Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
zseni volt az ősz, de akkor én még kezdő voltam, 1 db ív-vel zártam a szezont. meg egy tonna trombitával, őzlábbal stb. az az ív volt az első "olyan" találat. később egy legendás gombász is rátalált a helyre, de addigra már bottal üthette a nyomomat... (abban az évben 2 tönkvéget :)))
Idei semmilyen szezon arra volt jó, hogy üres a hűtő. :-) Eddig hajlamosak voltunk mindig a frisset enni, most meg már csak 2 zacskó ízletes van és vége.
Jól emlékezel, 22 volt. A vh még lángra is lobbant juli végén, villám csapott be Dömös fölött. Aztán aug 20 körül jött a megváltás, nem is akármilyen. Nov közepéig lehetett vargányászni. Egyelőre számomra a legemlékezetesebb év, csak nekem az ősz miatt.
megerősítem, komoly mennyiségű bronzost és nyárit lőttünk a kőszegi-hg-ben június 16-án, pedig akkor még lényeges kevésbé céltudatosan mentünk. de, ha nem keverem az évszámot, akkor ennek ellenére az egy pusztítóan aszályos év volt, ahol már nyáron levedlettek a fák, barnák voltak a hegyoldalak stb.
egyébként meg ez a jó szezon, rossz szezon... idén nagyon rossz szezon van, de azért tele a hűtő.
Pénteken voltam nálad idegenlégiózni, 23 novemberében pompás döntésnek bizonyult, most nemigazán jött be. Nagyon kevés a gomba, néhány galambfaj pár példányban, egy pirulo és gyilkos, két szép céklatinoru, kis kupac rókuci. A főfogást nem leltem, pedig oszt pozitív főfogással vágtam nekije..:) Úgy fest a Dunakanyar most egyik oldalon se csillogtatja igazi tudását. Jókat gombászni ugyan nem sikerült, ennek ellenére egy ilyen juliust én akárhány évre előre aláirnék, közép északra tekintve. Börzsöny, vh és Buda is kapott jelentős és kisebb esőket, hitvány kánikula csupán a hónap elején volt pár nap. Nincs tele zölden száradt és hullott levelekkel az erdő, távolról sem látszanak száradások a hegyoldalakon. Ha sokmindent nem is sikerült szedni, legalább az erdő immunja nem gyengül kikényszeritett korai lombhullással, ill esetleges őszi kihajtás miatti tápanyag pocsékolással, elfagyással. Szal a jövőbeni tendenciát figyelembe véve érzésem szerint ez egy ajándék július volt.
Látjátok a Facebook-on a galambgomba áradatot? Na most lehet belőle jót szedni. Ez ilyenkor szokott lenni mikor Július közepétől van a gombaszezon. Utána ha van csapadék tömegesen szoktat nőni. Nálunk is ugyan ez volt jópár éve. Ilyenkor sokkal többet lehet belőle szedni mint azokban az években, mikor normál menetrend szerint jön a csapadék. Olyankor sokkal kevesebb van.
egyébként meg lehet, hogy ezeket pár napja lőttem...
...de nem akarok úgy csinálni, mintha csak két példafotó lenne egy hatalmas szedésből, ennyi volt az összes :D (igaz, hogy fél órám volt csak sportolni)