Keresés

Részletes keresés

hotorpe Creative Commons License 2007.08.20 0 0 93
Vitányi lemosta a KE buta beszédét
http://www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&placein=hirkereso_cimoldal%20&nID=341927
Új időszámítás kezdete az őszödi beszéd?
07.8.20 08:00

A magyar társadalom még nem ébredt tudatára annak, milyen megrázkódtatásokat kell megélnie, hogy maga mögött hagyja 1990 előtti önmagát.
Magyarországon az elmúlt évszázadokban - szemben a nyugati típusú fejlődéssel - nem a polgári átalakulás tett engedményeket a feudalizmusnak, hanem fordítva: folyamatosan fennmaradt a feudális személyi hierarchia, amely megengedett némi modernizációt - mondta Vitányi Iván szociológus, az MSZP országgyűlési képviselője a Népszavának adott interjújában. 1990-ig végig a feudalizmus győzött - erre csak ráépült a néhai szocializmus -, és a társadalom máig nem értette meg mit jelent az ettől való elszakadás, milyen megrázkódtatásokkal jár ez a változás.

A szociológus szerint ebből a nézőpontból a szocializmus 45 évének az volt a fő hibája, hogy semmit sem tett a polgárosodásért, így amikor a történelem szemétdombjára kerül, akkor megkopott, régi formájukban kibuktak alóla a magyar társadalom régi bajai, mindenekelőtt a csodavárás, az a hit, hogy elég jó magyaroknak, illetve eminens tanuló európai unionistáknak lennünk, ez majd elnyeri jutalmát. A társadalom nem úgy fogadta a demokráciát, mint az igazságosság és a törvényesség világát - mondja Vitányi. - Gyűlöltük és ellenségnek tekintettük a törvényeket, kihasználtuk a feketegazdaságot, utat kerestünk és találtunk a jogi kiskapuk között, adtuk az orvosnak a hálapénzt, ki sem látszottunk az uram-bátyám viszonyokból, elvártuk, hogy a világ igazodjon ahhoz, amit mi tudunk nyújtani, nem pedig fordítva.

Mindezért a szociológus szerint az egész politikai osztály felelős, amely az 1989-es megújulás láza után, amikor ezekről a problémákról még őszintén beszélt, elfeledkezett a polgárosodásról. Kiszolgálójává vált az átmentett, illetve a régi logika alapján újonnan kiépített hitbizományoknak, mint régen, most is tett engedményeket a modernizációnak, de csak úgy, hogy ne sértse az továbbélő-újjáéledő feudális viszonyokat.

A megújulást, a modernizációs változást majdani történészeink az őszödi beszédtől fogják számítani - nyilván nem annak stílusától, hanem mondanivalójától - állítja Vitányi. Úgy véli, ez a beszéd volt az első megnyilvánulása a társadalmi méretű hazugsággal, önámítással való szakítás szükségességének.
mud Creative Commons License 2004.10.18 0 0 92
„.. A békemozgalmat maga Sztálin hirdette meg egy 1952-es pártkongresszuson. S a jóhiszemű nyugat-európai embereknek, akik a nyolcvanas évek végén azért léptek fel, mert nem akartak fegyverkezést, világháborút, majdnem sikerült megvédeniük a Szovjetuniót. Ma is így van. Szaddám rendszerét védték a békemozgalmárok…

...Az arab világból induló terrorakciók kezdetben főként szupernacionalista, fasiszta jellegű, mussolinista mozgalmak voltak. Amikor ez az ideológia elvesztette vonzerejét, rátaláltak az iszlamizmusra. De az igaz, hogy a demokrácia, a liberalizmus és a pluralizmus a Nyugat alkotása, s minden totalitárius gondolkodásmód veszélyezteti ezeket. Európa védtelen. A huszadik században háromszor esett térdre az Egyesült Államok előtt, hogy mentse meg a totalitárius államoktól. Ha Amerika nem segít, Európa feltehetően náci lett volna. Vagy sztálinista...”

Ahelyett, hogy olajerdekekrol, meg magyar reszvetelrol vitatkoznank, jo lenne elgondolkodni ezeken a dolgokon, itten, meg azon, mi is lenne, ha Amerika csak ugy ukk meg fukk kivonulna Irakbol. Bush nem azt kerte, hogy tapsoljon neki Europa, de a jo illem azt kivanna, hogy legalabb fogja be a száját. Itt nekem ugy tunik, barmennyire is antipatikus, Tony Blair-nek volt itt egyedul gyerekszobaja.

hot elek Creative Commons License 2004.10.18 0 0 91
Ez már Kovács és Salgó jelölése után már fel sem tünik.
Előzmény: marylou (90)
marylou Creative Commons License 2004.10.18 0 0 90

Lehet, hogy nem Gyurcsány a hibás. Viszont a kínos eredmény, a felemás hangulat mégis a házigazdához fog kapcsolódni a résztvevők emlékezetében. Ez pedig nem jó Gyurcsánynak, de ez még csak hagyján. A nagyobb gond az, hogy Magyarországnak sem jó.  

Előzmény: tavir (86)
marylou Creative Commons License 2004.10.18 0 0 89

Röszke vót az még a Ruzsa Sándor idejibe is, mög annak előtte is... :)

Előzmény: armagnac (88)
armagnac Creative Commons License 2004.10.18 0 0 88
Erről jut eszembe, ha Szeged nem lett hivatalosna Szöged, akkor lehet, hogy Röszke meg valójában Reszke?:)
Előzmény: marylou (85)
tavir Creative Commons License 2004.10.18 0 0 87
Nekem elég.

Választhatok. Egyéb?
Előzmény: hot elek (74)
tavir Creative Commons License 2004.10.18 0 0 86
Azért, mert Gyurcsány volt a házigazda, nem ő a hibás, mert két vendég összebalhézott.

Nagy vendégség van nálatok, kedves smafu. Két barátod nem tudja eldönteni, h a piszoárt kézmosás után vagy előtt öblítsék le. Összevesznek, majd az egyik hazamegy.

A hibás Te vagy, mert még piszoár sincs Nálad, csak a normál angol.

Akkor?
Előzmény: smafu (70)
marylou Creative Commons License 2004.10.18 0 0 85

helyesebben: "Mögöszöd, vagy nem öszöd mög..."

Előzmény: marylou (83)
armagnac Creative Commons License 2004.10.18 0 0 84
The firste vertue, sone, if thou wilt lere, Is to restreine and kepen wel thy tonge.
Előzmény: Derek (54)
marylou Creative Commons License 2004.10.18 0 0 83

Más tájakon meg így szól az anyuka a válogatós csemetéjére:

"Megöszöd vagy nem öszöd mög, estig nem kapsz mást!"

:)

Előzmény: armagnac (82)
armagnac Creative Commons License 2004.10.18 0 0 82
A BM és a Posta szerint Balatonőszöd, a község félhivatalos honlapja szerint szintén. De nekem is természetellenesnek tűnik:) Egyébként a Dunántúlon érdekesen ejtik a hosszú magánhangzókat (ld. "szöllő", "hüttő", "düllő", stb.). Ez alapján lehet, hogy az Őszöd a helyes forma, csak a helyiek kiejtése megtévesztő:) Meg az is lehet, hogy ez csak egy "anyakönyvezési" baki volt 150 évvel ezelőtt, ami így maradt.
Előzmény: marylou (64)
ecinereb Creative Commons License 2004.10.18 0 0 81
Igazad van. Általam szavahitetőnek vélt embereknek azért jobban szoktam hinni, mint az újsághíreknek. Talán itt a faluban kéne tesztelni a dolgot. Párhuzamos tüntetéseket kéne szervezni. Csak mire ide eljut a híre, ottfent már rég betiltották, sőt, meg is rendezték. :-)
Előzmény: Antisystem (80)
Antisystem Creative Commons License 2004.10.18 0 0 80

Nézd, nincs a kérdésben ellentmondás. A 200-300 fős tüntetési szándékok, és az azokra adott visszajelzés ritkán kerül be a médiákba. Voltaképp egy hiteles forrás van a témában, és az az ORFK. Ők tudnak az összes x bejelentésről, és azok sorsáról. Tőlük különböző személyektől csak azt fogod hallani, amiről ők hallottak, vagy amit láttak.

ÜdV

Előzmény: ecinereb (79)
ecinereb Creative Commons License 2004.10.18 0 0 79
Anélkül, hogy bárkit meg szeretnék bántani: én, aki nem voltam ott, kinek higgyek? Nem ez az első eset, amikor itt nyilvánvalóan ténykérdésekben nincs egyetértés. Vagy csak elbeszélünk egymás mellett?
Előzmény: Antisystem (77)
ecinereb Creative Commons License 2004.10.18 0 0 78
Kösz. Szóval most már tüntethetnék, ha akarnék. Ha valaki tüntet, üzenem, hogy lélekben vele vagyok. Amúgy akad jobb dolgom is. De a háborút tényleg ellenzem. Ki kéne próbálni egyszer az életet lihegés nélkül. Amúgy szerintetek a nemkirakatnáci tüntetéseket is engedélyezni kéne?
Előzmény: smafu (76)
Antisystem Creative Commons License 2004.10.18 0 0 77

Tudtom szerint az az egy tiltási kisérlet volt Irak-témában - a tavaly februári - és az meg közröhelybe fulladt. Ugyanis az egy nemzetközi tüntetés magyar eseménye volt, amivel párhuzamosan vagy száz másik helyszinen (köztük New York, London, Athén, Moszkva, Párizs, Madrid, stb) voltak demonstrációk.  Ennek okán a nemzetközi média egy jelentős részében olyan híre kelt az ezt egyedül megtiltani akaró magyar államnak, hogy a rendezvény időpontja előtt 3-4 nappal már azon ette a kefét a komplett politikai vezetés, hogy "jaj, csak tüntessenek azok a civilek, különben az Isten se mossa le rólunk ezt a gyalázatot" És szépen le is ment a tüntetés - én is ott voltam - az Andrássy út kellős közepén, ahogy a civilek eredetileg akarták.

ÜdV

Előzmény: ecinereb (75)
smafu Creative Commons License 2004.10.18 0 0 76

Volt olyan háborúellenes tüntetés amit betiltottak, és volt amit nem.

De az biztos, hogy olyan reklámot, mint a Bácsfi Dia ellenes mozgalom egyik sem kapott.

Gyakorlatilag arról volt szó, hogy amíg be lehetett tiltani (kb február közepéig)betiltották, aztán elindult a lavina egész Európában..

http://mn.mno.hu/index.mno?cikk=126458&rvt=2&pos=90&s_text=h%E1bor%FAellenes+t%FCntet%E9s&s_texttype=2

Tiltott tüntetések tele

Előzmény: ecinereb (75)
ecinereb Creative Commons License 2004.10.18 0 0 75
NÉzzétek, egy esetet én is hallottam, amikor állítólag háborúellenesnek készült tüntetést nem engedélyeztek. De azért jó lenne tudni, hogy az volt-e az egyetlen próbálkozás, vagy volt több is. Hogy mire szoktak hivatkozni, azt én is tudom, nem ez a légyeg, a duma egy ideje ugyanaz. Egyébként én is ellenzem a háborút, és a "részvételünket".
Előzmény: smafu (73)
hot elek Creative Commons License 2004.10.18 0 0 74
Ez neki szerintem nem elég. Biztos a gondoskodó államot szereti.
Előzmény: Antisystem (69)
smafu Creative Commons License 2004.10.18 0 0 73

Tudod.. Közlekedési okokra hivatkozva.. Ahogyan pl a Medgyessy háza elé szervezetett is betiltották..

Hiába na..

A háború ellenességnek nincs akkora népjogosultsága hazánkban, mint egy jó kis Zuhschlag féle szalonantiszemitizmusra.. :DD

Előzmény: ecinereb (71)
hot elek Creative Commons License 2004.10.18 0 0 72
Kérdezd meg a rendőrőket. Ők nem tudnak közlekedni ilyenkor.
Előzmény: ecinereb (71)
ecinereb Creative Commons License 2004.10.18 0 0 71
"háború ellenes tüntetéseket kommunista diktatúrát megszégyenítő módon betiltanak" - plíz, konkrétumot a betiltott tüntetések számáról, tervezett idejéről, ki szervezte, hova. Engem is érdekel. Ha esetleg tudod, van tervbe véve újabb? Csak hogy figyelhessem: betiltják-e. (Felénk nem jár tüntetésre senki se. Itten vidéken van más szórakozás.)
Előzmény: smafu (70)
smafu Creative Commons License 2004.10.18 0 0 70

Szerintem mindenképpen szégyenkezésre méltó, hogy Magyarország miniszterelnöke elődje hibás politikáját fojtatva, kiáll egy jogtalan háborús politika mellett !!

Mentségére legyen mondva, amíg a háború ellenes tüntetéseket kommunista diktatúrát megszégyenítő módon betiltanak, agyonhallgatnak míg kirakatnáci tüntetéseket engedélyeznek, reklámoznak addig nincs nagy hatása ennek a közéletre.. 

Előzmény: tavir (68)
Antisystem Creative Commons License 2004.10.18 0 0 69

És ennek most örülni kell vagy szégyenkezni miatta?

Fakultatív. Ez itt kérlek alássan, egy szabad ország...

ÜdV

Előzmény: tavir (68)
tavir Creative Commons License 2004.10.18 0 0 68

"A lényeg az, hogy ez a balatonöszödi kis baloldali összejövetel elég kínosan ért véget. "

És ennek most örülni kell vagy szégyenkezni miatta?

Előzmény: marylou (67)
marylou Creative Commons License 2004.10.18 0 0 67

A magam részéről nem értek egyet azzal, hogy miért kell nekünk odamennünk, és az amerikaiak olajszerzési érdekei miatt kockázatokat vállalnunk. De ez itt mellékes.

A lényeg az, hogy ez a balatonöszödi kis baloldali összejövetel elég kínosan ért véget.

Előzmény: hot elek (65)
ecinereb Creative Commons License 2004.10.18 0 0 66
Ha már ennyire belemelegedtetek. Nem hallottátok véletlenül, hogyan ejtette Gyurcsány azt, hogy Tony? Nagyon humoros, ahogy a hírekben következetesen toni-t mondanak, nehogy még tóni legyen belőle. Pedig az egy fokkal közelebb áll az eredetihez. :-)
Előzmény: Derek (54)
hot elek Creative Commons License 2004.10.18 0 0 65
Dehogy nem. Annak idején Bush is mondta. Kovács is egyetértett vele. (Micsoda szerencse.) Ma már ott tartunk Husszein nélkül csak jobb a világ. Ezzel egyet is lehet érteni. Nem?
Előzmény: marylou (61)
marylou Creative Commons License 2004.10.18 0 0 64

Balatonöszödre emlékeztem én is, de később annyiszor láttam hosszú ő-vel írni is, mondani is, hogy azt hittem, rosszul emlékszem. Ha te ismerős vagy arra, és tudod, hogy Balatonöszöd, akkor nagyon köszönöm, és a jövőben rövid ö-vel fogom írni.

Előzmény: Emeric (62)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!