Keresés

Részletes keresés

coffein22 Creative Commons License 15 perce 0 0 96011

Örökli.

Előzmény: Tibor691 (96010)
Tibor691 Creative Commons License 1 órája 0 0 96010

Jelenlegi szabályozás szerint éves szaldó elszámolású napelemes rendszerrel rendelkező ingatlan eladása után az új tulaj örökli a szaldót 10 év leteltéig vagy az adásvétel után az új tulaj bruttó elszámolásba kerül a szolgáltatónál?

Capt.IQ229 Creative Commons License 15 órája 0 0 96009

Bár nem írtad meg hány éves vagy, de feltételezem az általános iskolát már kijártad.

Sajnos ezekhez nem kell évtizedes bennelevés, nem kell szakmának lenni, simán elég az általános iskola sikeres elvégzése.

Amik láthatóan hiányoznak azokat ott kellett volna megszerezni.

Arcoskodni lehet, csak nem érdemes, látszik ami látszik.

Az első hozzászólásom volt kb. a legtöbbet segítő.: Engedd el, keress horgoló szakkört.

Igen ez volt a szándék, ott hagyni a nyomot, mert a mai világban az alap ismeretek hiánya lassan érv lesz és alapot képez mások leugatására.

Húzz a jútúbra kemtrélt kergetni, itt ebben a topicban kb. azt a színvonalat ütöd meg. És igazad van köszönettel tartozol azoknak akik próbálnak pici értelmet lötykölni oda ahol kellen hogy legyen.

Előzmény: 0lvas0 (96008)
0lvas0 Creative Commons License 15 órája -2 0 96008

azért két dolgot megjegyeznék gyengénlátók számára... egyrészt az aki egy bizonyos dologban évek akár évtizedek óta benne van(pláne ha még szakmája is), annak nagyon természetes tud lenni olyan alap vicc is, ami egyébként egy ma született báránynak az ujdonságával hat - persze lehet ezen túllépve lealázni bárkit ( gyere be az én erdőmbe, én is kisujjammal tudnám forgatni a fejszét, de nem tenném és nem is szoktam tenni), másrészt ez nem egy zárt topik - jóindulattal jegyzem meg, arra van lehetőség pl a facebookon ingyen(!) zárt csoport létrehozásával ( ha már nincs pénz fejlesztésre és fentartásra, vagy klub tagokkal ) -, ahol a saját buborékban lehet hancurozni, ide bizony betévednek olyan magamféle amatőrök, akik a hozzáértők vagy éppen csak tapasztaltak tanácsára, jóindulatára, hozzászólására támaszkodnak... mondjuk egyesekhez képest egy YT csatorna is segítőkészebb... Akinek nem inge ne mossa ki, aki klaviatúrát ragadna további frusztrációinak megnyilvánulására, jelzem, pont lexarom, nyugodtan írd ki magadból, szerencsére a nick felül van, így elég könnyű ignorálni a "tartalmat".... Puszi, pacsi, szép estét és köszönöm az olvasók - mert biztos többen vannak mint a hozzászólók -, nevében az építőjellegű kritikát, a tudást ami minden hozzászólásban volt, a tanácsot amivel előrébb léphet bárki aki olvasta... Ott hagytad az éterben a lábnyomod a neten... kérdés ezt akartad e hátrahagyni, de ez már nem az én dolgom ;) 

0lvas0 Creative Commons License 16 órája 0 0 96007

pont ezért van a sufnisziget... majd az alapján el tudom dönteni az adottságok alapján, hogy van e értelme nagyban gondolkodni - mert ha nincs, akkor minek ilyen villanyszámlával?

Előzmény: peterch (96002)
0lvas0 Creative Commons License 16 órája -1 0 96006

gen ezért gondoltam én is, hogy legyen mobilis, de ezt már írni se mertem... :) Az inverterre meg nem nagy durranás egy kapcsolható bizti - de amúgy van rajta (kapcsoló)... ;) Atis, amit te mondasz az mind biztató! Köszönnöm minden szavad,időd, kritkád és tanácsod! <3

Capt.IQ229 Creative Commons License 16 órája -1 0 96005

Nagyjából pontosan.

Az optimális az a 100nap.

Ettől fejlesztés irányában lehet spórolni még 10-20-30 napot de ezek a napok már sokba fognak kerülni a befektetési oldalon.

Kisebb rendszernél pedig mégjobban megcsúszik a rentábilitási mérleg. Minél kisebb annál drágább, ez ilyen.

És ez is csak mostanában csúszott le ebbe a sávba, remélhetőleg olcsósodnak még az árak és a túlgondolás egyre olcsóbb lesz, de nagy remények már nincsenek bennem.

Előzmény: peterch (96002)
Capt.IQ229 Creative Commons License 16 órája -1 0 96004

Dehogy "tikértétek" a neve a bulinak.

Te vártál visszaigazolást egy légből kapott ötletedre. 

Mivel ezt nem kaptad meg behisztiztél, támadásnak vetted.

Sajnos ez ilyen, vagyunk páran akik a hülyeséget hülyeségnek nevezzük.

Részemről nyoma sincs a mismásolásnak kedves buksisimogatásnak, hogy nehogy megbántsak bárkit.

Szóval a hülyeség továbbra is hülyeség lesz, kollégák meg fonják tovább a flamet.

Szólhatna napelemről a topic de megy a hulladékfényesítés.

A végén pedig visszautalnék eg ykorábbi mondatomra, hátha mások is észreveszik, átgondolák miért nincs értelme a leütött billenytűknek. Ezeknek sem.

Nem tudom hány éves vagy, de 

nem a lexikális tudás hiányával vana baj, hanem a logikai készségek területén foghíjas a történet.

Előzmény: 0lvas0 (96001)
Atis57 Creative Commons License 16 órája -1 0 96003

Szia!

Ehhez a sufniszigethez ; 

Az a 400Wp napelem egész nap (10-12h alatt ) kb 1200Wh tud jó időben, rosszban meg ? Akár 150-800Wh-t. Ehhez elég a 1000Wh akku is , persze a több jobb /drágább !

Ezen csak forgatással tudsz segiteni, hogy több legyen.

Az inverter is túl nagy , sokat fogyaszt /megeszi az üresjárás is a napi termelés jó részét.

Azt a terhelést is lejjebb vehetnéd.....

S máris kisérletezhetsz , hol min kellene javitani?

Tudom nem biztató --főleg árban , de igy nem ér akkora csalódás.

peterch Creative Commons License 17 órája 0 0 96002

Én nem vagyok napelemguru , de rögtön ki kell , hogy ábrándítsalak ebből az álomból . Van az évben simán 100 nap , amikor " segéd " energiaforrás nélkül nem fogsz tudni létezni , ha normális életvitel van . Természetesen párhuzamosíthatsz temérdeknyi napelemet , hogy az alatt a 100 nap alatt legyen számottevő termelése . Ezt a párhuzamosítást automatizálhatod is .

Szerintem . 

0lvas0 Creative Commons License 17 órája -1 0 96001

Most szaladjak be az erdőbe? Önként? Mondom, hogy alapvetően elsőkörben egy "játék" egy sufnisziget lett volna a cél. Hosszútávon - ahogy már a másik topikban is írtam régen, a teljes levállás lesz majd, de nem aktuális, mert ehhez gombokból nem lehet kabátot varrni... De legyen, tikértétek rovatunk következik:

sufnisziget(aktuális!): egy kis 12voltos rendszer, olcsó napelemmel(400w), olcsó inverterrel(500/1000w), max 3-4száz wattos terheléssel.(ezen még rugózom)

Hosszútáv: mindent is napból, minimális tárolással - max 5kwh akkupakk -, időzítet/tudatos fogyasztás (napnyugta után kb semmi, napközben minden is, akár egyszerre is: mosógép,elektromossütő, hajszárító, hőszivattyú, de ez tényleg hosszútáv, ezért nem is hoztam szóba.) 

Előzmény: peterch (96000)
peterch Creative Commons License 17 órája 0 0 96000

Nem lenne egyszerűbb , ha egy konkrét elképzelést írnál le , amit a jövőben szeretnél  ?

Konkrét válaszokat kaphatnál konkrét rendszerelemekkel . Minek a spanyol viaszt újra felfedezni , ha vannak topiktársak , akiknek van tapasztalatuk és tudásuk , hogy segítsenek . 

Előzmény: 0lvas0 (95999)
0lvas0 Creative Commons License 20 órája 0 0 95999

mert eredetileg nem ez volt a terv - olvass vissza -, most csak egy egyszerü kis mini rendszert szerettem volna "játszani"...

Előzmény: peterch (95995)
0lvas0 Creative Commons License 20 órája -1 0 95998
Előzmény: 0lvas0 (95992)
Atis57 Creative Commons License 20 órája 0 0 95997

Szia!

Pedig;  Ali..... ról vett napelem 100W --max 30W ra számoltam   de 1x leadott 50W-t !Átlagban a 40W környéke ....

Az ára meg 10 000 Ft alatt volt.

A töltésvezérlők, DC-Dc konverterek is érdekesek   Az 50A-s ről levettem a 3db  áramkorlátozó ellenállásból 1et (igy 30A-sé vált )

De ettől még vigan tönkrement !

Előzmény: umnyo (95993)
0lvas0 Creative Commons License 21 órája -1 0 95996

tessék, az osztrák üzletben teli a raktár, más az áfa ezért 7 euroval több... https://www.josefsteiner.at/pv-anlagen/photovoltaik-module.html?product_list_order=price

Előzmény: umnyo (95991)
peterch Creative Commons License 21 órája 0 0 95995

Miért nem veszel egy https://www.qoltec.hu/qoltec-hibrid-napelemes-inverter-off-grid-11000w-160a-48v-mppt-bms-szinusz-wi-fi-opcio-teljesitmenytenyezo-10-39722 hibridet , teljesítményt amilyet akarsz plusz annyi panelt , amennyi fedezheti a fogyasztást , valamint az igényeid alapján egy akkumulátort ?  A balkonszolár árából kijönne .  Nem tudom , hogy 1, vagy 3 fázisod van . A lényeg , kiválasztod azt az áramkört , amelyiken vannak a nagyfogyasztók . Azt az áramkört táplálnád meg a hibrid inverteren keresztül .

Előzmény: 0lvas0 (95988)
0lvas0 Creative Commons License 21 órája 0 0 95994

NO 0% az áfa a napelemes dolgokra. Az akkura, panelre, mindenre

Előzmény: umnyo (95991)
umnyo Creative Commons License 21 órája 0 0 95993

Hát aki ebayon vesz napelemet és el is hiszi ami rá van írva, azzal én nem tudok mit kezdeni.

Előzmény: 0lvas0 (95990)
0lvas0 Creative Commons License 21 órája 0 0 95992

Egyébként pl 2kwh komplett készlet is van 1200euro körül.ebben benne van az okos mérő, a 4 tábla az akkupakk, a szerelvények, a minden is: https://solarkontor.de/2000-W-EcoFlow-STREAM-Ultra-Balkonkraftwerk-Set-mit-Mikrowechselrichter-und-4x-500-W-DAH-bifacial-Solarmodul-mit-Gitterbalkon-Halterung-und-192-kWh-Speicher

Kuponnal 1230 euro, de van több is, csak ezeket nehezebb megtalálni, mert nem szokták feltenni az árukereső oldalakra.

Előzmény: umnyo (95986)
umnyo Creative Commons License 21 órája 0 0 95991

Ez ha jól látom nettó ár (nem tudok németül, így csak tippelem) plusz el is kell szállítani valahová.

Vannak ilyen utolsó darab kiárusítások persze, alkalmi árak itt ott, maradékok, ki lehet néha fogni (én is vettem már így), de a normál ár az nem itt tart jelenleg.

Előzmény: 0lvas0 (95989)
0lvas0 Creative Commons License 21 órája 0 0 95990

na itt meg 33 euro: https://www.ebay.de/itm/186849546561?gad_source=1&gad_campaignid=21989587619&gbraid=0AAAAACJFZtp0ktVzP7f3JmFFoEauDLQnJ&mkevt=1&mkcid=1&mkrid=707-53477-19255-0&campid=5338748320&toolid=20006&customid=hf0SHjEmAAAAvqagclvRuQXbdGZLAAAAAA

Gondolj bele, komplett Balkonkraftwerke szokott lenni 160-180 euroért (200-220 körül szinte bármikor), amiben benne van minden is - két tábla napelem(erre mondjuk figyelni kell, mert van amelyikben csak 800w, de olyan is szokott lenni amiben 1100w), szerelvények, csavarok, kábelek, átalakító stuko, stb. Megveszed, felteszed, bedugod, örülsz. Ha 50-60 euro lenne a napelem darabja, akkor a maradék 60-80-100 euroból hogy jönne ki a kábel, szerelvény, inverter meg minden... 

0lvas0 Creative Commons License 21 órája 0 0 95989
0lvas0 Creative Commons License 21 órája 0 0 95988

a szállítást elsősorban úgy értettem mikor ők veszik... nem tudok róla hogy MO gyártanák... (pl németben 35ért tábláját+táblákra vetítve a szállítási költsége+10%haszon+31,5%áfa Mondjuk ha BP 100km ingyen kiszállítják 25000ért tábláját, az már nekem is meggondolandó, ha majd 6-8 táblát szeretnék, mert az én se tudom beszuszakolni a kombimba se... bár a fene tudja, majd ha elhoztam az elsőt, kiderül... 

Egyébként az lenne a pálya, ha MO is engednék ezeket a 800wattos balkonerőműveket. komplett szettek általában 220-240 körül már vannak, de van amikor leakciózzák 200 alá. Egy percig nem gondolkodnék rajta, hülyének is megéri. Jó lenne már ebben is valami eu szabályozás, ami minden országra érvényes

Előzmény: peterch (95985)
umnyo Creative Commons License 21 órája 0 0 95987

De benne van csak le kell nyitni részletesen a View vagy mire kell rábökni.

Ott a komplett menü, beállítás stb.

https://www.aliexpress.com/item/1005008598709948.html#nav-specification

De sokkal le lehet tölteni a manualt ahogy már leírtam.....

Előzmény: 0lvas0 (95984)
umnyo Creative Commons License 21 órája 0 0 95986

Én itt nem látok 35 euroért, nagy tételben szokott ennyire kijönni a darabár. Inkább 50eur és felette, persze típus felépítés stb függően.

Előzmény: 0lvas0 (95981)
peterch Creative Commons License 21 órája 0 0 95985

A villanyraktár azt írja , az ár bruttó . Szállítás 8 darab felett és BP 100km-es körzetében ingyen .

Előzmény: 0lvas0 (95984)
0lvas0 Creative Commons License 22 órája 0 0 95984

óóó köszönöm - ezt nem tudtam, mert nekem a scpeifikációkban nem volt benne a link alatt, hogy 12/24/48, csak az hogy 48. Eddig csak a PWR-t vettem meg - ennek épp most vissza az ára a számlámra -, és a 12V/500w invertert, mást nem. A napelemet tegnap akartam, de nem volt raktáron, majd ha lesz elhozok egyet, addig gondolkodom mi legyen... HA nagy rendszer akkor tuti 24-ben gondolkodom, de igazából ha hybrid invertert veszek, akkor tulajdonképpen mindegy, hisz van DC kimenete - akku lenne húzós.. :( pont most kaptam egy ajánlatot 24V 100Ah Lifepora 320euros árat, az már elég jó szerintem.

peterch Gondolom ráteszi az áfát a szállítási költséget meg a hasznát és akkor már ott is vagy hogy 20-24ezer forint...

Előzmény: umnyo (95980)
peterch Creative Commons License 22 órája -1 0 95983
Előzmény: peterch (95982)
peterch Creative Commons License 22 órája -1 0 95982
Előzmény: 0lvas0 (95981)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!