Egy aljas hiba volt szinte végzetes. A rossz antennától meghaló végfok tranyó bezárlatosodott. Az árama a kimenőtrafón folyik keresztül. Zárlatnál szétolvasztva azt. Egy időben még vékony prespánból csináltunk csévetestet az elszenesedett nylon helyett.
A vevője nagy jelekre kicsit fulladékony volt az egyszerű első keverő takarékos kivitele miatt.
De igen sok ember kedvelte meg a rádiózást ezekkel a kis szerkezetekkel.
Jó is az ha valaki gyüjti a Jaws Markot, bár valami csodálatos módon egyetlen szintézer se volt még megdögölve. Méltánytalanul bánik a világ ezekkel a saját kategóriájukban nagyszerű rádiókkal, a legtöbb amit áldoznom kellett rájuk 1000Ft, de van amit ajándékba küldtek mint legutóbb 9mdp (köszi)
(lassan összejön a panoráma vevőm a 40 db Jaws Markbol, csak kicsit többet kéne börzékre járnom .... de az idő nekem dolgozik)
Ilyesmit én is tudok adni barkácsoló kedvű rádiósnak. Van LC7120 -is. Evvel külön kvarccal lehet alsó, felső 40 csatornát is csinálni. Vannak régi, Midland, Jaws korabeli hangvégfok IC-k is. TA7222, talán még 7205 is.
Találtam itthon az egyik dobozomban, még néhai HG0KJ hagyatékából egy originál beforrasztatlan LC7131 szintézer IC-t. (Jaws Mark és társai AM40-es rádiókban fordult elő.) Kell valakinek? Mit adsz érte? Lehet, hogy egy AN103 is van, de ebben most nem vagyok biztos.
Ismert megoldás. Alapvetően egy alapból 4W-os végfoknak így 1 W a vivője ha sikerül ideálisan beállítani. A hatásossága függ az eredeti végfok beállításától. A stab IC disszipálja el a fele teljesítményt. Szokták egy szelep üzembe beállított tranzisztorral is megoldani.
Találtam egy érdekes kapcsolást.AM-modulátor LM7809 stabIC-vel.Felhasználását FM CB-k AM-esítése vs modulátor trafó kiváltásában látom.Valaki megépíthetné, és beszámolhatna róla milyen modulációt hoz létre, modulációs mélység, jelalak stb?
A tantál kondikat kedvelem én is. De most már újabb "csoda" kondik kerültek a fókuszba. A "hibrid" elkók. Méretre kicsit kisebbek a hagyományosnál. De minden paraméterben nagyon sokkal jobbak.
Egyébként napi szinten javítok 40-50 éves reprádiókat. Megdöbbentő, hogy milyen jó elkókat tudtak már belerakni. Ennyi idő után is hibátlanok úgy kapacitásra, mint belső ellenállásra. Tényleg csak azokat cserélem, amik kimérve már elfáradtak.
De van 1943-ban gyártott Siemens asztali rádióm is. Hibátlan eredeti elkókkal!
Az elkókat kiszedtem, hiszen közel 50 évesek, és 100 mikro alatt tantálokat raktem belé, talán vagy kettő maradt ahová 220mikrós kellett, de oda befért a mai modernebb 1000 mikrós is, ami tápfesz szűrőként még jobb is, továbbá van benne némi tartalék kapacitás ha idővel csökkenne.
A tantáloknál a funkcióra koncentráltam, egy AGC-nél nem mindegy mi van ott, pontosan ugyanolyan kapacitásút tettem oda, de egy hangfrekis 3.3 mikros helyett elmegy a 4.7 Tehát mindig érdemes megnézni a kapcsolási rajzot is és funkcionális megfontolások alapján tenni bele esetleg közeli értékűt (végül is nem kondenzátor raktár a műhely hogy mindenféle legyen ott)
Elkövettem életem első ilyen jellegű baklövését, az elkók cseréje után magabiztosan összeraktam és bekapcsoltam, mire néhány másodperc tökéletes működés után egy elektromos cigihez hasonló füstfelhő tört ki minden nyíláson, amiből azonnal tudtam hogy ez az ezermikrós tápfesz elkó, nyilván fordítva raktam be, és valóban. Sajnáltam, mert nagyon szép narancsszínű elkó volt, de tévedni emberi dolog - elkó polaritásban életem első ilyen ballépése.
Amit márciusban említettem, hogy ".. nem tartom valószinűnek, hogy egy 7.8MHz-es hangolt kör 300kHz szélességű legyen.", az tévedés volt, nem voltak hülyék a hekkerek, ezt a KF fokozatot széthúzták nagyobb sávszélességűre a két tekerecs különböző hangolásával, ami nyilván érzékenységcsökkenéssel járt. Ezt visszahangoltam a 12-es csatornán maximális érzékenyégre húzva, miközben hallhatóan jött följebb a vétel. A csavarhúzó erre a két széthangolt KF tekercsre mutat a fotón.
A rádió a viszonylag egyszerű felépítése ellenére nem rosszabb mint az átlagos AM rádiók - elhelyeztem a gyüjteményembe, néha majd megjáratom.
Ha az antenna teszt nem talál hibát, próbáld ki a következőt: tedd a rádiót USB állásban.
Sima alap dinamikus mikrofont használj. Nyomj egy adást és tedd a FÜLEDHEZ a mikrofont!
Ha egy halk sivítást, fütyülést hallasz belőle, akkor nincs nagy baj. Csak egy kis fojtótekercs van elégve/megszakadva a rádióban. Pár10 forintért kapni másikat.
A mikrofon csatlakozó kis panelkáján van. 5-10 mikroHenry értékűt kell venni.
Adott egy President Grant cb rádió amelyet kamionban használok kb 3-4 hónapja.
Eddig tökéletesen működött, most viszont napok óta elkezdte azt, hogy hallom amit forgalmaznak, majd elkezdek Én is forgalmazni, van hogy 1-2 első szavam érthető, majd nagy recsegés… a rádión az amplitúdó műszer teljesen pirosba kifekszik amint a mike-ot megnyomom…
Mike-ot cseréltem ez a 3-adik szóval máshol kellene keresnem a bajt de hol??
Próbálkoztunk a BLY89-el. Az elméletileg 25W-os volt. De a 87-es nem hajtotta ki eléggé. Persze voltak tuningolási játékok is. Nagyon sok FM320-at, meg később 321-et kellett javítanunk.
A Kőporc vasak helyett egy Siemens vasmagot használtunk a cserékhez. Ezen már gyárilag volt egy vékony szilikongumi csík kirázódás ellen. Ami nem rohadt bele mint a BRG-ben használt zoknigumi fonál.
Szerintem BLY 87-89 volt, mint a FM301. Azt tudom, hogy ami hozzám került, rossz antenna miatt (fordítva bekötött mentős antenna) a végfoka volt pusztulva. Ment bele a ruszki military, amint azt írtam. Erről a vasmag meghalás dologról nem tudtam. Nem találkoztam a jelenséggel. Nem sok ilyet javítottam. Mindenesetre aljas egy hiba lehetett. A vasmagok beletörése ismerős a Titánból, meg a FM-05-165-ből is, meg a FM301-ből is. Rendőrségi hírtechnikus koromban "átrágtam" magam néhány darabon.
Emlékeim szerint a BLY87-88 sor volt gyárilag. A rossz antenna a hitvány antenna átkapcsoló diódákat ölte elsősorban. De az egész 320-as egy szégyen volt. Egyetlen előnye a többinél egy hajszálnyival gyorsabb adásra kapcsolás volt. A kód elejének "befűzője" picit rövidebb lehetett. Az eredeti Videoton Hall szenzoros adógombbal igen gyorsan lehetett vele "pörgetni" a kódot.
Volt egy igen-igen aljas tulajdonsága az aluminium burkolat miatt. Ha rátettek egy mágnestalpas antennát a KF és sokszorozók VASMAGJAI meghaltak!!! Totál vége lett. A hitvány Kőporc vasmagok beletörtek a cserénél. Egy rémálom volt.
FM320 8-) Volt szerencsém egy-két darab hjavításához, amikor az "okos" taxis nagyot akart szólni és valami gányolt antennával tönkrevágta az adóvégfokot. (BLY89) Akkoriban, a 90-es években még majd egy havi fizetésbe került bele egy végtranzisztor és Hollandiából lehetett rendelni 2-3 hét alatt. Volt egy-két ilyen rádió, amibe éppen emiatt 2T920V került, egy az egyben jó volt bele. Akkor ezekhez a SZU military ( a 2T a katonai sorozat volt tudomásom szerint) én igen jó áron, a BLY árának kevesebb mint tizedéért hozzá tudtam jutni. Örült a taxis, mint majom a farkának, mert nem kellett 3 hetet várnia, megnem került neki egy havi fizetésbe (Csak egy hetibe 8-).
Az antenna sajnos a méretével arányosan tud. Minél hosszabb, annál kevesebb kompromisszum. Az A jelű jó már, pont a hossza miatt.
Arra gondolni kell, hogy a lakáshoz ilyen közel rengeteg zajt tud beszedni mindenféle berendezéstől. Esetleg adás közben a közelsége miatt zavarhat dolgokat a kecóban. Ha az erkély alacsonyabb a környező házaknál, az sem jó. Ezek a fránya rádióhullámok nem tisztelik az emberek igyekezetét.
A Sirio Boomerang 27 W és az Albrecht Mini Boomerang bázisantennák közt nagy különbség van, hasonlónak tünik?
A Sirióról úgy hallottam jó antenna de most tudnék venni olcsón egy Albrecht Mini Boomerang-ot, de nem tudom hogy érdemes vagy inkább a Siriót érdemes?
Kerestem a neten véleményeket de hiába irom be hogy Albrecht szinte mindig a Siriórol van találat.
Megboldogult faterom űzte a PVC hegesztő ipart sok-sok évig. Az ő gépében OQQ151/3000 csövek voltak. Nem tudom, hogy milyen kapcsolásban és frekin működtek, akkor még nem érdekelt. Méretes jószágok, néhány fellelt hibás darabot elajándékoztam, kép itt van róluk: https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=162272392&t=9134311&openwith=1
Szenvedtünk is tőle eleget, ha bekapcsolták akkor cébézés kaput. Bűnjelként itt van egy szet belőle foglalattal együtt, elég igénytelen kivitelű triódák közvetlen fűtéssel:
Igazad van, valóban kivehető belőle a szükséges meghajtó teljesítmény, csak túl halkan beszélek. FM/AM:5W, SSB csúcsban 18W körül kinyerhető belőle. Valószínűleg nagyobb mikrofonjellel fogom kipróbálni. Köszi, a hasznos infót meg a válaszodat!