"Semmi festékköd nem jut ki, viszont lakkozáskor is lehet bent látni (azért ne számíts kamra szintű légcserére, van köd így is), amikor egy teli oldalt kell fújni. "
Nem tudom most milyennel dolgoztok, de ha még nem szereztetek be akkor próbáljatok ki egy LVLP lakkozópisztolyt (mondjuk a sokszor megénekelt DV1-et). 1 bar körül körül (14 PSI a hivatalos nyomása) már alig van köd. Persze van, de negyede vagy kevesebb mint akár egy HVLP-nek.
A mienk legalább 200 használaton túl van már. Bírja a forgatóállvány gumikerekeit is (250mm átmérő levegős gumikerék). Mi megfordítottuk a levegőirányt, mert a gyári az a lakkozáskor semmit se ér.
Az egyik venti a sátor szerkezetet fújja, a másik pedig egy szűrőpaplanon keresztül bentre fúj a fényezőtérbe és a 2 oldalszellőzőn szűrőn át kifelé. Na ez bazigyenge.. szóval mi megfordítottuk, a 2 oldalszellőzőre raktam kívülre rendes szűrőpaplant, ezeken szívja befelé a levegőt és a ventire is raktam szűrőt meg 6 méter csövet, azt kivezettem kültérbe. Semmi festékköd nem jut ki, viszont lakkozáskor is lehet bent látni (azért ne számíts kamra szintű légcserére, van köd így is), amikor egy teli oldalt kell fújni. Telifényre a legnagyobb sem alkalmas szerintem, nincs elegendő hely körbejárni, de ez azért autó függő is. Tervben volt erősebb venti kipróbálása is, de már nem fog rá sor kerülni.
Sok használat után szemetes, poros ez is, szóval kell rászánni időt energiát, takarítani. Kamra ragacsot nem ajánlom, mert a csomagolás és újra kinyitás onnantól rémálom (ezt mesélték, én meg sem próbáltam). Tettem bele világítást is, meg merevítőket is, hogy áramszünet vagy venti hiba esetén se essen össze.
Gondolom nem akarod fémig tisztítani az egész lemezt, szóval kellene találni valamit ami el tudja szeparálni egymástól őket. 2K epoxyval lenne érdemes megpróbálni, én legalábbis azzal próbálnám meg.
Kis módosítás. Az alja sem fólia hanem ugyanaz a szövet mint ami az oldala. A hévégén ismét használtam kicsit. Mindenesetre még nem ment szét, igaz a saját gumikerekén tolom be a gépsárkányt.
Baszott vastag, szerintem 2-2.5 mm vastag műanyag fólia az alja, én is térkövön használom "homokzsákokkal". Az autógumit 100%-osan bírja, meg a fellépőt/széket is. Meg merném még azt is kockáztatni, hogy gumikerekes forgatót toljak bele. Sok tapasztalat a tartósságról nincs mert még csak fél éves, és nem szakmányban fényezek, eddig alig 5x volt egy-egy napra felállítva a többi időt összecsomagolva tölti a polcon. De hallottam olyanokról az usában akik "házhoz menő fényezés"-hez használják az ilyeneket üzletszerűen szinte amióta megjelentek ( ami legalább egy-másfél év).
Ja, egy jótanács. Ha ráveszed magad akkor ne a méretét nézzed hanem mindenképpen keresd ki a belső méretet, valamelyik képen vagy a leírásban az is rajta lesz, és azzal számolj mint használható térrel.
Vevorról van. Én a 7mx4m-est vettem mert ez a méret is elfér az udvaron és kellett a szélessség, de van mindenféle méret a motorfestőtől a közepesen keresztül a baszott nagyig. Enhance Your Car Painting with an Inflatable Paint Booth
Számomra fontos volt, hogy két fújója legyen egyik ami fent tartja a másik belül csinál áramlást, hogy ne legyen festékköd de egy fújóst olcsóbban lehet kapni. Amit ígért azt tudja, persze sokat nem kell várni tőle tipikus üvegház szóval ha süt egy kicsit is a nap akkor bent mindig melegebb van mint kint ezt számításba kell venni az edző kiválasztásánál. Nagy szélben nem érdemes felállítani mert hiába pányvázod ki ez mégis csak egy légvár.
Most meg van vagy 6 pisztolyom, fújósátram, baszott nagy kompresszorom, meg már pár autó amit fújni kell. :)
Nagyon sokat lehet tanulni elméletet a youtuberól is, nagyon sok idő belerakásával*, és még egy csomó gyakorlással.
* Paint Society - YouTube <- ő például civilben középiskolai tanár usában ennek megfelelően egész értelmesen magyaráz. Az utóbbi fél évben sajnos elkurvult és reklámfigura lett, az előtte levő videóit kell nézni.
"Tehát ha jól értem meg van gittelve, csiszolva, utána 1K primer szélesebbre mint a gitt, becsiszolva még szélesebbre, és utána az akril épp, hogy a csiszolás széléig, hogy össze lehessen polírozni a jelenlegivel. És ennek az egésznek a közepén van a patkó."
Így történt.
Megpróbálom, amit tanácsolsz. Majd beszámolok.
(Semmi tétje a dolognak,csak azért álltam neki, mert érdekel a téma. És teljesen kezdő vagyok benne.)
Tehát ha jól értem meg van gittelve, csiszolva, utána 1K primer szélesebbre mint a gitt, becsiszolva még szélesebbre, és utána az akril épp, hogy a csiszolás széléig, hogy össze lehessen polírozni a jelenlegivel. És ennek az egésznek a közepén van a patkó. Ebben az esetben nem hiszem el, hogy pont a gittelés szélén fújt volna kevesebbet a pisztoly. :)
Ez akárhonnan is nézzük anyag összeveszés. Esetleg azzal kombinálva, hogy nem vártál eleget a rétegek között.
Én visszacsiszolnám 320-al egész a gittig, új alapozóréteget tennék rá, egy nap után egy fillert akár sprayból, 3-4 óra pihentetés ezalatt megnézném nem marja-e fel az alatta lévő réteget, becsiszolás és akril két rétegben. És egyrészt a két réteg között a kiszellőzést kötelezően megvárni, másrészt ezen a hőmérsékleten kötelező a lassú edző hacsak nincs hűtött fülkéd :).
A tetteid pontos ismerete nélkül csak tippeim vannak.
Az egyik az erősebb tippem, hogy ez a patkó alak majdnem zárt, és esetleg a mérete pont megfelel a kittelés külső szélének. Ebben az esetben felmerül bennem a kérdés, hogy "sealert"* fújtál-e az akril előtt... mert ha nem zártad le a kittet egy semleges festékkel akkor előfordulhat, hogy az új festéked higítója oldja a kittet.
A másik tipp az az, hogy volt-e szilikonmentesítés a területen fújás előtt. Mert alakra ez egy felcsapott olajszennyeződés is lehet ami nem lett tökéletesen eltávolítva.
*létezik átlátszó is de leggyakrabban egy vékonyra meghigított, kellő színű alapozó is megteszi.
Javítottam egy korábbi fényezési sérülést akril fényezésen. Egy motortérben elszabadult ékszíjtárcsa megütötte felülről a gépháztetőt,kiegyengettem majd gitteltem, csiszoltam.
Nyílván nem tűnt el nyom nélkül,de összhatásban teljesen megfelelne,csak elüt a szín,mert a visszafújt felület a képen látható módon néhol apró lyukas lett. Van ötletetek, hogy miért?
Köszi! Megnéztem. Tényleg ez a legegyszerűbb megoldás,ha tényleg jó! Meg utólag is így könnyű javítani. Téli projekt lesz majd. Vettem egy robogót,azt akarom majd esztétikailag is rendbe kapni egy picit. Köszönöm!
Igen. Alapozónak lehet kapni rugalmas műanyag alapozót. Festékbe és lakkba pedig rugalmasító adalékot kell tenni.
Viszont ezekre a "sallangokra" ha feketék vagy szürkék én "bumper spray"-t használnék. Ezek alapozó nélkül felvihetők, és eléggé ellenállnak gyepálásnak is.
Helló! Robogó műanyag elemeit le lehet tartósan festeni? Nem az idomokra gondolok,hanem a sallang műanyagokra. Anyagát tekintve hajlékony "PP" műanyag,és szervizelésekkor mindig le kell venni,úgy férni hozzá a robeszhez. Tehát elég nagy igénybevétel éri a festéket. Valamivel most is le van festve,de már sok helyen lepattogzott. Értelem szerüen,az illesztéseknél,a patentoknál tudom,hogy lejön minden,de a "csak látszó felületre mit lehetne fújni? Alapozó,és festék? Ami esetleg tartós is!