Keresés

Részletes keresés

Kapocska Creative Commons License 1,5 órája 0 0 26957

„A meglévő szivattyúm 9 méterről tud szívni, a zúgás az az alap motor hang, de hangos.”

Szétszedve is hangos (csapágy ,kavitáció következményei....)?

Vakrepülés időszakát éljük (kút paraméterei,szerkezeti felépítés,vízadó réteg típusa….)

ezért ezt tudnám a figyelmedbe ajánlani:

https://ibo-szivattyu.hu/szivattyuk/csokut/ola6060

(keress hozzá pdf-et akár lengyelül is)

Előzmény: Roli_007 (26949)
nudli11 Creative Commons License 2 napja 0 0 26956

Szia!

Nyugika, most nincs időm, néhány nap után írok.

Nuslee

Előzmény: Roli_007 (26955)
Roli_007 Creative Commons License 5 napja 0 0 26955

Szia!

Ilyen szivattyú nálam szóba jöhet?

"A szivattyú a vízszint alá maximum 80 m-re telepíthető, de a talpmélységtől minimum 3 m-t el kell hagyni."

Tessék? Én nem óceánból szivattyúzok. :)

Nemem a kút feneke max. 9-10 méter, aminek az alján van kb. 2 méter víz.

Ebben el se merül egy ilyen szivattyú, nem?

Előzmény: nudli11 (26954)
nudli11 Creative Commons License 5 napja 0 0 26954

Szia!

Több gép is szóba jöhet, attól is függ, mennyit szánsz a dologra.

Hívd fel a Rauker Kft-t.  Raus Pétert keresd, és legyen előtted a kép, az emelőmagasságokról és a vízszállításról. Tuti, hogy ajánlani fog valamit. Pl. NERO 3SRm 2/11-0,25, 

Még a vezérlésen el kell gondolkodni.

Ha házi vízműved volt, azon nincs szárazonfutás védelem. Ezt vagy beszereled külön, vagy felszerelsz egy áramláskapcsolót, és ez mindent megold. Az utóbbit ajánlom.

A hidrofor tartály maradhat, sőt kell is, ha tömlővel locsolsz. Ez kiküszöböli a gyakori szivattyú indítást, ha csak spriccelgetsz.

Szedd szét a régi cuccot, és a tartályt kösd be valahol a rendszerbe. A lufi nyomás, üres rendszernél, a bekapcsolási nyomás 70 %-a legyen.

Lehet, hogy egy kicsit bonyolultnak tűnik, de nem atommaghasítás hidd el.

Nudlee

Előzmény: Roli_007 (26953)
Roli_007 Creative Commons License 6 napja -1 0 26953
Roli_007 Creative Commons License 6 napja -1 0 26952
Roli_007 Creative Commons License 6 napja 0 0 26951

A szivattyúm tuti, hogy TIP 75/46.

A vízhozama elég jó, pontos adatot nem tudok, ezt mérni kellene, mert fontos, hogy megfelelő nyomást és vízhozamot csináljon, különben a locsoló rendszer nem fog megfelelően működni. 

Tippre azt mondhatnám, hogy a 200L-es víztározót 10 perc alatt megtölti, de lehet nem jól emlékszem. 

Steinberg TIP 75/46-ot ír néhol a net. 

Nem jellemző, tiszta víz jön belőle. 

Így néz ki: 

https://www.globalplaza.hu/termek/t-i-p-schwarzbach-hwg-75-46-hazi-vizmu

Előzmény: nudli11 (26950)
nudli11 Creative Commons License 6 napja 0 1 26950

Szia!

A felszíni szivattyúk elméleti szívóhatára 8-9 m. 

DE

Itt mát fokozottan jelentkezik egy nagy szívóoldali veszteség. Esetleg kavitácoió.

Ezt nem én mondom, hanem a fizika.

Na jó, foglajuk össze:

a kútcső belső átmérője: 200 mm  Ide tök j lehet, egy 3, vagy 4"-os búvár

a nyugalmi vízszint:  2 méter

szívócső hossza: 9m

A régi szivattyúddal rendben működött, soha nem szívta le a kutat.

A szivattyú: TIP 75/46 tuti, hogy nem 80/46?

Namost:

A régi gépről nem találok semmit a neten. Kellene a jellegggörbe, vagy szállítási adat különböző emelőmagasságoknál.

Ez nem véletlenül Schepach 75/46 ?

Bár erről sem találtam semmit.

Ha ez megvan, lehet keresgélni a búvárok között.

Ugye, nem homokol a kűt?

Nudlee

Előzmény: Roli_007 (26949)
Roli_007 Creative Commons License 6 napja 0 0 26949

A meglévő szivattyúm 9 méterről tud szívni, a zúgás az az alap motor hang, de hangos. 

Valódi mérés még sosem volt vízszinteketv illetően. 

Azt tudom, hogy a nyugalmi vízszint az kb. 7-8 méteren lehet.

De ezt is régen mértem.

Ami biztos, hogy a szivattyúm napi max. 2 órát megy, reggel, késő délután 1-1 órát megy. 

Reggel fű, délután kiskert. 

Én néma csendet szeretnék. Évek óta küzdök, és elegem van, hogy azon kell aggódnom, hogy ó bekapcsolt és mivel elég jó fülem van, bentre a házba is hallom egy hangyaf@sznyit, hogy beindult. Mondjuk szuper hallásom van. 😅

A cső csupán 20 cm belső átmérővel rendelkezik. 

A kútban a vízszint max. 2 méter lehet nyugalmi állapotban, üzem közben nem tudom. 

Szerintem is búvár kellene, de nem találtam olyat, semmi ide jó lenne. 

Az Elpumps csajok egy ötlet, nincs méretezve.

Annyira jó lenne, ha végre hangtalanul működne! Nem vagyok milliomos, de már komolyan azon vagyok, hogy ésszerű összeget inkább most már belefeccolok, csak legyen halk és jó.

Előzmény: nudli11 (26948)
nudli11 Creative Commons License 2026.01.02 0 0 26948

Szia!

A felszíni szivattyúknak van hangja, azt mindig hallani fogod.

Az Elpumps vízmelegítő helyett ajánlanám a Pentax gépeit.  28 év tapasztalata alapján kijelenthető, hogy egy a legjobb felszíni szivattyú!

Viszont van itt egy fontos adat!!!!   "A víz 8 méteren van"

Ha ez a nyugvó vízszint, - de ha az üzemi is-  könnyen lehet, hogy kavitál a szivattyúd, mert ez a mélység nagyon megközelíti az elméleti szívóhatárt, amit tudnak a felszíni gépek. Ez okkoz egy pattogó, ropogó hangot. Gugli a barátod: "kavitáció"

Ha néma csendet szeretnél akkor búvárban kell gondolkodnod.

Mekkora a kútcső átmérője?

Az Elpumps méretezve lett, vagy csak egy ötlet.

Nudlee

Előzmény: Roli_007 (26947)
Roli_007 Creative Commons License 2026.01.02 0 0 26947

Én tutira szeretnék menni, ezért arra jutottam, hogy az lenne a legbiztosabb, ha a földfelszíni szivattyú köré építenék egy OSB lapból egy dobozt + valamilyen hangszigetelő anyaggal ellátnám.

Ehhez viszont az kell, hogy ne léghűtéses legyen a szivattyú, mert akkor ugye a dobozban leégne, hanem vízhűtéses legyen. 

Ilyen szivattyút tudnátok ajánlani? 

Mert ha maradna a meglévő szivattyú, vagy akár a fent említett Elpumps JPV 1300 INOX Automatic szivattyú,  akkor az hogy ne égjen le, a dobozon nyílást kell vágni a légáramlás miatt, de akkor meg a hang kimegy...

Szóval ötletelek, hogy hogyan lehetne kihozni a maximális zajtalanságot a legolcsóbban.

Roli_007 Creative Commons License 2025.12.30 0 0 26946

Sziasztok! 

Valakinek van tapasztalata erről a szivattyúról?

ELPUMPS JPV 1300 INOX Automtic elektromos felszíni vízszivattyú, 1300W, 5400 liter, 4.8 bar, INOX LAPÁTOS

https://www.profikisgep.hu/elpumps_jpv_1300_inox_automtic_elektromos_felszini_vizszivattyu_1300w_5400_liter_48_bar_inox_lapatos?utm_source=arukereso&utm_medium=cpp&utm_campaign=direct_link&aku=991af0345b5986d7db5136ab056aad9a

Én alapvetően a füvet, ill. kertet locsolom, most felszíni vízművem van, ami rohadt hangos, és zavaróan zúg. (TIP házi vízmű hwg 75/46)

Ezért szeretném, hogy az új valamilyen szivattyú, akár merülő szivattyú halk legyen.

A kút kb. 10 méter mély, a vízszint kb. 8 méteren lehet.

pámpi Creative Commons License 2025.10.30 0 0 26945

kondi csere megvolt,,,,változatlan.

köszi

Előzmény: laca151 (26944)
laca151 Creative Commons License 2025.10.29 0 0 26944

Én első körben megpróbálnám a kondicserét.

Mondjuk a letört hűtőlamellák nem válnak előnyére, de attól még indulnia kellene, viszont hosszabb használatnál főleg nyári időben okozhat gondot.

Előzmény: pámpi (26943)
pámpi Creative Commons License 2025.10.28 0 0 26943

sziasztok, nem pont ide kellene de hátha...

adott egy pedrollo es jswm1ax szivattyú. azt csinálja már pár hónapja hogy kapcsoláskor búg pár másodpercig aztán elindul.... változó gyakorisággal.

aztán elkezdte csinálni utóbb hogy sokáig búg és nem indul el. gondolom hőkioldó kiold mert egy darabig semmi aztán megint megy...

szátszedtem, elektromos csatikat tisztitottam (betáp, kondi) kondit mértük 12mikro a 14 helyett ez fontos lehet? rámértunk a tekercsre 7-10 ohm ha jól emléxem

a tengely könnyen forog egyébként kézzel hajtva.... nem gumis nyúlós éretre, nem "rúg" vissza...(hűtőlapátról hátul3 lamella maradt a többi letörött..hm?)  

5 éves a gép

mit javasoltok? új kondi?

Kösz BF

nudli11 Creative Commons License 2025.08.30 0 0 26942

Szia!

Nincsenek jó híreim.

A vastagabb falú csepegtető cső is eldugul, ha sok a mész a vízben.

Mivel a csepszalag, néhány 10 forintos tétel, a legegyszerűbb megoldás, ha kicseréled, ha tönkremegy.

Meg lehetne próbálni esetleh tisztítható gombát is. Ha ez is eldugul, ecetben, vagy citronsavban ki tudod áztatni.

Az automatizálást, pl. egy csapvezérlővel, és egy nyomáscsökkentővel meg tudod oldani. Kb. 20e

Nudlee 

Előzmény: RedNeck79 (26941)
RedNeck79 Creative Commons License 2025.08.30 0 0 26941

Sziasztok,

van 4 magaságyásunk, összesen kb 16nm amit csepegtető szalaggal próbáltunk eddig öntözni. Az ágyások nincsenek takarva, a szalag most úgy van lerakva, hogy a csepegtető testek felfelé néznek. Az a baj, hogy nagyon kemény nálunk a víz, gyakorlatilag hetek alatt tönkreteszi a vízkő a csepegetőket, vagy eltömődnek, vagy ami még rosszabb, ömlik belőlük a víz. Egy csepegtetőcső esetleg jobban bírná? Vagy mivel tudnánk autmotizáltan megoldani az öntözést? 

Köszönöm.

nudli11 Creative Commons License 2025.08.15 0 0 26940

Szia!

Az egyik megvizsgálandó dolog ZS kolléga javaslata.

A visszacsapó csak réztányéros lehet. Europa, vagy York

A brióban is van egy visszacsapó szelep, aminek a peremén lévő piros gumi szokott leszakadni.

Ha  az előremenő csőnél zérva a szelep, és mégis csinálja, hátrafelé van a gond.

Nudlee

Előzmény: pámpi (26938)
Zs:) Creative Commons License 2025.08.15 0 0 26939

Lábszelep vagy visszacsapó?

Előzmény: pámpi (26938)
pámpi Creative Commons License 2025.08.15 0 0 26938

sziasztok,

haveromnak van egy ontozo rendszere. 40-es cső Pedrollo rácuppantva, elmenő ágon Italtecnica brio 2.0 áramlás- és nyomáskapcsoló, szűró, a szelepek előtt elzáró csap majd Hunter mágnesszelepek. A szokásos.

A jelenség hogy vhol elejti a nyomás és a szivattyú gyakran bekapcsol. Eddig tökéketes volt, szivattyú felújítás, szűrö tisztítás után produkálja a jelenséget. A szelepek előtti csap kb 5m-ra van a szivattyútól, ha el van zárva akkor is elejti a nyomást vhol,,,

A csövek szárazak, nem könnyeznek, ... mit javasoltok, mivel próbálkozzunk? Nyomáskapcsolón érdemes nyomást állítani? Találgatunk....

Kösz Udv BF

Ice-r Creative Commons License 2025.08.13 0 0 26937

Szia!

"Az nem lehet, hogy lerántja a kutat a szivattyú?"

Ez mit jelent?

A slag 3/4-es.

I.

Előzmény: nudli11 (26936)
nudli11 Creative Commons License 2025.08.11 0 0 26936

Szia!

Hát ezekkel az adatokkal nehéz lesz öntözőt méretezni...

Ha 1/2"-os a slag, az sem szerencsés, mert nagy energiával jön a víz belőle, és odaver a növénykéknek.

Ha megállítás után szörcsögő, hörgő hangot hallasz a slag végén, tuti, hogy visszafolyik a víz.

Az nem lehet, hogy lerántja a kutat a szivattyú?

Nudlee

Előzmény: Ice-r (26935)
Ice-r Creative Commons License 2025.08.11 0 0 26935

Na akkor húzhatom fel megnézni :(

Hát úgy nagy a nyomás, hogy ha csak a slaggal locsolok, akkor összetöri a veteményest. Ha ráteszek egy (Bauhaus-os Neptun) locsolófejet, akkor hiába húzom meg, előbb utóbb folyik a nyelénél a víz, aztán egyszer csak lelöki magáról az egészet, én meg 0,1 másodperc alatt "letusolok" finom kútvízzel :D

Előzmény: nudli11 (26934)
nudli11 Creative Commons License 2025.08.10 0 0 26934

Szia!

40 liternél, mekkora az az elég nagy nyomás?

Csak réz tányéros visszacsapót szabad használni.

Az is lehet, hogy valami a tányér alá szorult. ( kosz, teflon darab, stb...)

Nudlee

Előzmény: Ice-r (26933)
Ice-r Creative Commons License 2025.08.10 0 0 26933

Sziasztok!

Beüzemeltem a csőszivattyút. 
Egyelőre csak slaggal locsolok. Igy elég nagy a nyomása. 40l/p a hozam. 
Tehetek rá egy nyomás szályzót? Ha igen akkor milyet? 
És miért csinálja azt a rendszer hogy ha kikapcsolom és újra bekapcsolom, akkor levegős. Szürcsög, böfög, stb… Pedig tettem bele láb szelepet 

koszonom 

pockond Creative Commons License 2025.07.23 0 0 26932

Lapos csavarhúzónak éppen csak a feje fér be a pajzs meg a járókerék közé, félek simán eltörik a kerék, ha így erőltetem.

Előzmény: pockond (26931)
pockond Creative Commons License 2025.07.23 0 0 26931

Pedrollo önfelszívó szivattyú járókerekét hogyan lehet leszedni? Elvileg kúpos.

nudli11 Creative Commons License 2025.07.10 0 1 26930

Szia!

Én nem használok műanyag kötelet, mert nyúlik, és feszítheti az idomot. Sokszor tapasztaltam, hogy a csövön lóg a szivattyú.

2-3 mm-rs rozsdamentes sodrony, két biliccsel, örök élet meg egy nap.

A 2mm-es szakító szilárdsága 1050 Kp.

Az ára, kb. 400 forint.

Nudlee

Előzmény: Ice-r (26928)
boli77 Creative Commons License 2025.07.10 0 1 26929

Szia! Jó az a kötél és kell is. 😁. Szerintem a végét melegitve csipjed össze kicsit hegyesen azt húzd csak szépen át a lyukon azt a kötelet. Lehet nem lesz könnyű de át fog az menni.

Előzmény: Ice-r (26928)
Ice-r Creative Commons License 2025.07.10 0 0 26928

Sziasztok, 

Ezt a szivattyút ezzel a kötéllel kellene leengednem? 
Ezt kaptam hozzá. De ezen a kötél vastagabb mint a luk. 

jo ez így? 
thx

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!