egy nem NATO ország követi egy nato tagország kritikus infrastrukturájának a használatát.
újra harapófogóban vagyunk: a független jólétükben megrészegült agressziv osztrák császári és a sztyeppei ukrán=orosz=szovjet=mongol hordák között vergődünk.
ez simán feljogosítja népünk hős vezérét hogy 50 évre betiltsa a választásokat és megelőző csapásként óriásplakát-háborút indítson ellenük.
lassan mondom h megértsék: l-e a-z o-n-l-i-n-e v-o-n-a-t-k-ö-v-e-t-é-s-s-e-l!
Ha retúr utazol és messze (160 km vagy annál több), akkor nem drágább. Fillérekért van az egész, még így is európai összehasonlításban, meg benzinár összehasonlításban is.
Ha a Vármegye24-gyel lehetne a távolsági vonaton utazni, akkor a Magyarország24 értelmét veszítené. Tudom, minden ingyen kéne, és utána még minőségi elvárások vannak.
Lehet a vármegye napijeggyel távolsági vonaton utazni: Sebes, gyors, IR.
A gond azzal van, hogy drágább az országos napijegy, mint a viszonylati jegy.
Ha a Vármegye24-gyel lehetne a távolsági vonaton utazni, akkor a Magyarország24 értelmét veszítené. Tudom, minden ingyen kéne, és utána még minőségi elvárások vannak.
Érd alsón mindig problémát jelentett, hogy a növényzet benőtte a járdát (az állomás és a lift között). Idén is hetekig nehezen lehetett gyalogosan közlekedni. Hát most levágták...
Tarra vágtak mindent a járda és a pálya között, fákat, bokrokat - költési időszakban, nehogy bármi árnyékot nyújtson (az ágak nem nyúltak be az űrszelvénybe). Mindent, kivéve... kivéve a járdára benyúló gazt, az megmaradt és továbbra is elfoglalja a járda harmadát több helyen. Balf@szok.
nem muszáj, de választások jönnek ahol a döbrögik nagy veszélyben érzik magukat. pár éve megígérte már a 77-es út 4sávosra bővítését is, most megígérte ez is.
a mélytorok mindent elbír, de a 100 vectront kifizetni már nem tudták
A jegy ára alapján a jegy 35 km távolságra szól, így az érvénytartama 4 óra (100 km-ig ennyi). Így valóban nem volt érvényes délelőtt. Elvileg a jegy e-mailben is kiküldésre került, tehát az e-mail mellékletében még megvan a jegy, ha az applikáció törölve is lett. Így vissza lehet nézni, hogy a jegyen is 4 órás érvényességi idő szerepelt.
Ezt azért vezették be, mert sokan oda-vissza utazás után a nem kezelt odaúti jegyet visszaváltották. A minisztérium ragaszkodott ahhoz, hogy az érvénytartalmon belül vissza lehessen váltani a jegyeket, így hát az érvénytartamot csökkentették. A visszaélési lehetőséget így kb. megszüntették (általában nem érnek vissza 4 órán belül), az utasok (és így a kalauzok is) meg sokat szívnak ezzel a szabállyal.
A kalauz csak szabályosan végezte a munkáját, nem értem, hogy miért merülne fel őt bepanaszolni. Ő nem bírálhatja felül az érvényes szabályokat. Ha valakinek nincs érvényes jegye és nem hajlandó másikat venni, akkor le kell szállítania a vonatról. Ha nem teszi, és esetleg ellenőrzik, akkor őt büntetik meg (nem 2600 Ft-ra).
Sajnos, töröltem az appjukat, így nem tudom a jegyet csatolni. Mondjuk a nevet és a személyi adatokat úgyis kitakartam volna. A véleményeteket szeretném kérni.
Először egy kérdésem lenne. Egy adott napon a 0 óra utáni, éjjeli vonatra megváltott vasúti menetjeggyel mely időpontig szabad megkezdeni az utazást?
Nem akarom a történetet részletesen leírni, de egy esti "felutazáshoz" menetjegyet vásároltam. Miután észleltem, hogy az app nem működik, nem telefonon vettem meg a jegyet, hanem a számítógépemen. Gondoltam, hazautazáshoz is megveszem, nehogy az legyen a gond, hogy nem megy az app, aztán nincs jegyem. A következő nap hajnali vonatra visszaútra külön jegyet vettem. Sajnos, a visszautazást nem a 0.25-kor induló vonattal kezdtem meg, hanem csak reggel indultam haza, emlékezetem szerint 9 óra után. A színház után nem akartak nyugodt szívvel elengedni a rokonok, ezért csak reggel indultam.
Négy jv. is bepakolta a motyóját vezetőállásra, voltak elegen. Már Kf. után jött is az egyik. A nő egy perc eltéréssel kétszer is kérte a jegyet, közölve, hogy az nem megfelelő, mert korábbi vonatra szól. Felajánlotta, hogy 2.600.- forint pótdíj ellenében vehetek nála is. Ezt nem fogadtam el arra hivatkozva, hogy fizettem és vettem jegyet. Javasolta, hogy amennyiben igazolom magam, utasleadási lapon felír és később is fizethetek. Közöltem, hogy van pénzem, de kifizettem aznapra a jegyet, amit még nem "utaztam le", ezért nem kívánok még egyszer fizetni. Nyomatékosításként az órámon odamutattam a bankkártyáim képét, annak érdekében, hogy még véletlenül se gondolja azt, hogy nincs pénzem. Véleményeltérésünk fennmaradt, ezért magam ajánlottam fel, hogy inkább leszállok. Erre a nő fel is kért, aminek eleget téve MÁV Budaörs Állomáson leszálltam a vonatról. Lehet, hogy amennyiben nagyon akartam volna, ki tudtam volna dumálni és maradhattam volna újabb jegy pótdíjjal növelt összegért való megvásárlása nélkül is, de nem akartam magyarázkodni, attól is lement a kedvem. Egyikünk sem szólt be a másiknak, nem vágtunk pofákat sem. A nő hangján, kommunikációján sem látszott semmi. Leszálláskor a nő azt mímelte, hogy az integrált jegynézegető és jegyáruló készülékét bámulja telefon módjára, de kulturált hangnemben elköszöntem, és jó utat kívántam neki.
Több százezer km-t utaztam MÁV-on, de szerencsére már szinte csak nosztalgiázni ülök vonatra. Engem is negatívan minősít ez is, de a helyzet egy - pótdíj nélkül - 617.- Ft-os menetjegy kapcsán alakult ki. Összességében nem bántam, hogy levegőzhettem egy kicsit Budaörsön. A következő járat Tatabánya helyett csak Biáig ment, így a harmadik vonattal értem végül, újabb plusz 20 perccel megfejelve célba. A harmadikként igénybe vett járművön nem csak a 20 év körüli fapadok, de a kerékabroncsok is kopottak lehettek, és szerintem ez utóbbival összefüggésben nem tudta a mozdonyvezető a sorozatos lassúzásokat szép egyenletesen és a sebességmaximumon tartva produkálni... Nem akarok mást felhánytorgatni, nem szeretnék túlzottan stílustalan lenni.
Bocsánat, hogy kicsit hosszan írtam, de úgy érzem, ez volt az utolsó utazásom, ezért talán elnézitek. Mindenesetre hetekkel az eset után is úgy érzem, hogy többet nem ülök MÁV-ra. Szerintem egy-két évig bizonyosan betartom az ígéretemet. Nem sokat vesztett a MÁV, mert nem egy ló ára a jegy. Én sem vesztettem semmit.
Valószínűsítem, hogy a nő jogszerűen járt el, sokat nem tehetek. Nem láttam értelmét bepanaszolni sem, mert aligha tanulnának valamit is az esetből.
A kérdésem:
1. A 0.25-ös vonatra vett jeggyel mely időpontig kellett volna megkezdeni az utazást?
2. Szerintetek érdemes volt-e leszállítania a vonatról?
háát: rá van írva a jegyre, hogy mettől meddig érvényes. (ennél időpont, és ország/megyehatár, de km korlátozás nélkül)
a régi BKK havibérlet is lejárt éjfélkor, hiába ültél közben az éjszakain :)
van ugye a hagyományos egyszerhasználatos, egyirányú jegy (meg ennek a retour változata): azzal sem mehettél napokig, csak egyszer egyirányba, megszakítás nélkül (km. korlátos). ez is volt ráírva. meg kellett kezdened az utazást egy időpontig, és adott km után le kellett szállni.
a 24 óráson nincs km korlátozás, nincs tiltva a megszakítás, sem visszaútkorlátozás nincs, csak időkorlát (és helykorlátozás a megyebérletnél).
és persze a máv is olyan h.lye mint az autópályások: több helyen napijegynek hívja, pedig 24 órás jegy. (ahogy a heti matrica is 10 napos)
koszi. Nem vitatkoztam, es el is fogadom, bar azt szova tettem hogy o se tudta biztosra es elment megkerdezni. Miert nem lehet ezt egyertelmuen leirni??
Mondjuk ez a vármegyés jegy elég alap dolog, azt mindenképpen tudnia kéne adni a kalauznak. Felesleges a nemzetközi ejgyeket idekeverni.
A kedvencem még, hogy ha ugyan nem is MÁV, hogy a fenenagy vármegyebérletes baromság óta nem tudsz a Budapest-környéki agglomerációs buszokra vonaljegyet venni sehol, csak a sofőrtől készpénzben 600 Ft.-ért. Valahogy ez kifelejtődött teljesen, mert szerintük aki ott busszal utazik, az mindneképpen napijegyet vesz.
Szerintem semmire nem ment volna a telefonnal sem, mert ugyanaz a rendszer fut rajta, mint a pénztárakban, az is ledöglik ugyanúgy. Mindig az van a közleményekben, hogy ilyenkor sehol nem lehet jegyet venni, csak a jegyvágótól a vonaton.
Tegnap volt egy informatikai hiba, ami miatt tegnap nem tudott jegyet venni. Mivel nem volt hír, gyanítom, hogy nem órákig tartó leállás sem volt ez. Ettől föggetlenül a reggeli k..ás alatt épp lehetett volna venni ma az app-ban egy jegyet, ma reggel működött (én is vettem IC-re....).
Megjegyzem, ha a banknál van informatikai hiba és a saját pénzemhez nem férek hozzá, akkor sem írok ilyen stílusban.
Szerintem sehol a világon nincs olyan, hogy a vonaton a teljes szortiment kapható. Ok, akkor legyen vármegye napijegy, de akkor már tudjak venni Tiszakécske - Frankufrt jegyet is (persze ne a nagyállomásra, hanem Niederradra, mert a B. ott lakik), és természetesen helyjegyet is szeretnék a 9999-es ICE 18.-as kocsijába, lehetőleg menetiránynak háttal... Továbbra sem látok abban kivetnivalót, hogy egy "olcsósított jegyet" bizonyos csatornákon árulnak csak (ennyi erővel, ha elfogy a Sparschiene, azért is reklamáljunk). S hangsúlyozom, nem a levél tartalma, hanem stílusa verte ki nálam a biztosítékot.
"Lassan 10 éve tanítok - a statisztika mellett - minőségmenedzsmentet is, nem kell magyaráznod, hogy mi a jelentősége egy vevői feedbacknek."
OK. Akkor értjük egymást. :-)
"De, a digitális világban élünk..."
Messze sem, de ezt a szálat elengedhetjük nyugodtan. :-)
A jegyvásárlási lehetőségekről. Azokon az állomásokon ahol még van működő személypénztár meg lehet venni mindeféle jegyet, nyilván a pénztár nyitvatartási idejében. (Azt a mai napig nem értem, hogy vármegye jegy vásárláshoz miért kell a személyi igazolvány száma... Orbitális fa...) Mindenhol máshol ahol nem lehet jegyet, bérletet vásárolni, lehessen mindent megvenni a vonaton a jegyvizsgálónál! Nem kellenek a jegyautomaták. (Fenntartásuk, kezelésük csak emészti a pénzt. Nem minden jegytípus vásárolható automatából, s van amelyik készpénzees, van amelyik kártyás, és igen mindig az kellene, hogy elérhető legyen amelyik épp nincs.) Ki kérte ezeket? Az utasok? Ők aztán biztosan nem. A jegyvizsgálók kapjanak olyan készüléket ami ezeket tudja kezelni és lehessen náluk bankkártyával fizetni! (Ugye, hogy nem digitális világban élünk? :-)) Summa summárum. Jegypénztár, jegyvizsgáló és legyen, a szent app is oszt' jónapot! :-) Óh szép új világ jöjj el! :-)
Amikor először vettem 500 kilométeren felüli jegyet, és űrjegyen lett kiállítva, a pénztáros első reakciója az volt, hogy "Dehát ilyen csak a vizsgán van".
3 pénztár ment, ebből az egyik az én jegyemmel foglalkozott, egy másik pénztárosa átjött neki segíteni, a harmadiknál állt a sor. Nem igazán erre találták ki az űrjegyet, hanem pl. csoportok elszámolásához.
Én azt nem értem, hogy az Űrjegy, mint olyan, megszűnt? Erre találták ki. Nem működik valami, akkor azon mindent ki lehet állítani. Volt, hogy az 500+-os jegyemet nem vette be a gép - de díjszabásilag helyes lett volna -, ezért űrjegyen kaptam. Kicsit macera, mert nagy felület, de attól még hivatalos okmány.
Ugyan igaza van, de a hátamon feláll a szőr ettől a személyeskedő, kioktató, okoskodó stílustól. Legyen már annyi tartás valakiben, hogy egy cég ügyfélszolgálatának normális stílusban adja elő, ha problémája van, és a technológiai fejlődéssel kapcsolatos általános álláspontját más, odaillő fórumokon fejti ki. Én az ilyenekre egy sablonválasz küldenék a MÁV (vagy akármilyen szolgáltató) részéről, hogy a rendszerleállásért elnézést kérünk de a levél személyeskedő stílusa és a konkrét panasz szempontjából irreleváns tartalma miatt nem kívánunk részletesebben választ küldeni. Mondjuk azt felfogni sem tudom, ki hajlandó azért elutazni valahová vonattal, hogy jegyet vegyen egy másik vonatra egy másik napra. Nem is túl reális a történet, őszintén szólva.
Pedig teljesen igaza van, unalmas már k*rvára ez az okosfiszemf*szom ajnározás, aztán ha éppen aznap megfújja egy szellő a kábeleket a szerverteremben, akkor lerohad az egész ország közlekedése/jegyrendszere és egyebek, de persze mindig a "júzer" a hülye, ez az agyhalott IT-sok elsőszámú törvénye, amit belevernek a fejükbe a képzéseken. Lassan ott tartunk, hogy a budit is teljesen feleslegesen okostartállyal fogjuk lehúzni, aztán ha elcsesznek valamit az informatikus droidok, napokig a szarban fogunk gázolni, de nem baj, azért is a felhasználókat fogják hülyézni.
Szerintem semmire nem ment volna a telefonnal sem, mert ugyanaz a rendszer fut rajta, mint a pénztárakban, az is ledöglik ugyanúgy. Mindig az van a közleményekben, hogy ilyenkor sehol nem lehet jegyet venni, csak a jegyvágótól a vonaton.
Ha visszaugrunk az időben egy kicsit, voltak olyan vonatok, ahol nagy távolságra eladott jegyekből is szép summa jött össze a jegyvizsgálónál...
(Pl. ilyen volt, amikor a Dunai Finomítóból a távolsági ingázók utaztak haza, jellemzően Záhonyig, és onnan tovább Ukrajna felé. És vették szépen a teljesárú jegyet a fedélzeten.)
Lassan 10 éve tanítok - a statisztika mellett - minőségmenedzsmentet is, nem kell magyaráznod, hogy mi a jelentősége egy vevői feedbacknek. Azonban a "Nekem ne jöjjön senki azzal, hogy a szent "app"-pal" mondattól egy olyan fordulatot vesz az üzenet, amely után szerintem nehéz ezt a feedback-et komolyan venni.
De, a digitális világban élünk, gyakorlatilag a számládhoz sem férsz már hozzá mobilbank nélkül. Nem arról van szó, hogy nem tudott haza sem menni, mert nem tudott jegyet venni (igen, pl. az UK-ban, ahol peronkapu van, megszívtad volna egy ilyen esetben), hanem arról, hogy egy erősen dömpingáras terméket a két értékesítési csatorna közül az egyiken nem hajlandó megvenni, a másik meg éppen nem volt elérhető (nyilván nem órákon keresztül, ez nyilván hír lett volna). Ettől függetlenül ma reggel nyilván megvehette volna az appban, és nyilván a vonaton is kiszolgálták volna a "normál" jegyet...
De miért kéne minden csatornán értékesíteni? Nincs ilyen kitétel az üzletszabályzatban. Ez sehol sincs így, akár a vasúton (lásd D-Ticket), akár azon kívül (pl. ilyen-olyan kuponajánlat bármelyik üzletben) millió példa van arra, hogy bizonyos termékek bizonyos csatornákon értékesíthetőek. Igen, az adataiddal fizetsz a kedvezményért.