Keresés

Részletes keresés

erbe Creative Commons License 4 napja 0 0 96403

Inkább csak növeli a hőfejlődést. :-( Melegebb oldatban kisebb a leválási feszültség.

Előzmény: szilvatövis (96402)
szilvatövis Creative Commons License 4 napja 0 0 96402

Ha jól emlékszem elektrolit kondenzátor nem alkalmas nagyferkis szűrésre, lesöntölik nF nagyságrendű szűrőtaggal.....

Talán a keletkező hulladékhő mennyiségét segíthet csökkenteni néhány praktika.

Előzmény: erbe (96399)
erbe Creative Commons License 4 napja 0 0 96401

Ebből szakmailag csak egyhez tudok hozzászólni. Természetesen a napelemek bejövő feszültségét illeszteni kell a vízbontás feszültségigényéhez. :-)

Előzmény: Atis57 (96400)
Atis57 Creative Commons License 4 napja 0 0 96400

Szia!

Igen ezeket többször végigrágtam a többiekkel.......De a kinai varázslat mégiscsak hatékonyabb! S ezzel nem tudtam mit kezdeni.....

Kazánban fűtés  h2vel     kismotor HHOval   stb.

Ezért gondolnám a napelemes vizbontás sem csak úgy natúrban DCvel, esetleg 3...500V al tökéletes.

Előzmény: erbe (96399)
erbe Creative Commons License 4 napja 0 0 96399

Off: Néhány fórumon már voltak viták erről a nagyfrekis vízbomtásról. Jól hangzik, de ha egy picit is hozzáértő elgondolkodik, hogy a vízbontáshoz szükséges felületeknek vajon mekkora a kapacitása vezető folyadékba merítve, rájön, hogy azt az X kHz-el vagy MHz-el lüktető áramot milyen gyorsan simítja tökéletesen sima DC árammá. :-(

Amin nem lehet vita.: 1 db hidrogén atom leválasztásához pontosan 1 db elektron kell. A leválási feszültségen lehet variálni a felhasznált anyagokkal. Elektródák távolsága, elektrolit vezetőképessége, elektródák anyaga, mint pl. platina...

Előzmény: Atis57 (96392)
szilvatövis Creative Commons License 4 napja 0 0 96398

Minél többen szólnak, annál több gondolat jut el a többiekhez, ezért van a fórum. :-)

Úgy van ahogy mondod, a fosszilis "konzervek" praktikusan 100 %-ban alakulnak hulladékhővé a felhasználásuk során, az atomenergia esetében pedig maghasadáskor sokmilliárdszor annyi hő szabadul fel adott idő alatt ahhoz képest, mint ha a földben hagynánk érc formájában bomlani.

Ezek ugyan eltörpülnek a légkör energiaháztartásához képest, de a lakott területeken mégis hatással lehetnek.

A napelemek megváltoztatják a felszín albedóját, valamit növelhetnek az elnyelt sugárzáson, viszont a termelt energia legalább nem növeli az energiaháztartást.

Előzmény: östermelő (96395)
Atis57 Creative Commons License 5 napja 0 0 96397

Szia!

Miért az izotópok egy másik bolygóról származnak?  Kibányászás előtt is ugyanúgy bomlanak ,melegitenek.

Előzmény: östermelő (96395)
kiggyo Creative Commons License 5 napja 0 0 96396

"Pláne, hogy elvben maga a DC is jó vízbontásra.
Inverter, stb. sem kell."

Erre írtam, látom nem ment át.

Szóval kell sokminden, direktben a DC-t nem használják vízbontásra. 

Az mindegy milyen inverter, pwm, egyéb kell, nagyjából egyformán bonyolult technika ha AC-t kell előállítani vagy vizet bontani. Ennyit szerettem volna információként közölni.

Előzmény: vazola83 (96391)
östermelő Creative Commons License 5 napja 0 0 96395

Nem szoktam beleszólni,és ezután sem fogok sűrűn.

De ha azt nézzük,hogy a föld foszilis energia hordozóit-atomerőművet használunk energia termelésre.

Azzal folyamatosan plussz energiát viszünk be-szabadítunk fel a bolygón=melegszünk.

Szemben a megújuló energiákkal melyek a bolygóra mindenképpen  bejövő-helyben levő (szél-árapály) energiáját kihasználva termelenek-azaz nem növelik a bolygó hőmérsékletét.

Persze jó ideig még biztos kell használni foszilis-atom erőművet,de minden próbálkozás ami csökkenti azok használatát meggondlandó. Természetesen ha üzletileg nem éri meg akkor nagy ívben les..ják.

Előzmény: szilvatövis (96390)
trebront Creative Commons License 5 napja 0 0 96394

Agrivoltaics

Előzmény: trebront (96393)
trebront Creative Commons License 5 napja 0 0 96393

dual harvest solar agriculture
...meg hasonlókra rákeresve rengeteg helyen van már.
olyan is ami alatt dögnagy kombájnok csinálják a szokásos mezőgazdasági munkájukat.
nálunk is kezdték: a birkákkal fűnyírást :)
még előnye is van: nyáron nem égeti szét a nap a talajt

Előzmény: szilvatövis (96390)
Atis57 Creative Commons License 5 napja 0 0 96392

Szia!

Azért a klasszikus Dc hez képest?  főleg 1MHZ felett......

Előzmény: vazola83 (96391)
vazola83 Creative Commons License 5 napja 0 0 96391

...és a PWM az nem DC ?!

Előzmény: Atis57 (96389)
szilvatövis Creative Commons License 5 napja 0 0 96390

Ez a videó viszont nagyjából mindenre kitér ami fontos lehet a hidrogén témakörben. Legtöbbjét én is említettem, ami újdonság az, hogy a 150 t/év kapacitású hidrogéngenerátor a jelenleg már 30 t/évre való junk áramot "talál" a mellette lévő napelemparkban, tehát 20%-os kapacitáskihasználtság érhető el manapság. Ez nagyon magas, közelebb van az ipari felhasználás lehetősége, mint gondoltam.

A végterméket most is jó áron tudják értékesíteni, sajnos az oxigént elengedik, az is piacképes termék.

A fosszilissel való versengés témában vitatkoznék, egyre nehezebb kibányászni a fosszilis energiahordozókat. Sosem fogynak el, de egyre több energiát kell befektetni a kinyerésükhöz (EROI csökken). A költségben pedig sok "kéznek" a haszna is benne van, a végső ár egyre magasabb lesz.

Ami még meglepő, hogy milyen szépen zöldül a napelemek alatt a rét a csupasz rekultivált területtel szemben.

Kicsit magasabb oszlopokra téve a napelemeket szépen lehetne hasznosítani állattartásra a területet, vagy akár mezőgazdasági célokra is.

Ha így marad az is jó, védet területek alakulhatnak ki a biodiverzitás újjáéledő szigeteiként.... méhlegelő, vagy hogy hívják divatosan?

https://www.youtube.com/watch?v=GFyyfs6S52c

Atis57 Creative Commons License 5 napja 0 0 96389

Szia!

a sima DChez képest elönyösebb a PWM jel , főleg ha a frekvencia is változtatható.

Ez is kinai fizika .......a lököhullámok ?

Előzmény: vazola83 (96388)
vazola83 Creative Commons License 5 napja 0 0 96388

Új fizika van?!
Vagy miért nem jó a DC ...?

Előzmény: kiggyo (96385)
szilvatövis Creative Commons License 5 napja 0 0 96387

Én nem csak elfogadom, hanem mindig is ezzel érvelek, most nincs szükség hidrogén konverzióra, mert nem termelünk annyi zöldáramot amit ne tudnánk egy napon belül felhasználni.... következésképp néhány órányi tárolaára van szükség lehetőség.

Előzmény: Capt.IQ229 (96384)
szilvatövis Creative Commons License 5 napja 0 0 96386

https://www.youtube.com/watch?v=nt-uvcs60EY

Ez kb. a határeset beruházási költség szempontjából, de első fecske mindig tanulópénz. Az irodalomban kb. fele költségekkel kalkulálnak.

Ahhoz, hogy rentábilis legyen azért nem elég a néha, rendszeres, napi szintű junk áramra lesz szükség. Mindenesetre van még 10 év, hogy kikupálódjon a technológia... :-)

Előzmény: vazola83 (96383)
kiggyo Creative Commons License 5 napja -1 0 96385

"Pláne, hogy elvben maga a DC is jó vízbontásra.
Inverter, stb. sem kell."

Rugaszkodj el az általános iskolás durranógázos kísérletektől, azért ipari méretekben nagyon nem ilyen egyszerű ez.

Előzmény: vazola83 (96383)
Capt.IQ229 Creative Commons License 5 napja -1 1 96384

Most már csak azt kell tudni, hogy mennyibe kerül a hidrogén tárolása, szállítása, meg egy csomó más dolog.

A negatív áramárak nem véletlen alakulnak ki a piacon.

Meg kb. nem sok minden alakul másként, mint értelme lenne.

Ell kell fogadni, hogy ha MOST ilyen a piac akkor az MOST a legjobb felé törekvő amit látsz.

Előzmény: szilvatövis (96382)
vazola83 Creative Commons License 6 napja -1 0 96383

Már most is van akár negatív áram ár is napáram/széláram fölöslegnél.
Akkor a 6 Ft/kWh simaügynek tűnik :-) 

Pláne, hogy elvben maga a DC is jó vízbontásra.
Inverter, stb. sem kell.

Előzmény: szilvatövis (96382)
szilvatövis Creative Commons License 6 napja 0 0 96382

ChatGPt-vel készíttettem egy grafikont a zöldhidrogén vs. 120 Ft/m3 földgáz paritásról.

Beruházási és működési költségek függvényében 1-6 Ft/kwh napjunkáramár mellet kerülhet pariba a 120 forintos földgázzal.

Ez egyben azt is jelenti, hogy megfelelően kiépített vízbontó hálózat és elegendő rendszeres junkáram esetén az áramár nem csökkenhet ezen értékek alá a piacon, mert a fölösleget fölszívja a hidrogénelőállítás.

A rendszerest azért emelem ki, mert az OPEX csak így csökkenthető.

Előzmény: szilvatövis (96381)
szilvatövis Creative Commons License 6 napja 0 0 96381

Ilyeneket hallani a nap/széláramról is, rohadt drága valójában.... még mindig írogatják... 

Hidrogénre akkor lesz szükség a tartalék hőerőművekhez, ha a zöldáram termelési kapacitás legalább 30-40 %-kal haladja meg a szükségletet éves szinten kontinentáslisan.

Akkor lehet újratárgyalni, hogy melyik a drágább, addig nincs piaci lehetőség a földgáz teljes leváltására globálisan.... persze ha csak 80-90 %-kal mérséklődik a földgázfelhasználás akkor már nem is annyira a piaci, hanem inkább társadalmi igény lesz a maradék földben hagyására....

Előzmény: erbe (96380)
erbe Creative Commons License 6 napja 0 1 96380

Miközben a földgázból előállított hidrogén költsége kb. hatoda az áramból termeltnek. :-)

Ne a - árú túltermeléssel számoljál!

Előzmény: szilvatövis (96379)
szilvatövis Creative Commons License 6 napja -1 0 96379

Ne keverd Tövist a tüskével, mert szúrok. :-)

Tudod.... százszor leírtam már én is, hogy sosem lesz hidrogénautó, hidrogénmozdony, stb. mert az eredő hatékonyság messze elmarad a konkurens akkumulátorétól.

A probléma az, amit viszont szkeptikusok nem vesznek figyelembe, hogy ebben az esetben a fosszilis földgázt kell kiváltani, annak pedig lehet alternatívája/konkurense a hidrogén, nincs jelentősége a konverziós hatékonyságnak, csak az előállítási költségnek kell alacsonyabbnak lenni, mint a földgáz ára.

Amúgy a földgáz most is drága, ráadásul rettentően függővé tesz és ölnek érte.... 

Előzmény: erbe (96378)
erbe Creative Commons License 6 napja 0 1 96378

Ezt már 10-nél többször leírtam, de nem én vagyok az egyedüli. :-( Létezik egy Alternatív energia topic, ahol nálam sokkal okosabbak még ennél is többször kiszámolták, mennyivel kerül többe az energia, ha hidrogént, metánt, ammóniát, stb. gyártanának belőle és azt alakítják vissza árammá. Sőt, még azt is leírták, hogy a laborban kifejlesztett szuper katalizátorok, amik lehetővé teszik a hidrogén 90%-nál nagyobb hatékonyságú elektrolízisét, mennyit érnek ipari léptékben.

Sajnos, tüskés kollégánk hajlamos először írni, utána olvasni. Akkor is szelektíven. :-(

Előzmény: gr74 (96373)
szilvatövis Creative Commons License 6 napja 0 0 96377

Az elektromos energia kb.  20%-ot képvisel a primrenergia felhasználásunkban. -még akkor is ha az átalakítási veszteség miatt valójában ennek a duplája kapcsolódik hozzá, rengeteg felhasználási terület van a közvetlen elektromoson kívül.

szilvatövis Creative Commons License 6 napja 0 0 96376

Mármint hidrogénnel, vagy a belőle készített metánnal....

Előzmény: szilvatövis (96375)
szilvatövis Creative Commons License 6 napja 0 0 96375

Túlméretezés esetén bőven lesz olyan áram amivel vizet lehet bontani és a tartalék erőműveket földgáz helyett ezzel üzemeltetni a dunkelflaute időszakokban.

gr74 Creative Commons License 6 napja 0 0 96374

Igen, igazad van. Ott a konkrét hozzászólásban már valóban csak a nyári túltermelés került szóba.

De a hozzászólás lánc alapvetően arról szólt, hogy financiális szempontból nem gond a nyári túltermelés.
Nem gond, ha nyáron a termelés egy része veszendőbe megy, ha télen el tudjuk fogyasztani az egész termelésünket.

Amíg az október-március időszakban elhasználjuk a napáramot, addig a plusz napelemeink is megtérülnek.
Nem baj, ha az április-szeptember időszakban elvész a termelésük.

Előzmény: Celtis (96358)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!