Több gép is szóba jöhet, attól is függ, mennyit szánsz a dologra.
Hívd fel a Rauker Kft-t. Raus Pétert keresd, és legyen előtted a kép, az emelőmagasságokról és a vízszállításról. Tuti, hogy ajánlani fog valamit. Pl. NERO 3SRm 2/11-0,25,
Még a vezérlésen el kell gondolkodni.
Ha házi vízműved volt, azon nincs szárazonfutás védelem. Ezt vagy beszereled külön, vagy felszerelsz egy áramláskapcsolót, és ez mindent megold. Az utóbbit ajánlom.
A hidrofor tartály maradhat, sőt kell is, ha tömlővel locsolsz. Ez kiküszöböli a gyakori szivattyú indítást, ha csak spriccelgetsz.
Szedd szét a régi cuccot, és a tartályt kösd be valahol a rendszerbe. A lufi nyomás, üres rendszernél, a bekapcsolási nyomás 70 %-a legyen.
Lehet, hogy egy kicsit bonyolultnak tűnik, de nem atommaghasítás hidd el.
A vízhozama elég jó, pontos adatot nem tudok, ezt mérni kellene, mert fontos, hogy megfelelő nyomást és vízhozamot csináljon, különben a locsoló rendszer nem fog megfelelően működni.
Tippre azt mondhatnám, hogy a 200L-es víztározót 10 perc alatt megtölti, de lehet nem jól emlékszem.
A meglévő szivattyúm 9 méterről tud szívni, a zúgás az az alap motor hang, de hangos.
Valódi mérés még sosem volt vízszinteketv illetően.
Azt tudom, hogy a nyugalmi vízszint az kb. 7-8 méteren lehet.
De ezt is régen mértem.
Ami biztos, hogy a szivattyúm napi max. 2 órát megy, reggel, késő délután 1-1 órát megy.
Reggel fű, délután kiskert.
Én néma csendet szeretnék. Évek óta küzdök, és elegem van, hogy azon kell aggódnom, hogy ó bekapcsolt és mivel elég jó fülem van, bentre a házba is hallom egy hangyaf@sznyit, hogy beindult. Mondjuk szuper hallásom van. 😅
A cső csupán 20 cm belső átmérővel rendelkezik.
A kútban a vízszint max. 2 méter lehet nyugalmi állapotban, üzem közben nem tudom.
Szerintem is búvár kellene, de nem találtam olyat, semmi ide jó lenne.
Az Elpumps csajok egy ötlet, nincs méretezve.
Annyira jó lenne, ha végre hangtalanul működne! Nem vagyok milliomos, de már komolyan azon vagyok, hogy ésszerű összeget inkább most már belefeccolok, csak legyen halk és jó.
A felszíni szivattyúknak van hangja, azt mindig hallani fogod.
Az Elpumps vízmelegítő helyett ajánlanám a Pentax gépeit. 28 év tapasztalata alapján kijelenthető, hogy egy a legjobb felszíni szivattyú!
Viszont van itt egy fontos adat!!!! "A víz 8 méteren van"
Ha ez a nyugvó vízszint, - de ha az üzemi is- könnyen lehet, hogy kavitál a szivattyúd, mert ez a mélység nagyon megközelíti az elméleti szívóhatárt, amit tudnak a felszíni gépek. Ez okkoz egy pattogó, ropogó hangot. Gugli a barátod: "kavitáció"
Ha néma csendet szeretnél akkor búvárban kell gondolkodnod.
Én tutira szeretnék menni, ezért arra jutottam, hogy az lenne a legbiztosabb, ha a földfelszíni szivattyú köré építenék egy OSB lapból egy dobozt + valamilyen hangszigetelő anyaggal ellátnám.
Ehhez viszont az kell, hogy ne léghűtéses legyen a szivattyú, mert akkor ugye a dobozban leégne, hanem vízhűtéses legyen.
Ilyen szivattyút tudnátok ajánlani?
Mert ha maradna a meglévő szivattyú, vagy akár a fent említett Elpumps JPV 1300 INOX Automatic szivattyú, akkor az hogy ne égjen le, a dobozon nyílást kell vágni a légáramlás miatt, de akkor meg a hang kimegy...
Szóval ötletelek, hogy hogyan lehetne kihozni a maximális zajtalanságot a legolcsóbban.
adott egy pedrollo es jswm1ax szivattyú. azt csinálja már pár hónapja hogy kapcsoláskor búg pár másodpercig aztán elindul.... változó gyakorisággal.
aztán elkezdte csinálni utóbb hogy sokáig búg és nem indul el. gondolom hőkioldó kiold mert egy darabig semmi aztán megint megy...
szátszedtem, elektromos csatikat tisztitottam (betáp, kondi) kondit mértük 12mikro a 14 helyett ez fontos lehet? rámértunk a tekercsre 7-10 ohm ha jól emléxem
a tengely könnyen forog egyébként kézzel hajtva.... nem gumis nyúlós éretre, nem "rúg" vissza...(hűtőlapátról hátul3 lamella maradt a többi letörött..hm?)
van 4 magaságyásunk, összesen kb 16nm amit csepegtető szalaggal próbáltunk eddig öntözni. Az ágyások nincsenek takarva, a szalag most úgy van lerakva, hogy a csepegtető testek felfelé néznek. Az a baj, hogy nagyon kemény nálunk a víz, gyakorlatilag hetek alatt tönkreteszi a vízkő a csepegetőket, vagy eltömődnek, vagy ami még rosszabb, ömlik belőlük a víz. Egy csepegtetőcső esetleg jobban bírná? Vagy mivel tudnánk autmotizáltan megoldani az öntözést?
haveromnak van egy ontozo rendszere. 40-es cső Pedrollo rácuppantva, elmenő ágon Italtecnica brio 2.0 áramlás- és nyomáskapcsoló, szűró, a szelepek előtt elzáró csap majd Hunter mágnesszelepek. A szokásos.
A jelenség hogy vhol elejti a nyomás és a szivattyú gyakran bekapcsol. Eddig tökéketes volt, szivattyú felújítás, szűrö tisztítás után produkálja a jelenséget. A szelepek előtti csap kb 5m-ra van a szivattyútól, ha el van zárva akkor is elejti a nyomást vhol,,,
A csövek szárazak, nem könnyeznek, ... mit javasoltok, mivel próbálkozzunk? Nyomáskapcsolón érdemes nyomást állítani? Találgatunk....
Hát úgy nagy a nyomás, hogy ha csak a slaggal locsolok, akkor összetöri a veteményest. Ha ráteszek egy (Bauhaus-os Neptun) locsolófejet, akkor hiába húzom meg, előbb utóbb folyik a nyelénél a víz, aztán egyszer csak lelöki magáról az egészet, én meg 0,1 másodperc alatt "letusolok" finom kútvízzel :D
Beüzemeltem a csőszivattyút. Egyelőre csak slaggal locsolok. Igy elég nagy a nyomása. 40l/p a hozam. Tehetek rá egy nyomás szályzót? Ha igen akkor milyet? És miért csinálja azt a rendszer hogy ha kikapcsolom és újra bekapcsolom, akkor levegős. Szürcsög, böfög, stb… Pedig tettem bele láb szelepet
Szia! Jó az a kötél és kell is. 😁. Szerintem a végét melegitve csipjed össze kicsit hegyesen azt húzd csak szépen át a lyukon azt a kötelet. Lehet nem lesz könnyű de át fog az menni.