Keresés

Részletes keresés

rrroka Creative Commons License 15 órája 0 0 233451

na ezt jó tudni köszi, pont tervezek venni még egy ilyen vízálló zoknit :)
https://hosszutavblog.hu/zokni-ami-nem-csak-a-sarat-allja-hanem-a-vizet-is-de-tenyleg/

Előzmény: Ilyés (233450)
Ilyés Creative Commons License 18 órája 0 0 233450

Egyébként Skócia valóban nem minősül spam-nek, mert lehet ott a hegyen futni is, én is futottam hegyről lefelé, mert ránkesteledett és fáztam a hirtelen jött szélben :-)

Akkor még annyit leírok, hogy vízálló cipőben menj, mert ez a tőzeges növényzet helyenként a hegyoldalon is vízben áll, és nem látod, hogy hol. Rálépsz és olyan, mintha egy vízben ázó puha szivacsba süllyedne a lábad.

Előzmény: rrroka (233413)
O/O Creative Commons License 19 órája 0 0 233449

Ez érdekelne engem! Akár bejárom neked a hozzám (Csákvár) közeli területet, de ha megvalósulna, mennék végig veled!

Előzmény: Asztrofizikus (233446)
Pinyo Creative Commons License 19 órája 0 0 233448

Ez a főkörös probléma azt is jelenti, hogy az egyenes (eltekintve a Föld görbületétől) nem is egyenes, hanem csak egy bizonyos térkép vetület típusban az?

Tisztul_A_Visztula Creative Commons License 30 órája 0 0 233447

A Duna nekem is komoly gondot jelent, sok kistáj éppen átlóg rajta, s úgy hogy a két különöbző oldalon van a max és a min pont.

Majd szólj, ha elindulsz a saját kihívásodon! :-)

Asztrofizikus Creative Commons License 1 napja 0 0 233446

De jó, hogy ezt leírtad, én is szeretem az ilyen értelmetlen kihívásokat :) Eszembe is jutott, hogy még tavaly jópár órát beleöltem egy hasonlóan random terv elkészítésébe.

Ezt a GeoWizard nevű youtuber ihlette, aki straight line challenge címszó alatt keresztez, vagy próbál keresztezni több országot minél nyílegyenesebb vonalban. Ezért megnéztem, hogy Magyarországon ez hogyan működhetne. Nyilván a legrövidebb keresztezés elég vitatható, pl. Fertőrákos-kópháza között nem annyira nagy kunszt, szóval egyetlen egyértelműen kijelölhető vonal van: a lehető leghosszabb. Ez gyakorlatilag a magyar-osztrák-szlovén hármashatártól a magyar-ukrán-román hármashatárig húzódó, kb. 524,34 km hosszú vonal*.

Ez egy elég hosszú vonal, és precízen követni teljesen lehetetlen. Sok településen, magánterületen, folyón megy át rossz helyen. De ha kijelölök pl. egy 2 km széles sávot körülötte, ami 1-1 km-nél jobban nem tér el a vonaltól, akkor már található valamilyen kacifántos, de szinte végig a zónában futó útvonal, amit biciklivel nem elképzelhetetlen végigjárni. A Ferihegyi repülőtérnél, néhány folyónál és a Tisza-tónál kell csak elhagyni a sávot. És talán egy várpalotai lőtérnél. A Duna viszont pont jól keresztezhető, az M0 déli hídja és egy csepeli komp is pontosan a zónában van, nem kell gumicsónak :)

Na, én ezt a tervet dédelgetem, amit talán valamelyik nem túl távoli évben megpróbálok megcsinálni. Addig még sokat kell finomítani rajta, kitalálni a teljesítési kritériumokat, éjszakázást, bevásárlást, satöbbi. Ha bárkit érdekel egy ilyen, ezt csoportosan is meg lehet próbálni, de pillanatnyilag eléggé a racionalitás és irracionalitás határán billeg a fejemben ez az ügy.

Beteszek néhány képernyőképet az eddigi elképzeléseimről Google Earth-ből.

*: Egyébként a távolságmérés térképen trükkösebb, mint gondoltam. A Google Maps ennyit ír, de az nem egy főkör mentén méri, hanem valahogy beinterpolál köztes pontokat a szélesség-hosszúság koordináták mentén lineárisan, ami értelemszerűen eltér a legrövidebb, főkör mentitől. Ami azért is problémás, mert középtájt, Vecsésnél és Várpalotánál a Google vonala vagy 5 km-rel délebbre húzódik a főkörtől. Emiatt az előbbi elkerüli a Ferihegyi repülőteret, viszont átmegy a Bakony déli lejtőin lévő lőtereken. Egyik se túl szerencsés, dehát ez van.

Előzmény: Tisztul_A_Visztula (233441)
Tisztul_A_Visztula Creative Commons License 1 napja 0 0 233445

ha=hogy

Előzmény: Tisztul_A_Visztula (233444)
Tisztul_A_Visztula Creative Commons License 1 napja 0 0 233444

10-15 percig nézegettem a térképvázlatokat, s változtatnom kell. Majd kitalálok valami olyasmit, ha egyensúlyban lesz az ésszerűség és a hősködés.

Ti meg addig is csak fussatok! :-)

Tisztul_A_Visztula Creative Commons License 1 napja 0 0 233443

Ja, s nemcsak az ottani szintkülönbségek miatt, hanem azért is, mert azon is sok múlna, hogy a kínai vagy az indiai részen lakom, hiszen akkor vagy Kína vagy India összes “kis”táját kellene bejárni. Egyikkel sem járnék jól, de különösen Kína tűnik nagy falatnak.

Indiát még behúzhatnám egy kis odafigyeléssel:-), talán egy utazó ügynök algoritmus segíthetne, de utóbbihoz már egy kínai postás algoritmus használata kellene. :-)

Előzmény: Pinyo (233442)
Pinyo Creative Commons License 2 napja 0 0 233442

Hű, nem egyszerű, de jó, hogy nem Tibetben laksz. Sokáig kitart a projekt, az biztos.

Tisztul_A_Visztula Creative Commons License 2 napja 0 0 233441

Na, akkor elmesélem, hogy mit ötlöttem ki tegnap, s kezdtem el ma megvalósítani.

Van az országban 230 kistáj (a 2010-es évek végén ezt felülvizsgálták, s 196 lett az MNA-ban, de én kitartok az 1990-es és 2010-es hivatalos kistájkataszterek mellett), s bár már mindegyikben jártam, hiszen minden település területén voltam már, mégis lett egy kistájakkal kapcsolatos ötletem. 

A kistájkataszterben egy durva méretarányú térképen jelölve van mindegyik kistájnak a legalacsonyabb és a legmagasabb pontja. Tehát a magasság is, meg hogy hol találhatóak. Ez alapján egy digitális téképen megtalálható mind a 230 ilyen legmagasabb pontja egészen pontosan, csak rá kell szánni egy kis időt.

Nyilván egy OSM térkép mögött lévő SRTM DEM adat nem feltétlenül mutatja ugyanazt a magasságát, 1-2 m-rel eltérhet a könyvbéli adattól, de az első kistájnál nem volt gondom a legmagasaabb pont beazonosításával.

A legalacsonyabb már trükkös, hiszen a Duna mentén van. Ez a pont nyilván  nem lehet egy folyó fenék, de ha meg a parton van, akkor hogy defináljuk a legalacsonyabb magasságú pontot?  Vsz az átlagos vízállás mellettit, azaz kvázi az átlagos vízálláskor a folyó felszínének (nem hullámzáskor :-) ) a magasságát nézzük, az meg de facto  meg fog egyezni a part legalacsonyabb pontjának a magasságával. Még így sem lehet egészen pontosan belőni, azaz a legalacsonyabb pontoknál valójában el kell fogadni, hogy néha csak mondjuk 100 m pontossággal tudom meghatározni. Ha lenne tizedméter a térképeimen, az segítene. Van olyan térkép, amin van, de abban nem bízom. 

Szóval azt ötlöttem ki, hogy minden kistáj legmagasabb és legalacsonyabb pontját fel fogom keresni, s szigorúan önerőből, tehát túrázva, futva vagy bringázva. Technikailag egy 100%-os önerőből, azaz hitel nélkül  vett autó használata is oké volna :-), úgyhogy fogalmazzunk inkább úgy, hogy emberi meghajtással. Persze úgy értve, hogy az adott kistájig el lehet jutni autóval.

A mostani fejemmel (tehát az első nap után) azt a szabályt próbálom követni, hogy a kistáj bármelyik pontján beléphetek a fenti közlekedési módszerrel, felkeresem először az egyik pontot, majd a másikat, s csak utána hagyom el a kistájat.

Lesznek nagyon nagy kistájak is, de mivel még nem néztem meg a max és min pontok helyét, nem tudom, hogy mi vár rám, akár a két "átellenes" pobton is lehet mindegyiknél.  Mindenesete a fenti szabály miatt várhatóan szinte mindenütt a bringázás lesz az a mód, amihet folyamodni fogok.

Ma mindenesetre az 1.1.11-es kódú kistájjal kezdtem (https://hu.wikipedia.org/wiki/Magyarorsz%C3%A1g_f%C3%B6ldrajzi_kist%C3%A1jai) , ami elég kis területű, majdnem a legkisebb a 230-ból, viszont nagyon keskeny, tehát nagyon hosszú. Ráadásul északról lejt dél felé, éppen ezért több mint 100 km-t kellett tekernem. Az a szerencse, hogy az otthonomtól még 1 km-t sem kellett menni, hogy belépjek a Vác-Pesti-Duna-völgybe, viszont utána mehettem Kisorosziba, majd tekerhettem le a Rákóczi híd lábához. 

Azt még nem mondtam, de ha nagyon mereven nézzük a rendszeremet, akkor már ma, tehát az első alkalommal megszegtem azt, ugyanis kompozni szerettem volna Horánynál, így viszont több szakaszon is kiléptem 1.1.11-ből, ugyanis a Duna keleti oldalán haladtam D felé. Van ahol meg lehetett volna oldani a kistájon belül maradást egy-egy földúton, de a XIII kerületben ehhez  át kellett volna úsznom a FOKA-öblön. Ráadásul bringával a kezemben. :-) De sehol sem volt nagyobb a kilépés, mint 100 m.

TLDR: sportolva fel fogom keresni az összes kistáj legalacsonyabban és legmagasabban fekvő pontját, amiből akár egy 10 éves projekt is kikerekedhet.

Előzmény: Pinyo (233438)
amatőr Creative Commons License 2 napja 0 0 233440

Jelentem, Zsófi lányom szuper volt, követte a nyulazó apját. :)

amatőr Creative Commons License 2 napja 0 0 233439

Ujjujj, ilyen szép hírek után én is felveszem ma a futócipőt! :)
Igaz, én a maraton óta semmit sem futottam, na és előtte is már rákészültem csak fejben, így nagyjából egy hónapja nem futok érdemben. :)
És ma kerek 6 perces tempót kell végigvinni a Szigetfutás alkalmából a szeretett margitszigeten... Hmm... :) 

A fejbenfutás szeretete genetikus, a kisebbik nagylányom is úgy fut ma versenyt, hogy két hónap alatt a szeptemberi és az októberi Szigetfutás van a lábában. :) 

Előzmény: Tisztul_A_Visztula (233436)
Pinyo Creative Commons License 2 napja 0 0 233438

Ha már ennyit edzel, szerdán teleholdas HHH, jöhetsz futva :)

Tisztul_A_Visztula Creative Commons License 3 napja 0 0 233437

Mármint egy kör 517 m.

Tisztul_A_Visztula Creative Commons License 3 napja 0 0 233436

1 futogatástól eltekintve semmi sportot nem űztem a maraton óta. Ide nem értve a heti egyszeri 1 órás kondit.

Ma futottam egy bolondost. Az első 1,5 km-en a tempóm 4-ssel kezdődött (s a sebességem nagyobb volt, mint 1,5 km/h). Kb. 1,1-1,2 km között kaptam meg a PCI-t, ami +13 (!!!) volt. Ennyit tesz egy bemelegítés nélküli szokatlanul gyors futás több hét pihenés után 99-es training readiness mellett.

A kör végére (1,55 km) már leesett +10-re. Aztán rohamosan csökkent, átcsapott mínuszba, majd nagy mínusz lett, mert a sokkal lassabb tempómnál már nem tudott leesni a pulzusom a szokásos szintjére. Ennyit tesz a 8-9 perces vágtázás.

Nem volt szándékom meghekkelni a VO2max-ot, ezért nem fejeztem be ott a 3. kör végén, de vsz, hogy meg lehetett volna emeltetni ezt a mutatót.

A Stamina is látványos lett.

mtb Creative Commons License 3 napja 0 0 233435

Én 2 éve nyáron megcsináltam privátban, írtad is alá a Straván, hogy már régóta tervezed. Akkor hát eljött az ideje. Biztosan jó időt fogsz menni, te szereted az ilyen szintes pályákat. Én borzasztó lassú voltam, téli körülmények között meg még lassabb lennék. Már ha lesznek egyáltalán olyanok a túra időpontjában. 

Előzmény: Pinyo (233432)
Tisztul_A_Visztula Creative Commons License 3 napja 0 0 233434

Persze, most meg 2 órán belüli idő kell, mi? :-)

Előzmény: Pinyo (233433)
Pinyo Creative Commons License 3 napja 0 0 233433

Most már biztos, hogy KELL :)

Köszönöm, BSI.

"A 40. SPAR Budapest Maraton Magyar Amatőr Maraton Kupa dobogósainak idén is egy ingyenes nevezéssel szeretnénk kedveskedni. 

Te a 40. SPAR Budapest Maratonon, a(z) M55 kategóriában 1. helyezést értél el. Az eredményedhez gratulálunk!"

Választék:
10. Zúzmara Futófesztivál: 01.18.
41. Telekom Vivicittá: 03.21-22.
41. SPAR Budapest Maraton: 10.10-11.

Ebből szerintem a jövő évi SPAR-t választom. Remélem, az ideinél sokkal jobban fog sikerülni.

Előzmény: rrroka (233354)
Pinyo Creative Commons License 3 napja 0 0 233432

Én most éppen a börzsönyi Vulkántúrára hangolódom lélekben. Minden évben a következő évre halasztom; van, amikor szimplán elfelejtem, másszor rossz az idő, esetleg adódik kényelmesebb programom, gyakrabban már a téli leállásom van ilyenkor. December második szombatja. Remélem, rövid ujjús, napsütéses idő lesz, jó lenne ezt előre tudni :)

Előzmény: rrroka (233431)
rrroka Creative Commons License 3 napja 0 0 233431

hú de jó útvonalak, ezeket elrakom magamnak, köszi! :)

Előzmény: Pinyo (233430)
Pinyo Creative Commons License 3 napja 0 0 233430

Pár hónapja pont rákerestem, akkor láttam, hogy idén is lett volna, de valamilyen nem egészen nyilvános - egészség? - ok miatt idén még sem került még megszervezésre.

Örülök, hogy jövőre lesz, épp a héten voltam a Szőke forrás völgyében futni. A Rigó kör félmaraton instant érintette ezt a részt, nosztalgiáztam. Rigó kör - a neve is adja - a Kis Rigó központtal van, utána egy finom Jókai bableves igen jól esett.

Előzmény: rrroka (233429)
rrroka Creative Commons License 3 napja 0 0 233429

akkor nosztalgiázzunk, h éljen a topik? 
ilyenkor volt a piros 85 TT, amin lehetett futni is, ha jól emlékszem Pinyó rendszerint beért még világosban, így egy héttel óraállítás után is. :)

jövőre elvileg lesz megint!

hm, most relizálom, h pont 10 éve ez volt az első igazi terepultrám.
https://hosszutavblog.hu/piros_85_87km_3200m_szint/

Tisztul_A_Visztula Creative Commons License 4 napja 0 0 233428

Ja-ja. Nem is értettem ezt a topikgyilkos megj-t.: “írj, ha van kérdésed, nem akarom a fórumot spammelni.” :-) Skócia tartja életben ezt a közösséget. :-)

Előzmény: Pinyo (233427)
Pinyo Creative Commons License 4 napja 0 0 233427

de jó, alig vagyunk a topikban és egy hova kiránduljunk a skótoknál kérdésre ömlenek a javaslatok :)

rrroka Creative Commons License 4 napja 0 0 233426

köszi!!!

gyertek jövőre :)

Előzmény: Asztrofizikus (233425)
Asztrofizikus Creative Commons License 5 napja 0 0 233425

Pont idén tavasszal voltunk, csak egy héttel előbb. Gondoltam is, hogy lehettek volna tekintettel a házassági évfordulónkra a maratonnal/félmaratonnal, jópofa lett volna legalább egy félmaratont lefutni az alkalomra. Bár a 21 éves jövőre lesz, akkor mégjópofább lenne :)

Mi autót kölcsönöztünk egész hétre és Fort Augustusban szálltunk meg, oda azért közelebb volt a felföld, vagyishogy az ott van a közepén. Csak az utolsó két éjszakán voltunk Edinburgh közelében. Ilyesféle élményeink voltak: https://www.youtube.com/watch?v=OXkA2sVqFeY

A videó már sejteti, hogy meglehetősen atipikus májusi skót időjárást fogtunk ki. Lényegében végig napos, 20-24 fok, száraz, skót viszonyok közt elenyésző széllel. Itthon akkor épp hidegebb volt.

A walkinghighlands.co.uk, amit Ilyés linkelt, az nagyon jó forrás, rengeteg túraleírást találsz rajta személyes beszámolókkal, fotókkal, gps trackekkel, érdemes böngészni. Én Google Mapsen néztem ki célpontokat, aztán a Walkinghighlandsen kerestem hozzájuk útvonalakat.

Előzmény: rrroka (233406)
Pinyo Creative Commons License 5 napja 0 0 233424

Sparon nem volt kejtő. Hidanként 6-11 méter max. Hibás pulzus mérést tippelek.

Előzmény: O/O (233421)
Tisztul_A_Visztula Creative Commons License 5 napja 0 0 233423

A lépcsőt illetően teljesen egyetértek.  Egy fagyos téli nap futás szempontból eleve veszélyes, de a jeges lépcső az gyakorlatilag a Brutál Futássá teheti a rendezvényt.

Előzmény: Zsazsi (233420)
Ati_66 Creative Commons License 5 napja 0 0 233422

Úgy látom az enyhe lejtő megérzésem bejött. Valóban, ha ezt még a hátszél is segítette, akkor meg is van a magyarázat. A PC-s felületen még a sebességet vagy lépés számot is ráteheted 3. adatként és kinagyítva jól látható volt-e közben valami miatt lassulás , gyorsítás. Szerintem ezek is láthatók a sebesség adatokon és ezek valamint az enyhe szint változások miatt változott a pulzus úgy ahogy. A fal a szénhidrát raktár totális kiürülése miatt jön. Azt hosszabb rövidebb idejű sebesség csökkentés, regenerálódás nélkül nem hiszem, hogy bárki képes legyözni.

Előzmény: O/O (233421)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!