Nos, korábbi hozzászólásaimmal szemben a talpmasszázzsal gyógyultam ki belőle. 2009ben kezdtem el, azóta se jött vissza és ma már emelek, meg minden:)))
A topikban már nagyon régóta nem volt új hozzászólás. Hátha valaki mégis erre téved és ír még valaha.
Csak pár kérdésem lenne a Lumbágóval kapcsolatban.
Sajnos Én fiatal korom ellenére kaptam lumbágót egy rossz emelés következtében 21 évesen először. Most idén már túlestem még egyen valamikor február, március körül.
Kérdéseim pedig:
-Valaki próbálta már a Dr. McKenzie féle gyógytornákat és jók voltak-e?
-Milyen módszerrekkel lehet erősíteni a deréktáji izomzatot, hogy a lumágó ne újúljon ki ismét? (Itt az idegsebész csak annyit mondott úszással lehet legjobban, de csak van valami olyan otthon is elvégezhető kisebb gyakorlat amivel ezt meg lehet oldani. Sajnos idő és pénz... Ha a hát és deréktáji izomzatot megerősítjük elméletileg az izomzat átveszi a teher nagy részét és nem a gerincet terheli.)
Igazából azért szeretnék valamilyen kezelésbe bele, mert a jobb lábamat az utóbbi időben eléggé merevnek érzem és ismét elkezdett szúrni a derekam, vádli külső fele és a lábfejem. Ez időszakosan változik. Aggódom, hogy ismét előjön. Idén már kicsit keményebben érintett a lumbágó, mert érzék kihagyásom is elhúzódott a lábujjaimban. (A fájdalmak megszünésétől számított 3-4 hónapig zsibbadtak még kissé a lábujjaim. Nem vettem észre először csak egyszer mezitláb "lábujhegyre" álltam és konkrétan a jobb lábam ujjain a nyomást nem éreztem csak kissé.)
Teljes életmódváltásba szeretnék kezdeni. Félek, hogy a legközelebbi alkalommal már nem úszom meg ennyivel mint most legutóbb.
A biciglivel kapcsolatban az a megjegyzésem, hogy a sík terepen történő laza kerekezés lehet jó hatású, de esetemben sajnos nem segített a rendszeres kerékpározás, különösen nem az emelkedőn felfelé. Ebben az esetben az előre döntött felsőtest és az így megfeszített izomzat kifejezetten a lumbágó kiújulása irányában hat. Még nem tudom, elképzelhető-e olyan testhelyzet, amivel fel lehet tekerni a budatétényi felső utcákba a Camponától...
Sajnálom:(((((((((((( Igen, a gerinctorna:)))))))))))))))) No meg az akupunktúra:)))))))
TELJESEN MEGYÓGYULTAM, HOLLÁRIHÓÓÓÓÓ:))))DDDDDDDDDDDDD
Képzeld, tegnap majd 1 órát toligáltam a kocsit a METRÓban, miközben a nejem vásárolgatott és el is felejtettem, hogy valaha volt lumbáhóm:))))) Pedig már 2x volt!!!!!!!!:(((((((
Engem idős koromra kapott el a lumbáhó 2 éve:((((((( Egy fél előrehajlásos pozicióban hatalmas villámcsapás (azóta tudom, hogy ostorcsapásDDD) ért a bal, lumbális gerincrésznél!!!!!!!!! Menni alig tudtam, aztán délutánra enyhült, de fájt, napokig, hetekig, hónapokig:(((( Amikor 3 hónap után fél órát nem voltam képes állni, és ülésnél annyira fájt az ülőcsontom és a jobb combom, elmentem orvoshoz!!!!!! Azonnali szigorú fekvés, izomlazító és fájdalomcsillapító és B vitamin együttes!!!!! 3 hónapi szigorú fekvés és 0 javulás után 3 db szteroid injekció 4 napos közökkel, majd gyógytorna és láss csodát, 2 hét múlva, mintha sose történt volna meg))))) Előtte is bicikli (erős fájásoknál mindig enyhített!!!!) utána is!!!!! 1 évre rá előjött egy jobb térd fájás, amely főleg ülés utáni felállásnál volt kellemetlen((((( Tavaly novemberében hallottam Lenkei dr.-ról és vitaminjairól:)))) Nosza vettem az alapvitamint és rendszeresen szedtem)))))) 1 hónap múlva elmúlt a térdfájás, a fogínyvérzés, nem voltam fáradékony, meg minden))))))) Sajnos a lumbáhóóóó, mint jóbarát visszaköszönt, 6 hete(((((( Ugyanúgy, mint 2 éve!!!!!! Azonnal beszhartam és lefeküdtem, de semmi gyógyszer, jaaa és kaptam 2 éve gerincövet:)))) Azt fölvéve tudtam járni ülni meg minden!!!! A nejem meg elrángatott Kiem professzorhoz, a vietnami "csontkovácshoz")))) Most két kezelésen túl vagyok, amely egy erős gerincmozgatásból állt és gerinctornát javasolt)))))) 3 hete becsületesen gerinctornázom, keveset fekszem napközben, max. 1 órát és reggelente kicsit rosszabb (főleg a jobb combom), délutánra szinte tökéletes, de sietve lépkedni nem tudok, mert akkor nagyon befájdul((((((( Kérdeztem a profot a bicikliről, azt mondta sőt, de szobabringa kizárva!!!!!!! Alig várom a jobb időt:)))))))
Nekem hamar használ a Voltaren, bár legelső rokkanásomkor kértem egy szurit, mert nem bírtam volna asztalra feküdni;), meg nincs is olyan nagy asztalunk:)))
Engem is rendszeresen elővesz a derékfájás, évente egy - két alkalommal. Járóképtelenné még egyszer sem váltam, de cipelésről, busz után futásról szó sem lehet. Általában valami kenőcs hatására elmúlt a fájás, de ez lehet, hogy anélkül is megtörtént volna.
Két éve egy hónapig sínylődtem, nem tudtam megszabadulni a derékfájástól. Egy ismerős doki (valódi orvos) aztán felfektetett egy asztalra, meghatározott alakban elrendezte a fejem, a karjaim, majd deréktájon kétszer-háromszor beletenyerelt a gerincembe. Erős roppanásokat hallottam / éreztem, és megszabadultam a fájdalomtól.
A magyarázat szerint valhogy megfázik a derék, a gerinc környéki izmok gyulladásba jönnek és egy rossz mozdulattól kicsit elmozdulnak a csigolyák, becsípik az ideget, a gyulladt izmok pedig görcsösen rögzítik a rossz állapotot. A beletenyereléssel a csigolyákat tolta helyre a doki.
Enyhébb esetekben használt már a függeszkedés (játszótéri mászóka), de nem mindig elég a saját súlyom, ezért néha a fiam még belecsimpaszkodik a lábamba. Sajnos nem tudok elég sokáig kapaszkodni és a lehuppanás sem tesz jót.
Most megint négy napja fáj a derekam. A lógás nem segített, ezért ki fogom próbálni az asztalos módszert.
Addig is egy ék-párnán ülök, amit egy másik doki ajánlott. Ez azt segíti, hogy a gerinc és a comb tompa szöget zárjon be.
Köszi, én is gondolkodtam már ilyen gerinckihúzós megoldáson, de ez nekem nem jutott eszembe... Egyszerűnek és ngyszrűnek tűnik, csak sajnos nem mertem megcsinálni... Valahogy nem szeretek fejjel lefelé lőgni, nomeg az ebődlőasztalunknak sem egyenes a vége, hanem lekerekített.
A háziorvos valamivel kíméletesebb módszert javasolt: feküdjek hanyatt, tegyek a nyakam alá valami hengeres párnát, és nyújtsam előre a sarkamat. Amúgy én úgy szoktam nyújtani a gerincemet, hogy az uszodában a mélyvízben az állammal megtámaszkodom a medence szélén. A kezemet is kirakom persze, kölönben lecsúsznék, de ügyelek arra, hogy ne azzal tatsam magam. A lábamat meg lelógatom, és szintén "csavargatok" egy kicsit. A'la súlyfürdő, csak ha már megtörtént a becsípődés, a embernek legkevésbé uszodába van kedve menni... Amúgy, ha gyulladás is van - mint az én estemben - akkor a melegvizes fürdő is kétélű dolog...
Nekem az ügyeletes oros két injekciót adott, egyet intravénásan, egyet meg farba. Aztán Mydetont és Movalist írt fel. Ezeket később az ortopéd orvos is helybenhagyta, de azért ő is nyomott két injekciót a gerincem két oldalára, lidocain + valami blokkoló. Azért furcsa, hogy a dokik is csak a fájdalomcsillapítót nyomatják, a probléma alapvető okán, illetve annak megszüntetésén el se gondolkoznak...
Az eredeti kérdésfeltevőnek vigasztalásul: kedden még én is csak trükkös felkelés után az ajtófélfákba kapaszkodva tudtam kimenni WC-re, ma meg már sajá lábamon mentem el gégészhez (mert a fülem is begyulladt). Szóval a nehezén pár nap alatt túl lehet esni, de most asszem, visszafekszem, mert a gép előtt ülés se esik jól...
1. A hátizmok ellazítása. (Krém, masszázs, forró zuhany...)
2. A gerinc széthúzása, hogy a becsípődött ideg kiszabaduljon. Én ezt úgy oldom meg, hogy az ebédlőasztalra hasalok, és aszéléről a felsőtestemet lelógatom. Közben valaki tartja a combomat, hogy fejre ne essek. A felsőtest súlya elegendő erőt ad a gerinc széthúzásához. Egy picit szoktam lengedezni, csavargatni. Fontos, hogy a hátizom laza legyen!
3. Pihenés. Ha kijött a becsípődés, legalább egy napig ügyelni kell az egyenes gerinctartásra. Semmi fotel, semmi emelgetés, stb...
Ja és minden reggel könnyed gerinctorna, nyaktorna. 3 perc, de nagyon megéri.
szió! nagyon megköszönném, mert szörnyen szenvedek már tőle két hónapja. nem akar elmúlni. csontkovácshoz meg szívesen elmennék, de nem ismerek 1-et sem, ismeretlenül meg félek picit tőlük...olyan könnyű bajt csinálni... az emilem: koocoska@vivamail.hu pusza
Ha visszajelzel nekem, hogy saját tapasztalataimat leirjam, akkor kérlek jelentkezzél és add meg az email-cimedet! Lehet, hogy fogok tudni rajtad segiteni!
Házilagosan: sportkrémek, abban a helyzetben tartózkodni, amiben nem fáj (fekvés, ülés, akármi), aztán, ha tudsz annyira mozogni, keress egy jó, igazi csontkovácsot az helyreteszi (anyámat egész jól rendbehozták, de az már tíz éve volt). Címet sajnos nem tudok.