot várni a párolgásra csak 1et mert gyorsabban párolog mint a víz. Kb ennyi. A lényeg h csont száraz legyen a cucc. Az őrölésel meg vigyázz mert erős ütésre is begyuladhat a gyufaméreg.

Nyugi mindig nagyon óvatos vagyok ilyenekkel. Anyám megtudná h ilyenekkel foglalkozok ki is nyírna mert hogy ez "túlveszélyes". Persze igaza van de már benőtt a fejem lágya h vigyázzak magamra meg a házra.

Na a képek pedig a racsnit a zárszerkezetet és egy vázlatos tervrajzot ábrázolnak meg a hozzávalókat.
acanton Creative Commons License 2009.05.13 0 0 830
Szia, Flash!

Sok sikert az összerakáshoz is, de nem szép dolog, hogy csak beszélsz róluk, és nem teszel fel képeket, vagy rajzokat. Na persze gondolom, hogy vizsgaidőszak lévén ez túl nagy kérés, de ahogy halad a dolog, légy szíves, dokumentáld - nekünk is -, elvégre ennek a fórumnak pont az az értelme, hogyha valaki idetéved, mint Te, akkor tanulhasson is. A saját, laprugós szerkezet is érdekel, nem vagyunk kizárólag korhű mániások.

A korábbi leveledben az ütött szöget a fejembe (ebből sejthető, hogy fafej vagyok), hogy Te kristályosítod a foszfort. Na ezt hogyan? Én az ágyúimhoz gyufafejet használtam, ami nem foszfor, viszont egyszer kipróbáltam egy valódi foszforos gyufával, bizony már az "anyag" lekaparásánál belobbant, mármint amikor a gyufáról szedtem le.

Velem egyébként nem történt baleset, de azóta nagyon óvatos vagyok, amikor egy kis vacak ágyú modellel sikerült a két konyhaablakot kitörnöm. Úgyhogy kissé aggódom. De lebeszélni úgyse tudlak, tehát csak azt mondhatom, százszor is gondold végig, mielőtt egyszer meggyújtod... (Na ennyi)

Üdv
K.Laci

A lakásfelújításhoz meg sok-sok kitartást, bár van benne jó is.
Előzmény: flashprince89 (829)
flashprince89 Creative Commons License 2009.05.07 0 0 829
Sziasztok! Ha nagy ritkán jártok erre az is megteszi. Korhű modellt szeretnék, de mellé egy másikat is ami ilyen saját "találmány" laprúgóal szal az egy másik modell.

Épp ma vágják a katapulhoz a fát. Az lesz korhű. :D Panelben nem tudok sajnos életnagyságút építeni meg tárolni se tudom meg csóró egyetemistaként nehéz is.

A foszforos cucc az meg csak ilyen itthoni saját hobbi és vigyázok magamra meg másokra nem tervezem sportszerűen vagy nagyon mélyen beleásni magamat. Csak épp annyira amennyi kell h sikeresen elsüssem az ágyút meg fel a rakétát. Ezek nem korhűek itt a működés és a felfedezés a fontos h mégis h működik nagyban. Nem nem vagyok kémi szakos Anyum az volt középsuliban szal a véremben van Meg nagyon szeretem bár egyetemen sokat tanulok kémiát.

A katapulttal meg nem úgy haladok ahogy kellene mert a műhelyes haverom házát újítjuk napi 48 órában a fa meglesz hozzá de az összerakás eltolódik egy picit. Most egy ilyen 10-20 cm-es rakéta építését tervezem, Illetve azt már elterveztem hogy megépítem már a hogyan is nagyjából meg van. Már csak jól át kell gondolnom a biztonságos kilövés feltételeit, meg a 3 lépcsős megoldást stb.

Flash

ui.: Inkább Flash a megszólítás ha kérhetem azt jobban szeretem
acanton Creative Commons License 2009.05.06 0 0 828

Szia, Prince!

 

Mint látod, nem sűrűn járunk ide, kinek-kinek más mentsége van rá.

 

Érdekes és sűrű, amit írsz. A tölgyfáért irigyellek, meg a barátod műhelyéért is.

 

Laprugót (órarugó) Pesten egy boltban lehet kapni (ha még lehet), de nem könnyű előásnom a címet. De ez a kisebb rossz, mert ha korhű modellt építesz, akkor inkább ne használd. (bár játéknak én is csináltam olyat régebben.) A régi görögök építettek olyan nyílvetőt, amiben bronzrugóval próbálkoztak, de nem az íjkar helyett, az merev farúd volt, hanem a torziós kötelek helyett. Nem vált be, nem csináltak belőle többet.

 

Torziós hajítógépet csinálni igazán könnyű és szép, én ezt javaslom. Az én modelljeim nem voltak teljesen korhűek, egy ideig nem értettem, minek annyi szerelvény hozzá.

 

Életnagyságú gép építését nem tervezed? Vagy majdnem életnagyságúét? Karesz Falfalója nagyon csábító, szerintem.

 

Viszont ami a legjobban érdekel, mi van ezzel a foszforral? Esetleg kémia szakos vagy? Gábor, aki az alapítónk, azt hiszem erősen lebeszélne erről a játékról, mivel ő a hazai elöltöltős lövészet meghonosítója, és tiszteletbeli elnöke, elég jól ismeri az idevonatkozó szabályokat. Félek, hogyha ezt a sportot elterjeszted, a végén betiltják a gyufát.

Különben én is játszottam ágyúkkal, és talán még fogok is, de csak akkor, ha már tudok majd bronzból hibátlan csövet önteni, és a mérhetetlenül sok küllőt is sikerül legyártanom a kerekekhez. Nekem ez sajnos nagyon távoli cél. De azért megnézném, legalább fotón, amiket csináltál.

 

Üdv

 

Laci (Rodostó)

Előzmény: flashprince89 (827)
flashprince89 Creative Commons License 2009.04.23 0 0 827
Nos Sziasztok. Engedjétek meg h tegezzelek titeket. 20 éves vagyok és eléggé benne vagyok a szgépek világában így automatikusan tegezek mindenkit a neten. Így könnyebb, és így is ugyanúgy megtudom adni a tiszteletet mint ha magáználak titeket. Miskolci vagyok, egyetemista. 1hete felmentem haveromhoz lakástfelujítani és kipattant a fejemből h na akkor csináljunk egy katapultot. Ő támogat mindenben és szerencsére van műhelye és benne van minden "hülyeségben". Ez alatt értem ágyu készítése rézcsőböl én tervezek gyártom kristályosítom a foszfort és a terveim alapján összerakjuk. Kicsit őrült ő is. Akkor csináljunk nyilat boltba drága hát a jó magyar ember trabant laprúgóbol összerakja. Aztán csináljunk nyílpisztolyt boltba 10ezer mi megcsináltuk ingyen. Ebben az a szép h egyik sem korhű egyik sem úgy működik ahogy kéne, de a közös alkotás és agymunka folyamata sokkal jobban értékelendő nálam. Ahogy Gábor ezt ki is fejtette az elején nagyon jól. Anno még 2005 ben.
Meg ilyen apróságokat csinálgatunk. Mivel apámék elváltak így nincs se műhelyem se szerszámom ugyhogy nagyon rá vagyok szorulva, de szerencsére őt is érdekli minden ilyesmi amivel "rombolni" lehet vagy durran vagy szikrázik. Jó értelemben persze ön és mások szórakoztatására. Tisztában vagyok hogy ezek a gépek eszközök ember életeket vettek el, de én is meg akarom építeni hogy hogy is müködik nem a pusztítás a célom. A kutatást a "legjobb barátommal" www.google.hu val kezdtem, ez egy régi sztori van egy okosabb haverom és kérdeztem mindig tőle neki meg az volt a válasza h google.hu meg h az a legjobb barátja. Nagyon nagyon kevés ifót találtam magyarul. Szerencsére angolul tudok. Meg a képekről nekem kiderült minden mi hogy működik. Ugyhogy most már okos vagyok ebben a témában is:D Megtaláltam a fórumotokat, itt rengeteg magyarázatot és infót találtam na meg ötletet. Ugy a 400 adik hsz körül abba hagytam az olvasást mer meguntam, Bocsássátok meg ezt a bűnömet utána is bele bele olvasgattam de már nem találtam olyan infót ami ujat mutatott volna. Én csak asztali modelt akarok csinálni 20 cm körülieseket. katapultot skorpiót és trebuchet. Na meg faltörő kost. Szeretném őket korhűre készíteni. Bár katapulthoz a diózár nem tudom mennyire lesz korhű:Dxd A lényeg h működjön meg kicsit meg barnítva stb ahogy ti antikoltok. Na meg a vaspántok energiaitalos dobozból gombostű fejjel. Szal a lényeg hogy sokat segítettetek nekem, most fogom őket megtervezni rengeteg vázlatom van már de kész terv csak estére lesz. Fát tölgyet fogok használni azthiszem, Anyum palija vág az erdőben:D csak most 1 hétig korházban lesz utána vágja szal még jó 2 hét amíg kész lesz. Tervezem a terveimet és lépésről lépésre a készítés folyamatát feltölteni. Gratulálok mindenkinek a munkájához köszi a segítségeket. Remélem még nem halott a fórum és feljártok néha. Én meg majd írok h hogy álok. Jah és a legfontosabb az oké h nyák lemez a reflek. De egyenes óra vagy laprugót honnan a frászból szerezzek a fél várost végig kérdeztem már. Üdv Flash
acanton Creative Commons License 2009.03.26 0 0 826

Szia, Karesz!

 

(megint csak sokadszorra sikerült belépni, elszoktam a dologtól)

 

Gratulálok! Nagyon jó érzés lehetett látni, ahogy örülnek a Falfalónak! És ez a rengeteg terv, amit felsoroltál!  Csak tényleg jönne már a tavasz, ma este majdnem megfagytam az erkélyen. Így nem tudok semmivel haladni! (Persze lenne benti munkám is, de azokat most hanyagolom.)

 

Csak így tovább!

 

Nagyon jó a videó is!

 

Üdv

 

K.Laci

chinez Creative Commons License 2009.03.13 0 0 825

Kissé OFF de nincs pénzünk a drága hirdetésekre.

 

 

 

1 % 1 % 1 % 1 % 1 % 1 % 1 % 1 % 1 % 1 % 1 % 1 % 1 % 1 % 1 % 1 % 1 % 1 % 1 % 1 %

 

Tisztelt Adófizető!

 

 

Amennyiben még nem rendelkezett adója 1%-áról, és úgy dönt, hogy támogatja klubunkat.

Adóbevallásához csatolt rendelkező nyilatkozatán jelölje közhasznú szervezetünket.

 

Adószám: 18553503-1-09

 

Támogatását előre is köszönjük, önnek pár tollvonás, nekünk a működéshez nélkülözhetetlen pénz.

 

A MODELLEZŐ KLUB BIHARKERESZTES

 

közhasznú szervezet klubtagsága nevében, tisztelettel.

 

Forgó KINAI Gyula

Klubvezető

Apartmanvar Creative Commons License 2009.03.09 0 0 824

Azért teszek fel két fotót a rendezvényekről, hadd színesedjen a topic:

 

Diósgyőri vár

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gyulai Reneszánsz Karnevál:

 

 

 

 

Előzmény: Apartmanvar (823)
Apartmanvar Creative Commons License 2009.03.09 0 0 823

Szia Laci, sziasztok!

 

Szóval sűrűre sikeredett a hétvége, ugyanis hét közben felhívtak a Diósgyőri várból, hogy az idei Kocsonya fesztiválon szeretnék ha az évek óta a megnyitóhoz tartozó békaesőt az onagerünk segítsévégel mi végeznénk el.

Nyílván örömmel vettük a felkérést, mivel évek óta járunk a várba íjászversenyre, és télen még úgyse láttuk, meg igazán csak egy vár tövébe illik egy ostromgép.

 

Gyorsan készítettem egy másik vetőkart, aminek a végén kosár volt, de nem akarta abból kiengedni a lövedéket, hanem csak maga elé lecsapta.

Így aztán úgy egyeztünk meg a szervezőkkel, hogy fonott kosárba fogjuk beleszuszakolni a sok kis plüsbékát, ha úgy működik.

Itthon kipróbáltam kosaras megoldással, frankón működött, úgyhogy visszajeleztünk, hogy menni fog a buli.

Úgyhogy érkeztünk reggel 8-ra és összeraktuk, majd beállítottuk a megfelelő helyre a gépet. Ezután próbalövéseket végeztünk amire jó, hogy volt lehetőség, ugyanis kiderült, hogy csak erős fülű kosarakkal működik a dobás, azok is csak félig felhúzott gépből, mert a hirtelen rándulástól több kosarat is tönkretettünk, ugyanis leszakadt a fülük.

Erről már korábban többször is írtam, hogy ez a hátránya ezeknek a torziós gépeknek szerintem. Míg a trebuchet szép fokozatosan gyorsítja fel a lövedéket, addig az onager meg a katapult túl hirtelen indítja el, szerintem ezért sem akar összejönni a hagyományos kanalas lövés. Legalábbis nálam ez a tapasztalat.

 

Visszatérve jól sikerültek a lövések, a közönség nem győzte kapkodni a több száz békát. mindenki elégedett volt a bemutatónkkal, így aztán dolgunk végeztével hazajöttünk Szoboszlóra, felvettünk egy harmadik machinátort, mert most már hármasban járunk, ha a fellépés azt követeli.

Aztán így kibővítve a személyzetet azonnal folytattuk az utunkat Gyulára a Reneszánsz Karneválra.

(Út közben hívtak fel az otthon maradt csapattagok, hogy benn vagyunk a tévében. Az Rtlklub-ban volt rólunk híranyag a Fókuszban. Azt szerencsére megtaláltuk a neten, úgyhogy látható a weboldalunkon is.)

 

Ott másnap reggel kezdtük a fellépést a felvonulás keretében, ami végigmegy a város központjában. Hiába volt mínusz 2 fok, egyáltalán nem fáztunk, mert fel is voltunk öltözve rendesen (pulóver, fegyverkabát, láncing, átalvető, csuklya, lánckesztyű) meg a felvonuláson mire végighúztuk azt a bő kilométert, teljesen kimelegedtünk.

Aztán a két napban már csak helyben dobáltunk a vár tövében, meg közelharci bemutatókat tartottunk, mert közben elindult nálunk egy középkori szakosztály Crux Alba Vívóiskola néven, így szépen gyülekezünk ott is.

Vasárnap este pakoltunk össze és érkeztünk haza.

 

Rengeteg elismerést kaptunk a 3 nap alatt, minden szempontból jól éreztük magunkat.

 

Már van pár meghívásunk a tavaszra meg a nyárra. A ballistát kezdeném már, ha kicsit javulna az idő.

Bár lesz egyéb teendő is, mivel 2 napos regionális íjászversenyt rendezünk április 25-26-ra. Oda rengeteget kell építgetnünk, szervezkednünk.

 

A http://www.ostromgepek.hu weboldalunkon már fent is vannak a fellépésekről a fotók meg a videók.

Előzmény: acanton (822)
acanton Creative Commons License 2009.03.01 0 0 822

Szia, Karesz!

 

Csak tessék ide is feltenni a beszámolót, mert most újra fel tudok jönni a topikba. Ezt a folytonos technikai újítás mániát megértem, csak időm nincs rá, ezért három hónapja nem tudtam ide feljönni, mert az indapass-os nicknevemet, meg jelszavalamat totál elfelejtettem, most van valamiúj jelszavam (mindjárt elküldöm magamnak emailben, különben elfelejtem).

Úgyhogy várom a beszámolót, aztán hátha mások is olvasnak minket. Az időjárás nem volt túl kellemes, ha jól emlékszem?

 

Üdv

 

Katona Laci

Apartmanvar Creative Commons License 2009.02.11 0 0 821

Üdv mindenkinek!

 

Újabb helyszínre érkezik a Falfaló. Jövőhét hétvégén Gyulán fogunk fellépni a VI. Reneszánsz Karneválon.

Elvileg lesz videófelvétel, meg fotók is. Bár elég lapos most a fórumunk:) Úgyhogy lehet majd e-mailben küldöm el nektek, mert ide nem igen néz fel senki.

 

Szép napot, szebb jövőt, kevesebb hiénát az országnak:

Karesz

Apartmanvar Creative Commons License 2008.12.02 0 0 820

Sziasztok!

 

Újból jelentkezem egy kis élménybeszámolóval!

 

A Tatárjárás kiállításon már volt szerencsém az onagerrel részt venni Kaposváron. Most egy sokkal közelebbi településen, Debrecenben volt a kiállítás sorozat következő helyszíne.

 

Először is óriási szerencsénk volt az időjárással. Vasárnap kezdtük az ostromgép bemutatót 10.30-kor a debreceni Nagytemplom előtti téren. Hát nem volt semmi látvány egy akkora épület irányába lövöldözni:)

 

Szerencsére a machinátor társaimmal már teljesen korhű felszereléssel rendelkezünk, egyedül a tányérsisakok hiányoznak, amiket a machinátorok és a számszeríjászok hordtak.

 

Tehát lőttünk párat a templom előtt. Az első lövések elég gyengusok voltak, mivel a kötélnek még nem volt ideje jól berendeződnie a helyére. A harmadik lövés már hatalmas volt, fel is hördült egyből a közönség.

 

Aztán egy kb. 300 méteres szakaszon kellett felvonulnunk, vagyis átgurulnunk a Medgyessy múzeum udvarába.

Képzelhetitek mennyire meg voltak lepődve az autósok, amikor a külső sávban egy ilyen gép dübörgött:)

Ráadásul a villamos is ott megy el közvetlen, volt is, hogy érintettük a kerekekkel a sínt. De nagyon barátságosan fogadtak, a villamos vezetők mosolyogva lassítottak, az utasok pedig integettek. A felvonulást előttünk egy honfoglaláskori íjászcsapat vezette, mögöttünk pedig egy középkori zenét játszó együttes menetelt korhű ruhában. Úgyhogy tényleg érdekes lehetett a látvány.

Készült videófelvétel is. Amint felkerül a youtube-ra egyből megírom a linket!

 

A múzeum udvarán is lőttünk párat, meg tartottam egy pár perces ismertetőt az ostromgépekről. Nagyon érdeklődő volt a közönség, öröm ilyenkor beszélni.

 

A fotók már fent vannak a weboldalunkon, itt tudjátok megnézni:

http://www.ostromgepek.hu/kepgaleria.php?aktgal=9&galkepszam=12&galcim=2008-Tat%E1rj%E1r%E1s%20ki%E1ll%EDt%E1s%20Medgyessy%20M%FAzeum,%20Debrecen

 

Ott is maradt a Falfaló a kiállítás idejére. Örülök is neki, mert legalább fedett helyen lesz a téli hónapokra.

 

Addig egy asztalos harcostársammal számszeríjakba fogtunk bele.

Nem lesznek túl erősek, inkább biztonságosak. Aztán majd meglátjuk mi sűl ki belőle. De tavasszal mindenképpen kezdem a ballistát, most már nagyon viszket a tenyerem:)

 

Addig maximum a számszeríjakról tudok beszámolni. Meg úgy általánosságban is beszélgethetünk néha.

 

Üdvözlettel:

Karesz

 

Apartmanvar Creative Commons License 2008.11.28 0 0 819

Üdvözletem Mindenkinek!

Mint említettem az utolsó leveleimben, hogy az onager felújításra szorult. Ki kellett cserélnem a 100 m kötelet benne (ami ujjnyi vastagságú), és a feszítő tárcsák belső merevítő lemezének a szélére felhegeszteni egy szintén ujjnyi köracélt, hogy a lemez keskeny széle ne nyiszálja el többet az összecsavarodó kötelet.

 

Szóval lebontottam a régi torzió kötélzetét. Huhh, rengeteg szálnak csak egy apró része volt már egészben, sok elnyiszálódott és nem is látszódott. Csoda, hogy nem szakadt el használat közben.

 

Érdekesség képpen lefotóztam, hogy az egyik feszítő tárcsa belső merevítője elvált a faltól a hatalmas feszítőerő hatására. Nyílván nem volt jó a hegesztés. És nem csak elvált a faltól, de meg is csavarodott enyhén, simán látszik a fotón!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Annyit kell tudni erről a lemezről, hogy 4 mm vastag! és kopásálló acél az anyaga, szóval nem sima vaslemezről van szó. Úgy eszi a fúrófejet, hogy öröm nézni.

Mondjuk tényleg párszor már addig húztuk a gépet, ameddig nem sajnáltuk:)

 

Még most így 2 év után is mindig tanulok valamit a használata közben. A most belefűzött 100 m kötél egy kevéssel vastagabb az elődjénél, így még nagyobb teljesítményt várnánk tőle. A hátsó feszítő tengely karjait is hosszabbra cseréltem, mert túl rövidek voltak.

Nem az a célom, hogy átlőjem a Boszporuszt, csak ez a szerkezet többre képes, és még meg sem közelítette a határait. Na mondjuk azokat nem is szeretném feszegetni. Ennél a pontnál álltam meg.

Fogok még barkácsolni rajta, de az kizárólag a még korhűbb kinézetre fog korlátozódni. Szeretném a csavarokat lecserélni valamilyen szegecsekre, meg lecsiszolni a hegesztéseket, elrejteni egyéb csavarokat.

 

Bár azt írtam az utolsó bejegyzéseimben, hogy ebben az évben már nem tudok foglalkozni vele, de olyan megtiszteltetésben részesültünk (ugyanis egy barátommal "Királyi machinátorok" néven lépünk most már fel), hogy vasárnap lesz a megnyitója a Tatár kiállítás következő helyszínének, a Debreceni Medgyessy Múzeumnak, és ennek keretében fogunk a főtéren fellépni, illetve a kaposvári kiállításhoz hasonlóan, 2 hónapig vendége lesz a Falfaló a múzeumnak.

Én is jól jártam, mivel fedett helyen lesz az ostromgép és nem eszi a tél.

 

Remélem még az ünnepek előtt váltunk pár bejegyzést egymással!

 

Üdvözlettel:

Karesz

 

Apartmanvar Creative Commons License 2008.10.06 0 0 818

Húúú Attila!

 

Ezt már csípem, hogy ennyire korhűre próbálod felszerelni a manuballistát!

Ez a rétegelt bükk átütése nem semmi teljesítmény!!! El is hiszem, hogy ámultak a jelenlévők.

Megnézegettem a fotókat a Saváriáról, és mögöttetek láttam egy kisebb onagert. Az is működött a skorpio mellett, vagy csak dísznek volt odarakva (kereket nem láttam rajta).

 

Az onagert valószínű a kövtkező év elején fogom felújítani anyagi okok miatt:)

 

Üdv:

Karesz

 

Előzmény: Ad Flexum Attila (816)
Rodostó Creative Commons License 2008.09.24 0 0 817

Szia Karesz, szia Attila!

 

Jó ebben a depressziós időben ilyen híreket olvasni!

 

Attila, az eredményed egyszerűen döbbenetes, én őszintén szólva - azelőtt, hogy Téged megismertelek - kételkedtem kissé ezeknek a fegyvereknek a teljesítményében. Szerintem ilyen komoly eredményt még nem produkált senki a XX. században és azóta. Lehet, ha jövőre jobbidők lesznek, én is megpróbálkozom komolyabb gépekkel. Azt hiszem, a Hatra ballistámat újra fogom kezdeni, erősebb anyagokból. A flexet én is kezdem egyre bátrabban használni...

 

A képen látható skorpiót kipróbáltátok? Annak milyen a teljesítménye? És mi volt az ágyúkkal?

 

Ez a bél dolog egészen megdöbbentő. Hirtelen nem emlékszem, milyen állatból való?

 

Karesz, engem nemcsak a rossz idő akadályoz sajnos, de azért nem adom fel. Jövőre kéne valami információs hálót szervezni, hogy ki, hova, milyen "korcsoporttal" megy, hátha többször is találkoznánk. És kéne szponzorokat szerezni az egyes önkormányzatok mellett, hogy valamiféle díjazásos versenyek is elkezdődjenek. Na nem mintha én versenyezni akarnék, de szerintem vonzóbbá tenné a hagyományőrzést a nézők számára is, ha látnák, hogy "van tétje" a dolognak. Jó, minden versenynek vannak hátulütői, mert mindig vannak zsémbes emberek, de azért sok helyen bevált a dolog, (még a hajómodellezőknél is...)

 

Üdv,

jó felkészülési időszakot!

 

Laci

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!