Topik a csillagos égbolt szerelmeseinek, minden, ami távcsővel, fényképezőgéppel, ccd-vel vagy szabad szemmel elérhető, legyen az bolygó, hold, üstökös, aszteroida, vagy épp sarki fény.
Alternatív tudósok ("kérésre bármit tagadok, cáfolok") a szomszédos topikokban keressenek menedéket!
Valaki felismeri ezt az "óriás kukkert", hogy melyik csillagvizsgálóban található ez meg? Milyen dokufilmben volt ez a jelenet? Valamikor, kb. a '70-es, '80-as években készülhetett, vetíthette is talán az MTV. (Magyar műsor intrójából származik.)
Egyébként én se számítottam ennyi részletre, a körülményekhez képest szépen jött.
Ezt megelőző este is volt egy próbálkozásom, de valami lefelé szálló áramlat úgy teletette az udvart füsttel, hogy tíz percnél tovább nem lehetett megmaradni.
Még a kabátom is olyan füstszagú lett, mintha lehúztam volna egy műszakot kazánfűtőként. :)
Volt egy kis időm kivonulni az ég alá egyik este, a Jupiter, a Mars és a Hold kerül terítékre.
A nyugodtsággal nem lehetett dicsekedni, de azért nem vagyok elégedetlen az eredménnyel, főleg, hogy sajnos ritkán jutok ki leskelődni, akkor is inkább csak vizuális észlelésre futja.
A képek egy jó öreg Canon Eos M géppel és SW 200/1200 dobson távcsővel készültek, 3x fókusznyújtással.
(A képeket elfelejtettem beforgatni a valós pozíciójukba, bocs.)
A kép szuper,a sztori vicces.Nekem nem Tamással volt talim,hanem a polgárőrök látogattak meg egy alkalommal. És nem sötétben sétáltak hozzám,hanem fényszórós terepjáróval és nem a Balaton partján,hanem a szántóföldön. Csak a munkájukat végezték! :-)
Egyébként egy vicces helyzet is kapcsolódik a képhez. Itt teljesen sötét van, helyesebben csak minimális fény van, nem látsz szabad szemmel. Már bőven dolgoztam, mikor látom jön egy figura a sötétben, meg-megáll kattintgat. Odaér mellém, köszön, kérdezi, nem zavar, ha ő is fotóz. Mondom nem, én az üstököst. Mondja hát ő is, persze, azt érdemes ilyenkor. Ő nem állvánnyal volt, csak kézből fotózott. Eltelt olyan 5 perc, aztán megkérdezte, mi lenne ha belekomponálna a képébe az állványommal. Mondom persze, nyugodtan, engem nem zavar. Elkattintotta, majd megkérdeztem, megnézhetem -e. Mondta persze. Odamentem, mondom tök jó. Kérdezi, megkérdezheti -e a nevem. Mondom. Erre ő, hát én meg a Ladányi Tamás. Hogy érthető legyen: Tamással ezer éve ismerjük egymást, volt közös előadásunk, járt nálam drónt tanulni, stb... Sötétben mindenki egyforma, mit tehetek erről és csak tőszavakban beszéltünk. Ő mondjuk azt mondta, gyanús volt a hangom. Kicsi a világ :) Meg még van sötét partszakasz a Balatonnál.