"Az 5-10 perc főzés biztos, hogy elég a nyers pontynak?"
Igen.
(bár nem engem kérdeztél, csak bele vau-vau)
;)
Az oda való szeletek besózva várják sorsukat a hűtőben. Mire a gazda kipasszírozta magát, órák is eltelnek, jó halból jó állagú hús képződik. (ne sózzuk túl)
Kétszer ha voltam Érsekcsanádon, végül is rendben volt, de szerintem semmi extra. Egyetlen előnye a többi csárdával szemben, hogy itt tényleg frissen kapja a vendég a levet. Ott halpatkó volt a lében, hanem nagyobb darabok. Nem találtam szétfőtt darabkákat. Engem egyébként nem zavar, ha a főzésnél szétesik valamelyik patkó, legfeljebb a látványt rontja. Az 5-10 perc főzés biztos, hogy elég a nyers pontynak?
Én voltam már kétszer is Érsekcsanádon és felemás a véleményem. Kitűnő levet készítenek, és gondolnak azokra is, akik nem bírják elviselni a gyufatésztát a levesben, ezért azt külön hozzák.
Ugyanakkor az ő általuk alkalmazott hagyományos halászos halászlé technológia megkívánja, hogy a szép tartalmas és homogén paprika/lé emulzióhoz a levet kb 30-40 percig lobogtatva kell forralni, ezért a hal konkrétan szarrá fő benne. Ez számomra elfogadhatatlan, ezért ha én készítek halászlevet a léhez szükséges hal megy a kukába és vége előtt 5-10 perccel adom hozzá az erre kiválasztott halpatkót, vagy filét.
Saját (erősen szubjektív) véleményem alapján a bajai csárdák közül a Vizafogó leve a legjobb, a Sobri az "elmegy" kategória. A Potyka nem igazán jött be (nagyon zsíros volt a lé, ráadásul a nyári kánikula ellenére sem működött a klíma). A Tanyacsárdát még nem próbáltam. Egyénként a Vizafogóban is külön érkezik a lé (benne a gyufatésztával) és külön a hal, és ha jól emlékszem, a Sobriban is ez volt. Gondolnak azokra, akik nem eszik meg a halat, csak a levet.
A bezdánit agyondicsérik, egyszer ki kell próbálnom :)
Mindkettő eretnekség, de nem azonos súlyú. A lebbencs végülis tészta, azt még úgy-ahogy meg tudom érteni, no de hogy krumpli?! Ki gondolhatta először, hogy azt jó ötlet lenne beletenni a halászlébe?
Előkotortam már Vajda pár évvel ezelőtti felejthetetlen cikkét, melyben Baumgartnerék éttermének halászlevéről zeng ódákat, jól emlékeztem: ebben egy fél szó nincs arról, hogy a bajai halászlevet tekintené a halászlevek halászlevének, itt még valami balatoni-dunai-tiszai fúziós halászlére esküdött.
Ja és hát persze a halászlevek halászlevének elengedhetet hozzávalója a mangalicazsír (olvastam is valahol, hogy egykoron minden halász fél kiló mangalicazsírral a tarisznyában ment halászni, hogyha majd nekiáll halászlevet főzni, ki tudja kenni ezzel a bográcsot. Ez a hagyomány akkor veszett ki, amikor egyszer a tűző napon Józsi halász tarisznyájában megolvadt a mangalicazsír, amitől Józsi halásznak pirosabb lett a feje, mint a halászlé).
A másik ismérv, hogy a halászlevet (különösen profi éttermekben) úgy kell elkezdeni főzni, hogy a konyhán nincs egy deka pirospaprika sem, azt majd főzés közben hozza Fajszról (vélhetően szűzlányok hófehér combján) frissen őrölve (ha már Baumgartnerékről van szó vélhetően egy F1-es Ferrarival) gyorsfutár, amit a már fortyogó lébe szór bele a bogrács mellett a futárra várakozó vérprofi szakács....
Vajda arról sajnos nem értekezett, mi történik, ha a gyorsfutár defektet kap, akkor a szakács (aki nyilván nem mozdulhat el a fortyogó lé mellől, de pirospaprika helyett mégsem tehet borsot a halászlébe) kiküldi a kiskuktát a sarki kispiszkosba fél kiló lejárt szavatosságú kínai paprikáért?
Én eddig azt hittem, csak az én szüleim főztek krumplit és lebbencset a karácsonyi halászlébe, de ezek szerint más családoknál is előfordult. Ezt a hagyományt nem vittem tovább... Mióta felnőttem a szegedi a favorit, de a bajai is jöhet, jó kis gyufatésztával :)
Halászlé ügyben hadd idézzem egy Farkas "Sobri" Jóskát, aki a bajai halászlé mestere volt anno:
„Csak kétféle halászlé létezik: a jó halászlé és a rossz halászlé.”
Egyetértek vele. Egyébként az sem zavart volna, ha Pierre a szegedit favorizálja, ízlés dolga. Engem nem sért más ízlése/véleménye. Én mindig bajait készítek, leginkább azért, mert gyorsan elkészül és a fene sem vesződik a paszírozással.
Egyébként nem értem, ha Vajda Péter halászlevet akar zabálni, miért nem megy el Baumgartnerék Mimamájába, annak a halászlevéről pár éve írt egy olyan dicsőítő cikket (az aznap reggel frissen őrölt pirospaprikával), hogy a mai napig emlékezetes.
Ezt a 99%-os adatot te magad találtad ki, hadd ne tekintsük mérvadónak. A Google által kiküldött robot jelentése:
"A legfontosabb statisztikai adatok (2024-2025):
Rendszeresség: A magyar felnőttek mintegy 40-50%-a jár étterembe félévente, míg havi szinten körülbelül 13-15% teszi ezt meg.Motiváció: Az étterembe járók több mint a fele (57-60% felett) elsősorban családi/baráti összejövetelek, randevúk vagy céges vacsorák miatt ül be valahová.Éttermek típusa: A hagyományos éttermeket a válaszadók 87%-a, a gyorséttermeket 34%-a, míg a kifőzdéket minden ötödik (20%) ember látogatja.Regionális különbségek: A 25-60 éves budapestiek körében magasabb az étterembe járók aránya, a vizsgált mintákban 56%-ot is elért."
Azt én is nagyon kedvelem, hogy a halászlénél az "ősi" recept az etalon, de a gulyáslevest Kaffir citrommal és keleti fűszerekkel illik megbolondítani, mert az ugye mindenkinél ott volt a tarisznyában...
"Egy piros pontos adok Pierre-nek a bajai halászlé kapcsán tett eszmefuttatásáért (lehet, hogy ezért páran megköveznek) :)"
Én vagyok az első. Húzd le a fejed, repül a nehéz kő, ki tudja hol áll meg! :) Én olvastam ezt és nagyon felháborodtam rajta. Pont ellenkezőleg csapódott le, nem kellett volna neki ennyire állást foglalnia. Ismerjük a régi vitát, alig van olyan ismerősöm, aki ne a dunai/bajai halászlé híve lenne, csak én meg ellenkezőleg. Nekem bántó. Nem kell ezt élezni.
A csegei persze ehető, a korhely is, de a környéken borzalmas leveket készítenek, én kérek elnézést a tiszai főzők nevében. Pontosan tudom, miért utáljátok. Ellenben én már csak magamnak, családnak főzöm, tojok rá, mit lehet kapni az éttermekben kivéve talán a szegedi Kiskőrössyt.
Én debreceni vagyok. Örültem volna gyerekkoromban is, ha legalább krumpli ne lett volna lében. Vagy szétfőtt tészta, de teljesen atomjaira szétfőtt lebbencs. De volt. Attól sűrű. :)))
Na persze az is egy étel, és ha jó a hal, akkor Pierre szerint is legalábbis egy halleves volt. Én innen küzdöttem ki magam. :))))
Úgy érted, ha beledöglünk is. Lenne annak a 100 milliárdnak jobb helye is.
Érveim. Én nem maradok csendben, elég volt a csendből.
Ezek az üres helyek kirakat éttermek. A magyar lakosság 99%-a nem jár étterembe. Ellenben jár iskolába, egészségügybe, közlekedéssel, ha egyáltalán eljut valahová pár tíz kilométerre vagy ki tudja váltani a felírt gyógyszerét. Akiknek jut ebből a 100 milliárdból, azok biztos nem a tömegeket kiszolgáló étkezdék, hanem a csókosok. Én nem állítom, hogy vissza is csurgatnak, de csodálkoznék az ellenkezőjén. Ha pedig nem, akkor is kukába dobott pénz.
Ez még ránézésre is szörnyű, de tényleg. Legalábbis a vastag lében úszó hortobágyi és az a bécsi szelet ...
Egy piros pontos adok Pierre-nek a bajai halászlé kapcsán tett eszmefuttatásáért (lehet, hogy ezért páran megköveznek) :) Nekem is a bajai a kedvencem, bár el kell ismerni, hogy a szegedi is lehet finom, sőt a tiszacsegei korhely levet sem küldtem vissza anno.
A cikk alapján nem véletlenül kong az ürességtől a hely, bár a netes vélemények elég jók (pl. tripadvisor) ...
A fiam nem pont meggyes piskótát kêrt karácsonyra? Becsuktam a szemem és megvettem. A gesztenyepüré ára sem semmi, 1 tortához 2kell,+ 3 habtejszín, v. 1mascarpone, 2 habtejszín, ahány tejszín,annyi habfix, ha összeadjuk, értjük miért annyi 1 szelet süti a cukiban..