Keresés

Részletes keresés

treff2 Creative Commons License 2012.11.20 0 0 4635

Szerencsésen megoldódott a gondom.  Ha valaki véletlenül ugyanebbe ütközne: valamiért aktiválódott a GDM "slow keys" nevű, a fogyatékkal élőket segítő funkciója (hosszan lenyomva tartott billentyőre reagál csak).  A bejelentkező képernyőn szerencsére ki lehet kapcsolni, igaz, csak újraindítás után állt helyre a dolog.

treff2 Creative Commons License 2012.11.18 0 0 4634

Kicsit leült a topik, feldobom egy segítség-kéréssel.  Adott egy netbook, rajta Fedora 17.  Dél körül kikapcsoltam, most pedig be.  Csakhogy közben összezavarodott az X: elindul ugyan, de semmiféle billentyűzetre nem reagál, se a a beépítettre, se egy külső USB billentyűzetre; az egér mondjuk megy.  Szöveges ("recovery") módban indítva minden OK.

 

Van valakinek ötlete, hogy milyen irányban keresgéljek az X rendbetételéhez?  Mármint a rendszer újratelepítése nélkül, ami nem túl elegáns megoldás.

hekker barbie Creative Commons License 2012.06.16 0 0 4633

hat éve kezdtem a 2.5"-os usb-s külső merevelmezek vásárlását, 80-as volt az első, talán még pata. azóta van egy tucat, mindenféle méretekben, de csak egy olyan van, amelyiknél nem emlékszem, hogy volt rajta windows/mac backup szoftver. nem arról van szó, hogy azon nem volt, hanem arról, hogy nem emlékszem volt-e rajta. ha érted, hogy mondom :)

Előzmény: clonee (4631)
kisbetu Creative Commons License 2012.06.16 0 0 4632

"hogy mennyi időt kellene ráforditani ... egy olyan USB-s eszközt akartam ... még fogható legyen az adatok lementésére"

Fél óra...

(Ezzel együtt az a véleményem, hogy a linugz nem a vindózmentés eszköze. Adatmentésre ott a rendszeres, napi mentés, ami pont a rendszerösszeomlás káros következményeinek megelőzésére van kitalálva.)

Előzmény: clonee (4631)
clonee Creative Commons License 2012.06.16 0 0 4631

Kedves Mindenki,

 

köszönöm a hasznos segítséget, próbálok olvasgatni,

egyelőre valszeeg nem térek rá egyik emlitett LINUX verzióra, mert túl régóta használok windózt...és nem tudom, hogy mennyi időt kellene ráforditani egy hasonló szint eléréséhez,

az igazság az, hogy elsősorban egy olyan USB-s eszközt akartam, ami ha "megbetegedik" a windózom, akkor egy utolsó lehetsőségként még fogható legyen az adatok lementésére, 

 

azért próbálok foglalkozni vele hátha mégis lesz egy talicskám, vagy ásóm :)

 

Köszi még1x Mindenkinek

kisbetu Creative Commons License 2012.06.11 0 0 4630

"nekem mindkettő egyszerű, mint a faék"

 

Engem ugyanezért lebunkózott...

Előzmény: hekker barbie (4628)
hekker barbie Creative Commons License 2012.06.11 0 0 4629

egyet elfelejtettem, ezt: "nem voltam nagyon elragadtatva attól amit a Fedora kinált"

 

nem tudom, hogyan kell ezt értenem, de fedora live verzió az nagyon demó, sok programnak csak valamelyik egyszerűbb alternatíváját kínálja, lévén 700 mb-os limitet állítottak maguk elé. ez nem a tömörített csomagra, hanem a futásképes rendszerre vonatkozik, így pl kimaradt a libreoffice (a.k.a. openoffice) talán a gimp is, és még mit tudom én micsoda, ami az alaptelepítés része. (van olyan disztrók, amelyik talán pont a kevesebb kompromisszum okán live dvd-t kínál.)

 

live verzió csak a fedora töredéke, ahogy a kb 3,5 gb tömörített csomagot tartalmazó dvd is az, lévén a teljes fedora kb 10-12 gb lehet, esetleg több. ezek csak a gyári szoftverek, van néhány szoftver repók, amelyik a fedora alá kínál további csomagokat, illetve a gyári csomagok olyan változatát, amelyet a fedora (red hat) jogi, anyagi okokból nem vállalt be. (sun java, mp3 lejátszás, gyári nvidia, ati stb. meghajtók, kalsszik 8/16 bites hardverek és konzolok emulációja, ilyenek.)

Előzmény: clonee (4620)
hekker barbie Creative Commons License 2012.06.11 0 0 4628

de mi volt vele a konkrét problémád? miért nem tudtad használni?

 

azért kérdezem, mert ha fedora ekkora problémát jelentett, akkor rengeteg linux disztró ennél még nagyobb problémát fog jelenteni. én nem tudom eldönteni, hogy az ubuntu könnyebb-e fedora, mert nekem mindkettőt egyszerű, mint a faék. én nem azt mondanám, hogy az egyik bonyolultabb, hanem azt, hogy két disztribució némiképp különbözik, de a különbség inkább az alapokban nyilvánul meg. leszámítva színezést, a felszín, a GUI, azonosak. (a debian inkább bonyolultabb lesz számodra, mint egyszerűbb. ami  garantáltan nagyon bonyolult lehet / lesz ha nem értesz hozzá: lefordított, bináris programok átvitele egyik az egyik disztróból a másikba. erról nem is beszélve, h én már az ötletet is nagyon hajmeresztőnek találom, noha több ember kérdezett már vissza, hogy miért ne?)

 

bármelyik linuxot választod - ha egyáltalán fogod - mindegyik utána járást igényelni. kénytelen leszel olvasni, kérdezni. de azt gondolom, hogy ez windows-zal is pont így van. a fedora-nak annyi dokumentációja van, hogy győzzd olvasni. a fedora 17 összes doksija még nincs kész, azokat egyelőra a draft verziók között találod. (illetve van olyan is, amit a fedora 14-nél, de ez egyelőre nem izgalmas.) dokumentáció itt: http://docs.fedoraproject.org/en-US/index.htmlvan még infó ezen kívűl is, már most mondom. olyan is, amire az elején nagyobb szükséged lesz.

 

akár részben, akár teljesen állnál linuxra, mindenképpen azzal kell kezdeni, hogy készítesz egy teljes listát azokról az alkalmazásokról, amelyeket használsz, melyek azok a hardver eszközök, amelyeket linuxon használnál. ezekhez hozzá kell rendelned valamilyen fontosságot: melyek a deal breaker alkalmazások és eszközök, és melyek használatáról tudsz lemondani, ha netán nincs rá megoldás. ha mindent eszköz kielégitően fogsz tudni kezelni, minden alkalmazásra van elfogadható alternatívád, akkor érdemes olyan disztrót választani, amelyik megismerésébe hajlandó vagy energiát fektetni.

Előzmény: clonee (4620)
clonee Creative Commons License 2012.06.07 0 0 4625

zsír gyűjtemény a sok idiótából

Előzmény: Törölt nick (4624)
clonee Creative Commons License 2012.06.07 0 0 4622

nagyon vicces vagy, habár mindenki a saját eszközeire gondol először :)

...szóval megnéztem egy debian-t és egy ubuntu-t ezekhez elérhető volt egy csomó alkalmazás,

ezek esetleg kompatibilisek a fedora-val? 

...vagy hogy van ez? 

amit pl. Debian alatt használhatunk, az megy ubuntu-n is? 

 

Előzmény: kisbetu (4621)
kisbetu Creative Commons License 2012.06.07 0 0 4621

"a fedora-n kívül milyen lehetőségek vannak, ami esetleg könnyen használható?"

kalapács, faék, lapát, talicska...

Előzmény: clonee (4620)
clonee Creative Commons License 2012.06.07 0 0 4620

na mégsem halot a topic:)

...szóval az történt nagy vonalakban, amit irtok itt...azaz boot-nemüben választottam az USB-t és próbál Boot-olni a Fedora, de nem indul el,...de ahogy irtam feltelepítettem egy másik gépre és ott szembesültem vele, hogy tüttő vindozósként ezt nem is tudom használni... :) 

..más gépen nem tudtam kipróbálni, mármint csak a W7 starteren...talán az volt a baj (?)...de mint mondtam nem voltam nagyon elragadtatva attól amit a Fedora kinált ... :(

szóval a fedora-n kívül milyen lehetőségek vannak, ami esetleg könnyen használható? 

hekker barbie Creative Commons License 2012.06.06 0 0 4619

fedora esetében inkább a live usb creator az ajánlott metódus, nem az unetbootin.

 

http://fedoraproject.org/wiki/How_to_create_and_use_Live_USB

 

elég a programot letölteni, a live usb creator menüjében kiválaszthatod a kívánt fedora iso-t, és a program letölti és felírja a stick-re.

 

a legtöbb gépen a biosba se kell bemenni kavarni, hanem a gép induilásakor megnyomod az f12-öt, és kiválasztod az usb kulcsot.

 

 

Előzmény: Törölt nick (4617)
hekker barbie Creative Commons License 2012.06.06 0 0 4618

teljesen jó csináltad, de akkor ne azon starteren indítsd el - nem tudom mi az, de edesviz hozzászólásából azt vettem ki, h ez neked nem jó -  hanem indítsd újra géped, nyomd meg az f12-öt, amellyel a legtöbb modern biosban kiválaszthatod, hogy melyik eszközről ( disk / cd / dvd / usb stick) induljon el a gép, válaszd ki az usb sticket, és használd.

 

a lényeg, h a  kulcson csak fedora van, és azon vannak a linuxos $HOME könyvtárad ("My Documents" a vindózban, legalábbis volt valaha) is. érdemes elég nagyra venni az persistent strorage értéket a live usb creatorban, és akkor még fel tudsz tenni esetleg plusz programot is, firefox plugint, chrome-ot, és az adataidnak is lesz hely. egy 2gb-os stick-en a 700 megás live iso és az 1gb persistent strorage szerintem kiválóan alkalmas próbálgatni.

Előzmény: clonee (4615)
edesviz Creative Commons License 2012.06.06 0 0 4616

Ne haragudj, de két féle dolgot keversz. A Win 7-tel bejött egy új opció, de azt jobb elfelejteni. Azaz, vagy felteszel egy duál bootos rendszert, vagy "live rendszert" használsz cd-ről, vagy usb-ről, illetve van egy új lehetőség win7 indítasz, és ennek egy taskja lenne a linux. Na ezzel inkább ne kisérletezz. Azaz egy komplett rendszert installálja az usb stickedre.

Előzmény: clonee (4615)
clonee Creative Commons License 2012.06.06 0 0 4615

ugy jön képbe a W7 hogy letöltöttem egy "új" distrót ami a best és ehhez tartozott egy olyan funkció, hogy a fedora oldaláról ajánlottak hozzá egy LIVE Usb készitő program is, ami gyakorlatilag a leirás szerint hordozhatóvá teszi a fedora-t,

ezt én végigcsináltam a leirás szerint de amikor próbáltam volna egy W7 starteren, akkor nem sikerült elinditanom,

egyébként egy másik gépre feltelpitettem de nem igazán nyerte el a tetszésemet....

sajnos a hiba az én "készülékemben" van, mert tüttő "vindózos" vagyok és lehet ez volt a gond, hogy még egy nyomtatót sem tudtam illeszteni.....vagyis azt sikerült, csak nyomtatni nem sikerült :) ...sajnos hamar feladtam és visszaraktam a korábbi rencert,

Ettől eltekintve továbbra is érdekelne egy ilyen hordozható, esetleg mentésekhez használható USB-s rencer de amit irtál az meghaladja a képességeimet :D

Előzmény: hekker barbie (4614)
hekker barbie Creative Commons License 2012.06.05 0 0 4614

a win7 az úgy jön képbe, h a windows-os liveusb creatort használtad? arról lövésem sincs.

 

a linuxos verziónak van egy olyan parancssori kapcsolója, hogy "-m" vagy hosszabban kiírva "--reset-mbr". volt már olyan problémám, h nem bootolt a pendrive, és a fenti kapcsolóval újra felírva a live iso fájlt jó lett.

Előzmény: clonee (4613)
clonee Creative Commons License 2012.06.01 0 0 4613

sziasztok,

 

remélem tudtok segíteni.....csináltam egy LIVE creator segítségével egy USB-re egy Fedora-17-x86_64-Live-Desktop.iso-ból egy indítható valamit, ami nem indul, hanem ezt irja ki bootolás után: dracut warning: unable to process initqueue

dracut warning: /dev/disk/by-uuid/40B5-B740 does not exist

dracut warning: dev/mapper/live-rw does not exist

 

droping to debug shell

 

dracut:/#_(...és itt villog a kurzor)

 

ez egy w7 alatt szerettem volna elinditani...szóval az USB-n rajta a fedora, boot az USB-ről...és ez az eredmény...egyelőre....tudtok ebben segíteni?

 

előre is köszi

hekker barbie Creative Commons License 2012.04.01 0 0 4612

az új gnome-ban a gnome-shell és gnome-desktop3 fut. szerintem ha felteszed a gnome-desktop csomagot (ez csak 2.32-es verzió) akkor bejelentkezéskor választhatsz, hogy gnome-shell vagy klasszik gnome-desktop felületed legyen. volt ilyenem fedora 15-ben, szerintem a 16-ban is lenne.

Előzmény: tybee7 (4610)
tybee7 Creative Commons License 2012.02.06 0 0 4611

Megvan a megoldas, kaptam egy kis segitseget, csak a kern-devel hianyzott :)

Előzmény: tybee7 (4610)
tybee7 Creative Commons License 2012.02.06 0 0 4610

Sziasztok,

 

valakinek esetleg nincs tapasztalata egy Lenovo L512-es Fedora alatti wifi driver problemaval?

Konkretan a problema az, hogy a Fedora 16 x64 alatt mukodik a wifi teljesen rendben, de az uj gonomet nagyon nem szeretem, igy feltettem a Fedora 14 x64-est, na itt mar nem megy a wifi... A hardinfo a kovetkezo berendezest talalja: Realtek RTL8191SEvB.

Megtalaltam az emeletileg megfelelo drivert is, itt. Kicsomagoltam, es a make parancsnal mar jott is hiba, hogy:

"make: *** /lib/modules/2.6.35.14-106.fc14.x86_64/build: No such file or directory.  Stop.
make: *** [all] Error 2"

 

Most hogyan tovabb? :)

 

Esetleg ha szukseges a kernel verzio is, akkor: 2.6.35.14-106.fc14.x86_64

A segitseget elore is koszonom.

treff2 Creative Commons License 2011.08.09 0 0 4609

Hát igen.  A GNOME3 hatalmas parasztvakítás.  Szép ugyan, de tökéletesen használhatatlan, és minden elemében a pofámba ugrik.  Átváltottam gyorsan XFCE-re, de az sem fenékig tejföl; a billentyűzet-kezelés kifejezetten döcög.

1. A bill.kiosztást kezelő applet minden negyedik-ötödik bootolás után elfelejti a beállított nyelveket, csak az alapértelmezett US marad meg.  Próbáltam masszírozni a .config/xfce4 allatti fájlokat, de nem sok sikerrel.  Kicsit unom, hogy mindig kézzel, kattintgatva kell visszategyem a magyar kiosztást. A HIBA 2009 óta ismert, a fejlesztők még nem reagáltak.

 

2. Gyorsbillentyűk.  Na ez érdekes lesz.  Ha a terminál indításhoz azt állítom be, hogy C+A+S+t, akkor ez működni fog, de egy-két reboot után elfelejti (lásd előző pont).  Ha viszont a (kissé extravagáns) C+A+S+t helyett a (kissé kényelmesebb) Super+t kombinációt kérem, akkor azt szemlátomást örökre megjegyzi.  Szép.  Csakhogy pár reboot után az Esc gomb definíciója eltűnik, legalábbis az alkalmazások szemszögéből.  Vi, emacs, mc, firefox nem reagál rá. bár XFCE beállításoknál egy-két párbeszéd-ablakot be lehet vele zárni (nem mindegyiket).  Mindeközben a .config/xfce4 tartalma nem változott az Esc eltűnése előtti állapothoz képest.

 

Találkoztatok ilyenforma bizarr dolgokkal?  Esetleg máshol is tárol konfigurációs jellegű adatokat, nem csak .config/xfce4 alatt?  Amugy ti milyen window managert használtok?

Előzmény: hekker barbie (4607)
hekker barbie Creative Commons License 2011.05.12 0 0 4607

már botor bátor ember voltam, és feltettem az f15-öt. ez minimum érdekes lesz a gnome felhasználóknak.

locsemege Creative Commons License 2010.11.26 0 0 4606
Egyszerűbb lett volna egy metapackage-et csinálni neki, s annak lehettek volna ezek a függőségei.
Előzmény: treff2 (4605)
treff2 Creative Commons License 2010.11.26 0 0 4605

Java-openjdk eddig állítólag nem támogatta a keleti (koreai, kínai, indiai, bengáli, japán) betűkészleteket.  Mostantól támogatja.  Elegáns megoldás született: a jelzett fontok belekerültek az openjdk függőségei közé.  Várom, hogy mikor installálhatom az arab, perzsa, urdu, klingon fontokat is...

hekker barbie Creative Commons License 2010.11.18 0 0 4604

azért nincs xorg.conf, mert a rendszer minden felvesz automatikusan. szerintem a megoldás az, hogy írnod kell egy xorg.conf fájl, amiben a sis driver használod.

 

én sem az alapértelmezett videó driverrel használom a rendszert, itt az én /etc/X11/xorg.conf fájlom, ennyivel már megy:

 

<------------  /etc/X11/xorg.conf  ------------>
Section "Files"
        ModulePath   "/usr/lib64/xorg/modules/extensions/nvidia"
        ModulePath   "/usr/lib64/xorg/modules"
EndSection

Section "ServerFlags"
        Option      "AIGLX" "on"
EndSection

Section "Device"
        Identifier  "Videocard0"
        Driver      "nvidia"
        Option      "AddARGBGLXVisuals" "True"
EndSection

Section "Extensions"
        Option      "Composite" "Enable"
EndSection
<------------  /etc/X11/xorg.conf  ------------>

 

írd át, a 'man sis' gondolom leír mindent, amire szükséged lehet.

Előzmény: Törölt nick (4601)
locsemege Creative Commons License 2010.11.18 0 0 4603

A system-config-display programot sikerült nekik kiszedni

 

Ezt?

 

Előzmény: Törölt nick (4601)
locsemege Creative Commons License 2010.11.18 0 0 4602

xorg.conf fájl pedig nem létezik

 

Viszont ha írsz egyet, akkor létezni fog, s az X használni is fogja. Szerinted nekem honnan tudja, hogy nVidiához az nv, nouveau és nvidia közül ez utóbbit töltse be? ;)

 

Előzmény: Törölt nick (4601)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.18 0 0 4601

Sziasztok. Hogy kell a Fedora 14 alatt beállítani, ha az xorg-sis-driver-t akarom használni? A system-config-display programot sikerült nekik kiszedni ebből a verzióból, az xorg.conf fájl pedig nem létezik, hogy esetleg át lehetne írni...

hekker barbie Creative Commons License 2010.11.11 0 0 4600

$ pkcon search arj

 

<..>

 

Message: repo-metadata-download-failed: Could not contact media source 'InstallMedia', so it will be disabled$

$ fgrep -i 'enabled' /etc/yum.repos.d/packagekit-media.repo enabled=0

$ su - root

# pkcon search arj

 

<..>

 

Message: repo-metadata-download-failed: Could not contact media source 'InstallMedia', so it will be disabled

# pkcon search name arj

 

<..>

 

#

 

Az üzenet megszűnt. Kiadom a keresést újra:

 

$ pkcon search name arj

 

<..>

 

Message: repo-metadata-download-failed: Could not contact media source 'InstallMedia', so it will be disablederendil$  

 

WTF? Sőt:

 

$ su - root

# fgrep -i 'enabled' /etc/yum.repos.d/packagekit-media.repo enabled=0

# pkcon search arj

 

<..>

 

Message: repo-metadata-download-failed: Could not contact media source 'InstallMedia', so it will be disabled

#

 

Most ez így hogy?

 

 

PS: Mellesleg nem hiszem el, de van aki arj tömörítőt használ 2010-ben linuxon. Az LXDE-nek a függősége, azért kerestem rá, hogy tényleg arra kell-e gondolni.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!