Segítséget szeretnék kérni. Van egy zebrapinty párom. A hím régóta egyedül volt. Gondoltam veszek mellé egy tojót. A hím az első naptól kezdve tépkedi a tojó tollait. A kalitkájuk elég nagy. Fészek van bent nekik. Fészekanyag is bőven. A hím nem tartja a szájában a kitépett tollat. Nem veszekednek, nem üldözik egymást, este együtt alszanak. Csak ez a tolltépés...
Sziasztok. Segítséget szeretnék kérni. Van két pintyem. A fiú már régóta megvan, a lány sajnos 3 napja elrepült. Ma vettünk neki egy másik kislányt. Mihelyt összeengedtük őket a fiú mindjárt ráugrott 2x. Ez biztos azért van mert az elveszett lánnyal épp párzási időszakukban voltak. Szegény új kislánynak nem elég hogy új a hely meg még a fiú is zaklatja. Örülök hogy ugymond elfogadja a kislányt de nemtudom mit csináljak. Hagyjam együtt őket vagy szedjem szét őket???? Kérem aki tud vagy járt már hasonló helyzetben írjon!!!! Köszönöm🤗
Új lakói lettek a háznak, új tagjai a családnak. A legjobban az új lakók közül a két zebrapintyet kedvelte meg a kis Rehc, de még kicsi volt így nem tudta mit kéne velük csinálni. Csak azt tudta hogy valami nem oké, és aggódott új kedvenceiért. A többi új lakót, az új családot meg, nem érdekelte. Teltek a hónapok-évek, esett szét a család, dőlt össze a ház, gyűlt a mocsok és szenvedés és tűnt el a rend és a gondoskodás. A két kis pinty felé már alig nézett valaki, a kezdeti saláták, néha főtt tojás eltűntek az étlapról, csak a magvak és a csapvíz maradtak. A magvak legalább vitamindúsítottak voltak, mikor a kis Rehc ment a boltba, amúgy még az se. A pár hímje egyre aggresszívebb lett, a tojó egyre betegebb, mígnem ki is múlt. Ma már tudom hogy az étrend tette őket beteggé és a környezet a hímet őrültté, akkor csak félteni tudtam őket, és sajnálni. Újabb tojó került a képbe (ki tudja már honnan) fehér és erős és fiatal, de a hím egyre őrültebb lett, a salátalevél a fészekben, a fehér nőstény a kalitka alján, hátára fordulva végezte. Újabb, fiatal és erős és szép kis tojó jött és tervek, hogy majd ha a balhés népek az új család a rossz emberek eltűnnek, a kis Rehc egyedül maradt a pintyekkel és lesz főtt tojás és szépia és zöldség gyümölcs és új ketrec és és és ... aztán mire a káosznak vége lett és én is visszatértem már a madarak sehol se voltak. Remélem jó helyre kerültek ahol van mit enni és van hol élni.
Aztán évekig nem foglalkoztam ezzel.
Nem értem hogy történt ami történt, ma már jól tartanám őket, mindent megtennék hogy így legyen, és ha valahol olyat látnék amit nálunk láthatott az erre tévedő vendég, az első lenne hogy a kis madarakat kimenekítsem.
Most pár videó, leírás, emlékek után be kell hogy lássam, a zebrapinty a legjobbfej madár, szeretetgombóc és édes pofa. Kell.
remélem tudtok segíteni!nekem olyan problémám lenne,hogy a lány zebrapintyemnél(3-4éves),azt vettük észre,hogy a normális csőre fölött nőtt egy másik csőr(nek a felső része)..
ez nem tudjátok mitől lehet?mit lehet tenni?
már másodszor fordult elő,előzó alkalommal szinte a kezünkbe maradt,mert már elhalt volt..
várom válaszotokat ide vagy a zsuzsispain@citromail.hu email címre!köszönöm szépen
igen, de most technikai baki volt:) amikor rendeltem adatbázis hibát írt ki a rendszerük. így most várom a válaszukat, hogy azért megkapták-e vagy nem a rendelést...
mivel várni kell a megrendelés megérkezéséig, addigis vettem más vitamint - sera féle minderal plus v, illetve orlux féle kondíciós eledelt - kanál vizzel kell összekeverni. Azért mertem megvenni mert a loro parque ajánlása van rajta, amit ismerek és hiszek nekik:)
A laktifremet bármelyik állatpatikában, nagyobb állateledel boltban meg lehet venni, ez egy vitaminkészítmény, magas a laktobacillus tartalma, ezért megelőzi a hasmenést és segít kialakítan az egészséges bélflórát. Nálam minden madár kicsinye kapja és a lágykajába a nagyoknak is teszek. A kicsiknek a mákot is helyettesíti a nevelőkajából.
Én ezen kívül zeolitot, szépiát és a hema által gyártott vitaminok közül a juventa columbát, calcium columbát és gold federt használom. A calcium columbát egész évben adom, a juventát szaporodási időszakban, a gold federt pedig tollváltáskor. Az állateledel boltokban kapható vitaminok egy része bóvli, én azért használom egy cég teljes értékű programját, mert így nem titok, hogy miből mennyi, megvan a pontos adagolása, nálam bevállt.
Szia! mi pontosan az a laktiferm m+c, és hol tudom beszerezni? Van bent nekik vitakraft homok és magkeverék amibe belecsempésztem egy zacsi vitamint (vitakraft - pro color), mert anno tépkedték egymást az előző lánnyal és kikopaszodtak. kitettem gyorsan a csíráztatóba magokat, mert a kertből nem tudom mit adhatok nekik (Vitakraft - bird green).
Nem vagyok egy márka mániás, de ez véletlen így jött ki h minden vitakraft... najó a tojás nem:D
Néha a vizükbe cseppentettem egy két csepp vitamint, amit szintén a tollak miatt vettünk... és szépia is mindig van bent...
Én első héten főtt tojás, laktiferm m+c, kekszpor keveréket szoktam adni az etetéshez, amikor már minden fióka elmúlt egy hetes, teszek bele egy kis apróra reszelt répát is. Azt időnként ellenőrizd, hogy nincs-e elpusztult fióka, vagy záp tojás a fészekben, de amúgy sokat ne zargasd őket. Nálam reggel és délután kapnak lágykaját etetéshez, de ha otthon vagy, adhatsz napközben még egyszer.
Nagyszülők lettünk! Első alkalommal. Nagyon izgalmas!! Egy picike kikelt, kis pánk frizkója van, akkora mint a kisujjam begye, tündéri!!! Egy másik tojás meg épp most repedezik! HIHETETLEN micsoda élmény. Izgulunk körbeugráljuk a házat, de konkrétan nem tudjuk mit tehetnénk, a pintyes könyv nagyjából semmire se jó:S Adnátok tanácsokat? Mit tegyünk hogy a picik nagy kort megérjenek?
A hely és egyéb lehetőségeid szerinti legnagyobbat vedd meg,kb 70x40alapterület,60cm magas már nagyon jó,de vidáman költenek 45x35 alapterületen is,csak akkor kezdődnek a gondok,mikor már nagyon zavarják a fiókákat és nincs hely menekülni,javasolnám rögtön két kalitka beszerzését,hogy ha gond van külön tudd tenni!
pl:ebben elég jól tudnak röpködni mert hosszúkás
Ez is nagyon megfelelő,de a mellette látható kisméretűben is kiköltöttek ,és fel is neveltek már 5 fiókát!
Ha pedig ügyes vagy ,ill van segítséged nagyon prima röpdét is építhatesz nekik és az még sokkal megfelelőbb lesz!