Keresés

Részletes keresés

sszasza Creative Commons License 2026.01.19 0 0 88584

Igy múlik el a világ dicsősége - level 99. Küzdősport center, megkérdi a hölgy miután látta a listában az Sstyle Freefight sort: ti ott tényleg egymással verekedtek? 

Miről maradtam le, mi lett a harcművészetekből miközben mi folyton egymással "verekedtünk"? 

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2025.12.21 0 0 88583

Három tinédzsert gyanúsítanak a mellkason szúrt 15 éves lány ügyében

https://telex.hu/belfold/2025/12/21/keseles-letartoztatas-kezdemenyezes-rendorseg-belvaros-szorakozohely

"Az ügyészség vasárnapi közleménye szerint egy 15 éves lány dulakodni kezdett egy másik 15 éves lánnyal. Ezt több ismerősük is végignézte. Amikor az áldozat a földre esett, egy 17 éves lány kifosztotta őt, kivette a táskájából a mobiltelefonját. Ezután a 17 éves lány és egy 18 éves – már nagykorú – társa is bekapcsolódott a bántalmazásba. Ez alatt a 15 éves támadó elővett egy kést, majd azzal megszúrta a lány mellkasának bal oldalát, ezzel életveszélyes sérülést okozott neki. Ezután mindhárman és még két társuk autóval elmenekült a helyszínről, majd a késtől is megszabadultak."

Előzmény: sszasza (88581)
sszasza Creative Commons License 2025.12.20 0 0 88582

Nem tudom miért más a betűméret...

Előzmény: sszasza (88581)
sszasza Creative Commons License 2025.12.20 0 0 88581

Mai hir, mellkason szúrtak egy 15 éves lányt egy Budapest belvárosi szórakozóhely előtt. Ha én lennék a diktátor, kb most fogyna el a türelmem, és egy társadalmi szintű rendteremtés következne a fejekben. Mert ez már nem a mi kultúránk. Ilyennek egyszerűen nem szabadna megtörténnie.

Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2025.12.14 0 0 88580

Micsoda lélekjelenlét!

Video appears to show moment Bondi Beach shooter is disarmed (NBC News)

https://www.youtube.com/watch?v=M8w7mv2ROzQ

Louhan Creative Commons License 2025.12.10 0 0 88579
Vuduman Creative Commons License 2025.12.09 0 1 88578

Hali

Facebookon nekem is feldob a Reels-en sokat, de én nézegetem, olvasgatom.

Az megszokott hogy mindenki jobban tudja, de valamiért a wing tsun társadalom összes prominense elég visszatetszően oktatja ki a fikázókat.

Na ez furcsán hangozhat, de ha valaki videokat gyárt, ráadásul tényleg azt kell mondjam legtöbbje überbéna, akkor viselhetné jobban, az amúgy tényleg prosztó de igaz, kritikákat.

Előzmény: f_zsolt_01 (88577)
f_zsolt_01 Creative Commons License 2025.12.09 0 0 88577

Nálam ugyanez, illetve a karma visszaüt, látok vagy 1000 wing tsunos hírdetést (miért pont nekem jön fel). Istenem még mindig ugyanaz megy mint 20 éve.

Előzmény: sszasza (88576)
sszasza Creative Commons License 2025.12.06 0 0 88576

Louhan, bármerre járok a neten, taichis reklámok jönnek velem szembe. A láthatóan testépítéssel kigyúrt testű legínytől a 80 éves láthatóan egykori amerikai katonáig mindenki taichis. A kinai állam áll e mögött (is)?  

Hzsolt009 Creative Commons License 2025.11.11 0 1 88575

Örülök, ha tetszett nektek.

Előzmény: Vuduman (88574)
Vuduman Creative Commons License 2025.10.27 0 1 88574

Régen volt egy topik Juhász úr oldalán, ott bírtam a legtöbb wing chunost.

Nyilván van crossover ezzel a topikkal.

A srác se ellenszenves aki csinálta a riportot.

Előzmény: f_zsolt_01 (88573)
f_zsolt_01 Creative Commons License 2025.10.27 0 2 88573

Korrekt!

Előzmény: Vuduman (88572)
Vuduman Creative Commons License 2025.10.21 0 1 88572
tigristomi Creative Commons License 2025.06.30 -1 0 88571

20 évvel ezelőtt írtam ebbe a topikba először.

tigristomi Creative Commons License 2025.04.16 -2 0 88570

Kik még újak, akikből lehet valaki?

Monkey D.Luffy aka N.A.

Előzmény: exhighand (88528)
f_zsolt_01 Creative Commons License 2025.04.13 -1 1 88569

Igen, itt sportról van szó, ezek a rúgások, amelyeket belinkeltem, könnyed laza rúgások, ami megfigyelhető, hogy mindhárom sportoló magas technikai tudással, nagyon jó struktúrával rúg. A struktúra alatt azt értem, hogy kevés felesleges mozgás van ami elveszi a technika erejét (vagy nincs is), minden testrész koordinált és hozzáadja a maga erejét a technikához. Mindeközben Saenchai még meccs közben is bolondozik :D, amit Buakaw se vet meg és  Tawanchai néha elereszt egy egy oly könnyed rúgást, hogy a másiknak törik a végtagja. Alapvetően itt sportról van szó, ahol fontos a győzelem , de a másik fél testi épsége is. 

Előzmény: exhighand (88568)
exhighand Creative Commons License 2025.04.12 -1 1 88568

Tök egyforma a véleményünk. Soha nem törekszenek sérülésre, sem szétütésre. Ők vívnak és lényegében ez csak szórakozás részükre.Ha nagyon képzett az ellenfél és vérivó is, csak akkor adnak kemény technikát - különben soha.

Előzmény: f_zsolt_01 (88567)
f_zsolt_01 Creative Commons License 2025.04.12 -1 0 88567
Előzmény: exhighand (88566)
exhighand Creative Commons License 2025.04.12 -1 1 88566

Annyit szeretnék javítani, hogy a mélyebben fekvő ideg nem a bolygóideg, hanemaz ülőideg. Az írás többi része helytállónak tűnik.

exhighand Creative Commons License 2025.04.12 0 2 88565

Én nem szeretnék nyilatkozni a "belső erőről" mert szerencsémre még sohasem talékoztam ilyennel. De valószínűsítem, hogy ahogyan minden más szuperő, úgy ez is a technika, finom részletein múlik.

Például a kyusok combrúgása eléggé hasonlít szemre a muaythai comrúgáshoz, mégis teljesen másképpen kell végrehajtani és az eredmény is más.A thai technika lényege az ütköző testrész sebessége, amivel ha sikerül a piramidális reflexívhez tartozó idegig berúgni - akkor a reflex működni fog és hosszan 1-2 másodpercere is görcsre húzza combvádlit, amivel lényegében letépni igyekszik a combkülső megrövidült izmait. Mivel ezt teljes egészében a vegetatív idegrendszer végzi, szomatikusan nem is érzi a kűzdő a combvádli görcsét, csak azt hogy iszonyatos fájdalma van a rúgási pont alatt, valahol mélyben.

A karatés rúgása szinte teljesen az ellenkezőjére épül. A karatés rúgása nehéz, mint a betonoszlop és a rúgást pár tizedmásodpercig igyekszik benne tartani az ellenfél combjában. Az izomzat ugyanis lényegében éppúgy folyadék, mint az aszfalt, csak sokkal gyorsabban kúszik a nyomás hatására és lényegében "elmásznak" a rostok a támadó beható végtagja elől - így szabaddá teszik az utat a bolygóideg azon lefutásáig, ami közvetlenül a csombcsontra fekszik fel. Így a találat az ideget préseli rá a csontra, ami szintén óriási fájdalom, de akár egy percig tartó "vezérlés kiesést" okoz.

Mivel a bolygóideg centikkal van beljebb, mint a piramidális ezért más technikával lehet csak elérni.

Előzmény: f_zsolt_01 (88560)
f_zsolt_01 Creative Commons License 2025.04.08 -1 0 88564

S ha BJJ, akkor ez az arc vitathatatlanul az egyik nagy kedvencem: https://www.facebook.com/reel/641339818272985

f_zsolt_01 Creative Commons License 2025.04.05 -1 0 88561

Ezt a thaioknál farangetetőnek hívják :D

Előzmény: tigristomi (88555)
f_zsolt_01 Creative Commons License 2025.04.05 -1 0 88560

"Számomra a kungfu magas szintje nem ez, hanem amikor valaki sok sok év gyakorlás után eljut (!) odáig, hogy már alig-alig kell izomerőt használnia, mert a súlyát, a szögeket, az egész testét tudja hatékonyan használni helyette, illetve a testét, izomzatát nem úgyanúgy használja, mint egy átlagember (mondjuk ez hülye fogalmazás, mert ez mindegyikünkre igaz, azt hiszem... :D )"

Ez egyébként érdekes téma. Mi ezt  a struktúrával való munkának hívjuk, amikor minden a helyén van. Ütésnél, rúgásnál, de akár közelharcnál is működik. Az érzés olyan, amikor egy ütésben benne van a struktúra, mint amikor az ember egy vonatütközőbe szalad bele.  Ez jó dolog és a szépsége ennek az, hogy folyamatosan fejleszthető, csiszolgatható, mert hol hajlékonysági gátba ütközik bele az ember, hol mentálisba, szóval örök élet és egy nap amire kész lesz az ember :D. 

Előzmény: Louhan (88549)
f_zsolt_01 Creative Commons License 2025.04.05 -1 1 88558

"sohasem fognak sehova se elmenni, hogy ezt demonstrálják."

😱😂🤣 gondolom ringláz miatt

Előzmény: tigristomi (88552)
tigristomi Creative Commons License 2025.04.04 -1 0 88555

Az a legnagyobb baj az úgynevezett belső erővel, hogy mindenki valami mást ért alatta.

Mi valójában a belső erő? Ha erre a kérdésre valaki megadná a választ, akkor lehetne elgondolkodni azon, hogy létezik-e, illetve, hogy hogyan kell helyesen gyakorolni.

Igen, ez a spekuláció része. Ez sok féle lehet.

Ahol én találkoztam a belső erővel, ott nem nagyon magyarázták, hogy mi az. Mutatták és éreztették.

Az érzet pedig ugyanaz, stílustól függetlenül.

Előzmény: Louhan (88456)
Louhan Creative Commons License 2025.04.04 0 3 88554

Hogy te mekkora egy majom vagy kisgyerek! :D :D :D

Jól csinálod, csak azt nem értem, hogy minek, illetve, hogy miért nem unod meg.

Egészségedre!

Előzmény: tigristomi (88553)
tigristomi Creative Commons License 2025.04.04 -1 0 88553

A lényeg. Míg az izomerő a feszítés/elengedés elven működik (nagyon leegyszerűsítve, ha nem akarok mélyre menni az antagonista izmokig stb), és ezt használja gyakorlatilag az összes mai sport, addig a csont-ín erő a nyújtás/elengedés elven. És még ez is rossz megfogalmazás, de nem tudom értelmesebben.. Valahyogy úgy, mint az íj. A testet úgy használjuk, mintha egy felahúrozott íj lenne, vagyis van benne egy állandó, nyújtásból eredő "feszültség", tenzió, amit az erőgyűjtés idején még jobban megnyújtunk, és az erő kieresztése idején ezt a plusz nyújtást engedjük el.

Ez az inak normál működése. Ebben nincs semmi hókusz pókusz, se belső erő.

Érdekes nézni, ahogy egy 30+ éve taicsizó ember spekulálgat a belső erőről.

Olyan nincs, hogy jingu li.

Előzmény: Louhan (88469)
tigristomi Creative Commons License 2025.04.04 -2 0 88552

....de tudod mit, gyere el egy edzésünkre és mutasd be amit tudsz , demonstráld a belső erőd. Én bárkitől szívesen tanulok.

Ez nem így működik. Akikkel találkoztam, és úgy gondolom, hogy küzdelemben is tudnák használni a belső erejüket,
sohasem fognak sehova se elmenni, hogy ezt demonstrálják. Sőt, ha vki megy hozzájuk ilyen kéréssel, valószínű ki fognak térni a kérés elöl.
Mindegyiküket úgy ismertem meg, hogy teljes odaadással viseltetnek az ő mesterük felé. Fontosabb számukra az, hogy a kapott tanítást úgy kezeljék, mint a mestereik. Ahogy kivettem, ahol tudják, biztonságos és felelősség teljes körülmények között tesztelték a képességeiket,mert ők is kíváncsiak.

Akiket ismerek vagy találkoztam velük, közülük 5-en komolyan (15-20 év) foglalkoztak külső stílusokkal is, mielőtt a belső stílust kezdték tanulmányozni.

Igy is sokat mondtam. Aki ebben mester szintre fejlődik, az úgy látom, párhuzamosan azt is megtanulja, hogy biztonságosan kezeli erről a tudást, mind gyakorlatban, mind szóban. Én még tanulom mindkettőt.

Előzmény: f_zsolt_01 (88546)
tigristomi Creative Commons License 2025.04.04 -1 0 88551

Közösen hoztuk ki döntetlenre, egyébként barátságos volt az illető.

Előzmény: Louhan (88550)
Louhan Creative Commons License 2025.04.04 0 3 88550

Szia Tomi!

Na erről beszélt Zsolt eddig... 

30 éve thaiboxolt? Ebből pár évet Thaiföldön...? Ühüm...

Lehet, hogy azért bírta kevésbé, mint te, mert már 60 éves volt...?

Lényeg, hogy te döntetlenre hoztad vele a menetet. Nyilván a belső erő lehetett az oka...

Louhan

Előzmény: tigristomi (88548)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!