Érdeklödnék,hogy színes szárazföldi csigákat tart e valaki és tudna e képeket küldeni nekem.Kislányomnak szeretnék beszerezni színes csigákat és achát csigákat,mert imádja őket.
Soós Lajos zoológus nevéhez fűződik a Kárpát-medence puhatestű-faunájának feltárása, a modern alapokra fektetett állatföldrajzi felosztás elkészítése. 1943-ban megjelent műve elsőként írja le tudományos alapossággal és teljességgel a puhatestűek (Mollusca) törzsének Kárpát-medencében előforduló két osztályát, a csigákat (Gastropoda) és a kagylókat (Lamellibranchia). A Magyar Tudományos Akadémia támogatásával született mű a Magyarország természetrajza c. nagy ívű, a Kárpát-medence állat-, növény- és ásványvilágának teljes számbavételét, leírását célzó sorozat első köteteként látott napvilágot. A fotókat a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársa, Rotarides Mihály készítette.
A CD a nehezen hozzáférhető eredeti kötet elektronikus verziója. Kiadványunk a zoológia kutatóinak és a téma iránt érdeklődőknek teszi elérhetővé, korszerűen használhatóvá a tudományág eme alapművét.
Ha valakinek kell achátcsiga, az szóljon, mert lassan egymást eszik a kicsik a terráriumban. :) Az állatkereskedések nem veszik át őket, én pedig nem rendelkezem olyan tárolókapacitással, hogy az összeset megtarthassam. Érdeklődni lehet: lovas5@citromail.hu Kérésre képet is küldhetek. Előre is köszönöm a segítséget!
Hát, talán nagyon kiszáradt a földje.Bár az éti csiga hozzá van szokva az itteni klímához, ha szárazság van, bezárja a házát.Talán csak beteg vagy öreg volt. A szépia mindenképp jó nekik, abból építik a házukat, meg a kaja is rendben volt.
Lásd a csatolt képet: Azt hittem, a házát építi ezzel a pózzal. Másfél nap múlva kimúlt. Éti csiga, gondolom. Pár napja egy kertből egy erkélyre, egy légáteresztő tetejű terráriumban költözött, ahol virágföld és tőzeg az alap. Zöldeket, ubit, banánt, kenyeret kapott, az ubit eleinte falta. Talán rásütött a nap? Hiba volt szépiát adni neki? Vegyszeres volt a virágföld? Kiszáradt? Megfulladt? Öreg volt? Vannak még társai, ők befúrták magukat két napja a földbe, pedig előtte napokig nagyon elevenek voltak. Mi lehet a gond?
Végre egy jó csigás lap :) jee! köszi! Azt hiszem, ez alapján a málnabokron levő csiga capaea hortensis lehet, ha nem tévedek nagyon.Kimentem, hátha találok, de nagyon eltűntek egy ideje.
Tényleg szép! Én sajnos nem nagyon tudom megkülönböztetni őket, még egy fajon belül is elég változatos a szín és a minta. Tényleg, azt nem tudod, milyen fajta, aminek vagy sérga, vagy piros szokott lenni a háza?Gyakran láttam régebben málnabokron, mostanában eltűnt.Olyan közepes méretűek szoktak lenni.
Apró termetű, fokozottan védett, bennszülött csigánk a dobozi pikkelyes csiga. Fokozottan védett eszmei értéke 2.000 forint. Élnek még a Zemplénben, Mosonmagyaróvár környékén is! Hát nem gyönyörű?
Igen, csak félek, hogy esetleg elpusztulnak nálam.De ha szaporodnának, az nagyon hasznos lenne.Szóval nem tudom.Nem is gondoltam, hogy az éti csiga védett, olyan sok van belőlük...
Aha, lehet hogy az lesz.Meg jobb is, ha nem most rögtön szerzek be, inkább jól előkészítem a helyüket.Vagy hagyom őket békében élni a saját helyükön a Zemplénben.Csak hirtelen úgy megtetszettek, mikor láttam róluk képet.Azért ha tudsz róluk még infot, kíváncsi lennék, például mit esznek? Tényleg éti csigát tenyésztesz?Miért? Már úgy értem, nincs belőlük elég? :)
Nos! KB 50x65 centiméteres párásított friss növényekkel ellátott helyen kell tartani őket! Egy 50x60-as terrárium megfelel 5 egyxed tartásának. Nagyon nehezen szaporodik ezért védett. Nyirkos fűbe helyezi le 10-15 petéjét. A petékből általában csak a fele éli megb a kikelést. Nos rövuiden ennyit. Majd későb írok részletesen is. Na csáó!