Vitányi lemosta a KE buta beszédét http://www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&placein=hirkereso_cimoldal%20&nID=341927 Új időszámítás kezdete az őszödi beszéd? 07.8.20 08:00
A magyar társadalom még nem ébredt tudatára annak, milyen megrázkódtatásokat kell megélnie, hogy maga mögött hagyja 1990 előtti önmagát. Magyarországon az elmúlt évszázadokban - szemben a nyugati típusú fejlődéssel - nem a polgári átalakulás tett engedményeket a feudalizmusnak, hanem fordítva: folyamatosan fennmaradt a feudális személyi hierarchia, amely megengedett némi modernizációt - mondta Vitányi Iván szociológus, az MSZP országgyűlési képviselője a Népszavának adott interjújában. 1990-ig végig a feudalizmus győzött - erre csak ráépült a néhai szocializmus -, és a társadalom máig nem értette meg mit jelent az ettől való elszakadás, milyen megrázkódtatásokkal jár ez a változás.
A szociológus szerint ebből a nézőpontból a szocializmus 45 évének az volt a fő hibája, hogy semmit sem tett a polgárosodásért, így amikor a történelem szemétdombjára kerül, akkor megkopott, régi formájukban kibuktak alóla a magyar társadalom régi bajai, mindenekelőtt a csodavárás, az a hit, hogy elég jó magyaroknak, illetve eminens tanuló európai unionistáknak lennünk, ez majd elnyeri jutalmát. A társadalom nem úgy fogadta a demokráciát, mint az igazságosság és a törvényesség világát - mondja Vitányi. - Gyűlöltük és ellenségnek tekintettük a törvényeket, kihasználtuk a feketegazdaságot, utat kerestünk és találtunk a jogi kiskapuk között, adtuk az orvosnak a hálapénzt, ki sem látszottunk az uram-bátyám viszonyokból, elvártuk, hogy a világ igazodjon ahhoz, amit mi tudunk nyújtani, nem pedig fordítva.
Mindezért a szociológus szerint az egész politikai osztály felelős, amely az 1989-es megújulás láza után, amikor ezekről a problémákról még őszintén beszélt, elfeledkezett a polgárosodásról. Kiszolgálójává vált az átmentett, illetve a régi logika alapján újonnan kiépített hitbizományoknak, mint régen, most is tett engedményeket a modernizációnak, de csak úgy, hogy ne sértse az továbbélő-újjáéledő feudális viszonyokat.
A megújulást, a modernizációs változást majdani történészeink az őszödi beszédtől fogják számítani - nyilván nem annak stílusától, hanem mondanivalójától - állítja Vitányi. Úgy véli, ez a beszéd volt az első megnyilvánulása a társadalmi méretű hazugsággal, önámítással való szakítás szükségességének.
.. A békemozgalmat maga Sztálin hirdette meg egy 1952-es pártkongresszuson. S a jóhiszemű nyugat-európai embereknek, akik a nyolcvanas évek végén azért léptek fel, mert nem akartak fegyverkezést, világháborút, majdnem sikerült megvédeniük a Szovjetuniót. Ma is így van. Szaddám rendszerét védték a békemozgalmárok
...Az arab világból induló terrorakciók kezdetben főként szupernacionalista, fasiszta jellegű, mussolinista mozgalmak voltak. Amikor ez az ideológia elvesztette vonzerejét, rátaláltak az iszlamizmusra. De az igaz, hogy a demokrácia, a liberalizmus és a pluralizmus a Nyugat alkotása, s minden totalitárius gondolkodásmód veszélyezteti ezeket. Európa védtelen. A huszadik században háromszor esett térdre az Egyesült Államok előtt, hogy mentse meg a totalitárius államoktól. Ha Amerika nem segít, Európa feltehetően náci lett volna. Vagy sztálinista...
Ahelyett, hogy olajerdekekrol, meg magyar reszvetelrol vitatkoznank, jo lenne elgondolkodni ezeken a dolgokon, itten, meg azon, mi is lenne, ha Amerika csak ugy ukk meg fukk kivonulna Irakbol. Bush nem azt kerte, hogy tapsoljon neki Europa, de a jo illem azt kivanna, hogy legalabb fogja be a száját. Itt nekem ugy tunik, barmennyire is antipatikus, Tony Blair-nek volt itt egyedul gyerekszobaja.
Lehet, hogy nem Gyurcsány a hibás. Viszont a kínos eredmény, a felemás hangulat mégis a házigazdához fog kapcsolódni a résztvevők emlékezetében. Ez pedig nem jó Gyurcsánynak, de ez még csak hagyján. A nagyobb gond az, hogy Magyarországnak sem jó.
Azért, mert Gyurcsány volt a házigazda, nem ő a hibás, mert két vendég összebalhézott.
Nagy vendégség van nálatok, kedves smafu. Két barátod nem tudja eldönteni, h a piszoárt kézmosás után vagy előtt öblítsék le. Összevesznek, majd az egyik hazamegy.
A hibás Te vagy, mert még piszoár sincs Nálad, csak a normál angol.
A BM és a Posta szerint Balatonőszöd, a község félhivatalos honlapja szerint szintén. De nekem is természetellenesnek tűnik:) Egyébként a Dunántúlon érdekesen ejtik a hosszú magánhangzókat (ld. "szöllő", "hüttő", "düllő", stb.). Ez alapján lehet, hogy az Őszöd a helyes forma, csak a helyiek kiejtése megtévesztő:) Meg az is lehet, hogy ez csak egy "anyakönyvezési" baki volt 150 évvel ezelőtt, ami így maradt.
Igazad van. Általam szavahitetőnek vélt embereknek azért jobban szoktam hinni, mint az újsághíreknek. Talán itt a faluban kéne tesztelni a dolgot. Párhuzamos tüntetéseket kéne szervezni. Csak mire ide eljut a híre, ottfent már rég betiltották, sőt, meg is rendezték. :-)
Nézd, nincs a kérdésben ellentmondás. A 200-300 fős tüntetési szándékok, és az azokra adott visszajelzés ritkán kerül be a médiákba. Voltaképp egy hiteles forrás van a témában, és az az ORFK. Ők tudnak az összes x bejelentésről, és azok sorsáról. Tőlük különböző személyektől csak azt fogod hallani, amiről ők hallottak, vagy amit láttak.
Anélkül, hogy bárkit meg szeretnék bántani: én, aki nem voltam ott, kinek higgyek? Nem ez az első eset, amikor itt nyilvánvalóan ténykérdésekben nincs egyetértés. Vagy csak elbeszélünk egymás mellett?
Kösz. Szóval most már tüntethetnék, ha akarnék. Ha valaki tüntet, üzenem, hogy lélekben vele vagyok. Amúgy akad jobb dolgom is. De a háborút tényleg ellenzem. Ki kéne próbálni egyszer az életet lihegés nélkül. Amúgy szerintetek a nemkirakatnáci tüntetéseket is engedélyezni kéne?
Tudtom szerint az az egy tiltási kisérlet volt Irak-témában - a tavaly februári - és az meg közröhelybe fulladt. Ugyanis az egy nemzetközi tüntetés magyar eseménye volt, amivel párhuzamosan vagy száz másik helyszinen (köztük New York, London, Athén, Moszkva, Párizs, Madrid, stb) voltak demonstrációk. Ennek okán a nemzetközi média egy jelentős részében olyan híre kelt az ezt egyedül megtiltani akaró magyar államnak, hogy a rendezvény időpontja előtt 3-4 nappal már azon ette a kefét a komplett politikai vezetés, hogy "jaj, csak tüntessenek azok a civilek, különben az Isten se mossa le rólunk ezt a gyalázatot" És szépen le is ment a tüntetés - én is ott voltam - az Andrássy út kellős közepén, ahogy a civilek eredetileg akarták.
NÉzzétek, egy esetet én is hallottam, amikor állítólag háborúellenesnek készült tüntetést nem engedélyeztek. De azért jó lenne tudni, hogy az volt-e az egyetlen próbálkozás, vagy volt több is. Hogy mire szoktak hivatkozni, azt én is tudom, nem ez a légyeg, a duma egy ideje ugyanaz. Egyébként én is ellenzem a háborút, és a "részvételünket".
"háború ellenes tüntetéseket kommunista diktatúrát megszégyenítő módon betiltanak" - plíz, konkrétumot a betiltott tüntetések számáról, tervezett idejéről, ki szervezte, hova. Engem is érdekel. Ha esetleg tudod, van tervbe véve újabb? Csak hogy figyelhessem: betiltják-e. (Felénk nem jár tüntetésre senki se. Itten vidéken van más szórakozás.)
Szerintem mindenképpen szégyenkezésre méltó, hogy Magyarország miniszterelnöke elődje hibás politikáját fojtatva, kiáll egy jogtalan háborús politika mellett !!
Mentségére legyen mondva, amíg a háború ellenes tüntetéseket kommunista diktatúrát megszégyenítő módon betiltanak, agyonhallgatnak míg kirakatnáci tüntetéseket engedélyeznek, reklámoznak addig nincs nagy hatása ennek a közéletre..
A magam részéről nem értek egyet azzal, hogy miért kell nekünk odamennünk, és az amerikaiak olajszerzési érdekei miatt kockázatokat vállalnunk. De ez itt mellékes.
A lényeg az, hogy ez a balatonöszödi kis baloldali összejövetel elég kínosan ért véget.
Ha már ennyire belemelegedtetek. Nem hallottátok véletlenül, hogyan ejtette Gyurcsány azt, hogy Tony? Nagyon humoros, ahogy a hírekben következetesen toni-t mondanak, nehogy még tóni legyen belőle. Pedig az egy fokkal közelebb áll az eredetihez. :-)
Dehogy nem. Annak idején Bush is mondta. Kovács is egyetértett vele. (Micsoda szerencse.) Ma már ott tartunk Husszein nélkül csak jobb a világ. Ezzel egyet is lehet érteni. Nem?
Balatonöszödre emlékeztem én is, de később annyiszor láttam hosszú ő-vel írni is, mondani is, hogy azt hittem, rosszul emlékszem. Ha te ismerős vagy arra, és tudod, hogy Balatonöszöd, akkor nagyon köszönöm, és a jövőben rövid ö-vel fogom írni.