bruttóban sok olyan beállítás lesz, h okosan csak akkor fogyaszt pl. villanybojler vagy akkutöltő ha van hozzá feleslegesen direktben a helyi napelemből jövő energia.
ha jön a felhő és bezuhan a helyi napelemtermelés, akkor lekapcsol a villanybojler. de a hálózatos meg úgy gondolja h azonnal tőlük fogsz vételezni ugyanannyit mintha sütne a nap hiszen korábban az inverterből jövő energiát felhasználtad.
tudom... "profilozás", meg sok fogyasztó átlaga, stb.. és ez nem is a fogyasztó problémája.
de aztán az MVM eladja a saját beruházásodban saját magadnak épített rendszer CO2 megtakarítási kvótáját jópénzért, mintha az övé lenne. pedig az a te CO2 megtakarításod, nem az MVM-é.
Igen, ezt írtam le, és az okot is hogy ez miért fontos.
Teljesen mindegy hogy a naperőmű a házadon van vagy az utca végén egy parkban, ha elmegy a nap azonnal máshonnan kell pótolni, és lenne is nagy rinya ha nem sikerülne. Ezért fontos tudni minden pillanatban hogy mennyi a felhasználás. Nem olyan bonyolult szerintem.
Okosmérővel percre pontos statisztikai adatokhoz jutnak minden végpont fogyasztási szokásairól a hálózat felé függetlenül attól, van-e napelem, vagy nincs.
Ha a napelemed termelésére ezen kívül kíváncsiak akkor a saját fogyasztási szokásaidra kíváncsiak, nem a hálózatiéra.
A távleolvasós órával már eleve mindent tudnak rólad, szóval ezen pluszban kár parázni.
A valós rendszerüzemeltetési adatokat szedik ki ezekből, amik fontosak mert ha jön egy nagy felhő akkor te is sorbanállsz elektronokért. Nem tudom ez miért annyira fájdalmas egyeseknek.
Ezek mind arra vannak kitalálva, hogy profilt képezzenek rólad és ha valamit partizánkodsz, akkor bírságolni tudjanak. Az 5kW felett már van nekik kicsi ad-vesz GSM alapú lejelentős órájuk, fene tudja mi a terminológiájuk, mert ez nem idősoros elszámolás még. Pontosan tudják a betáplálási profilodat ebből.
Ez az addicionális spionkodás arra kell, ha valamit stikában csinálsz. Pl. nem hivatalos akkumezőt, vagy lecseréled az invertert, akkor nyakon tudjanak csípni.
---- Jómagam akkor fogok ezzel a fölösleges+értelmetlen szarsággal foglalkozni, ha majd felszólítanak rá. Addig nem, mert "Hülye azért nem vagyok!" tojok a rendeletre.
Üdv , érdeklődnék tőletek a napelemes rendszer adatszolgáltatásról .Én sajnos sikeresen elfelejtettem és az érdekelne hogyan lehet esetleg pótolni , és milyen szankciók , büntetés jár az elmaradásért ? Mondjuk az más kérdés , hogy az adatok mind a telepítőnél mint az és esetemben az EON-nál megvannak, mégis engem vegzálnak ezzel úgy , hogy semmilyen értesítést nem kaptam róla. Egyik ismerős említette pár napja, úgy jött képbe nálam .
Nem fogok felesleges dolgokon vitázni, eddig nem árulták termékszerűen és 3 hónapja sem volt még a telephelyükön amikor ott voltam személyesen is. Havi többször ránézek a honlapjukra, eddig nem volt fent az oldalukon, most került fel.
De legyen egyszerűen lezárva: biztos igazad van.....
Azok vélhetően fémoxid varisztorok. Azaz "Feszültség-függő ellenállás"-ok.
---- A varisztor ellenállása nem állandó, hanem a rajta lévő feszültségtől függ. ----
Üzemmódjai
Normál üzem A varisztoron a feszültség a normál üzemi határ ALATT van ! Ekkor az ellenállása nagyon nagy >> nem befolyásolja az áramkör működését. Mintha ott sem lenme. Túlfeszültség esetén A varisztoron a feszültség a jóval a normál üzemi határ FÖLÖTT van ! Ekkor az ellenállása lecsökken !!! Minél nagyobb a túlfeszültség >> annál kisebb ellenállást mutat. Azaz "magára rántja" a túlfeszültség energiáját. és Elkezdi a védővezető rendszeren át (PE/EPH+Földelővezető+Földelő) az anyaFöldbe vezetni az energiát. Ezzel korlátozva a védett áramkörön a túlfeszültséget.
A védelmi működés során...
Jobb esetben Elbír az extra energiával és utána visszaáll a nagy ellenállásra >> működik tovább. Akár sokszor is ellátva a védelmet :-)
Rosszabb esetben Nem bír el az extra energáival >> túlmelegszik és elfüstől/elég !!! (Megj: ezért akár a tűz esélye is fennál hibás elhelyezés esetén)
A combosabb kivitelek gyakran elvannak látva "állapot visszajelző"-el is. Ami jelzi, HA NEM állt vissza normál üzemre, hanem >> TÖNKREMENT >> cserélendő.
*** A működéséből adódik, hogy
Alapban a RÖVID és NEM EXTRA NAGY energiájú túlfeszültség rúgások >> energia IMPULZUS kivédésére van !!! Fontos adata a feszültsége mellett a >> Joule (energia mennyiség) amit még elvisel meghibásodás nélkül.
A tartós túlfeszültségtől is >> ami túl sok Joule-t küld át rajta elég és kész. és Az extra nagy energiájú rúgástól=impuizustól is >> ami túl sok Joule-t küld át rajta elég és kész. ***
Vagyis,
A működőképes és helyes feszültségszintű varisztor alapban semmit nem befolyásol. Mintha ott sem lenne >> a MegaOhm nagyságú ellenállása miatt.
Persze okozhat bajt is >> ezért kell a cuccok elllenőrzése-hibakeresése során vizsgálni!
Három eset van kb. amikor átszivárog az áram rajta és a >> FI relé rámozdulhat - elbaszták a bekötését - a működés után nem állt vissza >> átvezet, zárlatos - beázott, sérült, letestelt, egér-csavar-akármi van benn azaz valami áthidalja
--------------------- Előfordulhat még a szikraköz is a védelmeben aminek a működési elve hasonló. Csak annűl a szakadáson átütő- és kialakuló villamos-ív kicsike ellenállása>>levezetése a védelem. ---------------------
A tulajdonosnála hálózat 3X20A el bekötve , a lakás 3f FI/RCD reléről megy (30mA ) van egy 3f 5kW-s SMA inverter is a napelemeivel.
A hibajelenség véletlen szerűen lekapcsol a FI relé.
A 3fázis feszültségei 220 V, 235 V 245 V környezetében mozognak
A hiba/szivárgó áram 5-10mA közöttiek.
Jobban megnézve Rhurok, Rföld lemérve , az inverter a FI relé elé bekötve --egyetlen hiba található ; a földelés 47 Ohm . A napelemes jkv. szerint 10 ohm alatti -jó!
Ha az invertert lekapcsolom DC-AC oldalon is , a hibajelenség marad.
Nem erre gondoltam , hanem az L J féle "új szabályokra"
A Magyar Közlöny napelemkre vonatkozó új jogszabálya:
42. Napelemek és napkollektorok elhelyezésének sajátos szabályai
43. §
(1) Az épület tetőfelületén a napelemet és napkollektort szabályos geometriájú rendben kell elhelyezni olyan módon, hogy azok a tetőfelületről nem lóghatnak ki.
(2) Épület homlokzatán csak a homlokzati architektúrába integráltan – ide nem értve a (3) bekezdés szerinti eseteket – helyezhető el napelem.
(3) Erkélyen napelem nem helyezhető el sem önálló tartószerkezeten, sem az erkély szerkezetébe beépített módon.
(4) Közterületen napelemes térburkolat csak csúszásmentes felülettel alakítható ki.
(5) Műemléken napelem és napkollektor nem helyezhető el, műemlék telkén és műemléki területen lévő épületen napelem és napkollektor kizárólag az örökségvédelmi hatóság hozzájárulásával helyezhető el.
(6) A gépjármű várakozóhelyek árnyékolását biztosító napelemek elhelyezése során az e rendelet 60. §(3) és (4) bekezdésében foglalt előírások az irányadók.
(7) Vegyes építési övezetekben és gazdasági építési övezetekben napelemek elhelyezése a) tetőfelületeken zöldtető kialakításával biztosított vegyes rendszerben is történhet és b) talajszinten csak akkor lehetséges, ha igazoltan nincs erre alkalmas tetőfelület.
Ezelőtt sem csinálhatták -emeletes ( társasházi )épületben nem lehetett bekötni HMKE -t.
Tehát megint jön az egyenlőség ? Ennek lehet -másnak meg nem!