A Sziklában hallottam néhány éve ezt a Címet. de mivel régebben összefutottam néhány öreggel is akik átélték az 56-os dolgokat már akkor sem passzoltakaz általuk elmondott mesék
a 70-es években a hivatalos magasrangú/rendfokozatúak meséivel.
azután meg ezen nagy fejek 90-es években megírt dolgozataik is ütik néha a 70-ben leírtakat. De elég ismár erről a régi nótáról most már nem érdekel a dolog ,de azért
valahogy jobban hiszek az egyszerű öregeknek.( vagy kirúgták őket vagy nem is vitték semmire úgymond)
A Szállj velemet ismerem és nagyon tetszett...
Kire, mire gondolsz öntömjénezés alatt?
Kositzky tábornok úrra? Tőle és könyvétől én sem vagyok elragadtatva.
Vagy a katonai sajtóban és egyes repülőlapokban felbukkanó propagandaanyagokra? (Interjúk, hadgyakorlati tudósítások, stb.)
A fórumozók legtöbbje úgy fórumozik, hogy beállítja az őt érdeklő topikokat a kedvencek közé --> nem értesül arról, hogy olyan új topik nyílt, ami őt is érdekelheti.
Én néha "átnézem" a Pilóta fórum topikjait, hátha van valami új és érdekes, de ez szerintem nem túl általános.
Tipp: írj egy-egy hozzászólást a legpörgősebb topikokba (Legnagyobb..., Vitorlázórepülés, stb.), hogy van ez az új topik (könyv), tegyél mellé egy linket is. Ez még nem offolás, senki sem fogja leharapni a fejedet. Szerintem ki fog derülni, hogy sokakat érdekel ez a téma.
Nekem sajnos nincsenek jónevű szakember ismerőseim csak magamtól szedtem össze egy pár orosz nyelvű könyvet az elmúlt 30 év alatt
az igaz hogy sok gyenge is van közte de még megfelelő kritikával azokból is sok érdemes infót lehetet kiszedni ( képeh a háttérben Hurrcane ,kiityhawk, P-38 stb)
Ezért nem danám hogy mind rossz csak úgy "Expressis Verbis" Az meg külön nem igaz hogy mindegyikbe direkt hamis fals infókat tettek.(annyi emberümég nekik sem volt)
Talán nem kell az uraknak Savrov 3 kötetes könyvét bemutatni ( Isztorija Konsztrukciji Szamaljotov v SSSZR do-1398 / 1938-50/ 1950-65) amely szerintem
egy enciklopédiával is felér, különösen a múlt évben megjelent 3. kötet
Sztefanovszkij könyve amely 1973 körül jelent meg pedig aránylag jól bemutaja
a háború előtti alatti el közvetlen utána berepült típusokat Úgy mintaz I-16,(a repülő cirkuszt " Cirk Bahmisztrova" amikor a TB1-re 5 repülőgépet szereltek és az 5-ödik repülés közben akaszkodott a főfutók közzé, a P-40-est
néhány másikat és például a 45 -nyarán átrepült zsákmányolt német tipusokat
Akkor 73-ban! / Ja igen a szerző 1934-54 között a légireő egyik fő berepülő pilótája volt, és 52/53 között itthon is sztárolni próbálták,de szerencséjére sikertelenül/Ezt most ellenörizni lehet mert Angliában rettentő sok orosz nyelvű
kiadvány jelent meg az utóbbi években.
De vissza a Szt.S. Á.-hoz csak irígylem a szerző emergiáját hogy eljuthatott a
80-as évek közepén a Csillagvárosba hisz az ritka nagy teljesítmény talán még ma is.
Ilyen kapcsolatokkal még megírhatná vagy össze szedhetné a 2.vil.háb. Moszkvában fellelhető hadirepüléssel kapcsolatos dokumentumait. Szerintem lenne néhány megszállot akit nagyo érdekelne mert ez a terület még elég lyukas itt Mo-on
Ezt valaki megmondhatná nekem is, mert az otthoni gépem nekem is így viselkedik, a benti meg nem. És otthon a szerkesztőablak tetején levő tipografizálási dolgok sem látsznak. Valami Java vagy PHP vagy Flash parancsértelmező nem elérhatő a csökkent képességű gépeken :-?
Ha nagyon sort akarsz emelni, akkor tedd be a "<p>" parancsot a szövegbe.
Atrox!
Hogy miért nem repült a szerző 21-essel? Hát mert kirúgták a hadseregből...
A történetet megtalálod az 1. könyvében, az Elmaradt felszállásban. Vázsonyi úrnak még van belőle 80-100 db, tehát egy ideig még rendelhető.
A VÖRÖS SZÁRNYAK egyelőre még csak terv. Elkezdtem itt nektek részletezni, de végül kitöröltem, mert hülyeség lenne tippeket adni az Aeromagazinnak vagy Tőrös úrnak.
VGYuri!
Mostanában közölte velem egy valóban megbízható és komoly felkészültségű hazai szakíró, hogy az újabb orosz kiadványok alapján az 1992 előtti szovjet-orosz szakirodalom teljes mértékben elfelejtendő. A kiadványokat megtömték dezinformációval, hamis adatokat közöltek. Például itt-ott mást adtak meg a típus tervezőjeként, a számadatokat megváltoztatták, stb.
Ne sajnáld annyira azt a könyvet!
Az ismerősödnek nem L.L. vagy V.M. a monogramja?
A könyvnél pont a Ti véleményetek lenne a lényeg. Én az enyémet már elmondtam Vázsonyi úrnak, rámutattam néhány elírásra. Nem akarlak előre befolyásolni benneteket.
Azt kihangsúlyozom, hogy a Sztálini sólymok árnyékábant érdemes elolvasni, mert tényleg sokoldalú képet ad a szovjet katonai repülésről. A legkorábbi történet 1941-ben indul, az utolsó Gagarinról szól, tehát már a hatvanas években játszódik.
A könyv megrendelhető a szerzőnél (1500 Ft+ postaköltség): 06-76-491-620
Igen, Vászonyi Miklós tavaly már írt egy könyvet.
Nem, ez egy moszkvéban a 60as években megjelent könyv, megbízásból akartam hozni egy ismerősömnek, aki oroszból fordít repülőkönyveket. Azután máshonnan megszerezte, nekem is mutatta (ha jól emlékszem). Megigérte, hogy majd felbukkan ezen a topicon, mert ő személyesen ismeri Vázsonyit, és olvasta is a könyvet, amikor megjelent (kb. egy éve). Amúgy ez már a második könyve a szerzőnek.
Még nem olvastam a könyvet. Hány oldalas? Mi a véleményed a könyvről? A szerző MiG-15,17-es típussal repült. Kiváncsi lennék hogy 21-esel már miért nem repült. Nem Ő írta Az elmaradt felszállás című könyvet? A megjelenő Vörös szárnyak meddig fogja feldolgozni a szovjet és magyar katonai repülés történetét? Egyebként a 2.VH utáni szovjet/orosz és a magyar repüléstörténet a kedvenc témám, a polgári is.
Nem lehet, hogy amit emlegetsz, az valójában nem könyv, hanem A/4 füzet?
A lengyel AJ Pressnek volt "Sztálini sólymok" kiadványa szép grafikákkal, ám viszonylag gyenge szöveggel.
Jó 10 éve egy orosz füzetet láttam "Sztálini sólymok" címmel. Vacakabb papírminőség, de igényesebb tartalom jellemzi. Úgy vélem ennek láthattad valamilyen hirdetését.
Érdektelen a téma? Itt senki nem szereti a Migeket, a Jakokat, az IL-2-eseket?
(1edül V.Gyuri?)
Vagy még nem óvastátok a könyvet?
Vagy nem mertek véleményt nyilvánítani?
Hát így megmondom Vázsonyi elvtársnak, hogy ne strapálja magát annyira a folyítatással...
Nyáron ugyanis megjelent Vázsonyi Miklós volt MiG-pilóta új könyve, a SZTÁLINI SÓLYMOK ÁRNYÉKÁBAN.
A Jak-9-ről, a Tu-2-ről, a MiG-15 vadászgépek hidegháborús harci alkalmazásáról (Korea, Egyiptom, szovjet határterületek), Jurij Gagarinról és második világháborús szovjet ászpilótákról lehet benne olvasni.
(Az augusztusi Aeromagazinban volt róla egy ismertető.)
Én már befejeztem a könyvet. Az első példányok egyikét kaptam meg, mert ismerem a szerzőt. Mivel várhatóan 2005-ben VÖRÖS SZÁRNYAK címmel elkészül még egy hasonló (szovjet és magyar katonai repülés 1939-...) témájú munkája, ezért igen hasznos lenne ez a topic, ha rendesen kirészletezve megírnátok ide a mostani könyvvel kapcsolatos véleményeteket.
Aki szeretné beszerezni a SZTÁLINI SÓLYMOK ÁRNYÉKÁBANT, az bármikor felhívhatja Vázsonyi urat és megrendelheti nála a kötetet. A könyv ára postaköltséggel együtt kb. 2000 Ft, a szerző telefonszáma pedig:
06-76-491-620 (mivel már nyugdíjas, ezért elvileg egész nap hívható)