Igy múlik el a világ dicsősége - level 99. Küzdősport center, megkérdi a hölgy miután látta a listában az Sstyle Freefight sort: ti ott tényleg egymással verekedtek?
Miről maradtam le, mi lett a harcművészetekből miközben mi folyton egymással "verekedtünk"?
"Az ügyészség vasárnapi közleménye szerint egy 15 éves lány dulakodni kezdett egy másik 15 éves lánnyal. Ezt több ismerősük is végignézte. Amikor az áldozat a földre esett, egy 17 éves lány kifosztotta őt, kivette a táskájából a mobiltelefonját. Ezután a 17 éves lány és egy 18 éves már nagykorú társa is bekapcsolódott a bántalmazásba. Ez alatt a 15 éves támadó elővett egy kést, majd azzal megszúrta a lány mellkasának bal oldalát, ezzel életveszélyes sérülést okozott neki. Ezután mindhárman és még két társuk autóval elmenekült a helyszínről, majd a késtől is megszabadultak."
Mai hir, mellkason szúrtak egy 15 éves lányt egy Budapest belvárosi szórakozóhely előtt. Ha én lennék a diktátor, kb most fogyna el a türelmem, és egy társadalmi szintű rendteremtés következne a fejekben. Mert ez már nem a mi kultúránk. Ilyennek egyszerűen nem szabadna megtörténnie.
Facebookon nekem is feldob a Reels-en sokat, de én nézegetem, olvasgatom.
Az megszokott hogy mindenki jobban tudja, de valamiért a wing tsun társadalom összes prominense elég visszatetszően oktatja ki a fikázókat.
Na ez furcsán hangozhat, de ha valaki videokat gyárt, ráadásul tényleg azt kell mondjam legtöbbje überbéna, akkor viselhetné jobban, az amúgy tényleg prosztó de igaz, kritikákat.
Nálam ugyanez, illetve a karma visszaüt, látok vagy 1000 wing tsunos hírdetést (miért pont nekem jön fel). Istenem még mindig ugyanaz megy mint 20 éve.
Louhan, bármerre járok a neten, taichis reklámok jönnek velem szembe. A láthatóan testépítéssel kigyúrt testű legínytől a 80 éves láthatóan egykori amerikai katonáig mindenki taichis. A kinai állam áll e mögött (is)?
Igen, itt sportról van szó, ezek a rúgások, amelyeket belinkeltem, könnyed laza rúgások, ami megfigyelhető, hogy mindhárom sportoló magas technikai tudással, nagyon jó struktúrával rúg. A struktúra alatt azt értem, hogy kevés felesleges mozgás van ami elveszi a technika erejét (vagy nincs is), minden testrész koordinált és hozzáadja a maga erejét a technikához. Mindeközben Saenchai még meccs közben is bolondozik :D, amit Buakaw se vet meg és Tawanchai néha elereszt egy egy oly könnyed rúgást, hogy a másiknak törik a végtagja. Alapvetően itt sportról van szó, ahol fontos a győzelem , de a másik fél testi épsége is.
Tök egyforma a véleményünk. Soha nem törekszenek sérülésre, sem szétütésre. Ők vívnak és lényegében ez csak szórakozás részükre.Ha nagyon képzett az ellenfél és vérivó is, csak akkor adnak kemény technikát - különben soha.
Én nem szeretnék nyilatkozni a "belső erőről" mert szerencsémre még sohasem talékoztam ilyennel. De valószínűsítem, hogy ahogyan minden más szuperő, úgy ez is a technika, finom részletein múlik.
Például a kyusok combrúgása eléggé hasonlít szemre a muaythai comrúgáshoz, mégis teljesen másképpen kell végrehajtani és az eredmény is más.A thai technika lényege az ütköző testrész sebessége, amivel ha sikerül a piramidális reflexívhez tartozó idegig berúgni - akkor a reflex működni fog és hosszan 1-2 másodpercere is görcsre húzza combvádlit, amivel lényegében letépni igyekszik a combkülső megrövidült izmait. Mivel ezt teljes egészében a vegetatív idegrendszer végzi, szomatikusan nem is érzi a kűzdő a combvádli görcsét, csak azt hogy iszonyatos fájdalma van a rúgási pont alatt, valahol mélyben.
A karatés rúgása szinte teljesen az ellenkezőjére épül. A karatés rúgása nehéz, mint a betonoszlop és a rúgást pár tizedmásodpercig igyekszik benne tartani az ellenfél combjában. Az izomzat ugyanis lényegében éppúgy folyadék, mint az aszfalt, csak sokkal gyorsabban kúszik a nyomás hatására és lényegében "elmásznak" a rostok a támadó beható végtagja elől - így szabaddá teszik az utat a bolygóideg azon lefutásáig, ami közvetlenül a csombcsontra fekszik fel. Így a találat az ideget préseli rá a csontra, ami szintén óriási fájdalom, de akár egy percig tartó "vezérlés kiesést" okoz.
Mivel a bolygóideg centikkal van beljebb, mint a piramidális ezért más technikával lehet csak elérni.
"Számomra a kungfu magas szintje nem ez, hanem amikor valaki sok sok év gyakorlás után eljut (!) odáig, hogy már alig-alig kell izomerőt használnia, mert a súlyát, a szögeket, az egész testét tudja hatékonyan használni helyette, illetve a testét, izomzatát nem úgyanúgy használja, mint egy átlagember (mondjuk ez hülye fogalmazás, mert ez mindegyikünkre igaz, azt hiszem... :D )"
Ez egyébként érdekes téma. Mi ezt a struktúrával való munkának hívjuk, amikor minden a helyén van. Ütésnél, rúgásnál, de akár közelharcnál is működik. Az érzés olyan, amikor egy ütésben benne van a struktúra, mint amikor az ember egy vonatütközőbe szalad bele. Ez jó dolog és a szépsége ennek az, hogy folyamatosan fejleszthető, csiszolgatható, mert hol hajlékonysági gátba ütközik bele az ember, hol mentálisba, szóval örök élet és egy nap amire kész lesz az ember :D.
Az a legnagyobb baj az úgynevezett belső erővel, hogy mindenki valami mást ért alatta.
Mi valójában a belső erő? Ha erre a kérdésre valaki megadná a választ, akkor lehetne elgondolkodni azon, hogy létezik-e, illetve, hogy hogyan kell helyesen gyakorolni.
Igen, ez a spekuláció része. Ez sok féle lehet.
Ahol én találkoztam a belső erővel, ott nem nagyon magyarázták, hogy mi az. Mutatták és éreztették.
A lényeg. Míg az izomerő a feszítés/elengedés elven működik (nagyon leegyszerűsítve, ha nem akarok mélyre menni az antagonista izmokig stb), és ezt használja gyakorlatilag az összes mai sport, addig a csont-ín erő a nyújtás/elengedés elven. És még ez is rossz megfogalmazás, de nem tudom értelmesebben.. Valahyogy úgy, mint az íj. A testet úgy használjuk, mintha egy felahúrozott íj lenne, vagyis van benne egy állandó, nyújtásból eredő "feszültség", tenzió, amit az erőgyűjtés idején még jobban megnyújtunk, és az erő kieresztése idején ezt a plusz nyújtást engedjük el.
Ez az inak normál működése. Ebben nincs semmi hókusz pókusz, se belső erő.
Érdekes nézni, ahogy egy 30+ éve taicsizó ember spekulálgat a belső erőről.
....de tudod mit, gyere el egy edzésünkre és mutasd be amit tudsz , demonstráld a belső erőd. Én bárkitől szívesen tanulok.
Ez nem így működik. Akikkel találkoztam, és úgy gondolom, hogy küzdelemben is tudnák használni a belső erejüket, sohasem fognak sehova se elmenni, hogy ezt demonstrálják. Sőt, ha vki megy hozzájuk ilyen kéréssel, valószínű ki fognak térni a kérés elöl. Mindegyiküket úgy ismertem meg, hogy teljes odaadással viseltetnek az ő mesterük felé. Fontosabb számukra az, hogy a kapott tanítást úgy kezeljék, mint a mestereik. Ahogy kivettem, ahol tudják, biztonságos és felelősség teljes körülmények között tesztelték a képességeiket,mert ők is kíváncsiak.
Akiket ismerek vagy találkoztam velük, közülük 5-en komolyan (15-20 év) foglalkoztak külső stílusokkal is, mielőtt a belső stílust kezdték tanulmányozni.
Igy is sokat mondtam. Aki ebben mester szintre fejlődik, az úgy látom, párhuzamosan azt is megtanulja, hogy biztonságosan kezeli erről a tudást, mind gyakorlatban, mind szóban. Én még tanulom mindkettőt.